96
  • BiroAndras
    #96
    "ÖÖÖ miért is? Megjelent egy új, de ez egyálalán nem jelenti, hogy a régi "elavult lenne"."

    Igen, részben azért elavult, mert van jobb. Másrészt meg azért, mert az elmúlt 6 évben fejlődtek a hardverek és szoftverek is rendesen. Ma már másképp és másra használják az emberek a gépüket, stb. Például ha telepítéskor plusz driver kell, azt az XP csak floppy-n eszi meg, de olyat egy mai gépben már nem találsz. Amikor az XP-t tervezték, és írták nem voltak többmagos procik, nem volt sok giga RAM, nem voltak 500 gigás vinyók, stb. Aztán nem voltak pl. HD filmek. Az emberek nem lógtak a neten egész nap, nem használtak ennyiféle programot egyszere, stb.

    "Fejlődés akkor lenne, ha lenne 4-5 oprendszert gyártó cég, amelyik egymással valósan versenyez, mert akkor érdekük lenne valóban a felhasználói igényeknek jobban megfelelő operációs rendszert gyártani."

    Ott van az ezer féle linux, az OSX, meg még pár kevésbbé ismert, amit főként nagy szervereken használnak.

    "Tehát, az MS nem fog ingyen javítgatni oprendszert, de azt elvárja, hogy a programozók mint hű kutyák ingyen és bérmentve tegyék a programjaikat vista kompatibilissé."

    Nem ingyen teszik. Az ő termékeikből is megveszi a júzer az újabb verziót a vistához. Ráadásul új lehetőségeket kapnak az MS-től, lényegében ingyen, amivel jobb termékeket készíthetnek, és azt több ügyfélnek adhatják el.

    "Kompatiblitás sosem létezett windows alatt. Részleges volt, de teljes soha."

    Teljes kompatibilitás nem létezik. Az MS megteszi amit tud. Mások sokkal kevesebbet szoktak aggódni emiatt. Pl. a FireFox kiterjesztései szinte sosem működnek az újabb verziókkal, és sokhoz nem is jön frissítés. Pedig ez több nagyságrenddel egyszerűbb rendszer, mint a win.
    A linuxot nem ismerem annyira, hogy biztosat tudjak mondani róla, de nem lepődnék meg, ha ott is lennének ilyen problémák.

    "Beszélgess programozókkal mielőtt ekkora hülyeségeket leírsz."

    Szoktam elég sűrűn, mivel magam is az vagyok már egy ideje.

    "Hintsük el egy fórumon hogy az a felhasználó aki nem tud vistát felrakni az buta, hátha vérszemet kap."

    ???

    "Az elterjed szoftverek nyilván jó supporttal rendelkeznek, akiknek igazán nem gond hogy vista kompatibilissé tegyeék a programjaikat, ergó ez egy üres duma, röviden: hazugság."

    Nos, imelőtt hazugnak nevezel valakit, nem ártana picit utánnanézni a dolgoknak. Pl. beszélgess programozókkal.
  • BiroAndras
    #95
    "Ne vard el hogy majd megsajnalom, hogy milyen nehez dolga van."

    Ne sajnáld, csak lépj ki a rózsaszín álomvilágból, és fogadd el a realitást.

    "Amin muszaj valtoztatni, azon muszaj. Szerintem ezeket a dolgokat a piac szo nelkul benyeli."

    Hát pedig te is épp amiatt sírsz, amit muszáj volt változtatni, mert ezek miatt van sok kompatibilitási gond.

    "DRM kinek fontos pl."

    A DRM nem sok vizet zavar egyelőre. Nem emiatt készülnek lassan a driverek. Szükség meg azért van rá, mert a nagy kiadók csak így adják ki PC-re a termékeiket.

    "Viszont minel inkabb kitoljuk a koltsegeket, ma annal tobb nyereseget realizalunk."

    Igen, de hosszabb távon csúnya nagyot bukhatunk. Nem mondom, hogy ez esetben erről lenne szó, de szerintem ez egy olyan dolog, amin nem érdemes spórolni.

    "Az MS valamikor hozott egy dontest. A piac reszerol KOTELEZO-e az hogy egyetertenek a dontessel, es csatlakoznak az MS torekveseihez? NEM."

    Nem kötelező, csak célszerű, ha életben akarnak maradni.

    "Az MS-nek oda kellene figyelnie a piac akaratara is"

    Ne aggódj, odafigyel. De gondolom te is tudod, hogy minden igénynek nem lehet megfelelni.

    "Az MS fugg a partnereitol, es ezert erdeke lenne az hogy azok is pont arra tartsanak es pont olyan utemben mint ő."

    Nem kivitelezhető ilyen szinten az együttműködés. Túl sokan vannak. Ráadásul a HW gyártók érdeke az, hogy a Vista erőforrásigénye jó nagy legyen, de közben ne tartalmazzon túl sok újítást, ami miatt nekik dolgozni kell.

    "Bejohetett volna jobban is, ha jobb dontest hoznak, vagy kevesebbet kockaztatnak..."

    A jobb döntés szerinted az lett volna, ha kidobják az összes fejlesztést, és csak egy SP3-at adnak ki az XP-hez? Üzletileg biztosan rendkívül rossz döntés lett volna, mivel az SP-k ingyenesek.
    Ha meg új verzióként adják ki, az se jobb. Már így is rengetegen arra panaszkodnak, hogy semmi újat nem tud a Vista (ami persze nagyon nem igaz), most képzeld el mennyire lenne sikeres, ha a pár jelentős fícsört kidobnának.

    "Mielott meg messzire rohannal (raadasul rossz iranyba) en most olyan jelentos valtoztatasokrol beszelek amit az MS eszkozolt a Windows-ban, es aminek a kovetkezmenye az, hogy bizonyos programok amik eddig szabvanyosak voltak es kitunoen mukodtek regebbi verziok alatt, hirtelen nem mukodnek."

    A tényleg szabályos programok legfeljebb kis változtatással mennek. Nagyobb gond azoknál lehet, amik komolyan belepiszkálnak a rendszerbe (pl. víruskeresők).

    "Vagy talan azt allitod hogy az osszes driver ami ma nem megy, az azert nem megy mert egy azota befoltozott Windows bug-ra epultek"

    Nem driverekről beszéltem. Azokhoz nem értek annyira, hogy pontosan megmondjam miért volt szükség a változtatásokra. Azt tudom, hogy a stabilitás növelés volt a cél azáltal, hogy a driverek működésének egy részét a user módba rakták át a kernelből.
    És abban elég biztos vagyok, hogy tényleg szükséges volt, mert az MS-nek nagyon nem jönnek jól a driver problémák.

    "Valamit azt allitod, hogy azon programok amelyeket a Vista-hoz kellett illeszteni, azert kellett illeszteni mert azok mind-mind egy-egy azota kijavitott hibara epultek?"

