103
  • juzosch
    Rádió-> lsd RFID
    ugyanitt áramforrás
    chip megvan, nem kell túl erős, nem neki kell feldolgozni, csak megjeleníteni
    fényforrás, a lencse itt kb a legkisebb gond, mivel a fényforrás átmérője igen pici, a lencse vastagsága is elhanyagolható. A fényforrás legyen nagyon pici, de manapság ez sem elérhetetlen.

Nem azt mondtam, hogy minden technológia 100%osan ok, már csak be kell építeni. De az alapjai minden egyes pontban megvannak. Sőt több esetben eléggé előrehaladott állapotban, amit már csak kicsit vékonyítani, kicsit gyorsítani kell.
  • matt taylor
    Arról ne is beszéljünk h a kontakt lencse pár hétig használható...
    Szal akkor dobhatod ki a cuccot
  • haxy27
    Ez még nem nagy szám mert a csipeket nem integrálták rá. csak a helye van meg azmeg ugye lehet egy nagy borda álna ki a szemedböl. Na ez csak vicc volt, de tényleg mért nem olyan képet raktak be amien rajta a vezérlő chip is.
  • dez
    (Mondjuk nem is szokásod, elég, ha nagyon okosan hangzik.)
  • dez
    Te sem gondoltál még végig minden aspektust..
  • dez
    (Szal mikroszkópikus giroszkópok is kellene, amik érzékelik a szemgolyó elforsulását, és ezt az információt továbbítják egy képfeldolgozó áramkörbe, ami az elmozdulásnak megfelelően mozdítja el a vetített képet az ellenkező irányba.)
  • kvp
    Ha jol latom a jelenlegi aramkor 8x8 pixeles. Az energiaellatast napelemekkel eleg konnyu megoldani, ha egy szamologepnek eleg egy 2 negyzetcentimeteres napelem, akkor egy kis kijelzonek is eleg kb. a fele. Viszont sokkal jobb es elerhetobb megoldas a tobbreteges cnn chip hasznalata. Ekkor a kulso feluleten van egy cmos szenzor. A kozepso retegen van a feldolgozo aramkor es a memoria halo, vegul a legbelso retegen van egy led panel. Kismeretu led panelt mar tudnak gyartani. A megoldas elonye, hogy nem kell atlatszonak es vekonynak lennie es szoftveresen keverheto a valos es a virtualis kep. A lencse pozicionalasa automatikus, mert formaja miatt mindig a szem kozepen van, akarmerre nezunk is.

Egyebkent jopar jatekban van realisztikus hud. Ilyen peldaul pl. a neocron mmoprgfps is, ahol a jatek vilaganak a resze a mindenki altal hasznalt kijelzo, amit probaltak ugy megvalositani, hogy termeszetes legyen a jatekosok szamara. Tartalmazza a jatek harci reszehez tartozo celkereszt, loszerkijelzes, biomonitor (egeszseg), fegyvertipus kijelzot is, de atkapcsolva desktop modba lehetoseg van egy hasznalhato ablakozorendszeren keresztul kezelni a jatek tobbi feluletet (chat, in-game email, mp3 lejatszo, atm automatak, bolti katalogusok, jegyzettomb, muszaki rajzok, hacking interface, stb). A megoldas teljesen mukodokepes igy elofodult mar hogy tuzharc kozepen valaki futas kozben irjon email-t.

A fent leirtak egy sima overlay tipusu hud-os szemuveggel megoldhatoak. Ilyen szemuvegbol letezik magyar fejelsztes is, bar jelenleg csak a japan valtozatot lehet kapni. Ha lesz belole kontaktlencse, akkor csak annyi valtozik, hogy nem kell fekte napszemuveget hordani ha hud-ot akarunk.
  • dez
    Egyébként meg az eredeti mondanivalóm az volt, hogy egy kép részleteinek megnézéséhez az is kell, hogy ne egy állókép legyen a kis kijelzőn, ami a szemgolyóddal együtt mozog, azaz mindig ugyanazt a pontot nézheted. Még egy scrollozó szöveget sem biztos, hogy el lehet így olvasni, mert akkor is mozog a szem.
  • dez
    Súlytson téged a szőrbaj! :)
  • dez
    Nem. Talán olvass figyelmesebben, mielőtt te belekötsz másokba.

Te vagy az, aki azt állította, hogy minden a rendelkezésre áll, ami ehhez kell!
  • dez
    Elektronikával foglalkozom, és még nem találkoztam ide kellően kis méretű:
    - összetettebb kép feldolgozására képes chippel,
    - áramforrással/akkuval,
    - vagy rádiós áramátviteli eszközzel
    - megfelelő mennyiségű adat átvitelére képes rádiós vevővel
    - olyan lencsével, ami egy tőle pl. ezredmilliméterekre lévő fényforrás fényét tőle kb. 2cm-re tudta volna fókuszálni.

