198
-
winnie #118 "mielőtt bármit mondasz a kritikusok vannak kisebbségben és a többség dönt. "
nagy igazság, és ez nem csak a filmekre, hanem a tévére is igaz. barátok közt, győzike, mónika show vivát. (mondjuk a legenda vagyok esetében, ahogy olvasom a kritikusok és a közönség véleménye nagyjából egybevág.) -
G18XM8 #117 Te is egy kritikus vagy? Ahogy végig olvastam a mondanivalódat erre következtetek. Azt azért elfelejted hogy nagyon sok film amit a kritikusok a wc-n lehúznak az a közönségnek nagyon tetszik illetve fordítva, nem gondolod hogy valami nincs rendben és mielőtt bármit mondasz a kritikusok vannak kisebbségben és a többség dönt. És ne is beszéljek arról a top 10 legjobb legrosszabb összeállításról mert amikor végignéztem nem tudtam hogy sírjak vagy röhögjek azon a hülyeségen. -
#116 szar film en nemtom megerteni hogy tudtak ilyen marhasagot filmben bemutatni -
juharfalvi #115 Egy film (általában) látványelemeket és hanghatásokat alkalmaz, történetet mesél el, ezzel érzéseket és gondolatokat kelt a nézőben, ezt nevezzük a film mondanivalójának (akinek nincsenek érzései vagy gondolatai, az ne olvasson tovább).
Az alkotók által megálmodott látvány, stb. elemeknek összhangban kell lenniük a történettel és a film szándékolt mondanivalójával. Ha ez az összhang nem sikerül, ezt jogosan vetik fel egy film kritikusai és a film nézői is. Ez a kérdés nem ízlés vagy tetszés/nem tetszés kérdése, hanem a megvalósítás jogos kritikája.
A nézőre hat a film, kialakul benne a film mondanivalója, és ha ez a mondanivaló már a film nézése közben csavart szenved, akkor az derül ki, hogy az alkotók nem tudták, mit akartak mondani, a néző pedig kínosan érzi magát.
A rosszul megcsinált filmek is tetszenek az igénytelen nézőknek, ezért is él meg Hollywood, és nem mentek csődbe a filmkészítők.
Ezzel a filmmel kapcsolatban is több variáció létezik a mondanivalójára vonatkozóan:
1. horror- vagy zombielemek: ijesztgetni akar - nem sikerült
2. látvánnyal akar elkápráztatni: közepes, egyszer nézhető, a CGI gagyi
3. komoly mondanivaló, figyelmeztetés, sokkolás: agyoncsapja a megvalósítás
Végeredményben a készítők "ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit" alapon elénk tárnak egy katyvaszt, pedig bármelyik háziasszony megmondja, hogy aki "mindent mindennel" összekever, az gyomorrontásnak néz elébe.
-
Elefánt0000 #114 Hello
Hát ez az írás se lett jobb mint a film. Mintha az irodalom tanára mondta volna, egyszerűen felfoghatatlan az 5 soros mondatokkal...
Egyébként a film a Napfényhez hasonlít, az is az elején jó aztán a vége meg milyen szar lett.
Ha nem Will Smith játszik benne lehet meg se nézem.
A cím meg szerintem egyértelmű. -
#113 Jah, hogy a kutyák...! -
#112 mivel a kutyák alkonyatkor jönnek elő,benne volt a filmben,figyelj jobban;):PPP -
Tom aHawk #111 A kritika egy kicsit erős de van benne igazság…
Amikor elsőnek hallottam róla, hogy milyen giga hype film lesz, hát megmondom őszintén nem sok jóra számítottam a látványon kívül… …aztán elkezdtem nézni és egy nagyon jó film kezdet kikerekedni belőle. Nekem nagyon bejött ez a lassú ütemű „városi körtúra”, és az egyáltalán nem szájbarágós történetvezetése…. …egészen addig míg (ahogy a cikk írója is említi) lenem telt az első kétharmad, mert ami utána jön az az… hát tipikus hollywood. :) A annyira összecsapták a végét, hogy már fáj. Tényleg egy legenda lehetet volna, de nem elszúrták. Kár. Tulajdon képen a jól felépített Neville karaktert a végére (talán ötlethiány miatt!?) dobták a kukába egy sablonnal, majd jól elmagyarázzák a „legendát”.
