1632
-
Ezt olvastad már?
Ha nem akkor ajánlom :)
A 3 és 4 LED-es verzió között az a különbség, hogy a régebbi FreeTrack-ek 4 LED-et használtak a pontosabb 6DOF számításhoz, de ezt megoldották, ezért elég a 3 LED, sőt, ezt ajánlják inkább mint a 4-eset.
Olvasgasd el amit linkeltem, aztán ha van kérdés akkor jöhet! -
Igen, kösz a tippet, azért nézelődök mindenhol ahol tudok, bár azt még elmondhatná valaki, hogy mi a különbség a 3 illetve a 4 led-es változatok között? -
Mi lenne ha kicsit átnéznéd a topikot?Az a ~950 hsz nem olyan sok ám.
Például rögtön ott a #715 hsz. -
Köszi szépen a segítséget, bár azt még nem tudom, hogy a led-eket milyen formában, és mire forrasszam rá. Mármint valszeg sapkán lesznek, de hogy rögzítsem őket? -
Hozzávalókat elektronikai boltokból lehet legegyszerűbben, vannak netes webshopok is, szükség esetén ott a Vatera :)
A kamerából el kell távolítani az infraszűrőt, erre találsz megoldásokat a FreeTrack honlapján.
Webcam IR Filter Removal
Azt érdemes tudni, hogy ha az IR szűrő nem egy külön lapon van, akkor valszeg nem fogod tudni visszacsinálni.
Összerakni? Kell egy forrasztópáka, pár kábel, 1 ellenállás (Led-ektől és kapcsolástól függ mekkora ...) 3 LED és vagy elemtartó, vagy USB kábel, attól függően, hogy elemeset vagy USB-set akarsz csinálni ...
Amit viszont érdemes tudni ... nem állt le az FT fejlesztés, csak nem sok idejük van az arcoknak ... Szóval készülget egy új verzió! -
Akarnék egy free track-es konfigurációt összerakni, csak hát nem tudom hogy kezdjek hozzá.
Tegyük fel hogy infrás led-eket akarok hozzá akkor pontosan mit is kell megbütykölni a webcamerán? Meg lényegében azt sem tudom ,hogy honnan vegyek, hozzávalókat, valaki tudna egy jó kis "receptet", leírást adni mit honnan vegyek, és hoyg rakjam össze? -
A Wii-s sokkal jobb, de megfelelő a kamera is. -
balazsgigi #945 Sziasztok!
Én is ki szeretném próbálni ezt a cuccost.Melyik jobb?A kamerás,vagy a wii-s módszer?A többi alkatrészt már beszereztem.Kamerában a VX1000-est néztem.Arma2,Lfs,Gtr2-t zúznám vele. -
MatWood #944 Hali!
A Logitech nemrég mutatta be az új HD-s webkameráit. Jelenleg még nem kapható mind, de az alsó kategóriásak már igen. Van valakinek tapasztalata? Kompatibilitás? Gyorsaság? FPS?
Köszi,
Üdv.
HS C510, C310, C270
HD C910 -
Szia.
Ha sima pirosat akarsz akkor, mindenképpen EZT ajánlom.
Nekem ebből van 3 db. 2db ceruza akkuról megy párhuzamosan kötve 1db 35ohm-os ellenállással. 110fokos látószöge van ami igen jó. 15mA-el hajtom őket és így a freetrack is nagyon jól látja +nem tükröződik a monitoron sem.
Szerintem felesleges usbről hajtani a +kábel miatt. Nekem a sapka hátuljára van felfogatva az elem tartó, ami egyáltalán nem zavaró. Nem foglal +helyet, és nem gabajodok bele. Nem utolsó sorban még fejlámpának is jó :)
Remélem tudtam segíteni. -
blackshark #942 Heló!
