• L3zl13
    #46
    Érdekes problémák amikről írsz, de én sok mindent másképp látok.
    200 éves ember: Persze, hogy a szerencsétlen emberré akart vállni, egy olyan világban ahol ez jelenti az egyetlen lehetőséget az önmegvalósításra, kiteljesedésre.
    Egy más világban, ahol létezett volna egy elfogadott, és teljesen más alapokon nyugvó robottársadalom is, ott valószinűleg a főszereplő (Robin Williams?) is másképp döntött volna.

    Robot kutya-macska-házibarát: Bár híve vagyok mindenféle technológiának, még akkor is ha csak szórakoztatásra szolgál, és semmiféle komolyabb hasznot nem hoz az emberiségnek, az ilyeneket felesleges, felszines, pazarló hülyeségnek tartom, ráadásul komoly etikai és társadalmi problémákat vet fel.
    Olyan mint amikor egyes emberek gyerek helyett kutyát vagy macskát tartanak, babusgatják, öltöztetik rá hagyják a vagyonukat... csak mert nem akarják vállani azokat a felelősségeket amelyeket egy valódi gyerek jelentene. Hát, talán jobb is ha az ilyenek kikerülnek a genetikai állományból utód híján.
    Ennek a proli változata a robotháziállat. Megkíméli a tulajt még a valódi állatok okozta kellemetlenségektől és felelősségtől is. Milyen remek. Ez nem előny a társadalmi kapcsolatok terén, hanem inkább az emberek tovább leépüléséhez vezet.

    Arról már ne is beszéljünk, hogy egy robot "háziállatnak" minek kellene emberi mesterséges intelligencia. Ha tényleg háziállat, akkor ugye elegendő úgy tennie, mint egy állat tenne. Erre meg már ma is képesek vagyunk MI nélkül is.
    De persze így a kapcsolat a robot kedvenccel soha nem lehet kölcsönösen valódi, hiszen a programnak nincsenek érzései. Tehát valójában csak becsapják magukat a tulajdonosok.
    Egy valóban intelligens robot (nem egyszerű háziállatpótló, de mégis valahol hasonló szerepet tölt be) amely már túlmutat az előre beprogramozott reakciókon, tehát mondhatni valódi érzései vannak vajon nem csak a rabszolgaság egy új módja lenne?
    Hiszen, ha intelligens akkor nem kellene, hogy jogai is legyenek? Még egy állatnak is vannak jogai. És akkor mit csinálsz, ha a robotoddal aminek saját személyisége is van nem jössz ki jól? Visszaküldöd a gyárnak törlésre? Kidobod a szemétbe?
    És hogyan alakul az emberek személyisége akik olyan házikedvencekkel (legyen az robot háziállat-utánzat, vagy egy intelligens robot játszótárs) nőnek fel amit ha meguntak egyszerűen félredobhatnak, és mivel a programozásuk miatt kötelezően "szeretik" őt nem kell megtanulnia a másokkal való emberi bánásmódot...