Sokan kritizálják a cg benne pedig szerintem nem olyan gáz, a végére már nem is figyeltem. De elismerem, jobban is megtudták volna csinálni, amivel nem kicsit emelhették volna a hangulatot. A másik meg, hogy sokan logikátlanak láttak a filmet amire csak azt tudom mondani, hogy nem figyeltek rendesen.
A film a könyv elolvasása nélkül néztem ezért attól függetlenül értékelem is.
Ami így szerintem 10-ből egy 6,5. Ami nálam jó filmet jelent.
-
Sparrow79 #110 Tetszik a fenti kritika. Én most jövök a moziból, és csalódtam. :( -
Higinos #109 Bandee, te se menny el kritikusnak. Ez szarabb volt, mint a fenti cikk. A legjobban ez tetszett: "Will Smith egyik legjobb alakítását láttam"
Te most vagy egy másik filmet néztél, vagy még nem láttál más filmet Kovács úrtól.
-
stukov #108 ELég unalmas volt a film, fel sem merült bennem, hogy a "zombik" vámpírok. Neg egyik perben zombiként mozognak, dülöngélnek, aztán elkezdenek futni.
Talán nézzétek meg a 28 nappal később -te, meg annak a folytatását... enyhén sokkal jobbak.
-
bandee1 #107 Filmkritikám: Végre egy olyan utópisztikus film, amiben a néző azonosulhat a történtekkel. Elgondolkodhat azon, hogy talán hasonló egyszer meg is történhet. Régebben is voltak járványok, fél Európát pusztító vírusok.
Az ember-kutya párosítás kifejezetten jót tett a filmnek. Az alapsztori jó, a tálalás is megfelelő, helyénvalónak találtam a folyamatos múltbéli magyarázatokat/visszaemlékezéseket, vágásokat, és a végén az összefoglalót arról, hogy pontosan mi is történt az emberekkel a Földön. A film elején a New Yorkban közlekedő piros autó nem túl jól sikerült, túl színes lett, azonnal látható volt, hogy animációról van szó, de a többi jelent jól sikerült. A zombikon egy kicsit valóban több bit elfért volna, de ennek ellenére mindent összevetve nem volt zavaró. Will Smith egyik legjobb alakítását láttam, ami nem volt könnyű feladat, hiszen egy 3 éve egyedül levő embert kellett eljásztani, sokszor extra látványok és egyebek nélkül. Moziba járó ember vagyok, és ezt a filmet nem feledem. Továbbá a nagy nevek nagy filmjei mellett mindenkinek ajánlom a HIDEG NYOMON c. filmet. Na az megdöbbentő alkotás!! -
#106 Bonyolítás, na. WTB Edit. -
#105 A kritikához: egy picit túlságosan is belelovallta magát az író a saját mondatainak bonyoltításába ;)
-
viizo #104 hihetetlen mennyi hozzászólást vonz ez a film :)
-
#103 Ott a pont. -
#102 Az Egy szoknya egy nadrág és az általad emlitett néhány film valóban szar, de Kontroll, Üvegtigris, Szabadság szerelem NAGYON JÓ FILMEK!! Nem is értem, hogy emlithetted egyáltalán egy mondatban ezeket pl. a Szőke kólával.
-
#101 Teljesen egyetértek veled, de azért tegyük hozzá, hogy az akkori filmek közel, s távol nem voltak annyira pörgősek, mint a mostaniak. Így volt ideje az embernek emészteni, meg gondolkozni azon, hogy jujj mi lesz ha a szörny megtalálja a házba vezető egyetlen utat. Mert az akkori szörnyek alapjában véve buták voltak, és csak azért szedte az áldozatait, mert vagy valamilyen tápos mágia része volt, vagy az emberi karakterek voltak tök hülyék.
