Előbukkant Arkhimédész igazi zsenialitása
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kõrösi régen meghalt, amikor a te nagyapád született.
Kara kánként folytatom tanításom.
Egyébként Kõrösi nagyapám "haverja" volt. 😊
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Amúgy, lelövöm a poént, valszeg õ is zsidó, de egyike azoknak, akiket elfogadok, és értékelek.
Na, jóvanna.
Kõrösi Csoma Sándorról írt egy regényt, ha jól emlékszem Bitay Ödön. "A nagy út"
Ebben volt egy tömény mondat, amelyet annyira megjegyeztem, hogy kb. 30 évvel a regény elolvasása után is emkékszem rá:
"A hatalmasokat (értsd pólitikusokat) saját hazájukban tisztelik, a tudósokat pedig az egész világon".
Jó, mi?
(nem biztos, hogy szószerint volt)
Egy újabb dumás kipipálva. :-)
Nem tudom feltûnt-e, de kitûnõen ábrázolták a vallást, csak pár szó lett kicserélve. Nem túl meggyõzõ.
ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL
3 nagy probléma:
1. az emberek meghalnak és emiatt folyamatosan sok tudás is eltûnik.
2. az emberiség jövõje veszélyben van, túl éljük-e a 21. századot stb.
3. az élet általában nem olyan jó mint amilyen lehetne: van betegség, minenféle szenvedés, szellemi elmaradottság stb. Mivel az ürge mostanában ilyen transhumanism dolgokkal foglalkozik a szöveg fele arrõl szól, h hogyan fejlõdhet az ember meg milyen ember modifikáló technológiák lesznek a jövõben.
De bronzkorban vagy mikor inkább 15-20év volt.
Logikailag egyébként bõven belefér.
Elkezdtem nézni, de akkora szellemi masztizásnak tartottam, hogy nem volt türelmem végignézni.
3 nagy probléma
kollega, akkor lehet, hogy errõl a környékrõl nem csak engem, hanem téged is fognak tanítani még 1000-2000 múlva is? Mekkora jó, hogy még így kapcsolatba is kerültünk, kicsi a világ!<#awink>#awink>
Blackmail the Universe
Én egy ilyen faszi vagyok.
Kell nektek min. 500 év, hogy rájöjjetek az igazamra. :-))
igazából a keresztény egyházak kevés embert égettek meg máglyán. pár százról van szó. ehhez képest ami ma folyik...
a lakáshitelre visszatérve: nincs igaza az itt szólóknak, mert a kÁDÁR KORSZAKBAN A MUNKAHELYED ADOTT SZOLGÁLATI LAKÁST. eZEKET AZTÁN a manusok kb. 100 ezer forinért megvették 91-92-ben. Persze, fõleg panelekrõl van szó.
És ezeknek a proliknak most még van pofájuk állami ámogatást kérni felújításra, szigetelésre stb.
Mondok egy példát:
Én egy ilyen panelben laktam sokáig, albérletben.
A manus nem fizette ki a 100 ezeret, hanem megvette hitelre a lakást, a havi törlesztõrészlet 25 évre havi 500 forintra jött ki!!!
Az albérlet díja, amit én fizettem volt 50 ezer Ft.!!!
!!!
de amúgy igazad van, már régen a marson lennénk...
Blackmail the Universe
Ez körülbelül olyan, mintha azt mondanád, hogy a kommunizmus, vagy akár egy átlag diktatúra is az embereknek köszönhetõ.
Arkhimédészék szerintem inkább 1000-2000 évvel meghaladták a saját korukat és annak technikai színvonalát, lehet, hogy lenne 10-20 (100-200) éves szórása annak, hogy a mai technikai színvonal mikor fejlõdhetett volna ki a keresztény egyház nélkül, de 1 történelemben nincs 'ha', 2 tökmindegy, most már így alakult, 3: itt igazából egyetlen egy dologról van szó: Arkhimédész zsenialitásáról, hány évvel haladta meg saját korát. És ki tudja, ma hány olyan gondolkodó lehet, akit 500(Newton, pl), vagy 1000-2000 év múlva újra felfedeznek és hoppá: ennek a faszinak igaza volt, miért csak 2 éve találtuk ki/használtuk fel ezeket az elméleteket, ha adott volt a tudás 500-1000-2000 éve???
