3567
digi
  • ChaosTeam
    Mi ma tervezünk egy Edimax br6574n routert venni, kiváncsi vagyok milyen sebességgel megy majd vele a 80/25-ös net.

• Dj Faustus #2082
    1. Ez egy lakossági előfizetés. Nem bérelt vonal vagy "sötét szál". Ne várjátok el, hogy mindig a maximum sebességgel fogtok tölteni (ráadásul külső oldalakról, amihez a Diginek semmi köze).
    2. A Dlink DI-524-es egy kissé régi eszköz. Hiába 100 Mbps-os portjai vannak, mivel routerről van szó, az útválasztási funkciók igénybe veszik a router prociját (egy Marvell 88W8510-BAN chip van benne ARM9-es procival) e miatt kevesebb adatátviteli sebesség érhető el vele.
    Ha torrentet vagy más többszálú P2P programot használtok, akkor - ha nem korlátozzátok az egyszerre kapcsolódó kliensek számát a kliensben - könnyen betelíthető a router NAT táblája (egyébként is "csak" 8 MByte RAM-ja van) - ami kapcsolati problémákhoz vezet.
  • ACE
    Nekem a DI 524-el a 30/20-as net sem ment rendesen. Ha full sávval töltöttem le egy kábellel összekapcsolt géppel, akkor a WLAN része már nem is műkködött, kapcsolódni sem lehetett rá. Nálad nincs ilyen? És szinkronban hogyan bírja? Mennyi feltöltést bír a max feltöltéssel egyszerre?
  • Omega888
    hoppá "router nélkül"
  • Omega888
    Anno aggodtam hogy routert kell cserélnem mivel így csak 2.5Mb/s-ot veszítek mivel a router kikötése nélkül 10.3-al megy a letöltés.
  • Omega888
    Sziasztok

Nálam nemrég lett bekötve XV.ker-be a 80/25.

http://www.speedtest.net/result/628745561.png

Persze ez a D-link 524 dobozon keresztül.
  • bertino
    hát ez van.
  • signs
    Szóval az arányokra próbáltam célozgatni, csak nem sikerült normálisan megfogalmazni.
  • signs
    Ha ez tényleg így van, azon nagyon gáz, mert nekem k. nem mindegy, hogy 2 Mbit-ből lett 0,4 Mbit, míg a LANosok észre se veszik, ha 30 Mbit-ből lesz mondjuk 26, és akkor már 4 Mbit eltűnt, pedig nem olyan nagy veszteség...
  • BaliBoy
    Azért mert a kábeles internete is LAN hálózatra épül. Ergo egy területen lévő felhasználók osztoznak a teljes sávszélességen. Este fele sokan vagytok a hálózaton, így nagyon megoszlik a sávszélesség.
  • signs
    Kép persze nem ment fel...

• signs
    Hali, szerintetek mért van minden este ilyen lassulás? Napközben jó. Persze, 2 Mbit-re fizetek elő, mert itt nincs LAN, de ez akkor sem járja... Ügyfélszolgálaton megnézték, onnan nem látnak hibák, nálam meg tuti nincs, mert kipróbáltam laptopon is, meg mindenhogy.

(többször mértem, és nem csak ezen az oldalon - egy mérés nem mérés, ugye)
    Amúgy már kínomba voltam a UPC-nél is, és ide nem kötne, pedig elvileg minden meglenne hozzá... Ez a "szabad választás".
  • Dj Faustus #2071
    "az egyik az un. port forward. teszem azt a spam kliensemet nem a 25 ös kimenő portra hanem a 400 as ra állítom ekként a szervert is"
    Ez már dupla port forward, sőt mondhatni tunneling ami megoldható SSH/VPN tunellel is. Sőt ha a szerver DNSBL listára kerül, akkor hiába változik a kliens IP-címe a szerverének is kell.

"a másik megoldás meg eleve egy webes kliens készítése bármely ingyenes tárhelyen"
    Az ingyenes tárhelyek többségénél limitálva van a levélküldés.

