FreeTrack

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

pointer4
Próba ezt a ledet, (GV-IRPB8-4G). 100°-ban világít, nagy fénnyel. Postán elküldik.
A fagyás, meg szakadás passz. Talán a bluetooth adó-vevõ nyûgje. Én se használok drágát (2500Ft), de még sose szakadt/fagyott, win7 úgyszinteén.
Jajj, így átolvasva, a wiimote kifogástalanul mûködik wii-vel, nem utángyártott, de ma letesztelem a másik mote-ommal is.

www.downtempo.hu picasaweb.google.com/kelemenlajos

Sziasztok!

Nem tudom hányan építettetek ir adót a freetrackhez, de hátha akad itt valaki...

Vevõ: wiimote
Adó: 3 pontos sapkás
táp: 2x1.5 voltos AA
Kötés: soros, 30ohmos elõtét ellenállással (free-track.neten ezt dobta ki)
Az alábbi infraledet használtam:
INFRAVÖRÖS ADÓ DIÓDA SFH409/Q62702-P860

amit most már tudok:
- A 3mm-es kicsi, de mûködik máshol is. (Sajnos nem volt feltüntetve az oldalon)
- Van speciális síkolt fejü, ami nagyobb szögben ad. (Ezt is le lehet reszelni, csiszolni matt-ra)

ami a problémám:
Kb 1-1.5m-rõl látja a pontokat. (Tehát a cuc mûködik) 😊
Ellenben nagyon tétova a mûködés, hol 3, hol 2, hol 4-5 pontot lát a program, emiatt folyamatosan ugrál. (Nem kontakthibás, kimértem, megrángattam)
A wiimote néha gondol egyet és egy hangjelzés keretében lekapcsolódik a freetrackrõl. (az elem 71%-os, az A gomb megnyomása után újra kapcsolódik és mûködik.)
Néha kékéhalált dob a gép, amin tesztelünk. Korábban ilyen gond semmivel nem volt atomstabil. Win7-es oprendszerrel, ami 1 heteket simán megy restart nélkül háttérben erõforrásigényes alkalmazásokkal.
Emelett a wiimote nem mindig látja a ledeket, ilyenkor közeli olvasó lámpára ráírányít, abból lát 1 pontot, utána látja az adóm 3 pontját is.

Elõre is köszi az ötleteket!

www.downtempo.hu picasaweb.google.com/kelemenlajos

Sanyo
DummyBoy FreeTrack írása a flyhun, néhány apróbb javítással. Köszönöm!

www.pcpilot.hu

A megoldást az egyik text féjl cseréje hozta ez alapján:
http://forum.free-track.net/index.php?showtopic=1558

A fórumban megtalálható a jó text file is, szóval csak lehúzod, kicseréled a kettõt és megy is.
És mi volt a megoldás? GTR2 alatt én is ki szeretném próbálni, s ha belefutok ebbe a problémába, jó lenne tudnom, hogy miként lehet orvosolni.

Nos, úgy néz ki, megoldódott a gond. A FreeTrack fórumán volt rá megoldás, az bevált nálam is. Köszi még egyszer a segítséget!
Nos, megnéztem az értéket, de már eleve 1-en volt. Mindesetre valamit átállítottam a nehézségeknél és utána jó lett. Csak az zavar, hogy nem tudom, mitõl lett jó egyszeriben.
Ja, és a GTR2, illetve a GT Legends még mindig nem akarja az igazat. Mindegy, megnézem még a FreeTrack oldalán is, aztán majd kiderül. Remélem!
DummyBoy
Kutakodtam --- IL-2 alatt a Config.ini-ben van egy rész ... valami ilyesmi: a tracIRUse=1 a lényeg ... lehet hogy neked 0-án van ...

;ProcessAffinityMask=1
mouseUse=2
joyUse=1
trackIRUse=1
DisableIME=0
locale=

\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"

DummyBoy
Nos, ezt nem tudom ... ha tudsz angolul a Free-Track.net fórumán kaphatsz segítséget, lehet le is van írva ...

Elvileg mindhárom játék alatt simán mennie kellene ... GTR és GT Legends - Sajnos ezeket nem ismerem, nyilatkozni nem tudok ...

Ellenben az IL-2-õt ki tudom próbálni otthon, ha lesz rá idõm, csak fel kellene telepítenem ... De addig max kérdezz rá az IL-2 fórumban, szerintem biztos van olyan pilóta ott aki Free-Track-et használ (Asszem pl: IL-2-ben eredetileg csak 2DOF van, de van hozzá egy mod amivel be lehet kapcsolni a 6DOF-ot is ...)