Blackmail the Universe
szüleimnek is sok-sok évébe került míg kifizették hitelt, de ez igazán nem kifogás.
A hiteltõl lehet ódzkodni de nyugati társadalmunk erre épül és talán vesztét is ez okozza majd :s
Számunkra nincs tavasz. Csupán a szél az, mi frissen fúj a vihar előtt.
Az átlagbér simán lehet 100.000 de mi van a többi adattal? A bérek átlagtól való szórása, mediánja vajh hova esik? milyen az átlagbér eloszlása?etc. Csak több aspektusából megvizsgálva egy kérdést juthatunk megfelelõ válaszra...
Számunkra nincs tavasz. Csupán a szél az, mi frissen fúj a vihar előtt.
arra akarok kilyukadni, hogy a mi tarsadalmi szervezodesunkbol kovetkezett az, hogy lett egy olyan kozepkor, ahol a maglyan (vagy magjan 😊 vegeztek tobb (szaz)ezren. ez egy olyan lepcsofok volt, ami szuksegkeppen kovetkezett. azaz nem lehetett volna kikerulni, atugrani. egyszeruen igy halad(t) a `fejlodesunk`, belolunk, altalunk. es nem egyszer csak jott az egyhaz, es o kitalalta, hogy na akkor most 500 eve minusz.
Miért, szerinted adottak?
Hogy mûködött régen: összegyûlt a rokonság és KALÁKÁBAN megépítették a vályogházat egy nap alatt, befödték zsúppal, vagy náddal, és máris volt fedél a fiatal pár feje felett. Késõbb aztán építettek maguknak másikat, fából vagy kõbõl, esetleg vetett/égetett téglából.
Ma mi a szitu?
Egy kis, szar lakás ára 8 millió.
Ha az átlagfizetést nettó 200 ezernek veszed, amelynek több, mint fele elmegy a megélhetésre (albárlet 80 ezer), és két fizetéssel számolsz, akkor egy pár havonta max. 120 ezeret tud félretenni. Az önerõ, 4 millió forint így több, mint 3 év alatt jön össze. Ez alatt jól összevesznek, és elválnak. Na, így igazából egy fizetéssel lehet számolni, vagyis min. 6 év a spórolás. Ha valaki 25 éves korában kezd el spórolni (ugyanis addig az ember élvezi az életet, nem gondol ilyen dolgokra), akkor 31 éves korodra jutsz el oda, hogy meglenne egy lakás árának 50%-a, de inkább kevesebb, mert ugye az infláció.
Ergó, szerintem, a lakás a legnagyobb probléma.
fiatalon vannak vágyak, de nincsenek ágyak. Öregkorban meg fordítva.
...és közben egyesek több száz milliós villákban pöffeszkednek, ugyi?
Nehogy azt higgyétek, hogy csak a papok állják útját a tudásnak!
Mindenesetre örülök, hogy rendelkezünk olyan technikával ami megmutatja nekünk, hogy a régen élt emberek nem is voltak olyan buták, csak más társadalomban éltek, és más lehetõségeik voltak. Mindenesetre mi emberek sokat "felejtettünk" a rég élt emberek tudásából!!!
Konfig: dual core hálószoba midi torony lakóházban, városra néző monitorral, 1 HB (hektárbájt) külső HGG (hard grass garden), front side busz nincs, csak két utcával arrébb.
Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius
Egyébként nem értem ezt miért írtad, egyszóval sem cáfoltam meg az adatokat!? Egyszerûen annyit írtam, hogy a ma élõ gyerekekre már nagy valószínûséggel nem lesznek érvényesek ezek, az adatok. Tudni illik az utóbbi évtizedekben annyi vegyszerkerült bele az életterünkbe, hogy megjósolni sem tudják (!!!) milyen következményekkel lesz e generációra, esetleg a következõre!!!
Másrészt statisztikát „bibliának” használni, enyhén szólva is hülyeség. Pl.: így lett Gyuribá szerint az átlag bér (bocs ha nem pontos) 100e Ft feletti!!! Miközben saját tapasztalat szerint is jó ha 80e megkapja az ember.
„ha vak vki hát vak ha hazudik magának hát hajrá.”
