85
  • dez
    #85
    Uccs, igazad van, kevertem Germanusszal. Meg a Vámbéry is benne volt valamilyen módon a képben, de már nem emlékszem, még gyerekkoromban beszéltek erről (aztán nem sokkal később meg is halt nagyapám), majd megkérdezem nagyanyámat.
  • Epikurosz
    #84
    Neked az elsőt elhiszem, de a másodikot nem.

    Kőrösi régen meghalt, amikor a te nagyapád született.
  • dez
    #83
    Kurzweil egy igazi őrült, és mellesleg szanzációhajhász. :(
    Egyébként Kőrösi nagyapám "haverja" volt. :)
  • hdo
    #82
    A statisztika tudomány minden esetben jó és jól működik ... aha .... arra a statisztikára gondolsz amelyik kijelenti hogy ha egyik héten híg fosásom van, a másik héten meg szorulásom, akkor 2 hét felbontáson teljesen normális volt az emésztésem?
  • Mateo87
    #81
    Ha nem az egyház, meg a tudománybuktatók, valószínüleg már GeForce 38900 GTX Ultra 16GB DDR16 -al játszanánk a CryEngine23 csodáival :)
  • Epikurosz
    #80
    Akire viszont figyelni szoktam, és ajánlom melegen nektek is, az Mr. Ray Kurzweil úr.

    Amúgy, lelövöm a poént, valszeg ő is zsidó, de egyike azoknak, akiket elfogadok, és értékelek.

    Na, jóvanna.

    Kőrösi Csoma Sándorról írt egy regényt, ha jól emlékszem Bitay Ödön. "A nagy út"

    Ebben volt egy tömény mondat, amelyet annyira megjegyeztem, hogy kb. 30 évvel a regény elolvasása után is emkékszem rá:

    "A hatalmasokat (értsd pólitikusokat) saját hazájukban tisztelik, a tudósokat pedig az egész világon".
    Jó, mi?
    (nem biztos, hogy szószerint volt)
  • Epikurosz
    #79
    Tényleg hálás vagyok neked, megspóroltál nekem 30 percet. Amúgyis dolgoznom kellett, nem nagyon értem rá.
    Egy újabb dumás kipipálva. :-)
  • AranyKéz
    #78
    "Great Question", "Our science is better", "You have to be a dick to everyone who doesn't think like you", "Our answer to the Great Question shall prevail", "Wise One", "Pray Science", "Science be praised"

    Nem tudom feltűnt-e, de kitűnően ábrázolták a vallást, csak pár szó lett kicserélve. Nem túl meggyőző.
  • ge3lan
    #77
    Valójában nem tartom túl érdekesnek :)
    3 nagy probléma:
    1. az emberek meghalnak és emiatt folyamatosan sok tudás is eltűnik.
    2. az emberiség jövője veszélyben van, túl éljük-e a 21. századot stb.
    3. az élet általában nem olyan jó mint amilyen lehetne: van betegség, minenféle szenvedés, szellemi elmaradottság stb. Mivel az ürge mostanában ilyen transhumanism dolgokkal foglalkozik a szöveg fele arről szól, h hogyan fejlődhet az ember meg milyen ember modifikáló technológiák lesznek a jövőben.
  • fade2black
    #76
    Hát vikiröl néztem medieval britain.
    De bronzkorban vagy mikor inkább 15-20év volt.