    Nem. A legtöbbel az a probléma, hogy admin jogokat feltételeznek, és szükségtelenül csinálnak olyan dolgokat, amikhez az kell.
    Emellett sokféle jellemző probléma fordul elő, de most nincs időm mindet felsorolni.

    "egy listat ad a fejlesztoknek arrol hogy milyen bugokat fog kijavitani a kovetkezo verzioban, es ezen javitasok miatt milyen funkciok valnak hasznalhatatlanna."

    Nem válnak használhatatlanná a dokumentált funkciók. Aki a dokumentációt követte, és nem akarta megkerülni az API-kat, az nem kerülhet nagy bajba.

    "Na ez biztos nem igy van."

    Hát pedig játékfejlesztőként mi is kaptunk egy rövid listát a legfontosabb teendőkről (ha jől emléxem ebből csak egy érintett minket).
    És egyébként is lehetett tudni a legfontosabbakat : nem admin jogokkal fogsz futni, és nem írhatsz a Program Files könyvtárba (csak install-kor). Emellett a bétákkal lehetett tesztelni is.
  • totya4
    #94
    A sima felhasználó nem ennyire hülye azért, ezek mind értelmes emberek csak éppen nem ez a szakterületük/hobbijuk. Egyszer kell megtanulniuk azt, hogy oda kell figyelni arra egy programnál hogy milyen oprendszereken futtatható, újabb oprendszeren való futtatás előtt a weblapján szét kell nézni hogy támogatott-e az aktuális legfrissebb verzió az újabb oprendszeren avagy nem. Ha nem, akkor a program fejlesztőket kell noszogatni, ki mást.
  • totya4
    #93
    Na, az MS fan (vagy alkalmazott) ismét bekeményít, lássuk.

    az XP "Tényleg stabil, meg bevált, meg minden, de azért mára kezd elavulni."

    ÖÖÖ miért is? Megjelent egy új, de ez egyálalán nem jelenti, hogy a régi "elavult lenne". Sőt. Rengeteg program számára az XP a stabil biztonságos, letesztelt operációs rendszer. Sőt, van ahol még az NT, mert arra van letesztelve, bár a komolyabb rendszerek nem az átlagfelhasználóknak készülnek az tény.

    "A kulcsszó : fejlődés."

    Fejlődés akkor lenne, ha lenne 4-5 oprendszert gyártó cég, amelyik egymással valósan versenyez, mert akkor érdekük lenne valóban a felhasználói igényeknek jobban megfelelő operációs rendszert gyártani. ne pedig a meglévő egyeduralkodó a saját szar alapokon nyugvó mocskát próbálja örökkön-örökké foltozgatni hatalmas erőforrásigények árán (és ezt fejlődésnek beállítani fizetett tollnokok által).

    "A baj azzal van, ha egy cég a saját termékét nem teszi kompatibilissé, mert ezzel a saját vevőivel tol ki"
    Mintha fentebb épp ez az ember írta volna ezt : "Másrészt azt se gondolhatod komolyan, hogy az MS örökké ingyen fog fejleszteni."

    Tehát, az MS nem fog ingyen javítgatni oprendszert, de azt elvárja, hogy a programozók mint hű kutyák ingyen és bérmentve tegyék a programjaikat vista kompatibilissé. Sokan nem fogják, legalábbis még jó ideig sokan egészen biztosan nem , és itt főleg az ingyenes, de hasznos programokra gondolok. Ezek az emberek pont azért fejlesztenek normális hardveren is jól futó programokat hogy ne a "nagy cégek" irreális erőforrás igényű szarait kelljen használni, ergó nem fognak rohanni hogy hardver cseréljenek csak azért, mert megjelent holmi vista.

    "Hidd el, iszonyú sokat küzdenek ezért. Pontosan tudják, hogy a kompatibilitás az egyik alappillére a win sikerének."

    Kompatiblitás sosem létezett windows alatt. Részleges volt, de teljes soha. Beszélgess programozókkal mielőtt ekkora hülyeségeket leírsz.

    A következő mondat akkora hülyeség hogy be se idézem. Következő.

    "Aki nem ért hozzá, az még bőven ráér váltani."

    Á, á, á. Marketing stratégia. Hintsük el egy fórumon hogy az a felhasználó aki nem tud vistát felrakni az buta, hátha vérszemet kap.

    "Sok esetben a rosszul megírt, de elterjedt szoftverek komolyan akadályozzák a fejlesztéseket."

    Az elterjed szoftverek nyilván jó supporttal rendelkeznek, akiknek igazán nem gond hogy vista kompatibilissé tegyeék a programjaikat, ergó ez egy üres duma, röviden: hazugság.

    Az MS szavanként vagy mondatonként fizet?
  • BiroAndras
    #92
    "Szerinted mi a felkesz?"

    Mondjuk egy alfa verzió. Legalábbis a Vista esetén, mivel a bétákat már inkább "majdnem kész"-nek nevezném.
    Félkész az, amiben még sok a súlyos hiba, hiányoznak fícsörök, minimális a driver ellátottsága, meg ilyenek.

    "Nem bugokrol van szo, hanem arrol hogy az XP mar mukodott jol, a Vista-val meg esetenkent gondok lehetnek."

    Igen. Bármi újat vesz az ember, mindíg fennáll ez a lehetőség. Ha az ember úgy gondolja, hogy neki nem nyújt annyit az új termék, hogy megérje a fáradtságot, akkor ne váltson és kész.

    "Arrol van szo, hogy habar az OS maga keszen allt megjelenes pillanatara (szerintem az se, de most nem ez a tema) maga a Windows platform meg nem allt keszen."

    És? Ha nem mondják hogy kész van, még sokkal rosszabb lenne a helyzet. Mint már sokszor mondtam, az a probléma, hogy sokan nem készültek el a saját dolgukkal időben. Az MS csak úgy tudja kényszeríteni őket, ha kiadja minél több ügyfelüknek eladja a Vistát.

    "Nem allt keszen arra hogy elfoglalja az XP helyet. Majd ha olyan nagykoru oprendszer lesz amilyen ma az XP, akkor atveszi a stafetabotot."

    Természetesen butaság lenne azt várni, hogy 2 perc alatt mindenki átáll. Néhány helyen még az XP se tudta kiszorítani az elődeit.

    "Amig ez nem kovetkezik be, addig a "Vista" (mint uj Windows platform) felkesz."

    Elég furán értelmezed ezt a kifejezést.

    "Az MS-nek az a jo, ha mindenki a partnereit utalja."

    Nem. Az MS-nek az a jó, ha a "partnerei" (miért lennének azok?) végzik a dolgukat.

    "Arrol meg megfeledkezunk, hogy mekkora hasznot is hoznak az MS-nek ezek az utalnivalo szemet partnerek."

    Na és az MS mekkora hasznot hoz nekik?

    "Csak azert mert az MS ugy gondolta hogy felkarvarja kicsit az allovizet, attol meg nem biztos hogy masok is szeretnenek resztvenni ebben a forradalomban."

