59
Mi a különbség a sötét anyag és a sötét energia között?
-
uborg #59 Sötét energia = térgöbület.
Sötét anyag = a megnövekedett görbületből visszaszámolható plussz tömeg.
Más kérdés?
-
uborg #58 Az ősrobbanás egyenértékű egy időirányú fekete lyukkal.
A Hubble által talált vöröseltolódás ennek az időirányú fekete lyuknak a gravitációs vöröseltölódása.
-
Berselius #57 Hmmm... kezdünk alvó topikká válni... -
Berselius #56 És a politikát és a kormány kormányzási stratégiájának hatékonyságát nem itt kéne megbeszélni. -
Berselius #55 Idézem: "ez az első a témához vágó hozzászólás Prencision óta", tehát nem tértél el a tárgytól. -
Berselius #54 Csak úgy halkan megjegyzem, hogy az a cikk, amit belinkeltél a sötét anyagról szól, és nem a sötét energiáról.
-
Bala10 #53 no, nem szeretnék politizálni, de ez sem teljesen így van. :D
Állambácsi szeret úgy pénzt osztogatni, hogy el lehessen vele számolni a költségvetés felé, de eredménye ne legyen, mert akkor könnyű elkótyavetyélni a manit. :)(pár luxusautóra, kutatómedencére a bírtokon, fontos szakmai megbeszélések Bora-Borán...) -
Lehet, hogy úgy kellett volna fogalmaznom: a kormány nem hülye, hogy olyan dolgokra adjon pénzt, ami nem hoz kesst, vagy valószínüleg a semmit kutatnák. Vagy vmi ilyesmi :) -
lehet IRL is az erő hat át mindent :D
may the force be with you -
err... ha megértem, h az elektromágneses mező miért ANYAG, akkor a sötét energiával és a negatív nyomással sem lesz gondom, valszeg -
Solt #49 Na igen, hogyne... a sok független szakértővel... ne zsibbasz kérlek! :)) -
Bala10 #48 az első mondatodat gondold újra. nem hülyék, az tény, de a többivel nem értek egyet. :) hiszenhát miből élnek? ha kutatnak, akkor nem dolgozhatnak máshol, hogy abbó finanszírozzák a kutatásaikat, ezt ugye te sem gondolod komolyan? -
A tudósok nem hülyék, nem találnak ki hülyeségeket, hogy aztán pénzt kérhessenek a kormánytól a semmi kutatásáért. A sötét energia miatt van néhány naprendszerben furcsa gravitációs eltorzulás. Ezekből a deformációkból következtettek arra, hogy ott bizony van vmi sűrű, ami befolyásolja az anyagok pályáját. Talán néhány jó kis cikket is olvasni kéne az sg-n, nem csak topikokat ^^. -
sötét energia és sötét anyag az, amiről még a tudósoknak sincs halvány lila gőzük, hogy mi az isten lehet pontosan..sztem akár több anyag/energiaféle is lehet, csak az emberi tudomány nem tart még ott, hogy rájöjjön a mibenlétére..elméleteik ugyan vannak róla, de azok eléggé instabil lábakon állnak és inkább csak feltételezések.. -
nem tértem el a témától. azt mondtad h ez nem anyag hanem energia, én pedig (mintegy felvilágosító jelleggel) reagáltam rá, h az anyagok is energiatulajdonsággal bírnak, tehát a világegyetem 100%-a energia, különböző formákban.
egyébként #2-ban a válasz. -
Gibor #42 Sztem meg a sötét energiát vlaki azért találta ki hogy legyen, mivel megnem mondod hogy micsoda... nem látod... oké de semmi nem történik ha van vlahol és nincs vlahol mert ha történne akkor ált iskola tanítanák már... legalábbis sztem... sztem az egészet azétr találták ki hogy ne csak baktériumok meg iesmik legyenek, hanem legyen egy sötét energia ami megmagyarázhatatlan... -
Im Darth Pepsi! The Dark Force Commander!
Nah lényegre térve hozzá tenném hogy a Lukács Béla fizikus havonta 1x mindig megy a fridi műsorába én rendeszeresen nézem... -
Nuki #40 #37: Köszönnyük uram!
