Mi az idő?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Itt jön a képbe / amit sokan vitatnak / : a KÁOSZ elmélet.
Mert igazából sosem tudod mi lesz a tetted következménye.
Vedd csak példának az amik afganisztáni szerepét. Mikor kigondolták igy akarták? A fenét. Csak nagyon sok tényezõvel talán nem számoltak.
Tehát Te sem egy embert akartál "megölni", az csak a "véletlen", hogy épp alatta tartózkodott.

Walk the Talk.

clio1616v
Igen, igazából a tudat is egfajta anyagi változás eredménye, egy összetett rendszer eredménye, amely képes az okokat vizsgálni, és ok nélkül cselekedni.

Mondok egy egyszerû dolgot:

Van egy feszes kötél, amit ha elvágok nem tudom mi történik, mert nem érdekel, vagy ha érdekel is lusta vagyok utánnajárni.

Külsõ szemlélõ lát egy eseményt, mégpedig, hogy egy emberre ráesik egy 1tonna súlyú acél gerenda.

Ez a külsõ szemlélõ elkezdi vizsgálni az okát, mi történhetett.

A kötél elszakadásának a feltétele teljesült, de nem az volt az ok, hogy megöljön egy embert.

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

Igen. S ez nem csak az anyagi, hanem a tudati világra is vonatkozik.

Walk the Talk.

Olyan frankón fogalmazol, hogy belekötni is nehéz.
Most natúr magáról az idõrõl van szó, melyben az egyik talán legfontosabb kérdés, hogy van e jelen. Te a gondolatot említed. Abban a "pillanatban" / ilyen nincs, mert az nagyobb a nullánál /, mikor kigondolsz valamit az már a múlt. Az más kérdés, hogy amit kigondolsz az majd a jövõben jön létre. De az már okozati függõség.

Walk the Talk.

"A mágnes vonza a vasat, ha bizonyos feltételek teljesülnek.
Viszont mi az oka, hogy vonza? Semmi. Ok nélkül vonza."

Azért ezt vitatom, mert a vonzás az anyagi függõség feltétele.

Walk the Talk.

clio1616v
Pont, hogy logikailag lehetséges.
A tárgyak éppen ezért passzívak, mert ok nélkül történik velük, ami történik.

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

mikike
miért logikai képtelenség?
én sem hiszek benne, de van aki szerint az okság nem bizonyított
szal, miért képtelenség?

A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

"Viszont mi az oka, hogy vonza? Semmi. Ok nélkül vonza."
Ilyen nem lehetseges. Irtam mar mashol is hogy LOGIKAI KEPTELENSEG hogy valaminek ne legyen magyarazata, magyarazoja, okozoja.

Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion

sz4bolcs
Nekem ebbõl nem érthetõ, hogy mi a különbség az okok és feltételek közt, de az ok szót inkább feltételként használtam az elõzõ hsz.ban.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

clio1616v
Lehet rosszul fejeztem ki magamat... félreértettél!

Bárminek az oka, nem azonos a feltételekkel.

Pl.:

A mágnes vonza a vasat, ha bizonyos feltételek teljesülnek.
Viszont mi az oka, hogy vonza? Semmi. Ok nélkül vonza.

Az idõ az ami megakadályozza, hogy a feltételek egyszerre teljesüljenek és minden megtörténjen egyszerre.

A gondolat tényleg a jelenben van, de amíg az adott gondolat tudatosul, addigra múlttá válik. Részletkérdés.
sz4bolcs
Ha a dolgok ok nélkül jönnének létre, akkor mindnehol mindig minden létrejönne a feltételei nélkül. Szerinted?

clio1616v
nem kell hogy okkal történjen valami, az ember tulajdonsága az ok keresése a MIÉRT, MI OKBÓL.

sz4bolcs
Mind a gondolatnak, mind a tudatosulásnak el kell kezdõdnie a jelenben.
Sõt, folytatódnia is a jelenben kell. Ami pedig elmúlt belõle az a része van a múltban. Egy része viszont mindig a jelenben.
Én inkább annak a híve vagyok, hogy a gondolat ahogy keletkezik úgy tudatosul, illetve maga a keletkezése a tudatosulás.

