55
  • Elveon
    #55
    Konzolok eladási statisztikája!
  • dez
    #54
    És vajon a C64-nek megfelelő, vagy - ha már tudja a gép - nagyobb felbontáson/több színnel megáldott képernyőmódoknál karaktermódos "marhaság" + sprite-ok nélkül is ment az 1-frémes frissítés, egész képernyős "akció" közepette? Mert ha nem, akkor nagyon is hasznos az a "marhaság".

    Ja, egyébként ne felejtsd el, hogy ez a karaktermódos dolog sokkal használhatóbb volt a C64 esetén, így itt egyátalán nem számított "marhaság"-nak.

    Nos igen, abban egyet értünk, hogy bizonyos dolgokban többet tudott a gép (*), de az a kérdés, hogy a gyakorlatban ebből mennyit lehetett kihasználni.

    (*) Továbbra is úgy gondolom, hogy hangban gyengébb volt (nem véletlenül érhető el majd' minden audio playerhez SID emulátor, jópofa zenék százaival, de DAVE emulátorról még csak nem is tudok), márpedig akkoriban minden jobb játéknak egyedileg komponált zenéje volt, egyedileg szerkesztett "hangszerekkel", és ez nagyban hozzájárult a játékok hangulatához.
  • Zenty
    #53
    majd ha wii 2 éves lesz akkor lehet a dobozhos hasonlítani. A doboznál se volt az elején tucat jó game.

    A wii pc-éseknek , és régi nintendosok az első célcsoportja. A régi konzolosknak nem jön be nemtudják írányitani. Magas szinte nekik :) Persze van kivétel, de az nem számottevő.
  • floatr
    #52
    Az ultra lo-res felbontás csak félig igaz merhát -- mint mondtam -- akár soronként fel lehetett tornázni.
    A karakteres trükköt meg a Spectrum-os játékok igen nagy százaléka használta, így azok Enterprise-os átírata is. A részemről csak "szarakodás" volt egy "marhasággal".

    Sztem azért írtam egy-két dolgot, és továbbra is fenntartom h erősebb gép volt, miközben bukott, talán pont azért mert nem arra fordítottak energiát, amire kellett volna.
    Egyébként ez az egész engem annyira bosszantott akkoriban h átnyergeltem PC-re :) Szóval maradtak a nem annyira szép emlékek...
  • dez
    #51
    Amúgy a karakteres képernyőt (ramba mappolt, átírt karaktertáblával) le lehet baromságozni, de C64-en majdnem az összes jobb játék ezt használta (+ persze a sprite-ok, amik újrafelhasználhatók voltak "raszterezéssel") -> semmiből sem állt a kép frissítése, így mind 1-frémes volt.
  • dez
    #50
    Próbáltam utánanézni, de weboldalon nem volt pontosan leírva, annyira meg nem érdekel, hogy fórumoldalak százait olvassam el róla. :)

    Csak kíváncsivá tettél, hogy végülis mennyivel volt jobb, mint a C64. :)
    De ha ennyire nehezedre esik írni 1-2 dolgot, akkor hagyjuk.

    Akkor tehát volt kisebb felbontás is (közben én is találtam olyan oldalt, ahol szerepelt a nem mellékes "up to"). Kevesebbszínű üzemmód is volt? (Bár a paletta megfelelő beállításával ezt meg lehet oldani, feltéve, hogy állítható volt mondjuk RGB-ben.)

    Bár azóta találtam egy screenshotot, ahol teljesképernyős 256 szín van, viszont valami extra LORES felbontásban, és az is csak egy fénykép. A többi képen is LORES bontású, kevés színű in-game shotok voltak. Ez azt súgja, hogy jétékra inkább csak a kisebb felbontás+kevesebb szín volt igazán alkalmas. Így tehát lényegében a gyakorlatban nem különbözött annyira a C64-től.

