158
-
#118 Hát a gördülési ellenállás tudtommal elég alacsony a vasutaknál. Gonolj csak bele. Egy 100-zal robogó 10-12 kocsis szerelvény féktávja olyan 600 méter környékén van asszem. Na akkor képzeld el, hogy egy teljesn sík terepen meddig menne el lendületből. Hát szerintem 10-15km-ig lazán. Nagy teljesítmény csak az emelkedőkhöz és a gyorsításhoz kell. -
teddybear #117 Főleg az utóbbi. Monibalage ugyan leír egy valóban létező problémát, de a komolyabb az állandó centrifugális erőből adódó terhelés. Ez okozta nemrég a németországi vasúti szerencsétlenséget, a kerék-karimája anyag-elfáradás miatt levált, és a vonat kisiklott.
Ami a súrlódást(gördülési ellenállást illeti), az itt elvesző energia hővé alakul, ami gyengíti a kerék anyagát. Ez okból tértek át az újabb hullámvasutaknál a repülőgép-kerékre, a régebbi műanyag-görgőről. Ezek jobbak. -
#116 Mi a baj? Nos MINDEN anyag rendelkezik rugalmas deformációval, még ha kicsi is. Acél és acél között hatalmas külnöbségek vannak merevség és szilárdság terén. Figyelem a kettő nem ugyanaz!!! Attól, hogy pl. a kompozitok sokszor acélszilárdságúak is lehetnek, nem merevek! Ugyanakkora behatásra sokkal jobban deformálódnak. Namármost a vasúti szerelvények kerekei tudtommal kéregedzettek vagy teljesen átedzettek kemények, de nem túl rugalmasak. Tökéletesen sík pálya és tökéletsen keres kerék sincs. A magas fordulatszámon az ismétlődő igénybevétel igen nagy mind terhelés és frekvencia szempontjából.
1. A sajátfrevenciáit a keréknek messze el kell kerülni, de még ekkor is bejön a vibráció.
2. A kerék mivel nem teljesen kerek, egy kiegyensúlyozatlanságot okoz és akkor ehhez jön még a másik tengely irányú szerelési hiba. Lehet, hogy kurva pontos, de azért 500km/h felett már ez is iszonyatos erőket generál. Kanyarban az igénybevétel méginkább nő, mert döntik a pályát, viszont ettől a lefele ható erő komonense meg nő...
NAGYON röviden lenne, azokan akik esetleg nem értenek ilyesmihez.
(Mellesleg az gumiabroncsoknál is van egyfajta defromációs probléma, ha a deformáció túl lassú az abroncsban akkor a deformációk halmozódnak a forgás során és igen hamar defekt lesz a vége.) -
dondore #115 Sajnos nem látszik a felbontás miatt, de az EUROSTAR felirattól balra van egy másik felirat:
design by Pininfarina ;) -
lapaleves #114 köszi ez jóval informatívabb volt, de nem létező technikai tudásom miatt továbbra sem tiszta a dolog. én úgy tudom, hogy (egyenes pályán) relatíve kicsi a súrlódási tényező.
a kerék anyaga gondolom nem mindegy, de nem írtad le pontosan mi az, ami miatt nem lehetséges a nagyobb sebességek elérése sínen. felmelegszik és instabillá válik? nem bírja a nagy sebességű forgást? nehezen tudom elképzeli mi lehet a baj.
pont az a problémám, hogy az előnyök és hátrányok ismeretében nem látom benne azt a hűde nagy előnyt. még azt is megértem, hogy kevesebb karbantartást igényel a pálya, de ennyi erővel lehetne sín is a magas betonpillérekre szerelve kilométernyi motorok helyett. -
teddybear #113 Gondolom, azért kérdezte, mert ha lenne technikai tudásod, akkor tudnád a magleb előnyeit, és hátrányait.
Röviden: mivel lebeg a pálya felett, ezért csak a légellenállás korlátozza az elérhető végsebességet. Hátránya viszont a lebegéshez szükséges energiafelhasználás mértéke, meg a szükséges technológia ára.
Kerekes megoldásnál ugyan lejön a lebegtetéshez szükséges energia, de a kereknek van súrlódása, illetve magasabb sebességnél az sem mindegy, hogy maga a kerék miből készül. -
Epikurosz #112 Ugye mondtam valamit?
Az a kupakolós a #78-ból jó volt.:-) Sz4bolcsé pálma!
Ami megfogott, a prágai helyzet.
Na, ugye, hogy lehet másként, csak ehhez normálisabb kormány kell.
