86
  • skinnyman
    Jaja. Wazz, milyen generációk lesznek itt, még belegondolni is rossz :S
  • neoG
    mikor én általánosba jártam volt hetente 2-3szor számtech szakkör.
    ha lesz gyerekem neki hetente 2-3 "valós élet" szakköre lesz.egy kis mozgással a friss levegőn, papír alapú könyv olvasás esteleg játék húsvér emberekkel stb.
  • Gerygrey
    Félreérted az egész projektet. Itt nem arról van szó hogy általános elsőtől mysql adatbázisokról tanul a gyerek, hanem hogy a mostani tananyagot másképp adja át az iskola. Most hogy néz ki egy történelemóra? A tanár magyaráz valami dögunalmas szarságot, a gyerek - anélkül hogy egy mukkot is értene belőle - írja szóról szóra ugyanazt, ami a táblán van, folyamatosan a tábla fölötti órát lesve, hogy mikor telik már le az a nyavalyás 45 perc. Ehelyett jöhet egy interaktív rendszer, ami egyrészt sokkal gyorsabb - nem kell az írással pöcsölni, több idő marad az anyag részletesebb, szemléletesebb bemutatására. Például kémiaórán, háromdimenzióban láthatja a tanuló az atomokat és molekulákat, a köztük végbemenő reakciókat, látja ahogy megy az elektron innen oda, meg ahogy változik a rácsszerkezet, meg mittudomén... Biológiában a sejteket és annak mindenféle viselkedését, történelemórán a háború eseményeit egy stratégiai játékhoz hasonló animáció + google maps kombón tanulmányozhatja végig. A katonára kattintva megismerkedhet annak fegyverzetével, szorgalmi feladatként megtanulhatja, a következő fizikaórán pedig abból a puskából kilőtt golyóra ható erőhatásokat tanulmányozhatja. Nemcsak egy ködös, megfoghatatlan valami az egész, hanem látványos, érdekes, rákattintok és előjön, mozog, hangot ad, a gyerekeknek ez kell. A hálózat révén a gyerekek versenyezhetnek egymással, ki bök a leghamarabb google maps-en a csata helyszínétől lehető legkevesebb kilométerre, de lehetne ezermillió példát sorolni a földrajztól az ének-zenéig.

Én csak magamból indulok ki, a fizikaórák közül azok maradtak meg hosszabb távon az emlékezetemben, amikor Öveges professzor úr prezentálta a kísérleteket az osztálytermi képernyőn, vagy amikor második világháborús dokumentumfilmet néztünk. Az ember vizuális típus, és szerintem sokkal hatékonyabbá tehető az oktatás, ha tudunk jól élni a lehetősséggel.

tényleg kellett vmi, amivel megmutattuk, igen, mi is tudunk ilyet
    Akkor építhettünk volna pl a négyes metró áráért egy, a Nyugatit és a Délit a Kossuth tér - Moszkva tér útvonalon összekötő földalatti vasutat, vagy még két hidat a Dunára vagy mittudomén. Nem pedig horribilis összegből játékmetrót, ami bár csillogóbb mint egy földalatti vonat, de 40 éves elavult tervek alapján épül, és csak arra jó hogy villogni lehessen vele. Ez kb olyan, mintha egy minimálbéren tengődő jómunkásember hitelből venne egy "hádéredi" plazmatévét, szigorúan 640*480-as felbontással, aztán villogna a szomszédja előtt hogy ő ilyet is tud.
  • Ronny
    akkor két részre kellett volan osztani az országot. Az egyik, aki büszke akar lenni a völgyhídra az fizeti a plusszköltségeket, a többiek között meg csak a normális út ára kerülne szétosztásra.

• Ronny
    a kezdeményezéssel nincs semmi bajom. Az állami szerepvállalás mértékét kérdőjelezem meg.

