Városi körülmények között is bizonyítottak a robotautók
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Még beleraknak a már létezõ csúcs meg már kevésbé csúcs (alap) holmikat. És akkor fasza. 😄 És majd a Knight Industry fogja gyártani? 😄
Ezt nevezik úgy hogy a Chevrolet leányvállalata. Magyarán lófasz nem Chevi az itt kaphatókon csak a felirat... Persze a luxusabb típusok azok más tészta..
Kara kánként folytatom tanításom.
"Érdekes problémák amikrõl írsz, de én sok mindent másképp látok."
No, igen ehhez már az embereket is upgradelni kell.
200 éves ember: Persze, hogy a szerencsétlen emberré akart vállni, egy olyan világban ahol ez jelenti az egyetlen lehetõséget az önmegvalósításra, kiteljesedésre.
Egy más világban, ahol létezett volna egy elfogadott, és teljesen más alapokon nyugvó robottársadalom is, ott valószinûleg a fõszereplõ (Robin Williams?) is másképp döntött volna.
Robot kutya-macska-házibarát: Bár híve vagyok mindenféle technológiának, még akkor is ha csak szórakoztatásra szolgál, és semmiféle komolyabb hasznot nem hoz az emberiségnek, az ilyeneket felesleges, felszines, pazarló hülyeségnek tartom, ráadásul komoly etikai és társadalmi problémákat vet fel.
Olyan mint amikor egyes emberek gyerek helyett kutyát vagy macskát tartanak, babusgatják, öltöztetik rá hagyják a vagyonukat... csak mert nem akarják vállani azokat a felelõsségeket amelyeket egy valódi gyerek jelentene. Hát, talán jobb is ha az ilyenek kikerülnek a genetikai állományból utód híján.
Ennek a proli változata a robotháziállat. Megkíméli a tulajt még a valódi állatok okozta kellemetlenségektõl és felelõsségtõl is. Milyen remek. Ez nem elõny a társadalmi kapcsolatok terén, hanem inkább az emberek tovább leépüléséhez vezet.
Arról már ne is beszéljünk, hogy egy robot "háziállatnak" minek kellene emberi mesterséges intelligencia. Ha tényleg háziállat, akkor ugye elegendõ úgy tennie, mint egy állat tenne. Erre meg már ma is képesek vagyunk MI nélkül is.
De persze így a kapcsolat a robot kedvenccel soha nem lehet kölcsönösen valódi, hiszen a programnak nincsenek érzései. Tehát valójában csak becsapják magukat a tulajdonosok.
Egy valóban intelligens robot (nem egyszerû háziállatpótló, de mégis valahol hasonló szerepet tölt be) amely már túlmutat az elõre beprogramozott reakciókon, tehát mondhatni valódi érzései vannak vajon nem csak a rabszolgaság egy új módja lenne?
Hiszen, ha intelligens akkor nem kellene, hogy jogai is legyenek? Még egy állatnak is vannak jogai. És akkor mit csinálsz, ha a robotoddal aminek saját személyisége is van nem jössz ki jól? Visszaküldöd a gyárnak törlésre? Kidobod a szemétbe?
És hogyan alakul az emberek személyisége akik olyan házikedvencekkel (legyen az robot háziállat-utánzat, vagy egy intelligens robot játszótárs) nõnek fel amit ha meguntak egyszerûen félredobhatnak, és mivel a programozásuk miatt kötelezõen "szeretik" õt nem kell megtanulnia a másokkal való emberi bánásmódot...
Nomármost, azért elég emberi logika alapján fûzõdik az egész történet, ti. hogy (most figyelj!) a teremtmény próbál hasonulni teremtõjéhez. ("És teremté saját képére...")
No, de nem lennék Epikurosz, ha nem rondítanék bele olyan aggályoskodással, hogy például: a robotoknak számos elõnyük lehet, úgy értem a társas kapcsolatok terén is. Õszintén szólva én rég vágyok egy kutyusra, vagy egy macskára is akár, de naponta sétáltatni nem egyszerû, és ugye bepisilhet, bekakilhat. Egy intelligens robot nem tesz ilyent, teljesen szobatiszta. Úgyhogy, kb. 50, max. 100 év múlva nem sok jövõt jósolok a szobalányoknak és a bébiszittereknek.