Erre csak annyit tudok mondani, elõtte talán a saját házad táján nyisd ki szemed.
Minden rossz szándék nélkül.
EZEK MA IS LÉTEZNEK.
A különbség az, hogy a mai ostobaságok aljasságok és érveknek álcázott erõszak minket sújt, míg az a régi a régi embereket sújtotta.
Emiatt a maiak sokkal dühítõbbek (optika)<#kuss>#kuss><#kuss>#kuss>
Ez csak statisztikai átlag.
Ha valaki átugrotta a lécet, jó eséllyel élt akkor is sokat.
Békeidõk sem voltak ritkák.
A hobalapítástól 1241-ig gyakorlatilag béke volt nálunk. Utána is, egész 1526-ig nyugi volt, kivéve a határokat, a végeket. Járvány sem volt olyan sok. 1348, majd utána jó sokáig semmi.
az államot és az egyházat már Henrik, a nyócadik is szétválasztotta, de úgy, hogy neki több jusson.
mellesleg a 14. lajos is ezt csinálta, csak kulturáltabban.
középkorban átlagéletkor (konkrétan Anglia) 20-30év körül mozgott. Most MOon az átlagéletkor 76+év.
És bakki ez MO és nem NYEU vagy USA neadj isten Japán....
ha vak vki hát vak ha hazudik magának hát hajrá.
Legalább egy _kicsit_ nézz utána: http://en.wikipedia.org/wiki/Founding_Fathers_of_the_United_States#Religion
Egy dologban azért szinte mindannyian egyetértettek: az államot és az egyházat szét kell választani.
Jah és pl. a Pázmányon sem eretnekégetésbõl vizsgáznak a hallgatók, ha jól tudom 😊
Ki kardot ránt, kard által vész el.
Ezt most miért idéztem? Azért mert a legtöbb önkéntes jótevõ (itt nem a tudatos álszentekre gondolok) mindig pont úgy cselekedne, mint „ellensége”. Csak ugye az ö szemszögébõl nézve, amit hajlamos (másnak vagy) jobbnak látni.
De ez nem egy egyszerû téma (mint oly sokan gondolják és írják), hisz ezer oldalról ezerféleképpen lehetne magyarázni. Pl.: mikor kezdet az ember kapzsi lenni? Amikor legelsõnek kijelentette valaki, hogy ez (csakis) az enyém. Vagyis a magántulajon. Nem egy közösségé, nem veszi figyelembe a másikat, csak magára gondol.
Vagyis itt a kérdés… ami nem az hogy két sport kocsit kérsz vagy csak egy nagy terepjárót.
…hanem az hogy képes vagy e te áldozatott hozni.
Programmieren verboten! 2004-2006: Az AMD nem jótékonysági intézmény! 2006-máig: Az Intel sem az.
assdf:
hát én még sosem hallottam, hogy az élet értelme a gyerek. De azt igen, hogy a szeretetbõl születõ gyermek, az élet értelme. Vagyis itt a szerettet a lényeg. Amit ugye „vallás” nélkül is sokan felismertek.
Más részt viszont a felett a tény felet sem szabad elsiklani, hogy ugye ezeket a vallásokat „terjesztették”. Vagyis nem a buta paraszt akarta, a félelmét elnyomni egy mesével.
A „10 gyerekbõl 7 meghalt felnõtt korára,” címû rém mese meg a mai gyerekeknek szól és nem az akkor élõknek, akiknek ez oly természetes volt, mint manapság a benti budi.
„A mai korban már nem kell attól félned hogy minden második gyereked meghal, és attól sem hogy 30 évesen meghalsz pestisben. Ma egy 20 éves simán mondhatja azt hogy nincs semmi a halál után, hisz mikor lesz még az majd jó 50 év múlva, akkor meg már ugysem érdekel senkit sem egy 70 éves véleménye.
De mindez ezer évvel ezelõtt nem igy volt”
Ja igaz nem pestisben, hanem a „modern” korunk kitermelt új ezerféle vírusaitól kell rettegned, még az után is, hogy annyi „védõoltást” kapsz gyermekkorban, s „gyógyszerek” tucatjait veszed be életed során. Sajnos az a 70 átlag életkor sem a mai gyerekekrõl szól.
Nem a lényeg, hanem a fontos!