• Requiem88
    hááát nekem speciel azonnal felcsillant a szemem a lehetőségek láttán... feltörni a gépet és olyanra alakítani ami kielégíti az igényeimet. egy-két havernak még megcsinálni, CS 1.6 felrak és mehetnek a LAN-ok :D (Kár hogy mire bevezetnék én már messze nem lennék még egyetemista sem. na mindegy.)
    mindazonáltal, igen, ISZONYAT NAGY BAROMSÁG, taspoljuk meg magyar bálintot (így kisbetűvel mint nemecsek) és a kommunista bandáját az újabb fasza ötletéért. Köszönjük!
  • Arnoux
    Igazából nincs sok szükség hogy hazavigyem amit a táblára írt a tanár. Hamar le lehet azt írni a füzetbe meg ott vannak a tankönyvek amikből megtanulod.. Na igen erre nem is gondoltam, ha van gép akkor nem kell tankönyv ami évente gyerekenként 15-30 ezer forint. Ebből a szempontból jó lenne a gép.
  • sathinel
    eh politikusok döntenek, és ismerős cégekkel oldják meg hogy essen nekik is valami. Ha a gyerekek, vagy választók döntenének akkor az nekik hol érné meg? nézd meg hogy tiltakozik az összes, hogy elvegyék tőlük a polgármesteri, stb széket is ahol azt a pénzt kezelik amit maguknak szavaztak meg a parlamentben....

A tanítást segítené, hisz nem azzal menne el az óra pl hogy a tanár lediktálja az anyagot, és egy órán keresztül csak jegyzetelsz. volt pár idióta aki így tanít, aztán menj haza és magold be...
  • Mike
    de pl. menniyvel jobb lenne, hogy amit a tanár leir a táblára azt haza tudod vinni file-ban

szvsz ahelyett hogy a felnőttek eldöntenek mindent a gyerekek feje fölött, pont a gyerekektől kellett volna megkérdezni, milyen ötleteik vannak, hogyan lehetne a szgépet optimálisan kihasználni a suliban
  • NYCBoy
    Olcsóbban megúsznánk, ha a kiagyaló miniszternek az állam kifizetné a beígért csúszópénzt, és nem kéne plusszba megvenni ezt a sok szart is egy csomó pénzért!
  • Dany007
    Az nem kérdés hogy el lesz cseszve! (mellesleg furcsa hogy sokaknak ez a véleménye kapásból "el lesz cseszve, mint ahogy minden más ebben az országban" )
    Szerintem az ötlet jó, ha normálissan átgondolják és értelmessen meg tudják oldani. ( ugysefog menni )
    Viszont előbb normálisabb oktatási körülményeket kéne teremteni. De sz.tem ezt mindenki vágja, hogy jónéhány suli elég ramatyul néz ki. Meg sok helyen (vagy a legtöbb helyen? ) még mindig 15-20 éves székeken ülnek, amiket azért próbálnak folyamatossan javítgatni stb... Kb olyan mintha a kórházakba HDtvs tvszobákat alakítanának ki, miközben mindenki tudja hogy mekkora szarban vannak.
    Amúgy én ezt az egészet multitouch rendszerü papír LCD-vel tudnám elképzelni. Amin mondjuk legalább olyan könnyen kezelhető UI van mintegy iphone-on. Saját oprendszerrel, programokkal, memóriával stb... Mondjuk a kézírást is rögzíthetné egy erre kitalált progi. Nem kell kézírásfelismerés, csak valami kis formátumban rögzíteni. És persze az egész wireless hálózaton kommunikálna egymással. Lejebb már említettek olyan progikat amivel a tanári gépről el lehetne érni a userek desktopját és 100%-ig irányítani ha épp arra van szükség stbstbstb. Jó persze ez még a jövő...
  • Arnoux
    Na ne már. Inkább újítanának fel néhány iskolát vagy nemtom de erre költeni a pénzt?? én 9-es vagyok és nem akarok gép előtt ülni a suliban. Csak egyszer van értelme ennek de az is csak a magamfajtának :) Mikor gyorsan diktál a tanár akkor sztem én gyorsabban leírom géppel mint kézzel. De amugy nem sok jót látok benne.. Ténleg inkább másra költenék azt a sok pénzt.
  • skinnyman
    tezeni->netezni
  • skinnyman
    Előre látom, hogy milyen jó kis (W)LANparty-k lesznek ezeken a gépeken néhány izgalmasabb (pl irodalom)órákon, meg hogy milyen jókat fognak tudni óra közben tezeni. Nem tartom vszínűnek, hogy a tanár az összes gyerek gépét percenként ellenőrizné, hogy mit csinál rajta. Vagy semmi nem lesz belőle, vagy el lesz cseszve, mint ahogy minden más ebben az országban, ebben biztos vagyok.
  • orkaman
    a beágyazott windows licenc tud olcsó is lenni. ha úgy akarják...
  • HUmanEmber41st
    Én ismerek olyan magyartanárnőt, aki ugyan elvégzett 1 PC kezelő tanfolyamot, de azt mosndta, h soha többet még a közelébe sem megy számítógépnek..( Pest megyei városban ált isk tanár!!!! )
    Jó, tanuljon meg gépelni a gyermek!
    De ez mellett meg kell tanulnia kézzel is írni, hiszen a finommotorikus "vezérlés" soha sem fog fejlődni!
    A 7" monitor az színtiszta büntetés!!!
    Vajon mennyi idejébe fog kerülni egy tanárnak, míg az egész 5-6-7-8.-os tantervet és éves tervet átdolgozza pc-s prezentációra????
    Ez még egy műszaki szakközépiskolában sem működik, ahol Cisco-t oktatnak, és egymás sarkát tapossák az !!!egyetemet!!! végzett számtech tanárok!!! (nem írom le az intézmény nevét)