Dummy,

megváltoztattam a középsõ LED síkját, hátrébb is ment eléggé. Most 7,5 cm-rel van mélyebben mint a két elsõ. Így zsír a mozgás. nincs össze-vissza ugrálás.

Kferro,

a legszélsõ exposure (1/120s)megoldotta az FPS gondját, most stabilan 30.

Köszi mindkettõtöknek!

A lényeg, hogy ezzel a két dologgal már megy a cucc - de csak RBR-ben (2DOF) (tir-attack 1,7-tel) és FSX-ben (6 DOF). Igaz, mindkettõben gyöngyörûen. Azonban a GTR2, GT Legends és IL-2 még nem megy. Próbáltam a default profiljukat is, meg variálni magamtól is, de meg sem nyikkannak. Ez mitõl lehet vajh?
"Másik dolog:a Freetrack progiban a Global menüpontban az X,Y,Z tengely sensitivity-t húzzd fel,alapból 0-án vannak,ettõl lesz 6 tengelyed."
Állítgattam mindent, de még mindig nem tudok közelebb hajolni a mûszerfalhoz...

Koanla!

Az "Auto Exposure"-t kikapcsoltad a kameránál? Ha nem, feltétlenül tedd meg. Az simán okozhatja a kevés fps-t.
Amikor megvettem a kamerát, néztem, hogy "bakker, ez baromira szaggat". Azután elkezdtem nézni a beállításokat és rátaláltam az "Auto Exposure"-ra, amit kikapcsoltam, s elkezdtem állítgatni az "Exposure" csúszkát. Minél lejjebb vettem, annál sötétebb lett a kép, viszont egyre gyorsabb, simább lett a képen látható mozgás.
Ja és Logitech Quick E-1000-em van.

LeonSilver
Annak idején csináltattam a sógorommal ilyen USB-s áramellátást az Wiimotehoz, ezt fel is tettem a Free fórumára.Most néztem, hogy valami pöcs meg odapofátlankodott a 10€-s sz@rjával.Még jó is lenne ha oldalt menne bele a csatlakozó.Meg ha 2-3€ lenne az ára.

\"Az állatvédők azért vannak a szőrmebundák és nem a bőrkabátok ellen, mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint a Pokol Angyalait... \"

DummyBoy
Az eredeti megvan DOC-ban, csak azóta változtattam rajta, kijavítgatom, utánna elküldöm majd! XD

Örülök hogy tetszik, remélem hasznos is lesz ...

LeonSilver
Fasza!!!
Ezt kikellene tenni flyonline.hu-ra is 😉

\"Az állatvédők azért vannak a szőrmebundák és nem a bőrkabátok ellen, mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint a Pokol Angyalait... \"

DummyBoy
És ahogy igértem:

Logout.hu - FreeTrack leírás

DummyBoy
Akkor sorban a gondok:

5 FPS az kevés, a kamerák elvileg tudnak 30FPS-t, de azt csak bizonyos beállítások mellett, emiatt akad ... 20FPS alatt nem igazán élvezhetõ a móka ... Nekem WiiMote-om van, szóval nem tudom mit kell álítani a maerán, de majd utánnanézek ...

Viszont a LED-ek elhelyezkedése nagyobb gond ...

Itt az enyém:

A Model fülnél ki tudod választani a 3 Point CAP-ot, és utánna át tudod írni az értékeket.

A középsõ lednek lényegesen magasabban és hátrébb kell lennie mint az elsõ kettõnek, mert ha kicsi a különbség, akkor nem tud belõlle a FreeTrack normálisan elmozdulás kiszámolni ...

Elsõ körben építsd át szerintem a sapit, (Vagy dobj egy képet a mostaniról ...) meg ha lesz idõd játszogass a kamera beállításaival, ha lesz egy kis idõm, én is utánnanézek majd ...

Sok sikert 😊

Az FPS és JFS értékeket csak este tudom ismét megnézni. Valami 5 FPS rémlik, ami miatt szerintem szaggathat az FSX-ben és az RBR-ben is. Azt nem tudom, mivel tudom csökkenteni ennek a hatását. Egy Logitech Quick Comminicate STX kamerám van, aminek elvileg tudnia illene a 30 FPS-t.