NEM fárad, hátrafele és oldalt is lát, nem iszik, nem mérges, nem frusztrált - egyelõre - ... hadd ne soroljam.
Sok ember van (fõleg idõsek, de látáshiányban szenvedõk, stb is) akik nem tudnak autót vezetni. Vagy említhetném a vidéken, egyik faluból a másikba iskolába buszozó gyermekeket, aki látott már ilyet (ehhez vidéken kell buszozni az iskolakezdés környékén) az NEM FELEJTI EL SOHA.
A robotautóban a legnehezebb a körülvevõ tér (tereptárgyak) érzékelése és a közlejövõben várható elmozdulásainak megsaccolása. Ha ezt sikerül megoldani, akkor a többi már ehhez képest jelentéktelen feladat.
Ilyenek pl. hogy az autók (egyszerre többen is) kommunikáljanak egymással, ezáltal az elsõbbségadást, a sávváltást, egyéb manõvereket egyeztetni tudnák.
Teljesen átalakulhatna a KRESZ is. Nem lenne szükség sebességkorlátozó táblákra, mert a robot a pillanatnyi út- és forgalmi voszonyoknak megfelelõen vezetné az autót, és mivel nem fárad, nem hagy ki a figyelme, lényegesen gyorsabban mehetne a megfelelõ biztonság megtartása mellett, mint az ember.
Nem lenne "szükség" (??????????????) arra, hogy kirakjon egy idiótarohadék 40-es táblákat oda, ahol száraz úton, a nap 80%-ban 100-zal (!!!!!!!) lehet BIZTONSÁGOSAN közlekedni. Csupán azért, mert az autóvezetõk 1/10000-ed része esõben azon a helyen nem tud biztonságosan menni 50-nél többel, akkor rátartanak még 10-et, így jön ki a 40.
Fú, nem idegesítem tovább magam.
Szóval: hajrá robotok!
bizonyítottak a robotautók... naaa miket beszélek, nyelvbotlás volt <#idiota>#idiota>
A mostani autóvezetõk közül sokan valóban nem szivesen mondanának le a manuális irányítás lehetõségérõl, de ugyanakkor amint elterjednek az ilyen autók a jogosítvány már nem lesz elengedhetetlen feltétele az autóval való közlekedésnek. Innentõl a jogosítvány megszerzése sokkal inkább afféle hobbi lesz. Ezek után pedig az arány szép lassan eltolódik azonkak az irányába, akik egyátalán nem tudnak vezetni, de mégis autót akarnak használni.
Ha pedig sokan vannak ilyenek, akkor lesz kereslet olyan autókra is, amelyekbõl a költségek csökkentése miatt kispórolták a manuális vezérlés lehetõségét.
"Viszont ha a gép és az autó is vezethet, akkor baleset esetén hogy döntik el géphiba volt vagy emberi?"
Ha ilyen szintû elektronika be van építve az autóba, mint ami az automatizáláshoz kell, akkor egy adatrögzítõ már igazán nem tétel.
A kocsikban már most benne van a kompjúter, amely elvileg akár okozhatna balesetet. Talán okozott is. Ennek ellenére még nem hallottam olyan ítéletet, hogy ne a sofõr felelt volna.
Tudod min csodálkozom: a mélyzöldek még nem böfögtek be ide.
Épp most hallgatom a rédiót, autópálya építésekrõl van szó.
Amit mindig elfelejtünk: a mélyzöldek az autósokat, választókat cserélnék le a politikusok miatt, akiknek a hibájából még mindig nincs kész az M0, így a kamionok még mindig bepofátlankodnak Bp.-re. amúgy az M0-t mint a "halál útját" emlegetik.