    Közben kezd rémleni, hogy bizonyos klubokban mutogattak néha EP-s zenét, és hát eléggé Spektrumos (négyszögjeles-sípolós) hangja volt... Szóval ha volt is hw-es moduláció és egyéb, nem igazán vették igénybe.
  • floatr
    #49
    :) te most elkezdted a véremet szívni?

    karakterkészlet:
    mivel szarakodtam ilyen marhaságokkal is, igen.

    videomemória:
    soronként lehetet váltani akár felbontást, magyarán csak akkor kellett 1 egész byte egy pixelhez, ha 256 színesre váltottad azt a pár sort. Mellesleg vissza lehetett butítani kisebb felbontásokra is, mint amit pl a 64es v a Spectrum használt. De most akkor mivel is állítjuk szembe? Egy SVGA karis pc-vel???

    A gépben éppen kétszerannyi memória volt mint a 64esben. Ja igen most olvasom h volt 64 kbyte-os is (nekem 128-as volt, ami vszeg 1 a 20ezer közül). De az akkor nem ugyanannyi mint ami a 64esben volt?

    hang:
    Mint mondtam ez sosem volt a kedvencem, de szűrő, modulátor, és trükk nélküli hangszórás is volt benne.

    De bakker ha má utánanézel, akkor pontosan...
  • dez
    #48
    (+ szintén az adsr-ek)
  • dez
    #47
    Én is írtam, hogy volt karakteres mód az EP-n is, de vajon át lehetett mappolni a ramba a karakter-készletet?

    Ja oké, a scrollban igazad van. Viszont, az alapgépben annyi ram nem volt, hogy két teljes kép elférjen, így azért kellett pakolgatni rendesen, a nem túl kicsi tárhelyet igénylő képet.

    Apropó, azt írják 672×256 pixel volt 1 byte/pixellel. Ez 172032 byte, ami egy "kicsit sok". Hogy van ez?

    A hangról ezt írják: "A hanggenerátor (csak) 3 hang + 1 zajcsatornával rendelkezik. A hullámformát nem a felhasználó választja meg (ez mindig négyszögjel). A burkológörbét (ADSR) lehet programozni."
    Ehhez képest a C64-en volt háromszög és fűrészfog hullámforma is, és többféle filter/moduláció. Plusz kis trükkel 4 bites D/A-zás.
  • dez
    #46
    Az EP-ből egyszer egy szállítmányban (talán a cég utolsó szállítmánya volt, nyilván elég olcsón jutott hozzá az importőr..) jött 20e db.

    Azért elég ritkán van szükség soronkénti módváltásokra (néhány spécibb effektnél). C64-nél a palettával sem lehetett túl sokat játszani (fix színek voltak). Néhány váltás meg bőven "belefért", szóval általában ez nem jelentett különösebb gondot.

    Hát, izlések és pofonok, nekem nagyon nem jött be a Z80, és az x86 asm-je sem. (A 68k és a PowerPC asm-je sokkal átgondoltabb és elegánsabb.)
  • floatr
    #45
    Most nézem a többi irományodat...
    Volt karakteres mód. A scrollról annyit, hogy asszem a paraméter táblában kellett beállítani h milyen memóriacímnél kezdődik a kép, és elég volt ezt az értéket módosítani. Namost tetszőlegesen strukturált soronkénti felépítésnél ez azért elég durva lehetőséget adott. Nekem ez akkor jobban tetszett mint a sprite-ok, amit amúgy is le lehetett rendezni viszonylag kis erőfeszítéssel, futotta a proci erejéből is.

    A hang esetében viszont annyira azért emlékszem h még BASIC-ből is lehetett halálkirály modulációkat kezelni legalább 3 hang és 1 effekt (v zaj?) csatornán. De ez már eléggé ködbe vész, mert több mint 15 éve nem piszkáltam se 64-est se Enterprise-t.
  • floatr
    #44
    Az Enterprise egy csőd volt, inkább marketinges/pénzügyi. Bár nálunk azért terjedt rendesen, éppen most néztem h az összes eladások 25%-a Magyarországon történt. Mellesleg két év difivel számoljál a két gép között.

