57
  • Csigu
    #57
    Hát igen, az egyetemi oktatás. Én is egy egyetem padjait koptatom, több száz hallgatótársammal együtt és sajna még fogjuk is pár évig, de nem azért, hogy annyira hülyék lennénk. Meg kell mondjam nem feltétlen azok a "legokosabbak" akik 3-4 év alatt végzik el. És a programozás a főtárgy, nem érdekli őket, ha mondjuk te hardver irányba mennél azért C-ből légy profi, és ahányszor megbuksz annyi év csúszás...(keresztfélév nuku).De heti 80 perc alatt, kb 10-15 hét alatt sajátíts el minden alapot, majd szintén ennyi hét alatt heti 40 perc! gyakorlat jut aminek végére szinte mindent tudjál. Nem baj h 1 órán még egy komplett program megírására se jut idő, vagy az anyag vége lemarad, majd te megtanulod otthon vagy ahol akarod. És akkor hülyék az emberek már 3* 4* veszik fel a tárgyat? Vajon miért?? Arról nem is beszélve, hogy 3. vizsga után repkednek az ezresek, meg a 3. tárgyfelvétel után is, gondolom nem kevés örömet okozva nekik.. És ahogy itt írta is valaki, még nem elég, hogy ezzel küzdködsz tanuljál 5féle matekot, egy kis jogot, termelésmenedzsmentet , mert ez annyira kell ide infóra ráadásul olyan szinten, mint a gazdászoknak, egy kis villamosságtan, mint a villamosmérnököknek stb..Csoda ha elmegy az ember kedve? Imádom az infót a mai napig, de az egyetemen olyat még nem igazán tanítottak eddig, amiért idejöttem és érdekelne. Arról nem beszélve, hogy az éveid alatt egy kábelt nem dugsz be ,(max ha az egér kicsúszik :)) egy hálózatot nem építesz fel. No gyakorlat. Elkezdtem tanulni külön tanfolyamon a Cisco-t, CCNA vizsgák, és már kb 3-4 gyakorlat után úgy éreztem több hasznos dolgot(felhasználható), mondtak mint az egyetem 1 év alatt. Na szóval ennyit tudok mondani és mindenki gondoljon amit akar..
  • chuky123
    #56
    Sajnos olyan ember nincs illetve nagyon kevés aki az "egészhez" ért.
    De jó csapatban könnyü érvényesülni és gondolom egy összeszokott csapatról van szó. Ez becsülendő.
  • chuky123
    #55
    Nos amit az egyetemeken tanitanak az elmélet amit a ehez a versenyhez kellet szerintem CCNA vizsga meg egy MCSE vizsga. A cikkböl nem derült ki számomra hány fős csapat volt. Az a baj szerintem hogy nagyon drágák ezek a vizsgák és ezért relative kevés ember van aki pl cisco routert, tűzfalat tud konfigolni.
    A csoport policykröl már ne is beszéljünk. Ez csak olyan ember tudja csinálni akinek már nagy rutinja van benne. A webfrissitésen sem egészen mit értettek már az adott oldalt frissitették vagy ujraprogramozták. De ez verseny mindenesetre jó referencia nekik.
  • Csaba42
    #54
    Sorry, elírtam, mert siettem vizsgára (kis lazsa megengedett előtte :)), ezért nyugodtan megkövezhetsz. :)
  • NessieGraf
    #53
    Az IT problémák ott kezdődnek, amikor a továbbokított diákokat visszafogják a tanárok, nehogy má' gondolkodjon valaki! Amikor már jó gyökér módon mindent leírtak, ami a világról megtudható...

    És ott folytatódnak, amikor a lehetséges munkahelyeket iszonymód nem érdekli, ki mit tud, fejlődik-e, csak az: ki hozta ide. Attól elég hamar ellustul az ember!

    Aztán ha mégis sikerül, és gondolkodik és elismerik, és halad, történhet valami a céggel is, hogy a privatizációt is emlegessük kicsit. Aztán kezdődik újra a kör.

