71
Könnyűszerkezetes, készházak.
  • harcu
    Hát ez éppen egy könnyen érthető szöveg, és a belterület / külterület, zárkert/üdülőterület dolgok is teljesen egyértelműek. Zártkertben nem nagyon szoktak lakóingatlant engedélyezni, a bankok nem szeretnek zártkerti ingatlant hitelezni, és a zártkerti ingatlanok esetén a sokkal nagyobb az illeték összege (asszem 10% fixen, szemben a belterületi 2/6%-kal)!!! A belterület gyakorlatilag a lakott részt szokta jelenteni.
  • n003
    vásárlás előőt mindig menj be az adott önkormányzathoz és kérd hogy mutassák meg a szabályozási tervet és ő (mármint az építésügyi előadó) mondja meg mit lehet és mit nem mert a helyi viszonyokhoz alakítják a jogszabályokat

hamar ezt találtam hírtelen példának

van belterület és külterület .. (a zártkert az pl egy külterületi övezeti besorolás , az üdülőterület meg egy belterületi besorolás)

alapvetően a külterületen ipari-mezőgazdasági tevékenységre határozzák meg az övezeti besorolást és többnyire 3% a beépíthető terület aránya!! belterületen pedig lakó-pihenő-ipari stb beépítési övezet van

én azt ajánlanám ha van konkrét ingatlan ami érdekel menj be az önkormányzat ép.ügy-ben illetékes emberéhez kérd ki ezeket az adatokat és a véleményét hogy mit lehet ... amúgy mindenre van kiskapu tehát nem kell az első falbaütközéstől megijedni :D pl engedélyeztettünk már környezetvédelmi területre úszómedencét ami hivatalosan tüzivíztározó volt ;)
  • ZilogR
    Üdv mindenkinek!

Most épp a jogi qrv...nnya módon megfogalmazott szövegekkel gyűlt meg a bajom. Érdekelne, mit jelent a belterület, zártkert és üdülőterület, mi ezeknek a definíciója.
    Magyarul az érdekel, lehet-e oda családi lakóházat építeni? Azaz ha telket veszek, milyet NE vegyek, h később, az építésnél ne szívjam meg! Google lószart sem ér és már nagyon ideges vagyok!

Csak egy példa:

Belterület: általában a lakóterületek, az ipartelepek, az üdülőtelepek, továbbá mindazok a területek, amelyeket az illetékes hatóság belterületnek kijelölt. A belterület határvonalát a helyi önkormányzat határozattal állapítja meg. Belterületen az állandó jellegű épülettel beépített földrészletet művelés alól kivett területként tartják nyílván. Ugyancsak művelés alól kivett területként tartják nyilván az építési telkeket és az egyéb beépítetlen földrészleteket is.

Olvasd végig és utána MAGYARÁZD el, h mi a belterület!!!

minden jogász ilyen f@szkópé, vagy én vagyok nagyon
  • ZilogR
    Köszönöm az infokat! Sokszor az a gond, h konkrétumot szinte nem kap az ember az ilyen fórumokon - inkább mindenki véleményt mond! Thnx még1x!
  • n003
    jahh engtervenek nem része a gépészeti és a statikai terv!!
    könnyűszerkezetű házaknál valamint nagyfesztávú vasbetonfödémeknél nem elég a hatóságnak a statikus műszaki leírás hanem számítást is szoktak kérni
  • n003
    engedélyeztetés:
    - keresel egy szimpatikus építészt (nézd meg pár munkáját + a már elkészült házakat) példa a sumák tervező kiszűrésére: tedd egymásra az eltérő szintek alaprajzát azt meg rá az ablakra ha beállítottad ho a körítő falak egymáson vannak akkor belül is mindennek egymáson kell lennie pl kémény!! :)
    - elmondjátok hogy mire van szükségetek (egy jó építész biztos hogy egymás fölé fogja tervezni a vizesblokkat szal ez alap)
    - építész készít egy vázlattervet .. ekkor már tudtok konkrét dolgokról beszélni mit hova tologassatok
    - ha már fix a dolog elkészíti a végleges tervdoksit: műszaki leírás, statikai leírás, helyszínrajz, alaprajz(ok), 2 jellemző metszet (lehetőleg a lépcsőn keresztül!!), 4 homlokzat és elvileg az építménymagasság számításhoz egy kicsinyített (1:200) homlokzati vázrajz .. azé elvileg mert van ahol kérik van ahol nem de többnyire igen
    - beadjátok, önkormányzatnak elvileg 60 napja van elbírálni a kérelmet amit jóalaposan ki is használ :(
    - ha nincs hiánypótlás lehet örülni, ha van akkor toloódik az egész

majd:
    - építkezés megkezdése előtt 15 nappal be kell jelenteni hogy ki lesz a felelős műszaki vezető és a kivitelező .. ez alatt a 15nap alatt el lehet kezdeni a földmunkát de mást n tilos!