Ezen túl még a legszimpatikusabb ennek a lényegi megragadása:

Hogyan lehetne valóságos a világ, amely múltat,
Jövõt s jelent meghaladó természetével
Nem múlik el, nem jön el,
S egy pillanatra sem áll?

Ha örök változás van, hogyan létezhet
Nem pillanatnyi dolog?
Ha viszont nincs változás,
Hogyan lesz valami valóban más?

Mivel a pillanat véget ér,
Kell, hogy legyen eleje s közepe.
Ha viszont hármas egység a pillanat,
A világ pillanatnyi nem lehet.

Ez nem teljesen igaz. Ha én elkezdek gondolkodni valamin, benne van a kifejezésbe, hogy elkezdem. Tehát a gondolatnak volt kezdete, csak mire akár ez tudatosulhatna bennem, addigra már régen csak volt kezdete.
clio1616v
Látom te is betetted a kedvencekbe...

clio1616v
na látom kezditek megérteni, mit mondtam...

Ezért nem lehet mérni sem, mert amit megmértél az akkor annyi volt amennyi, de a jelenbe már megváltozhatott, és ha újra méred akkor szintén már elavul az eredményed, amire használnád a mérési eredményedet, elõre meg nem tudod megmondani, hogy 36,2543... másodperc múlva milyen hosszú lesz, vagy hány kg stb.

sz4bolcs
Ehhez el kéne ismerni, ha a gondolatot idõtengelyen ábrázolod, akkor nincs kezdete. Ha így lenne, akkor a múltban sem lenne kezdete, így nem lehetne a múltban sem élni.

Tökre igazad van.
Jelen a szó legszorosabb értelmében nincs. Hisz az idõ mely már nagyobb a zérónál, az már a múlt.

Walk the Talk.

Az is nagyon érdekes, hogy állandóan a múltban élünk. A gondolat sebességével vagy annál is gyorsabban telik az idõ, mert mire gondolatban rájönnél, hogy most MOST van addigra már a MOST VOLT LESZ.
Gondold végig azt is, hogy ha, valami egy kicsit másképp történi, akkora talán nem vagy ma itt.

Minden eddig történt dolog feltétlenül jó a te szemszögedbõl nézve, hiszen most élsz.

A legeslegelsõ dologig ha visszamegyünk, szerintem azt kapjuk, hogy abban az egy dologban már benne van minden ami eddig volt, ami most van, és az is ami még csak lesz.

Neki minden egyszerre VAN.

Kis idõ kell, amíg ez megnyilvánul, olyan, mint amikor a gondolatod már megszületett, de még vetetted papírra.
Ha a téridõben tud teremteni, számára az idõnek feltétlenül teljesen másképp kell megnyilvánulni. Kb. olyan lehet, mintha egyszerre látná az összes lehetséges következményt, és megpróbálja kiválasztani a számára leginkább tetszõt.

Esetleg ha van valami mondanivalója, mint a mûvészeknek is, akkor megpróbálja "téridõre vetni".
Létezhetnek e olyan lények, akik szabadon mozoghatnak az idõ dimenziójában ?

Ha megtehetnénk, megkérdezhetnénk arrõl az általunk rajzolt (teremtett) két dimenziós "embert", hogy el tudná e képzelni, hogy lekerül a síkjáról, kilépve oda, ami számára semmi ?

Miközben rajzolunk, gondolatban már látjuk a kész "embert", legalábbis azt, amit szeretnénk elérni. Tehát a fejünkben az idõ le van sûrítve, csak idõbe telik, amíg a "képzeletet" papírra vetjük.