    Egyébként bár sprite-kezelés nem volt, sokkal fejlettebb grafikai chip volt benne (a hangról nem merek nyilatkozni), többek közt megszakításos buherálások nelkül támogatta a soronkénti üzemmód/paletta/miegymás váltásokat. Amikor a C64 már "füstölt", akkor az Enterprise még nem tolta el az prociidőt megszakításokkal. Kétszer akkora memóriát tudott lapozni is azzal a fasza memóriakezelőjével (4MB-ig bővíteni is lehetett )

    Kódolás szempontjából egyébként nekem jobban bejött, mint a C64-es, még a mostani intel procik is az i8080/z80 alapokra építenek. És bár erősebb gép volt, bukott, mert a C64 és a Spectrum árnyékában senkinek sem kellett; azokon is tökéletesen lehetett játszani. Javarészt csak Spectrum játékok átiratait lehetett látni rajta.

    Szóval ennyi a párhuzam. Erőltették, szarakodtak vele, bukó.
  • feamatar
    #43
    nem vicc, mert egy MGS meg egy FF sokaknak ér egy gépvásárlást, főleg japánban...
  • hypno
    #42
    Ócska, olyan "savanyú a szőlős" duma, hogy majd az ilyen meg olyan játék megjelenése változtat a dolgok menetén. Így gondoltak a németek is a csodafegyverekre a II. világháború idején.