"Találkozhattunk már olyan rendszerrel is a botnetet illetően ami a háttérben az otthoni gép saját fiókját használta mail küldésre"
    Igen ám, csak az a szolgáltató szerverén megy keresztül, amiből következőleg vagy a felhasználó korlátozását/figyelmeztetését (a kifelé menő spam szűrhető); vagy a szolgáltató szerverének DNSBL listára való kerülését (ami nem éppen kellemes a többi előfizetőnek, mert nem mennek el levelei) vonja maga után.
  • Mighty
    Állítsd vissza az eredeti állapotot és ha úgy jól működik, akkor gondolkodhatsz azon, miért rossz a pci-os hálókártyával. Esetleg kipróbálhatod úgy is, hogy a PCI-os hálókártyát használod az integrált helyett.
  • Dj Faustus #2069
    "a magyar jogrendszer tiltja minden olyan jellegű piaci és informatikai szolgáltatás értékesítését amit csak akkor vehetsz meg ha egy másik szolgáltatást is megveszel hozzá."
    Ez a kapcsolt szolgáltatásokról szól, ami annyit tesz, hogyha árusítasz külön-külön TV-, net-, és telefonszolgáltatást, akkor azokat nem árusíthatod csak egyszerre egy csomagban.

A 25-ös TCP port letiltása viszont egy lakossági szolgáltatás esetén az előfizetők többségét nem érinti hátrányosan, ugyanis a szolgáltató biztosít SMTP-szervert ilyen célra (ráadásul ez által védi a többi Internetezőt - akár cégeket is, amelyeknek bevételkiesést okoz a spam). Akinek egyedi igényei vannak, az beállítja a levelezőszerverét más portra, SSH/VPN-tunnelt vagy proxyt hoz létre, vagy egyeztet a szolgáltatóval.

Műszakilag elvileg megoldható, hogy a PPPOE-szerver a becsatlakozáskor beállítja a tűzfalszabályokat (Linux alatt tudtommal igen), de könnyebb megoldani fix IP-nél (és adminisztráció szempontjából is előnyösebb).
  • Lukipapa
    Üdv!
    Létszi ha valakinek van ötlete segítsen ezzel kapcsolatban:
    http://tiny.cc/K7d4J

lentebb kicsit ki is van fejtve!
    Köszönöm!

u.i: most már a sebesség sincs meg és ugyis szakad! : (
  • Free
    a gyakorlatban teljesen egyetértek vele mármint az indokokkal.

Az hogy milyen eljárási technológiát használnak a spammerek visszaszorítására az tökre érthető. és elfogadott minden egyes szolgáltatónál.

ezért kérdem hogy a diginél vajon technológiai gátjai vannak e annak hogy az én dinamikusan változó ip-jű szolgáltatásomnál feloldják a tilalmat mint ahogy ezt más szolgáltató meg is teszi ha külön kérem .

a magyar jogrendszer tiltja minden olyan jellegű piaci és informatikai szolgáltatás értékesítését amit csak akkor vehetsz meg ha egy másik szolgáltatást is megveszel hozzá.
    illyes formán a digi álláspontja miszerint a 25 ös portot csak abban az esetben teszi használhatóvá ha " fix ip szolgáltatást" is rendelsz jogsértő.

De ez majd jövőhéten hétfőn kiderül mikor is jogász barátaimmal meglátogatjuk őket a vácí úton.

addig is ha valaki nagyon spamm leveleket akar küldeni. több lehetősége is van
    az egyik az un. port forward. teszem azt a spam kliensemet nem a 25 ös kimenő portra hanem a 400 as ra állítom ekként a szervert is. én pl most így levelezek a saját szerveremről hogy átállítottam egy másodlagos smt portot a 400 as portra és a kliensemet is ere lőttem be a szerveren belül meg van egy port forward .

a másik megoldás meg eleve egy webes kliens készítése bármely ingyenes tárhelyen ami php mail vagy egyéb más bot rendszereken keresztül küldi a mailt.

Találkozhattunk már olyan rendszerrel is a botnetet illetően ami a háttérben az otthoni gép saját fiókját használta mail küldésre illyes formán a 25 ös port tíltása ellenére is kimentek a levelek hisz a szolgáltató által megadott szerveren annak login pass kombijával mentek ki a levelek .

