Új anyag forradalmasíthatja a repülőgép karbantartást

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A HA-TUJ-jal, vagyis az SK-61-gyel ami a képen van sokat repültem régebben, van is róla saját videóm, a film vége felé mûrepülünk a géppel: http://video.xfree.hu/?n=stremix|9516c7f1e50e71a81372dab89b7cf0b1
Sanyix
"Talán mégis. Talán nem hiszed, de városon belül kerékpárral bármely kocsitól gyorsabb vagyok, és még szabályt sem sértek (ha a járdán közlekedést nem vesszük annak) és motor sem hajt. Akkor egy repülõ ami elõtt nincs akadály, mennyivel hamarabb tesz meg egy utat A-ból B-be?"

Ki beszélt itt városi közlekedésrõl? Egy ilyen gép amit 5 milláért adnak, max 500 ezerért érné meg, mert annyiért már nem lenne extrém drága... nézd meg mit kapsz 5 milláért, és gondolj bele mit kapsz ezért.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

"ha te magad rakod össze, akkor akár 4-5 millióbol is kijöhet, viszont a repülési engedély oktatással együtt szintén 4-5 milla 😞"

Errõl beszéltem.

Kara kánként folytatom tanításom.

"Ennek ellenére azért ez a relatíve kis súly is számít szerintem"

Ezt jól látod! Bármennyi kis súlyt is sikerül megtakarítani, az bõven megéri. Ahogy repülõs körökben mondani szokás: "minden egyes kilógrammot 1 lóerõvel kell kompenzálni" Míg ugyan ezen megálapítás az ûrrepülés esetében már inkább milliárdokról szól.

"El vagy tájolva: pármillió forintért már kapsz egy kétszemélyes ultrakönnyu repülõgépet."

Ez is igaz, sõt nem is kell messzire menni! Hazánkban is gyártanak ultra light repülõgép kit-eket: http://www.halley.hu/ Azt hiszem, ha te magad rakod össze, akkor akár 4-5 millióbol is kijöhet, viszont a repülési engedély oktatással együtt szintén 4-5 milla 😞

"Nem vagyok eltájolva, kapok annyiért egy összeeszkábált préseltfás valamit, 0,5 le-s motorral, és még autóval is jóval gyorsabban tudok menni (úgy hogy szabályt sem szegek). És mindezért még milliókat kérnek..."

Talán mégis. Talán nem hiszed, de városon belül kerékpárral bármely kocsitól gyorsabb vagyok, és még szabályt sem sértek (ha a járdán közlekedést nem vesszük annak) és motor sem hajt. Akkor egy repülõ ami elõtt nincs akadály, mennyivel hamarabb tesz meg egy utat A-ból B-be?

A jó pilóta egyik szemével céloz, a másikkal a 6 óráját nézi. Ha az ellenségeid lőtávolban vannak, akkor te is. Gut,Besser,Messer. Magyarán, a Messer messze a legszebb

Ha pedig elromlik a géped, itt vannak a magyarországi repülõgépgyártók és szerelõk.

Hopp, errõl is van már szájbarágó.

Sanyix
5 millióért, alap, nvfr, ifr, multi engine képzést kapsz. Sima kisgépre elég 1 milla is. Kisgép meg nemhiszem hogy sugárhajtómûves, így nem is kerozint, hanem inkább benzint fogyaszt 😊

De még így is rohadt drága... bár gondolom nyugatabbra kicsit más a helyzet.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Amúgy van 1-2 pasas itt Magyarhonban, aki ilyeneket épít otthon. Állítólag stabil megrendelõik vannak.

éN 5 MILLIÓS KISGÉPRÕL TUDOK, ALAPFELSZERELTSÉGGEL.
A fõ probléma a jogosítváy nemgszerzése, az újabb kb. 5 millió (oktatással együtt :-)

A kerozinfogyasztást most hagyjuk.