    1. Normális fejlődésről van szó. Sőt, még késett is a Vista jó sokat. Ha a maximális kompatibilitásra törekednének minden más szempont felett, akkor DOS 1.0-át használnánk ma is. Ezt szeretnéd?
    2. A HW gyártók nemrég épp azért panaszkodtak, hogy a Vista nem generált nekik elég nagy forgalmat. Nekik pont hogy jó, ha az emberek lecserélik a gépüket egy új OS miatt. A driver írás költségei ehhez képest eltörpülnek.
    3. Melyik OS-ből nem jönnek ki rendszeresen új verziók? És melyikkel nincs soha semmi kompatibilitási probléma?

    "Mi meg "okosan" a hardvergyartokat szidjuk."

    Jogosan.

    "A Vista nem all keszen."

    A Vista készen áll. A többiek nem.

    "Nem csak az OS-t nezzuk, hanem altalaban egy komplett Windows alapu rendszerrol beszelunk"

    Jó, ha így nézzük, akkor valóban nem áll készen. És? Ez egy gyorsan múló állapot, és ettől nem lesz szar a Vista, és nem lesz béna az MS.

    "tudom-e a munkamat (nem konkretan en, hanem barki) olyan zokkenomentesen folytatni Vista-val mint ahogy XP-vel mar dolgoztam."

    Attól függ, mi a munkád, milyen hardvert, és szoftvert használsz. Aktuális százalékokat nem tudok mondani, de szerintem a legtöbben tudnának dolgozni Vistán is. Vagy ha most nem, akkor hamarosan. De természetesen, mint minden újdonság esetén, meg kell tanulni a használatát.

    "A migracionak marpedig be kell fejezodnie ekkorra meg akkorra, mert a rendszer elesben kell mukodjon. Nincs felrebeszeles, hogy szerintunk az atallas megtortent, de gyakorlatilag egy halom funkcio meg nem mukodokepes."

    Tudod, óriási különbség, ha egy kézben van az egész rendszer. Az MS a maga részéről mindent megtett, amit tudott. A probléma olyan részekkel van, ami felett nincs hatalma.

    "Ezzel szemben az MS elegge lazan veheti a dolgokat, hiszen a "Windows platform" komponensei kozul csak parat tart a kezeben. A tobbi miatt meg szidhatja a parntereket."

    Komolyan úgy gondolod, hogy az MS-nek ez jó?
  • BiroAndras
    #91
    "de pont ez a problema, hogy megint van egy fel eves rendszerunk, a 6 eves bejaratott jolmukodo helyett! Miert kell 6 evente mindent ujrakezdeni?"

    Most komolyan azt akarod, hogy az idők végezetéig az XP maradjon? Tényleg stabil, meg bevált, meg minden, de azért mára kezd elavulni. Másrészt azt se gondolhatod komolyan, hogy az MS örökké ingyen fog fejleszteni.

    "Ujra feltalani a kereket minden alkalommal?"

    A kulcsszó : fejlődés.

    "hidd el a piac nagy reszenek fontos az hogy a migracio mennyi fejfajassal es pluszkiadassal jar."

    Elhiszem. De mérlegelni kell az előnyöket is. Ha valaki úgy dönt, hogy neki még korai, azzal nincs semmi baj.
    A baj azzal van, ha egy cég a saját termékét nem teszi kompatibilissé, mert ezzel a saját vevőivel tol ki. És az is zavar, ha valaki teleordibálja a fórumokat, hogy milyen szar a Vista, csak mert neki nem sikerült felrakni, vagy egyáltalán ki se próbálta, csak az "MS=szar" elvet követi.

    "Az MS-nek az a dolga hogy az atallast minel zokkenomektesebbe tegye."

    Hidd el, iszonyú sokat küzdenek ezért. Pontosan tudják, hogy a kompatibilitás az egyik alappillére a win sikerének.

    "Es lehet hogy 50%-kal jobban levezenyli az atallast most az MS mint 6 eve. De az is lehet hogy a piac meg 100%-kal turelmetlenebb mint 6 eve. Talan ezen is el kellene gondolkodni neked is meg az MS-nek is."

    És mit tehetnek még? Engedjék a vírusokat szabadon garázdálkodni? Mert a kompatibilitási problémák jó része épp a biztonság jelentős növeléséből adódik.

    "Nem a "profiknak" lesz problemaja, hanem a tobbsegnek, aki megijed ha valami ismeretlen kerdest dob fel a Windows."

    Aki nem ért hozzá, az még bőven ráér váltani.

    "De gondolom az is termeszetes hogy aki eddig jol megvolt az XP-vel de aztan valamilyen okbol valtott Vista-ra, es most problemai vannak a gepe hasznalataval, az elgedetlen."

    Az újdonságokkal szokott gond lenni, ez természetes. Még ha egyébként tökéletes is a termék, a használata különbözhet, amit meg kell szokni.

    "Szamomra elvarhato lenne, hogy egy uj verzio bevezetese ne 1-2 evig tartson el."

    Hanem? Mindenki álljon át egy pillanat alatt?

    "Mivel az MS dontotte el hogy az uj rendszer hogyan is fog kinezni, miben tud tobbet, miben lesz masmilyen, mennyiben lesz kompatibilis vagy inkompatibilis"

    Nem csak ők döntötték el. Az MS odafigyel az ügyfelei igényeire (a nagyokra és a kicsikre is). Sokmindent változtattak a tesztelők javaslatai alapján. És nagyon behatárolja a lehetőségeket a kompatibilitás is. Sok esetben a rosszul megírt, de elterjedt szoftverek komolyan akadályozzák a fejlesztéseket.
  • Tom aHawk
    #90
    De jó egy újabb béta lát napvilágott 2007ben és már megint sz*rnak a "nyittotabb kód"ra a biztonságra, már megint nővelik a gépigényét, stb...

    Hát igen ez a baj a multikkal, monopol helyzetbe b*sznak az igényekre figyelni, amit a csillivilli szemfényvesztésekkel takargatnak.

    De jóóóóó... :)
  • Yv@n
    #89
    "Tehát egy nem dokumentált windows függvényt basztak átírni rendesen XP-re, emiatt hibákat okoz. Hm. Akkor miért engedi végrahjtani egyáltalán az XP?"
    Mert ha te vagy a hozzá nem értő felhasználó, akinek a kedvenc programja, amiért pénzt adott ki nem mködne xp alatt ms-nél vernéd az asztalt? És utána mennél a fórumokra fosozni a rendszert, lásd lejjebb ezt a pár hozzászólást?
  • totya4
    #88
    "xp-ben külön szopás volt, hogy az akármelyik csoda cég defrag alkalmazása, ami egy nem dokumentált hívást használt ne bassza hanyatt úgy ahogy van az egész fájlrendszert :)"

    Tehát egy nem dokumentált windows függvényt basztak átírni rendesen XP-re, emiatt hibákat okoz. Hm. Akkor miért engedi végrahjtani egyáltalán az XP?
    Defrag alkalmazások erőteljesen szokták hangsúlyozni hogy csakis szabványos függvényekkel operálnak, tehát ez nem lehet egy gyakori eset.
  • remark #87
    "Ugyebár a cél a fejlesztés, eléggé a mikrokernel irányába haladnak."
    De ha a piac nem vevo a "fejlodesre", akkor nem a piacot kell lehülyézni.
    A "fejlodes" maximum a fejlesztoket, tudosokat, kutatokat hozza lazba. A piacot a legyartott termek szamukra elonyos (szorakoztato, profittermelo stb.) tulajdonsagai erdeklik csak.
    De hogyan viszel sikerre egy olyan OS-t aminel az ujitasok nagy resze nem lathato, azaz nehezen felfoghato, erzekelheto?

