Gyorsul az emberi evolúció

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Megmenti az életed, megmenti az életed, segít bárhova a navigációban (a monopólium soha se volt jó dolog).

Sorold csak:)

Gracie Barra

Pontosan, ezek valós igények, csak nem tudatosak. Azért mert hülye vagy, még ez az igényed, csak nem tudsz róla.

Gracie Barra

Zöld fluoreszkáló mellény, tûzoltóberendezés, európai GPS (Gallileó)... soroljam.

A háború az valós igény, a fegyverkezés az nem. Ha háború van és az én életem attól függ, hogy van e mivel visszalõnni akkor az nagyon is valós igéyn éppen olyan valós igény mint a kenyér. Ha viszont fegyverkezem akkor az valótlan igégy, mert jelenleg nincs rá valós igény (lehet majd a jövõben lesz) ezért ez most rámutat arra is, hogy az igény is relatív dolog és idõtõl, helytõl és személytõl függ.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

dronkZero
"éppen ezért mindenki döntsön maga, hogy mire költi a pénzét, hogy milyen iparágat támogat."

Ez az, ami _soha_ a büdös életben nem fog mûködni. A gátépítés kb. akkor jut az emberek eszébe, amikor már másfél méter víz áll a nappaliban. Ilyen döntéseket nem célszerû az emberekre bízni, mert hülyék hozzá. Vagy nézz meg egy véletlenszerûen kiválasztott társasházat. Mit kellene felújítani rajta, és mit hajlandóak az emberek kifizetni. Addig semmit, amíg életveszélyesnek, lakhatatlannak nem nyilvánítják. Akkor meg persze megy a rinya, siránkozás.

"Hagyjukbazmeg, nemjóez"

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Egyetértek... nem tudom miért nekem ment a válaszod. Különben egy valamit hozzátennék... a bürokrácia is képes valós igényeket kielégíteni de csak abban az esetben ha eszköz én nem pedig cél. Pl. a törvények végrehajtása erõsen börokratikus dolog, vagyis aki végrehajtja az börokrata kell, hogy legyen, az nem dönthet, hogy na ma így fogjuk holnap meg úgy azért mert a kõolaj ára ma ennyi holnap meg annyi, vagy mert ma kevés esõ esett holnap pedig sok. A börokrácia alapjában azt jelenti, hogy egy elõre leírt lépéssorozatot maradéktalanul végre kell hajtani. És ha pl. a törvén végrehajtása valós igényeket elégít ki (pl. rablást, gyilkolást akadályoz meg) akkor ez produktív bürokrácia. Sajnos a baj ott van, hogy az állami börokráciánal az a tendenció, hogy a börokrácia nem eszköz hanem cél és ezért a bürokrácia ritkán produktív.

A szabad piacon ha nem elégíted ki a vevõ igényét akkor tönkremész, bürokráciában erre nincs szükség mert a jövedelmed nem gazdasági hanem politikai módszerel lett biztosítva, ha jól végzed a munkádat ha nem... a piac nem fog kinyírni, az egyetlen dolog ami kinyírhat a felsõbb bürokrácia és az ugye nagyon ritkán történik meg. A másik dolog persze ami kinyírhat ha annyira földhözvágod a gazdaságot, hogy képtelenség bebiztosítani politikai módszerrel a jövedelmet (ez történik pl. most Magyarországon), nem azért szüntetnek meg dolgokat vagy módósítik a munkájukat mert nem produktív vagy mert pazarló (tegnap is az volt), hanem azért mert már képtelenség politikai módszerrel finanszírozni.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

Mm konkrétan ezekre a törvényekre gondoltam h nincsennek:)

Gracie Barra

"Hogyhogy nem léteznek? Számtalan van"

Könyörgöm... Ha nem tudsz egyet se mondani akkor mondd ki bátran h nincs.

A háború amúgy pont h valótlan igény. Mégis kinek jó az? Gyártanak egy rakás cuccot, amit késõbb megsemmisítenek gyakorlatilag. A gazdaságot viszont pörgeti.

