Football Manager topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mor3llo
remélem nagyjából kivehetõ

"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú

Mor3llo
így kell a nagy riválist elgatyázni 😊
Ezzel a gyõzelemmel biztos, hogy rájátszást már játszhatok. A fõ cél azonban a 2. hely marad. Sajnos idõközben nyert a Crystal Palace, és a Nottingham Forrest is...

"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú

Darthmushroom
milyen statja van idén?
am internél nekem is hasonló volt a kicsik ellen, fõleg az újoncok ellen, 1 évbe asszem a 6 meccsbõl újonc ellen 1t nyertünk meg talán.

I will never be blue, I don't need no guns and I'd rather walk alone! MUFC

Mor3llo
Többek között errõl beszélek

az viszont rohadtul nem fér a fejembe, hogy itt a hajrá, lehetne biztosítani a 2. helyet, erre a tabella alsó részében levõ csapatokkal otthon/idegenben ikszelgetek, meg vért izzadva nyerek...
itt az ideje egy csapat-megbeszélésnek, úgy érzem

Darthmushroom
😄 nem rossz csatár, bár szerintem régebbi fmekbe jobb volt. IRL is tavaly kölcsön volt adva a Hibsnek és majdnem gólkirály lett. itt meg ugye játék elején átadón volt és mivel skót ezért hoztam 😄 Goodville vagy h írják is kölcsön van adva szóval két egész jó skót csatárom van így. De ma már nem folytatom majd holnap elkezdem a bajnokságot, meglepõ mert már jul. 31én kezdünk.

Mor3llo
az év elején 3. számúként indult nálam, most állandó kezdõ, és kb húzza a csapatot...

Darthmushroom
igen

Mor3llo
az én Griffithsem? 😄 sok sikert!

Darthmushroom
ígéretes.. elsõ bajnokiig elmentem, hát azért skótok rendesen 😄 0 pénz van 😄 két kulcs embernek 10m-s kivásárlási árat azért belõttem 😄 Griffiths meg érkezett kölcsön 😄

Darthmushroom
erõsen gondolkodok egy skót karrieren, bár a Celtic a kedvenc, de velük a bajnokság nem lenne túl nagy kihívás, ezért a Dundee United-en gondolkodok. Keret szimpatikus (Gauld+Mackay-Steven) nincs nagy múltjuk se, szóval nem lenne rossz, de még az Interrel se nyertem bl-t meg az AEK-el se voltam bajnok.

Mor3llo
Köszi 😊
A futballt ma nem mi játszottuk, viszont 2x is vezettünk 2 kontrából...jön a visszavágó, aminek nem nagyon örülök, nagyon megfeszített lesz így a végjáték, és könnyen 2 szék közé eshetünk. Ha továbbmennénk, az elõdöntõben az Aston Villa/Cardiff valamelyikével játszanánk.

Darthmushroom
Grat, szép menetelés

bakkerman
az szép!!!!

Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!

Mor3llo
Tegnap lejátszottam a FA-kupa meccsemet a Chelsea ellen...hát, fairytale lett, ahogy a játék mondaná 😊

Már maga a menetelés is megér egy misét. Természetesen a sorsoláson a két nagy közül kifogtam az egyiket. Megpróbáljuk a Csirkéket megkoppasztani, úgy tûnik, a nagy csapatok ellen elég durván mûködik a 4-1-4-1-es védekezõ taktikám. Emiatt bizakodó is vagyok, ha esetleg sikerülne feljutni a PL-be!

A CH-ban már csak 10 meccs van hátra, iszonyat jó lenne a biztos feljutást érõ 2. helyet elcsípni, nem szeretnék a rájátszásos meccseken megfázni...

Mor3llo
Milánóban nem olyan finom a kakaó 😊)

Egyébként gratula mindenkinek!

