529
  • dronkZero
    "A hadsereg ma is a civilektől akar elhalászni találmányokat: a sivatagi robotautó verseny ennek ékes bizonyítéka."

Ember, hogy te mennyire nem látod át a dolgot! Ez éppen egy hadsereg által finanszírozott kutatási projekt, b+!
  • wanek
    "Gondoltam annyi eszed azért van, hogy tudjad kontextusban értelmezni a mondalivalómat." - gondoltam, hogy annyi eszed azért van, hogy magyarul, szabatosan ki tudd magad fejezni. Mit is írtál? "Szerintem ha körülnézel a szobádban, nem találsz olyan tárgyat, aminek az alapja ne valami hadieszköz lett volna." Én találtam, te meg nehezményezed, hogy nem vagyok gondolatolvasó. Az, hogy neked mi a "nyilván" az egy dolog, de talán engedtessék meg, hogy egy konkrét megállapításra úgy válaszoljak, ahogy a megállapításban le volt írva. A bénaságodat ne rajtam kérd számon.

"De. És? Közöd?" - annyi közöm volt, hogy feltettem egy kérdést. Te meg elég otrombán, nyeglén visszaszólsz. Bár ez talán nem is különös a képességeidet alapul véve. LOL!

"De a rádióhullámok igazán hasznos felhasználása (radar, légiirányítás) háborús alkalmazás." - kezdem azt hinni, hogy ápolásra szorulsz. Ennyire beszűkült elme csak a nagyon fanatikusokat jellemzi. Belőled biztosan jó terrorista lehetne. A rádiófrekvenciás alkalmazások nak csak nagyon szűk része a radar és a légiirányítás, bár hozzá kell tenni, hogy nem csak katonai értelemben használják ezeket.

"Jó, az imént valaki (talán Nexus elvtársad) hozta fel, hogy mekkora visszesést hozott nekik Irak." - nekem soha nem voltak elvtársaim, a komcsi csürhét mindig is utáltam. Az iraki háború bizony pénzbe kerül, mégpedig nem is kevésbe. A gyengeelméjű bokorgyuri példaképed persze ezen jól meggazdagodik.

"Kifogytam a jó példákból, mér mindet ellőttem" - én egyet sem láttam, ami jó példa lett volna.

"És azt jellemzően nem a civil szektor tette, vagy jelentős támogatással a hadsereg/állam részéről" - a civil szektor nem is szokott háborúzni, csak államok hadseregei. Akkor miért is kéred számon a civil szektoron?
  • dronkZero
    "Aha, én meg már említettem, hogy az Apollo vagy az űrsikló projekt sem a totális háború közepette valósult meg,"

De volt mögötte annyi motiváció, mintha totális háború lett volna. Akkoriban _tényleg_ féltek attól, hogy picsándurrantja őket a ruszki atommal, ha nem villantanak.

"miképpen a Hoover gát, vagy a Panama csatorna sem."

Az úgy mégis mennyiben volt technológiai előrelépés? Gazdaságilag és mérnökileg valóban nagy tétel(akkoriban), de újat nem hozott. Az egyik egy nagy völgyzárógát(volt, már nem számít annak), a másik meg csak földmunka. A lapátolás nem igényel nagy technológiai hátteret, pláne nem generál fejlődést...

"Amúgy téged zavar az, hogy békeidőben ilyen apróságokra forgácsolódik el a pénz mint: az iskolarendszer fejlesztése, a nyugdíjrendszer átalakítása, a klíma katasztrófa elkerülése érdekében környezetvédelmi célú beruházások finanszírozása, meg hasonlók?"

Nem, engem nem zavar.

"Hát végül is igazad van, szervezz egy nagy látványos totális 3. VH-t baxszátok szét mégjobban a Földet, aztán amikor vége, akkor legyél öngyilkos."
    "És ha annyira tetszenek a háborúk..."