Különben Romániában is a pályaudvarokon vegyes őrjáratok (rendőr, katonai rendész géppisztollyal!!!!, esetleg polgárőr is) vannak.
Magyarországot valakik le akarták/-ják zülleszteni. -
lapaleves #111 nem, csak kíváncsi. mondjuk ahogy látom nem te fogsz fényt gyújtani nálam, de azért köszönöm a hosszászólást. -
#110 Aha. Számoldt ki, hogy mekkora vastagságú cső kell, hogy kibírja nyomást, szigetelést és a csőhosszat is számold ki. Egy vonal árából embert küldhetsz a Holdra. -
dez #109 (Ja, egyébként persze viszonylag esztétikus, jópofa feliratok és egyebek voltak, nem dühödt összerondítás céllal.) -
dez #108 Én úgy 18 éve voltam Kelet- és Nyugat-Berlinben pár napot. A keleti oldalon nyomasztóan steril, szocreál hév-féleség, és ugye megfélemlítés által jó magatartást mutató emberek, fiatalok. Néznek maguk elé. Nyugatin kb. ugyanaz, csak élénkebb színekkel (és emberekkel), és... jól összefirkálva. Mondhatnánk, "belakva". Utóbbi valahogy jobb érzést keltett. (De amikor páran vitatkozni kezdtek, a vezető azonnal határozottan rájuk szólt, mások is rosszallóan néztek rájuk, abba is hagyták.) -
dez #107 Egy dolog a fejesek baromságai, és egy másik a társadalom tapasztalat-gyűjteménye, mentalitása, stb. Persze 1-2 generáció alatt alaposan meg lehet tépázni, de talán a kínaiakat nem akartak 1:1-ben átalakítani, ilyen hülyék még ők sem voltak. -
dez #106 Pontosan mi a probléma? Utastér légmentesen zárt, és persze nyomástűrő. Állomáson az ajtók és a cső falában kiképzett átjárók között ugyancsak légmentes zárás. -
waterman #105 hát igen, a szemetelési mentalitás idehaza frenetikusan jó. már nem is mentalitás hanem reflex.. egyszer kétszer már megkérdeztem embereket miutána kuka mellé dobták a cigit, hogy ott találták-e és még nekik állt feljebb. a kedvenc pillanatképem amikor anyuka és apuka együtt tolják a babakocsit és együtt szívják a marlborót közben. az az igazi. de az is nagyon jó, amikor állok a 4/6-os megállójában a következő szerelvény már látszik fél kilométerre a kanyarban és rágyújt. aztán kb 40 másodperc múlva odaér a kis sárga, alanyunk szív még egy jót, mintha ez lenne az utolsó slukk, majd hanyagul bepöccinti a massívan parázsló csikket a sárga alá és felszáll, majd kilélegez. igazándiból az nem is a levegő kifújása, hanem tulajdonképpen egy auspuff. a co mérőt az arcába tolnák szinte biztos hogy nem kapna zöld kártyát. esetleg katalizátorral.
eközben meg a világ egy más helyén pl singapurban helyben bírságol a rendőr ha eldob valaki egy rágót vagy szemetel. a cigit eldobni sem kell, elég ha rágyújt az ember mert közterületen az tilos. ha lehull egy falevél a pincér kimegy az étteremből és szépen lapátra söpri majd a kukába vele. -
#104 esetleg a teleportáció ? -
Su0my #103 de legalább nem pusztítják a közvagyont -
Su0my #102 gondolom bölcsész vagy.. -
Su0my #101 hamarabb halna ki a magyar nemzet. ha már a korrupciót emlegetted, hogy kivégzik a korrupt embereket, hát akkor ez kb 2-3 nap alatt megtörténne (mármint a magyar nemzet kihalása).. -
Su0my #100 "Amig a cigány a szemetes előtt kb 10-20 cm-mel dobja le a földre a cigicsikket,a buszon a szék mellé szotyizik(...) nem látom lehetőségét a minőségi közlekedésnek..."
Erről csak annyit, hogy a BME-re járok és amikor dohányzok a kapuban (azért írom, mert ez kb 2, max 3 perc), azalatt az idő alatt kb 4-szer történik meg a következő: srác/kiscsaj kijön, eldobja a cigit (rá se lép, igaz beton van mindenhol, de a környéken már volt tűz:) ), modnaom sem kell, a kuka mellett landol, akárcsak a kávéspohár.. Hezitálni nem állnak meg egy fél másodpercre sem. Persze ha felveszem, kiröhögnek, hogy kukás vagyok. Ilyen apró dolgokon múlik ám az, hogy szar fele megy a világ. Hétköznapi gondolkodásmódon, két-három kisebb dolgon kéne változtatni és lám, máris sokkal dicsőbbek lennénk mi, emberek..