    "Lehet őket hibáztatni a driver mizériáért..."
    Ugye meg mindig csak annyit allitok, hogy "van koze a dologhoz az MS-nek is". ;-)
  • Yv@n
    #86
    "Ugyhogy azt hogy "nem jott be" is hasonlo modon kellene ertelmezni. Bejohetett volna jobban is, ha jobb dontest hoznak, vagy kevesebbet kockaztatnak... ;-)"

    Szerintem nem nagyon "kockáztathatnak" kevesebbet. Ugyebár a cél a fejlesztés, eléggé a mikrokernel irányába haladnak.

    Valahol anno olvastam egy cikket egy ms fejlesztővel, amiben szó volt arról, hogy mennyi funkcionalitás vérzik el a kompatibilitás oltárán...pl hogy az xp-ben külön szopás volt, hogy az akármelyik csoda cég defrag alkalmazása, ami egy nem dokumentált hívást használt ne bassza hanyatt úgy ahogy van az egész fájlrendszert :)

    Lehet őket hibáztatni a driver mizériáért, de ha ez a jó irány, akkor erre célszerű haladni.
  • A1274815
    #85
    Ja és természetesen a téma beállításoknál is ki lehet kapcsolni, ha nem tetszik.
  • A1274815
    #84
    "De azt még mindíg nem értem miért kell az op.rendszernek annyi grafikus memória. Miért jó az, ha az oprendszer ami vezérli a gépet "szaggat", mert a video kártya nem bírja a megjelenítést."

    Nem értem miért kell folyton e-miatt sírni. Ugyanis az 3D felület bármilyen OpenGL/D3D-s játéknál teljes képernyő esetén kikapcsol és csak ALT-TAB lenyomásakor kapcsol esetleg vissza, továbbá programból egyszerűen ki-be kapcsolható, valamint az alkalmazás kompatibilitás fülénél is beállíthatjuk, hogy az adott alkalmazás esetén kapcsoljon ki, és ha még ez se lenne elég a Vista detektálja, hogy mely alkalmazás inkompatibilis az Aero-val ilyenek tipikusan a ddraw-ot használó programok, mint amilyen néhány videó lejátszó progi.
  • gplay
    #83
    Azt hiszem én várok míg kijön ez a Win 7 és akkor felrakom a Vistát. :D Addigra biztos lesz SP2 hozzá és már stabil jó rendszer lesz.

    De azt még mindíg nem értem miért kell az op.rendszernek annyi grafikus memória. Miért jó az, ha az oprendszer ami vezérli a gépet "szaggat", mert a video kártya nem bírja a megjelenítést.

    Egyébként kiváncsi vagyok mi lesz a köv. win követelménye. Biztos, hogy verni fogja a Cryengin3 gépigényét. Mert az kell az oprendszerhez, hogy olyan legyen mint egy játék. :S Megint csilli vilit kapunk egy jól előkészített átgondolt fejlesztés helyett.

    Már látom, hogy a MS lesz az oprendszerek AE Games-e. :D Ha értitek mire gondolok. Aki nem annak szívesen elmondom.:D
  • remark #82
    "Nekunk felhasznaloknak pont az a diverzitas jo, ami a problemakat okozza."
    Marmint nekunk otthon bütykölős felhasznaloknak... Az atlag juzernek jo lenne barmi mas is, mint ahogy az atlag juzer azt tanulja meg es azt veszi kesobb meg amit eleraknak.
  • remark #81
    >>> "Az egyes Windows verziok/valtozatok egymassal valo kompatibilitasanak merteke az az MS dontesein mulik."
    Igen. <<<
    Na, legalabb van aki erti mirol beszelek. :-)
    Meg akkor is ha masban nem ertunk egyet. ;-)

    "És folyamatosan kritizálják amiatt, hogy túl sokat áldoz fel a kompatibilitásért. Aki már próbálta, az tudja, hogy milyen nehéz megtartani a kompatibilitást úgy hogy közben fejlesztessz is."
    Itt senki se szent, fut mindenki a penze utan. Az MS detto. Ne vard el hogy majd megsajnalom, hogy milyen nehez dolga van. A valosag az, hogy az MS erdeke a minel kevesebbet minel tobbert minel tobb embernek eladni. Az en erdekem pont az ellenkezoje, nekem minel tobb kell, ingyen. Marketinggel lehet ezt az ellentetet csillapitani, ugy beallitani az MS-t mint aki mindent megtesz... ertem. Kozben persze mindent megtesz... magaert. Mindig meg lehet magyarazni hogy X dollarba miert csak annyi funkcionalitas meg kompatibilitas fert bele mint amennyit kaptam. Konkurens nelkul sose tudjuk meg hogy lehetne-e ezt jobban csinalni...

    "A Vista esetén állítólag nagyobb volt a befolyásuk a cégen belül azoknak, akik inkább a kompatibilitásból áldoznának a minőség kedvéért, és nem fordítva."
    Ez jol hangzik, de ez most kin segit? Valakik ugy gondoltak hogy bizonyos funkcionalitas kedveert be lehet aldozni a kompatibilitasbol. Ki szavazta bele a Windowsba ezeket a funkciokat? (Talan ilyenek voltak a DRM-hez kotodo valtoztatasok?) Az ugyfelek dontottek? Vegulis igen. Na de milyen ugyfelek... ;-)

    "Másrészt a biztonság növelése miatt muszály volt sokmindenen változtatni, mert mára az egyik legfontosabb kérdéssé vált. Az XP esetében a stabilitás érdekében áldozták fel a 16-bites progik támogatását, mert az volt a legfontosabb szempont."
    Amin muszaj valtoztatni, azon muszaj. Szerintem ezeket a dolgokat a piac szo nelkul benyeli. Meg akkor is ha milliokat kell forditania a migraciora. De mi van azokkal a dolgokkal amik a piac nagy resze szerint nem muszaj megvaltoztatni? (DRM kinek fontos pl.?)