Gracie Barra

Hogyhogy nem léteznek? Számtalan van (na jó nem ólomteniszlabda) :)

Az amcsik a munkával lábaltak ki, nem kell hinni a hivatalos propagandának, elõször is a '29-es válságot az állam monetáris politikájának az eredménye, aztén pedig a kilábalás azért történt mert az emberek valós igényeket elégítettek ki, FDR lépései lasították a kilábalást persze a hivatalos propaganda azt mondja, hogy a központosított döntéshozás volt az ami a gazdaságot helyrehozta, de az igazság ott van, hogy egyrészt elképesztõ termelés lett a II. VH miatt (ez valós igény volt az adott pillanatban), másrészt viszont több mint egymillió ember kiszált a munkapiacról (háborúba mentek). A II. VH nélkül az FDR politika még nagyobb válságba vezette volna amerikát, ezért is tettek meg mindent annak érdekébe, hogy a II.VH elkerülhetetlen legyen, mert a központosított államilag vezényelt gaudasági politika csak ilyen esetben mûködõképes, és ilyen esetben is csak korlátolt ideig. Ma nem mûködne Kína nélkül, ma nem kell háború habár ahogy látható azt sem zárták ki.

Ha nincs marketing, lehet nem is akarsz marhanagy plazmatévét venni majd, hanem elég a sima. Nem is tudnál róla milyen lehetõségek vannak.
És ha nem veszed meg a plazmát, a gazdaságnak annyi.
/kiegészítések:
1 - A gazdaság mûködéséhez szükséges, nem az egyéni boldoguláshoz.
2 - Egy teljesen más gazdasági modellben lehet tényleg nem lenne rá szükség. De olyan egyhamar nem lesz, és akkoris csak óriási szopásokkal.
/

Gracie Barra

dronkZero
"Dehogynem, mindkettõ termel ha valós igényeket elégít ki."
Csak ott az a "ha".

"Az állam irányítja a gazdaságot. Biztosítja az általános jólétet."
A bürokrácia milyen valós igényt elégít ki? Az íróasztalfüggõséget? Megtizedelve is pont ennyire lenne produktív, csak tízszeres hatékonysággal...

A marketing meg mesterséges igényt elégít ki. Jó, a mesterségesen fenntartott igény is igény, de igazán szükséges tevékenységhez nem kell marketing. Jó bornak nem kell cégér, ugye.

"A marketing pedig a fogyasztói társadalom motorja. Ha nem lenne, a gazdaság összeomlana a mai formájában."
Én ezt nem hinném. Ha elmegyek boltba, mert kell egy 'bármi', akkor azt így is, úgy is meg fogom venni. Mert kell. És azt fogom megvenni, amelyik tetszik. Ha meg nem kell, akkor agyonreklámozva sem kell.
Tudatotos fogyasztói magatartás mellett felesleges a marketing.

Ja ez a jelenség létezik, de új értelmezéseket pls ne találj ki a fogalmakhoz:)

Gracie Barra

Van olyan pedig.

Állam, bank, nike. ööö az a baj, hogy más nem maradt rajtuk kívül aki vesztes lehetne:)

Gracie Barra

Különben a gazdaság tõke nélkül nem mûködik, a hitelnek semmi köze a tõkéhez. A kölcsön az ha "A" rendelkezésre állítja "B"-nek a tõkéjét mert azt jobbnak látja mintha õ maga alkalmazná és ezért kamatot kap. A hitel viszont az amikor "B" megígéri "A"-nak, hogy törleszt, de ebben az esetben nem létezik tõke, csak papír amire ráfogták, hogy pénz. Erre egyáltalán nics szükség, hogy a gazdaság mûködjön, ez az egyetlen oka a gazdasági válságoknak, amikor sok ilyen nemlétezõ pénz egyrészt inflációt eredményez, másrészt mert könnyebb hozzájutni mint valós tõke kölcsönhöz, sok esetben téves dolgokba fektetik bele.

Ilyen törvények nem léteznek. Példát kértem. Az esetek túlnyomó részében igenis van értelmük, és ha mondasz példát ki is találjuk mi az.

Egyébként amerika a gazdasági válságból is ilyen "nemproduktív" tevékenységgel lábalt ki. Marha nagy építkezéseket kezdtek, azzal a céllal, csak h dolgozzanak az emberek.

