• BlackRose
    Szerintem aki megtanul tényleg programozni az útközben megtanul angolul ha akar ha nem, mert egyszerűen ezen a nyelven van az irodalom java, a dokumentáció, a help, a fórumok, a portálok stb. Szóval nem mondom, hogy nincs jó programozó aki nem tud angolul, de gondolom, hogy nagyon kevesen vannak. Ami pedig a szoftverfejlesztésben a kommunikációt illeti... alapjában 80% e-mail formában történik, tehát középfokú angol nyelvtudással is elboldogul aki jó programozó, aztán ha egy nemzetközi csapatban dolgozik néhány hónapon belül kicsiszolja a beszédet is.

Én egy amcsi szoftvercégnél dolgozok ahol az egy épületben levő 300+ fejlesztő kb. 30 nemzetből áll, mondhatom, hogy az amcsikat és briteket leszámítva a többiek viszonylag középfokon beszélik az angol nyelvet, tehát jómagam a jobbak közé tartozom, angolul teljesen önerőbül tanultam (nincs semmi formális angol nyeltanulásom (a suliban németet tanultam, az egyetemre meg már jobban beszéltem az angolt mint ahogy ott tanítottak - én nincs semmi nyelvizsgám, a főnököm amcsi aki egy telefonos interjú után ajánlatot adott) és gondolom a többiek nagy része is.

Programozás viszont más tészta, még nyelvet kb. mindenki tud tanulni, programozni nem tud mindenki tanulni, baromság elhitetni a gyerekekkel, hogy csak el kell végezni a sulit, egyetemet és programozó leszel. Programozni először is átlagnál érezhetően nagyobb IQ-ra van szükség, de ez csak a képlet kisebbik része, az ami egy jó programozó alapfeltétele az a kitartás, az új dolgok iránti érdeklődés és a türelem, az a dolog, hogy 100 órán át tévedsz és lépésről lépésre közeledsz a megoldáshoz nem igen mindennapi dolog a programozáson kívül. Programozásnál pedig ez az alapállapot, a "nem tudom" az alap állapot, mert amikor tudom akkor már nem érdekes, nem foglalkozok vele, megyek tovább és azt csinálom amit még nem tudok. Ha azt csinálod amit tudsz akkor már nem vagy, csak voltál programozó. Más területeken ez nem így van és ezt nehéz megérteni. De, hogy ezt valaki képes legyen napról napra csinálni, nagyon komolyan megkell tanulni az alapokat. Manapság kevés ilyen programozó van, a legtöbb az egy-két könyvből tanult valamit és most "programozó" aztán kb. 80% időt azzal tőltik, hogy elhárítsék a hibákat amelyeket maguk és a hozzájuk hasonlóak csináltak. Nagyon sok olyan cég van (főleg nagy cég) amely tele van ilyen amatőr programozókkal és ha egy tényleg jó programozó kerül közéjük, az előbb vagy utobb meglép mert egy olyan rendszerben jómaga is ugyanazt fogja csinálni, javítani a hibákat és minden új funkció implementálásakor 30% kódot átirni mert másképpen lehetetlen implementálni a dolgot.

Szóval a kérdés itt nem az, hogy van e elég szakember vagy nem (mert van), a kérdés, hogy a szakembereket körbeveszik ezekkel a negatív teljesítményű "programozókkal" és ez esetben a jó programozók teljesítménye is nagyon le van kezelve. És persze ide jön még a bürokratikus menedzsment... amelyről kár egyáltalán beszélni.