171
 • Deus Ex
  #171
  Jaja, a Year of Hell. De nekem a trek sorozatok közül leginkább a DS tetszett, némi mélysége volt a karaktereknek, nem tisztán az elit gárda hősies halált megvető, stb. lozungok ténykedése, a végén erkölcsi tanulsággal, másrészről nem sokmindenbe belekapkodás zajlott, hanem egy adott keret kitöltése. Most pedig természetesen a BSG a favorit, annak ellenére, hogy egyes döntéshozók sokat tesznek a nézők elüldözése érdekében.

  Azért amikor Patrick Stewart 2003-ban Magyarországon járt, elmentem a közönségtalálkozóra, mégha nyolc órai vonatos bumlizásba is került a dolog. Csak hogy a témához is kapcsolódjon valamelyest a történet, aznap este vettem meg a MOM Parkban a Hraskó féle rel könyvet..:-)
 • bvalek2
  #170
  Láttam én is azt a részt. Voyager első három szezon király volt, egyik másik rész elég parás volt, de még utána is tudtak összehozni néhány kiemelkedő epizódot :)

  Szerettem, amikor az aktuális Star Trek sorozat feldolgozott valami tudományos/filozófiai problémát, jaj de jókat lehetett vitatkozni róluk :)

  Nekem az időuztazásosak a kedvenceim, meg az a dupla rész a krenim birodalomról, amiben egy nagy időhajó kitörölte az időből azt, amire rálőtt, huh, volt ám agymenés utána rendesen.

  Ja, egyébként még éppenhogy témába vág: térmeghajtás
 • Epikurosz
  #169
  Vol a star Treknek egy érdekes epizódj, amelyben a zűrhajó egy furcsa olygó fogságába esett, amelyen az idő sokkal gyorsabban telt, mint máshol. Egy nap alatt ezer éveket fejlődtek. Az egükön dekkoló űrhajó meg inspirálta őket.
  De jó lenne nálunk is felgyorsítani a fejlődést.
 • bvalek2
  #168
  ON!!!!!!!!

  Közben azon gondolkoztam, hogy azok az elvek amiket felsoroltam (relativitás, kazualitás, közelhatás, ekvivalencia), végülis csak megfigyelések. Szóval, ha soha sem láttunk volna hangsebességnél gyorsabb mozgást, az is egy fizikai elv lenne rögtön, aztán lenne elképedés, ha kiderülne, hogy nem mindig úgy van. Szóval lehet hogy még mi is fogunk csodálkozni

  Külön elnézést kérek a témába vágó hozzászólásért, nem akarok bünti pontot, neee, kérem, neeee!

 • bvalek2
  #167
  Ilyenek a civil ruhás rendőrök, pont ez a lényeg...
 • Deus Ex
  #166
  Más részről pedig ugye nem látszott, hogy te admin vagy..
 • gz8
  #165
  Talán nem kellene _hangsúlyozottan_ beszólni.
  Inkább kétszer mérj, mint egyszer sírj. Részemről a téma lezárva.
  /off
 • Deus Ex
  #164
  Mindíg örülök, ha sikerül összetalálkoznom egy öntudatos adminisztrátorral. Lehet nyugodtan bannolni, elegendő MAC és IP áll rendelkezésemre további fórumozáshoz, mindenesetre nem tartom jogosnak a két figyelmeztetést, s a 160-as hozzászólásom talán némiképpen összefoglalja a közállapotok egyik súlyos, társadalomra gyakorolt hatását is. Az emberek figyelmét elvonja a létbizonytalanság, s az alkotókedvet megöli az életfeltételek romlását prognosztizáló valószínű jövőkép.

  Bár itt nem teljesen világos, ki áll egy-egy nick mögött, azért a plebs-t talán nem kéne szórni boldogra-boldogtalanra. Adminisztrátorként idővel elfeledkezik arról az ember, hogy mindenhatósága csak egy konkrét informatikai rendszeren belül áll fenn, hajlamos azokat az élet minden területén fennállónak tekiteni, s ez esetenként bizonyosfajta kellemetlenségekhez szokik vezetni.