Nagyjából sikerült stabilizálni a középpályát és a csatársort, úgyhogy egykét nagyobb arányú gyõzelem már jött.
Viszont kiestünk a BL egyenes ági szakaszából a Lyon ellen 2-1 es összesítéssel, úgyhogy idén már tuti lemondok. Szerintetek Serie-A-ban van kihívás? Mindenképp olyan elsõosztályú de gyengébb csapatot szeretnék irányítani, ahova lehet igazolni jó játékosokat, és erõs a mezõny. Interbe meg a Romábais hívtak, de én a Fiorentinával szemezek.
bakkerman
ráküldtem egy scoutomat (Inter) Pistikére,kiváncsiságból hogy mit mond rá,másfél csillagot kapott,de nem is ez a lényeg,hanem hogy Pistike ügynöke szerint a játékost nem érdekli az Inter Milan 😄DDDDDDDDDD ajánlottam érte pénzt,elfogadta a Vidi,és a szerzõdés tárgyalásnál megmondta kerek-perec,hogy nem kíván tárgyalni a klubommal 😄DDD hát ez röhej basszameg 😄

Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!

Emlékszem én is erre 2010-es FM-bõl, volt hogy hülyeségbõl kitettem szélre a csatárokat és befelé irányítottam õket 😄 a '12-ben már nincs ez.
Még azt is be lehetett állítani, hogy hova fussanak támadáskor, védekezéskor... 😊) Imádtam, de a mostani azért már jóval realisztikusabb... 😊

www.smart-bus.hu

amúgy köszi mindenkinek a hozzászólásokat 😊
Hát eddig sem voltam elégedetlen (3 év alatt 3 bajnoki cím, 2 Magyar Kupa , 1 LigaK, 1 el elõdöntõ, 1 bl középdöntõ), de azért jó lenne ha a játékosok a potenciáljuknak megfelelõen játszanának. Máskülönben visszatöltök és elfogadom az Inter ajánlatát, amit elutasítottam 😄
Köszi!
Vigyázz, mert a 4-4-3-as taktika valami cheat lehet <#circling><#bee1>!
Egyébként fogadj meg minden tanácsot amit a srácok írtak ma neked, és nem hiszem, hogy elégedetlenkedni fogsz!
Igen FM 2012-ben tolom, amúgy nagyjából amit leírt Darth az igaz volt a 4-4-3 taktikámra, a második évben 50-60 gólos különbségem volt szezon végére és EL elõdöntõt játszottam.
Nembaj magunkra találunk aztán BL döntõ lesz. Grat BetonK-nak!
Darthmushroom
de szeretem h a nyilazás arra volt h hova menjen, nem a mentalitásra mint most a classic taktikánál 😄

<#eljen>

www.smart-bus.hu

Jöhet a döntõ!

Jaaaa... 😊

Mondjuk én még arra emlékszem, amikor CM volt, és gyakorlatilag bármilyen taktikával eredményes lehetett az ember pár év alatt! 😄 Volt, hogy 2-4-4-t játszottam... 😄

www.smart-bus.hu

Darthmushroom
jól emlékszek azt írta régebben h Õ fm 12-vel játszik szóval oda még a cheat taktika érvényes 😄 13ba kezdõdött az alkalmazkodás 😄

Én azt tapasztaltam, hogy az FM egyik titka az "alkalmazkodás". Régebben az volt, hogy volt egy "magic" taktika, amivel a 2.-3. évben szarrá pofoztad a világot...

No ez már megszûnt... sokkal jobban kell alkalmazkodni a körülményekhez, és az ellenfélhez is. Ne ugyanazt a taktikát játszasd az NB1-ben, mint amit a BL-ben. Nem a felállásra gondolok, hanem a mentalitásra... ha ilyen jó a csapatod, akkor hazai pályán az NB1-ben mindenki ellen támadni kell... sõt, akár idegenben is.

