127612
-
Normális országan a politkus is úgy dönt, hogy szakemberek véleményét hallgatja meg és sokszor néha a szakember dönt. Ezért vannak minisztériumok és ott is szakemberek akik éretenek a munkájukhoz. Vigyázat, Magyarország az nem egy normálisan működő ország. -
Ez előre nem determinálható. Csernobil kapcsán is nagyon érdekes az erősen szennyezett területek eloszlása. Nem a reaktor közelében van a legsúlyosabban szennyezett terület. -
Elvileg ez lenne a népszavazás intézménye. Az eredményét láthatod is. AZ ember néha eltöpreng azon, hogy nem is volt olyan rossz a censusos választójog. Ma az a demokrácia, hogy a móniksón élő agymosott ember és az alkesz őskomcsi és a régi idők nosztalgiáját érő vénlegény leszavaz egy értelmes, tanult és lehet, hogy saját erőből jól élő és gyereket nevelő fiatalembert vagy hölgyet, netán asszonyt. Zseniális... -
A szövetség nem jelent semmit.
Biztos ezt gondolta a NATO a VSZ-ről és a SZU a NATO-ról. A szövetség nem jelent semmit és nem tartana össze a szövetség egy háborúban. Jaj...
maga a konkrét haderő egy háborúban már csak a csili-vili.
Hm... Ilyenkor szoktam töprengeni, hogy hogyan lehet ilyet leírni, hogy milyen gondolatmenet és háttérinfó vezet el ide, és vajon miért nem tűnik fel, hogy a valóság mást mutat.
Ezt megkérdezted az arab-izraeli háborúk résztvevőitől, a falklandi veteránoktól, az ODS iraki túlélőitől és a győztes oldaltól is? Vagy az Irak-Iráni háború résztvevőitől? A Linbacker II eseményei sem ezt igazolják és Korea 1950-1953 sem. 1999, AF? Soroljam még, vagy ennyi példa is elég lesz?
Ez még csak az 40-50 éves periódus, de bártan mondok még neked pár háborút vagy csatát, ahol egy győztes felet egy technikai újítás és annak hadászati alkalmazása tett naggyá, vagy egy egész birodalom létrejöttének alapja volt. Pl. a római légiók szervezettsége és fegyverzete. A görög nehézgyalogság, vagy az angol Longbow, korának csúcs íja, még a XVI-XVII. században is sikeres volt csatatereken az időjárát és létszám függvényében. Előtte meg ugye a páncélos nehézlovasság volt a király, stb.
Itt is van róla. -
demokráciában úgy tudom, csak a közügyekről való döntés van a népre bízva, na most ezek a kérdések szerintem NEM azok. Megfelelő, objektív tájékoztatás mellett az lenne, de az általában nem történik meg.
Mondjuk maga a demokrácia bűzös nekem ebben a mai formájában. Valójában a választásoknak nevezett pénznyelők nem másra jók, mintsem eldönteni, ki hazudott nagyobbat... Majd jön 4 év, mikor lehet szidni a győztes pártra szavazókat, hogy ti akartátok. Majd újra az egész. Na de ez más téma :D -
Fbn Lx #50005 egy paksi katasztrófával. Jó, közel sem az egészet, túloztam kicsit. :D De felesleges most azon nekiállni vitatkozni, lévén nem vagyunk atomfizikusok, hogy hány hektár területre terjedne ki :D -
Mivel tennék a kárpátmedencét lakhatatlanná? -
Fbn Lx #50003 Ha mindenről csak az illetékes szakemberek dönthetnének, akkor nem hívnák a rendszert demokráciának.
Te is szavaztál, döntöttél már olyan távlatú és mélységű gazdasági és politikai témákról, amikről hiányzó politológus és közgazdász végzettséged miatt elvileg fingod sem lehetne, nem? -
népszavazás lesz arról hogy legyen-e népszavazás arról hogy Pakssal mi legyen :D -
Fbn Lx #50001 Mondtatok okos dolgokat itt a gyógyszeriparról, meg a pénzéhes elhallgatásról. ja, a kutatásokhoz k.rvanagy pénzekkel le lehet húzni az államot, ugyanígy a rákkezeléssel, meg aids gyógyszerekkel. Egész iparág épül amcsiban a rák kezelésére.
Nem a gyógyítására! A kezelésére.
Ha belegondol az ember, hogy kapitalizmustól, kommunizmustól, mindenféle megbukott rendszertől függetlenül itt mennyi mindent tudnánk gyógyítani...
Ja, konkrétabb leszek: a pénz létezése nélkül.