  A büntetés osztogatásánál talán érdemes volna azt is figyelembe venni, hogy az elmúl öt-hat év alatt hozzászólásaim százaiban a tudatlanság ellen emeltem szót, s itt is csak akkor kezdtem politikával foglalkozni, amikor valaki a szélsőségesen helytelen nézeteit kezdte terjeszteni.
 • tpeterr
  #163
  Vigyázz gz8-cal, én is tőle kaptam a büntetőpontot. :-)
 • gz8
  #162
  No problemo.
 • gz8
  #161
  Ez volt a szépen szóltam.
  A hogyant s mikéntet nem a plebsre bízták.
 • Deus Ex
  #160
  A hozzászólások jól mutatják: ha a létbiztonság kerül veszélybe, ha a jövő borússá válik, akkor a jónép nem a fennkölt, elvont dolgokkal foglalkozik, hanem az aktuális szorongató problémákkal..
 • Deus Ex
  #159
  Ne_Szójjá_Bé!
 • Epikurosz
  #158
  Nem lehet, kell.
 • gz8
  #157
  A politizálást be lehet fejezni!
 • tpeterr
  #156
  Lehet, hogy nem a szupernóvákkal van a baj, hanem csak velünk. :-D
 • neoG
  #155
  sötét anyag ott van a parlamentben.ott a politikusok fejében!
 • tpeterr
  #154
  Hú, de nincs kedvem meg erőm végigolvasni az összes hozzászólást, pedig biztos szereznének nekem pár víg pillanatot, pláne ha a relativitás-elmélet is szóba került.
  A politika meg hogy jött most ide? :-D
 • Epikurosz
  #153
  OOF
  Nekem is már elegem van a politikából.
  Fletó szélhámos gazfickó, OV egy árnyalattal jobb, ő csak surmó, taktikázó, Kókáék kóklerek, Ibolyka olyan nebáncsvirág, még az is lehet, hogy 2010-ben a Jobbikra szavazok. UFF
 • Picizöldfül
  #152
  :)))) Vicc gyerekek vicc :)))) Dejó annak aki bent sincs parlamentben DOLGOZÁS címen és közbe kapja a 800 meg nemtom hányezer ft-nyi fizut. :))))) VICCC GYEREKEK VICCC:) am mi is a helyzet a sötét anyaggal manapság?:P
 • Deus Ex
  #151
  Óf: és ha jó javaslattal áll elő az ellenzék akkor mi történik? A kormánykoalíció letapossa, mert a) akkor kellett volna okosnak lenni, amikor ők kormányoznak, b) nehogymár elfogadjuk az ellenzék javaslatát bevallva, hogy mi nem tudunk jó megoldással előállni, c) nehogymár elfogadjuk az ellenzék javaslatát, mert akkor nem a minket hatalmon tartó érdekkör jut előbbre, d) ők sem fogadták el a mieinket, amielőtt fordult a kocka, e) stb.
  Időnként nézem a parlamenti közvetítéseket, és nem tudom minek az az egész bohóckodás. Süketek párbeszéde zajlik, színjáték, képmutató komédia, s a lényeges dolgok a háttérben dőlnek el.
  Flegma, cinikus sárbataposás zajlik ott érdemi csapatmunka helyett, a másik érdemes munkájának, javaslatainak a legkisebb elismerése nélkül. Piszlicsáré részletproblémákon aggatják a körmeiket és ezek mentén folytatnak parttalan és lényegtelen vitákat.. ehh. Lehet, hogy valamit én értek félre a parlament munkájával és céljával kapcsolatban, de számomra az egész a hatékonyság és célszerűség látszatát is nélkülöző gittegyletnek tűnik.
 • bvalek2
  #150
  Meglássuk, OV-ék egyszer már bizonyítottak, én adok nekik még egy esélyt. Mást úgysem tudunk tenni, a mostani vezetésnek minél előbb mennie kell, társadalmi támogatottsága, szakemberei, kormányzási tapasztalata csak a Fidesznek van.
 • L3zl13
  #149
  "Miért nem a mostani kormányról beszélünk? Azért mert az egy akkora nagy nulla, hogy szót sem érdemel. Fletóék mint csinálnak jól a saját zsebük teletömésén kívül? A Fidesz kormányról lehet pro és kontra értelemesen beszélgetni, a mostaniról nemigazán."

