42
  • dez
    #42
    "Atomerőmű közelében több a rákbeteg gyermek?
    MTI
    2007. 12. 09., 15:25 | Frissítve: 2007. december 9., vasárnap 15:32

    Több mint kétszerte gyakoribb a rákbetegség atomerőművek közelében élő gyermekeknél, mint erőműmentes területeken - állítja egy német tanulmány.

    A mainzi egyetem felmérése szerint az atomerőművek öt kilométeres körzetében 37 gyerekben alakult ki fehérvérűség vagy más rákbetegség 1980 és 2003 között, míg a távoli területeken azonos populációs jellemzők mellett 17-ben, azaz feleannyiban sem.

    A tanulmányt a Suddeutsche Zeitung című német lap hozta nyilvánosságra, és megszólaltatott egy névtelenségbe burkolózó szakértőt is, aki szerint a statisztikai adatok alapján az atomreaktoroktól még 50 kilométeres sugarú körben is fokozott a rákveszély gyermekekre nézve.

    A német környezetvédelmi miniszter közölte, hogy megvizsgálják a tanulmányt."
    link
  • Wittao
    #41
    Kicsit elkanyarodtunk az eredeti témától :)

    Amúgy meg nem az atomerőművekkel van gond, hanem a kiégett fűtöelemekkel, amik onnan kijönnek...

    Széneröműveknek meg csak annyi elönye van, hogy ott viszonylag koncentráltan meg lehet fogni a szennyeződéseket, szemben a több ezer rohangáló autóval. De Nexusnak valóban igaza van, hogy addig amíg nem megújulóból állítjuk elö a villamos energiát ezeknek az elektromos járgányoknak, addig csak adtunk a szarnak egy pofont :(
  • Akuma
    #40
    Végső sorban pedig megemlítem azt is, hogy a mai technikával olyan biztonsági szintet lehet előírni egy egy újjonan épülő atomerőműre, ami a legmagasabb mértékű biztonsági szempontokat is bőségesen teljesíti, azaz bőven a biztonsági szint alatt üzemelne. És még mindig az atomerőművek termelik magasan a legtöbb energiát, akármennyire is fáj.
  • Akuma
    #39
    Ideális pedig az lenne, ha minden adottságot kombinálni tudnánk és egyszerre használnánk fel a nap energiáját, a szél energiáját és ugyanakkor az energia tárolásáról is gondoskodnánk nagy teljesítményű akkumulátorok formájában...

    Költséges, de én ebben látom a jövőt.
  • Akuma
    #38
    Szóval Greenpeace-es vagy, de mégse, hiszen simán dobálóznál itt a szénerőművekkel... atomerőművet legfeljebb a viziermővek, szélerőművek és a napkollektorok fogják kisegíteni, nem felváltani, mert arra képtelenek lennének, tekinte a világ energia étvágyát...
    Másik oldalról pedig a teljesítmény igényt igyekeznek csökkenteni már régóta, energiatakarékos eszközök használvatával.

    Természetesen kis hazánkban nagy vizierőműről le lehet mondani, mint ahogy a kedvezőtlen szélviszonyok miatt a szélerőművekről is, viszont Nap azért süt ide is eléggé gyakran, szóval a napkollektor egy jó alternatíva lehetne.
  • L3zl13
    #37
    Minek elfutni? A kasztni egész jó kis Faraday-kalitka.
    Olyan lenne töltőállomás, mint az atomata kocsimosó, csak vízsugár helyett villámok csapdosnák a kocsit. :D
  • L3zl13
    #36
    "Milyen kábel (csatlakozó) bír ki 2000 Ampert?"

    Vastag, réz.
    De mivel autóakksiknál már eddig is hasonló áramerősségekkel dolgoztak...
    (Tekintve, hogy az indítómotor meghajtásakor nagyságrendileg hasonló ütemben merül le az akksi.)
    Persze egy pusztán elektromos autóhoz még ez a 200Ah is kevésnek tünik.
  • NEXUS6
    #35
    Nem kell oda kábel! Jó lesz az ívben is, csak jó messze kell futni elötte!;D
  • albee12
    #34
    Gondolom az emelőkosaras daru nem 4,2Ah-ás aksival mőködött, hanem minimum 200Ah-val. Ha azt is 5 perc alatt tölti fel akkor a töltőáram 2000-2500 Amper körül lesz. Milyen kábel (csatlakozó) bír ki 2000 Ampert?
  • aateks
    #33
    "az aksiknak az elensége a hideg. ezt hogy fogják megoldani" Globális felmelegedéssel :)
  • NEXUS6
    #32
    Ó hogyne!!!;)))

    Kyotó meg le van xarva!?
    Én nézhetem a végfelhasználói hatásfokot, de unokáink meg elküldenek a csába, hogy akkor már inkább használtam volna dízelt, mint ezt a látszólagosan környezetbarát megoldást.
  • AgentKis
    #31
    A kisebbik érdekesebb, mert az 10-ed annyit tárol 13,3-ad annyi tömeggel 17,5-öd annyi térfogaton.