Most szeretnénk haverral építeni egy 3ledes megoldást. Nos a ledek:
3db zöld matt led 2,4V-os 20mA-es 5mm
3db zöld matt led 2,4v-os 20mA-es 3mm
3db piros matt led 2v-os 20mA-es 5mm
USB-ről szeretnénk üzemeltetni. Számoltunk ellenállást is, de soros kapcsolást egyszerűbb megépíteni mint a párhuzamosat. Szeretném kérni a véleményeteket és tippeteket. THX -
ha valakinek sikerült beüzemelni akkor leirhatná a pontos tehendöket, mert nekem valamiért fel sem ismer semmit sem hiába mozgok elötte és csak 7 fps-t mutat a webkamerán pedig elvileg tudja a 30 at .VX800as -
FaceTrackNoir
Olyasmi mint az FT, csak ez egyszerű arcfelismerésen alapul :) -
Sziasztok, van mód a webkamera zoomjának force-olására? Pl. Ne 100%-on induljon alapesetben a progi, hanem 160? -
ZeemanX #938 Fordult már elő nektek olyan, hogy ha lenyomtátok a Start-ot akkor megkérdezi a program, hogy "Ki akarsz lépni? Yes/No" (???) ??? NYilván "No-t" nyomok, utána meg bejön a webkamera beállító panelja, amit mindig reset-el is (az összes paramétert nullára állítja), úgyhogy lehet újra állítgatni az értékeket...
Mikor pár napja elkezdtem ezzel az egésszel foglalkozni, úgy rémlik, hogy nem csinált ilyesmit, de aztán ez lett a "standard", fogalmam nincs mi történt, mi zavarhatott be (és hol)... :-S
(Ha nem lenne az FT-ben beállítva, hogy rákérdezzen kilépésnél, frankón ki is lép, a marhája...) -
Esetleg megpróbálhatod a remegő "irányok" érzékenységét levenni, vagy növelni a "smooth" értékét ...
Én állítottam minden iránynak egy kis deadzone-t is az érzékenyéggörbéknél, és úgy jó lett ... -
ZeemanX #936 Noh.
Azt hiszem most már kellőképpen kitapasztaltam, hogy melyik csúszka mit-hogy-merre, de ezt az enyhe "recegést" (pl. DCSBS vagy FC-ben ha semmit nem mozdulok, akkor is "remeg" kicsit, nem áll totál stabilan a kép, főleg a Z(oom) tengely mozog, ami elég zavaró) nem sikerült megszüntetnem, csak ha az Average-et legalább 20-30%-ra emelem, így viszont ugye érezhetően késik a mozgás (persze még mindig jobb, mint hogy 3 perc után már fáj a fej...).
Ez a rendszer tökéletlenségéből adódó hiba vagy nálam nem jó még mindig valami?
Ami még teljesen egyértelmű lett, hogy full sötét szoba kell, legjobb lenne egy nagy matt fekete panelt az ember mögé tenni a kamera látószögét kitelítve... :-) -
A leírás alapvetően WiiMote-hoz készült, az pedig infra kamera :)
De az infrát "kevésbé" befolyásolják a helyi fényviszonyok. -
ZeemanX #934 Persze, ez stim, lemértem, beírtam. De hogy a kivitelezésben van-e valami ajánlott méret stb. így értettem.
Köszi, igen, ezt (is) olvasgatom többek között.
Egyébként miért jobb IR ledeket használni? -
Hmm ... a Ledek egymástól való távolsága számít, hiszen ez alapján számol a program ... Sőt, meg kell mérned ezt a távolságot és meg is kell adni a progamnak!
Ha a ledek "villognak" az FT-ben, akkor pedig az érzékenységgel (Treshold) kell játszani!
Ezt nézd át esetleg:
FT leírás -
ZeemanX #932 Jajaja, azokat birizgálom, próbálgatom. Egyébként az már biztos, hogy a környezetet sötétíteni kell, ahogy mondtad is. Meg azt hiszem a "modellemen" is csiszolni (mit csiszolni, újat csinálni...) kell, rézdrótokból hajtogattam, de hát ez ultra anti-precíziós lett, eléggé csálé, nem igazán mérnöki pontossággal vannak belőve a ledek, bár amiket láttam a fórumon... :-) Számít a ledek egymástól való távolsága? Jó, oké, ne legyenek egy síkban, meg a felső/középső hátrébb legyen jóval, de ennyi, kész? Lehetnek 50cm-re meg 2cm-re is? Vagy hogy?