Gracie Barra

Nem is kell neki, kap annyi milliárdot hitelbe az amcsi bankoktól (azok meg a központi banktól) amennyit csak akar. Persze abban a pillanatba az a dollár még annyit ér mint a forgalomban levõ dollár, de mire megfordul a pénz addigra mindenki vesztes, kivéve az állam, a bank és a Nike. Mikor láttál, hogy egy cég a saját megtakarítasaiból épít gyárat. Mind hitelbõl van, fedezetlen hitelbõl.

A nemproduktív munka az amely valótlan igényeket elégít ki.

Pl. hoznak egy törvényt amivel elõírják, hogy 40 millió ólomteniszlabdát kell legyártani és minden Magyarnak 4 darabot muszálj venni. Na most ez ugye valós anyagtranszformáció - ólomból labdát (tehát megegyezik a termelõ munka = valamit csinálok téves elmélettel), sõt elég nehéz munka, tehát senki sem mondhatja, hogy nem csináltam semmit mert keményen dolgoztam. És ez mégsem produktív munka, mert lehetetlen eladni a szabad piacon, mert senkinek sincs valós igénye ólomteniszlabdára. Pl. hoznak egy törvényt, hogy minden autóba kell tûzoltóberendezés... ez nem produktív munka, még akkor sem ha adott esetben életet menthet. Ha a szabad piacon én úgy döntök, hogy veszek egy tûzoltóberendezést az autómba akkor ez produktív munka, mert az én valós igényeimet elégítette ki, viszont ha erre kényszerítenek akkor nem. Sõt lehet, hogy egy pár cipõvel kevesebbet veszek, mert pénzembe került az amire nincs szükségem de köteleztek rá. Ez által ugye gazdagabb lett a túzoltóberendezés ipar de szegényebb lett a cipõipar. És én is szegényebb lettem, mert boldogabb lennék ha cipõt vettem volna... pelda számtalan van. Persze az is kérdés, hog 100 millió autóba 10 milliárd EUR értékû tõzoltóberendezést gyártottak le és kb. 100 autóban alkalmazták és 2 életet mentettek meg vele. Tudom az életnek nincs ára, de a döntés annak a kezében kell, hogy legyen akinek az életérõl van szó, 10 milliárdot átírányítani nemproduktív munkára, jószándékból marhaság és felelõtlenség. Lehet, pl. hogy 10000 életet mentett volna meg, ha orvoságkutatásban költik el... nem? Persze ez nem jelenti, hogy ott kellett volna elkölteni... mert lehet, hogy 20000 életet mentett volna meg ha gátat építünk, vagy 50000 életet ha xyz-t na éppen ezért mindenki döntsön maga, hogy mire költi a pénzét, hogy milyen iparágat támogat.

Álljálljállj. Nem az állam épít gyárakat kínában. Hanem pl a Nike. Annak meg nincs pénzgyára.

"sze ez nem tart örökké, elõbb vagy utóbb a pénz elértéktelenedik"
Na errõl beszélek, ezért nem csinálhatják kedvük szerint. Ez csak egy kis játékteret ad, ami kell is. Hitelek nélkül a gazdaság sem mûködne.

Gracie Barra

Pedig éppen ezt csinálják. Az utolsó pénz amire volt fedezék a Svájci Frank volt (2000. május 1.-ig) persze az sem volt 100% fedezve már évek óta, de legalább részben (a dollár 1971 óta nincs fedezve), az euró soha sem volt. Ma a fiat pénz korában élünk, és egyik pénznek sincs fedezéke, csak azért fogadják el az emberek még elhiszik az államnak a garanciót. Ahogy képtelen ezt a garanciónak eleget tenni, a pénze sem ér semmit, ahogy a garanció gyengül a pénz értéke is gyengül. Ezt nevezik hitelnek, kreditnek. Adsz nekem valamit mert gazdag vagyok és hiszed, hogy kifizetem. Ha nem hiszed mert tudod, hogy nincs mibõl akkor nem adsz nekem semmit, nincs hitelem. Az USA-nak és az EU-nak még nagy a hitele, ezért ad nekik Kína papírért árút, de ahogy a hitel gyengül (a dollár értéke esik) és kevesebb árút adnak érte mert nagyobb a kockázat, hoga csak a papír marad nekik ami nem ér semmit. Ez hosszantartó folyamat és nem rokkan belle az állam mert a lakóság nagy tõkével rendelkezik, még a dollár ér valamit addig a Kínai vehet vele amerikában tõkét és addig el is fogadja az amcsiktól mint fizetõeszközt. Persze ez nem tart örökké, elõbb vagy utóbb a pénz elértéktelenedik a tõke viszont átvándorol annak a tulajdonába aki valós értéket adott ezért a valótlan papírért de volt neki annyi esze, hogy a papírt ne a fiókban tartja hanem tõkét vásároljon vele.