Ezt az azonnali röpdolgozat vagy feleltetős rendszert meg lehetne oldani sztem valami egyszerűbb konzollal is. Főként nem kellene óriási licenszdíjakat kifizetni a "már úgyis elavult" windózXP-ért sem...
  • Mike
    nem is kell
    átlagfelhasználót miért érdekelje hogyan épül fel egy oprendszer
    nem lesz mindkiből infomatikus
    használni kell tudni
    az autót sem kell tudni szerelni ahhoz hogy elmehess vele A-ból B-be
    a szgép egy eszköz, mint ahogy a digitális tábla is, nyugodjatok bele nem lesz minden iskolában, csak amelyik pályázik érte
  • Mike
    nem röhög
    sőt
    tényleg kellett vmi, amivel megmutattuk, igen, mi is tudunk ilyet
    mert bizony a milaui után nekem ez jutott eszembe, meg a ronda kocka épületeink, mert mi csak ilyet tudunk, meg a Nyugatinál össze nem érő hídat
    és igenis büszke voltam magunkra, magyarokra
    amit az ocsmány nemzeti nem tesz meg, amikor a jobboldalon is van olyan építész mint mondjuk Makovecz, nagyon tetszett volna egy sárga-fekete épület, amelyet a világkiállításra tervezett, ehelyett meg van egy giccses hajónk egy szarkupacunk, meg egy börtönünk

• ricsimaster
    Ez így nagyon gáz lenne, már bocsánat de én is tanuló(8.-os) vagyok kicsit nagy szám tech tudással. Na most mi lesz ha ilyenből több lesz meg ott leszek én is ha elvégzem az iskolákat, programozó leszek egy jó pénzes apuka megfizetné hogy törjem fel az iskolarendszerét hogy a kölyke szín 5-ös legyen miért ne tenném nekem is megkéne élnem, tehát megtenném.Így is a gyerek csak játékra használja a számítógépet én az iskolákba elöször az általános számítás technikai tudást veszetném be és nem rögtön bele mindenbe. Minek a gyereknek office 5-8. osztályba???Könyörgöm sok gyerek azt se tudja mi az az oprendszer azt se tudja hogy épül fel!!!Elöször nőjünk fel a tudáshoz aztán majd lehet fejleszteni, ha a gyerek nem érti meg a tudás mit csinál??? Tanár figyeli lesz a főember, most minden tanárt átkell-ne képezni számtech-zsenivé, és az államnak ez hatalmas pénzbe kerülne.Afelöl megértem ,hogy egyszerübb lenne de ne lustísuk el a gyerekünk soha nem fogja meg ismerni dolgokat ha mindent elveszünk tőle.
  • Csirke4
    Csirke oldal:(enyimén :D): Végre lehet órán CS-zni.

Amúgy onnantól, hogy a gép hazakerül olyan op rendszer és olyan programok lesznek rajta amit nem szégyelnek a kisdiákok. Aztán lehet menni a hálózatra. :=)
  • Razgon
    Ennél azért lenne sokkal olcsóbb alternatíva. Létezik egy NetSupport nevű hálózati menedzser program, amelyhez nem kellenek kakaóbiztos számítógépek, csak egy átlagos számítógépterem. A progival ki lehet küldeni a tanári gép képét a kliensekre (közben a diák hiába piszkál egeret, billentyűzetet..). Vetíthet prezentációt, vagy amit csak akar. Figyelemmel kísérheti, hogy mi történik a klienseken, valós időben nézheti akár az összes gépet. Ha kell elveheti az irányítást. Fájlokat vihet át a gépek között stb. És ehhez csak ezt a progit kell megvenni. Sem projektor, sem digitális tábla nem kell.