  Nos lehet, hogy a mostani kormány egy nulla, de amíg az ellenzék nem kínál semmiféle alternatívát, csak a tejjel mézzel folyó kánaánt igérgeti függetlenül attól, hogy ezt mekkora képtelenség a jelenlegi gazdasági helyzetben, vagy hogy megmondaná ehelyett milyen intézkedésekkel akarja az országot kirángatni a [email protected]ól, csak hogy ezzel szavazatokat szerezzen magának, még mindig inkább a jelenlegit választom.
  Nem azért mert szimpatizálok velük, hanem a másik oldal ELLEN, hogy ha elegen vélekednek úgy, ahogy én, ne érje meg ilyen stratégiát alkalmazni.
 • bvalek2
  #148
  Csodálkozom hogy még nem álltak neki kimoderálni az offtopic hozzászólásokat... Lehet hogy azért, mert most kivételesen képesek vagyunk egymás anyázása nélkül civilizáltan megtárgyalni a témát? :)

  Csak szeretném halkan megjegyezni, hogy miről is beszélgetünk? Egy két ciklussal ezelőtti kormány teljesítménye nem túl aktuális téma, mégis azt elemezzük, érvekkel, számokkal, te mondjuk forrásokat is adsz, én csak fejből mondok számokat, néha jól emlékszem, néha nem... Miért nem a mostani kormányról beszélünk? Azért mert az egy akkora nagy nulla, hogy szót sem érdemel. Fletóék mint csinálnak jól a saját zsebük teletömésén kívül? A Fidesz kormányról lehet pro és kontra értelemesen beszélgetni, a mostaniról nemigazán.

  Szerintem amit az Orbán-kormány elrontott, az pl. a mezőgazdaság (bár ez Torgyán elvtárs érdeme, koalíciós kényszer), viszont az egészségügy az ő saruk. A Gógl Árpi nem csinált semmit, a Mikola most azt mondja, hogy nem volt ideje radikális változásokhoz, jó kifogás... Aztán ha már nem ment az autópályaépítés, konszoilidálhatták volna a MÁV-ot, jót tett volna az is a gazdaságnak, valamin szállítani kell, meg utazni.

  A honvédség viszont egész jól átvészelte a kisgazda minisztert, tartották a 44-ezres harcoló alakulat létszámot, (mondjuk kötelező sorkatonai szolgálatot elvből ellenzem, de ez nem befolyásolta a szavazatomat, ennyit kibírok), a diákhitel óriási ötlet volt, lakástámogatások, családtámogatások rendszere jól működött, stb.

  Te úgy tűnik jobban ismered a számokat mint én, szerintem az a kormány szinten tartotta Magyarországot, makrogazdasági téren (Szlovéniával voltunk egy szinten, ott már euró van), és az állampolgárok hétköznapi lehetőségei szintjén is. Nézegettem azt belinkelt KSH adósság-kimutatást, megnevezik hogy kinek tartozunk, jelentősen csökkent a külföldi adósság akkoriban, és annak van nagyobb kamata, meg az a kifizetés ugye kimegy az országból. Míg, ha állambácsi tartozik Kis Pistának, és kifizeti, Kis Pista itthon költi el, meg itthon adózik utána.