Pl?

Gracie Barra

Nem termelõknek 2 csoportot nevezek.
Az egyik az aki ül az irodában, és nem csinál semmit. (tipikusan egyes állami melók).
A másik a cigányok.

Gracie Barra

A probléma ott van ha valótlan igények kielégítésérõl van szó. Ha a piacon valamire nincs szükség, de mégis rákényszerítenek (törvények által), hogy igénybe vedd és hogy fizess érte (direkt vagy indirekt adón keresztül). Na ez a nemproduktív munka. És napról napra több és több az ilyen.

A pénzt nem lehet csak úgy nyomtatni. Fedezet nélkül. Abba gyorsan belerokkan az állam.

Attól, hogy kínai gyerekek gyártják a tévéket, az attól még európai gyár marad. tehát kínának európától kell megvennie, hiába náluk gyártják. És ha európátol veszik akkor az a pénz az európai kocsmában lesz elköltve:)

Gracie Barra

Dehogynem, mindkettõ termel ha valós igényeket elégít ki. Fontos megérteni, hogy az ember nem képes valamit teremteni, az emberi aktivitás csak transzformáció, ha fából ceruzát csinálunk az csak transzformáció. Ha felírjuk, hogy mennyi fánk van és mennyi ceruzát csinálhatunk belõlle az is éppen olyan része a termelésnek mint amikor vágod a fát. Mert nélküle lehetetlen kiszámítani, hogy érdemes e ceruzát csinálni vagy inkább fakanalat.

Közvetlenül nem, de közvetve...
Az állam irányítja a gazdaságot. Biztosítja az általános jólétet. Nélküle vadkapitaliznums lenne, amit már ismerünk régrõl.
A marketing pedig a fogyasztói társadalom motorja. Ha nem lenne, a gazdaság összeomlana a mai formájában.

Gracie Barra

A kutyakozmetika és a szórakozás az produktív. És nincs vele semmi baj még az fizeti aki igénybe veszi.

Nem csak az anyagi dolog produktív. Ha nézek egy filmet és te készítetted azt a filmet az éppen olyan produktív mint ha építettél egy hézat. A házal is kielégítetted a vevõ igényét és a filmel is. Viszont ha engedélyért kell sorbanálnom azért, hogy kivágjam az udvaromban a fát, stb. az már nem produktív szolgáltatás, mert nekem nincs igényem az engedélyre, hanem erõszakkal való fenyegetés által köteleztek rá.

Persze felvetõdik a kérdés, hogy mi a fontosabb a ház vagy a film? A válasz relatív, ha nincs házam akkor a ház, ha van 1500 házam akkor lehet, hogy a film. Ha éhes vagyok akkor a darab kenyér értékesebb nekem mint egy ház. Ha nincs lovam akkor egy ló nekem értékesebb mint ha van 25 lovam. Ha nincs házam akkor nekem egy ház értékesebb mint ha van 500 házam. Éppen ez miatt lehetetlen abszolút meghatározni, hogy mi a fontosabb és mi az értékeseb. Mert ez idõtõl, helytõl és személytõl függ.

Tegyük fel, hogy két dolog között választhatsz:

1. termelsz
2. nyomtatod a pénzt és fizetsz vele másnak, hogy termeljen helyetted.

