54
  • Epikurosz
    #54
    "meg is lehet vásárolni mert sorozatba gyártják"

    Mennyiért mérik?

    Jut eszembe: csak nehogy ez is a kopasz vagy nem kopasz, kigyúrt vagy kevésbé kigyúrt maffiózók kezébe kerüljön!
  • MaSzKa
    #53

    jól is néz ki és még megy is




  • MaSzKa
    #52

  • MaSzKa
    #51
    a BMW-nek már régóta van hyrogénes autója

    meg is lehet vásárolni mert sorozatba gyártják

  • duke
    #50
    "jön az energiam de a villanymotor hatásfoka mondjuk 90%, a benzinmotoré meg 40%"

    A benzin motor hatasfoka meg laboratoriumban is alig eri el a 30 %-ot,a gyakorlatban,pedig ahol az atlag paraszt csak akkor viszi szervizbe a kocsit amikor totalkarra tori ennel joval kisebb,akar 20 % alatt is lehet.
  • Epikurosz
    #49
    Na, tessék! Addig pofáztam, amíg ez a buzi Hegyi Gyula (MSZP) lenyúlta az ötletem. Eh, szocik.
  • Epikurosz
    #48
    zakó
  • Epikurosz
    #47
    Miután belinkeltem a másik topikban pont ezt a kocsit, jajde okosak lettetek. De nembaj, örülök, ha reklámozzátok az oktopuszt, mert megérdemli. És mi is megérdemelnénk.
  • teddybear
    #46
    spec ez a képen pont a 8-kerekes, nézd meg alaposabban!
  • bandypappa
    #45
    Na ez az a verda, de van 8 kerekes (8 elektromotoros) is:
  • bandypappa
    #44
    A spektrumon láttam egy ismeretterjesztő filmet az elektromos autóról. 2-3 éve egy japán fejlesztőcsapat alkotott egy full elektromossággal működő 6 kerekes járgányt. Az a poén az egészben, hogy 300 km-t tud megtenni 1 feltöltéssel és 350 kmper óráig tudták eddig felhúzni, mert a tesztpályán nem mehettek többel. Ngyon kemény volt. Versenyeztették azthiszem a Honda, vagy Subaru cégnél házon bellül, pontosan már nem tudom melyik volt, azt tudom hogy a legújabb 4 kerékmeghajtású sportkocsival, és szinte állva hagyta a benzinest. A sima üzemanyagos csúcsjárgány a pálya 60% volt, míg az elektromos beért a célba. Néztem mint a moziba! Az volt az egyik trükk, hogy nem 1 központi motor van az elektronyos kocsiba, hanem minden kerékben 1. Összesen 6. Elmentek Kínába tárgyalni a részletekről, mert jelenleg japánban 10-szer annyiba kerül az energiacellák előállítása, mint Kínában, aztán mégsem adták el a titkokat, mert Japán nemzeti érdekről van szó. Szóval teljesítménybe jelenleg is nagyon jó az elektromos autó. Ja meg a legújabb porsche 911 et is simán legyorsulta a járgány.
  • csuszi
    #43
    a 10. arnoldé, szar nemlehet:) vajon lesz olyan jövője mint a hummernek?:)
  • Gaillard
    #42
    Továbbá a geotermikus energia, pld-ul a hőszivattyúk formájában, amelyek egyes nyugat-európai országokban már teljesen természetes eszközök egy ház fűtési-hűtési, melegvíz ellátási rendszerében.

