127612
-
Sajnos (ahogy írtad) ez egy soktényezős egyenlet, szinte lehetetlen mindezeket hazánkban megoldani...
Én annyira belefáradtam már ebbe (gyalogos vagyok) a közlekedési kultúrába ami itthon van, hogy néha már azon lepődöm meg, ha egy autós lelassít amikor látja hogy át akarok kelni, és int a kezével, hogy tessék..
De olyankor mindig valami jó érzés tölt el, hogy ilyen emberek is vannak...
-
-
Mindig is bírtam a másokra mutogatást. Minden biciklis idióta, minden motoros idióta, minden autós, minden gyalogos idióta.
Elárulom, mindegy hogy a lábával vagy kamionnal közlekedik valaki, hülyék és buta emberek MINDENHOL vannak.
Kezdve azokkal a gyalogosokkal akik a zebra előtt állnak le elszívni egy cigit, anélkül hogy át akarnának kelni. Vagy akik az egész aszfaltcsíkot zebrának nézik, és úgy veszik mintha nekik mindenhol elsőbbségük lenne.
Folytatva a biciklisekkel akik fittyet hánynak a KRESZ-re, mindenhol átmennek, még tilos jelzésnél is, kacsáznak az úton, hárman mennek egymás mellett, előretolakodnak a pirosnál, csak hogy a kereszteződés közepén kerülgetni kelljen őket, és nincs náluk semmiféle éjszakai fényjelző, esetleg jól be is vannak rúgva.
A motorosokat ki ne hagyjam. Városon belül 150-el nyomják, mindenképpen előrefurakodnak a kocsisorok között, akkor is ha egy-két autót szépen összekarcolnak. Előzési kényszerből minden mellett el akarnak húzni, csak full-gázzal tudnak indulni, és az út közepén állnak neki egykerekezni.
És persze az autósok, akik ráhúzzák a kormányt bármire ami kisebb mint a verdájuk, mindenhol reflektort használnak, ittasan vezetnek, idegesen, nem kevés felsőbbrendűségi tudattal, ha csak lehet lecsapják a gyalogosokat, még ha el is tudná kerülni a pocsolyát, a zebrát egy idegesítő pacának tartva.
Csak párat soroltam fel, de a lista végtelen.
Nem csak ilyen eberek vannak, sok a a higgadt, normálisan közlekedő egyén is.
Ami a lényeg, tele vannak az útjaink értelmetlen útjelzőkkel, útjavításokkal, kátyúkkal, útlezárásokkal, hibás sebességlimitekkel. Mellette az emberek intoleránsak és agresszívek, semmibe vesznek minden szabályt, és nincs felelősségtudatuk. A rendőrség alig várja hogy bírságolhasson, ahol kellene egy-két rendőr ott biztosan nincs, a bírságok vagy értelmetlenül alacsonyak vagy igazságtalanul magasak. A közlekedők KRESZ ismerete hiányos, már ha egyáltalán volt. ÉS még nem is beszéltünk a szép jó magyar természetről.
Ezeken kellene változtatni, és egyszer talán értelmes közlekedés lenne a magyar utakon. -
Tisztában vagyok vele, hogy kötelező a lámpa használata éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett városon belül. De amit írtam az nem zárja ezt ki. Ott inkább a láthatósági mellényre utalok, mert pl. azt városon belül én sem szívesen hordanám.
Mellesleg, aki körültekintés, és ha kell megállás nélkül suhan át kerékpárjával a gyalogosátkelőhelyen, arra felőlem akár vissza is tolathatnának, 2x is. -
A büntetéseket kurvára nem szigorítanám, inkább többet engednék... környéken rengeteg hely van lakot területen belül ahol simán lehetne tenni 70es táblát (új út, nyíl egyenes, összvissz egy beágazó oda mehet stoptábla), de nincs, és a sünök ott mérnek általában... nem a büntetések beszedésének kéne elsődleges célnak lenni, hanem inkább egy normálisabb, mai technikára(autó+motor satöbbi) optimális szabályrendszert létrehozni.
remélem érthető volt -
Unreal1942 #56074 Bringások és egyre gyakrabban a robogósok is nagyon veszélyesen közlekednek. A gyalogosokat is veszélyeztetik.
Fel kéne fogniuk, hogy ők megtűrtek csak. A járdán és az úttesten is.
Sajnálatos, hogy nincs elég kerékpár út, de ettől még nekik kellene alkalmazkodni a TÖBBSÉGHEZ.
-
A lámpa éjszaka ezer éve kötelező városon belül is, csak basszák használni.