Elõször nem volt jó a model fülnél a ledek távolsága, mivel alapon voltak én pedig attól súlyosan eltérõt építettem. A legnagyobb gondom elvileg a középsõ leddel van, mert szinte teljesen egy síkban van a másik kettõvel (2 cm-rel van hátrébb mindössze). Tegnap este átállítottam, de az FSX szint ugyanolyan maradt. Az RBR-t is csak ezután próbáltam már. Az biztos, hogy a fizikai dimenzióit meg kell változtatni a modellnek.

A fej meg - mint írtam is - össze-vissza mozog. Amikor oldalra moztgatom a fejem, akkor a szélsõ értékekhez közeledve átmegy a mozgás pitchbe. nagyon érzékeny is volt a cucc, ezért állítottam az érzékenységen. Lineárison volt alapból, most "Small Sensitiy"-n van. A simityíást is feljebb vettem, és most már talán annyira nem ideges. Viszont egyrészt még mindig pontatlan egy kicsit, másrészt nem mûköik együtt csak ezzel a két játékkal.
Ezen kívül elkéne még egy kis tapasztalati tanács is a különbözõ értékek beállítására. Valahogy a gyári profilok nem igazán mûködnek.
DummyBoy
Hali!

Mekkora az FPS és a JPS értéked? Kamera esetén az elsõnek minél többnek, a másiknak minél kevesebbnek kell lennie ...

Model fülnél beállítottad a sapkán a LEDEK pontos távolságát?

A FreeTrack ablakban Samu feje szépen mozog, vagy már azzal is gond van?

Üdv!

Dummy

Sziasztok!

Túl vagyok az elsõ szárnypróbálgatáson Freetrack ügyben. Sajnos nem igazán tudom mûködésre bírni a cuccot. RBR-ben jó, FSX-ben félig jó. IL2-1946, GT Legends és GTR2 bukó. Meg sem nyikkan. Próbáltam a prog elõrekreált profiljaival, de sem azokkal, sem egyéni beállításokal nem ment. Mit csinálhatok rosszul? Esetleg valamit a játékokban engedélyezni, beállítani kellhet még?
RBR-ben szépen megy a dolog, csak nagyon szaggat. Gondolom, ott valamiért kevés lehet az FPS. FSX-ben össze-vissza pörög a nézet. A progi beállító-ablakában is variál a cucc. Például a YAW szélsõ értékeinél átmegy pitch-be, amit nem is értek. Valószínûleg a geometriája sem jó, ahogy néztem. Azt már átállítottam a progiban, de majd még a fizikai dimenziókat átvariálom az ajánlottra. A három ledes sapkás iskolát követem normál ledekkel fullra besötétített szobában. Köszi a segítséget elõre is!
Gyöször
Tökéletesen megy az EECH, mostanában nincs idõm vele játszani, de régebben "sok kávét ledaráltam" 😄
Én mással nem is próbáltam, engem csak az az 1 játék érdekel. Télisport ez nekem, lassan beõszül az idõ, lejön a szõlõ, fel lesz szántva a kertben és amint ráérek befûtöm az öreg Mi-24est 😊 Aztán ha van kedved és meghegesztik a játéknak a multi részét, hogy újra mûködjön repkedhetnénk, mert egyedül egyre unalmasabb a dolog...

Dübörög a 965ös x4

DummyBoy
Fõleg arról szól, én kamerával ugyanis nem próbáltam 😊

Wiimote-Bluetooth beállítás, Point model építés, Freetrack config ... ezek vannak benne

pointer4
Remélem a Wii controllert is belevetted 😄
Chazz76
Másik dolog:a Freetrack progiban a Global menüpontban az X,Y,Z tengely sensitivity-t húzzd fel,alapból 0-án vannak,ettõl lesz 6 tengelyed.

Chazz76
Alapból tényleg nem,de ha fent van az U.I 1.1.1,abban van mod switcher.Nézd meg,melyik modot használod,ott be tudod kapcsolni a 6DOF-ot.

LeonSilver
A freetrackben mûködik csak az IL2-ben nem?

Moddal az IL2 is 6DOF. Épp ez a problémám. Nekem fent van egy ilyen mod, mégsem megy. 😞

LeonSilver
Az IL2 nem 6DOF.
Igaz ez a gyári trekk oldala de
itt van egy lista, hogy melyik gém min megy.