A mási fontos tényező a, hogy mennyire sötét a film. Ha arényosan nézzük az I Am Legent, tulajdonképpen majdnem csak világos helyszíneken játszódik. Emiatt nem is lehet felszíteni a húrt a nézőkben, sztem.
A fenti cikk is kifejti azt, hogy összecsapott és talán átírt forgatókönyvről van szó. A filmben vannak nagyon jó jelenetek, de csak néhány perces snittekről beszélhetünk, ami ad némi táptalajt az egésznek. A Neville magányos óráiban eltöltött idő viszonylag jól van ábrázolva, de szerintem gyengén megírt karakter - és azt is el tudom képzelni, hogy Will Smith el tudta volna játszani, ha normálisan kitalálják a karakterét. Kicsit úgyérzem, mintha lebegne a levegőben az egész - még az álmai ellenére is!
A mutánsok kritikán aluliak, én azt nem értettem, hogy miért kell állandóan üvöltözni, annak ellenére, hogy az első találkozáskor (a sötétben) tök "zombisan" ácsorogtak ott... (nálam az a jelenet vitte a pálmát, sztem a filmben az az egyetlen thriller/horror rész. De ők sem voltak jól lefestve. Nem feszegették azt, hogy bár állatiasak lesznek, mégis maradnak emberi tényezők és tudnak együtt dolgozni, alattomos módon. Bár a csapdát felállították, de a kutyák után ők miért nem mentek ki a sötétbe a doc-ért??? A csúcs pedig az volt, hogy felmásznak a falon? Dehát ők végüls emberek, nem? Egy átlag ember meg nem tud falon mászni... nem azt mondom jó a fantáziám, de ez szerintem nagyon nem illett oda! A zárójelenet meg egyszerűen.... meghal a főhős és pont, vége is az egésznek. Ez azért fájt, mert Neville halála abszolút nem volt katartikus. Ha szétépik, és a néző számára is fájdalmas halála van, akkor lett volna. És akkor adnék a horror-ra is sok pontot. De így? -
#100 "Nekem meg ez nem jött le a filmből, hogy az elrabolt nő a vezérgeci nője lenne."
Csukott szemmel nézted a filmet? -
bippo #99 SG: mondjuk az akkori filmeket az is segítette, hogy jóval alacsonyabb volt az ingerküszöb. Ma már bármit láthatsz a vásznon, az embereknek nincsenek illúzióik. Kezdik megszokni, hogy amit látnak, nem ijesztő, hanem CGI :)
Régen voltak azért korlátok, és ha egy jó maszkmester ezeket feszegette, akkor azért az jól tudott ütni a vásznon.
De ettől még szerintem is igazad van. -
SG #98 Unalmas már, hogy minden szar filmre rásütik a "zombihorror" besorolást, amibe szerepel legalább 1 darab öntudat nélkül rohangászó ellenség. Ezt általánosságban írom nem pont erre a filmre. A mostani zombi, szörny, stb. filmek a lába nyomába sem érnek a 70-80-as évek akkori "B" kategoriás, de mára kultuszfilmekké vált alkotásaihoz képest. A látvány(horror elemekre gondolok) meg egyre szarabb lesz, hiába a szuper technika, inkább mókás mint borzongós efektek kerülnek a filmekbe.
Hiába na, a régi maszkmesterek magasra rakták a mércét, onnan csak lefelé vezet az út, pedig eltelt 20-25 év és mégis fejlődés helyett erős hanyatlás tapasztalható. Aki túl fiatal és a mai borzongatós filmeken nevelkedet, nem nagyon fogja érteni mit akarok ezzel, de pár veterán egyből levágja majd a lényeget. -
bippo #97 Ha a hozzászólásokat nézem: amíg olyat el kell magyarázni, hogy azok bábuk voltak, a nő a főmufti csaja volt, saját aggregátorai voltak Neville-nek, hogy nem a sonka miatt akadt ki az étkezőben, ill. miért vártak sokáig a kutyák, addig szerintem felesleges is bonyolultabb sztorit várni.
ui.: bevallom, nem olvastam a könyvet, de így utólag meg jobban tetszett volna, ha jobban ragaszkodnak ahhoz a sztorihoz.