    Nálunk az egyszeri magas beruházási költségek miatt nem terjedtek el eddig, de ha az energiaárak tovább emelkednek és páran pár évnél előrébb látnak majd, akkor ez is változni fog, főként, hogy Magyarország geológialiag jó pozícióban van (alattunk elég végkony a földkéreg).
    Hozzáteszem nem kis energiát lehet megspórolni vele (háztartási energia jelentős része), mégha egy hőszivattyús rendszer működtetéséhez is kell elektromos energia.
  • Epikurosz
    #41
    + tenger hullámzása, apály-dagály energiája, biometán előállítása
  • azirafael
    #40
    Megújuló energia forrás pl. a vízenergia (víz erőmű), napenergia (napelemek), szél energia (szélmalmok). De akár ide sorolható a biotermikus energia is...
  • L3zl13
    #39
    Megújuló energia, ami ipari méretekben gazdaságos: Vízerőmű
  • L3zl13
    #38
    Üzemanyagcellából van olyan, amelyikbe metanolt kell tankolni, meg olyan is amibe hidrogént. A "Hidrogén hajtású"-ból én arra következtetek, hogy ez esetben H2-vel működő celláról van szó. De azért nem merném lefogadni, mivel ezt a két fogalmat gyakran keverik.
    Mindezzel együtt azonban durranógázt (H2 és O2 2:1 arányú keveréke) semmiképpen nem kell tankolnod...
  • nagylzs
    #37
    > Tudna mondani valaki bármilyen "megújúló energiát", ami bármilyen szempontból,
    > akár ipari, akár kis méretekben gazdaságos?

    Na persze, ilyen most nem nagyon van. Ennek egyik oka, hogy a piac szereplőinek nem érdeke az ilyen technológiák kialakítása.

    Összefogás kellene. Később gazdaságilag is megérné (ha pl. mindenki villanyautót gyárt és nem lehet venni robbanómotorosat akkor megérné villanyautót gyártani). Nem szabadna hogy a gazdasági szempontok irányítsanak mindent. Főleg akkor nem ha a jövőnk forog kockán.
  • nagylzs
    #36
    Vannak még idealisták, de ezt az autót sem azért építették mert használni akarják. Ez csak parasztvakítás. Bemutatják hogy "hű de szép hű de jó". Gazdaságilag életképtelen.

    Ez is csak üzlet. A látvány a lényeg, a csilli villi, a prezentáció a hétköznapi emberek felé. A háttérben meg az a fontos, hogy ki fogja majd sorozatban gyártani őket. Nem kell sokat találgatni: azok az autógyárak fogják felosztani egymás között a piacot akiknek jelenleg nem érdeke a benzines autók leváltása.

    Ha nem az üzletről szólna a dolog akkor már régen villanyautóval járnánk, az energiát meg a sivatagban termelnék. Persze ez gazdaságilag "nem éri meg", politikailag nem helyes stb. Az emberek nem képesek összefogni a nagyobb jó érdekében. Talán meg fognak változni a dolgok de ehhez kell valami - mondjuk egy világégés vagy az hogy tornádók meg árvizek pusztítsanak Európában. :-(