Na, hazajöttem, kipróbáltam.
Egész jól megy az Il2-vel, kicsit még az érzékenységét kell állítani. Viszont hiába hajolok elõre, a kamera nem követi le ezt a mozgást. Én szúrok el valamit, vagy ez a kütyü ezt nem tudja?

Sziasztok!

Most már én is beléptem a FreeTrack-es körbe 😄
Webcamom volt, beszereztem 1-2 cuccot és összeeszkábáltam egy ilyet:
4db szögletes LED-es, de a sapihoz nem volt kedvem, így egy saját vázat formáltam drótból, szigszalag pántokkal, 2 AA akksival, kapcsolóval. Jah és a LEDek egyszerûen alaplapi frontpanel csatlakozókba vannak dugva, így modulárisak, bármikor kicserélhetem másikra forrasztás nélkül 😄

(klikk a nagyításhoz)

Kis állítgatás és teljesen jól mûxik, pontosan tartja a jelet bármilyen mozgásnál. Ezt mutatva haveroknak, 1-2 annyira ráizgult, hogy "rendelt" is tõlem elektronikát 😊 Nekik raktam össze másik két variációt:

Ezekbe már más "fícsörök" kerültek: igény szerint használhatóak két AA elemmel, vagy USB hosszíbítóval, csak a megfelelõ irányba kell kattintani a kapcsolót 😄 Ide már raktam megfelelõ elõtét ellenállásokat is (1ohm, 22ohm).

Egyik sem infra LED-es több okból is: egyrészt emiatt nem szeretném szétbarmolni a webcamom, másrészt a TFT monitoromban nem is látom a LED-ek tükörképét, maximum ha teljesen fekete képernyõt nézek, 20 centire belebújva, akkor talán sejlik vmi kis fény... Igaz, egyik sem nagy fényerejû LED, de este lámpafényes szobában a treshold legnagyobb részében húzgálva még kényelmesen látja a pontokat.
DummyBoy
A 4 pöttyös csak azért maradt benne, mert az volt az elsõ, legalábbis ezt írja a FreeTrack FAQ ...

Feltöltöttem egy rövid szösszenetet a FreeTrack-rõl a Logout.hu-ra, engedélyezésre vár, 10 oldal lett xD

Belinkelem majd ha apprúvolják!

A FreeTrack SW-ében van egy Controls fül, ott be tudod állítani a Centert, Pause-t és még egy valag cuccost ...

LeonSilver
1.) Ha jól emlékszem semmit sem kell állítani.Van profil az il2-höz, ezt majd úgy igazítod ahogy neked tetszik de alapvetõen mûködik minden bazirgálás nélkül is.

2.)Igen.

Azokat a leírásokat szívesen olvasnám.
Két kérdés:

1.Ahhoz, hogy az IL2-nél mûködjön a Freetrack, mit kell beállítanom? Gondolom, nem egybõl fog mûködni. Ki tudom valahol választani az IL2-õt, igaz?

2. A Center-t be tudom konfigurálni valamelyik gombra? Ha igen, akkor Il2 közben ha megnyomom, visszaugrik középállásba?

LeonSilver
Én három eszközt próbáltam ki.
- freetrack - USB webkamera ( 3 ledes sityak )
- freetrack - Wiimote ( 3 ledes sityak )
- TRackIr5 - 3 ledes TrackClip pro

Mind a három jól múûködött.Ha sorrendet kell állítani akkor a sorrend az ahogy fentebb vannak.A Wiimote már - már olyan mint a gyári és bár mind a két "maszek" megoldás jó azért én nem bántam meg, hogy megvettem a gyárit.
De szeretném mégegyszer hangsúlyozni, a freetrack egy nagyon jó megoldás annak aki nem akar sokat költeni a cuccra!!!Sok kellemes percet köszönhetek neki és sohasem próbálok lebeszélni róla senkit csak azért mert nekem már a gyári trekk van!

g0a
az eredeti trackIR is 3 referencia pontot hasznal.

g0a
ezzel teljesen egyet ertek. en is perceptes ledet vettem es teljesen megvagyok elegedve. en kiporbaltam a gyari trackIR rendszert is es hat nem nagyon latok kulonbseget.
sima ledek lereszelgetese nekem nem jott be. 20-25 fokos ledvol lehet kilehet csikarni igy 30 fokot. percept ledjei 100 fokosak.
sokan irjak hogy nekik jol mukodik a sima ledes de azert az is relativ hogy kinek mi a "jo" mukodes 😊
kozeljovoben keszitek enis 1 leirast perceptes ledekhez.