Amúgy tényleg nézhető filmnek tartom, az első óra kifejezetten jó, de a vége nekem nagyon összecsapott (sietős). Ráadásul a DarkSeekerek karakteranimációi egy az egyben az I,Robot-ot juttatták eszembe a lerohanós résznél. -
#96 bárki bármit mond, nekem tetszett a film. Számomra nézhető kategória, 7/10 -
#95 Sztem jó a cikk! -
Ironka #94 És mi lett volna, ha Kovács Vili egy árva UV lámpával járta volna a várost... Ennyi év alatt csak összeszedett volna egyet. -
Spica #93 hát nekem volt szerencsétlenségem megnézni. borzasztó; igaz, hogy már maga a műfaj (akció-fikció) se ragad meg annyira, dehogy egy rendező így elrontsa az egészet az példanélküli számomra...
minél többet tudok meg az eredeti sztoriról, annál ostobábbnak tartom a forgatókönyvet és tulajdonképpen ennek az egésznek az ILYEN MÓDON való filmrevitelét. már önmagában kétlem, hogy egy akció vissza tudná-e adni azt az egész komplex mondanivalót, amit végülis megértettem - mindenesetre ebben kifejezetten hátráltatott a film megnézése.
a horroros jelenet egész jó volt, de azok a kulcsjelenetek, amik a lényegi mondanivalót hordozták volna szörnyen nevetségesnek tűntek azután, hogy előtte 5 percig hörögtek a dark seekerek meg a kutyáik és neville egy hadseregnyi fegyvert letesztelt rajtuk... biztos vkit megragad a látványvilág, de nagy kár, hogy ez viszi előre a filmet és nem a sztorija. -
Sirus86 #92 Szerintem a film jóra sikeredett annak ellenére, hogy Will Smith még a puskát sem tudja normálisan fogni :) Régen tudtam borzongani a storyn, most sikerült! -
#91 meg is lepődtem volna ha elmer térni az indextől vagy az összes többitől, hogyan írjuk kritikát ctrlc ctrvl ben című kiseposzunkat láthatták, találkozunk jövőhéten -
#90 Ez a film igazából egy akció fiction és nem zombi horror. Klasszikus értelemben vett zombi nincs is benne és horror elemek se nagyon. Ezzel szemben akciójelenetek (már a vadászat az autóval is) szép számmal akadnak benne és a film jól bemutat egy embert aki kétségbeesetten próbálja megmenteni az emberiséget, meg mellé egy lepukkant New Yorkot is igencsak jól megcsináltak. A fiction keretébe meg belefér az emberek vírus általi ilyettén átváltozása. Nem mondom, hogy tudományosan megalapozott, de a Warp hajtómű se az, a fénykard se az, meg a pozitron agy se az... Sajnos a cikkíró nem a filmmel foglalkozott, hanem minden mással, például olyanokkal, hogy hasonló alapanyagból korábban milyen alkotások születtek. Jó lett volna ha elszakad azoktól és ezt a filmet nézi. Ugyanis függetlenül az alapanyagtól egy új művész nyilván másra fogja/próbálja helyezni a hangsúlyt vagy épp más elemeket vesz át és hagy el. Aztán filmnek vannak politikai áthallásai is, a Shrekből kivett jelenet se véletlen az ami, Bob Marley se véletlen, egy csomó mindennek van jelentése, de nem az én dolgom kéne ilyeneket észrevenni (ha a kritikust érdekli megírom neki privátba, hogy miért lényegesek ezek), erre kéne legyenek a kritikusok. Sajnos ma olyan híg a kritikus szakma már, hogy gyakorlatilag egy középiskolás megírhatná az ilyen cikkeket. A fikázásába oltva kell beszélni a szereplőkről, rendezőkről, történetről azt annyi. Zene, animáció, képivilág, színvilág, a film szimbólumainak jelentései, a film napjainkkal való áthallásai, az egyes elemek hogy milyen hatásra kerülhettek bele, mi hathatott a zombik animáliójira, hogy így alkották meg őket, stb-stb. ilyenekkel is kéne foglalkoznia egy kritikusnak, ha komolyan gondolná. Persze ahhoz oda is kéne figyelni a filmre, olykor akár még egy ilyen filmet is kétszer megnézni. -
Beepitettember #89 "lehet nektek elég a popcorn mellé, nekem legalább annyira legyen hiteles, mint az emlegetett resident,"
Vegyük csak azt a részt amit említettem. A második részében amikor a nő beugrat egy kb 300 kg os mocival a templomablakon. Igen az valóban hiteles volt... Úgy borult volna fel földetéréskor, hogy szétplaccsant volna a feje a földön.