Sanyix
Nem vagyok eltájolva, kapok annyiért egy összeeszkábált préseltfás valamit, 0,5 le-s motorral, és még autóval is jóval gyorsabban tudok menni (úgy hogy szabályt sem szegek). És mindezért még milliókat kérnek...

szoktam nézni az ürgét😄 egy olyan kisgép nekem is jó lenne😄
mekkora királyság lenne saját repcsivel elmenni nyaralni 😄
az nem jó, mert repülés közben temérdek bogarat összeszed<#nezze>

A cime 'A Chopper Is Born' volt. Az osszes sorozatban valami hasonlo volt, hasonlo cimmel: auto, helikopter, repulo, terepjaro, versenyauto, stb.

Egyebkent a muanyag aluminium kompozit szerkezetrol eddig is tudtak hogy jok, csak a retegek egymashoz rogzitesevel voltak gondok.
Link?
A Discovery-n egy angol pasi kittbõl épített egy kisgépet, majd egy helikoptert, mindkettõ kb. 15000-15000 fontból kijött cak-pak.

El vagy tájolva: pármillió forintért már kapsz egy kétszemélyes ultrakönnyu repülõgépet.

Sanyix
Jajdejó, akkor nyomják már le a kisrepülõk árát is, mert még egy kis fos repülõ is olyan 2x olyan drága mint egy luxusautó.

Nanotechnológiával összefont pókszálakra gondolok, benne szénszálakkal, és mutató kis ledekkel.

gagyi.
Sokkal jobb a pókháló.

És az alu+üvegszál+epoxy se lehet drágább a szénszálnál.
"Egy-két dolgot azonban nem ír a cikk, pl. mennyire tartós ez az anyag, és fõleg mibe kerül?"

Azért kikövetkeztethetõ a tartóssága:
"A CentrAl-ból készült elemeknél az elsõ ellenõrzés legfeljebb a gép életének 50. événél válna szükségessé"
"A képen lévõ AC-130H Spectre, meg nem igazán keverendõ össze a C-130-as Hercules-sel, mivel kinézetétõl eltekintve, szinte mindenben különbözik attól."

Csak alapposan átépítették, de akkor is a Hercules egy változata.

"Az 1970-es években tervezett régebbi C-130E és C-130H gépek esetében 100 repülési óránként jelentõs szerkezeti átvizsgálásra van szükség, magyarázta Fredell, hozzátéve, hogy a szállítógépnek vannak olyan alumínium elemei is, melyek 10 évente teljes egészében cserére szorulnak."

A százórás felülvizsgálat repülés-biztonságtechnikai elõítás, minden repgépen ajánlatos elvégezni. Ahogy a hajtómû-csere utáni berepülés is kötelezõ.

Egy-két dolgot azonban nem ír a cikk, pl. mennyire tartós ez az anyag, és fõleg mibe kerül?

"We think you can save 600 to 800 kilograms in a large aircraft (over carbon-fiber composite) -- we estimate that the saving could be around 15 to 20 percent of the weight of the wing," he said.

Ahogy látom eredetileg nem pont utasszállítóról van szó... Ennek ellenére azért ez a relatíve kis súly is számít szerintem 😊

NEXUS6
"Ugyanakkor egy CentrAl és alumínium kombinációjával készült repülõgépszárny nemcsak erõsebb a szénszálas kompozit anyagokból készült szárnyaknál, de 20%-kal könnyebb is. A fejlesztõk becslése szerint egy utasszállító esetében 600-800 kilogrammot spórolhatnak meg a szénszálas technikákkal szemben, nem is szólva a könnyebb javításról és karbantartásról."

Ööö... egy 50-100 tonnás utaszálítónál azért ez gondolom több lehet, mert ha tényleg csak ennyi akkor ez nem olyan nagy elõrelépés, persze attól függ mennyibe kerül.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Nem csak öregedõ gépek, hanem öregedõ autók is javithatók így:
http://totalcar.hu/magazin/technika/atvereslemez/
bizony jó dolog😄
Az A-10-eseket úgy is tovább fejlesztik C-variánsá, de újabb gépeket nem építenek, sõt még ki is vonják a gépek egy jelentõs hányadát.
A képen lévõ AC-130H Spectre, meg nem igazán keverendõ össze a C-130-as Hercules-sel, mivel kinézetétõl eltekintve, szinte mindenben különbözik attól.

és ez nekünk jó ... ! mellesleg nekem kell egy ilyen repcsi😊