Semi-OFF:
DCS:BS-ben FT-t használva, ha "előrébb megyek", a HUD ugyanakkora méretű marad, lehet ezen változtatni (tehát, hogy nagyobb legyen, abba is zoom-oljon)? Oké, hogy a HUD az ilyen, de ez itt most nem a legfrankóbb, így. Ettől függetlenül eszméletlen élmény így játszogatni... :-)
ON -
Hát én 1 ledessel használtam régebben, mostmár több mint 1 éve nincs is fejlámpám (most talán fogok hamarosan készíteni egyet én is), úgyhogy sajnos nem emlékszek. De ezt könnyen tudod tesztelgetni, állítsd ilyen 1 szám távolságra, mondjuk 2 és 3, és nézd meg hogy érzékeli-e valamikor, pl. amikor elfordítod. Ha érzékeli a pontot, akkor megjelenik egy ilyen célkereszt is azon a képernyőn, ahol mutatja a fényeket. Ezt állítsd be úgy, hogy biztosra, 1-1 -el talán távolabbi értéket annál amikor biztosan érzékelte (nagyobbat ne, pl. ha 1-et állítasz be akkor meg minden kis fénypontra pontot érzékelhet és akkor is összevissza fog ugrálni). Ez teljesen szubjektív mindenkinél, ahogy a fényérzékenység is. Ezeket kell állítgatni, ha nem lesz jó akkor esetleg még sötétebb környezet kell hogy fejjebb tudd vinni a fényérzékenységet. -
ZeemanX #930 2db ceruzaelemmel, párhuzamosan kötve, ellenállás nélkül.
Balumann:
igen, ilyenek is előfordulnak. Neked mennyire vannak állítva (tudom ez relatív, de mégis). -
A minimális és maximális érzékelendő "pont" méretét és az érzékenységet kell szerintem állítani ilyenkor (előbbit számmal kell megadni), nekem ez okozott ilyen váratlan megakadásokat meg ugrálásokat. -
Stabilan kellene látszódnia, mivel hajtod meg a ledeket ? -
ZeemanX #927 Ezt az enyhe "mocorgást" (még mindig el-elmászik az orron szemből "keresztülszúrt" dárda :-) ) csak nem bírom kiiktatni... :-S
A három szürke kurzorocska stabilan látszik, vagy villog? (Mert hogy nálam villódzanak) -
ZeemanX #926 Baah, köszönöm az extrém gyors választ!!! :-)
Megcsináltam amiket említettél, hát kétségtelenül jobb lett! Még mindig zizeg kicsit, próbálom állítgatni, viszont a lecsiszolástól kétségtelenül jobb lett az érzékelés. Talán ha IR-ekkel lesz, még jobban lehet majd simítgatni, finomhangolni, jobban (jól) elkülöníteni a környezettől. -
led reszelés :) -
Ha vibrál a fej, 3 dolog hibádzhat.
- El-el tünedeznek a kamerának a pontos, ez a rossz látószög miatt van, talán az elejét reszeld le (korábban volt fent fotó is, hogy jó)
- Túl nagy a 3 pont amit lát a kamera, túl kövér neki, kis fényerőállítással, esetleg fókuszállítás a kamerán.
- zavaró fények a háttérből, lehet nem csak 3 pont jelenik meg, hanem több, megint a fényerővel tudsz machinálni -
ZeemanX #923 Sziasztok!
Összebarkácsoltam ezt a HomeTrackIR-t :-), de hát persze, hogy valami nem stimmel. :-S
Próbálgatom állítgatni a különböző csúszkákat a FT beállításai között, de csak nem sikerül kiküszöbölni, hogy ne "remegjen" a fej (olykor kevésbe, olykor elég jelentősen változnak a paraméterek - a yaw/pitch/roll stb. -, ha tök stabilan megállok, akkor is egyszerűen elmozog(nak az értékek)).