    Más: Igaz hogy az üzemanyagcellák feltöltéséhez is szénerőműből jön az energiam de a villanymotor hatásfoka mondjuk 90%, a benzinmotoré meg 40%, jó esetben. Sajnos az üzemanyagcellákban való tárolás lerontja a hatásfokot.
  • Inquisitor
    #35
    "ipari méretekben nem lehet jelenleg megújuló energiával létrehozni, ..."
    Tudna mondani valaki bármilyen "megújúló energiát", ami bármilyen szempontból, akár ipari, akár kis méretekben gazdaságos?
  • Inquisitor
    #34
    Biztos én vagyok technikai analfabéta, de nekem nem derült ki, sőt egyre zavarosabb, hogy ez egy HIDROGÉN hajtású autó vagy ÜZEMANYAGCELLÁS. Mert baromira nem mindegy. Nem mindegy, hogy "durranógázt" vagy metanolt kell tankolni. Szerintem.
  • Komolytalan
    #33
    Bizony felbomlik, ha jól emlékszem 7-800 fok körül, normál légköri nyomáson. A probléma csak az, hogy ettől jóval alacsonyabb hőmérsékleten meg meggyullad a hidrogén, oxigén jelenléttében. Merthogy ha hővel bontod fel a vizet, akkor ott nem balra fog menni a hidrogén, jobbra meg az oxigén, hanem marad egy katyvaszban, durranógázt képezve. Szóval ez a fúrjunk mély kutat, és ott majd a meleg felbontja a vizet egy mese. Azon bukik, hogy a különböző molekulákat az eljárás során tökéletesen szeparálni kellene, ráadásul a másodperc törtrésze alatt, hogy le lépjenek újra reakcióba.
    Ha emlékszel Csernobiles felvételeken is lehet látni egy frankó effektet, mikor nyomták a pár 1000 fokos reaktorra a vizet, és jöttek vissza a lángfelhők. Ezután inkább áttértek homokkal meg földdel való oltásra, abból max üveg lett.
    Szóval szerintem a kémia részt ne erőltesd, ha nem megy. A legmagasabb elektron szinten lévő (legkülső) alapban "szabad" elektronok, amik a kovalens kötést alkotják pl a víz molekulákban igen könnyen felszakíthatóak. Pár volt, pár 100 fok hőmérséklet, és máris bomlik a kovalens kötés. Aztán létrejön 1 másik, merthogy az atomok már csak olyanok, hogy stabilitásra törekszenek, vagyis nem igazán szeressék a szabadon kóborló elektronokat.
    A plazma kicsit más téma, azt ne keverjük ide.
  • pip
    #32
    a kozepiskolas kemiakonyvben....
  • emp
    #31
    "pld-ul" kész :DDDDDDDDDD
  • Frayer
    #30
    Hól olvastad ezt hogy vizet lehet elbontani magas hőmérsékleten?
    Ez engem is érdekelne.
    Vagy esetleg arra gonolsz amikor nagyon magas hőmérsékleten, millió kelvin felett a gázokból, anyagból plazma lesz, leválik az elektron felhő az atommagról?

    Engem ez kajak érdekel.
  • Gaillard
    #29
    Az üzemanyag előállítási költségeket és az externáliák költségeit kell összevetni, hogy lássuk az eredményt.

    A nagyobb erőművekben történő energia előállítás előnyös a városok szempontjából, mivel ezzel pld-ul a városok levegője lesz tisztább (illetve az autók is valamelyest hallkabbak) és bár lehet, hogy az erőművek is környezetszennyezőek, de talán koncentráltabban egyszerűbb lesz ezeket a negatív hatásokat is kiküszöbölni.

    Viszont ezzel párhuzamosan a rendszer jobban kiszolgáltatottá válik, mivel a multik jobban tudják az árakat befolyásolni, mintha te magad kis üzemi méretekben állítod elő az energiát a környezetedben (nap, szél, geo, stb.). A Föld lakosságának a fele már városokban lakik és azok nagy része is nagyobb társasházakban, ahol elég nehézkes lenne a megfelelő mennyiségű energiaelőállítás vagy pld-ul autó feltöltés egyénenként, így pld-ul egy lakótelepi embernek ez elég kivitelezhetetlennek tűnik.

    Az biztos, hogy váltani kell és új megoldást találni, mind a szűkös ásványianyag készletek miatt, mind a környezeti externáliák miatt, mind pedig a folyamatosan növekvő kereslet miatt.
  • SuperCharger
    #28
    A tárolási problémát majd a szén nanocső tartályok fogják megoldani (talán). Persze ettől az előállítási probléma még megmarad.
  • NEXUS6
    #27
    Feltéve persze, hogy létezik szobahőmérsékletű szupravezető. kb 25 évvel ezelött lett ez slágertéma, és jó sok pénzt elkölthettek már rá. De sajna nem tudok róla, hogy valami nagy áttörés született volna a témában.
  • Darth Sith
    #26
    Ezek szerint te mindennap 160kmph fölött mész. Pláne h 130kmph a megengedett.. Hova nem elég ez a 160?
  • Darth Sith
    #25
    Jobb energia cellákon kell dolgozni és dolgozni azon, h a szobahőmérsékletü szupravezetőt létretudjanak hozni, amellyel szinte nulla veszteséggel üzemeltethető egy ilyen jármű!
  • Doktor Kotász
    #24
    Azon még nem gondolkodott el senki, hogy az üzemanyagcellák platinát használnak, mert a platinában oldódik az hidrogén? Mármint leszakad az elektron, és a proton szabadon mászkál a platina rácsszerkezetében.