De ha ezek szerinted akármikor könnyedén elérhetőek, akkor mutasd, hol.
  • Epikurosz
    dez urat még nem ütöttem a Szőrszálhasogató Rend aranysújtásos lovagjává?
  • juzosch
    Miért, most nem épp erről beszélsz már mióta? Olyat az égvilágon senki sem mondott, hogy holnapra kész van. Nemtom akkor miért problémázol fölöslegesen, ez már kötekedés akkor. Maga a cikk említi, hogy sok idő kell még ehhez.
  • dez
    Hol mondtam én azt, hogy ennek a megvalósítása - hosszabb távon - lehetetlen?
  • juzosch
    Nem dolgozok helyetted, ha te lusta vagy rá... Nem nagy ördöngősség, csak egy google és egy wikipedia kell hozzá.
  • juzosch
    Résztvettem már pár mérnöki folyamatban, és azért vannak sejtéseim, hogy mikor megvalósítható valami és mikor nem.
  • dez
    Dumpold ide a linkeket...
  • juzosch
    Mondj egy akadályt, ami miatt ezt a lencsét nem lehet összehozni. Ne nehézséget, AKADÁLYT.
  • dez
    Látom, nem érted, milyen lencséről beszéltem.
    Ez a cucc még csak nem is működik. Majd egyszer... Ezt nem "finomításnak" nevezném.
    Ja, megvan hozzá, csak 100x nagyobb méretben.
  • juzosch
    Én megtettem. Meg is találtam. Vagy te úgy gondoltad h hasraütöttem h biztos létezik?:D Ne nézd hülyének az embereket. Főleg ne nálad hülyébbnek, mert az már sértő:D
  • dez
    ehh, vakhit
  • dez
    Te is - a kakhit helyett..
  • juzosch
    Nem vakulok paraszt módra, szépen végig gondoltam, milyen új technológiák kellenek ehhez.
    Egyetlen ilyen van, maga a lencse. És a cikk épp erről szól, hogy megtalálták. Minden más már létezik, csak finomítani kell (többet-kevesebbet), és összecsiszolni egy rendszerbe.

Tanuld meg felfedezni a különbséget parasztvakítás, és érdekes új technológia között.
  • juzosch
    Sztem nézz utána hogy milyen technológiák léteznek MÁR MOST:D
  • dez
    Igen, kézenfekvő, hogy a retinára kell vetülnie. De hogyan? Lencsékkel. Egy nagy lencse nem játszik (mert akkor nem látnánk a környezetet miatta). Minden pixelhez kell egy apró.

Viszont a pupilla tényleg nem szűk keresztmetszet, mert ugye azon keresztül szép nagyban látjuk mégis magunk körül a dolgokat. Mivel fordított kép jön lére a retinán, és a fénysugarak a pupullánál kereszteződnek.
  • dez
    Ezen mi a "találmány"???
  • dez
    "jól jelenítik meg", LOL. Azokban a cuccokban spéci lencserendszer van, ami által úgy fókuszálhat a szem, mintha kb. 1m-re lenne a képernyő.

A másik megoldás a lézer alkalmazása, ami közvetlenül a retinára irányított sugarakkal pásztázza le a képet. De ahhoz is kell lencse.

Persze lehet csinálni mikroszkópikus lencséket, csak mondjuk kissé kicsik lesznek úgy a pixelek. Több lencse/pixel nem biztos, hogy nyerő.

Ja, előzőre: még a pixeleket adó ledek sem világítanak. (Talán éppen az áramellátás hiánya miatt.) Tehát lényegében csak a felhasznált anyagokra való érzékenységet tesztelték eddig.
  • dez
    Nem kell mindent elhinni, amit a saját propagálásukra emberek mondanak.
    Benne is van amúgy a cikkben, hogy az áramellátás egyelőre megoldatlan, és nem 2 nap alatt fogják megoldani.
    Sok pixelhez sok adat is kell, azt mivel továbbítják?
  • dez
    Talán nem ismered azt a kifejezést, hogy parasztvakítás... Amikor túl nyitott laikusokkal elhitetik, hogy valami milyen hihetelnenül fejlett és fantasztikus dolog, ami majd egycsapásra mindent megváltoztat. (Főleg persze azért, hogy aztán jó drágán eladhassák neki. Jelen esetben persze nem ez a lényeg.)