    És sajnos már láttam olyat, ahol diplomás nőt kerestek, angol nyelvtudással - mosónőnek. Mert a gépen angol feliratok vannak.
  • menpe
    #52
    Gratulálok nekik!
    Ott voltunk a középdöntőben, megcsináltam életem első (és azóta egyetlen :D) Small Business Server, és Win Server 2003 telepítését, a kaja jó volt, szemembe világított a reflektor az épülő épületben, elfelejtettek biztosítani gépet (-2 óra), de összességében jó volt. Mi mind a 4-en cisco-t tanultunk, de valahogy boldogultunk a weblapszerkesztéssel, és az excellel is.
    Mechwartos lett az első 3 OSZTV-n is, ezt tanulják, ez a hobbijuk, remek szakemberek lesznek. Remélem szétverik a mezőnyt Rotterdamban :)
  • Dany007
    #51
    Mindez után örülök neki, hogy nem mentem egyetemre, és már lassan 2,5 éve dolgozok. Én már tudok mit felmutatni, megvannak a szakmai, munkahelyi kapcsolataim a továbblépésre.
    Ezzel szemben szerencsétlen haverjaim (mármint azok akik akkor egyetemre mentek) hónapokat spórolnak, meg suli mellett dolgoznak szerencsétlen diákmunkát, hogy tudjanak 4Gb ramot venni, hogy elfusson a Crysis... (nagyon sarkított példa volt)
    Én szerettem volna tanulni, sokkal többet a szakmáról. Ezek szerint egyetemen se lett volna rá több esélyem. (ja programozni megtanulhattam volna :) mert az az egyik olyan tárgy itt ami elég erős szakmailag, de köszönöm azt inkább nem)
  • Dany007
    #50
    Így van egyetértek.
    Mégpedig azért mert nulla szakmai tudást tanítanak.
    Jó, nem nyilatkozhatok az egész országról, de a környezetemről igen.
    Egyszerűen nevetséges ami itt folyik.
    Én csak sima felsőfokú infot végeztem, nem diploma, de amit tudok, az nagyrészben saját tapasztalat, és egyéb informatikus ismerősökkel folytatott beszélgetések, szervizelések meg hasonlókból tudom!
    Ez a suli után pár oszt.társ elment a Veszprémi Egyetem műszaki info mérnöki karára. Ennek már lassan 3 éve, és semmivel sem tudnak többet mint anno. Sokszor telibe röhögöm, mert én azóta más szakmában dolgozom, de ugyanúgy érdekel az informatika. Néha néha van 1-1 problémám amit nem tudok megoldani.
    Ilyenkor megkérdezem, az agyontanult egyetemista ismerősöket és lövésük sincs!
    Hát persze, hogy nincs, mert ami tantárgyakat tanulnak, annak a 90%-a nem szakmai tárgy! És ez a dúrva!
    Műszaki info mérnöki szakon társadalom ismeretet, pszihológiát, mindenféle algebrát, meg még vagy 2 különféle matekot, meg kémiát(!) (mivel vegyész egyetem sehonnan sem hiányozhat a kémia!) tanítanak! Na jó, azért van pár szakmai is. De ez röhej! Ez legalább 5-6 olyan tárgy, aminek halvány köze sincsen magához a szakmához!
    És a poén, hogy 3 év alatt hozzá se szagoltak a linuxhoz!
    A legtöbb ember itt nem a szakmai tárgyakon bukik el! Hanem a kémián, meg az analízisen, meg az ilyen olyan algebrán! Arról nem beszélve, hogy az előbb említett 5-6 tárgy mellett, még valamilyen testnevelő tárgyat is fel kell venni, hogy meglegyen a credit. El kell menni úszni, vagy edzseni, vagy bármi, de a lényeg, hogy hivatalosan nem lehet kihagyni!
    Ezek után csodálkozik bárki, hogy az u.n. "IT szakembereknek nemsok közük van az IT-hez?
    Ezzekkel a haverokkal közösen elvégeztük ugye a 4 féléves felsőfokú infot, és ők már 3 éve járnak egyetemre, de kijelenthetem, semmivel se tudnak többet szakmailag mint én!(és nemazért mert én olyan sokat tudok!)
  • ZoliJ
    #49
    Némely hazai főiskolával/egyetemmel az a baj, hogy mire végez a kedves diák, elmegy a kedve az informatikától
  • z5oTtu
    #48
    a 40 perc az komoly, de akkor nem regi geprol beszelunk vagy valami spec installod van? Csak azert mert nekem regi P4-en, formazas nelkul(ATA100) legalabb 48 perc az elso normalis boot (XPSP1 és XPSP2 is).