Te, azt mégis honnan veszed, hogy háborút _akarok_, és hogy szerintem az olyan kurvára jó? Egyszerű tényt állapítottam meg. T.i.: "háborúban meglódul a technológiai fejlődés". Ezt mondtam, nem többet. Ez tény. Próbálok rávilágítani. Két napja. De te nem fogod fel, kézzel-lábbal tiltakozol ellene. Nem arról van szó, hogy meggyözzelek, hogy ez milyen jó, hanem arról, hogy végre fogj fel egy _tényt_.

"Az ilyen dolgokat a megválasztott kormány programjába szokták tenni és megfelelő forrásokat rendelnek hozzá."

Igen, abba szokták tenni. Aztán ha a program nem cseng össze a társadalmi elvárásokkal, akkor borul az egész. V.ö. adóemelés - adócsalás nemzeti sporttá válása országunkban.

Afrikáról meg annyit, hogy azok akkor is egymással meg magukkal lennének elfoglalva, ha a világvége jönne. Nem jutna eszükbe megtámadni Európát. Párezer év kondícionálás (hogy ők elmaradottak) megtette már a hatását. Egyszerűen a gondolatig nem jutnának el.
  • dronkZero
    "Pohár, szék, asztal, szőnyeg, szekrény, soroljam még? Ezeknek mégis melyik háborús fejlesztés volt az alapja?"

Gondoltam annyi eszed azért van, hogy tudjad kontextusban értelmezni a mondalivalómat. Nyilván a "tárgyak"-on techniaki kütyüket értettem, nem mindent. Technológiai fejlődésről beszélünk, ha esetleg elfelejtetted volna.

"Nem vagy te kicsit elszállva magadtól?"
    De. És? Közöd?

"erről nem tudok, de mesélhetnél a telefonról és a rádióról is, ha már példaként felhoztam."

Nyilván vannak olyan dolgok, amiknek a felhasználása, elterjedése nem háborúk során/hatására történt. Ezt én egy szóval sem vitattam. (A fejlődés mértékén van a hangsúly) De a rádióhullámok igazán hasznos felhasználása (radar, légiirányítás) háborús alkalmazás.

"aha. Akkor Irakban és Afganisztánban biztos szabadtéri színházi előadás van egy csomó amerikai egyenruhába, mint jelmezbe öltöztetett statisztával...."

Jó, az imént valaki (talán Nexus elvtársad) hozta fel, hogy mekkora visszesést hozott nekik Irak. Ez neki szólt. Nyilván háborúznak, de nem teljes gőzzel, sőt, a személyesen érintetteken kívül szinte észre sem lehet venni.

"ez rossz példa."

Aláírom. Kifogytam a jó példákból, mér mindet ellőttem. Csak fikciókat tudok felvázolni (lásd idegen invázió). De szerintem szemléletes. Bár ebből sem értitek.

"A háborúk alatt többnyire nem fejlesztések folytak, hanem a hadieszközök és a lőszerek tömegtermelése, és az is a hátországban. A német példát most hagyjuk, mert az kivételes eset volt."

Igen, de a jó elmélettől tömegtermelésig el kell ám jutni! És azt jellemzően nem a civil szektor tette, vagy jelentős támogatással a hadsereg/állam részéről.
  • Epikurosz
    Még dolgozz ezen. Először Indiának volt atombombája.
  • Lami
    Szeretem az ilyen beszélgetéseket, de mégha Mo. miniszterelnöke lennék sem lenne beleszólásom az egészbe szóval én inkább megyek aludni. Pá! :D
  • Lami
    Szerintem is hanyagoljuk de szvsz csak India-Kína jöhet szóba. És ugyebár két térségi, majd világhatalmi pozícióra törekvő ország nem nagyon fér meg egymás mellett, szal előbb utóbb szembe kell hogy kerüljenek egymással. :)
  • halas34
    Ez az igazi kérdés! Páran már feltették. :)
  • halas34
    Inkább látszatintézkedéseket. Valójában Pakisztán és Afganisztán határa felett az ellenőrzés a helyi törzsek kezében van, és ez ellen a jelenlegi pakisztáni rezsim egyenlőre nem sokat tett( nem is nagyon akart) bár kb egy éve erősítette a területen a katonai jelenlétet, mondjuk nem sok(inkább semmi) sikerrel.