A kezelése sem egy rocket science, könnyen megtanulható. Biztos olcsóbb, mint fent említett eszközök.

• osziapu
    Ezt eddig nem tudtam :), de most már értem. Köszi :)
  • Gerygrey
    A te adódból kapnak a nyírmihájdiban maguk alá szaró cig... bocsánat, szegény sorsú kisebségek segélyt, éljen a PC... Meg épül síkvidéken völgyhíd, talán Kókler Jánosnak volt egyszer egy olyan beszólása, hogy "megmutatjuk Európának hogy mi is vagyunk olyan európaiak hogy hidat építünk" (a gödöllő és aszód közötti Domonyvölgy állítom legalább kétszer olyan mély, ott mégis simán követi a domborzatot az M3-as), közben meg fél Európa rajtunk röhög. Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy a te adódból nagyon sok fölösleges baromságra megy el pénz, ez legalább egy értelmes, jövőbe mutató kezdeményezés (eltekintve attól hogy úgyis el fogják cseszni, mint mindent)
  • Zoleeca
    Hát ugyan miből? Építik a metrót, miből?
    Utakat, hidakat építünk. Kit érdekel hogy miből?
    Van píz, hitelországban élünk. Itt mindenre van pénz, és ez jó.

• Zoleeca
  • Mike
    pontosan

semmivel sem volt értelmetlenebb mint a milaui, csakhogy arra a franciák büszkék
  • osziapu
    Még egy gondolat a lehurrogásról:
    Miből?
    Tudtommal most éppen szarban a haza, azaz bocsánat, csak megszorító intézkedéseket foganatosítottak, ha jól tudom, akkor spórolás miatt. Akkor még egyszer: MIBŐL?
  • osziapu
    Mint lentebb írtam, egyáltalán nem vagyok a fejlődés ellen. Történetesen az informatika szakmában dolgozok, ráadásul még tanári végzettségem is van :), tehát egy pici rálátásom van a dologra.
    Egyszerűen csak nem hiszem, hogy ennek a rendszernek a közeljövőben (3-5 év (vagy még több)) valóban lenne realitása.

#15-re:
    Valóban nem akarunk digitális analfabétákat, de azért arra majd figyelni kell, nehogy átessünk a ló tulsó oldalára.

Persze nem rossz, ha a gyermek tud prezentációt csinálni, meg ért pár progihoz, de ha ezt nagyon eröltetik, akkor már csak arra lennék kíváncsi, hogy mondjuk 20-30 év múlva ki fog házat építeni, a menzán kaját főzni, buszt vezetni, stb...
    Vagy lehet, hogy addigra már ezekhez is számítógép kell?

Lehet, hogy csak a cikk hangvétele miatt (semmi baj a cikkel, jó) lett hirtel az a benyomásom, hogy úgy képzelik az egészet, hogy tényleg MINDENT géppel kell csinálni. Ez talán tényleg nem jó.
  • Ronny
    szerinted a völgyhíd is tökéletes beruházás volt...
  • Ronny
    ennek akkor lenne értelme ha a szülők maguk vennék meg a lurkónak a gépet(akár kedvező hitel formájában)és ezután a tankönyveket anyagát ingyen elérhetnék. Két tanáv alatt behozná az árát.

Az én adóforintjaimból viszont ne digitalizálják a tantermeket.
  • Mike
    a lehurrogókról az a véleményem, hogy nekik egyszerüen nem jó semmi
    és ez teljesen független bármitől, ők egyszerüen így élik az életüket
  • Mike
    ma már a számítógép elkerülhetetlen
    nem akarunk digitális analfabétákat, igaz?
    ettől még lehet bambulni, festeni, rajzolni hagyományos módon is

korszerü ismeretek sem ártanának a kölöknek, hogyan kell prezentációt csinálni, hiogyan kell több ember előtt beszélni - régen erre szolgált a kiselőadás - na bumm, most meg van hozzá projektor is, nagy ügy, és bizony nem ártana ha gyereek megtanulnák mi a tőzsde, hogy kell üzleti tervet készíteni, pályázatot beadni, ésatöbbi
  • evenor
    Senki nem mondta szerintem, hogy elsődleges legyen. De a jövőben, aki nem tudja akár csak bekapcsolni a gépet, az le fog maradni, mert egy bizonyos szintig elengedhetetlen lesz. Ugyan ezt veszem észre a nyelvtanítás/tanulás terén is. A számítástechnika és a nyelvtudás nálunk a béka segge alatt van. Lehet, hogy ezek a kis gépek nem a legtökéletesebbek, de kezdetnek nem rossz. Mondjuk, ha Win helyett Edubuntu-t raktak volna, akkor mégjobb lett volna.