- elkészül a házikó akkor egy hasonló procedúra a használatbavételi engedély .. bejelented ho kész van kijönnek megnézik eltértetek e a tervtől ..
  • n003
    polisztirolos építését még könnyebb elbaccni mint a téglát .. fél évig dolgoztam egy ilyen cégnél szal volt belelátásom ..
  • JAG1
    Fingom nincs ezekről az engedélyezési procedúrákról sajnos.

Ellenben beszéltem az egyik cég üzletkötőjével és arra bíztatott, hogy ne rendeljünk kulcsrakész házat, csak félkészet. Az oka az, hogy tavaly szeptemberben állapították meg, hogy idén milyen kádat, csapot padlót tesznek a kulcsrakészbe és mennyiért. Szal Ő odaadja a listát, miből mennyi kell én meg megveszem, amennyiért tudom és Ők azt szerelik be.

• ZilogR
    valaki pár szót arról tudna mondani, h milyen dokumentumokat kell bemutatni az engedélyeztetési eljáráshoz?

egyáltalán mit jelent maga ez az eljárás?

azért kérdezem, mert nem egyedül vagyunk az ismeretségi körben, akik építkezésbe fognak, így tegnap megkérdeztem a másik családban az asszonykát, h hogyan állnak és azt mondta, h az építész elkészítette a végleges tervrajzot, megvannak a homlokzatokat ábrázoló tervek és ezt kell beadni a helyi önkormányzathoz engedélyeztetésre.

Namost engem az izgatott, persze, h statikai számítások, fűtés-, víz- és elektromos hálózat, csatornázás, a ház szigetelése, szellőzése hogyan lesz megoldva, az rajta van-e, de azt mondta, h semmi efféle nincs, csak az alaprajzok és a homlokzatok. Persze lehet, h nem ismeri a részleteket, de engem érdekelne, akinek biztos infója van erről, írja le a folyamatot teljes egészében!

Előre is köszönöm!!
  • Hellhammer
    Ezt most találtam, egész jó tervek is vannak: Dreamhomes.
  • Hellhammer
    Gondolom a hőtágulás miatt mozoghat. Fingom nincs ezekről a fémvázas dolgokról, szal én csak tippelek :)
  • JAG1
    Ezt a nyikorgást nem értem. Minden ok nélkül nyikorog? Alszom, ez meg hangokat ad ki? De ha nem mozog miért?
  • harcu
    a fémváz kiválóan hőtágul, emiatt jobban nyikorog, mint a fa. A fát, ha rendesen kezelik rovar és gombaölővel, akkor simán kibír annyit, mint a fém.
  • Sir Quno Jedi
    Hát csak jobb fémvázzal, mint fával??!?
  • JAG1
    Kicsit jobban utána nézve találtam egy céget, aki a fém vázas könnyűszerkezetű házat is viszonylag jó áron készíti. Nagyon elgondolkodtam, hogy inkább fém váz. Mi lehet a hátránya?
  • ZilogR
    Engem az érdekelne, ki az aki maga tervezte a házát, legalább az elrendezést, vagy akár az egészet?!

Olyan trükköket és tapasztalatokat, jótanácsokat várok, mint pl.: ha tetőteres házat építsz és te tervezed, a vizesblokkokat illik egymás alá pakolni, h ne kelljen a csövezéssel sokat pöcsölni, nameg olcsóbb is!

• JAG1
    Szó sincs faház vs téglaházról.

Nem is nagyon szeretnék ez irányba elmenni. Engem mindenképpen könnyűszerkezetes ház érdekel, persze van ellen vélemény, amit tiszteletben tartok, de árban nem alternatíva a téglaház, ezért ki is zárnám.

Infó, konkrét tapasztalat még mindig érdekelne.
  • Hellhammer
    Jó akkor 20-30 év, de sztem az sem igaz az élettartamra (faházról beszélek, a könnyűszerkezetes házakról még nem nagyon tájékozódtam).
    Amúgy a párommal pont ugyanazt gondoltuk végig, amit ZilogR is írt.