-
Su0my #99 óó igen, előbbi hozzászólásomból kifelejtettem, hogy vákuum van a csövekben:) -
Su0my #98 Mondasz valamit! Még nem olvastam végig a topikot, lehet már írtak erről előttem, de a leggyorsabb utazási mód bolygónkon a vonat lesz. Nem mára kell gondolni! A repülésnek fizikai korlátjai vannak ilyen téren, ha jól emléxem 5, vagy 8 MACH-ig lehetséges a légellenállás/súrlódás miatt növelni a repülési sebességet, míg folynak kísérletek 8-13 MACH sebességű földalatti, maglev-hez hasonló elven működő, csőben közlekedő szerelvényekkel.. Ez lesz a jövő! -
aaaaa #97 Ez nem ok arra, hogy nálunk elnézőek legyünk a bűnöző életmódot folytató tizenévesekkel, csak azért, mert ők még "gyerekek", és vannak országok, ahol még rosszabb a helyzet. -
#96 ez egy nagy marhasag sztem -
#95 > Szaer ország ez, ahol a gyerekek megdobálják a vonatszerelvényeket, az utasok szemetelnek, a cigányok lopják a fémet, beleértve a sorompóvezérlő automatikát.
Azert vannak olyan orszagok is ahol tombolo taknyos tizenevesek olnek halomra diakokat. -
lapaleves #94 pont a levegő lenne a lényeg egyébként. akkor nem kéne brutál elektromágnes a teljes sínbe, azon a légpárnán utazna a szerelvény, amit az elejében lakó turbina alá / köréprésel.
gondolom a maglevnél már több tíz évben gondolokdnak, hangsebesség feletti tartományok elérésében. az gondolom kissé kényelmetlen lenne egy zárt alagútban.
én egyébként nem értem mitől akkora durranás a maglev egy precíziós (vidápmarkos alul-felül görgős) sínpályához képest. -
#93 Nem ártana. Asszem 1 hónapja volt, hogy autópálya építésből tűnt el 9 milliárdnak megfelelő összes. Már nem él a fószer. Helyes. -
Zseblovag #92 Te Arrakistor! A Kínai életmódba beletartozik még valami amit nagyvonalúan elfelejtettél megemlíteni. Hallottál már azokról a kivégző buszokról amik az országot járják? Esetleg arról, hogy a korrupciót általában halálbüntetéssel honorálják? Lehet, hogy ez is belejátszik a nagy fegyelmezettségbe? Szerinted itthon mi lenne ha ezeket a "nemes" vívmányokat is átvennénk? -
waterman #91 így a japánoknak nem hogy megéri, hanem egyenesen életfeltétele, hogy legyen egy gyors vonatjuk, aminek fjalagos költségeivel nem tud versenyezni semmi más személyszállítási mód. mert alacsonyak azok a költségek.
valamint:
szintén a lent idézett wiki oldalon említik, hogy éjszaka tartják karban a síneket akkora a kihasználtsága. ígyhát -> nekik <- -> ott <- megéri maglevet építeni. nekünk, itt nem éri meg még a meglévőket sem fenntartani, mert vannak olyan vonalak ahol reggelente 2 ember utazik. -
waterman #90 sinkanszen nincs kihasználva?? tókió oszaka 53 megálló végig az ipari zónán!
Wikipedia:
"Tokió-Ószaka(-Fukuoka) között csúcsban 5, azon kívül kb 10 percenként telik meg egy 1300 ülőhelyes vonat, és ez valószínűleg a világ legnyereségesebb – személyszállító – vasútvonala"
szintén a cikkből:
"A Tokaido korridor mellett él Japán lakosságának 40%-a, az ipari termelés 70%-át e térségben állítják elő, és a nemzeti jövedelmük 60%-át is itt termelik meg." (utánanézve tokyo oszaka kyoto városok a gócpontjai a tokaidonak.)
ajánlom az oldal többi részét is elolvasni.
különben meg minek építsen bárki is maglevet teherszállításra? siet az a 200 tonna? egy fenét. mehet a hagyományos síneken? szép lassan? naná. -
teddybear #89 Pedig a vasutat tömegáruszállításra találták ki, az a profilja máig a legjobb. Az utasszállítás kezdettől a látványosabb üzlet, de kevésbé hozza a profitot. Az utas ugyanis igényes, nem elégszik meg a pőrekocsival, és a marhavagon sem jó neki.