Mondjuk a Kína-Pakisztán-India hármassal kapcsolatban lehetne oldalakat is teleírni, szóval szerintem inkább hanyagoljuk a témát, mert érdekes, hogy ott tulajdonképpen ki kit is tart sakkban és ki kinek is az ellensúlya. :)
  • Lami
    De valaki mondja meg mit keres ez a cikk a tudomány hírek rovatban. :D
  • Lami
    Oké talán egy kicsit túloztam de akkor is sokat tesznek hogy féken tartsák. :)

Ami még "érdekes" hogy amíg csak pakisztánnak volt atomja és indiának töménytelenül sok harci gépe (természetesen ígyis pakisztáné volt a nagyobb erő) az amcsik fegyver embargót tettek az országra. Most hogy India is atomhoz jutott, az atomfegyverek "kiütik" egymást a játszmában és a repgépeken a hangsúly 8amiben India fölényesen vezet[legalábbis eddig]) rögtön küldik az amerikánok a cuccost. :D
  • halas34
    A világ élvonala? :) Egyébként meg persze, hogy az egyensúly meglegyen Indiával, de azért nem tapsikolt senki sem örömében. Mondjuk én nem félek a pakisztáni atomtól, csak azt mondom, hogy ha Iránnak is lenne atomja az sem lenne sokkal veszélyesebb a Pakisztáni atomnál. Természetesen nem örülnék annak sem, de háborút biztos nem támogatnék Iránnal szemben ilyen indokokkal. (Egyébként meg ha már Pakisztánt felhoztam, akkor az az ország az egyik tökéletes példája az USA igazi hozzáállásának a világhoz.)
  • Lami
    Epikurosz: Ez csak egy icipici része az igazságnak. Sivatagi robotautó? Wow! Háborút nyerünk vele. Nem vagyok háború párti de legalább 10szeres a fejlődés szinte minden technológiai területen. Hol tartana a repülés, az űrtechnika ha nem lett volna Cold War? De ne is beszéljünk arról hogy a Guilette pengétől a szappanig sok minden "háborús találmány".

halas34: Pakisztánnak azért engedtek atomot az amik hogy béke legyen. Nameg a legkorszerűbb Block 60-as szériájú F-16-osok. Hogy miért? Az ok egyszerű, így tartható fenn az erőegyensúly az indiaiakkal, ami békét is jelent. Ha egy a kényes egyensúly egy bizonyos foknál jobban kibillen, elkerülhetetlen a háború bizonyos országok között. Amúgy a pakisztáni hatóságok legalább a világ élvonalában vannak a terrorelhárításért vívott harcban.
  • Epikurosz
    Mondom tovább érveimet a háború ellen:

A számítástechnika felívelése tipikus példája a a békeidők előnyének. A PC-t beatzenét hallgató, közben persze egy kis marijuanás cigit is elszívó fiatalok futtaták fel Amerikában. Olyannyira, hogy aztán a hadsereg is átvette a pécéket, egyéb intézményekkel, vállalatokkal együtt.