    Logikailag egyébként bőven belefér.
  • Epikurosz
    #75
    Össze tudnád foglalni, hohy mit mondott ez az ürge?
    Elkezdtem nézni, de akkora szellemi masztizásnak tartottam, hogy nem volt türelmem végignézni.
  • ge3lan
    #74
    Ha egy probléma megszokott, attól az még probléma.
    3 nagy probléma
  • Su0my
    #73
    gehhe

    kollega, akkor lehet, hogy erről a környékről nem csak engem, hanem téged is fognak tanítani még 1000-2000 múlva is? Mekkora jó, hogy még így kapcsolatba is kerültünk, kicsi a világ!
  • Epikurosz
    #72
    "1000-2000 év múlva újra felfedeznek és hoppá: ennek a faszinak igaza volt"

    Én egy ilyen faszi vagyok.
    Kell nektek min. 500 év, hogy rájöjjetek az igazamra. :-))
  • Epikurosz
    #71
    az tényleg hülyeség, hohy több százezer.

    igazából a keresztény egyházak kevés embert égettek meg máglyán. pár százról van szó. ehhez képest ami ma folyik...

    a lakáshitelre visszatérve: nincs igaza az itt szólóknak, mert a kÁDÁR KORSZAKBAN A MUNKAHELYED ADOTT SZOLGÁLATI LAKÁST. eZEKET AZTÁN a manusok kb. 100 ezer forinért megvették 91-92-ben. Persze, főleg panelekről van szó.

    És ezeknek a proliknak most még van pofájuk állami ámogatást kérni felújításra, szigetelésre stb.

    Mondok egy példát:
    Én egy ilyen panelben laktam sokáig, albérletben.
    A manus nem fizette ki a 100 ezeret, hanem megvette hitelre a lakást, a havi törlesztőrészlet 25 évre havi 500 forintra jött ki!!!

    Az albérlet díja, amit én fizettem volt 50 ezer Ft.!!!

    !!!
  • rolika
    #70
    pontosítanék: ha nem lett volna a bigott kereszténység, meg az inkvizíció. magával az evangéliumban leírt kereszténységgel nincs semmi baj, sőt.
    de amúgy igazad van, már régen a marson lennénk...
  • Su0my
    #69
    és akkor meg a 'pénz vallását' fogják okolni, pedig lehet, hogy ugyanúgy most nem tudnánk felhasználni ezeket az elméleteket->szerintem minden okkal történik(nem feltétlenül valami megfoghatatlan erőre szeretnék most célozni). ha újra felfedezünk valamit(kombinatorikát) mondjuk 2000 évvel később, lehet azért van, mert AKKOR érünk el arra a szintre, hogy tudjuk használni...
  • AranyKéz
    #68
    << hogy a vallas odaig jutott, ameddig, az egyedul nekunk, embereknek koszonheto >>

    Ez körülbelül olyan, mintha azt mondanád, hogy a kommunizmus, vagy akár egy átlag diktatúra is az embereknek köszönhető.
  • Su0my
    #67
    az eredeti témára visszatérve:

    Arkhimédészék szerintem inkább 1000-2000 évvel meghaladták a saját korukat és annak technikai színvonalát, lehet, hogy lenne 10-20 (100-200) éves szórása annak, hogy a mai technikai színvonal mikor fejlődhetett volna ki a keresztény egyház nélkül, de 1 történelemben nincs 'ha', 2 tökmindegy, most már így alakult, 3: itt igazából egyetlen egy dologról van szó: Arkhimédész zsenialitásáról, hány évvel haladta meg saját korát. És ki tudja, ma hány olyan gondolkodó lehet, akit 500(Newton, pl), vagy 1000-2000 év múlva újra felfedeznek és hoppá: ennek a faszinak igaza volt, miért csak 2 éve találtuk ki/használtuk fel ezeket az elméleteket, ha adott volt a tudás 500-1000-2000 éve???
  • feamatar
    #66
    már ezelőtt 20 évvel is hitelből építkeztek, meg már 30 éve is...
    szüleimnek is sok-sok évébe került míg kifizették hitelt, de ez igazán nem kifogás.
    A hiteltől lehet ódzkodni de nyugati társadalmunk erre épül és talán vesztét is ez okozza majd :s
  • feamatar
    #65
    a statisztika tudomány, minden esetben jó és működik. De az, hogy ezt a tudományt mire haszánljuk, az más kérdés. Egy statiszika elkészítése rengeteg dolog kiértékelését jelenti, különben nem lenne hiteles, nem lehetne következtetést levonni belőle a világra. Az viszont hogy a megkapott eredményekből szándékosan elhagyunk dolgokat, vagy magát a statisztikát rosszul készítjük el, és ezekkel manipuláljuk a következtetést, egy sajnálatosan gyakran haszánlt hazugságnak hívjuk.

