Kontaktlencse, áramkörök, bionikus szem

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Elektronikával foglalkozom, és még nem találkoztam ide kellõen kis méretû:
- összetettebb kép feldolgozására képes chippel,
- áramforrással/akkuval,
- vagy rádiós áramátviteli eszközzel
- megfelelõ mennyiségû adat átvitelére képes rádiós vevõvel
- olyan lencsével, ami egy tõle pl. ezredmilliméterekre lévõ fényforrás fényét tõle kb. 2cm-re tudta volna fókuszálni.

De ha ezek szerinted akármikor könnyedén elérhetõek, akkor mutasd, hol.

dez urat még nem ütöttem a Szõrszálhasogató Rend aranysújtásos lovagjává?

Kara kánként folytatom tanításom.

Miért, most nem épp errõl beszélsz már mióta? Olyat az égvilágon senki sem mondott, hogy holnapra kész van. Nemtom akkor miért problémázol fölöslegesen, ez már kötekedés akkor. Maga a cikk említi, hogy sok idõ kell még ehhez.

Gracie Barra

Hol mondtam én azt, hogy ennek a megvalósítása - hosszabb távon - lehetetlen?

Nem dolgozok helyetted, ha te lusta vagy rá... Nem nagy ördöngõsség, csak egy google és egy wikipedia kell hozzá.

Gracie Barra

Résztvettem már pár mérnöki folyamatban, és azért vannak sejtéseim, hogy mikor megvalósítható valami és mikor nem.

Gracie Barra

Dumpold ide a linkeket...

Mondj egy akadályt, ami miatt ezt a lencsét nem lehet összehozni. Ne nehézséget, AKADÁLYT.

Gracie Barra

Látom, nem érted, milyen lencsérõl beszéltem.
Ez a cucc még csak nem is mûködik. Majd egyszer... Ezt nem "finomításnak" nevezném.
Ja, megvan hozzá, csak 100x nagyobb méretben.

Én megtettem. Meg is találtam. Vagy te úgy gondoltad h hasraütöttem h biztos létezik?:D Ne nézd hülyének az embereket. Fõleg ne nálad hülyébbnek, mert az már sértõ:D

Gracie Barra

ehh, vakhit

Te is - a kakhit helyett..

Nem vakulok paraszt módra, szépen végig gondoltam, milyen új technológiák kellenek ehhez.
Egyetlen ilyen van, maga a lencse. És a cikk épp errõl szól, hogy megtalálták. Minden más már létezik, csak finomítani kell (többet-kevesebbet), és összecsiszolni egy rendszerbe.

Tanuld meg felfedezni a különbséget parasztvakítás, és érdekes új technológia között.

Gracie Barra

Sztem nézz utána hogy milyen technológiák léteznek MÁR MOST:D

Gracie Barra

Igen, kézenfekvõ, hogy a retinára kell vetülnie. De hogyan? Lencsékkel. Egy nagy lencse nem játszik (mert akkor nem látnánk a környezetet miatta). Minden pixelhez kell egy apró.

Viszont a pupilla tényleg nem szûk keresztmetszet, mert ugye azon keresztül szép nagyban látjuk mégis magunk körül a dolgokat. Mivel fordított kép jön lére a retinán, és a fénysugarak a pupullánál keresztezõdnek.

Ezen mi a "találmány"???

"jól jelenítik meg", LOL. Azokban a cuccokban spéci lencserendszer van, ami által úgy fókuszálhat a szem, mintha kb. 1m-re lenne a képernyõ.

A másik megoldás a lézer alkalmazása, ami közvetlenül a retinára irányított sugarakkal pásztázza le a képet. De ahhoz is kell lencse.

Persze lehet csinálni mikroszkópikus lencséket, csak mondjuk kissé kicsik lesznek úgy a pixelek. Több lencse/pixel nem biztos, hogy nyerõ.

Ja, elõzõre: még a pixeleket adó ledek sem világítanak. (Talán éppen az áramellátás hiánya miatt.) Tehát lényegében csak a felhasznált anyagokra való érzékenységet tesztelték eddig.

Nem kell mindent elhinni, amit a saját propagálásukra emberek mondanak.
Benne is van amúgy a cikkben, hogy az áramellátás egyelõre megoldatlan, és nem 2 nap alatt fogják megoldani.
Sok pixelhez sok adat is kell, azt mivel továbbítják?

Talán nem ismered azt a kifejezést, hogy parasztvakítás... Amikor túl nyitott laikusokkal elhitetik, hogy valami milyen hihetelnenül fejlett és fantasztikus dolog, ami majd egycsapásra mindent megváltoztat. (Fõleg persze azért, hogy aztán jó drágán eladhassák neki. Jelen esetben persze nem ez a lényeg.)

Egyszer majd ez sem lesz az, de jelenleg igen.

Jajj!
Nem a pupilla a szûk keresztmetszet, hanem a retina.
Annak a pixelszámát meg kiszámították már az anatómusok: annyi a pixelszám, ahány fotoreceptor van. Ez egyénenként és biológiai koronként változik, de kb. 120 millió.
vagyis: 120 megapixel!!!