Egyszer majd ez sem lesz az, de jelenleg igen.
  • Epikurosz
    Jajj!
    Nem a pupilla a szűk keresztmetszet, hanem a retina.
    Annak a pixelszámát meg kiszámították már az anatómusok: annyi a pixelszám, ahány fotoreceptor van. Ez egyénenként és biológiai koronként változik, de kb. 120 millió.
    vagyis: 120 megapixel!!!
  • juzosch
    Max 5x5? Érdekelne az információ forrása:D Főleg manapság, mikor fényérzékelőkből többmilliót pakolnak egy gombostűfejre.

Engem az érdekelne, hogy hogy követi le a pupillánk tágulását/szűkülését.
  • Epikurosz
    Oké, megadom magam: gagyi ez a találmány is.
    Az lesz az igazi, amikor a kütyü direkt a zagyadba küldi a zinfót.
    majd genetikai manipulációval felkészítik a zagyat a PIP* technológiára.

(Csak Pistike kevéért: Picture-in-Picture=kép a képben)
  • Sparrow79
    Nyilván a retinára vetül majd a kép.
    Én azon gondolkodom, hogy a szembe csak egy pici lyukon keresztül juthat be fény: a pupillán keresztül. Mekkora a pupillánk? Gombostűfejnyi? Mennyi pixel fér el ennyi helyen? Max. 5x5? Ez nem túl nagy felbontás. Mit lehet megjeleníteni ekkora helyen? Tényleg max. nyilacskákat, de semmi szöveg, semmi kép, szerintem. A pupillánk ráadásul fény hatására tágul ill. összehúzódik. Sötétben tehát több pixelt fogunk látni? Vagy a lencse elektromos impulzusokkal mindig tágan fogja tartani a pupillát? Érdekes dolgok ezek.
  • juzosch
    Szerencsére ezzel nehéz ölni:D
    De asszem egyértelmű, hogy a hadsereg fog erre legelőször rákapni. (pilótáktól a gyalogságig)
  • juzosch
    Nem kell a szemnek fókuszálnia, ha jól jelenítik meg a dolgokat. Gondolj csak a virtuális szemüvegekre, ami csak centikre van a szemtől. Arra sem fókuszálsz.
  • juzosch
    Épp ezaz, hogy nem. Már sikerült beletenni az áramkört a kontaklencsébe, hogy az használható legyen. plusz az egyéb szükséges technológiák is rendelkezésre állnak már. Már csak össze kell heggeszteni őket.
    "viszont egy mindössze pár pixel megjelenítésére képes alapverziót "egész gyorsan" működőképes állapotba tudnának hozni"
    Persze hogy tényleg piacképes legyen, ahhoz még sok fejlesztés szükséges, de most már biztosan életképes a techológia.
    És egyértelmű, hogy piaca is van.
    Egyértelműen igen messze van ez már a "bármi"-től.
  • katonalevi
    az Sg re olvasni jarok , a cikkekket es nem a komenteket , de par erdekes cikk eseteben , mint pl ez , kivancsi vagyok masok velemenyere is.Nagyon laikus vagyok a tehnologiakban , azaz mondjuk ugy csak az alapokat isemerem.De amit altalaban eszrevettem , mikor uj tehnologiarol van szo , h vannak paran akik egy kicsit zart latoszoggel rendelkeznek , ami , laikus velemenyem szerint a tehnika halala.Nem szabd feladni az elso akadalynal.Itt is , mint minden uj tehnikaban eloszor negativ celokra fogjak majd hasznalni mint pl az atom energiat , de majd idovel mikror a "nagy gyerekek" megunjak az uj jatekukat akkor majd tobb idot fognak neki szentelni .Egy kerdes motoszkal a fejemben ....mikor fog mar az emeberiseg felnoni oda ahol ugy tanulja meg h sut a tuz ha nem egeti meg magat , ujra meg ujra ."Nagy gyerekek" van tortenelem hat tanuljatok , es tanuljatok is belole...Maskulonben nagyon szep "jatek" ez is .Egyedul a gen manipulacioval nem ertek egyet.A termeszet elvolt gen ainupacio nelkul nagyon jol , es jon az emeber a "nagy gyerek" aki meg nem tanulta meg h sut a tuz es kalapaccsal akkar uj szoftvert irni ....
  • Mice007
    Csak azt nem vágom, hogy a megjelenített pár pixelnyi valami hogy a fenébe lehet éles, mármint a szem hogy tud ráfokuszálni a közvetlenül a felületén elheyezkedő rétegre?
  • dez
    Arról van szó, hogy ilyen alapon bármit ki lehet találni, és majd egyszer csak lesz belőle valami.
    Ez a dolog még a kezdeteknél sincs... Páran mégis úgy el vannak ámulva, hogy már indulnának érte a boltba.
  • juzosch
    De igen, egyből a földbegyaláztad ezt a technolgiát. Senki nem mondta h nem 10-20 év múlva lesz ez.