1632
  • koanla
    Sziasztok!

Túl vagyok az első szárnypróbálgatáson Freetrack ügyben. Sajnos nem igazán tudom működésre bírni a cuccot. RBR-ben jó, FSX-ben félig jó. IL2-1946, GT Legends és GTR2 bukó. Meg sem nyikkan. Próbáltam a prog előrekreált profiljaival, de sem azokkal, sem egyéni beállításokal nem ment. Mit csinálhatok rosszul? Esetleg valamit a játékokban engedélyezni, beállítani kellhet még?
    RBR-ben szépen megy a dolog, csak nagyon szaggat. Gondolom, ott valamiért kevés lehet az FPS. FSX-ben össze-vissza pörög a nézet. A progi beállító-ablakában is variál a cucc. Például a YAW szélső értékeinél átmegy pitch-be, amit nem is értek. Valószínűleg a geometriája sem jó, ahogy néztem. Azt már átállítottam a progiban, de majd még a fizikai dimenziókat átvariálom az ajánlottra. A három ledes sapkás iskolát követem normál ledekkel fullra besötétített szobában. Köszi a segítséget előre is!
  • Gyöször
    Tökéletesen megy az EECH, mostanában nincs időm vele játszani, de régebben "sok kávét ledaráltam" :D
    Én mással nem is próbáltam, engem csak az az 1 játék érdekel. Télisport ez nekem, lassan beőszül az idő, lejön a szőlő, fel lesz szántva a kertben és amint ráérek befűtöm az öreg Mi-24est :) Aztán ha van kedved és meghegesztik a játéknak a multi részét, hogy újra működjön repkedhetnénk, mert egyedül egyre unalmasabb a dolog...
  • DummyBoy
    Főleg arról szól, én kamerával ugyanis nem próbáltam :)

Wiimote-Bluetooth beállítás, Point model építés, Freetrack config ... ezek vannak benne
  • pointer4
    Remélem a Wii controllert is belevetted :D
  • Chazz76
    Másik dolog:a Freetrack progiban a Global menüpontban az X,Y,Z tengely sensitivity-t húzzd fel,alapból 0-án vannak,ettől lesz 6 tengelyed.
  • Chazz76
    Alapból tényleg nem,de ha fent van az U.I 1.1.1,abban van mod switcher.Nézd meg,melyik modot használod,ott be tudod kapcsolni a 6DOF-ot.
  • LeonSilver
    A freetrackben működik csak az IL2-ben nem?
  • Kferro
    Moddal az IL2 is 6DOF. Épp ez a problémám. Nekem fent van egy ilyen mod, mégsem megy. :(
  • LeonSilver
    Az IL2 nem 6DOF.
    Igaz ez a gyári trekk oldala de
    itt van egy lista, hogy melyik gém min megy.
  • Kferro
    Na, hazajöttem, kipróbáltam.
    Egész jól megy az Il2-vel, kicsit még az érzékenységét kell állítani. Viszont hiába hajolok előre, a kamera nem követi le ezt a mozgást. Én szúrok el valamit, vagy ez a kütyü ezt nem tudja?
  • magyarl
    Sziasztok!

Most már én is beléptem a FreeTrack-es körbe :D
    Webcamom volt, beszereztem 1-2 cuccot és összeeszkábáltam egy ilyet:
    4db szögletes LED-es, de a sapihoz nem volt kedvem, így egy saját vázat formáltam drótból, szigszalag pántokkal, 2 AA akksival, kapcsolóval. Jah és a LEDek egyszerűen alaplapi frontpanel csatlakozókba vannak dugva, így modulárisak, bármikor kicserélhetem másikra forrasztás nélkül :D

(klikk a nagyításhoz)

Kis állítgatás és teljesen jól műxik, pontosan tartja a jelet bármilyen mozgásnál. Ezt mutatva haveroknak, 1-2 annyira ráizgult, hogy "rendelt" is tőlem elektronikát :) Nekik raktam össze másik két variációt:

Ezekbe már más "fícsörök" kerültek: igény szerint használhatóak két AA elemmel, vagy USB hosszíbítóval, csak a megfelelő irányba kell kattintani a kapcsolót :D Ide már raktam megfelelő előtét ellenállásokat is (1ohm, 22ohm).

Egyik sem infra LED-es több okból is: egyrészt emiatt nem szeretném szétbarmolni a webcamom, másrészt a TFT monitoromban nem is látom a LED-ek tükörképét, maximum ha teljesen fekete képernyőt nézek, 20 centire belebújva, akkor talán sejlik vmi kis fény... Igaz, egyik sem nagy fényerejű LED, de este lámpafényes szobában a treshold legnagyobb részében húzgálva még kényelmesen látja a pontokat.
  • DummyBoy
    A 4 pöttyös csak azért maradt benne, mert az volt az első, legalábbis ezt írja a FreeTrack FAQ ...