Szerintem egy autó vezérlése ennél bonyolultabb feladat.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Még ez a koronás Catt is. Apropó, mit jelent a korona: bohócsipka? hi-hi.
tudtam, hogy amcsiban jobb a csevi, mint eu-ban, na. csak piszkálódni akartam.
a másik: olyan lassú ez a digitális adatfeldolgozás, mint a tetû. tudtommal voltak már kísérletek többcsatornás, egyszerre-sokat tíusú feldolgozásokra, aszem a képfeldolgozásnál alkalmaznak is ilyen cuccokat, amikor valós idõben azonosítják a tenoristákat a metróban.
Én esetleg olyan irányba mozdulnék el, hogy szûrni azt, ami mozog, az állókra, fõleg, ha az egy fa vagy épület, annyira nem figyelni. Az álló jármû persze más tészta. Érdekes, hogy az emberi agy általában jól megbírkózik ezzel. Aha: AI!
Egészen biztos vagyok benne, hogy a hírben szereplõ autók pontosan így mûködnek. Persze mivel ott még csak teszkörnyezetrõl van szó nincs szükség napi frissítésre...
Elvileg van is ilyesmi lehetõség a GPS navigációs rendszerekbe. Pl a TMC is valami hasonlóra szolgál
A gond csak az, hogy ehhez kellene egy napra- (órára-percre inkább) kész út információs adatbázis. Ez meg nálunk nincs.
Azonban én nem vagyok hozzáértõ, csak egy ötlet volt, elõre szólok, ha hülyeséget mondtam volna...
Far Cry 4 - www.FarCryHc.hu Far Cry Hungarian Community
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Common sense,based on a strict construction of the term,consists of what people in common would agree on:that which they\"sense\"(in common)as their common natural understanding. Go buy some!
Common sense,based on a strict construction of the term,consists of what people in common would agree on:that which they\"sense\"(in common)as their common natural understanding. Go buy some!
Bérbe vehet? reklámfelület...
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Kiadták a folytatását is?
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Engem például az általad felvázolt szitu nagyon emlékeztet Joe Haldeman Örök Béke címû könyvére...
LOÁL!
Hozzátenném, anno ipari robotokon és kibernetikán végeztem és így van némi "rálátásom" a dolgokra (sõt pont az ipari robotok látórendszereibõl diplomáztam). Amit ezek a fiúk mûvelnek az nem csoda, de legalábbis kemény, céltudatos kutatás/tervezés/tesztelés. Egy sima huszonéves heggesztõrobot legegyszerûbb (3 szabdságfokos) mozgás vezérlését is csak hatodfokú Jacobi mátrixokkal lehet leírni/elõre kalkulálni és gondolom nem kell részleteznem, hogy ennél mennyivel bonyolultabb feladatról van itt szó. Az egész a matematika-fizika-informatika-elektronika szoros összefonódása. Ide tényleg kellenek az agyasok. Nem egy atombombát kell feltalálniuk, de mégis van min törjék a fejüket... 😄
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
És éppen ezért szerintem a címben szereplõ állítás nem felel meg a valóságnak.
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ?
Mennyi idõbe tellik egy szebb pálya összehozása a pályatervezõnek? 2 hét 1 hónap?
Na most itt minden valós idõben megy!😉
Egyáltalán nem számit az autó márkája, az számit hogy milyen cuccot pakolnak bele.
ha egy játékprogiban egy sima proci nagyon bonyolult helyzeteket le tud képezni, plusz a csicsa, akkor egy autó IRL vezérléséhez mér nem elég ez a cpu kapacitás?
Ráadásul, irl nincs is annyi fegyver, varázslat, effekt (FX).<#nemtudom>#nemtudom>
(Mondjuk azt sem értem, hogy itt az SG-n, amikor egy szmájli fölé viszem a mutatót, mér nem írja ki a nevét?)
Anno volt egy igen jó kiadvány, amelynek defenzív vezetés volt asszem a címe. Igen hasznos olvasmány volt. Ha ennek szellemében tanítgatod az autód szoftverét, akkor lehet, hogy nem nyersz gyorsulási díjakat, de jó esélyekkel eljuthatsz az úticélodig egy darabban.
Vicces, de ez már jó jel, mert a számítókapacitást évrõl-évre meg lehet soxorozni, illetve újabb technológiákkal (neurális háló, analog procik) ki lehet váltani.