    mas:
    Szerintem valahogy, hiaba van sok IT-s nak dipolomaja, ha nincs benne minden nap, ha nem erdekli, ha lusta, akkor nem er semmit sem egy komolyabb cegnek. Ugy gondolom, sok ilyen van ma nalunk. Van akinek meg nincs diplomaja, de hatalmas rutinnal rendelkezik, mert mondjuk mar 20 eve folyamatosan benne van. Talan az utobbira van szukseguk a cegeknek. De ez egy kicsit paradox, mert ha egy frissen vegzett nekiindul a vilagnak, akkor sok helyen csak neznek, hogy uristen; tapasztalat nelkul nem foglalkoztatjuk. Ha meg nem tud elhelyezkedni, akkor sohasem lesz igazi(éles) rutinja.

    A masik problemat meg ott latom, hogy hatalmas arca lesz nehany lemelozott honap utan az ujjoncoknak, a semmire es ok mindent tudnak, mindenben a legjobbak, ezert;(itt a lenyeg) nem fejlesztik magukat tovabb, nem tanulnak meg uj dolgokat (es soxor mondjak hogy ez lehetetlen).
  • Tinman #47
    "Száloda"... szép.
    SZÁLLODA. Bocs fáradt vagyok.
  • Zoleeca
    #46
    Nem 3 napjuk volt erre a konkrét feladatra, hanem 6 óra (asszem de javítsanak ki ha tévedek).

    "meg egy Linux szerver és ennyi.
    Egy iskolába minek Cisco router?"

    Idézet a cikkből: "Terveiknek csak a fantáziájuk szabott határt, hiszen a támogató cégek - mint a Cisco, a Microsoft,..."

  • Zoleeca
    #45
    "10 perc alatt varazsoltam anno winfos-t, regi Ghost-al"

    Az nem ér...ezt bárki megcsinálja...
  • Tinman #44
    Ha lesz egy normális kamerám lefilmezem a folyamatot... sajna digi fénygépem max 25 percet képes rögzíteni.
    IGEN, rendes, átlagos optikai meghajtóról telepítve, 40 perc alatt megvan a vas.
  • Csirke4
    #43
    AGP- PCI-E-s átalakító? Minek az? Jó kalapáccsal beleverem én a dzsíforsz nyolcezernyolcat az AGP-be. Aztán hozzácelluxozok még egyet és kész az SLI.
  • Csirke4
    #42
    Nekünk van vagy 6 darab cisco rúterünk. :>
    Azon tanítja a rendszergizda bácsi a hálozatépítést.
  • Tinman #41
    Nem egy olyan IT szakembert ismerek aki szerint pl. RAID-re csak a Raid Edition vinyó használható... érted, a többi az nem

    Aztán ismerek egy olyan DIPLOMÁS szakit is, akivel ülök egy masina előtt, rajta a win, klikk-klikk /sajátja volt/ és a következő sokkoló kérdését teszi fel:

    Szeretnék ebbe a gépbe egy VGA kártyát venni, mert úgy tudom semmilyen nincs benne, milyet ajánlasz? -mondta a műszaki informatikus végzettségű ember.
    Nem lep meg, hogy úgy tudom sok próbálkozás után a Mekiben kötött ki, mint "Miben segíthetek?" ember.

    Még egy sztori: MOL-nál dolgozó "informatikus", szétverejtékezve hozza be még a régi melóhelyemre a gépet, hogy teljesen új, most rakta össze és ha bekapcsolja felpörögnek 1 mp-re a ventik és ennyi.
    5 perc múlva közlöm vele, hogy távtartók egyikét rossz helyre csavarta be, zárlatos lett tőle a lap.... no comment.

    Mindennapos kérdés magukat IT szakembereknek való emberektől a következő:
    AGP-PCI-E átalakító van? Mé' nincs?

  • z5oTtu
    #40
    "másik: becsomagolt cuccokból 40 perc alatt gép?? lol!"
    szinte pont annyi, ha nem jon kozbe semmi

    "kezdjük ott, hogy ha új vinyót veszel illik telibe formázni, ha csak nem akarod, hogy fél év múlva tele legyen hibával."
    illik. De azt ugye, nem gondoltad komolyan hogy fel ev mulva tele lesz hibaval?