Feltöltöttem egy rövid szösszenetet a FreeTrack-ről a Logout.hu-ra, engedélyezésre vár, 10 oldal lett xD

Belinkelem majd ha apprúvolják!

A FreeTrack SW-ében van egy Controls fül, ott be tudod állítani a Centert, Pause-t és még egy valag cuccost ...
  • LeonSilver
    1.) Ha jól emlékszem semmit sem kell állítani.Van profil az il2-höz, ezt majd úgy igazítod ahogy neked tetszik de alapvetően működik minden bazirgálás nélkül is.

2.)Igen.
  • Kferro
    Azokat a leírásokat szívesen olvasnám.
    Két kérdés:

1.Ahhoz, hogy az IL2-nél működjön a Freetrack, mit kell beállítanom? Gondolom, nem egyből fog működni. Ki tudom valahol választani az IL2-őt, igaz?

2. A Center-t be tudom konfigurálni valamelyik gombra? Ha igen, akkor Il2 közben ha megnyomom, visszaugrik középállásba?
  • LeonSilver
    Én három eszközt próbáltam ki.
    - freetrack - USB webkamera ( 3 ledes sityak )
    - freetrack - Wiimote ( 3 ledes sityak )
    - TRackIr5 - 3 ledes TrackClip pro

Mind a három jól múűködött.Ha sorrendet kell állítani akkor a sorrend az ahogy fentebb vannak.A Wiimote már - már olyan mint a gyári és bár mind a két "maszek" megoldás jó azért én nem bántam meg, hogy megvettem a gyárit.
    De szeretném mégegyszer hangsúlyozni, a freetrack egy nagyon jó megoldás annak aki nem akar sokat költeni a cuccra!!!Sok kellemes percet köszönhetek neki és sohasem próbálok lebeszélni róla senkit csak azért mert nekem már a gyári trekk van!
  • g0a
    az eredeti trackIR is 3 referencia pontot hasznal.
  • g0a
    ezzel teljesen egyet ertek. en is perceptes ledet vettem es teljesen megvagyok elegedve. en kiporbaltam a gyari trackIR rendszert is es hat nem nagyon latok kulonbseget.
    sima ledek lereszelgetese nekem nem jott be. 20-25 fokos ledvol lehet kilehet csikarni igy 30 fokot. percept ledjei 100 fokosak.
    sokan irjak hogy nekik jol mukodik a sima ledes de azert az is relativ hogy kinek mi a "jo" mukodes :)
    kozeljovoben keszitek enis 1 leirast perceptes ledekhez.
  • Kferro
    "FreeTrack-nál már említik is hogy jobban kezeli mint a 4 pöttyöset :)"
    Naosztezhogy? :)
    Én azt hinném, hogy minél több referenciapont van, annál precízebb,annál több adat áll a Freetrack rendelkezésére, amiből a mozgást tudja szimulálni.
    A 3 pöttyösnél igaz a középső LED-et kell elhagyni? De így is 6DOF-os lesz?

Gyöször!
    Az EECH is szépen működik vele? Az Il2 után az lesz a következő, amivel ki szeretném próbálni.
  • DummyBoy
    Jaja, de most jut eszembe, hogy láttam, hogy 4 led-es megoldást csinálsz ...

Szerintem még most szereld át 3 LED-esre, mert az újabb FreeTrack-nál már említik is hogy jobban kezeli mint a 4 pöttyöset :)

Csak egy tanács :)
  • Gyöször
    Elviekben még nagyobb lesz a szöge.

Nekem a nagy fényerejű led alig látszódott, ha elfordítottam a fejem. Természetesen a kamerák és a ledek között is nagy különbségek lehetnek. Azért ajánlottam aperceptes ledet, mert az nekem tuti jó volt, de örülök,h ogy siekrült megúsznod olcsóbból. Egyébként a freetrack a 3 ledes megoldást ajánlja, de ha működik a 4 akkor király!
  • Kferro
    "Sanyo egy fasza srác."
    Ezt én is így gondolom.
  • Kferro
    S ha lereszelem, akkor az inralednek is jó lesz a szöge?
  • LeonSilver
    Sanyo egy fasza srác.Az igaz, hogy ott árul gyári trekket de sokan nem szánnak rá annyi pénzt amennyi és azoknak jól jön a leírásod!
  • DummyBoy
    xD

Épp most rittyentek össze egy leírást a FreeTrack-ről (logout-ra kiteszem ...), mármint hogy én hogyan csináltam ... Gondoltam eljuttatom majd neked, és ha gondolod ki lehet tenni flyonline-re (Bár mivel ott árulnak TrackIR-t, ezért nem tom ...)

De közben Sanyoval beszéltem, azt mondta, hogy lehet kirakja majd ...

• LeonSilver
    Nekem is ez oldottam meg a problémámat amíg freetrekkem volt!!
  • DummyBoy
    Nem kell új LED-eket venned, elég ha sima körömreszelővel lereszeled a végüket egyenesre ...