-
Beepitettember #88 Sápadtarcú kolléga (dronkZero ma 14:29 | válasz erre | #63) megmondta a tutit. -
jeti00 #87 sztem egy jó film lett, nem kell lehúzni... -
#86 jó Magyarországon van egy erőmű, Amerikába hát...nem 1 -
balsay #85 Tipp a cikkírónak: elhiszem hogy fantasztikusan bán a zsurnalizmusok és a szóképek sokaságával, de ezek a többszörösen összetett mondtatokkal, melyek megvoltak szakítva jó sok saját gondolotattal baromira unalmassá és olvashatatlanná teszi a kritikát. -
Pappi #84 .aszom az anyjáta cikkírónak. -
#83 Jó lett a film DE nem olyan jó mint vártam.Engem már elragadott a látvány, New York-ot így látni, ahol nap mint nap hemzsegnek az emberek, még éjjel is.A kutya és Will Smith alakítása fantasztikus, de aztán ellaposodik a sztori.Olyan volt mintha összecsapták volna.Azért én jól szórakoztam.
7/10 -
#82 Nekem nagyon tetszett a film, nem tudom miért kell ilyen negatívan cikket írni róla! -
knut #81 Valaki írta, hogy miért nem vált minden létező állat zombivá, illetve miért nem pusztultak el. Erre van magyarázat: nincs olyan vírus, amely minden fajt megfertőz. Az őzekre, szarvasokra (oroszlánokra) szemmel láthatóan semmilyen veszélyt nem jelentett, nem is láttunk zombi-őzeket. És, ha a nappali zajokat figyeltétek, autózúgás helyett több ezer madár hangját lehetett hallani a városban, tehát a madarakat sem fertőzte.
Nevill laborjában viszont voltak fertőzött egerek/patkányok. Szóval a fertőzött fajok száma korlátozott: ember, kutya, egér, patkány, legalábbis ezekről derült ki. A zombik tehát a sértetlenül maradt fajokkal táplálkoztak (szerintem). -
knut #80 Valaki adjon nekem választ a városi energiaellátás problémájára:
Én egész másképp gondolok az Egyesült Államok (azon belül New York város) energiaellátására, amióta láttam a filmet. Le a kalappal előttük! Ha már három éve nem élnének emberek a Földön (csak olyan esti zombi-félék) akkor Budapesten biztosan nem lehet majd DVD-n nézni a Shrek-et, laptopozni, villanyt kapcsolgatni, sőt, rádióadást sugározni, mert valószínűleg Paksot sem kerülné el a fertőzés. És kutyát zuhanyoztatni sem nagyon lehet majd, mert a vízműveknél se lenne túlkínálat munkaerőből. De New York-ban ez nem probléma, és biztosan a téli fűtéssel sem volt gondja Willnek, bár most épp nyár volt a filmen. -
#79 Amikor először látjuk, hogy hazaérkezik, akkor van egy pár másodperces vágás, ahogy bekapcsol három aggregátort.