Na kb. ezért van outsourcing. Miért termeljen az USA vagy az EU amikor sokkal könyebb nyomtatni dollárt és eurót és ezt szállítani ki Kínába a tremékeket pedig be au USA-ba és az EU-ba. És nem lehet outsourcing sem tõke nélkül, óriási tõke lett-van befektetve Kínába (és Indiába is, ha már a szolgáltatás kihelyezésérõl beszélönk), ami nélkül lehetetlen lenne kihelyezni. És még valamit ezeknek a szolgáltatásoknak és termelésnek a piaca nem India és nem Kína, hanem a nyugat, és ha nem lenne a nyugatnak akkora tõkéje akkor Kína és India nem lenne kinek termeljen. Miért nem helyezi ki Brazilia vagy Burma a termelését Kínába? Mert nincs nekik tõke. Na most az ami idõvel történik, hogy a tõke az outsourcing által átvándorol a termelõ országokba, az elején a munkás az aki észreveszi, mert a tõke tulajdonostól sokkal lasabban vándorol el a tõke mint az amcsi vagy európai munkástól a meló. De idõvel a tõke is elvándorol. A sok értéktelen dollárt és eurót amit Kínába szállít a nyugat (jelenleg kb. 1500 milliárd dollár tartaléka van Kínának) egy nap valamire el fogják költeni és az egyetlen dolog amit vehetnek rajta az a tõkére való tulajdonjog, mert az USA és az EU nem termel semmit amire Kínának szüksége van, viszont Kína megveheti ezzel a dolláral és euróval a részvényeket a tõzsdéken. És ez történik is.

És ennek van még egy következménye, mivel most ez a dollár és euró Kínából visszavándoról az USA-ba, EU-ba megnövekszik a forgalomban levõ pénzösszeg ami inflációhoz vezet és még ha nem is adtad el a tõkédet a Kínainak az kevesebbet ér mert az infláció lenyesett belõlle.

dronkZero
"Én éppen fordítva látom: a nem produktív szolgáltatások gyakorlatilag a gazdagok kiváltsága."

Hm, nem mindig. A kutyakozmetika extrém példa.
De a két legnagyobb "szolgáltatás" a közigazgatás és a marketing. Mindkettõ hatalmas méreteket ölt, rengeteg embert foglalkoztat, és nem termel semmit. Egyik sem a gazdagok kiváltsága, és mindkettõt veled/velünk fizettetik meg.

Nemtom, én nem vagyok gazdag, mégis el tudok men iszórakozni. Kutyakozmetikába meg azért nem megyek csak, mert oltári baromság:D.
A kaján és a házon kívül kb minden más ide tartozik egyébként(valaki a kutyakozmetikától érzi jól magát, valaki a sörtõl, valaki a tvtõl, vagy az utazástól), szal nem értem hogyan jött ez. Az ember jól akarja érezni magát, ezért veszi ezeket, ezért dolgozik, hogy megvehesse, tehát ez a gazdaság mozgatórugója.
Hogy jobban éljünk mint 4 éve:D:D:D

Gracie Barra

Én senkinek. Te jöttél etiópiával:)
Az pedig már ipar, nem szolgáltatás. Igen, több100 év ipari fejlõdés tette lehetõvé, hogy a szolgáltatásban ma már több pénz van.
És nem az én gépem mögött van a számítógépipar, hanem minden gép mögött. És az azokon a gépeken végzett szolgáltatás értéke is erõsen übereli maga az ipar méretét. (persze rontja a képet h jó részét nem termelésre használják, hanem járékra, de ez már egyedi sajátosság.)

Gracie Barra

NEXUS6
Én éppen fordítva látom: a nem produktív szolgáltatások gyakorlatilag a gazdagok kiváltsága. Pl kutyakozmetika, szórakozás, bankikölcsön stb. Az állam rengeteget tehet, azért hogy az egyenlõtlenségek megszûnjenek, de amíg csak nõnek, addig jobban megéri a kutyakozmetika, menedzserbolt stb. Hiszen a nonproduktív szolgáltatások még ha esetleg több kockázatot is jelentenek, de mivel lényegesen alacsonyabb az állótõke igényük ezért vonzóbb lehet elindítani. Ha ugyan úgy megéri 1 db aranyból készült töltõtollat árusítani 1 évig, mint 100 000 db 100 Ft-osat akkor te melyiket választanád???