    >>> "Az MS most meghozott egy dontest abban bizva hogy majd a partnerei (Windows-hoz szoftvert/hardvert fejlesztok) beleontenek egy halom penzt a Vistahoz valo illesztesbe."
    Az MS évekkel előre specifikálta a teendőket. Bőségesen volt idő kényelmesen, kevés erőforrás ráfordításával megoldani a dolgot. A költségek alól meg egyébként sem lehet kibújni, mert egyszer úgyis meg kell csinálni. <<<
    Mivel monopolhelyzetben van az MS, igy igaz az, hogy a koltsegek alol nem lehet kibujni (ki is irta azt hogy nem kotelezo valtani? ja, talan ma még nem kotelezo, de mi lesz holnap?). Viszont minel inkabb kitoljuk a koltsegeket, ma annal tobb nyereseget realizalunk. Egy ceg akkor kovet jo taktikat (vagy mondjuk igy: egy cegvezeto akkot kap nagyobb premiumot), ha a kidasait keslelteti, beveteleit sietteti. Ebben semmi ujdonsag nincs...
    De megintcsak: a lenyegre nem reagalsz. Az MS valamikor hozott egy dontest. A piac reszerol KOTELEZO-e az hogy egyetertenek a dontessel, es csatlakoznak az MS torekveseihez? NEM. Akkor meg mirol beszelunk? Az MS-nek oda kellene figyelnie a piac akaratara is, nem csak menni elore mint a faltoro kos. (Az hogy odafigyeljen, az az en erdekem csak, ezt ertem. Az MS erdeke az, hogy diktaljon. Ez van.) Az MS fugg a partnereitol, es ezert erdeke lenne az hogy azok is pont arra tartsanak es pont olyan utemben mint ő. Ez neha jobban, neha kevesbe van igy. Mikor kevesbe, akkor a problemak szama hirtelen megno. (Problema realizalodhat az MS oldalan csokkeno nyeresegben, vagy akar a felhasznalo oldalan support megszuneseben, es meg 1000 mas modon.)
    Az MS-nek pont az a diverzitas a jo, ami a problemakat is okozza. Nekunk felhasznaloknak pont az a diverzitas jo, ami a problemakat okozza. Nem kellene pont azt a pontot tamadni, ami a legtobb elonyt adja...

    >>> "Kockaztattak, nem jott be."
    De bejött. Bármennyire is zavar ez téged, a Vista sikeresnek látszik. <<<
    Miert zavarna? Engem a baromsagok terjesztese zavar. (Nem te irtal baromsagot.)
    Egyebkent meg a siker merteke meg relativ, foleg egy dominens ceg eseten [a piac nem atjarhato, ha valaki berág a windows-ra nem tudja lecserelni semmi masra...]. Ugyhogy azt hogy "nem jott be" is hasonlo modon kellene ertelmezni. Bejohetett volna jobban is, ha jobb dontest hoznak, vagy kevesebbet kockaztatnak... ;-)

    >>> "ha a Vista hirtelen nem futtatna egyetlen XP-re irt programot sem, akkor is a szoftverfejlesztoket okolnank?"
    Nem őket okolják, és épp ez a probléma. Ugyanis nagyon gyakran nem az OS hibája az inkompatibilitás, hanem a rajta futó szoftvereké. <<<
    Mielott meg messzire rohannal (raadasul rossz iranyba) en most olyan jelentos valtoztatasokrol beszelek amit az MS eszkozolt a Windows-ban, es aminek a kovetkezmenye az, hogy bizonyos programok amik eddig szabvanyosak voltak es kitunoen mukodtek regebbi verziok alatt, hirtelen nem mukodnek. Vagy talan azt allitod hogy az osszes driver ami ma nem megy, az azert nem megy mert egy azota befoltozott Windows bug-ra epultek... Valamit azt allitod, hogy azon programok amelyeket a Vista-hoz kellett illeszteni, azert kellett illeszteni mert azok mind-mind egy-egy azota kijavitott hibara epultek? Csak azert kerdezem, mert te csak errol irsz. Hogy ez az esetek tobbsegeben igy van, es hogy az inkompatibilitast csak egy kis reszet okozzak az MS valtoztatasai. Akkor bizonyara az is igaz, hogy amikor az "MS evekkel elore specifikalja a teendoket" akkor tulajdonkeppen egy listat ad a fejlesztoknek arrol hogy milyen bugokat fog kijavitani a kovetkezo verzioban, es ezen javitasok miatt milyen funkciok valnak hasznalhatatlanna. Na ez biztos nem igy van. Ugyhogy ne kavarj, arrol irj amire rakerdeztem.
  • A1274815
    #80
    "Fogadjunk, hogy a Win 7.0 újdonságai egy "picit" hasonlítani fognak OS X Leopard-éra...perxe..lehet mondani, h rosszmájú vok.. "

    Mik azok az eget verő újdonságok a a MacOS X Leopard-ban? Sőt inkább a Leopard az ami erősen Vista szagú, legalábbis a bemutastóján résztvevő nem napellenzős Mac fanok ezt nyílatkozták róla.
  • remark #79
    Szerinted mi a felkesz?
    En nagyon kivancsi vagyok ra, ezt kerdezgettem mar itt is:
    http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1184072484&no=44

    "Mutass egy új szoftvert, amiben kevesebb hiba van."
    Nem bugokrol van szo, hanem arrol hogy az XP mar mukodott jol, a Vista-val meg esetenkent gondok lehetnek. Arrol van szo, hogy habar az OS maga keszen allt megjelenes pillanatara (szerintem az se, de most nem ez a tema) maga a Windows platform meg nem allt keszen. Ez van. Nem allt keszen arra hogy elfoglalja az XP helyet. Majd ha olyan nagykoru oprendszer lesz amilyen ma az XP, akkor atveszi a stafetabotot. Amig ez nem kovetkezik be, addig a "Vista" (mint uj Windows platform) felkesz.

    "Az eladások épp elég jók, annak ellenére, hogy a legtöbben még kivárnak."
    Es gondolom nem veletlen hogy kivarnak.

    "A gyártók nem tanultak semmit. Ugyanúgy nem készültek a Vistára, mint az XP-re."
    Az MS-nek az a jo, ha mindenki a partnereit utalja. Arrol meg megfeledkezunk, hogy mekkora hasznot is hoznak az MS-nek ezek az utalnivalo szemet partnerek. (1000 billio dolog van Windows-ra, es ez mind-mind a Windows-t nepszerusiti ugyebar...) No meg az a gyarto dolga ugral-e ugy ahogyan a nagyfonok futyureszik. Csak azert mert az MS ugy gondolta hogy felkarvarja kicsit az allovizet, attol meg nem biztos hogy masok is szeretnenek resztvenni ebben a forradalomban.
    Az o dolguk ha igy dontenek. Az o dolguk, es az MS problemaja... Such is life.
    Mi meg "okosan" a hardvergyartokat szidjuk.

    "De érv. Sajnos ez a valóság: a szoftverek bugosak szoktak lenni."
    Megegyszer: nem bugokrol van szo. A Vista nem all keszen. Nem csak az OS-t nezzuk, hanem altalaban egy komplett Windows alapu rendszerrol beszelunk (1 geprol vagy komolyabb Windows alapu infrastrukturarol). A kerdes a kovetkezo: tudom-e a munkamat (nem konkretan en, hanem barki) olyan zokkenomentesen folytatni Vista-val mint ahogy XP-vel mar dolgoztam. Ha a valasz NEM, akkor a Vista egyelore nem all keszen.