"De mindez ezer évvel ezelõtt nem igy volt "
ez mind igaz, de ha nem tartották volna erõszakkal vissza a tudományágakat évszázadokon át, akkor lehet h már 1000 évvel ezelõtt olyan szinten lett volna a technika, hogy már akkor sem kellett volna tartani a korai haláltól, pestistõl stb.. De mivel visszatartották, nem tudott kifejlõdni olyan tudományág amely megoldotta volna ezeket a problémákat, és mivel nem fejlõdött ki, maradt a vallás, amely viszont meggátolta, hogy kifejlõdjön.. 22es csapdája..
Nem a lényeg, hanem a fontos!
Na ezt ne tedd. Semmi értelme nem lenne. Egyébként 7-18 éve skora közörr elvileg iskolába jár az ember. Nem mindent lehet suliban megtanulni...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Hogyne, optimista becslés szerint is az ott és akkor végbemenõ szelektálgatás vagy 1000 évvel vetette vissza a tudományos fejlõdést.
Ugyanis ha nincs ami értelmet adjon akkor hiába jöttök ti itt hogy az élet értelme a gyerek ez nem olyan egyértelmü ám. Sokan abból indulnak ki, hogy ülnek otthon a fütött házban, 50 éve nem volt erre háború, van tévé meg internet meg tudomány(aminek ma már elég sokmindenre van válasza)! és gondolkoznak hogy mi az élet értelme és rávágják hogy a gyerek.
Csakhogy abban a korban 10 gyerekbõl 7 meghalt felnõtt korára, ebbõl is 3 már születéskor a többi meg járványokban háborúkban, a tudomány többszáz évig legalább olyan tanácstalan volt mint az imádkozó papok. Abban a korban folyamatosan háborúk voltak, nem lehetett tudni hogy épp melyik hatalom veszi el a nehezen megtermelt élelmedet, vagy épp ki kaszabolja le a családod vagy a családod maradékát. Nem lehetett tudni hogy mibõl fütesz télen, és azt sem hogy miért te faludban terjedt el a pestis, csak azt lehetett tudni hogy ahol elterjedt, ott a lakosság 60-70% meghalt, válogatás nélkül, mindegy volt hogy szüz kislány volt-e vagy egy tömegmészáros.
Nos a fennti remélem némi képet a középkorból. Látható hogy a halandóság mekkora volt, és hogy a 40 éves már öregnek számitott. Innentõl kezdve a halál igencsak erõs szempont volt, és egyedül a vallásnak volt rá magyarázata/megoldása. Mert egy 20 évesnek mit mondasz mikor tudja hoyg 5-10 éven belül jó eséllyel erõszakos halált hal? Hogy nincs is túlvilág? Hogy legyen gyereke mert az az élet értelme? Miközben a gyerekhalandóság óriási méreteket öltött és mint irtam a legtöbb gyerek nem érte meg a felnõttkort?
Szóval csak azt akartam ezzel mondani, hogy ahhoz hogy mára ne vagy alig legyen szükség a vallásra, és hogy a tudomány ilyen helyzetbe kerüljön szükség van a mai társadalomra és a mai technikai vivmányokra amik megteremtettek egy viszonylagos létbiztonságot illetve társadalmi biztonságot. A mai korban már nem kell attól félned hogy minden második gyereked meghal, és attól sem hogy 30 évesen meghalsz pestisben. Ma egy 20 éves simán mondhatja azt hogy nincs semmi a halál után, hisz mikor lesz még az majd jó 50 év múlva, akkor meg már ugysem érdekel senkit sem egy 70 éves véleménye.
De mindez ezer évvel ezelõtt nem igy volt
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Aha, tehát rosszabb ateistának lenni, mint embereket ölni, mert a törpök és az elfek azt parancsolták ?
Óóó, de kedvesek hogy nem tüntettek el minden tudást. Hitlert se bántsuk, hisz végülis csak emberek tízmilliót ölte meg, de a többit békénhagyta!!!
Sokkal elõrébb lennénk, persze ha nem lett volna helyette valami más elmés baromság.
Minden lehetseges. Csak ami lehetetlen tart tavabb.
A #32-ben csak arra akartam utalni, hogy a legerõsebb emberi közösségek a vallásos csoportok, az egyházak, ezeken belül is a szekták.