Ez vezet aztán ahhoz, hogy a gazdag országokban ahol látványosan nagyok az egyenlõtlenségek a végén mindenki a gazdagok szolgálószemélyzetévé válik és azok a vállalkozások is max elvegetálnak, amik amúgy mûködhetnének. Ebbe a környezetbe aztán a kínaiak jól benyomulnak, mert középosztálytól lefelé csak az a megfizethetõ árú, nem a mesterségesen felvert árszínvonalú hazai.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

És mond meg nekem, hogy kinek adnád el azt a szolgáltatásodat Etiópiában? Ahhoz, hogy megjelennyen olyan piac ahol a szolgáltatásaid eladhatod, vevõkre van szükség. És ha nincs tõke amely lehetõvé teszi, hogy az emberek vevõk legyenek akkor nincs semmi a szolgáltatásból. Különben azt a gépet is amelyiken megírod a programot óriási tõke nélkül lehetetlenség lenne, hogy ilyen géped legyen, úgyhogy nem csak vevõd nem lenne hanem eszközöd sem. Hogy mekkora ennek az értéke az viszont relatív, az érték az nem kvantitatív dolog hanem enumeratív, az ára az más tészta, de az ára valaminek ha ma kicsi az azért van mert óriási tõke tette ezt lehetõvé. 50 évvel ezelõtt egy számítógép milliókba került, csupán azért mert kis tõke állt mögötte, az ami lehetõvé teszi a masszprodukciót és a masszalkalmazást az nem más mint a tõke. Az most persze más kérdés, hogy ennek a tõkének nem te vagy a tulajdonosa és, hogy akkor is képes vagy szolgáltatást nyújtani, de ez nem azt jelenti, hogy tõke nélkül szolgáltatást lehet nyújtani. Még véletlenül sem.

Karácsonyra kapsz tõlem egy kalapot, úgylátom kelleni fog:)

Gracie Barra

Másik, meg hogy te elmennél etiópiába egy jó csapolt sörért?:D Vagy mert ott van egy jó autószerelõ? A frászt, az ipart viszik oda (kínába pl), a terméket meg onnan vissza.
Ami szolgáltatás pedig kiszervezhetõ, azt ki is szervezik nyugi.

Gracie Barra

Hallottál már az outsorcingról?:D

Etiópában meg szudánban (lehet nem pont ott, de ez a lényeg) háború van, meg éhezés. Mégis mi szolgáltatást nyújthatnának õk bárkinek is?

Gracie Barra

"Miért nem engedik meg, hogy aki akar az a saját lábán álljon, hogy ne fizzessen semmit a nyugdíjrendszerben és ne is kapjon semmit késõbb. Majd én magam megtakarítanám azt a pénzt és befektetném úgy, hogy nyugdíjas koromban az a tõke produktív legyen akkora mértékben, hogy megfelelõ "nyugdijat" biztosítson számomra. De ezt nem tehetem, mert elveszik túllem ezt a pénzt, ée aztán már sokkal kevesebb marad az ilyen önnáló nyugdíjforrás biztosítására."

Igen, ez egy tökéletes gondolatmenet, ezt mondom én már évek óta.

A jelenlegi rendszer kontraszelektív, és csaló.

Az átállás is persze igazságtalan lenne, ugyanis otthagynád a rablóknál az elrabolt javakat.

A jelenlegi rendszer teszi leehtõvé, hogy olyan félmûvelt emberek, mint pld. Soros György, vagy akár Bill Gates mérhetetlen vagyonokat tudjanak összeharácsolni, amivel aztán nem sok jó kezdenek. Ennél már a király is jobb volt, mert az õ kezében összpontosuló vagyon legalább az államkincstáré maradt.

Sorost azért is tartom különösen jó példának, mert õ épp a magánnyugdíjalapokból gazdagodott meg, tehát a nyugdíjasok kárára. Plusz, ugye ott volt a nagy-britanniai államot megkárosító valutaüzérkedése. Csoda-e, ha ilyen ember késõbb támogatja a könnyû drogok legalizálását, és fennen hirdeti a "nyitott társadalom" eszméjét, persze csak ott, ahol ehhez neki anyagi érdekei fûzõdnek (a rablóknak van ugye szükségük nyitott kapukra, mert legalább nem kell zárfeltöréssel bajlódni).

Kara kánként folytatom tanításom.

Na akkor mondj drága eszközöket amivel szolgáltatásokat végzek, és a tulajdonomban kell lennie?
Én pl programfejlesztek. Egy gép kell hozzá + nethozzáférés. Semmi más.