Ugyanannyi pénzből inkább csináltatunk magunknak egy kétszer akkora általunk megálmodott (szal nekünk tetsző) házat, mint hogy lakópark vagy hasonló dologba menjünk. Ismerősöm nemrég költözött egy új építésű lakóparki lakásba, aztán voltak olyanok, hogy penészedett a fal, felpúposodott a padló meg hasonló nyalánkságok, szal ilyennél isvan szopás keményen. Ha meg belegondolok abba, hogy mi pénzt elkérnek közös költség címén, akkor ugyanazt az összeget félretéve, simán kijön belőle egy gerendaház 5 évenkénti karbantartása (tudom hogy ez kicsit elkanyarodott a felvetésedtől hogy faház vs. téglaház).
  • Sir Quno Jedi
    Alatta egy sorral írom, hogy 20-30. Nekem is van 20 éves hitelem, de ha tehettem volna 100-200 évre vettem volna fel... :D
  • Hellhammer
    Konkrétan nem, de nekem ebből jött le: "Azt meg te vedd figyelembe, hogy mire kifizeted a hitelt, addigra kb. a házad "garantált" élettartama is lejár..." :)
    Mondjuk lehet, hogy vannak 100-200 éves futamidejű hitelek is, szal ki tudja :)
  • Sir Quno Jedi
    Hun írtam én 10 évet élettartamra??! :D
  • Hellhammer
    Nemtom honnan veszed azt, hogy egy gerenda- vagy rönkház 10 évet bír ki. A Tátrában nagyon sok faház van és azok bizony nem 10-20 évesek. Haveromék nemrég voltak skandináv körúton, és a fotókon amiket készítettek szintén sok faház volt, amik szintúgy nem manapság készültek voltak.
    5 évenként kell kívülről (belülről 10 évenként) gombaölővel kezelni és nagyjából ennyi. Amúgy ugyanaz igaz erre is, mint akármelyik tégla építésű házra, hogy az élettartama nagyon függ a felhasznált anyagok és a kivitelezés minőségétől.
    A fának sokkal jobb a hőtárolása mint a téglának, kevesebbet kell fűteni és nyáron is hűvösebb, emelett a fa lélegző volta miatt sokkal stabilabb a páratartalom belül, így a por is kevesebb.
  • Sir Quno Jedi
    De persze megértem, az ember abból gazdálkodik, amit össze tud kaparni (vagy abból sem). Ha gyors megoldás kell, akkor jóak, mert lehet már idén költözhetnétek, ja...
  • Sir Quno Jedi
    Azt meg te vedd figyelembe, hogy mire kifizeted a hitelt, addigra kb. a házad "garantált" élettartama is lejár, a kő/tégla/beton meg akkor bejáratós még! :D

Szóval az olcsó, de nem tartós házat kb. csak bérled 20-30évig, mert utána kampeca.
  • Sir Quno Jedi
    Háak én is vettem fel 12.7milkát anno (vagy 4-5 éve), kell az! :D Sazlé én még szocpolt sem kaptam, mer mire föl. :D
  • JAG1
    Rönkház karbantartását nem simerem, - bár nem lehet vészes az sem - de a könnyűszerkezeteshez sem kell hozzányúlni. Max ha kicsit megrepedezik, de az a téglánál is megtörénik, egy új háznál.

Tégla ide, vagy oda, a pénzmag nagy úr. Úgy próbáld ezt nézni, hogy van egy keret, kb. 10 milla, - amit így is vért izzadva teremtesz elő - amiből gazdálkodnod kell.
    Van egy kislányom, (fél éves) lassan szalad. Van 10 millám szocpollal, amit ugye csak újépítésüre, vagy építkezésre kapod. Anélkül 8,5. Adott egy telek. vehetek fel hitelet is, veszek is fel, mert muszáj, de minél kevesebbet értelem szerűen.

ZilorG szépe vázoltam hogy miért kénytelen az ember kompromisszumokat kötni.
  • Sir Quno Jedi
    Azt azért nem árt belekalkulálni, hogy a fa/rönkházakat és a könnyíűszerkezets vityillókat IS sűrűbben kell karbantartani és így fajlagosan jóval többe kerül(het)nek 10-20-x év alatt. Példaként ott van az én 60 éve kalákában épült tégla/salak házam. Ahhoz fél évszázada nem nyúltak, max. néha cserepekhez, tetőhöz itt-ott. ÉS ÁLL és lakható. Nem egy kéjlak, de élhető és szépen újítgatom is fel (főleg szépészet, nyílszárók stb.). Ennyi év alatt itt-ott megrepedt, itt-ott megrozzant, de a legvérmesebb statikus szerint is újabb 30-40 évet lazán kibír BEVATKOZÁS nélkül. Pedig ezeknek még betonalapjuk sem volt, sima terméskő az alja, se pince/se semmi.

