ha jól tudom, te gépészmérnök vagy, tehát valamilyen szinten "érthető", hogy értesz hozzá, érdekel a téma. Én is műszaki beállítottságú vagyok, de speciel a effajta dolgok nem érdekelnek annyira. S lássuk be, teljes egészében nem is az én dolgom ezeket eldönteni, a technikákat fejleszteni, új dolgokat kitalálni. Erre is megvannak a célszemélyek. Józsi bácsi, a pékek, kamionsofőrök, könyvelők, családanyák, nem dolguk ezeket tudni.
Csak sajnos a mai világban úgy van, ha nem tájékozódsz, nem vagy résen, nem pofátlankodsz, akkor lecsúszol a dolgokról, kimaradsz belőlük. Mert azt reklámozza a tv, hogy az ilyen olyan net és mobiltelefon csomagok olcsóbbak, de azt hol hallod, hogy vannak olyan alternatív gázszolgáltatók, akik olcsóbban képesek adni, mint a nagyok, pl az égáz?
Az áram meg pontosan egy olyan dolog, hogy a legtöbb ember spórolni tud vele, ha költséghatékonyság a cél, mert alternatív módoknak egyrészt nagyon utána kell nézni, másrészt ahogy te magad is írod, nem annyira gazdaságos, mint azt képzelik. Mit tehet a kicsit is tájékozott vásárló? Nézi, hol tud spórolni, mi mennyit fogyaszt, mi energiatakarékos (s ezért drágább...). Tőled s tőlem sem várják el, hogy az úthálózatunkat fejlesszük, vagy betegség ellenszerét kutassuk, mindennek meg van a maga helye.
Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki szarjon a villanyszámlára, ne érdekelje semmi, de ne is döntsön a paksi reaktorblokkokról.