Max 5x5? Érdekelne az információ forrása:D Fõleg manapság, mikor fényérzékelõkbõl többmilliót pakolnak egy gombostûfejre.

Engem az érdekelne, hogy hogy követi le a pupillánk tágulását/szûkülését.

Gracie Barra

Oké, megadom magam: gagyi ez a találmány is.
Az lesz az igazi, amikor a kütyü direkt a zagyadba küldi a zinfót.
majd genetikai manipulációval felkészítik a zagyat a PIP* technológiára.

(Csak Pistike kevéért: Picture-in-Picture=kép a képben)

Nyilván a retinára vetül majd a kép.
Én azon gondolkodom, hogy a szembe csak egy pici lyukon keresztül juthat be fény: a pupillán keresztül. Mekkora a pupillánk? Gombostûfejnyi? Mennyi pixel fér el ennyi helyen? Max. 5x5? Ez nem túl nagy felbontás. Mit lehet megjeleníteni ekkora helyen? Tényleg max. nyilacskákat, de semmi szöveg, semmi kép, szerintem. A pupillánk ráadásul fény hatására tágul ill. összehúzódik. Sötétben tehát több pixelt fogunk látni? Vagy a lencse elektromos impulzusokkal mindig tágan fogja tartani a pupillát? Érdekes dolgok ezek.
Szerencsére ezzel nehéz ölni:D
De asszem egyértelmû, hogy a hadsereg fog erre legelõször rákapni. (pilótáktól a gyalogságig)

Gracie Barra

Nem kell a szemnek fókuszálnia, ha jól jelenítik meg a dolgokat. Gondolj csak a virtuális szemüvegekre, ami csak centikre van a szemtõl. Arra sem fókuszálsz.

Gracie Barra

Épp ezaz, hogy nem. Már sikerült beletenni az áramkört a kontaklencsébe, hogy az használható legyen. plusz az egyéb szükséges technológiák is rendelkezésre állnak már. Már csak össze kell heggeszteni õket.
"viszont egy mindössze pár pixel megjelenítésére képes alapverziót "egész gyorsan" mûködõképes állapotba tudnának hozni"
Persze hogy tényleg piacképes legyen, ahhoz még sok fejlesztés szükséges, de most már biztosan életképes a techológia.
És egyértelmû, hogy piaca is van.
Egyértelmûen igen messze van ez már a "bármi"-tõl.

Gracie Barra

az Sg re olvasni jarok , a cikkekket es nem a komenteket , de par erdekes cikk eseteben , mint pl ez , kivancsi vagyok masok velemenyere is.Nagyon laikus vagyok a tehnologiakban , azaz mondjuk ugy csak az alapokat isemerem.De amit altalaban eszrevettem , mikor uj tehnologiarol van szo , h vannak paran akik egy kicsit zart latoszoggel rendelkeznek , ami , laikus velemenyem szerint a tehnika halala.Nem szabd feladni az elso akadalynal.Itt is , mint minden uj tehnikaban eloszor negativ celokra fogjak majd hasznalni mint pl az atom energiat , de majd idovel mikror a "nagy gyerekek" megunjak az uj jatekukat akkor majd tobb idot fognak neki szentelni .Egy kerdes motoszkal a fejemben ....mikor fog mar az emeberiseg felnoni oda ahol ugy tanulja meg h sut a tuz ha nem egeti meg magat , ujra meg ujra ."Nagy gyerekek" van tortenelem hat tanuljatok , es tanuljatok is belole...Maskulonben nagyon szep "jatek" ez is .Egyedul a gen manipulacioval nem ertek egyet.A termeszet elvolt gen ainupacio nelkul nagyon jol , es jon az emeber a "nagy gyerek" aki meg nem tanulta meg h sut a tuz es kalapaccsal akkar uj szoftvert irni ....

Szerinted a spiritualitas es a tudomany ket kulonbozo dolog ? matol nem : http://www.jogameditacio.hu/

Csak azt nem vágom, hogy a megjelenített pár pixelnyi valami hogy a fenébe lehet éles, mármint a szem hogy tud ráfokuszálni a közvetlenül a felületén elheyezkedõ rétegre?
Arról van szó, hogy ilyen alapon bármit ki lehet találni, és majd egyszer csak lesz belõle valami.
Ez a dolog még a kezdeteknél sincs... Páran mégis úgy el vannak ámulva, hogy már indulnának érte a boltba.

De igen, egybõl a földbegyaláztad ezt a technolgiát. Senki nem mondta h nem 10-20 év múlva lesz ez.

Gracie Barra

Gondolom szerinted az elsõ telefon is az iPhone volt:D
Én sehol sem olvastam oylat, hgoy most hirtelen megváltották volna a világot. Ez egy érdekes új technológia, ami majd ha egyszer kiforr, nagy dolgokra lesz képes. Ki mondta hogy ez holnap lesz???