"FreeTrack-nál már említik is hogy jobban kezeli mint a 4 pöttyöset 😊"
Naosztezhogy? 😊
Én azt hinném, hogy minél több referenciapont van, annál precízebb,annál több adat áll a Freetrack rendelkezésére, amibõl a mozgást tudja szimulálni.
A 3 pöttyösnél igaz a középsõ LED-et kell elhagyni? De így is 6DOF-os lesz?

Gyöször!
Az EECH is szépen mûködik vele? Az Il2 után az lesz a következõ, amivel ki szeretném próbálni.

DummyBoy
Jaja, de most jut eszembe, hogy láttam, hogy 4 led-es megoldást csinálsz ...

Szerintem még most szereld át 3 LED-esre, mert az újabb FreeTrack-nál már említik is hogy jobban kezeli mint a 4 pöttyöset 😊

Csak egy tanács 😊

Gyöször
Elviekben még nagyobb lesz a szöge.

Nekem a nagy fényerejû led alig látszódott, ha elfordítottam a fejem. Természetesen a kamerák és a ledek között is nagy különbségek lehetnek. Azért ajánlottam aperceptes ledet, mert az nekem tuti jó volt, de örülök,h ogy siekrült megúsznod olcsóbból. Egyébként a freetrack a 3 ledes megoldást ajánlja, de ha mûködik a 4 akkor király!

Dübörög a 965ös x4

"Sanyo egy fasza srác."
Ezt én is így gondolom.

S ha lereszelem, akkor az inralednek is jó lesz a szöge?

LeonSilver
Sanyo egy fasza srác.Az igaz, hogy ott árul gyári trekket de sokan nem szánnak rá annyi pénzt amennyi és azoknak jól jön a leírásod!

DummyBoy
xD

Épp most rittyentek össze egy leírást a FreeTrack-rõl (logout-ra kiteszem ...), mármint hogy én hogyan csináltam ... Gondoltam eljuttatom majd neked, és ha gondolod ki lehet tenni flyonline-re (Bár mivel ott árulnak TrackIR-t, ezért nem tom ...)

De közben Sanyoval beszéltem, azt mondta, hogy lehet kirakja majd ...

LeonSilver
Nekem is ez oldottam meg a problémámat amíg freetrekkem volt!!

DummyBoy
Nem kell új LED-eket venned, elég ha sima körömreszelõvel lereszeled a végüket egyenesre ...

Ha visszakeresel itt a fórumban linkeltem egy képet, amin rajta van hogyan 😊

Sok sikert hozzá!

Itt van a hsz linkje ...

Sikerült megfelelõen beállítani a fényerõt a Freetrackben az infraledhez, ám kiderült, hogy kicsi a szögtartománya. Gondoltam, veszek majd olyan LED-et, amit még korábban Gyöször ajánlott. De elõször ki akartam próbálni, hogy egyáltalán mûködik e nálam a komplett rendszer, ezért vettem 4 db nagy fényerejû LED-et.
Szétszedtem a korábbi mûvet, s kicseréltem rajta a LED-eket az újakra. Elsõre olyan stabil jelet kaptam, hogy ihaj! A boltban, ahol vettem, direkt megkérdeztem, hogy van e valami nagy szögtartományú LED-ük, de azt a választ kaptam, hogy ezek a nagy fényerejû LED-ek csak szûk tartományban sugároznak. Gondoltam, kipróbálom.
Nos, semmi baj velük. Ha teljesen elfordítom a fejem, akkor is szépen látja a webkamera.

Ma este ki akarom próbálni élesben is, az IL2 lesz a tesztalany. Kicsit félek a beállítgatástól, remélem nem lesz semmi probléma.

Igen, talán valamennyit javult a helyzet, de nem jelentõsen.
Láttam, hogy meg lehet adni a LED átmérõjét, és más fizikai dimenziókat. Ezek állítása gondolom nem sok hatással lehet a mûködésére.

g0a
tresholdon allitottal?

A ledek biztos világítanak, megnéztem a telefonom fényképezõjével.
A webkamera is ki van választva, látszik, hogy néha bevillan valamelyik infra, de nem túl nagy a jel.
A fej is megjelenik, meg is mozdul néha. A vicc az, hogy egy egyszerû tollat stabilabban követett, mint az infrás kütyüt. 😊
Ha nem válik be (este még tesztelem), akkor marad a sima LED, csak az sajnos tükrözõdni fog a monitoron, attól tartok...