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!#35: ez kivételesen jó poén :) -
amúgy nem tudom lehet hülyeség de az antianyagnak nincs vmi köze ehez az úgynevezett sötét anyaghoz? -
Te állat :D :D -
Mostantól nem szeretnék itt kisebbségre utaló megjegyzéseket és a topik témájához nem szorosan köthető beszólásokat látni. Banama Tours -
Naja, sok szpemmer van mindenhol, de ha az első 100 hszt túléli a topik zárás nélkül, utána már minden oké. Amiket én olvasgattam, az régebben úgy volt, hoyg a világegyetem áll anyagból és sötét anyagból, mindegy miylen arányban. Aztán egyszerre csak kitalálták a sötét energiát meg a húrokat meg megmagyarázták az Atyaúristent is, úgyhogy feladtam :( -
Rájöttem, mi a sötét energia: a szén! -
Nuki #34 Az a gond hogy annyi a gyökér itt, hogy elkerülhetetlen, hogy ne szólogassanak be, akármennyire is értelmes a topik. Ez mostmár sajnos ilyen próbatétel. -
Berselius #33 Azt talán majd 1 másik topikban... -
Gibor #32 de van értelme... átbeszélni a DIKK MÁÁÁN!!! féle sötét energiát... -
Berselius #31 Hmmm... úgy látszik, h tényleg (már) semmi.
1. Választ már kaptam, és
2. Ezen felül más értelmes dolgot úgyse tud senki írni, úgyhogy ez a topik is a hülyén beirogatók áldozata lett...(azt azért meg kell hagyni, h #2, 4, 24 és 25 valóban a témához kapcsólódót írt.)
-
mallamut #30 milyen jóm topic is ez--- semmi értelme :) -
jóvanna! rosszul emlékeztem! de a J az stimmelt fizikába úgyis cask annyit írunk le -
Mi fontosabb van ennél?:) -
Berselius #27 Ez is értelmes, köszönöm! -
Berselius #26 Nah, ez az első a témához vágó hozzászólás Prencision óta, grat hozzá . Egyébként meg ne térjünk el a tárgytól (tehát a FIZIKAI, tehát VALÓS(?) sötét energiáról várom a megállapításokat, és nem a Star Warsról vagy a kifejezés metaforikus jelentéséről akarok beszélgetni.)
Egyébként meg ez a topik a "Tudományos eszmecsere" kategóriába nyitottam és nem az "Általános"-ba, ezért kérem, hogy a nem ide illő megjegyzéseket mellőzzétek.
Köszönöm! -
Nuki #25 Azért mert azt nem mondhatják hogy nincs "semmi ott", mert a semmiből nem lesz valami. Így legalább ha történnek megmagyarázhatatlan furcsaságok, ráfoghatják hogy ez itt energiaként csinált ezt meg azt, és húúúúúú. Ennyi az egész.
Az ókorban a görögök nem tudták mivel magyarázni a villámcsapást, ezért Zeusznak tulajdonították.
Mi nem tudjuk, és nem akarjuk 'semminek' nevezni, mert későbbiekben ellentmondana néhány törvényünkkel, ezért sötét anyagnak meg sotét energiának nevezzük, de valójában még mi sem vagyunk tisztában mi is az. Hogy is lennénk, annak ellenére hogy mindenhol ott van, olyan pici hogy baromira nem látjuk és tudjuk mi is az. -
az anyag is energia. (kvantumfizika) -
Messze értelmesebb vitaműsorok szoktak lenni rajta, mint más csatornákon... -
á ugyan a Budapest "Tv" viszi a prémet sztem :) -
De még milyen sötét... -
Gibor #20 jááááj... pontosan értem mostmár... igen ez egy sötét energia... -
Bala10 #19 nemtom -
Gibor #18 ennyi... ott a pont... :D Amúgy ne nézzetek n00b-nak vagy lámának de most ez DIKK HE'!!! pontosan mit akar takarni? mert 5percre rágódom ezen és semmi... xD