    Különben energiasűrűségre nem a legjobb tipp az tuti, de a gyors tölthetőség nagy előny lehet.
  • Akuma
    #30
    Te miről beszélsz??? Ki beszél itt szénerőműről? Szó sem volt arról, hogy mivel van előállítva az áram és ez tök mindegy felhasználó szempontból, mert az áram így is úgy is 35Ft/kW! Végfelhasználói hatásfokot nézz, mint kiadott pénz és elért teljesítmény! Ne keverd a szezont...
  • NEXUS6
    #29
    Hálózatról nyert, szénerőművel előaállított árammal működő villanyautó végső hatásfoka meg kb 10-20%!
  • waterman
    #28
    ha már smart méretű elektromos kocsit gyártanak, akkor legalább menjen is annyival mint a smart. legutóbb 140-nél még leelőzött egy az m1-esen.. :):)
  • hoyuka
    #27
    Szal ugy kb. 100Wh energiat tarol 2kg-ban. Ez lofasz. Nem hiszem, hogy technikailag forradalmasitana az elektromos jarmuveket. Talan a szuperkondenzatorok es a "hagyomanyos" aksik kozott kepezhet vmi atmenetet.
  • vadmotoros
    #26
    Nem sok az a 45 A-es töltőáram, láttam elektromos kosaras darut, annak a töltője 75 amperrel töltött.
  • albee12
    #25
    Ha egy 4,2 Ah akkut töltünk 4,2 amperrel 1 órán keresztül akkor tölti fel teljesen. 5 perc (1/12-ed óra) alatt 90%-os töltöttségre való töltésre 4,2*0,9*12=45,36A a töltőáram. Minden összetevőt 100%-os hatásfokúnak számoltam, ami nem létezik. Nem sok ez egy kicsit? 50A-ral szinte már hegeszteni lehet:). Vagy esetleg a töltési feszültség nagyobb, mint az akkufeszültség? A töltő lejesítménye se kutya lehet, 24V*~50A=1200W, mint egy kisebb hősugárzóé.
  • duke
    #24
    http://www.solo-duo.hu/
    http://index.hu/tech/tudomany/matnh070901/
    Ez egy zsenialis auto,ha elkeszul tuti veszek ilyet.Es magyar fejlesztes.

    "A Solo-Duo hármas hibridhajtású jármű lesz. Mindegyik kerékbe elektromos agymotor kerül, ezeknek sokkal jobb a hatásfoka, mint a hagyományos meghajtásoknak. A motorok az akkumulátorból nyerik erejüket, amit a jármű tetejére helyezett napelemek is táplálnak majd."

    De szerintem ez a legjobb resze:"
    De a Solo-Duo meghajtásában szerepet kap a humán erőforrás is: a három utas taposópedálok segítségével adhat majd le fejenként 100 watt teljesítményt a generátoroknak. Nem lesz kötelező a taposás, de ezzel is csökkentjük majd a fogyasztást és megnöveljük a hatótávolságot. Meg van még egy haszna is a dolognak: utazás közben letudhatjuk a délutáni szobabiciklizést. Három ember kényelmes taposás mellett 10-15 kilométeres óránkénti sebességig tudja majd gyorsítani a járművet, úgyhogy a Solo akkor sem áll le, ha hirtelen megfontolásból elpusztul a Nap."
  • sanner011
    #23
    Ja, max mobilba. Tudod már mikor hagyják majd ezt bizonyos hatalmak.. Akik olajért háborúzgatnak most is... Na? Sztem szépen eltűnik a technológia pici kütyükben, és esély sincs az elektromos kocsi elterjedésére egy jó ideig.. Szerintem.
  • Riddick
    #22
    Nem rossz..
  • Akuma
    #21
    Egy robogó ilyen teljesítménynél a 100km/órát egy átlagos 80kg-os utassal eléri...