A hadsereg ma is a civilektől akar elhalászni találmányokat: a sivatagi robotautó verseny ennek ékes bizonyítéka.
  • halas34
    Ezt a hozzáállást nem igazán tudom megérteni, mivel ezzel már elkéstünk. Ma már van Pakisztánnak is atomfegyvere( meg persze Indiának), márpedig Pakisztánban jelenleg a hatalom helyzete sokkal rosszabb. Ha már félni kell attól, hogy atom kerül a terroristák kezébe, akkor én pakisztántól jobban félek mint Irántól. Persze akkor még nem is beszélktünk a szovjet arzenálról és annak állapotáról.
  • halas34
    Természetesen tudom, mivel ez köztudott, hogy a Hezbollahot Irán hozta létre, sőt az első hezbollahosok az Iráni Forradalmi Gárda tagjai voltak. Mindössze a hezbollahot nem tartom klasszikus terrorszervezetnek, inkább egy szeparatista szervezet, egyfajta állam az állambam.
  • Epikurosz
    Telejs leszerelésre lenne szükség a Közel-Keleten, és egy Nagy Izraeli Falra, meg szögesdrótokra, aknamezőkre, hogy ott végül béke legyen.

Az kellene, hogy amcsik, ruszkik, kinaíak a sarkukra álljanak, és szétcsapjanak a civakodók között.

Az egyik probléma az, hogy a zsidó lobbi befolyása az amcsi külpolra olyan nagy, hogy washingtonban már nem tudnak logikusan, racionálisan gondolkodni, a részletekbe vannak belemerülve, és gyértelműen elkötelezték magukat Izrael mellett. Izrael saját atomarzenálja meg nagyon nagy gond, mert így pld. amerika sem tud az orrukra koppintani, ezért jobb híján pénzeli őket, meg a palesztinokat is, az eu-val együtt.

Radikális megoldásoks egítenének, amelyek tiszteletben tartják Izrael jogos biztonsági igényeit is, de nincs politikai akarat és elszántság.
    Mintha a jelenlegi helyzet megfelelnek az összes félnek. Lételemük lett a háborúzás, talán tudják, amit egyesek itt állítanak: hogy a háború a fejlődés motorja. :-)
  • lekvároshurka
    jé nyomorék wanek is ittvan :D nálad nagyobb gyökeret még nem láttot az sg mindig te ! várj gyökerek kedvéért(te :P ) leirom még1x te! kötekedsz igy ismét csak ilyen kedves sorokal köszöntelek xD na csá
  • AranyKéz
    Na igen. Aztán egyesek nem értik hogy miért kell Iránt megakadályozni hogy atomot szerezzen.
  • Bubbax
    "...szóval őket mint a világ terrorizmusát támogató államot bemutatni egyhén szólva elég vicces."

A vicces az, hogy nem tudod, hogy a Hezbollah terroristáit (több ezret) Iránban képzik ki és fegyverzik fel. A libanoni háborúban ez pedig teljesen egyértelművé vált, mikor kiderült hogy a Hezbolhák géppisztolyain a "Made In Iran" felirat díszeleg. Na meg ott vannak a rakétáik, vagy úgy gondolod hogy azokat a cirkálórakétákat libanoni fusi-műhelyekben rakták össze?
  • who am I 7
    "forradalmár", a "Vesszen Gyurcsány!"

ŐŐŐŐ, akkor örülnünk kellene, hogy Gyurcsány van?Örüljünk annak, hogy meglopják a politikusok a népet pofátlanul?Vagy csak szimplán hülye vagy?
  • Epikurosz
    (Zenty, fiam, te egy kis bunkó vagy. Most ezért haragudni fogsz rám, de pár év múlva megköszönöd.
    Ennyi volt a személyeskedés.)

Régebben elfilóztam azon, hogy miért a búbánatos francba nem voltunk képesek megállítani a tatárokat 1241-ben, vagy később a törököket 1526-ban. Pedig háborúzás az volt bőven. 1241 előtt is és 1526 előtt is.

Gondolj bele: ha akkor lett volna egy géppuskád, a Góbi sivatagig tudtad volna visszakergetni azokat a kutyafejűeket.

De nem volt. A háború után is csak nagy nehezen épültek ki a védvárak kőből, és ez érvényes 1241-re és 1526-ra is.