  A mostani kormány mi a fenének duplázta meg az adósságot? Az ország a Horn-kormány szintjére süllyedt vissza, mire költötték azt a rakás pénzt? Miért a profitot termelő állami vállalatokat adják el, amikor azok segíthetnének a költségvetés bevételi oldalán? (pl. MÁV Cargo) Miért nincs Pécsett honvédség? Senki sem védi a dél-dunántúlt! Miért nincs tüzérség, harckocsik? 8000 katonánk van, miért van 50 dandártábornok? Miért az az össz légierő, amelyik augusztusban parádézott? Medgyessí-ék minek modósították 120 milliárd forintért a Gripen szerződést utántöltős gépekre? (nem is tudtam, hogy ilyen nagy a légterünk, de töltőgépet bezzeg nem vettek...) Miért lesz az egyik pécsi gyerekkorházból Gyurcsány-villa? Nem elég neki az, amit elvett a zsidóktól? Miért nem kell elszámolni a magánnyugdíjpénztáraknak a pénzügyi helyzetükről? Nekem kötelező odautalni a pénzt, állítólag onnan kapok majd nyugdíjat. Áááááá!! (üvölt)

  Lehetne még sorolni a költői kérdéseket, az embernek kinyílik a bicska a zsebében...
 • dez
  #147
  Nem így kell nézni, mert magyar állampolgár is vehet fel devizában hitelt. És akár külföldről is lehet forintban, stb. Különösebben nem vagyok tájékozott ebben, csak teljesen sötétben sem szeretek tapogatózni, aztán menni az elemlámpa csóvája után, mint a lepkék.

  Igenis az orvosoknak is jelentős szerepe van az egészben. Az emberek egyre több gyógyszert szednek, és egy bizonyos határ alá nem lehet szorítani a beszerzési árakat - a gyógyszergyártás nem éppen nonprofit vállalkozás. De persze sok más baj is van itt.
 • bvalek2
  #146
  Megnéztem, az Orbán-kormány idején csak a forint-hitel nőtt, a devizahitel csökkent. Te tájékozottnak tűnsz a kérdésben, ez mit is jelent? Kinek tartozik az állam forintban? Ahogy elnézem, nekünk, állampolgároknak. Szóval, az Orbán-kormány alatt csökkent az ország külföldi adósságállománya, a belföldi növekedett mindössze, állampapírokba ment át, meg ilyesmi. Ez számomra pozitívum, de te biztos tudod, hogy mi a rossz benne.

  Nem az orvosokat kell cseszegetni, hanem jó gyógyszerár-megállapodást kell kötni. Érdekes módon ez sikerült a jobboldali kormánynak, a baloldalinak nem.
 • Epikurosz
  #145
  na, majd belerakok az aláírásomba valamilyen politikai lózungot!
 • dez
  #144
  Hát ja, nem kellett volna reagálni a propagandára, sem egyik, sem másik irányban. :\
 • dez
  #143
  (Mármint persze nem az egészségügyi kiadások egésze megy nekik, de elég szép hányada. Ezért próbálkoztak az e.ü. minisztériumok mindenféle intézkedéssel rávenni az orvosokat, hogy lehetőleg nem a legdrágább gyógyszereket írják fel, ha van u.a. a hatóanyagot tartalmazó olcsóbb is, hiába. Na persze az olcsó után nincs/kisebb a "jutalék"...)
 • Legendary
  #142
  Hi,
  Ne már hogy politikával kell elbarmolni egy tudományos topikot. :(
 • dez
  #141
  Vannak.
  (Év végi adatok mind:)
  1992: 2305,09
  1993: 3147,45
  1994: 3751,60
  1995: 4733,50
  1996: 4932,38
  1997: 5370,72
  1998: 6165,79
  1999: 6886,40
  2000: 7226,20
  2001: 7721,56
  Hát nem épp csökkent itt sem... Hanem hasonló ütemben, évente átlag 1000Mrd-vel nőtt.