    Elképzelem, hogy piacra dobnak valami gyönyörű, bikaerős, fullextrás autót, ami viszont csak nitroval tudja azt amit, sima benzinnel nem. Mindezt piszok drágán. De semmi gáz, mert lehet hogy egy éven belül már lehet is venni nitrot, mert már tervezik a kutak építését.
    Szóval ez így egy vicc.
  • dez
    #41
    (Egyébként az egyes utasítások végrehajtási idejeinek átlagos rövidebbsége miatt nem negyed olyan lassú volt a C64-ben lévő 6502, a Z80-hoz képest, hanem inkább csak fele.)
  • dez
    #40
    sprite
  • dez
    #39
    Ja, kb. ugyanez mondható el az Amstrad CPC-ről is. Mindkettőre igazak még ezek is: hiába volt 4MHz-es a proci (vs. ~1MHz a C64-nél), a prite-ok hiánya mellett hardveres scroll sem volt, így azon agyondolgozhatta magát a proci. Továbbá legalábbis a CPC-n nem volt ram-ba kapcsolható karakter-memóriás karakteres mód, amit ugyancsak sokmindenre lehetett használni (az Enterprise-on volt karakteres mód, de asszem nem átkapcsolható, így erre nem volt használható), minimális proci-igénybevétellel. Talán adott rasztersorra beállítható interrupt sem volt. És a tetejébe hangban is gyengébbek voltak (nem voltak spéci hangeffektek létrehozására alkalmas programozható filterek és modulációk).
  • NEXUS6
    #38
    Végül is 9.3-at kapott a gametrailers-en!;)))
    És ha azt nézzük, hogy hány Wii tulaj van, még a Halo 3-on is túl tehet eladásokban!;)))
  • trsi
    #37
    tavasz ota mar benne vannak a vilag stat. adatokban, ugy h. a vgchartz szerintem realis adatokat mutat, de kitudja, ha tudsz jobb stat. oldalt szivesen megnezem azt is:)
  • trsi
    #36
    ez valoban igy van, szerintem a wii ps3 arany is fog csokkenni na meg a x360 ps3 is. azert azt lehetetlen tartani h. 1 termek 1 masikhoz kepest mindig tobbszorosen fogyjon azonos piacon, 1.xx : 1 - ebbol az aranybol lesz nagyon nehezen 1:1 v. 1.xx :1 a ps3 javara, bar a bluray meg 1 utos erv lehet ps3nak ha vegre hd dolgok is igazan elkezdenek terjedni
  • trsi
    #35
    statisztika nov. 12 datummal: ps3 ~87e db(nov. 11-tol csak japan), nov. 19: ps3 ~130e db csak japan es ezen a napon indult a wii amerikaban), nov. 26: ps3 ~389e (japan, nov. 17-tol amcsi, hongkong) wii ~535e (amcsi es videke). Na ezert irtam h. par het, mert osszehasonlithato adatok ps3 launch utan 2 hettel jelentek meg. erted? :). egyebkent 3 hettel kesobb jelent meg a wii a japan piacon (dec. 2)es dec. 3-ai stat. adatok alapjan ps3 ~197e(4 het alatt) - wii ~368e (1 nap alatt). az ketsegtelen h. a sonynak nem jott ossze az eu csak marcius vege fele, de ott volt mar ket nagy piacon (amcsi, japan) ellenben a wii szinte mindenhol kaphato volt a karacsonyi nyuzsgesben, az pedig mas kerdes h. joval tobb fogyott volna ha lett volna
  • dez
    #34
    Talán túl fiatal volál még akkoriban, ezért mosódik így össze, de az Enterprise több évvel később jelent meg, és jóval lassabban is terjedt. Ebben valószínűleg része volt annak is, hogy bár valamivel fejlettebb volt grafikailag, a procija nem volt elég gyors ennek kezelésére, főleg hogy sprite-ok sem voltak.
  • feamatar
    #33
    én dobozra céloztam, ottvalahogy nem az 1 millión kell túljutni a sztárjátéksághoz...
    és tod a játékost ott érdekli a 3rdparty siker, hogy az kell ahhoz, hogy fejlesszenek is rá 3rd party cégek...(multiplatform címek ilyen téren kiváló példák)
    egyébként tőlem nagyon távol állnak a játékállomások(magam is lehet Wii tulaj leszek, csak én a szüleim miatt vennék, azzal még ők is elboldogulnának), szóval amellett hogy doboz szimpatizáns vagyok(de még inkább PC :P) a PS3nak is jó jövőt jósolok, csak jöjjön ki pár FF meg MGS és az is fogyni fog meglhetősen jól, a Sonynak nem kell aggódnia, rossz kezdés egyértelmű, de pár jó cím, és mindjárt megváltozik a helyzet.(emellett nem fogják elérni a Wiit ez szinte 100%)

    a Wii a tuti második konzol: akinek túl drága a PS3/doboz annak megfelel Wii, aki meg megengedheti magának a 2 nagyot, annak úgyis lesz egy Wiije is. A wii tömeg termék, remek marketinggel, a N jó munkát végzett vele(mármint üzleti szempontból)
  • Zenty
    #32
    "Killzone2 szintű progikat felmutatni"
    Metroid 3 már most, de igaz az tényleg nem egy szint, mert az m3 túlteszi grafikán kivül mindenhogy.
  • Zenty
    #31
    Nem az a lényeg, hogy belső fejlesztés. Egy jatékost kit érdekel, hogy kitől kapja a gamet?az érdekli, hogy legyen. A lényeg meg az, hogy egy időben indult a ps3, és a wii. A wii már most két nagy "aaa" cím van ami talán az mgs tudja hozni a minőségbeli színvonalukat. Egyébként ha már felhoztad a party kiadóknak is sokkal jobban megy mint anno a gc-nél. Itt van most resi 4 wii. 800 ezret adtak el pár hónap allat belőle. A régi alap gc-és verzióbol (2 év allat) alig 1 milliót. Várhatóan wii változata 1 millión felül fog zárulni ( ami atom durva nyereség).
    Ott van még a red steel. Több mint 1 milliót adtak. Raymanből detto. stb. stb.
    Eddig ekkora eládsok gc-én max a nintendonál voltak, és ez csak az első év, és ennyi 1 milliós eladásu gameje van csak a thirdy partynál. Ps3-nál hány 1 milliós eladásu game van most..?

