• Komolytalan
    #33
    Bizony felbomlik, ha jól emlékszem 7-800 fok körül, normál légköri nyomáson. A probléma csak az, hogy ettől jóval alacsonyabb hőmérsékleten meg meggyullad a hidrogén, oxigén jelenléttében. Merthogy ha hővel bontod fel a vizet, akkor ott nem balra fog menni a hidrogén, jobbra meg az oxigén, hanem marad egy katyvaszban, durranógázt képezve. Szóval ez a fúrjunk mély kutat, és ott majd a meleg felbontja a vizet egy mese. Azon bukik, hogy a különböző molekulákat az eljárás során tökéletesen szeparálni kellene, ráadásul a másodperc törtrésze alatt, hogy le lépjenek újra reakcióba.
    Ha emlékszel Csernobiles felvételeken is lehet látni egy frankó effektet, mikor nyomták a pár 1000 fokos reaktorra a vizet, és jöttek vissza a lángfelhők. Ezután inkább áttértek homokkal meg földdel való oltásra, abból max üveg lett.
    Szóval szerintem a kémia részt ne erőltesd, ha nem megy. A legmagasabb elektron szinten lévő (legkülső) alapban "szabad" elektronok, amik a kovalens kötést alkotják pl a víz molekulákban igen könnyen felszakíthatóak. Pár volt, pár 100 fok hőmérséklet, és máris bomlik a kovalens kötés. Aztán létrejön 1 másik, merthogy az atomok már csak olyanok, hogy stabilitásra törekszenek, vagyis nem igazán szeressék a szabadon kóborló elektronokat.
    A plazma kicsit más téma, azt ne keverjük ide.