    "emellett ha csak nem übermájer 2*4GHz, 8Gb RAM, 52x CD olvasóval felszerelt géped van, a telepítő fájlok másolása is 5-15 perc lesz +összeszerelés +xp tényleges telepítése +driverek +stb = lehetetlen."
    Nem lehetsz jo IT-s ha ismered ezt a szot. Sajnos magyar IT-sok nagyresze ismeri. Amugy meg nem hiszem, hogy a sima CD-s telepitesre gondolt TinMan. Regi 1.6Ghz P4-re, kb. 10 perc alatt varazsoltam anno winfos-t, regi Ghost-al. (Suli-s gepeken. Ugyanolyan hardver volt, csak az elso telepitest kellett lenyomni, meg a licenszt torolni ghost-olas elott)
  • Tinman #39
    Baz, csak az XP install még RAID 0-ra, 4 GB ram mellett, 4 maggal, SCSI olvasóról is min. 12-15 perc és akkor drivereket még nem raktál rá.
  • Tinman #38
    Ha rámböksz megérted...
  • Tinman #37
    "hanem szervereket lőttek be, falat fúrtak, kábeleztek, policykat állítgattak"

    Évek óta ezt csinálom, majd' minden áldott nap :-)
    Nem egy nagyobb szálodában jártam már nem vendégként ;-)
  • aDannyBoy
    #36
    videót nézegessétek egyébként, arról sokminden kiderül
  • aDannyBoy
    #35
    remélem nem para, hogy ők főleg nem gépeket pakoltak össze, hanem szervereket lőttek be, falat fúrtak, kábeleztek, policykat állítgattak
    az meg nem nagyon mérhető a legózáshoz, 40 perc alatt sztem én is összeraknék egy gépet, pedig nem szoktam többnyire :)
  • vik1228
    #34
    További sok sikert nekik ! Grat.
    Hát igen, szép ami a cikkben le van írva, csak ilyen tudásra nem az iskolában lehet szert tenni, hanem könyvekből, haveroktól. Vagy hogy máshogy? Internet esetleg?
  • Theodolit
    #33
    Grat. nekik!
  • Atti12
    #32
    hülye vagy :) Nem az a kábel volt rossz, amit ők raktak össze, hanem az, amit adtak! készen. Ha nem ismered az előzményeket ne mondj ilyeneket...
  • bakagaijin
    #31
    Hmm, nem csak a melósosztályra igaz amiket írtok (pl. hogy elmegy több pénzért másfele.) Máshogy feltéve a kérdést: szerintetek melyik "vezető" marad itt?
  • Zoleeca
    #30
    Akkor miért nem indultál?
  • torcipepe
    #29
    Cisco router, vagy legalábbis azt a megoldást használó wifi routerünk van itthon 15eFt + veszel hozzá egy 32 portos swichet és ugyan ott vagy, mint az überfaca 100eFt-os Cisco routerrel, csak fele annyi lóvéból.

    másik: becsomagolt cuccokból 40 perc alatt gép?? lol! kezdjük ott, hogy ha új vinyót veszel illik telibe formázni, ha csak nem akarod, hogy fél év múlva tele legyen hibával. haver 200gigás vinyóját mindössze 2-3 óra alatt formáztam meg telibe. emellett ha csak nem übermájer 2*4GHz, 8Gb RAM, 52x CD olvasóval felszerelt géped van, a telepítő fájlok másolása is 5-15 perc lesz +összeszerelés +xp tényleges telepítése +driverek +stb = lehetetlen.

    3. rossz kábelt adtak tesómnak, brühü-brühü. ilyen helyeken van egy doboz feltekerve benne X méter utp kábel és nekik kell behúzni és feldugózni. ha olyan bénák, hogy nem tudnak rátenni egy dugót a kébel végére, meg is érdemlik a 6. helyet.

    viszont azért grat is a döntősöknek, nem lehetett könnyű átjutni az első forduló(ko)n. az már másik dolog, hogy valahogy az én sulimba nem jutott el annek a versenynek a híre, pedig nálunk pont az ehhez szükséges dolgotat tanítják. na mind1, asszem ez kicsit hosszúra sikerült, sry :)
  • Sir Quno Jedi
    #28
    Nem bántanék meg senkit, de akinek csak egy sima IT irányú végzettsége van (felsőfokú), arról NEKEM személy szerint máris megvan a véleményem. Persze vannak kivételek, dehát...
  • assdf
    #27
    "hogy diplomával a kezükben sokszor sírva fakasztanak IT cégvezetőket egy felvételi elbeszélgetésen? ""

    Úgy hogy még a leghülyébb diáknak is lesz diplomája előbb utobb, max nem 3-5 év alatt (főiskola-egyetem) hanem 5-7 év alatt.