Emellett nagyon fontos, hogy kihúzd az ellenfél méregfogát... erre vannak tippek azon az oldalon amit linkeltem, de kiváló megoldás az is, ha a teljes meccset nézed eleinte, és keresed a hibákat. Ha például az ellenfél 4-4-2-t játszik és magas a labda birtoklása, akkor 90%, hogy ez amiatt van, mert a belsõ védekezõ mentalitású KP-ja mindig üresen van, szabadon várja a vissza passzokat. Ilyenkor érdemes szoros emberfogással ráállítani a támogató csatárodat, így máris létszámfölényed van a középpályán. Ha jobb a középpályád, akkor ráállíthatod a támogató középpályásod, és így 1-1-ben vagy a középpályán...

Az a lényeg, hogy mindenre van megoldás... 😊 Ha gyengébb csapat sûrûn megszívat, az 99%-ban a te hibád... 😊

www.smart-bus.hu

köszi!
Igazából a legnagyobb probléma, hogy amíg a BL-ben megyünk mint az állat, közben a hazai tök színvonaltalan bajnokságban folyamatosan 2-1, 2-0 meg ilyen meccseket játszunk, úgy hogy a csapat felét sztárcsapatok vinnék, és csak azért vezetem a tabellát mert sok a tizenegyesünk, meg a szögletgólunk.
Na mindegy befejeztem a sírást, ma lesz idõm meló után, ránézek a dolgokra, meg elmondom a csatáromnak hogy 10 millió EUR-ért nem 4 gólt várok 15 meccs alatt 😄
Darthmushroom
volt egy kis szerencsénk 😊

Ha azt akarod, hogy ívelések érkezzenek a TM fejére, akkor szélsõket kell alkalmaznod, õk azok, akik lefutnak az alapvonalig, és onnan próbálnak középre ívelni. Ehhez értelemszerûen olyan csapat utasítás szükséges, ami a szélekre helyezi a hangsúlyt, valamint szükség van gyors, jól cselezõ, jó "crossing" értékkel rendelkezõ játékosra.

De még ez is "kevés"... az eredményesség függ még az ellenfél szélsõ védõinek képességeitõl, attól, hogy mennyire tolja fel a védekezését (mekkora üres hely van a védelmni vonal mögött), milyen széles a pálya, stb... összetett dolog ez! 😊

Szerintem ITT nézz körül alaposan... 😊

www.smart-bus.hu

Nem, akkor félreérthetõen írtam, ugyanis múltidõben írtam hogy a WM-em "megcsinálta". A tavalyi évben alapvetõen egy fiatal osztrák srácra építettem, akit idén elvitt az Arsenal, így most egy brazil játszik (aki lassabb de technikásabb).
http://postimg.org/image/c5bvoq76j/
A tavalyi évben teljesen jól mûködött a WM, idén viszont nem. Egyébként érdekes, hogy Defensive Wingerre írja az asszisztens a brazilt, de úgy baromi szarul játszik.
Darthmushroom
alig mondasz ellent magadnak, elõbb azt írod h nem jó mert kevés a beadás, most meg h jó a WM mert megcsinálja amit elvársz. am ha már 442 akkor szerintem legalapabb h wingert használ az ember mivel a felállás maga a beadásokra meg a szél játékra épül.

<#awink>

www.smart-bus.hu

IF sosem volt nálam kijelölve, talán még a leg-legelején. Kipróbálom a Wingert, igazából eddig semmilyen tapasztalatom nem volt velük, mivel a WM-is megcsinálta azt amit elvártam korábban. Winger mellé milyen középsõ középpályások jók? Általában egy support AP és egy def BWM-et használok (CM-et szinte soha)
Terminátor14
Ezek szerint pont azt az egy szerepkört nem használod a szélen, amire szükséged lenne, ez pedig a Winger...Õk azok, akik elfutnak a szélen és beadnak, ennyi a dolguk. Anside forward direkt megy elõre, a csatár helyére és mindig befelé cselez, nem ad be, míg a wm meg inkább középsõ kp akar lenni csak kicsit szélebbre helyezkedik.

CSAK a Fradi

A taktikám, három évea 4-4-2-re épül, nekem nem igazán feküdtek a támadó középpályás vagy védekezõ középpályásokra építõ csapatok. A legtöbb játékosom alapból egy kifejezett posztra igazolt, úgyhogy ez nem kellene, hogy gond legyen.