    Az átlagbér simán lehet 100.000 de mi van a többi adattal? A bérek átlagtól való szórása, mediánja vajh hova esik? milyen az átlagbér eloszlása?etc. Csak több aspektusából megvizsgálva egy kérdést juthatunk megfelelő válaszra...
  • t0ma
    #64
    lehet hulyeseg lesz, amit irok, de en ugy erzem, hogy az nem helyes, hogy ha a vallas(oka)t szidjuk a tudomany fejlodesenek esetleges hatraltatasa miatt. hiszen az, hogy a vallas odaig jutott, ameddig, az egyedul nekunk, embereknek koszonheto. jo, most lehet azzal jonni, hogy a kozepkori atlagembert konnyu volt manipulalni, mert buta volt szegeny, es nem ismerte fel, hogy az orranal fogva vezetik esetleg. de az egy olyan kor volt, amiben ez megtortenhetett.
    arra akarok kilyukadni, hogy a mi tarsadalmi szervezodesunkbol kovetkezett az, hogy lett egy olyan kozepkor, ahol a maglyan (vagy magjan :) vegeztek tobb (szaz)ezren. ez egy olyan lepcsofok volt, ami szuksegkeppen kovetkezett. azaz nem lehetett volna kikerulni, atugrani. egyszeruen igy halad(t) a `fejlodesunk`, belolunk, altalunk. es nem egyszer csak jott az egyhaz, es o kitalalta, hogy na akkor most 500 eve minusz.
  • Epikurosz
    #63
    "Majd jön ha úgy érzik hogy a feltételek adottak, bár sokszor sohasem lesznek adottak a feltételek. "

    Miért, szerinted adottak?

    Hogy működött régen: összegyűlt a rokonság és KALÁKÁBAN megépítették a vályogházat egy nap alatt, befödték zsúppal, vagy náddal, és máris volt fedél a fiatal pár feje felett. Később aztán építettek maguknak másikat, fából vagy kőből, esetleg vetett/égetett téglából.

    Ma mi a szitu?

    Egy kis, szar lakás ára 8 millió.

    Ha az átlagfizetést nettó 200 ezernek veszed, amelynek több, mint fele elmegy a megélhetésre (albárlet 80 ezer), és két fizetéssel számolsz, akkor egy pár havonta max. 120 ezeret tud félretenni. Az önerő, 4 millió forint így több, mint 3 év alatt jön össze. Ez alatt jól összevesznek, és elválnak. Na, így igazából egy fizetéssel lehet számolni, vagyis min. 6 év a spórolás. Ha valaki 25 éves korában kezd el spórolni (ugyanis addig az ember élvezi az életet, nem gondol ilyen dolgokra), akkor 31 éves korodra jutsz el oda, hogy meglenne egy lakás árának 50%-a, de inkább kevesebb, mert ugye az infláció.
    Ergó, szerintem, a lakás a legnagyobb probléma.

    fiatalon vannak vágyak, de nincsenek ágyak. Öregkorban meg fordítva.