Szóval, ha valakik bunkók - mert mi, magyarok, a történelmünk tanúsága szerint azok voltunk, de ENNEK VÉGE LESZ! - akkor azzal csinálhatsz akármit, nem fog máról holnapra high-tech csodákkal előállni, mert nem képes erre. Legfeljebb importálja - mondjuk ez is egy megoldás.

Egy anyagot is, ha sokat erőlteted, leeht, hogy megedződik, lehet, hogy eltörik.

Mondjuk, annyiban egyetértünk, hogy ingerszegénységből nem lesz gálickő, de ha túl kemények az ingerek, akkor meg stressz lesz és ideg.
    Én azt mondom, hogy a háború olyan erőforrás és vérveszteséggel jár, hogy nem éri meg. Egy bölcs kormányzás, működő piaci verseny sokkal hasznosabb tud lenni, a már említett 2 feltétellel: bűnözés és parazitizmus kegyetlen felszámolása.
  • Bubbax
    Izraeli vízágyú...hehehe
    Örülhet a sok agyatlan "forradalmár", a "Vesszen Gyurcsány!" táblák már unalmasak, de itt a remek újjítás: "Vesszen a cionista vízágyú!".

• halas34
    Eléggé eltértetek a topik témájától, volt már itt minden, úgyhogy gondoltam visszatérek a témához és megpróbálom leírni miért is utálja annyira a jelenlegi iráni vezetés az Usa-át és Izraelt. Akkoriban (az iszlám forradalom előtt) egy katonai diktatúra volt Iránban és minden ami ezzel jár. Ennek a diktatúrának a fő támogatója az USA és Izrael volt. Akkoriban Irán volt Izrael fő olajszállítója is. Ezt a rendszert döntötte meg az Ajatollah és a helyébe került a mai igen szigorú vallási diktatúra, amely egyébként Közel-keleti szemmel egészen "demokratikusnak" mondható.
    Tehát a mai Irán nagy Usa és Izrael utálata ebből következik(és nem a nagy antiszemitizmusukból) jobb ha így tekintünk a kijelentéseikre. Egyébként Iránban a főhatalom nem Ahmadinedzsad-é hanem a vallási vezetésé. Ráadásul Iránban is vannak terrorakciók, szóval őket mint a világ terrorizmusát támogató államot bemutatni egyhén szólva elég vicces. (bár tény , hogy az Iraki síita szervezeteket támogatják)
    Egyébként kötve hiszem, hogy az Usa tényleg megtámadná Iránt. Azonban ha meg is támadja, szárazföldi megszállás(mint Irak esetében) teljesen lehetetlen volna.
  • NEXUS6
    "Csak éppen békeidőben 5-en 8felé költenék az adott keretet, míg háborúban/szükségállapotban koncentrálják az erőforrásokat, ami nagyobb hatékonyságot eredményez. (Kb ötödször írom le)"

Aha, én meg már említettem, hogy az Apollo vagy az űrsikló projekt sem a totális háború közepette valósult meg, miképpen a Hoover gát, vagy a Panama csatorna sem.
    Amúgy téged zavar az, hogy békeidőben ilyen apróságokra forgácsolódik el a pénz mint: az iskolarendszer fejlesztése, a nyugdíjrendszer átalakítása, a klíma katasztrófa elkerülése érdekében környezetvédelmi célú beruházások finanszírozása, meg hasonlók? Hát végül is igazad van, szervezz egy nagy látványos totális 3. VH-t baxszátok szét mégjobban a Földet, aztán amikor vége, akkor legyél öngyilkos. Kb 30 évig tartott a II. VH után Európa újjá építése, Pesten a mai napig látsz szarrá lőtt homlokzatú házakat, az újjáépült Drezdai katedrálist 60 évvel a bombázások után tavaly adták át, hogy aktuálisak legyünk. Persze amcsiban meg a II: VH után kb 2X-esére nőtt az életszínvonal, szerencsés emberek. Tök hülye helyen élünk nem?