Talán ugyanúgy van ez a teremtésnél is, valaki a téridõt talán úgy tudja használni, mint mi a rajzlapot.

clio1616v
Ez az én véleményem.

Az energia is egy dimenzió, vagy ha szerinted nem az akkor minek lehetne nevezni.

Önmagában az elméleti tér semmit nem jelent, az anyagot mindenki hozzá tudja rendelni egy x, y, z koordinátához, de ez semmi, ehhez jön még az idõ dimenziója, és utánna az energiáé.

Az energiaszintje egy anyagnak ugyanúgy megkölönbözteti az állapotait.

Te ilyeneket magadtól találsz ki vagy olvasod valahol?! 😄

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

Nem hittem volna h ennyirae elfilozófálunk majd 😊

sz4bolcs
Ha minden most van, azt miért kéne elképzelni mégegyszer?

mikike
az elõbb írtam le, nem?

nearo
és mibõl gondolod, hogy van/nincs szabad akaratod? 😊

az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(

mikike
azon filózom, hogy...:
ha VAN idõ, akkor létezik az OK-OKOZATI (vagy karma) törvény
vagyis minden folyamat végeredménye (a megfelelõ ismeretek birtokában) kiszámítható
vagyis, tulajdonképpen nincsen szabad akaratunk
...
ergo
...
szabad akarat tényleg csak egy olyan univerzumban lehetséges, ahol NINCS idõ

mikike
úgy figyeltem meg, hogy éppen errõl nem volt szó
(ti. mi van, ha NINCS idõ)?
minden másról igen

Mikike kedves, olvasd el az egeszet amit irunk, irok. Koszi 😛p

Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion

mikike
ja jó, részben te is ezt írtad 10100 kísérletz a végtelennel szemben

mikike
ez így nem igaz
eddig MINDIG leesett (ahol megfigyeltük)
de LEHET, hogy jõvõ héten már nem így lesz
semmi nem biztos

a topikhoz
igazából nem is az izgat, mi az idõ (tér/anyag/gravitáció)...
hanem, hogy mi van ha NINCS
ha tényleg MINDEN MOST van
hogyan lehet ezt elképzelni?

Vagy eszembe jutott még egy érdekes, ugyanez a dolog mikrovilág szempontjából. Pár éve láttam TV-be hogy tán japánok vagy mittom én kik, nem lényeg, hatalmas földalatti helyen, nagymennyiségû ultratiszta vízet figyeltek, és várták amikor egyetlen proton a víz hidrogénjébõl csak úgy elbomlik. Most 1 mól(18 gramm) vízbe 1 Avogadro számnyi molekula van 6,023*10^23 ha ebbõl tonnákat veszünk milyen iszonyatos nagy szám jön ki,és õk hosszú idelye várták azt az egyetlen protonbomlást, azt az egyetlen esetet amikor a stabilnak tekintett proton részecske önként csak úgy elbomlik. Ez a példa is mutatja hogy mekkora nagy biztossággal lehet mondani hogy a proton stabil részecske, de ez sem örökké. Lehet valaki szakibb tud errõl többet és tud proton felezési idõt(azóta)

Én mondok még olyanabbat: gravitáció. Ha végzel 100 kísérletet hogy a kõ vagy alma ha leejted leesik a Földre...igen, mind a 100 szor leesik.
Végzel 10 000 kísérletet, még akkor is mindig lefelé esett, ebbõl a 10100 kísérleti mérés alapján a gravitáció törvénye 100%-os törvény. De mi van a végtelennel szembe. Mindjuk csinálod a kísérletet évmilliokig-milliárdokig, elõször is a Napunk élete végén kiég, felégeti/elnyeli bolygóit, megszûnik a Föld, a kíséletnek annyi és az eredménynek is.
Menjünk a galxisköz térbe, ott vizsgáljuk a gravitáció törvényet, ahol nem kavar be a csillagok pusztulása, ott csinálod a kísérletet(mérést)évtrillárdokig, de az univerzum maga tágul, lehet valamikor majd annyira ritka lesz, hogy összeomlik minden, nem lesz így tér meg idõ mint ahogy van, akkor megint a kísérletet nem tudod végezni, vagy ha tudod megváltozott körülmények lesznek, és lehet módosul a gravitáció törvénye. Tehát semmilyen törvény sem lesz örökké(úgyértve folyamatilag, végtelen mérés alkalmával) IDÕN TÚL IS mindig állandó.