Ha visszakeresel itt a fórumban linkeltem egy képet, amin rajta van hogyan :)

Sok sikert hozzá!

Itt van a hsz linkje ...
  • Kferro
    Sikerült megfelelően beállítani a fényerőt a Freetrackben az infraledhez, ám kiderült, hogy kicsi a szögtartománya. Gondoltam, veszek majd olyan LED-et, amit még korábban Gyöször ajánlott. De először ki akartam próbálni, hogy egyáltalán működik e nálam a komplett rendszer, ezért vettem 4 db nagy fényerejű LED-et.
    Szétszedtem a korábbi művet, s kicseréltem rajta a LED-eket az újakra. Elsőre olyan stabil jelet kaptam, hogy ihaj! A boltban, ahol vettem, direkt megkérdeztem, hogy van e valami nagy szögtartományú LED-ük, de azt a választ kaptam, hogy ezek a nagy fényerejű LED-ek csak szűk tartományban sugároznak. Gondoltam, kipróbálom.
    Nos, semmi baj velük. Ha teljesen elfordítom a fejem, akkor is szépen látja a webkamera.

Ma este ki akarom próbálni élesben is, az IL2 lesz a tesztalany. Kicsit félek a beállítgatástól, remélem nem lesz semmi probléma.
  • Kferro
    Igen, talán valamennyit javult a helyzet, de nem jelentősen.
    Láttam, hogy meg lehet adni a LED átmérőjét, és más fizikai dimenziókat. Ezek állítása gondolom nem sok hatással lehet a működésére.
  • g0a
    tresholdon allitottal?

• Kferro
    A ledek biztos világítanak, megnéztem a telefonom fényképezőjével.
    A webkamera is ki van választva, látszik, hogy néha bevillan valamelyik infra, de nem túl nagy a jel.
    A fej is megjelenik, meg is mozdul néha. A vicc az, hogy egy egyszerű tollat stabilabban követett, mint az infrás kütyüt. :)
    Ha nem válik be (este még tesztelem), akkor marad a sima LED, csak az sajnos tükröződni fog a monitoron, attól tartok...
  • repvez
    biztos hogy világitanak a ledek, a freetrackbe kiválasztottad a webkamerát mint forrást, és hogy elinditottad a magát a programban hogy a fej megjelenjen , esetleg a progin belül is trukkozhetsz a tresshold értékkel .Hirtelen ezek jutottak eszembe .
    Vagy tul világos van hogy lássa a ledeket .
  • Kferro
    Megcsináltam a 4 infraledből álló kütyüt, de a Freetrack nem látja a 4 pontot. :(
    van valami ötletetek, hogy mit kell állítani az Exposure-on és a Gain-en kivül?
  • Kferro
    Köszi a tippet!
    Kipróbáltam egy távirnyítót, s valóban látja a LED villogását. Ezen felbuzdulva, az előbb szétszedtem két távirányítót, melyből 5 infraledet sikerült kiaplikálnom. :)
  • pointer4
    Azért ne használj színes ledet, mert a monitorban a tükröződés meg fog őrjíteni :D
    Nézd meg azt a webcamerát, hogy látja-e villogni egy tv-távirányító infráját, ha szemberfordítod vele. Ha igen, akkor használj nyugodtan infraledet. Kiszedett infraszűrővel, annyival lenne jobb, hogy nem kell érzékenységet állítanod a nappali meg éjszakai fénykörülményekhez.
  • Kferro
    Sziasztok!

Tervezem, hogy készítek egy Freetrackes-webkamerás rendszert. Mivel a kamerát rajtam kivül más is használja, így sajnos nincs lehetőségem kiszedni belőle az infraszűrőt. Emiatt a sima LED-es megoldást szeretném kivitelezni.
    A magyar nyelvű Freetrack-es anyagban a szerző piros színű LED-et ír, de a nagyobb fényerő miatt úgy gondolám, hogy a sima fehér-, vagy kékfényű LED jobb lenne. Mi a véleményetek?
  • LeonSilver
    Ahogy írtam, csak olvasható.A 'csak' szónak fontos szerepe van, nem véletlenül írtam oda.
    pl.:Total Commander;Fájl;Attribútumok módodítása.
  • blackshark
    Hogy érted, hogy "olvashatóvá"?
  • LeonSilver
    Ja.És egyébként ha beállítottál mindent magadnak akkor a konfigurációs fáljt ( talán setup.ini vagy config.ini ) tedd csak olvashatóvá és nem fog elbaszódni.
  • LeonSilver
    A vistát vagy w7-et használsz akkor indítsd el rendszergazda ( jobb klikk az ikonon, Futtatás rendszergazdaként ) módban, állítsd be és lépj ki belőle.
  • blackshark
    Ezt elfelejttem odaírni: Canyon CNR-WCAM43G USB PC Camera