Tényleg elég korlátoltak vagytok:S

Gracie Barra

NEXUS6
Nem korlátolt vagyok, csak láttam már ilyen dolgokat belülrõl is. Általában egy készülék doboza nem az ergonómia miatt akkora amekkora, meghogy a Tecsóban könnyebb legyen észrevenni ha Pistabá keresi. A dobozon belül alkatrészek vannak és amíg a nanotechnológia a bölcsis Ervinke homokozós cipõjében totyog addig ilyen eszközök a szkájfáj körében tartoznak. Persze Leonardo is tervezett repcsit meg helikoptert csak ugye eltelt még jó pár száz év mire lett belõle valami. Én csak azt mondtam még 10-20 év.
Persze szabad próbálkozni.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Csirke4
Az általános iskola igen...
lim Sg.hu(users)-> 0

Ne legyetek már ennyi korlátoltak!

Giroszkópok is kellene majd bele, hogy ne csak egy pontra nézhess... :)
(Gy.k. érzékelik a szemgolyó elmozdulását, és ennek megfelelõen elmozdul a kép.)

NEXUS6
Ja, ha csak kis nyilakat akarsz megjeleníteni, hogy a nyuszi balra menjen, most meg jobbra, akkor igazad van. De akkor ne beszéljenek már itt képek megjelenítésérõl, ami egy korlátozott látóképességû ember látását is javítja, mert az más kérdés, más kategória mint adatátvitelben, mind energia fogyasztásban.

Az hogy az RFID egy impulzusra ad egy választ az egy dolog, az hogy mondjuk WiFi vel képeket nyomatsz át, az meg egy másik. Erre ma a legkisebb méretben egy mobiltelcsi, vagy egy PSP képes, na most akkor ezt rakd be egy kontakt lencsébe!!!!

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Biztos jó úgy olvasni...?

Nameg a napelemhez se a nemzetközi ûrállomás szárnyait képzeld el.

Gracie Barra

Nem hûtõt akarunk a rádióval ellátni energiával, hanem egy kontaklencsét:D
Hallottál már az RFID-ról?

Gracie Barra

rádióhullámokon majd talán 20 év múlva fognak elektromosságot küldözgetni, azt is hatalmas feszültség mellett. kíváncsi lennék mekkora hátizsákot képzelnek el ehhez a kis ketyeréhez, meg a napelemhez, és még vezeték nélküli kommunikáció... még mit nem banyeg...ilyen kicsibe még a japók se tudnák megcsinálni.
"Parviz hangsúlyozta, hogy az elektronikus kütyühalmaz egyáltalán nem befolyásolja a lencse viselõjének látását. A késõbbi változatokba már bekerül a kétirányú, vezetéknélküli kommunikáció is, az egész energiaellátását pedig rádiófrekvenciás megoldás és napcellák elegye biztosítja majd, utóbbiak szintén a lencsén lesznek elhelyezve."

Más kérdés?
Szóljon még aki helyett el kell olvasnom a cikket:D

Gracie Barra

NEXUS6
Két kérdésem lenne:
Energia ellátás?
Adat átvitel?

Attól, hogy egy kontakt lencsébe beraktak pár vezetéket még ne kezdjük el egymás F.szát szopni. 10 év múlva talán lesz belõle valami. Talán.

Persze, a lencse a szemeddel együtt mozog.
Gondolom a hadseregben nem egy utolsó egy ilyen:D
Vicces, hogy a mai lövldözõ játékok már egyre inkább arra mennek, hogy a valósághûség miatt számûzzék a kijelzõket a képernyõrõl (élet, töltények száma, térkép stb...) a valóság pedig épp ellenkezõ irányba halad:D

Gracie Barra

Jó dolog ez!
Molnibalage
A tanulás ingyen van..

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Huhú, de jól jönne egy ilyen a vizsgákon! Remélem ugyanazon a helyen marad a szöveg ha az ember a szemét mozgatja olvasás közben. Na már nem kell sok a memoria-implanthoz!

A buta embert gondolatai irányítják, a bölcs irányítja gondolatait.

Afenébe, ezt kifelejtettem:
"szemkorrekciós mûtét, opcióként a szembe integrált GPS alapú navigációs rendszerrel"

© Epikurosz, 2008, Minden jog fenntartva, a szomszédosok is.
Kopi rájt, ® ™.

Nekem lézerrel mûtötték a rövidlátó szemeim. Kb. 10 peret tartott, bár az tény, hogy utána 3-4 napig annyira fájt a lekapart szaruhártya, hogy én a falat kapartam volna.
Most jó, látok, vezetek szemcsi nélkül.
Nem olcsó, 260k volt, amúgy. Mer az állami tébé ezt nem fizeti. Akkor meg minek az állami TB (Halló!)?
Nos, aki olyan helyzetben van, mint én voltam, lehet, hogy pár éven belül már nemcsak szemkorrekciós mûtétet végeztet, hanem a GPS alapú navigációs rendszert is, opcióként, begravíroztatja a szemébe. :-))

Jut ezsembe, én még külön vettem meg a gps-es pda-t 93 ezerér.

260+93 = 353 ezer HUF.

Ennyiért már az opciós mûtét is kijön majd szerintem.
Persze, ha valaki Windows Media Player akar, akkor olyant kap. Jó pénzért.

Ráadásul James Bond, hogy nézne már ki szemüvegbe? <#crazya>