Amúgy nincs olyan hogy népakarat, max forradalom idején, amíg helyre nem áll a kormányzás. Utána nem a nép dolga eldönteni, hogy akkor most pl égessük el a zsidókat, kezdjünk háborút a románok ellen, vagy építsünk űrrakétát. Az ilyen dolgokat a megválasztott kormány programjába szokták tenni és megfelelő forrásokat rendelnek hozzá.

"Na persze. Aki (hozzánk képest) szarabbul és (és esetleg el sem tudja képzelni másképp), az nyilván meg akar halni. Milliós nagyságrendekben akasztgatják fel magukat az emberek ma is a harmadik világban, nem? Erre már tényleg nem tudok mást mondani, te teljesen hülye vagy."
    Köszi a megtisztelő jelzőt. csak azt akarom írni, hogy pl afrikában, amikor éppen 10 éve az egyik törzs nyirja a másikat nagy ívben tesznek arra, hogy mi itt Európában azon nyavajgunk, hogy jön a környezeti katasztrófa. Ők nem változtatnak semmit az életmódjukon, és ha mi leszünk olyan hülyék, hogy engedjük hogy az általad vizonált nagy ábrándos projekt elvonjon minden erőforrást, akkor ők simán idejönnek és elvágják a torkuknkat, és nem azért mert nekik ettől jobb lesz, hanem mert megtehetik.

És ha annyira tetszenek a háborúk akkor felhívnám a figyelmedet arra, hogy a háborúk és a járványok együttjárnak. Egy szétlőtt városban elég nehéz az ember higéniáját megőrizni, és különben is nagyobb baja van mindenkinek, mint hogy pipi uán kezet mosson. Apróság, de az áldozatok többsége végül is nem abba hal bele, hogy elvérzik, hanem valami geci de békében gyóygítható fertőzést kap. És ez csak azért mert az emberek nem "forgácsolják" szét pl az EÜ rendszer fenntartására a forrásaikat mint békében, hanem százzal gázzal a másik elpusztítására koncentrálnak.

Amúgy ha mondjuk a japók vagy a németek Amcsit is földdel tették volna egyenlővé, mint Európát tudod mikor mentünk volna a Holdra?!
    Soha!!!;)))

Kis naív!;)
  • NEXUS6
    Ehhez képest Miszter prezident Bús kicsit máshogy szokja meggfogalmazni a mondókáját. Ő nem kacifántoskodik.;)))
    Pláne nem igazán tiszteli az Iráni népet. Simán közüllük is legyilkoltat majd néhány százezret pedig csak a vezetőkkel van néhány vitás kérdése.
  • Világpolgár
    nem mai, de tanulságos: http://edition.cnn.com/2006/WORLD/meast/11/29/ahmadinejad.letter/
  • wanek
    Ez tetszett :)
  • ension
    Izraeli vízágyúkat kaptunk, amikor olyan jól áll az egészségügy... Köszi Feccó ez kellett ide Judapestre grat... nincs bajom a zsidókkal félreértés ne essék... De ha Feri szolidaritást akar vállalni az Izraeliekkel egy esetleges háborúban akkor tegye csak... és menjen haza társaival eggyütt és építsék újra ott reformokkal a saját országukat... mert hogy itt Magyarországon neki se istene se hazája az is biztos
  • wanek
    "Szerintem ha körülnézel a szobádban, nem találsz olyan tárgyat, aminek az alapja ne valami hadieszköz lett volna." - na, akkor soroljam? Pohár, szék, asztal, szőnyeg, szekrény, soroljam még? Ezeknek mégis melyik háborús fejlesztés volt az alapja? Nem vagy te kicsit elszállva magadtól?

"Hát ugyan nem háborúban, de az amcsi védelmi minisztérium pénzelte." - erről nem tudok, de mesélhetnél a telefonról és a rádióról is, ha már példaként felhoztam.

"USA-ban most nem ez a helyzet, az amcsik most csak szórakozásból háborúznak" - szépen vagyunk. Szórakozásból! És még vannak, akik odavannak értük. Szánalmas.