A két csatárom egyébként Trequartista ill. Poacher a javaslatok szerint, de egyik sem rúgott gólt, amikor ezekben a szerepekben játszattam õket. Bár hozzáteszem, hogy a WM-eim sem járatják annyit a labdát, jellemzõ hogy a FB-k megelõzik a támadásban a WM-eket. Mind a négy szélsõm automatic duty-val ment.

Szóval elsõsorban az a baj, hogy a WM-ek nem jönnek fel eléggé a támadásokkal, vagy épp ellenkezõleg inside forwardként már megelõzik a csatárokat is, tehát a beadások elmaradnak. Többnyire középrõl jönnek a labdák, aminek az az eredménye, hogy elszerencsétlenkedik és belerúgják a kapusba...
Szerencsére sok a jó rúgótechnikájú játékosom, így beadásokból, szögletekbõl, távoli bombákból van gól, de elmaradnak a nagy arányú gyõzelmek, azért egy BL középdöntõs csapat berámolhatna párat egy Pápának (0-0 lett)
Terminátor14
Pont ezt akartam írni 😄 Az újrakezdett Fradis karrieremben elsõ évben Böde TM, egyértelmûen kiemelkedik a magyar mezõnybõl, 26 góllal lett gólkirály asszem 😊 Szóval meg lehet ez oldani, TM is lõhet sok gólt, de valóban nehéz.

Tavalyi játékban Szalai a Mainzban ugyanúgy TM volt nálam, viszont "csak" kb 14 gólt lõtt 40 meccsen, ami nem túl sok, viszont ott volt a sok assziszt meg a hasznos csapatjáték, és így vmi 7,50 körül volt az átlaga.

CSAK a Fradi

Az egyéni szerepek nagyban függnek a taktikától, a játékos képességeitõl, illetve az ellenfél taktikájától... Ha például van egy olyan játékos, akinek jók a TM képességei, az még önmagában nem elég... akkor lehet eredményes, ha például akkor használjuk TM-ként, ha jó szélsõink vannak, és a TM magasabb, nagyobbat ugrik, jobban fejel mint az ellenfél védõi... ( plusz ugye a szélsõink is jobbak az ellenfél szélsõinél ) A megfigyeléseim szerint fõleg akkor mûködik ez, ha mi tudunk dominálni...

A 14-ben Böde például kiemelkedik az NB1-bõl ezen a téren... nálam elég sok gólpasszt kapott a Jennertõl a próbakarrierem során...

www.smart-bus.hu

Barnabyka
Én amikor Tm-el játszottam (bármelyik fm-ben az elmúlt idõben), csak akkor mûködött, ha mellette vagy mögötte Tequartista volt, aki megkapta a playmaker szerepét is😊

Hát továbbra sincs változás, úgyhogy szerintem a teljes taktikát változtatnom kell.

Egyébként 1-1-et játszottunk a bernabeuban, azért az nem rossz, másodikak vagyunk a BL csoportkörben, és vezetjük a honi tabellát is. Csak azok a fránya gólok nem jönnek 😄 Persze lehet, hogy a dél amerikai játékosok annyira nem érzik jól magukat ebben a közegben és kell nekik egy év amíg adaptálják a játékstílust.
Elõször is grat az eredményekhez, bírom a magyar csapatok menetelését FM-ben 😊

Az az igazság, hogy két-három meccsenként állítgatom a csatáraim szerepét.
A linkelt fiú, a riport szerint TM-ben a legjobb, egyébként egy ideje már AF-ként használom, de azóta se javult sokat :/
A másik csatárom aki a brazil U21-ben szórja a gólokat:
http://postimg.org/image/xqgycc3x7/

Õt poachernek írta az asszisztens, õt poacher és supporting dlf között váltogattam, elég kevés eredménnyel. Ha a BL-t és a kupákat nem számoljuk, 12 meccsen a két csatár 8 gólt lõtt az szerintem baromi kevés, a középpályásom vezeti a góllövõ listát 8 góllal.