Ezt a nagy szaki vitát meg fejtegetést, álmodozást és játszadozást nem tartom célszerűnek továbbgöngyölgetni. Hogy miféle légicsapástól, miféle haderőtől robbanna fel az atomerőmű, és hogy erre melyik ország képes. Valamint a szövetségek... A szövetség nem jelent semmit.
A háború megtévesztésről szól, valamint félreinformálásról, átverésről, kihasználásról és haszonhúzásból. maga a konkrét haderő egy háborúban már csak a csili-vili. Az a háború ami most az országban lejátszódik szintén nem nyílt összecsapásokról és erőszakról szól, hanem úgymond belülről felemésztésről, uszításról és ködösítésről. Ez természetesen sokkal jobban működik.
nem az atomerőművektől kell most nekünk félni. Kinek lenne az érdeke a kárpát-medencét lakhatatlanná tenni? Pont, hogy inkább belakni szeretnék, mint elpusztítani. -
Jaaaa.
Bocsi.
Azthittem hoyg ukrajnában mondodXD
-
sajnos ez megy a médiában, bekapcsolsz egy átlagos szennycsatornát, ott ezt hallod, meg az örökös alternatív istenítést.
Anno a Napló nevű csodaműsorban nyomoztak Csernobillal kapcsolatban, Paksra is kilátogattak természetesen, és ott addig manipulálta a riporter a nyilatkozó tagot, míg azt nem mondta: Igen, történhet ilyen itt is. Az hogy hozzátehette volna, hogy milyen következményekkel, mikor, milyen körülmények közt, azt kivágták, kit érdekel. De az hogy lehet, bevágták 5x, mert az most kemény.. nc. -
Csak sajnos a spanyoloknál és a németeknél is asszem népszavazás döntött. Mi lesz a vége? Itthon is a végén ez lesz, hogy majmolják a kinti idiótákat. Attól mert gazdagabbak az ottaniak, nem jelenti azt, hogy okosabbak. Mi meg mindenből a legrosszabbat vesszük át...
Gépész vagyok és érdekel is. Ok. Csak akkor meg nem értem, hogy milyen jogon veri a tamtamot valaki, aki láthatólag nem ért hozzá, de azért nagy garral mondja, hogy NO ATOM. Zsír... -
hogy jön ide az ukrán határ? o.O én a helyi csernobilról beszélek ami jelen esetbe paks ó bazdmeg... -
ha jól tudom, te gépészmérnök vagy, tehát valamilyen szinten "érthető", hogy értesz hozzá, érdekel a téma. Én is műszaki beállítottságú vagyok, de speciel a effajta dolgok nem érdekelnek annyira. S lássuk be, teljes egészében nem is az én dolgom ezeket eldönteni, a technikákat fejleszteni, új dolgokat kitalálni. Erre is megvannak a célszemélyek. Józsi bácsi, a pékek, kamionsofőrök, könyvelők, családanyák, nem dolguk ezeket tudni.
Csak sajnos a mai világban úgy van, ha nem tájékozódsz, nem vagy résen, nem pofátlankodsz, akkor lecsúszol a dolgokról, kimaradsz belőlük. Mert azt reklámozza a tv, hogy az ilyen olyan net és mobiltelefon csomagok olcsóbbak, de azt hol hallod, hogy vannak olyan alternatív gázszolgáltatók, akik olcsóbban képesek adni, mint a nagyok, pl az égáz?
Az áram meg pontosan egy olyan dolog, hogy a legtöbb ember spórolni tud vele, ha költséghatékonyság a cél, mert alternatív módoknak egyrészt nagyon utána kell nézni, másrészt ahogy te magad is írod, nem annyira gazdaságos, mint azt képzelik. Mit tehet a kicsit is tájékozott vásárló? Nézi, hol tud spórolni, mi mennyit fogyaszt, mi energiatakarékos (s ezért drágább...). Tőled s tőlem sem várják el, hogy az úthálózatunkat fejlesszük, vagy betegség ellenszerét kutassuk, mindennek meg van a maga helye.
Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki szarjon a villanyszámlára, ne érdekelje semmi, de ne is döntsön a paksi reaktorblokkokról. -
Néha nem értem az embereket, csak élnek, nem gondolkoznak semmin, nem érdekli őket semmi, panaszkodni azt nagyon tudnak hogy szar az élet, aztá' amikor népszavazás van akkor tudatlanul éltetik az elvakult véleményüket
Hát ez a nagy helyzet. Veri a tamtamot a villanyszámla miatt, de mikor dönthetne a jó irányba, akkor is vagy nem érdekli, vagy tudatlanul osztja azt észt. Az sg tökéletes lenyomat. Ez elvileg egy tudományos fórum. Ehhez képest ma lassan kétszámjegyű %-ban mérhető azok akiknek fingjuk nincs az energiatermelésről vagy simán konteó hívők. Szomorú. -
Precíziós fegyverrel felszerelt vadászgépet, képzett legénységgel? Még abból is több kellene. Ha "mindent" be lehet szerezi, akkor miért nem támadott meg még senki egyetlen erőművet sem?
AZ a jó, hogy sokan tesznek erős kijelentéseket, csak épp a valóság cáfolja azokat. -
Azért,hogy te tudd,hogy én nem értem.
-
tom235 #49992 Ha nem érted, akkor egyáltalán minek szólsz hozzá a témához? -
Én itt lakom.
Nem az ukrán határ mellett!
-
én úgy tudom hogy a helyi csernobil a szlovák határon illetve ahhoz közel lévő településekhez is küld ki energy-t :D -
Igaz, csak sajnos sok felnőttre is szintén igaz. És nem muszáj itt leragadni, eléggé szerteágazó kérdés, nem csak az a lényeg, hogy mennyi a villanyszámla, képbe kerül a környzetvédelem is, meg hogy mennyire függ Magyarország a többi országtól, Mo. stabilitása, gazdasága, stb... Szóval jólvan, lehet sokaknak "mindegy nekünk" kérdés, de attól még nem szar téma. Lehet sokakat nem érdekel, de nem szar téma, lehet róla beszélni. -
Igen._)
Pont ezt akartam mondani :)
Én Szlovákiában élek,és nem nagyon értem ezek a dolgokat amit mondasz.
Érdekelni éredekl,d enem értem. -
Életkor: 14-18 között
persze hogy nem érdekli, anyu fizeti, és ez rendben is van még. -
Mert neked mindegy mennyi villanyszámlát fizetsz? Mert valszeg pozitívan befolyásolná, ha nem kéne olyan mértékű külföldi import. Környezetvédelmet már szóba sem hozom. Néha nem értem az embereket, csak élnek, nem gondolkoznak semmin, nem érdekli őket semmi, panaszkodni azt nagyon tudnak hogy szar az élet, aztá' amikor népszavazás van akkor tudatlanul éltetik az elvakult véleményüket. (Nem, ez nem politika, leszarom ki melyik párthoz húz, szerintem már kukázni kéne az egész bagázst, nem gondolom, hogy a nagypártok közül bármelyik jobb lenne. Még csak talán a népszavazós példa sem jó, de akkor is érdekes, hogy mindenki csak teng, leszarja a dolgokat, pedig ez sem egy annyira mindegy kérdés, persze lehet nincs beleszólásunk, lehet nem lesz róla népszavazás [ami amúgy sem lenne túl kedvező], csak mégis, nem értem a mentalitást.) -
Most nem mindeggy ez nekünk?
Ez hülye kérdés nod emindeggy.
(Nem érdekel a kérdés / nem tudok hozzászólni) -
Igen,....habár mostanság visszafogták többször is atomerőművünket....hogy a drágább megújuló energiát is fogyaszthassuk.. -
Egyéb.
Különösebben leszarom mert elköltözök a picsába :D -
sok netes szaki istenem -
... és még könnyebben ki is vitelezhető. -
Oké, de ez nem érv. Üzemi balesetnek semmi esélye, ha meg valaki konfliktusból ki akar írtani, akkor talál kreatívabb módot is, ami legalább annyira hatékony lehet. -
Az én gondolataim egy teljesen hipotetikus eset körül forognak.
Azt hiszem az a gond a Paksi Atomerőművel, hogy nem számolhatunk a legrosszabb eshetőséggel. Egy katasztrófa nem történhet meg. Nincs második esély. Egyszerűen túl kis ország vagyunk ehhez.
Nem akarok visszatérni a fegyverekhez, de a feketepiacon mindent meg lehet szerezni. Ha van hozzá elég pénzed. -
Atomról pár szó. -
Az is jó hogy van egy "saját" erőművünk, főleg ebben a szerteágazó energia bizniszben.
Az energatika nem törekszik monokultúrára. Magyarán nem az atom az egyetlen üdvözítő út, de alap erőműként verhetetlen ma. Ez kimutatható minden szempontból.
Amit viszont már problémának tartok, az az hogy egy esetleges konfliktusban a levegőbe lehet röpíteni bármilyen erőművet.