Én még emlékszek, amikor ált. első előtt mondták szüleimnek, hogy a táska fog engem elvinni és nem fordítva. Régen sok minden más volt, nem volt számítógép, tv sem volt mindenkinél, illetve volt 1-2 csatorna. Persze, hogy akkor gyakrabban mentek ki a fiatalok focizni. Most van választás, de a saját hülyeséünket (meg, hogy a szülők nem beszélnek a gyerekeikkel otthon, nincsen társasjátékozás, ország-város, stb.) nem kellene a számítógépre fogni. A választás a mi kezünkben van, senki nem mondja meg, hogy mit kell csinálni.
  • Sir Quno Jedi
    Szegény kissrácokkal 7"-es kis fos kijelzőt bámultatni egy évtizeden keresztül az már felér egy terrortámadással szvsz.! Röhej!
  • osziapu
    Én nem azt mondom, hogy egyáltalán ne használjanak számítógépet, de ne az legyen az elsődleges. A körzős példa inkább azt akarta szemléltetni, hogy laptopon felnőtt emberünk remek házat tervez, de nem tud beverni egy szöget, mert azt sosem próbálta, stb.

Az igaz, hogy tényleg sok cuccot kellett/kell cipelni, viszont nem is volt ennyi elhízott, mozgászavaros gyerek, mint manapság. Persze itt az igazsághoz hozzátartozik, hogy annak idején nem heti 1-2 tesi óra volt, és mi még délutánonként játszottunk KINT, AZ UDVARON (pl. foci, ping-pong, ...). Tehát talán jobban bírtuk a strapát.

Nem vagyok a változás ellen, sőt..., de szerintem ezt előbb rendesen át kell gondolni.
  • Gerygrey
    Vagy, remekül megszerkeszti egy AUTOCAD szerű programmal pl. egy háromszög beírható körét, de egy körzővel nem tud mit kezdeni azon kívül, hogy kipiszkálja a koszt a körme alól.
    Manapság már az Autocad (és úgy általában a mélyebb ismeret) sokkal többet ér, mint az elavult módszerek.

szerencsétlen csóka tök humán beállítottságú, vagy kis művész lélek. Verseket olvasna, írna; festegetne, stb. számítógépre rá sem akar nézni, mégis azt kell bámulnia naphosszat
    Én is utáltam gyerekkoromban a tankönyveket, hát még cipelni nap mint nap 10+ kilós csomagot. Mégis muszáj volt használni őket.

A világ változik, fejlődik, a kőtáblába vésett rovásírás és a tintásüvegbe mártogatott libatoll is eltűnt, mégsem siratjuk. Ugyanerre a sorsra jut majd a kézírás, a papír és a toll is. Miért baj?
  • turul16
    Hon atyáink már megint élvezik a felesleges license dijjak csodáit.
  • osziapu
    :) jut eszembe, tesi óra: csórikámnak már nem kell több bukfencet csinálnia, bőven elég, ha ismeri a pontos szaknyelvi leírását (guruló átfordulás előre), és le tudja rajzolni (természetesen a csodalaptopján).

Rajzóra: ezentúl már nem kell ecsettel és festékkel "pepecselni", ott az egér rajzolgass kisfiam.
  • evenor
    És még mindig a Microsoft csatlósai vagyunk. Azért még most sem kérdés felébredni!
    Amúgy mi az az "oprendszer"?
  • Blero2
    Íme egy újabb felesleges project, amire el lehet pazarolni a pénzt.
    Digitális általános iskola :) Remélem ez csak vmi vicc. A tanárnak komolyabb kihívás lesz mint a gyereknek. De a parlamentben lehetne alkalmazni, ott is vmi hasonló a szavazásos rendszer. És akkor nem azt látná az ember, hogy minden képviselő nyomja a laptopját, hanem fixen csak azt tudnák nézni, amiről éppen beszélni kell. És még olcsób is lenne, mint laptopokkal felszerelni a "hozzáértő" urakat.