Egyszóval egy tégla/kőház-nak ha 10 évig EGYÁLTALÁN nem nyúlsz hozzá, még akkor sem lesz semmi baja. Ez van.
  • ZilogR
    Akkor én!

Van 2 gyerek, akik most nagyon picik. Adott két felnőtt, akik egyetem után vannak pár évvel. Adott a Bp-i munkahely és megélhetés és egy albérlet bérleti díjjal és közös költséggel.

A gyerekek meg fognak nőni hamarosan. Nekik külön hely fog kelleni, de 16-18 éves korukig javarészt velünk fognak élni. De addig is kelleni fog nekik a saját élettér! Az éjszakázásaikból persze ki akarunk maradni és a baráttal/barátnővel egész éjszakás orgiákra sem leszünk kíváncsiak, amúgy sem tartozik ránk.

Kezdetben a lakóparki lakásokra szavaztunk, mint minden fiatal a környezetünkben. A két pici érkezése után, látva a mozgásigényüket, azt, mennyire imádnak kinn szaladgálni, már máshogy gondoljuk!

Mi is egy lakópark? A 60-as 70-es évek paneljeinek csinosra kipofozott változata. Egy kis zöld park némi gyerekjátékkal. Ahová most a fiatalok költöztek és vállaltak 1-2-3 gyereket, azok meg fognak születni, ha az "árukat" nem akarják kiperkálni a szülők. Kb. egyforma korú kiskölykök, majd kamaszok fogják a parkot szétb@szarintani hamarosan - mert nincs más hely, ahová mehetnének.

Mennyibe kerül egy ilyen lakás és mekkora? Ugye a gyerekek száma után kell a szobaszámot meghatározni, így ez "számolható". A bankok által adható hitelt felülről limitálja a kereseted és az, mennyi időt adsz magadnak a törlesztésre. Ez megintcsak jól behatárolható. Az elfogadható minimumárat a piac határozza meg. Neked megfelelő lakás minimumárát kitartó keresgéléssel és telefonálgatással meg lehet találni. Ezeken már túl vagyunk - teljesen lelombozódtunk.

Egy nekünk már elfogadható lakóparki lakás kb. 60-80m2-es, de ennek az ára kb. 17-20MFt körül van, ami igen nagy teher egy családnak. Előzetes kalkulációk alapján kb. 17-18MFt-ig elmehetünk, annyira még "hitelképesek" lennénk.

Nekünk nincs telkünk a környéken, így azt is vennünk kell. Ez eleve levesz a hitel összegéből 4-5MFt-ot. Marad a lakásra mondjuk 13MFt. A téglaépítésű házak kb. 130-140eFt-os m2 ára a SZERKEZETKÉSZ árat jelenti, míg ugyanez a gerendaházaknál a KULCSRAKÉSZ árat jelenti (épületgépészet a fűtéssel, vízhálózattal, csatornával, áramellátással, szigeteléssel, burkolattal).

Tovább lehet csökkenteni az árat, ha a lakást kis ALAPterületűre, de TETŐTÉRREL építik. Ugyanis a tetőtér m2-ára olcsóbb, sőt, a tetőtér 1.9m alatti részét egyes helyeken kisebb arányban számítják a hasznos terület árába.

Egy gyors kalkulációval a fentieket szem előtt tartva mi magunk megrajzoltuk az elképzeléseinket, ami egy kb. 98m2-es, tetőtérbeépítéses, kb. 64m2 alapterületű lakást eredményezett. A BAMIFA Kft-től kértünk rá árajánlatot, ők minden munkálatot elvégezve kb. 13MFt+ÁFA ajánlatot tettek. Ez kb. 157eFt/m2-es árat jelent. Ilyen áron számolva az eredeti 18MFt-unkból 115m2-es lakást lakóparkban soha nem kapnánk - ráadásul mi magunk álmodtuk meg! Egy kicsit újra fogom rajzolni és lefaragok az árból azzal, hogy a földszinti alapterületen kicsit csökkentek.

A gyerekeké a tetőtér, két szobával, közös fürdővel, mienk a földszinti háló és fürdő, a többi helyiség közös (nappali, konyha, ebédlő, stb...). A ház családi ház, így lesz hol szaladgálniuk, van saját kert, a lakás tovább bővíthető.