Egyelőre szimpla piros LED-ekkel csináltam (pont nem volt a boltban infra :-S ), gondoltam tesztelni elég lesz; tkp. nincs is vele baj, látszódik a 3 pont (persze elég "korán" eltűnnek ahogy fordulok, nyilván ez a kis szögük miatt lehet), elég jól el tudtam különíteni, de ki tudja. Okozhat ez ilyesmit?
Logitech C120-as webkamera (nem berheltem vele - hisz még nem IR LED-ek vannak - tudom, nem csúcswebcam, VX1000-est nem találtam ahol voltam (tecsó, EW), maradt ez), W7x64 alatt, természetesen friss driver-ekkel, ja és a bézbólsatyis megoldást választottam.
Mi lehet a bibi?
Segítséget köszönöm!
-
Hmmm ... Asszem 0,5W ... nem tudom ... mákom volt és találtam egy nagyobb 10ohmosat a dobozomban xD -
is hány Wattos ellenállással csináltad? -
Kösz a segitséget. -
Helló!
Először is ne 4 ledeset csinálj, hanem 3-asat ...
A FT 4 leddel kezdte a 3DOF érzékelést, utána állt át 3 ledre ... a 3 ledes jelenleg jobb!!!
Soros kapcsolás esetén 3 db LED-hez olyan 10 ohm-os ellenállás elég ... 5V az usb tápfesz, úgy számoltam, hogy a LED-ek nyitófesze 1,5V, az átfolyó áram pedig 50mA ... ez elvileg elég ... Mellékesen az én cuccomban is 10 ohmos ellenállás van :) -
Egy kis segitség kéne, szeretnék egy 4 ledes free tracket csinálni és usb-ről szeretném az áramot biztositani de fogalmam sincs hogy kell az ilyesmit számolni, a ledekről sem tudom pontosan milyenek, normál méretü infra ledek teljesen átlátszó nem szinezett a muanyag boritasu, ha valaki megtudná mondani kb mekkora ellenállás kell 4 infra ledhez hogy usb-ről müködjön. Azt meg tudnátok mondani kb mit tud többet a 4 ledes a 3 ledestől? Köszönöm. -
Mondjuk a VX800 az olcsobb lenne és felbontásilag az sem rosszabb , valakinek vélemény rola ? -
A vx3000-röl mi a vélemény a FF oldalán a kompatibilis listánál nem irják hogy ki kéne venni az IR szüröjét.
Anélkül is használhato azért infrával csak be kel sötétiteni a szobát.
Vagy esetleg valaki tudja hogyan találok w7es drivert a logitech quickcam messengerbe? mert ha lenne hozzá megoldás akkor abbol ki tudnám szeddni az ir szüröt és akkor nem kell komprommisszumokat kotni a felhasználás során. -
Ha kompromisszumok és idegbaj nélkül akarod élvezni a freetrack-et,akkor erősen ajánlom a vx1000-et.Megveszed,kipattintod az infraszűrőt,eléraksz 1 vagy 2 réteg floppylemezt,és bármilyen fényviszonynál használhatod,stabil 30 fps.
A szűrőt mindenképpen ki kell venni ha infra ledeket használsz,márpedig csak azzal érdemes. -
HÁt azért vagyok dilemmába mert egyszerre akarnám mindegyik funkciot használni , mármint nem egyidöben hanem hogy egyszer normális webkamként egyszer meg FT-ként.
Ugye az elsö funkciohoz nem árt ha jobb felbontást tud folyamatosan.
DE éppen ezért nem vehetem ki a szüröt, pedig már megvannak az IR ledek hagyományos ledet nem akarok mert az tükrözödik.
A WII mote nem lenne rossz, de mivel webcam is kell nekem igy a kettö együtt már sok lenne, meg abbol az árbol már egy használt TIR3pro is kijön.
-
Sajna webcamokhoz nem értek, de mikor keresgettem régen, akkor az FT fórumon azt írták, hogy a felbontás nem számít ... sőt, minél kisebb, annál jobb, mert kis felbontáson tuti jó sebességgel megy a cam ...
Wiimote nem érdekel? Vagy főként webcamnak lenne használva és mellékesen FT-re?
Elvileg ha sima ledeket használsz, akkor nem kell kiszedni az IR filtert.