    ...és közben egyesek több száz milliós villákban pöffeszkednek, ugyi?
  • Piel
    #62
    Érdekes volt elolvasni ezt a rengeteg hozzászólást. A vallás (nem csak a kereszténység) sokszor sokat árt és ártott a társadalom és az egyén számára is. Mivel felénk jelentősebb vallás a kereszténység a legjobban elterjedt, ezért azt szidjuk. Én kicsit mögé néznék a dolgoknak! Mivel az uralkodó osztály támogatója volt az egyház, ezért bizonyos előjogokkal rendelkeztek a rend tagjai. Az uralkodó osztály (más néven a gazdagok) összefonódása a keresztény egyházzal egyfajta szimbiózis volt. Miért is mondom ezt? Talán fel kellene ismerni, hogy a keresztény egyház sok dokumentummal rendelkezett/rendelkezik ami nem köztudomású. Tudományos munkák tömkelegére gondolok. Mivel régen is a tudás hatalmat jelentett ezért akkor is visszatartották a tudást, és a köznép között írtották is rendesen. A papok szerintem csak eszközök voltak. Nézzünk körül a világunkban! Amikor az emberek nagy része elfordult az egyháztól, láthatjuk, hogy vannak gazdag társaságok, multimilliomosok, akik sok-sok tudományos munkát finanszíroztak, mégis megtartották maguknak a tudást. Lásd: Mindenki olajválságról beszél, mégsem engedik az alternatív energiahordozó technikákat elterjedni. El kell vetni a köztudatba, hogy mennyire drága az új technológia, hogy később nagyobb haszonnal lehessen eladni. A kutatások közel nem kerültek annyiba, mint ami haszonra fognak szert tenni ha elfogy az olaj. Meg kell várni, hogy a régi technológia még kifusson és meghozza a maga hasznát. Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy most is megy a boszorkányégetés, csak nem mágjával, hanem egyszerűen azoknak az embereknek a kigúnyolásával, lehetetlenné tételével akik forradalmian új dolgokkal állnak elő. Lehet, hogy jó dolgokat vettek észre, de a multik véletlenül sem szeretnék ezeket a dolgokat kiengedni a hétköznapi emberek tudatába. Nagy hatalom a média! Vannak hozzáértők akik jól használják, és ezzel "gyártják" az ostoba félrevezetett embereket.
    Nehogy azt higgyétek, hogy csak a papok állják útját a tudásnak!
    Mindenesetre örülök, hogy rendelkezünk olyan technikával ami megmutatja nekünk, hogy a régen élt emberek nem is voltak olyan buták, csak más társadalomban éltek, és más lehetőségeik voltak. Mindenesetre mi emberek sokat "felejtettünk" a rég élt emberek tudásából!!!
  • Devon Májsz
    #61
    aztaa ez izgalmasabb mint a nemzet aranya és a da vinci kód együttvéve:)
  • szivar
    #60
    200 éve 5++ kölök volt a divat... S most? Persze ebbe még nincs belekalkulálva a gyerekvállalási kedv. Mert anno a kölök az csak úgy jött, ha úgy sikerült... Ma meg izé. Majd jön ha úgy érzik hogy a feltételek adottak, bár sokszor sohasem lesznek adottak a feltételek. Esetleg akkor ha a gyermekvállalás már réges-régen nem elérhető. Vajha melyik eset a jobbik eset?
  • Tom aHawk
    #59
    Csupa jó indulatot érzek ebbe a hozzászólásba… :)
    Egyébként nem értem ezt miért írtad, egyszóval sem cáfoltam meg az adatokat!? Egyszerűen annyit írtam, hogy a ma élő gyerekekre már nagy valószínűséggel nem lesznek érvényesek ezek, az adatok. Tudni illik az utóbbi évtizedekben annyi vegyszerkerült bele az életterünkbe, hogy megjósolni sem tudják (!!!) milyen következményekkel lesz e generációra, esetleg a következőre!!!

    Másrészt statisztikát „bibliának” használni, enyhén szólva is hülyeség. Pl.: így lett Gyuribá szerint az átlag bér (bocs ha nem pontos) 100e Ft feletti!!! Miközben saját tapasztalat szerint is jó ha 80e megkapja az ember.

    „ha vak vki hát vak ha hazudik magának hát hajrá.”