na mind1 majd csak kiderül itt miért van ez ennyire megbonyolítva
  • BaliBoy
    Jah. Értem. THX.
    Tehát magyarul a 25-ös port nincs teljesen nyitva, hanem csak a az SMTP szerver irányába van engedélyezve.
  • Dj Faustus #2065
    Lásd például Botnet
  • Dj Faustus #2064
    Az SMTP protokoll a levelezés alapprotokolja.
    Az SMTP protokoll alapértelmezésben a TCP/25-ös portot használja.
    A spam küldése azáltal csökkenthető, ha a szolgáltató hálózatán az ügyfeleknek kiosztott IP-címeknél a 25-ös TCP portot csak a szolgáltató levelezőszervere irányába engedélyezik.
  • BaliBoy
    Valamelyikőtök magyarázza már el, hogy a 25-ös port hogyan kapcsolódik össze a spammerekkel?!
  • Dj Faustus #2062
    Nem vagyok Digis operátor, de mint (Internet-szolgáltatásban is jártas) informatikus az alábbi elgondolásom van:
    1. Az Internet-szolgáltatónak hálózat-biztonsági érdeke, hogy a kliensei által küldött spameket korlátozza (megvédve ezzel a többi Internet-használót). Ennek egyik módja az, hogy csak egy a szolgáltató által üzemeltetett levelezőszerveren keresztül lehet csak levelet küldeni.
    2. A lakossági Internet-szolgáltatók ügyfeleinek többsége általában levelezőklienset (Outlook Express, Thunderbird, stb...) használnak, vagy webes levelezőfelületet, magáncélra (tehát nem céges célra). Nekik teljesen mindegy, hogy az SMTP-szerver a szolgáltatóé.
    3. Aki céges célra használja, az ezért
    - vagy üzleti előfizetést használ
    - vagy ha távoli szerveren dolgozik, VPN-t, SSH tunnelt, távoli asztalt, proxyt, a cég webes felületű levelezőszerverét használja
  • Grifidos
    Igazábol nekem ilyen csak 2x fordult elő amikor a házban dolgoztak és másoknak is kötötték be a netet.
    Azért nézd meg pl az energia gazdálkodást, úgy emlékszem ott is csúnyán bele lehet kavarni a hálókártya működésébe.
    Nod32, ha eredetit használsz akkor elméletileg összeakadhat a 2 tűzfal (smart esetén) illetve a spyware kereső. Nod telepítés után restart.
    Ha "próba" verzió akkor a buherált launcher a hiba, hallottam már olyanról, hogy kinyírta a net kapcsolatot frissités után.
  • lydog
    Sziasztok! Lehet már más is feltette ezt a kérdést de nem találtamrá igazából választ.
    Ugye digi-netem van :P közvetlenül géphez csatlakozik ilyen tárcsázás meg csatlakozás dologgal :). Na játszok pl. vagy csak simán netezem egyszer csak fogja a digi szétkapcsol és számol vissza 1 perctől. Nem nagyon tudok rájönni mivan. Ez napi 5-6-7 alkalommal simán előfordul persze én se akarom kihivni oket mert ha itt a bibi akkor perkalhatok...Valaki segitsen plx...
    (mikor ujrarakom windows-t(win7 de xp-nel is csinalta) csatlakozom netre leszedem a nod32 smart security-t felrakom es netnek hello utana meg magatol megint van net es onastol kezdve mindig van esetleg ha ez a gond akkor miket kellene beallitanom a nod32ben?)

Segitsetek plx :'(
    Valaszt elore is kosz.
  • Free
    A szolgáltatók 99% a dinamikus ip t használ a szolgáltatásaihoz.
    a beazonosítás ppoe szerint login/pass alapján történik.
    ez független attól hogy nekem fix ipt osztanak ki avagy sem

Garfield igen ebben igazad van hogy az imap maga mint kommunikációs protokoll a 143 as portot használja de levél küldéséhez ettől függetlenül az smtp használatos. a bejövő rendszer imap ami azt takarja hogy nem lokálisan tárolom a leveleimet hanem a szerveren és a különböző eszközökről amikről megnézem legyen az pda laptop vagy asztali pc c sak a levelek fejléceit töltöm le és csak azoknak a leveleknek a tartalmát amire külön kérést állítok be a lokális kliensnek.

a pop3 ezzel ellentétben az eszközön tárolja a leveleket nem pedig a szerveren.
    a probléma pont innen ered, hogy amikor pop3/smtp a párosítás akkor a te levelező kliensed lokálisan tárolja le a leveledet míg imapnál a szerver tárolja le azt amit küldesz

de ettől függetlenül nonszensz hogy nem tudok levelet küldeni a saját domainemről a saját szerveremről lokális klienssel digi hálózatból csak webes kliensekkel azt me annyira nem szeressem .

• Garfield
    A vonatkozó RFC szerint az IMAP a 143-as portot használja.
  • Apocalipto
    Gondolom azért mert csak Fix IP-n tudják engedélyezni a 25-ös portot. Ha folyton változik, hogy tudnák engedélyezni?
  • Free
    Szia Mindenkinek!
    Kérdés.
    Csak én érzem nonszensznek azt a dolgot hogy ha saját szerveren keresztűl szeretnék levelezni a digi hálózatából akkor plusz szolgáltatást kell fizetnem ?

jogilag nincs itt valami gond ezzel ?

kérdezném kinek mi a tapasztalata ezt illetően ?