Az angol leírások alapján én is az AF & P kombót használnám, de valahogy eddig nem akart mûködni.
Csatlakozom Darthmushroom kolléga véleményéhez! Annyi biztos, hogy én nem szoktam TM-mel játszani, nálam az AF+P a módi. Target man-t nem játszatnék olyan játékossal, akinek a headig értéke nincs minimum 16, de inkább 17, illetve nincs legalább 187 cm magas. Próbáld ki a linkelt srácot AF-ként, de nálam az igazi gólvágók általában a poacherek!
Félidõhöz értem a bajnokságban, eddig minden a terv szerint, továbbjutás Bl-bõl, elsõ hely a bajnokságban.
A Bayernnel egy osztállyal fentebb játszottunk végig másik két ellenfelünknél a csoportban, az volt a kérdés, hogy egymással miket játszunk. Elõzõ szezonban két döntetlennel zártunk egymás ellen (2-2 nálam, 3-3 náluk). Idén is szoros meccseket játszottunk, egy gyõzelem itt, egy gyõzelem ott. Nagy bravúr ez ismét. A kieséses szakaszba tovább jutott a Dinamo Zagreb is, mi pedig a Schalke csapatát kaptuk. Így alakultak a meccseim:

A csoport végeredménye:

A góllövõlista jól mutat 😄:

Legnagyobb örömömre, és meglepetésemre Bücs Zsolt vezetésével kijutottunk a VB-re:

Darthmushroom
Target Man-tól szerintem ne is várják sok gólt, neki inkább a labda megtartása a fontos, mivel magas fizikális támadónak kell TM-nek lenni, am mellé szerintem jobb egy poacher mint egy DLF

Hát pont ezaz! Amikor AP-ként használtam közel sem volt olyan hatékony, BWM-ként viszont kifejezetten jól játszik és vezeti a góllövõ listát. (Egyébként 11-es tackling végülis nem olyan rossz). Szóval én inkább arra gondoltam, hogy talán az asszisztensem nem mérte fel jól, hogy a játékosnak mi a legjobb valódi szerep... De aztán lehet nem ennyire mély a játék. Csak azért furcsa, hogy a leginkább fekvõ szerepben nem játszik jól. Egyébként a taktikám:
Def: 4 - FB - BPD - CD - FB
Mid: 4 - WM - AP - BWM - WM
Att: 2 - TM - DLF
És controlling, rövidpasszos gyors játék. De a csatárok, még mindig gyakorlatilag csak a BL-ben rúgnak gólt, bajnokságban alig.
http://postimg.org/image/h6j9q3emz/
12 meccs után 5 gólja van, ennél azért többet várnék ilyen statokkal. TM-ként játszik.
Darthmushroom
Inkább a taktikába h illik az adott szerep, játékost át lehet nevelni, eladni stb.. am egy AP-t odarakni BWM-nek elég nagy hülyeség mivel az olyan játékoknak a szerelés értéke nagyon gyenge oda meg pont az az egyik legfontosabb.

FM2014-hez skót "second illetve third division" mezeket ti találtatok valahol? Csak az elsõ 2 osztályhoz találtam mezeket. Ha valaki tud a másik két osztályhoz is hálás lennék, ha megosztaná velem.
Az érdekelne, hogy ti hogyan szoktátok beállítani a játékosok szerepét? Vagy szerintetek mennyire fontos, hogy az adott játékos a neki leginkább kézenfekvõ szerepben játsszon.

Nálam egy idõben automatikusan ment a szereposztás, majd késõbb az asszisztens riportja alapján. Jelenleg a két csatárom egyik Target Man, a másik DLF. Rengeteget változtatgattam, mert pl az AP-nek jelölt középpályásom, nem volt hatékony annak ellenére, hogy az asszisztens szerint az a természetes szerepe. Miután ball winning MF-re állítottam, védekezõ szereppel, rúgott három gólt, szóval elég érdekes...

Kíváncsi vagyok nektek mi a tapasztalatotok.