    Ezen kivül pedig amit a magyar felsőoktatás tanit az minden csak nem szakmai ismeret.
  • Szefmester
    #26
    a gépösszerakásban olyan 12 perc asszem

    "a a magyar fiatalok 18 évesen még képesek együtt dolgozni, komplexen tervezni, akkor hogy lehet, hogy diplomával a kezükben sokszor sírva fakasztanak IT cégvezetőket egy felvételi elbeszélgetésen? "

    néhány magyar fiatal a diploma után hirtelen elszáll magától, valamint az IT fejesek sem mindíg értenek a dologhoz teljesen .. meg ugye amilyen feltételeket várnak a fejesek és a programozók.. nemcsoda hogy elsírják magukat..
  • Sir Quno Jedi
    #25
    Nem hinném, hogy amit írtam, az ellentétben volna azzal, amit te írtál. :D
  • Tinman #24
    40 perc alatt rakok össze nulláról, becsomagolt alkatrészekből úgy egy PC-t, hogy azon XP is lesz feltelepített driverekkel :-P

    Ebben mennyi a rekord? /Komoly kérdés./

    "IT infrastruktúráját alakíthatták ki a rendelkezésre álló három nap alatt. "

    Szóval a fenti iskola hálózatát egyedül megoldottam volna 3 nap alatt, persze abban lett volna sok kliens gép, /mondjuk 25/ meg egy Linux szerver és ennyi.
    Egy iskolába minek Cisco router? A legolcsóbb is 70-80k körül van. Iskolába tök felesleges.
  • FoodLFG
    #23
    Biztos jó az a mondat ?
    Én inkább は-t raknék bele. Mondjuk nemtom mire gondoltál..
  • Glutamin
    #22
    Szívemből szóltál. Szégyen, de a vezetők sokszor tényleg nincsenek tisztában a dolgokkal.
  • Komolytalan
    #21
    Aztán mi az az aranyár szerinted? És garandálod-e, hogy 2 hónap múlva nem pukkan ki az aktuális "hűdefasza cég, fizetnek mint köles" lufi? Már bocs, de Magyarországon a programozói piacot nézve nagyon nagy gázok vannak a munkaadókkal is, nem csak a munkavállalókkal. Ezért is van az, hogy igen jó programozók megunva a sorozatos pofáraeséseket:
    A. Elhúznak innen a vérbe, ahol legrosszabb esetben is ugyanaz van mint itt, de 10x pénzt keresnek.
    B. Maradnak itt, és elmennek valami felelősség és stresszmentes munkahelyre szanatórium gyanánt, pl rendszergazdának.
    A magyar munkaadók híresek arról, hogy minden sz.rt felvállalnak, vagyis irreálisan nagy gányigényű projecteket irreálisan rövid határidőkre. Ebből meg egy jó programozó (akinek van mondjuk felelősség érzete is a szar után amit kiad a kezéből) egy idő után nem fog kérni többet.
  • Atti12
    #20
    Tesómék is bent voltak a döntőbe, Ők is Mechwartból jöttek de 6. ok lettek :(. Igaz hogy alapból hátrányból indultak, mert az egyik laptopnak rosszul volt bekötve a tápja, ezért nem működött a hálókártya. Ehez még jött az is hogy elsőnek rossz kábelt adtak neki. Na mind1, azért gratulálok nekik is! :)
  • Exen
    #19
    Csak gratulálni tudok srácok! Szép volt, ilyenkor vagyok büszke csak igazán arra hogy magyar vagyok:) Sok sikert a rotterdami döntőre!

    Egyébként igen, sajnos tanár téren nagy a baj sok helyen, meg sok minden mással is kicsiny hazánkban, azonban talán az internet és az IT az a hely, ahol talán a legkönnyebb volna fejlődnünk, hisz kreativitásban magyar hiányt nem szenved szerintem:)
  • Roli012
    #18
    látszik hogy debreceniek :D sőt, látszik, hogy Mechwartosok