    Erre csak annyit tudok mondani, előtte talán a saját házad táján nyisd ki szemed.
    Minden rossz szándék nélkül.
  • Archenemy
    #58
    Igazad van, rosszul irtam. _Vallasosak_ voltak. Es lass csodat, az USA-ban meg mindig nem tort ki a sotet kozepkor, sot. Tehat akkor hogy is van ez a "vallas=sotet gonosz tudomanytalan kaosz", "vallasos ember=spanyol inkvizitor/bigott fanatikus" tetel? :)
  • halgatyó
    #57
    Igen érdekes kérdéseket feszegetünk, bár az elején kissé egyszerű világképet sugall némelyik hozzászólás. A hivatalos kinyilatkoztatásokkal szembeni kétkedést nemcsak akkor büntették, és az ellentétes véleményt képviselő irományok betiltása sem kötődik teljesen ahhoz a korhoz.

    EZEK MA IS LÉTEZNEK.
    A különbség az, hogy a mai ostobaságok aljasságok és érveknek álcázott erőszak minket sújt, míg az a régi a régi embereket sújtotta.
    Emiatt a maiak sokkal dühítőbbek (optika)
  • Epikurosz
    #56
    Nekem ez vhogy gyanús, az a régi 20-30 év közti átlagéletkor.
    Ez csak statisztikai átlag.
    Ha valaki átugrotta a lécet, jó eséllyel élt akkor is sokat.

    Békeidők sem voltak ritkák.

    A hobalapítástól 1241-ig gyakorlatilag béke volt nálunk. Utána is, egész 1526-ig nyugi volt, kivéve a határokat, a végeket. Járvány sem volt olyan sok. 1348, majd utána jó sokáig semmi.
  • Epikurosz
    #55
    nagy szó.

    az államot és az egyházat már Henrik, a nyócadik is szétválasztotta, de úgy, hogy neki több jusson.

    mellesleg a 14. lajos is ezt csinálta, csak kulturáltabban.
  • fade2black
    #54
    200éve a csecsemőhalandoság 30% körül volt. Most MOon 2%alatt van.
    középkorban átlagéletkor (konkrétan Anglia) 20-30év körül mozgott. Most MOon az átlagéletkor 76+év.
    És bakki ez MO és nem NYEU vagy USA neadj isten Japán....

    ha vak vki hát vak ha hazudik magának hát hajrá.
  • AranyKéz
    #53
    << az Egyesült Államok megalapítói jórészt keresztények voltak >>

    Legalább egy _kicsit_ nézz utána: http://en.wikipedia.org/wiki/Founding_Fathers_of_the_United_States#Religion

    Egy dologban azért szinte mindannyian egyetértettek: az államot és az egyházat szét kell választani.

  • Archenemy
    #52
    Hozzátéve az előzőekhez, pl. az Egyesült Államok megalapítói jórészt keresztények voltak, és a keresztény egyház hagyományosan igen erős ott. Ehhez képest a mai világ egyik legerősebb állama, fejlett technológia, munkakultúra, stb. Szóval akik a spanyol inkvizíciót vizionálják mindenhova, ahol felbukkan egy keresztény, talán kicsit gondolkozzanak el ezen :)

    Jah és pl. a Pázmányon sem eretnekégetésből vizsgáznak a hallgatók, ha jól tudom :)
  • fordprefect
    #51
    Akik szerint a vallás az oka, hogy a görög tudósok munkáiból olyan sok minden elveszett, azok valószínűleg sokat bóbiskoltak töri órán és csak akkor kapták fel a fejüket, mikor égetésről meg akasztásról volt szó. Már a nyugatrómai birodalom bukása előtt is hanyatlott a tudomány, és ha a korai középkorban nincs az a pár kolostor, Konstantinápoly meg az arabok, akkor még ennyit se tudnánk az ókori görögökről. Mellesleg i. sz. 1000 után is az egyház "őrizte" a tudást, az egyetemeken is papok meg szerzetesek oktattak. A papokon kívül sokáig nem is voltak tanult emberek, nem azért, mert elégették őket, hanem mert írásbeliségre csak a vallásnak volt szüksége. A "mese" vs. tudomány felvetés alapjaiban téves.
  • Epikurosz
    #50
    csinálj upgradet történelemből
  • kecskeszeme
    #49
    Abszolút egyetértek!
  • Tom aHawk
    #48
    Vitatnám én azt a itt is sokszor emlegetet „ha…”-t is. Ugyanis ezekbe a „ha…”-okba alapvető emberi tulajdonságok nem létét feltételezve gondolkodnak egy szebb jövőn. Vagyis ezek „felesleges” gondolat foszlányok, amik e közösségbe ép úgy felesleges vitákat szül.