    Az XP "jo" OS lett. Mukodik, van ra minden, jo a tamogatasa. A kerdes az, miert kellett ezt a "kánaánt" felrugnia az MS-nek, es alapveto dolgokat megvaltoztatni. Ertem en, "fejlodes".
    De megintcsak a deja-vu. Ezt mar ezerszer atbeszeltuk (eredmenytelenul), talan jobb is lesz itt befejezni.

    De meg 1 pelda.
    Ugye mi ERP-t fejlesztunk. Mikor egy ugyfel olyan uj funkciot akar amit mi nem adunk oda neki, csak az uj verzioban, akkor jon a verziovaltas. A migracionak komoly koltsegei vannak, es szerzodesben foglalt utemterve. A migracionak marpedig be kell fejezodnie ekkorra meg akkorra, mert a rendszer elesben kell mukodjon. Nincs felrebeszeles, hogy szerintunk az atallas megtortent, de gyakorlatilag egy halom funkcio meg nem mukodokepes. A ceg mukodese allna le hirtelen (amire egyebkent volt pelda... semmi se tokeletes). Ugyhogy az uj verzio addig nem verzio, mig a ceg ugy at nem tud allni, hogy minden ami a regi verzioban megvolt, nem mukodik hibatlanul az uj verzioban is.
    Ezzel szemben az MS elegge lazan veheti a dolgokat, hiszen a "Windows platform" komponensei kozul csak parat tart a kezeben. A tobbi miatt meg szidhatja a parntereket.
    Ja, partnerek. Ha mi beepitunk egy uj funkciot mondjuk az adatbazis meghajtoba, de az egy olyan adatbazis funkciora tamaszkodik amelyik csak adott verziotol erheto el mondjuk Oracle-ben, vagy adott patch installalasa szukseges hozza, akkor mi nem adjuk el az uj funkciot addig az ugyfelnek, mig meg nem tudjuk modani hogy pontosan melyik OS vagy adatbazis javitasokat kell feltelepitenie.
    Az MS mas teszta, 10 millioval tobb partnere van (es ezert osszetettebb a helyzete, de sikeresebb is mint mi, szoval van itt pro es kontra is), de megis erdekes latni hogy hogyan ostorozza ezeket az aranytojast tojo partnereket (bar en is ki lennek akadva hogy a partnerek nem nekem hanem maguknak akarnak a penzt termelni [hogy kepzelik??]).
  • remark #78
    Nem gondoltam volna soha hogy ilyet fogok irni, de veled legalabb ertelmes dolgokrol lehet vitatkozni, meg akkor is ha ritkan ertunk egyet...

    "Teged vigasztaljon az, hogy _ma_ kevesebbet szivsz a Vista-val, mint 6 eve az XP-vel. En meg tovabbra is azt mondom hogy az nem elfogadhato, hogy _ma_ tobbet szivok a Vistaval, mint 1 eve az XP-vel."

    Atfogalmazva:

    Az, aki sziv a Vistaval, de mivel profi, 5 perc alatt megoldja (igy vegeredmenyben ő nem sziv, de latja, hogy nem minden zokkenomentes a Vista-val) az oruljon annak hogy az XP-hez kepest most kevesebb bosszanto dologgal talalja szembe magat. Az aki meg minden egyes problemanal duhrohamot kap, sirva fakad, rohan vissza a boltba hogy miazuristen stb. stb. az meg lehet hogy azt mondja hogy jo az az XP mert azt mar megszokta, az mar mukodik, az otthoni vagy ceges infrastruktura kiepitve, letesztelve, programok beszerezve stb. stb.
    Es ugye vannak a cegek, akik meg azt mondjak hogy amig nem muszaj addig minek penzt beleolni a Vista tamogatasaba. Az o allaspontjuk is ertheto.

    A lenyeg az, hogy igenis van egy szeles reteg, aki szamara a Vista elonyei nem feledtetik a migracio koltsegeit. Tudom nem ertunk ebben egyet, de azt is tudom hogy nem azt allitod hogy nincsenek meg ezek a koltsegek, hanem azt allitod hogy a befektetes marpedig hosszutavon megeri. (En meg azt mondom hogy ez nem olyan egyertelmu, szerintem lehet hogy megeri a befektetes, de lehet hogy nem.)
    De attol meg az teny, hogy az MS uzletpolitikaja alapvetoen meghatarozza hogy mekkorak is lesznek a migracio koltsegei. Aki sokallja a vegosszeget, az sokallja. Mi a baj ezzel? O majd kesobb valt vagy sohanapjan. Attol meg a tenyek maradnak: 1) az MS iranyit, ergo o a felelos 2) a migracionak koltsegei vannak.

    Eh, mindegy. Tiszta deja vu-m van. Ezt mar 100x atbeszeltuk szerintem. Ugyhogy Vista rulez. Ja es world peace!
  • remark #77
    Meg egyszer utoljara:
    1) Nem _en_ szivok a Vista-val. (Volt 1 Vista-s projekt, de azt is felbehagytuk, otthon meg nem Vista van.)
    2) Kit erdekel hogy mi volt az XP-vel 6 eve.
    3) Teljesen termeszetes hogy egy fel eves rendszerhez nincs annyi driver mint egy 6 eves rendszerhez. Ki mondta hogy ez nem termeszetes? (De ezt most TUDOM hogy felreerted. Igaz hogy ez termeszetes, de pont ez a problema, hogy megint van egy fel eves rendszerunk, a 6 eves bejaratott jolmukodo helyett! Miert kell 6 evente mindent ujrakezdeni? Ujra feltalani a kereket minden alkalommal? Ujra kompatibilitasi teszteket futtatni, ujra penzt aldozni olyasmire ami azelott mar kifogastalanul mukodott? Biztos van akinek ez nem szamit, de hidd el a piac nagy reszenek fontos az hogy a migracio mennyi fejfajassal es pluszkiadassal jar. Az MS-nek az a dolga hogy az atallast minel zokkenomektesebbe tegye. Es lehet hogy 50%-kal jobban levezenyli az atallast most az MS mint 6 eve. De az is lehet hogy a piac meg 100%-kal turelmetlenebb mint 6 eve. Talan ezen is el kellene gondolkodni neked is meg az MS-nek is.)
    4) Teljesen termeszetes hogy aki tudja mit csinal, az megoldja Vistaval is. Nem a "profiknak" lesz problemaja, hanem a tobbsegnek, aki megijed ha valami ismeretlen kerdest dob fel a Windows.
    5) De gondolom az is termeszetes hogy aki eddig jol megvolt az XP-vel de aztan valamilyen okbol valtott Vista-ra, es most problemai vannak a gepe hasznalataval, az elgedetlen. A marketing mindig valamit iger, valamit sugall, aztan a tobbseg meg csak nez, hogy mi a fenet kapott a penzeert.
    6) Gondolom az is termeszetes, hogy mindenkit a profitmaximalizalas erdekel. Ha tul sok a jarulekos koltsege a Vistanak (tudom hogy el se tudod kepzelni hogy mik lehetnek ezek a koltsegek, de pont ezert, ha ilyeneket nem tudsz elkepzelni, akkor ne reagalj arra amit irok) akkor az nem fog olyan utemben terjedni ahogy az esetleg elvarhato lenne.
    7) Szamomra elvarhato lenne, hogy egy uj verzio bevezetese ne 1-2 evig tartson el. Akik szinten igy gondoljak, azok most kivarnak, es nem ugranak ra a Vistara.
    8) Mivel az MS dontotte el hogy az uj rendszer hogyan is fog kinezni, miben tud tobbet, miben lesz masmilyen, mennyiben lesz kompatibilis vagy inkompatibilis, ezert --> minden problema ami ezen vatozasokhoz kotheto az az MS sara is <-- Ez az o uzlete, o hatarozza meg hogy mi hogyan fog mukodni. A kereteket o biztositja, a jatekszabalyokat o hatarozza meg.