Ez honnan jött ki abból amit írtam?

az idõt fellehet írni matematikailag is.. tehát akkor elvileg át lehet látni mint szerkezetét(?)

clio1616v
Mit értesz ritmika alatt?

Bocs az elõbb nem váltottam magyarra... ;P

Mi az idõ?...ez a topic címe,ugye?Hay,bocsesz,nem tudtam,hogy zártkörû rendezvény.

clio1616v
J´hogy <rtäl hozzä <gy legaläbb örtjßk mit akarsz.

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

Írok még hozzá...:-)
Nagy Nap-év(év,hónap,nap)...káldeus korszak(susu,ner,sar)...ekliptikus-korszak(anu,elil,ea)...halandók-napja-korszak(kriáyuga,tretáyuga,dráparayuga)...stb...
..........stb.
Tehát
......Tér....... .....Idõ...... ......Ember..... ....Isten...
napmozg.-földfor. Nap - Föld Érver.- Légzés tér-idõ-anyag felett

..amikor a számsorokat a legkevesebbre csökkentették,s egyesítették a csillagidõket az emberi funkciókkal,s kiegészítették az isteni számokkal,melyek valós csillagászati értékek,akkor egyetlen képletben áll a makró-és a mikrokozmosz,az égi és a földi világ,közepén az emberrel...
Tehát...
az idõ=ember

Hát????...:-)
a nap-és földmozgásnak és az emberi szervezet fõ funkciójinak(érverés-légzés,szexagezimális rend-decimális rend) ritmikája közös...:-)

clio1616v
Általános és abszolút törvény-szabály nincs.

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

En nemtartom érthetetlennek a világot. Szerintem azért az embereknek mindent betegyenek valahova mert nem látják mindennek az összefüggését(na igen, ettõl még nem biztos hogy aki lát összefüggést az valós/helyes is)
A világ egy végtelen szabályhalmaz, ahol minden törvény más törvények következménye, és ha jól megfigyeled épp ezért nem lehet rámutatni/fellelni egyetlen tökélestesen egzakt törvényre sem, mert nem lehet megtudni/figyelembe venni az õt alkotó összes altörvényt. Es ezzel a látásmóddal szerintem mindent meg lehet magyarázni, még magát a Világot, Univerzumot is, hogy micsoda, honnan van, meddig lesz(de errõl irtam az en topikomba)

Aaa, nem mindenki szakbarbar, nem mindenki csak annyit tud amennyit belecsömnek a suliba, és amennyit bemagolt. Vannak még akiknek érzékük is van a realitáshoz, és egy kis filozófiai hajlamuk is van, hogy tul tudjanak látni a szakkönyvön...
😊

clio1616v
Van olyan szakterület, amihez jobban értenek. Nincs meg az egyensúly.

Hogy érted hogy specializálódott?

clio1616v
A tudósok, soha nem érthetik, meg a világot, mert túlságosan specializálódott a gondolatviláguk.

clio1616v
Pár dolgot leszögezhetünk.

1. Semmi sem reprodukálható.
2. Minden változás irreverzibilis.

Az idõnek nincsen negatív tengelye, bár szerintem a 2 és 3dimenzióban sincsen értelme, mert a kiinduló pontot bármikor hátrébb tolhatom.

A fentiekbõk következik, hogy idõutazás csak képzeletünkben létezhet.