Idővel könnyen átépíthető, sőt korszerűbbé is tehetem pl. a fűtés átalakításával, a nyílászárók cseréjével, más fűtési rendszer alkalmazásával, vmilyen természeti erőforrás rásegítéssel, stb...
  • Bala10
    (lakókocsi?)
  • JAG1
    A cégek nagyobb része ilyen előre gyártott panelekkel dolgozik.
    Ésszerűbb is szvsz.
  • JAG1
    Ja hogy az olyan kuriózum, hogy csak egy van az országban a világ végén? :-)
  • harcu
    Ha most mondok egy konkrét címet, azzal ki vagy segítve? Átutazod érte a fél országot?:)
  • harcu
    Az utcánkban minden ház újonnan épült / épül. Valahogy nincs bizodalmam az olyan cégekben, akik bőszen hirdetik az autóikon, hogy könnyűszerkezetes kivitelezésű ingatlanok, aztán a helyszínen fűrészelik a gipszkartont, meg ott szögelik össze a vázat. Ha elképzelem, hogy nekem abban laknom kellene, háááát. Ha már készház, akkor a "gyárban" rakják össze, a helyszínen már csak az összeállítás maradjon. Bár végül ugyanannyiban jött ki a tégla, mint a könnyűszerkezet.
    Most nyáron 40 fok volt tartósan. A könnyűszerkezetes szomszédom az udvaron aludt, mert nem tudta elviselni bent a meleget. A 38-as Porotherm fal külső hőszigetelés nélkül 5 nap alatt melegedett fel úgy, hogy a benti hőmérséklet elérte a 28 fokot, de ezen a szinten stabilizálódott is. (igaz, esténként meglocsoltam a tetőt és a falat :) )A 44-es Porotherm falú házban nem volt nagy gond a meleggel.
    Amúgy meglesem azt, aki szélcsendben át tudja szellőztetni a házát. Kiállsz az ablakba, kint hűvös a levegő, bent pedig meleg, és az istennek sem akar megmozdulni. (Éjfélkor 26 fok volt kint).
    A könnyűszerkezetes házak "jó" tulajdonsága, hogy kiválóan bent tartják a meleget, származzon az fűtőtestből vagy a kinti melegből.
  • JAG1
    Sok konkrétummal nem szolgáltál.
  • harcu
    "(bar videken lehet ennyibol epittetni)."

Imádom az ilyen szöveget. :(
  • harcu
    Honlapot nem mondanék, mert olyat nem tudok, de kompletten kivitelezett házakat igen.
  • Hellhammer
    Itt egy blog egy gerendaház építéséről: klikk.
    Kivitelezőnek meg őket ajánlották többen is az index rönk/gerendaházas topikjában: Beregszászi-Trade.
  • MuldR
    Ja, ronk/gerendahazaknal is nagyon kell figyelni a fa elokezelesere, azonkivul 2evente az egesz hazat kivulrol ujra kell kenni.
  • MuldR
    Ha konnyuszerkezetest epittetsz sajnos ott kell allni a munkasok folott. Szeretik kisporolni a gombaolo/rovarolo reteget, a tuzallo festeket. Arrol nem is beszelve, hogy ahany epito, annyi fele retegzodes. Sok helyen teljes retegeket kisporolnak.

Az igaz, hogy a konnyuszerkezetesnek nincs hotartasa, ellenben nyaron megvan az az elonye, hogy este kinyitod az ablakot es lehul az egesz 10 perc alatt. Most teglahazban lakom, nyaron egesz este nyomja a 30 fokos meleget. Telen 2 hetig csak a falakat futjuk, addig a hideget nyomjak.

A 130 000 ft/ negyzetmeteres teglahazat majd nezd meg, mit tesznek bele. (bar videken lehet ennyibol epittetni).

Esetleg javaslom meg a polisztirol zsalus haznak nezzetek utana. Az nem konnyuszerkezet, de gyorsan tisztan epitheto, jo a hoszigetelese, es nem kell a melos folott allni.

Ja, es a szokasos jotanacs koltsegtervezeshez. Ullj le, irj le minden koltseget, majd adj hozza 2-4 milliot. Ez lesz a vege. :(
  • Sir Quno Jedi
    Ugye. Vagy kinézel egy 3-4éve épült társasházat, amiben már kijöttek a gondok jórészt (az sem gari, de talán), úgymint penész, szigetelés, fűtés, fagyás stb.