  (Valahol arról is van adat, hogy ennek mekkora része az egészségügy - jó nagy. És az a sok pénz megy egyenesen a gyógyszergyártók zsebébe, szal nem kis részben nekik van/volt kiszolgáltatva eddig az ország.)
 • bvalek2
  #140
  Ááá, szóval fletóék nem háromszorozták meg az adósságot, mindössze megduplázták. Milyen kedves tőlük, rohanok bocsánatot kérni a rágalmazásért. Érdekes, Orbán-kormány idejéből miért nincs több adat? A pedig 2002-es adósság azért nagyobb a 2001-esnél, mert akkorra a D-209-es már elkezdte a működését...

  És azt tudtad, hogy GDP százalékában világszinten a harmadik legnagyobb az adósságunk, a Fülöp-szigetek, és Argentina után? És azt, hogy idén világszinten második az államháztartási hiányunk, szintén GDP százalékban, Libanon után? Csak azért nem vagyunk elsők, mert Libanonban háború van. De még a szarrá bombázott Iraknak is kisebb a hiánya.

  Hát gyerekek, nem így nézett ki ez az ország az ezredfordulón. Aki képes mégegyszer erre a kormányra szavazni, az benne van az "üzletben", vagy hülye.
 • dez
  #139
  (Az utolsó 3 szám 2007 utóbbi 3 hónapja.)
 • dez
  #138
  (Egyébként az volt a fő baj, hogy 2006-ban elérte a GDP 60%-át, amikoris a külföldi hitelintézetek azt mondták, hogy ez már túl rizikós, csökkenteni kell.)
 • dez
  #137
  Ne beszéljetek már butaságokat. hivatalos adatok. (Lásd "A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ADÓSSÁGA" alatt.)
  Alakulása 2001 óta:
  7 719,5 - 9 224,2 - 10 587,7 - 11 592,4 - 12 744,2 - 14 676,7 - 15 504,4 - 15 536,2 - 15 444,6
 • bvalek2
  #136
  Az EU-ban régóta hátulról a harmadikak vagyunk az egészségügyre költésben, a költségvetés százalékában kifejezve. És te bekajáltad a baromságot, hogy túl sokat költünk rá...

  1998 és 2002 között csökkent az államadósság, azóta megháromszorozódott. Te melyik országban éltél eddig? szeretnék én is odaköltözni

  Majd jön a Balázs, és szétcsap, meglássátok, röpülnek az offolók
 • Epikurosz
  #135
  A témára kicsit visszakanyarodva:

  Ha csak a szupinóvákkal lenne gond... :-)

  Egy ateizmust propagáló egyetemi professzor mondta régen, ég a komonista időkben:
  "Az égiek bírálatát a földiek bírálatával kell kezdeni."

  NA, MENTEM.
 • Epikurosz
  #134
  Offolunk, jajdejó :-)

  jut eszembe egy közmondás: "Akasztottak már nálad ártatlanabbat is."

  1989ben Ceausecut 15 mrd $ adósság VISSZAFIZETÉSE UTÁN elkergették, sőt kibelezték a románok.

  Koreaában, Argentínában, Mexikóban stb. szintén nagy felfordulást okozott a nagy államadósság.
 • Epikurosz
  #133
  Nézd, nem kell kórházba menni.

  Én egyszercsak meguntam, hogy a háziborzosom állandóan várná a borravalót, egy szaros koleszterinelleni receptért 1,5 órát kell várni.
  - Kész, ennyi! -mondtam magamban, és felhagytam az antikolesz. gyógyszerrel. Kiválóan érzem magam, kb. 4 éve még náthám sem volt. Persze, természetgyógyász buzi (is) vagyok, nekem könnyű.

  Másik téma: Csak 80 milliárd a magyar államadósság jelenleg, ez hivatalos adat.
  Lehet töprengeni.
 • dez
  #132
  Koránt sem hírtelen.