    Az meg, hogy nem kell összehasonlitani csak a sony fanok saját maguk értelmetlen nyugtatása :D
  • NEXUS6
    #30
    Kezdjük ott, hogy a VGchartz adataiért azért nem tenném tűzbe akezem, meg ugye ezekből az adatokból hiányoznak az európai eladások, és ugye pl a PS3-at EU-ban csak tavasz óta lehet kapni, meg ilyen apróságok.
  • floatr
    #29
    Volt pár egyéb szamítógép is a világon akkoriban, talán ismerősen cseng a neve az egyiknek: enterprise...
    Amellett voltak már akkor is konzolok bőven, mégis a C64-es aratott nagyot
  • dez
    #28
    Wii 11.3m, PS3 4.5m... Ez 2,5:1 arány.
    (Xbox360 vs. PS3: 2,4:1, és csökken.)
  • dez
    #27
    (+ a PS3 Európában és még néhány helyen hónapokkal később)
  • dez
    #26
    Pár héttel? Pár nappal.
    PS3 Release dates and pricing
    Wii Release dates and pricing
  • dez
    #25
    Mik voltak ezek az erősebb platformok?
  • trsi
    #24
    1 par szaraz szamadat a vgchartz alapjan: tavaly novemberben a x360 elonye 5.1 millio db volt, mult heti adatok szerint pedig 6.2 millio, 1.1m vert ra a ps3-ra 10 honap alatt. a wii par hettel kesobb jelent meg a ps3 utan, akkor 300-400e volt az elonye, wiibol 1. heten eladtak fel milliot es 10 honap alatt ravert 6.8m-t. jelenleg wii 11.3m, x360 10.8m, ps3 4.5m eladott db. 3:1-es arany szerintem meg mindig oriasi elony, es vannak regiok ahol 6:1 ill. 10:1-es arany is elofordul (bar ezek kis szamu eladasok). szoval nekem nem ugy tunik h. lefogja hagyni a ps3 a wiit, de meg az x360-at sem.
  • floatr
    #23
    Ja, és mellesleg inkább szégyen ez a Sony-ra nézve h így szem elől tévesztették a valódi célt. Vszeg amiatt van ez h a Microsoft belehajszolta őket a teljesítmény-versenybe, és a Sony marhanagy kényszert érzett h bazierős vasat adjon el baromi fejlesztések után veszteségesen mint állat.

    A Microsoft az esetleges buktát kevésbé érezné meg, mint a Sony. Utóbbinak volt szerencsém dolgozni, és az összes üzletágát megborította többek közt a PS3 körüli mizéria.
  • floatr
    #22
    Egyszerűen csak divat lett a Wii-t szidni.
    Nem egy brutál hardware, ezért sokan lenézik. Pedig én jól emlékszem h C64-el is igen komolyan el lehetett játszani, függetlenül attól h voltak erősebb platformok már akkor is.

    Egyszerűen jót lehet vele szórakozni. Van itt egy az irodában is, ha az embernek elborul az agya, 10 percet boxol/teniszezik/golfozik, esetleg többesben... erre teljesen tökéletes.
  • opeca
    #21
    Most én azt nem értem, hogy itt valami Sonys marketingesek lézengenek, vagy mi ez a Wii elleni folyamatos fikázás?