    Egyebkent meg: Basszus gondolkodj mar el hogy hogyan fogalmazol. Nem fogok hasonlokat visszairni, de kozel jarok hozza. Iraskenyszerem van? Mirol beszelsz? Frocsogsz szamarsagokat ossze vissza, ahelyett hogy elolvasnad hogy mirol beszelek es megprobalnad atgondolni. Ha nem megy, utana ne velem kiabalj, meg nevezz paranoiasnak.
    Azt imadom ebben a forumban hogy teljesen mindegy hogy az ember mit ir, nem fogja senki se vegiggondolni. Addig erdekes mig van benne valami ami kapcsan lehet az emberrel ordibalni, meg le lehet hulyezni. Talan fel kellene fogni hogy mirol beszelek, es akkor megsporolhatnank a sok kiabalast, nemdebar?
    Es ha mar ennyire kivancsi vagy ram, hogy en hogyan kerultem kapcsolatba a Vista-val, es ugy altalaban az IT-vel, te miert nem irod le? Milyen cegnel vagy, es mire hasznaljatok a Windowst?
  • David Coulthard
    #76
    Mégis mi köze van a driver mizériához a MS-nak?
    6 éve hol voltál amikor megjelent az XP? Sokkal rosszabb volt a helyzet, mint most közel fél évvel a Vista megjelenés után.
    Te meg jössz azzal, hogy jobb a driver ellátottság egy olyan rendszerhez amihez már közel 6 éve készülnek driverek és az a bajod, hogy egy alig fél éves rendszerhez még nincs ilyen szinten. Milyen meglepő...

    És mégis mivel szívsz te olyan sokat a Vista-val? Én mindenhez találtam drivert, amihez nem adott a Windows Update vagy nem ismerte a telepítő, jó volt az xp-s. Esetleg kényszerít téged valaki, hogy a vista-t használd? Vagy csak íráskényszer, mert megláttad a cikk címében a "Windows" szót és erre beizgulsz és gyártod az elméleteket? Próbáltad te egyáltalán a Vista-t? Csak azért kérdem, mert nemrég még azt írtad, hogy sose rakod fel a gépedre.
    Azt megkérdezhetem, hogy mikkel szívsz?

    Véletlenül nem vagy paranoiás?
  • totya4
    #75
    És megjött az MS hangadó :)
  • BiroAndras
    #74
    "Teged vigasztaljon az, hogy _ma_ kevesebbet szivsz a Vista-val, mint 6 eve az XP-vel. En meg tovabbra is azt mondom hogy az nem elfogadhato, hogy _ma_ tobbet szivok a Vistaval, mint 1 eve az XP-vel."

    Én nem szívok a Vistával többet, mint az XP-vel. Sőt, mostanra már inkább kevesebbet. Csak a játékokkal van gond, azt meg túlélem.
  • BiroAndras
    #73
    "6 évvel ezelőtt az ms megtehette hogy kiad egy félkész oprendszert driverek stb nélkül."

    Neked fogalmad sincs arról, hogy mi a félkész.

    "Azonban eltelt azóta 6 év és a vásárlók és a gyártók is okosabbak lettek, és rájöttek arra hogy ez nem normális. A vásárlóknak nőtt a vásárlói öntudatok és ezért a gyártók sem tudják már elsózni a félkész oprendszert a vassal együtt."

    1. Ez teljesen normális. Mutass egy új szoftvert, amiben kevesebb hiba van. NEm könnyű, ég akkor sem, ha eltekintünk attól, hogy a Vistához hasonló komplexitású rendszer alig van.
    2. Az eladások épp elég jók, annak ellenére, hogy a legtöbben még kivárnak.
    3. A gyártók nem tanultak semmit. Ugyanúgy nem készültek a Vistára, mint az XP-re.

    "Az meg nem érv hogy az hogy az xp 6 éve szar volt akkor elfogadható hogy a vista is ugyanolyan szar vagy egy picivel jobb."

    De érv. Sajnos ez a valóság: a szoftverek bugosak szoktak lenni. Nem jó, de ez van. És az érv egyébként se az, hogy az XP szar volt, hanem az, hogy a kezdeti problémák ellenére jó OS lett belőle.
  • BiroAndras
    #72
    "A vista csak harom fontos fejlesztest tartalmaz az xp-hez kepest"

    Meg még párat.

    "Az aero interface gyakorlatilag az sgi irix rendszer opengl alapu gui-janak a masolata"

    Nem hiszem. Az alapőtlet nem nagy dolog, a megvalósítást meg manapság már sokkal egyszerűbb megvenni, mint lopni, ha már maga nem tudja kifejleszteni az ember.

    "mint ahogy az sgi xfs filerendszer windows-os megfeleloje lett volna a winfs is."

    Nézz utánna, hogy mi is a WinFS.

    "opengl alapu x mar van linux alatt is"

    Csakhogy a Vistában jóval hamarabb volt. A legtöbben még a koncepciót sem értették, amikor az MS először beszélt róla.

    "Ami ennel is fontosabb, az a rengeteg grafikus memoria, mivel a winxp-vel ellentetben a vista minden programot double buffering-el kezel, tehat annyi eroforrast eszik egy atlagos program, mint eddig egy jatek."

    Nagyon nem. Nagy felbontás mellett egy teljes képernyős ablak tökmörítés nélkül max. 10-15 megát ehet, ez messze elmarad egy átlag játéktól.


    "gondoskodjon rola, hogy legalabb 1Gb _grafikus_ memoria van a gepeben."

    Hülyeség. Nekem "csak" 768MB grafikus memóriám van, de kiválóan megy vele a Vista. 1600x1200-ban használom, és általában sok progi van nyitva. Kipróbáltam, kb. 60 fullscreen ablak után kapcsolt le az Aero, addig meg akadás nélkül ment.