FBN LX: Remélem egyszer elütnek. Én pl. azért nem dudálok az ilyen faszkalap biciklisekre mert fosok hogy ijedtében kiesik a kocsi elé... -
bringára én is kötelezővé tenném a lámpát, előre hátra, nem kell annak nagy valaminek lenni, az sem fontos hogy a bringás lásson, hanem hogy őt észrevegyék! említették már a sötét falu utcákban kóválygókat ez csak akkor lehet rosszabb, ha valaki szembe jön jó kis reflektorral a kocsiján, akkor simán elcsaphatod a bringást, mert még az a pár méter sem áll rendelkezésedre, mint egyébként, egyszerűen a fény elvakít és nem fogod észrevenni. persze ha már messziről látod hogy ott valami piros világít, már eleve figyelsz, és lassítasz. -
legdurvább tévhit a biciklisek közt a zebra használatával van..
egyszer csaptam el biciklist, akkor is az volt a szerencséje, hogy épp kanyarodni akartam a zebra után, szóval nagyon lassan mentem, de így is felült a motorháztetőre és a biciklit sem kellett többet használnia.
Bal oldalról érkezett a drága, ráadásul háztömb takarásából, majd hirtelen át akart száguldani előttem, szerintem fékezés nélkül. Majd utána kiszálltam, hogy nincs-e baja, és még nekem rontott, hogy mit képzelek, hogy száguldozok (!!), meg hogy nem figyelek a zebrán. Elpróbáltam neki mesélni, hogy ugyan már, ha leszállt volna, és elütöm, inkább panaszkodhatna, de nem érdekelte, hívta a rendőröket. Aztán nekik talán már elhitte, hogy mi a helyzete, ettől függetlenül adataimat felvették, és szóbeli figyelmeztetést is kaptam (miért, máig nem tudtam meg).
Piros lámpánál álló két kocsisor között tekerő idióták, egyszer egyik, egyszer másik kocsinak nekidőlve, szintén nc. beállnak a sor elejére, biciklivel!, és akkor érdekes módon minden más autó, busz gyorsabb nála, és még te figyelj, nehogy elüsd...
Egészséges a biciklizés, olcsó, praktikus, de éppenséggel hazánkban nem túl biztonságos, és nem csak az autósok miatt. Városban kellene külön bicikliút mindenhova, nem az úton, a három négy sávok közt átvágni. Külterületen is kellene, mert az utakon sok helyütt két autó sem fér el egymás mellett, nem mégy egy út széli kátyúkat kerülgető/abban eleső biciklist kelljen kikerülni, biztonságos ívben. -
Fbn Lx #56070 lassan 6 éve minden hétköznap olyan helyen szelem át az úttestet gyalogosan, ahol nincsen zebra. Még soha nem kellett rámfékezni, vagy ilyesmi, csak tudod nincs kedvem mindig + 100 métert gyalogolni ahhoz, hogy a zebrán kelhessek át. -
Nem akartam mondani... teljes mértékben igazad van. Ami Bpesten folyik -
Remek, megint a jellemző hozáállást látjuk. Bp = Magyarország. Csak engem irritál ez a hozzállás? Mintha nem is állna másból az ország öcsém, pedig már az ország 20%-a sem lakik ott... -
erről beszélek -
szted miért írtam fonetikusan? -
grammar nazi appears! -
jó lesz az pszichológiának is nyuszifül :] -
Javíts ki, ha tévednék, de Magyarországon, június 1-jétől éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező a kerékpárosoknak az úgynevezett láthatósági mellény használata lakott területen kívül.
Tehát városon belül nem. Ha világítás nélkül tolod éjszaka városon kívül és mégis látsz mindent, akkor pedig minden elismerésem.
Mondjuk, a kerékpáros <-> autós ellentét egy érdekes jelenség.
Ha kerékpárral (miközben nekem zöld a lámpa) átgurulok a gyalogosátkelő helyen, de jobbra kis ívben (a gyalogátkelőt keresztezve) szintén kanyarodnának autók, mert nekik is zöld, akkor: a rohadt biciklis, nincs elsőbbsége, mert nem tolja a biciklijét (tehát a kurva anyját a kerékpárosnak).
Ha viszont tolom ugyanebben az esetben, akkor: mi a f*sznak vettél biciklit, ha csak toszigálod? (tehát a kurva anyját a biciklisnek).