    Ha egy autóba lenne, akkor sem lenne gond a városi közlekedés, országúti más tészta. Kinek milyenre van szüksége, szóval ahova nagyobb teljesítmény kell, oda több aksi, erősebb motor... egyértelmű! Én csak egy ajánlott minimumot vázoltam...
  • digital
    #20
    Mecsoda feeling lenne ezzel az érdin felfele menni.
  • Akuma
    #19
    Még egy érdekességet hagy áruljak el...
    Benzin motor hatásfoka ~30%
    Villany motor hatásfoka ~85-95%!!!
  • Akuma
    #18
    Amúgy már most is lehetne elektromos autot építeni...
    Ami kell hozzá:
    Li-ion akku 1-2kWh min ajánlott, vagy több. Ez talán a legdrágább az egész autóban...
    Egyenáramú motor 1-4kW/h
    PVM szabályzó
    Visszatápláló fékkar
    Kaszni, tengely, csapágy, kerék, kormány stbstb

    Egy Suzuki árából szerintem simán kijönne... akár ma is.
  • Bagoly81
    #17
    ááá szerintem a töltö államásokon kell majd leadni vagy a szervizekbe. aztán megy majd a draráloba ott szetbontják leszedik rola a müanyagot(leégetik) és ujra hasznositják. ::D és a zöldek meg vissza mennek essötáncot járni.

    de egy smart szerü autónak látnám esélyét kis 2 szeméélyes 5 szatyros csomagtartoval ami nemmegy többet 80 nál. legalább 200km hatótávolsággal. olyat még vennék is ami nem drága hosszura meg ott a másik.

    node az aksiknak az elensége a hideg. ezt hogy fogják megoldani... de ezt a kérdést inkább nemtezsem fel.
  • Akuma
    #16
    Bízom benne, hogy lemegy az ára az aksiknak, mondjuk szerintem ezek veszélyes hulladéknak tekinthetők és majd jönnek a Greenpeace aktivisták, hogy be kell tiltani a tömegközlekedésben való részvételüket és maradjunk inkább a jól bevált benzinnél, mert az csak kétszer jobban fertőzi a környezetet
  • Akuma
    #15
    10-20 kicsit karcsú, szóval egyszemélyes könnyű kasznis autónak (könnyű utassal) kb ennyi kell, pl munkába járáshoz jó lehet, viszont családi nagy autohoz kb 5-10* ennyi aksi kell, és ha ennek is kb 50ezer forint/darab lesz az ára, akkor nem igen fog venni senki ilyen aksit...
  • digital
    #14
  • Bagoly81
    #13
  • Bagoly81
    #12
    hm 5 perc lesz egy töltés? nade ha egy nagy aksit kell akkoris 5 perc? akkor nemsokára az eon nyithatja meg a e-kutkat... és várakozás képp meg reklámokat nézhetünk... és mindenki áramot akar csinálni és a koditermekbe kis genertorokat tesznek és a suly emeléssel gerjesztjük az áramot és közbe töltjük a kocsikat.. a konditermek már nemis konditermek lesznek hanem elektromos töltö állmoások és akkor majd megadoztatják jövedéki adoval. a villamos áramot is .. akkor már mozgó szél utánis adózni fogunk és várni fogjuk a szélviharokat mert abbol is olcso tiszta energia lesz utána majd minket is megadoztatnak mert kifujuk a levegöt ezzel is szelet generálva tehát energiát szolgáltatunk szoval mi is jövedékit fizetünk és egyszercsak senkinek nemkell majd a drága villamos áram és ujra oljajl fogunk autózni és a benzin megint 300 lesz. és felakasztom magam :D
  • Akuma
    #11
    Majd akkor, amikor mindenki magának megépíti, illetve akkor amikor elfogyott az utolsó csepp benzin is...
  • JL666
    #10
    és mikor látunk belőle autót?
  • Akuma
    #9
    Na épp ezt hiányoltam a cikkből, a fesz értékeket, enélkül a cikknek nem sok mondani valója van... szóval kb 10-20 ilyen aksi kell egy elfogadható teljesítményű elektromos autóhoz... ami azért elvesz egy kis helyet a csomagtérből de nem vészesen sokat, hiszen egy hagyományos autónak is csökken a tere az üzemanyag tartály által...
  • Wharyoo
    #8
    SCiB Major Specifications
  • Tom Tom
    #7
    én még az árára is kiváncsi lettem volna hogy saccperkábé hány százalékkal drágább a mostani aksiknál.Bár márciusban úgyis kiderül...
  • digital
    #6
    Azt is jó lett volna meg tudni a cikkből, hogy pl. egy autóba mennyi akksi kell, mennyi helyet foglal, milyen tömeget képvisel, fűnyíró még befére a csomagtartóba stb.
  • hodobaj
    #5
    Egyébként T modellig ugyan anyi elektromos autó volt mint belső égéső csak akkor jött egy Ford nevű csávó és............
  • Librarian
    #4
    Az ilyen dolgoktól szívesen dobom magam hanyatt! :-o
    Hihetetlen...
  • 0Speed0
    #3
    Már megint elég szájbarágós cikk lett. Jó, jó, hogy többet kell írni mint 10 sor, de azért nemkellene ismételni a lényeget