    Na most honnan a faszból bányásznak ki annyi platinát, ami a mondjuk egymilliárd kocsihoz kell? A Holdról vagy a Marsról bányásszuk ki?
    Már a katalizátorokban is benne van a kibányászható készletek fele.
    Mondjuk, hogy a KW az teljesítmény, és nem energia, azt ne boncolgassuk!
    A másik meg az, hogy 160 kmph az kábé a világháború idején volt sportkocsis kategória...
  • Caro
    #23
    Mert ez egy rétegtermék, melleseg kis szériában gyártják, fedezni kell a beruházási költségeket, és ennyiért is bőven eladták már az egész 2008-as legyártható mennyiséget. :)
    Egyébként szerintem hosszú távon tömegtermelésben jóval olcsóbbak lesznek mint a belső égésű motorosak, mert sokkal egyszerűbbek.
    A fenntartásuk is filléres lehet, az üzemanyag-hatékonyságuk mellett még a mozgó alkatrészek száma is nagyon kicsi.
  • juhand
    #22
    >22 kilowatt energiát
    Nem ám 22 kW teljesítmény, mert ugye a mértékegységeket nem ismerjük.
  • toto66
    #21
    "Amúgy szerintem is ronda ez a járgány lenyitott tetővel valami Frédi-Béni kocsi jut róla eszembe, ott volt ilyen kőgazdagéknak, de azt is lábbal hajtották"
    Látod erre írtam #1 hogy mi köze van a külcsinnek a belbecshez!
    Azért mert nem fog tetszeni a kaszni, nem fejlesztik a technológiát?
    Tiszta hülyeség...
  • Epikurosz
    #20
    volt szó róla, 17 millió Ft.-os árcédulája van.
  • barret
    #19
    Egyenlore ennel jobbat nemlattam,es ez legalabb valahogy ki is nez.
    A menetteljesitmenye is tokeletesen megfelel minden szempontbol.
    Es ez egy IGAZI auto,nem egy prototipus...

    Tesla Roadster
  • barret
    #18
    Ezt feldughatjak maguknak,ennyi. Majd elhiszem hogy pusztan megujulo energiaval allitjak elo a hidrogent... Ez is csak az emberek lehuzasara valo,vedd meg a draga uzemanyagot. Amit valoszinuleg nem kornyezetbarat modon fognak eloallitani,mert nekik ugy "nem gazdasagos"
  • Epikurosz
    #17
    Nexus6!
    Te a barátom vagy.
  • NEXUS6
    #16
    Ja és vegük hozzá, hogy a H2 nem igazán marad meg a tartályban, és megaztán mindenbe bediffundál és gyengíti az anyagszerkezetét. Szal akkor már inkább áram, azt legalább viszonylag olcsón lehet vezetéken szállítani, ugyebár. Az erőműveket kell zéróemisszióssá alakítani és akkor a kocsi lehet villanyos.

    Amúgy szerintem is ronda ez a járgány lenyitott tetővel valami Frédi-Béni kocsi jut róla eszembe, ott volt ilyen kőgazdagéknak, de azt is lábbal hajtották.;)))
  • Epikurosz
    #15
    "In December 2007, researchers at Stanford university reported creating a lithium ion battery with ten times the energy density (amount of energy available by weight) through using silicon nanowires deposited on stainless steel as the anode. The battery takes advantage of the fact that silicon can hold large amounts of lithium, and helps alleviate the longstanding problem of cracking by the small size of the wires. [3] To gain a tenfold improvement in energy density, the cathode would need to be improved as well; however, just improving the anode as such could provide "several" times the energy density, according to the team. The team leader, Yi Cui, expects to be able to commercialize the technology in about five years.[4]"

    Go, Cui, go!