Ami a magleb teherszállítást illeti, röviden: a bilibe lóg a kezed!
azaz, nem erre tervezték, erre túl drága, a teheráruval nem kell ennyire sietni.
Mintha forma-1 -es versenyautóval akarnád az ülőgarnitúrádat hazavitetni, nem tehertaxival. -
JeD #88 Azért, mert esetleg akkor lenne értelme. Így valószínűleg csinálnak 1 vonalat, hogy "mi vagyunk a legjobbak", aztan hagyják az egészet a fenébe :) Persze igazad van, Japánban ez pont értelmetlen (talán ÉNY-DK irányban lehet valami realitása). -
#87 Nem'tom a teherszállításra miért gondol ilyen esetekben sok ember. Nekem első látásra látszik, hogy nem éri meg, főleg japánban amit tenger vesz körül. Hajón olcsóbb nagy tömeget szállítani vagy hagyományos vasúton nem hogy ilyenen..
Az hogy egy ilyen vasúton van -e utas vagy sem az elhanyagolható a tömeg szempontjból az viszont, hogy egy kocsira rápakolsz 40-60 tonnát azért az már komoly mutatvány nagy sebességnél és szükségtelen... Mindek a szállítása követel meg ekkora sebességet ami nagy tömegű? Akkor meg inkább már repülőgép és az jelenleg nem annyira behatárolt területen operál majd, mint ez kezdetben. -
JeD #86 Kérdés, megéri-e nekik majd. A sinkanszenek sincsenek túl jól kihasználva, mivel elég drágák. Nem tudom, erre mennyiért lehet jegyet váltani, de van egy sejtésem, hogy nem két fillér lesz. Szóval elég jó kérdés, hogy gondolják, hogy behozza az árát.
Bár ha teherszállításban gondolkodnak, akkor akár még nyerő is lehet a dolog. -
#85 Nem kell két generáció váltás, csak sok embert kell kirugdalni/megverni.
Ja igen az árak. 300Ft-ból Prágában 1 óráig azon utazol amin akarsz. Hétvégén is ennyi idő alatt eljutottunk a város egyik sarkából a másikba... Használják is rendesen az emberek. Firkát és rongálást csak a külvárosi metrómegállókban láttam és a metró aluljárókban az a legmegdöbbentőbb, hogy pesttel ellentében szinte síri csönd van. Nincs kéregető, üvöltöző cigány, anyázás és mocsok. A belvárosban igen erős a rendőri jelenlét is. Az egy szép és jobb város, mint a mi szutyok "világvárosnuk". Ja, a fél világ rajta röhög. -
Cleawer #84 OFF
"20-30 éve nem tették tönkre a villamosokat, buszokat a házfalak, liftek nem így néztek ki"
20-30 éve egy lopás/betörés utáni kihallgatás egy kiadós veréssel kezdődött...
Amig a cigány a szemetes előtt kb 10-20 cm-mel dobja le a földre a cigicsikket,a buszon a szék mellé szotyizik(...) nem látom lehetőségét a minőségi közlekedésnek...
A magyarországi tömegözlekedési vállalatok nagy részét hülyék irányítják,és az utasokat is hülyének nézik(300 forint egy qva buszjegy ,ha menni akarok valahova?!).Dumálnak hogy ilyen-olyan veszteség és a vezérkar meg megy nyaralni a több (100)millás nyereségből...
Kell 1-2 generációváltás hogy kb a az 1900as évek szintét elérjük a közlekedési morálban.
On
Hmm 300zal vonat... Japánban.
Én itt annak örültem ha 1,5 óra alatt megtett 80 km-et,és nem kötöttek belém a szegény hátrányos helyzetű kisebbségiek. -
#83 Valahogy nekem is elég nehéz elképzelnem. -
babajaga #82 Most magyarázzam hogy a mostani Kína ne hivatkozzon ötezer éves kultúrájára Mert Kubilaj kán idejében ( Marco Polo) ezerszer kultúráltabb volt.Igaz hogy Kubilaj mongol volt.Az amerikai elnök felvetette Cian Cö Minh-nek a Tienammen téri mészárlást az meg visszautasította az ötezer éves kínai kultúra nevében. -
#81 Mi ebben olyan hihetetnel? -
#80 Aha. Én meg most a Holdról írok... -
Horsee #79 Amiről te beszélsz, az elméletben létezik. Vactrain a neve.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vactrain
London és New York között ingázna (transzatlanti csatorna), 6000-8000 km/h-val. Egyetlen akadálya az ára, ami nagyjából 12 trillió amcsi dollár lenne.