Minden magyar szolgáltató tiltja a kimenő 25 -ös (smtp) portot.
    ezzel nincs is semmi baj utálom a spammereket. de saját bixes szerverem van imap rendszerrel és ezt biza a 25 ös porton érem el. 8 nemzetközi szabvány) egy normál szolgáltatónak vagy betelefonálok vagy egy webes admin felületen tudom kérni az egyéni előfizetésemhez tartozó port tiltásának feloldását.
    a digi meg közli hogy nem csak akkor ha plussz 2800 ft ért még fix ip címet is kérek mellé.

kinek mi a véleménye erről ?
    Esetleg ha jár erre digis dolgozó admin vagy operátor elmagyarázhatná, hogy ez technológiai gond, vagy pedig üzletpolitikai ?

köszi
  • Lukipapa
    A PCI os hálókari csak be lett rakva a gépbe, hogy majd később használva lesz, jelenleg letiltva üzemen kívül, mintha benn se lenne a gépbe és az integrált hálókarin megy a net.
  • Stefling
    Luki, nállam 1.8.4-es utorrentől felfelé csinálja ezt, bár ha a webböngészés sincs akkor valami nyűgje a PCI-os hálókarival, mert ha előtte működött, akkor valahol ott a ludas!
  • Lukipapa
    Link a képhez:
    http://tiny.cc/K7d4J
  • Lukipapa
    üdv!
    Egy érdekes ám bosszantó problémám van, hátha tudja valaki a megoldást.
    30/20 as digis netem van 2 hete. A bekötést követően tökéletesen működött minden.
    Tegnapi nap egy uj S-ATA -s winyot és egy PCI-os hálózati kártyát szereltem be a gépbe.A net kábel továbbra is az integrált hálókártyába van, ahová a bekötést követően került. Az uj PCI os hálókártya a hálozati kapcsolatoknál letiltva. A netre való csatlakozást követően elkezdtem letölteni pár dolgot, majd azt tapasztaltam, hogy amint eléri a kapcsolat a maximális sávszélességet kis idő után bontja a kapcsolatot. (automatikus újrakapcsolodás be van állítva) Újra kapcsolódik, mintha misem történt volna, majd lehet ismét próbálkozni a letöltéssel, szintén megszakad és így a végtelenségig. Amennyiben csak böngészés és kis sávszélességű letöltés folyik akkor nem szakad meg a kapcsolat.
    Az elmúlt napokban több lakásba is kötöttek be ilyen netet itt a panelban.
    A szomszédnál nincs ilyen jellegű probléma.
    Mellekéllem a képet hogy miként néz ki ez az egész többszöri ugyan azt való letöltése során:

Előre is köszönöm a segítséget!
  • ACE
    Illetve lehet kérni hűségnyilatkozatot, ha 1 évre kötöd, akkor fél évig a net+TV+Telefon=3000 Ft, utána meg normál áron. Ha 2 évre kötöd, akkor 1 év 3000 további 1 év normál áron.
  • bcrics
    Köszönöm szépen.
  • Apocalipto
    Nincs hűségnyilatkozat, és nem kell fizetni semmit sem a bekötésért.
  • bcrics
    Hello All.most olvasom a lakótelepen hogy elvileg már benn van a digi kft csillagpontos hálózata szal lassan lehet szerződést kötni,a nagyszerű békásmegyeren digi?:DD.nah mind1 gondolom ugyanaz a cég és nem vmi kisstílű gagyi hálózat használja ugyanezt a nevet, a papíron csak digi kft szerepel,ez elvileg a digis net?

a kérdésem hogy bekötéskor kell e vmit fizetni és mennyi időre köttetnek ezek a szerződések 1,2 év?
  • ACE
    Hát nem gyakori, de ha mégis, akkor hamar össze lehet szedni rendelkezésre állási idő kimaradást x100ezer ügyfélnél... gondolom ez valamennyit csak számít, különben a UPC sem üzemeltetne backup-ot
  • bertino
    mintha olyan gyakori lenne, hogy lehalnak a victor hugo-n a dolgok...
    plusz hány másik szolgáltatónak nincs még backupja ?
  • Apocalipto
    Mégis szar.
  • ACE
    Ja csak nincs neki backup, ha meghal, akkor egész országban nincs net. UPC-nek 2 x 40G-je van...