És én meg válogassam ki, hogy melyik fsznak, mi a jó... :-/
Viszont tényleg nagyon sok olyan gyalogos, kerékpáros, elektromos robogós papa / mama van, akik k*rva jó lenne, ha beleszagolnának csak minimálisan is a KRESZ-be. -
Aha persze, hagyjuk már, hogy a biciklisek mire mikor figyelnek. Pesten a piroson mennek át rendszeresen (szoktam látni pl. az Andrássy úton mellettem, még soha nem láttam biciklist megállni a pirosnál pedig külön lámpájuk van), vidéken meg világítás és mellény nélkül részegen/józanon összevissza mennek, elsőbbségadás táblát leszarják. Gyalogosok meg összevissza rohangálnak az úton, ott is ahol zebra sincs öreg papa megy át a jeges úton és elcsúszik előttem alig bírtam megállni a kocsival, pedig 30nál nem mentem többel. Másik kedvencem, amikor átengedem a gyalogost és direkt lassan megy a tini picsa és még röhög is, hogy feltartja a sort.
Maradjunk annyiban, hogy mindkét táborban szánalmas a mentalitás... -
Már általánosban oktatni kellene.
Más: Miről beszéltetek itt korábban? Milyen média?:D Nem csak a média mondja be, hogy hol mérnek, a rendőrség oldalán egész hónapra előre kint van, hogy hánytól hányig hol fognak mérni. Legalábbis Budapestre vonatkozólag. -
az inkább pszihologia teszt... -
Unreal1942 #56059 IQ teszt kitöltése után lehessen csak kreszt tanulni és egyáltalán jogsit szerezni. -
amúgy én most a gyalogosról a zebránál honnan döntsem el hogy át akar menni a zebrán? lehet csak nézelődik... nem 1x tapasztaltam ott áll a zebránál megállok hogy átengedjem azt 10 sec eltelik azt megyek tovább mert nem akart átmenni... és ha a kis csaj fogja magát és átbiciklizik szétnézés nélkül ráadásul (főúton) 12 év alatt vagy mennyi alatt van 18 feletti felügyelete nélkül akkor így járt utólag senki nem mondja meg hogy te mennyivel mentél (max a fékútból de azt is kilehet játszani) ha meg többen ültetek a kocsiba az még jobb és mint mondottam a kiscsaj 12 alatt van akkor ennyi... :) ha meg még szülő vagy 18 feletti is volt vele akkor a 18 felett / szülő lesz a gondatlan és nem te :) -
nem általánosítok a bringásokkal szemben hanem mindenki ilyen tisztelet a kivétel (1-2%) akár melyik biciklist látom mindegyik balfasz barom 1el nem találkoztam még aki normális lenne... -
Tudom, hogy nem 150-nel. Csak egy nagyon egyszerű modellel is ki volt számítva, hogy 70 vs. 50 a reakcióidőt és fékutat számolva milyen megdöbbentő táv jön ki arra, hogy ha meg kell állni x méteren belül, akkor az egyikhez képest hány méterrel mész túl és ahol 50-es tempónál állssz, ott 70-es tempót nézve még olyan sebességgel kaszálsz el valakit, hogy ehaj. Gratulálok te száguldozó sokész.
Még a régi autónk volt meg, mikor egyszer nagymutertól hazafele menet egy kiscsaj úgy döntött, hogy ő most a főúton akkor átriciklizik. Fater betartotta az 50-et, de satufékkel kellett megállni. Ha nem 50-nel megy, hanem 65-tal, a kicsaj ma nem élne...
Tudod a gyalogos úgy próbál átmenni a zebrán, hogy balra és jobbra néz. Csak, ha távol van az autó nem igazán látszik, hogy 45-tel vagy 75-tel jön. Az általal látott autósok komoly %-a még lassítani sem lassít a zebra felé közeledve.
Az általánosítást meg tartsd meg magadnak. Bringásként úgy megyej, hogy inkább én figyelek az autóra, mert sajnos nekem fontosabb, mint neki. Ő túléli, én nem. -
Nem nullázódott le, csak a szavazat számláló ír fals adatot, az eredmények korrektek. És semmi köze az órához, csak benne maradt egy bug a szavazóban amit nem tudtam kijavítani, mert el kellett mennem. -
Már általános iskolában oktatni kellene (felső tagozattól)! -
nálam is mindig üvölt a zene :D csak nálam nem a bohóc rap :D -
ba32107 #56052 Direkt azért lett megcsinálva az üres szavazás, hogy ne kelljen az ilyen benyögéseket olvasni, de látom kurva nehéz megérteni -
jah, városban énis 60-65el meek... de zebránál mindenkit átengedek!