    Ha annyira kurva jó lesz a PS3 akkor ne foglalkozzatok drága barátaim a kis poshadvány Wii-vel, akkor menjetek, vegyétek emg a PS3-at és szórakozzatok jól!
  • feamatar
    #20
    az apró bibi ezzel hogy mindkettő ha jól tom N franchise...
    3rd partyban alatta muzsikál a doboznak(igazán nagy kivétel azthiszem az NFL)
    a Nintendo mindenképp jól jár a konzollal, mivel akármit csinálnak veszteséget képtelenek termelni(köszönhetően hogy R&D csak a Wiimotera kellett, és a hardwerejük piszok olcsó, illetve mint látható az igazi játékosok BrainTraininget meg WiiSPortot tolnak) , tehát csak profitálni tud
  • NEXUS6
    #19
    Én inkább azt mondanám a Wii meg a PS3 nem versenytársai egymásnak, mint ahogy egy Airbus 380 meg egy Skoda Octavia sem az.

    Lehet hogy Skodából többet adnak el, de ez nem kizáró tényező arra nézve hogy az ember néha repülőre üljön, az óceánon meg elég nehéz átjutni egy autóval, a Wii sem fog Killzone2 szintű progikat felmutatni. Ettől még a haverokkal/barátnővel el lehet szórakozni egy ilyen társaságában;)
  • Zenty
    #18
    lecsengi.... Amcsiba 1 hónap allat nem is olyan régen( megelőzve a ds) fél milliót adtak el. Ez valóban lecsengés..
    Az egész világon rekord nagysággal élen van a listákon.
    Év végén jön ki rá több jobb cím, és jövőre a most kezdet fejlesztők címei.
    Szal fölösleges most is ez a duma, hogy nincs rá ,és nem is lesz game. Ps3-at felhozni iylen előnyként meg pláne vicc. Aminél jelenleg 0 nagy címe található ellentétbe a wiinél most már két ilyen aaa cím rendelkezésre áll. ( zelda, metroid 3)
  • NEXUS6
    #17
    "Az a pármillió ember aki vett egy wii-t, az biztos nem fog két hónapra rá venni egy újabb konzolt csak azért mert az sony. Ezek az emberek most 1-2 évig nem vesznek konzolt, ugyhogy legalább ennyi időre ezeket az embereket bebukta a sony."

    Egyrészt de, igeen is vesz! Mert ugye amellett hogy mind, japánban, mind amcsiban többet keresnek az emberek, nem csak mint Mo-n, de mint az Eu átlagg, amellett még jóval olcsóbb is a gép, mindenhol máshol, szal egy ottani család költségvetésébe még egy extra PS3 is belefér!
    Másrészt eddig kb. 10 millió Wii kelt el, ez pl ahhoz képest, hogy a PS2-ből meg több mint 100 millió, nem olyan jelentős tétel. Ha időlegesen ennyi ember nem vesz PS3-at, akkor még mindíg van 10X ennyi potenciális vásárló.
    Haramadrészt a Wii nem csak tudásában de megkjelenítésben is előzőgenerációs. Pár év múlva már azért mindenhol csak HDTv-k lesznek, a Wii nyujtotta kép ennek a színvonalnak nem igazán felel meg (PC-n ki játszik manapság mondjuk 640X480-as felbontásban? KB senki!). Pár év múlva a Wii már nagyon sovánka lesz!
  • opeca
    #16
    ", mivel a legjobban várt játékok nem jelennek meg rá, és az ugrálós játékokból van X variáció"

    Türelem, lesz a Wii-re még komolyabb játék is. Ez még csak a kezdet. Megnézem az eladási statisztikákat, mikor kijön a Wii-re, valami RPG game, ahol úgy kaszabolhatod az ellenfeleket, ahogyan akarod.

    A Sony mégha egy hónapra vetítve is ugyanakkora eladásokat produkál, mint a Wii, akkor sem lesz sehol. Majd ha hónapokon át tartósan 5x, 6x nagyobb eladásokkal fog rendelkezni, akkor már lesz esélye, hogy beéri.

    Ha meg ugyanabban az árban lettek volna, akkor a Wii-be minimum egy PS2-es szintű vas dübörögne, ergo a Sonynak annyi esélye sem lett volna, mint idáig, hiszen a Wii-től sokan a grafika miatt pártoltak el.