Mindenki ezzel jön, de ez elég fals megállapítás. A reaktort cirka 5-6 rétetg veszi körül az épülettel bezárólag, ami önmagában is masszív. A világon alig van légierő ami képes egy ilyen létesítményt úgy támadni, hogy komoly baj legyen. Ezek nagy része NATO tagország, vagy stabil állam. A NATO tagországokon kívül ilyen állam Izrael, Ausztrália és pár nagyon távoli ország. (Talán Japán és Dél-Afrika és Egyiptom, de ebben sem vagyok biztos.)
A légierőnek először a rektor éületet kellene áttörnie. Ezután kellene még magát a reaktort bombázni. Ez vagy lézer vezérlésű bombával, vagy GPS vezérlésűvel lehetséges. GPS vezérlésű van a jenkiknek és kb. ennyi. LGB-vel az a gond, hogy nem látna rá magára a reaktorra és talán még egy közvetlen találta is kevés lenne a sikerhez lehet, hogy kettő kellene. Az összes erő, aki ártani képes egy ilyennek szövetséges, vagy félig szövetséges állam...
Mellesleg milyen inváziós sereg lenne az, ami küti az infrastirktúra alapját? Elég idióta megszálló lenne.... Ja, mi is NATO tagok vagyunk.
Ha valaki egy B-747 géppek rázuhanna az okozhat bajokat, de ennek esélye 2001.09.11. óta elég kicsit. Egy 400 méter magas toronyba egészen más belerepülni, mint egy 30-40 méter magas épületbe...
Nem emiatt kell aggódni. A vízhálózat megmérgezése sokkal egyszerűbb feladat. Sőt, még pusztán az is elég, hogy az engedélyezettnél gyorsabban zárd el őket és a nyomásnövekedéstől szétdurrannának. (Allievi-elv miatt.) Nesze neked vízhálózat. -
Elnézést, fordítva írtam az aránypárt. Igaz. -
Azt szemérmesen elhallgatják, hogy mekkorát szoptak a szélerőmű erőltetésével. Lentebb írtam, hogy a szélesebesség kb. 3. hatványával arányos a teljesítmény. Csak éppen a klímaváltozás miatt az egyik nagy szélfarmnál és máshol is az átlagos szélesebesség 10.5-11 m/s-ról 9 környékére esett vissza. Az arányukat emeld a 3. hatványra. Ez mínusz 35-40%. Jó mi?
A másik ilyen jópofa dolog a szélsőségek hatása. A rekord teljesítmény esés 6000 MW 4-5 óra alatt. Ez Mo. csúcsfogyasztásának mértéke.
Igen, "okosak" ezek a németek... -
10000 az 1-hez azt jelenti ám, hogy 1000000% az esélye, hogy bekövetkezik :D -
Egyéb. 6 2.58%
Nem egy új reaktor kéne,hanem lehetne a Paksi erőmű mellé még egyet felhúzni. Akkor elférne egy Szolnok felett is a Tiszánál,meg a Rábán is lehetne egy kisebbet létesíteni. Legalább lenne elég energia mindenhol és nem kellene a szlovákoktól vennünk,meg még ki tudja honnan jön most.
Jó ötlet a szélerőmű is,de addig amíg nincs kiforrva a technológia,addig nem érdemes arra komolyabban ráálni,a jelenlegi legjobb az atom ezt be kell látni.
Mellettünk Gönyűn is építenek most valami geotermikus erőművet vagy mi a francot,arra majd kiváncsi leszek mit produkál ha elkészül mostanában nem nagyon beszéltek róla.:) -
Kb leszarom:D -
Mindenképpen szükség van-e atomerőműre Magyarország területén?
Az alapján amit a nyomottvizes reaktorokról tudok, kötve hiszem hogy egy esetleges komoly balesettől félni kellene. Az is jó hogy van egy "saját" erőművünk, főleg ebben a szerteágazó energia bizniszben.
Amit viszont már problémának tartok, az az hogy egy esetleges konfliktusban a levegőbe lehet röpíteni bármilyen erőművet. Nem szeretnék semmire sem célozni, de háborúk, konfliktusok mindig voltak, vannak, és lesznek is. Egy ekkora országban egy ilyen katasztrófának beláthatatlan következményei lennének. A Kárpát-medence jó időre lakhatatlan lenne. Egy ilyen történés esélye tényleg nagyon alacsony, nem is tudom, talán 10000:1, de a kérdés az, hogy az az egy esemény hányadik is lesz a sorban.