    Ki kardot ránt, kard által vész el.

    Ezt most miért idéztem? Azért mert a legtöbb önkéntes jótevő (itt nem a tudatos álszentekre gondolok) mindig pont úgy cselekedne, mint „ellensége”. Csak ugye az ö szemszögéből nézve, amit hajlamos (másnak vagy) jobbnak látni.

    De ez nem egy egyszerű téma (mint oly sokan gondolják és írják), hisz ezer oldalról ezerféleképpen lehetne magyarázni. Pl.: mikor kezdet az ember kapzsi lenni? Amikor legelsőnek kijelentette valaki, hogy ez (csakis) az enyém. Vagyis a magántulajon. Nem egy közösségé, nem veszi figyelembe a másikat, csak magára gondol.

    Vagyis itt a kérdés… ami nem az hogy két sport kocsit kérsz vagy csak egy nagy terepjárót.
    …hanem az hogy képes vagy e te áldozatott hozni.
  • Evil Merodak
    #47
    A South Park 10. évadjának 12. része szól arról hogy vallás nélkül hol tartanánk.
  • Tom aHawk
    #46
    Az oktatás szerintem bőven elég a 16 év max. 18 év. Aki megy úgy érzi, hogy többet szeretne tudni az továbbtanul azon az ágon. Az oktatással az a legnagyobb probléma, hogy színvonaltalan statisztikai tömeg az egész. Semmi rendszer, semmi reális cél nincs a mai oktatásba. Szinte csak lexikális „tudást” tömnek bele az emberbe. A való életről s abba való elhelyezkedésről, meg évente egy 20 perces, kiselőadást tartanak, azt köszi szevasz, térjünk vissza tananyagra, aztán a bemagolt maszlagot mond vissza.

    assdf:
    hát én még sosem hallottam, hogy az élet értelme a gyerek. De azt igen, hogy a szeretetből születő gyermek, az élet értelme. Vagyis itt a szerettet a lényeg. Amit ugye „vallás” nélkül is sokan felismertek.
    Más részt viszont a felett a tény felet sem szabad elsiklani, hogy ugye ezeket a vallásokat „terjesztették”. Vagyis nem a buta paraszt akarta, a félelmét elnyomni egy mesével.

    A „10 gyerekből 7 meghalt felnőtt korára,” című rém mese meg a mai gyerekeknek szól és nem az akkor élőknek, akiknek ez oly természetes volt, mint manapság a benti budi.

    „A mai korban már nem kell attól félned hogy minden második gyereked meghal, és attól sem hogy 30 évesen meghalsz pestisben. Ma egy 20 éves simán mondhatja azt hogy nincs semmi a halál után, hisz mikor lesz még az majd jó 50 év múlva, akkor meg már ugysem érdekel senkit sem egy 70 éves véleménye.
    De mindez ezer évvel ezelőtt nem igy volt”

    Ja igaz nem pestisben, hanem a „modern” korunk kitermelt új ezerféle vírusaitól kell rettegned, még az után is, hogy annyi „védőoltást” kapsz gyermekkorban, s „gyógyszerek” tucatjait veszed be életed során. Sajnos az a 70 átlag életkor sem a mai gyerekekről szól.