(meg bömböltetem a rapzenéimet
legjobb volt amikor 2 tanuló motoros + az oktató... négysávoson megfordultak a kismotorosok, énmeg elengedtem az oktatót is...most mit "álljak közéjük?" a csávó nem győzte megfelfe kösöznni a pirosnál :D jólesett....közbe meg ment a "szétbaszom anyádat" killakikitt zene:D -
ja és hiába vezetek én jól ha a többi barom nem tud me "wanna be racer" 1.4es opel astra-val 18-20 évesen semmi vezetés tapasztalattal, azt sem tudja hogy viselkedik az autó meg mit hogy merre kéne reagálni ha valamit csinálni kéne hogy összeszedje az autót... -
nem 150el megyek ez csak túlzás de 50es táblánál 70-80-90 sokkal kényelmesebb és én elengedem a gyalogosokat de a biciklisekre allergiás vagyok mert azok úgy mennek hogy mindenkit leszarnak -
Már általános iskolában oktatni kellene -
amúgy hiába mondod, este amikor vezetek kb. 5méterről látom meg a biciklist...az meg egy jó 60-80as tempónál (hozzáteszem lakott területen kívül, nuku világítás) az nagyon kevés... tényleg a semmiből tűnnek elő...
mondjuk a mellény szerintem már túlzás, de lámpa mindenképpen kellene
de minden oldalon vannak olyanok akik miatt lehetetlen normálisan közlekedni. a buzi román kamionsofőr aki előzés közben rádhúzza a kormányt, a kockaladás takibácsi aki akkor indexel hamár visszaváltott kettesbe a kanyar előtt stb -
új be egyszer egy kocsi volánja mögé, amivel nem csak 20al lehet döcögni, és próbálj meg az esti vak sötétben észrevenni egy idióta biciklist... örülj hogy nem ütöttek még el, de a vicces, hogy ha ÉN elütök egy ilyet, engem vesznek elő + lelkiismeret. gondolom nagyon nehéz lehet azt a szar mellényt magatokra ölteni.
#56044: autósok elég szépen szankcionálva vannak, míg a biciklisek szinte sehol. Autóval nem megyek össze vissza egy úton, ha mégis, akkor max összetöröm a kocsit. Biciklis, motoros teszi ugyan ezt? magát töri össze, onnantól meg a fenti olvasmány vonatkozik erre is. -
Fbn Lx #56045 az elcseszett új módosításaikkal együtt nyalhatnak be tövig.
Bicajjal is mi a szar ez a láthatósági mellény, kötelező lámpa, meg lófasz?
15 éve bicajozok mellény meg lámpa nélkül, és még soha nem ütöttek el, nem dudáltak rám, csak kb. olyan 8 éves koromban utoljára, nem teremtettem veszélyhelyzetet, és úgy általában még élek.
Bukósisakot meg könyökvédőt ne hordjak kötelezően bazmeg? -
De könyörgöm, miért a csak a bringásokat és a gyalogosokat kell szidni? Az autósok olyan fenemód betartják a szabályokat szted? Hülye autósok, gyalogosok és bringások egyaránt vannak, mikor értik már meg az emberek?! Ezen kéne sürgősen javítani! -
Fbn Lx #56043 ne legyen kötelező a kresz oktatása.
Mivel tiszta szívemből gyűlölöm a kreszt meg úgy általában a közlekedést, és tököm kivan az összes közlekedési rendszabállyal és a vezetéssel, így ha nem muszáj, ne traktáljanak vele. -
Nekem olyan Kresz-es könyvem volt, h tesztkérdések voltak benne, minden válasz egy fekete pöttyel jelölve. Volt egy kis tollszerű kütyü 2 LED-del (egy piros és egy zöld), amit rá kellett nyomni a pöttyökre. Ha helyes volt a válasz, a zöld világított, ha rossz akkor a piros. :) -
Teljesen mindegy, semmi nem változna. Nem a tudatlansággal, hanem a nemtörődömséggel van a baj.
Pl.:Zebrán megyünk át,villamos megáll(megis köszönjük neki) de az autósok meg b*sznak megállni.
Inkább a bírságokat szigorítanám. Keményebb büntetés járna gyalogosnak, biciklisnek, stb-nek.
A bringások mikor fogják fel,hogy BP. az nem a bringások városa?Tele van szar úttal,összevissza kacsáznak az út közepén,leszarnak mindenkit mert ők istennek hiszik magukat,hogy ők most bringáznak és nem szennyezik a környezetet... -
Tanultuk, kaptunk egy csomó ilyen könyvet is szinte évente. 6-7-8 ban.