"a gazdaság béke üzemmódban működik, azért nincs pénzük a háborúra" - aha. Akkor Irakban és Afganisztánban biztos szabadtéri színházi előadás van egy csomó amerikai egyenruhába, mint jelmezbe öltöztetett statisztával....

"Ha Kína úgy döntene, hogy akkor most invázió USA ellen, akkor rögtön nem lenne hiány erőforrásokban" - ez rossz példa. Egyrészt azért, mert az usa világszerte rengeteg fegyvert tárol a támaszpontjain, másrészt, ha ilyen előfordulna, akkor az nagy valószínűséggel világégéssel járna. Mégis, hol gyártanának? Vagy faragnának nyilakat?

A háborúk alatt többnyire nem fejlesztések folytak, hanem a hadieszközök és a lőszerek tömegtermelése, és az is a hátországban. A német példát most hagyjuk, mert az kivételes eset volt.
  • wanek
    Egy sg-s bulvárcikk tényleg nagyon hiteles forrás. LOL!
  • wanek
    "aranyos, hogy olyan pofázik a helyesírásról aki nálam is szarabuuuul ír" - na, erre befizetek. Kevés vagy öreg, mint macisajtban a brummogás. A nyócat' sikerült-e már kijárni?
  • assdf
    Én ehhez már csak annyit füznék hozzá hogy a technikai fejlődést tényleg mindig a háborúk lóditják meg. Nem kell ezt túlspirázni, annyi ennek az oka hogy ilyenkor mindig van pénz, erőforrás és nyersanyag az új fejlesztésekre hogy jobban gyorsabban kevesebb veszteség árán verd le az ellent.

Természetesen azoknak is igazuk lenne, akik azt mondják hogyha egy háború x milliárd dollárba kerül akkor ha azt fejlesztésre költenék sokkal több mindent lehetne fejleszteni mint amit egy háborúban kifejlesztenek, de a valóság az hogyha háborúban x/10 milliárd dollárt költenek fejlesztésre, akkor háború nélkül csak x/100-at a többi megy a részvényeseknek meg zsebbe stb.

szóval nem azért fejlődik jobban a technika háborúk alatt mert ebből a pénzből a civil szféra nem tudna sokkal jobbat fejleszteni békében, hanem mert sajnos csak háborúk esetén jut annyival több pénz fejlesztésre, békeidőben inkább csak helyben járás van.
  • Sir Quno Jedi
    Katonai elméleti fogalmak
  • Sir Quno Jedi
    Ugyan. Ők még sosem hallottak a totális háborúról, mikor nők és gyerekek 3 műszakban dolgoznak "ÖNKÉNT" a gyárakban és amikor 1-2hét alatt épül fel egy autópálya.

Szerintük minden pénzbe kerül kizárólag, mint a 4-es Metró... (sokan buktak ebbe bele)
  • Sir Quno Jedi
    Látom a világtörténelem áttanulmányozása nem sok hatással volt rád... (márha megtörtént esetedben) :D
  • Zenty
    tessék itt a teleport:
    http://www.sg.hu/cikkek/53248/a_teleportalas_ahogy_meg_nem_ismerjuk

atomról is úgy beszéltek hogy lehetetlen, és max valami nagyon gyenge eredményes változatot tudnak összehozni ( de azt is csak elméletbe)

Fel kéne már fogni olyan nincs, hogy lehetetlen.
  • Zenty
    aranyos, hogy olyan pofázik a helyesírásról aki nálam is szarabuuuul ír :D
  • Fenjoy
    ...igazság szerint ti is most itt "háboruztok" és nem fejlődünk sehova sem...

:D
  • dronkZero
    Igen, én is ezt pofázom. Nem kell, _csak máshogy nem jön össze_. Ha nincs személyes érintettsége az embereknek, akkor szarnak rá. Ezen tépem a számat két napja.