Gracie Barra

dronkZero
"(a gép persze lehetõvé tette, hogy a produktivitás akkor legyen, hogy nagymértékü nemproduktiv szolgáltatás lehetséges legyen),"

Én csak ennyit mondtam.
Nyilván árnyaltabb a kép...

Probléma ha 40 évig pl. 10-20% levesznek a fizetésedbõl a nyugdíj miatt és aztán azt mondják nincs tõkéd. Hát ha ezt a 10-20% hagynák akkor ez elég szép tõke lenne 40 év után.

Elenyészõ? Na gondold csak szépen át ezt mégegyszer, mert ha hiszed ha nem semmihez sincs szükség nagyobb értékû eszközökre mint szolgáltatásra. Ha elhanyagolható viszonylag eszközökkel lehet szolgáltatást nyújtani akkor miért az USA, Japán és az EU a szolgáltatások országa, miért nem Etiópia vagy Szudán, hiszen elhanyagolható eszközöket ott is viszonylag könnyen össze lehet hozni. Ezek a marha emberek az USA-ban, EU-ban meg nem értem miért kell nekik ekkora óriási értékû tõke amikor elhanyagolható eszközökkel élhetnek a fényes szolgáltatás korában. Tudod, ne haragudj, de a fej nem csak azért van, hogy kalapot viseljünk...

Azért a produktivitás nem ilyen egyszerû. Sok szolgáltatás nem hoz közvetlen hasznot, ezért senki nem vinné el üzletszerûen, viszont közvetett haszna rengeteg van. Ezeket kell az államnak felkarolnia. (pl BKV: veszteséges, de összedõlne a világ ha nem lenne).
Más kérdés h az állam ezt kurva pazarlóan teszi.
Aztán persze jönnek még ehhez is az élõsködõk, akik csak kihasználják a szociális rendszert.

Gracie Barra

Jah én is épp ezt mondtam még egyik reggeli hozzászólásomban. H a nyugdíj nem 'jár', hanem a modern társadalom egyik luxusa.
Alapvetõ az, hogy spórolsz és akkor öregen pihenhetsz.

A gépek tulajdonjoga pedig központosult, épp ezért tartom rossz példának. (legalábbis nálunk. itt visszakanyarodhatunk a spóroláshoz -> befektetés -> részvény -> vállalat -> gép)

Gracie Barra

Egy valamiben nem értünk egyet :) kevesebb termelõ munka nem a gépek miatt jut (a szolgáltatás is lehet termelõ munka, sõt ha szabadpiac által igényelt/nyujtott szolgáltatásról van szó akkor az kimondottan produktív), ha állam által kényszerített szolgáltatásról van szó akkor az már nagy valószínûségel nem produktív (ha produktív lenne akkor a szabad piac csinálná, nem kellene az állam csinálja). Szóval az ami a nemproduktív szolgáltatások aranykorához vezetett az nem a gép (a gép persze lehetõvé tette, hogy a produktivitás akkor legyen, hogy nagymértékü nemproduktiv szolgáltatás lehetséges legyen), hanem a bürokrácia és a korlátlan hatalmu állam. Mondom a gépek segítették, de nem a gépek miatt van. Ja és termelõ munka lenne bõven sõt sokkal több mint nemproduktív szolgáltatás, csak éppen a helyzet az, hogy könyebba neproduktív szolgáltatás és ezért az emberek nem törekszenek eleget, hogy új területeket nyissanak, hogy produktív munkából éljenek meg, mert az állam "jóvoltából" könyebb más hátán élni (még akkor is ha gyakorlatilag dolgozol - csak éppen semmi értelmeset nem termelsz).

Ha van tõkéd, akkor hol problém a nyugdíj? Ha van egy géped akkor eladod és abból élsz.

A szolgáltatást pedig mi végezzük, nem a gépek, épp ezért szolgáltatás. Az eszközök értéke pedig elhanyagolható.

Gracie Barra

dronkZero
Na, lemaradtam... :)

dronkZero
Jaj, ne legyél már ilyen...tompa! Tényleg nem érted mit akar mondani? Gép, részvény, rabszolgasereg, ingatlan, tökmindegy. A lényeg, hogy a mostani megtakarításodból most befektetsz, és majd ha dolgozni már nem tudsz, a befektetésed profitjából élsz. Ennyi.

Egyébként meg teljesen rossz végén fogod meg a dolgot. Ma több gép van a világon, mint eddig bármikor, és csak egyre több lesz. Pont ezért, az embernek kevesebb termelõ munka jut, így többen dolgoznak a szolgáltató szektorban, mint eddig bármikor. Tehát pont a gépek csinálják a "szolgáltatások korá"-t...

És a szolgáltatást mivel végzed? A gép csak pelda volt, habár nem értünk egyet, gépek nélkül nincs sem építkezés, sem bányászat, sem autógyártás sem repülõk sem útépítés sem szalámigyár sem kukaricatermelés semmi.

Persze nem jelenti a dolog azt, hogy most neked van egy géped, mert ez nem a legpraktikusabb a mai világban, hanem hogy van tõkéd ami a gépekben (vagyis a termelõeszközökben hever), lehet ez részvény, pénz a bankszámlán stb. A baj, hogy ez nem létezik, a nyugdíjat nem tõketulajdon alapján kaják hanem egy piramidiális-schema alapján vagyis a valaki befizet a rendszerbe, valakinek pedig kifizetnek a rendszerbõl. A gond ma ott van, hogy már nem piramis a struktúra hanem inkább oszlop, vagyis mivel sok a nyugdíjas és kevés a produktív munkás, a teher napról napra nagyobb. A tõke pedig nem a nyugdíjasoké hanem sok esetben a nagytõkéseké akik agyongazdagodva élvezik az életet. A rendszer az állam a politika az amely ezt a nemtermészetes tõkevándorlást lehetõvé tette. Bill Gates pl. nem azért hever 50+ milliárdban mert a szabad piac ennyit fizetett neki, hanem azért mert az állam által biztosított (szabadalmak, és hasonló gátak) környezetben sokszor többért árulhatja a termékeit mint amennyiért a szabad piacon árulhatná. A péknek nincs ilyen védelme, és az orvosnak sem, és hiába dolgozik takarékoskodik akár 10x többet is mint Bill és a hozzá hasonlóak, 50 sõt akár 1 milliárdja sem lesz neki soha.

Ha így szétválasztjuk akkor megkérdezem. Hány ember fektet ma gépekbe? Ez a szolgáltatások kora, nem a gépeké.

Gracie Barra

Nem azért lenne a tiéd a gép mert építetted, hanem mert megvetted vagy mert te fizetted a gép építésének költségeit. Ha csak építetted akkor nem megtakarításról van szó hanem csak munkáról amiért megkaptad a fizetést. A két dolog között óriási a különbség.

Ami a házat illeti, az más tészta, a ház az nem munkaeszköz vagyis nem produktív tõke, és nem segíti elõ a produktivitásod növelését, viszont szintén megtakarítás eredménye és szintén hozzájárul a jóléthez, mert van hol lakjál, nem kell lakbért fizetned és ezért köszönetet mondhatsz a nagymamának, hogy nem fogyasztotta el a munkájának összes eredményét, hanem megtakarított egy tõkét amely ha nem is produktív mûködõtõke mégis nagyon fontos. Persze nem hoz jövedelmet kivéve ha nem laksz benne és bérbe adod, de offtopic lenne most ezt részletesen ledumálni. Ha a programot megvetted vagy te finanszíroztad akkor jár neked a pénzbõl amit a program megkeres, ha nem akkor elkaptad a fizetést amikor a programot leírtad és vége. Tulajdonjogra van szükség, hogy egy tõke neked jövedelmet hozzon. A tõke mindég a tulajdonosának hoz jövedelmet, ha nem a tied a gép, program akkor nem hozhat neked jövedelmet. Remélem most érthetõ.

Te valamit nagyon féreértettél.

dronkZero
Igen, végülis igazad van.

Fõleg, ha még azt is hozzávesszük, hogy a '29-es válság végeredményében a II.Vh.-ban tetõzött...

Ha nagyanyám 40 évet melózott és megtakarított egy háznyit, akkor azt a házat én jól megöröklöm. Köze nincs a nyugdíjhoz.
Ha 40 évig gépet épített, akkor azért megkapta a jogos fizetségét. kész, ennyi. Én is megkaptam a pénzt a programért amit írtam, nem mehetek oda 5 év múlva h még mindig ezt használjátok, adjatok pénzt.

Gracie Barra