    "Aki vista alatt jatszani akar, az vagy lekapcsolja az aero-t"

    Ha fullscreen D3D progit indítassz (pl. játékot), az Aero automatikusan lekapcsol.

    "4Gb rendszer"

    2GB rendszer memória mellett kiválóna futnak a játékok. Kevesebbel nem próbáltam.
  • BiroAndras
    #71
    "Az egyes Windows verziok/valtozatok egymassal valo kompatibilitasanak merteke az az MS dontesein mulik."

    Igen. És folyamatosan kritizálják amiatt, hogy túl sokat áldoz fel a kompatibilitásért. Aki már próbálta, az tudja, hogy milyen nehéz megtartani a kompatibilitást úgy hogy közben fejlesztessz is. Igazából az is a csodával határos, hogy ennyire sikerült nekik.
    A Vista esetén állítólag nagyobb volt a befolyásuk a cégen belül azoknak, akik inkább a kompatibilitásból áldoznának a minőség kedvéért, és nem fordítva.
    Másrészt a biztonság növelése miatt muszály volt sokmindenen változtatni, mert mára az egyik legfontosabb kérdéssé vált. Az XP esetében a stabilitás érdekében áldozták fel a 16-bites progik támogatását, mert az volt a legfontosabb szempont.

    "Az MS most meghozott egy dontest abban bizva hogy majd a partnerei (Windows-hoz szoftvert/hardvert fejlesztok) beleontenek egy halom penzt a Vistahoz valo illesztesbe."

    Az MS évekkel előre specifikálta a teendőket. Bőségesen volt idő kényelmesen, kevés erőforrás ráfordításával megoldani a dolgot. A költségek alól meg egyébként sem lehet kibújni, mert egyszer úgyis meg kell csinálni.

    "Kockaztattak, nem jott be."

    De bejött. Bármennyire is zavar ez téged, a Vista sikeresnek látszik.

    "ha a Vista hirtelen nem futtatna egyetlen XP-re irt programot sem, akkor is a szoftverfejlesztoket okolnank?"

    Nem őket okolják, és épp ez a probléma. Ugyanis nagyon gyakran nem az OS hibája az inkompatibilitás, hanem a rajta futó szoftvereké. Sok progtram csúnya hibákkal van tele, amik csak a szerencsének köszönhetően nem jönnek elő, de egy új környezet (új OS) kihozza őket. Használnak egy halom nem dokumentált megoldásokat használnak (akkor is, ha van egyszerű, működő, dokumentált megoldás). ennek pont az a veszélye, hogy a nem dokumentált cuccok bármikor megváltozhatnak, hiszen elvben senki se használja őket. És mivel nem is arra lettek tervezve (ha egyáltalán lettek), a kompatibilitás megtartása gyakran nem lehetséges. De az MS még ilyen esetekben is megteszi amit lehet, akár kisebb bugokat is meghagynak, ha másképp nem megy.
  • BiroAndras
    #70
    "Vista -val annyi a bajom, hogy egyszerűen bemutattak az gyengébb gépekkel rendelkezőknek"

    Biztosan már nem emléxel, hogy az XP mennyire erőforrásigényes volt kezdetben. Legalább 2 év telt el, mire egy átlag konfigon rendesen futott (fullos GUI-val).

    "mert erőműkell ám a Vista -hoz."

    Nem kell, csak RAM kell neki viszonylag sok.

    "Pedig HP nyomtató úgyhogy azt sem lehet mondani, hogy valami noname szar."

    Hát pedig sokan szidják a HP nyomtatók, és főleg a driverek minőségét.

    "Vista használatának első jelei kezdenek előjönni. Vista megette a vinyót. De tényleg. Ha 24 órát ment a gép 24 órát dolgozta a vinyót."

    Akkor vagy rettenetesen kevés memóriád van, vagy a fájlok indexelése tartott extrém sokáig (mennyi fájlod van?). Én nem tapasztaltam ilyen problémát. Sőt, pont azt látom, hogy sokkal jobban kíméli a vinyókat, mint az XP.
  • fav
    #69
    MS-nek egy a lényeg új program csak windowson Vista-n fusson és jöjjön neki a $. Amúgy meg annyi memoriát zabálnak ezek a windowsok, hogy lassan atom erőmű kell hozzá.
  • remark #68
    En lenyegeben 2 dolgot hoztam fel:
    1) Az MS-nek van koze a driver mizeriahoz.
    2) A hogy a Vista mennyire lesz sikeres egyreszt az MS-tol fugg, masreszt a partnereitol. Errol se az MS se a rajongok ne feledkezzenek meg.

    A tobbi amit irtam, az csak korites, pelda, magyarazat, ezert hagyjuk inkabb. Nincs kedvem igeidok meg szerencsetlen megfogalmazas miatt magyarazkodni. (Mikor melo kozben kapkodva bevag az ember egy hozzaszolast, orul hogy le tudja irni, nem lehet 10x atolvasni, hogy vajon felreertheto volt-e vagy sem...)

    Foleg az hagy hidegen hogy ki miert adja vissza Vista-jat, ki miert nem fejleszt ra drivert stb. A lenyeg az, hogy nagyobb szamban vannak ilyen esetek mint ahogy azt az MS marketingje alapjan az ember gondolna.
  • chuky123
    #67
    Azért ez nem ugyanaz mint NT röl xp-re váltás legalábbis nagyvállalati könyezetben. Rengeteg biztonsági rést foltoztak be azóta.
    Jelenleg a vistahoz szerver sincs bár a win2003 kezeli valamennyire gondolom
    bár még nem láttam grouppolicy beállitásokat vistához. Majd ha kijön a win2008 server akkor biztos jobban fog terjedi nagyvállalati környezetben is ...szerintem.
  • DRONE
    #66
    Fogadjunk, hogy a Win 7.0 újdonságai egy "picit" hasonlítani fognak OS X Leopard-éra...perxe..lehet mondani, h rosszmájú vok..
  • Yv@n
    #65
    A piac és a nagyvállalatok ugyanígy fostak az Xp-re váltáskor is, nincs ezen semmi meglepő. Sokan hajlamosak így a nagy távlatból elfeledkezni erről.

    A másik dolog, hogy sokan az új windows megjelenését páran váltásra való kényszerként értelmezik. Emellé a netes média azt sugallja, hogy a vista mekkora szar, mert a megjelenése után fél/3negyed évvel még nem cserélte le a felhasználók 90%a a bevált rendszerét a frissebbre...mindeközben a felhasználók jó 70%a majdhogynem informatikai analfabéta, tehát nem kéne tőlük csodákat várni.

    Az én példámból elég jól látható, hogy új config esetén nem igazán problémás a váltás, akinek pedig mondjuk korábbi gépe van legális xp-vel az egész pontosan miért váltaná azt le? Hacsak nem divatmajomkodásból, vagy mert lemez árban szerezte a vista-t...

    Lejjebb én azt láttam hogy akinek nem volt vista drivere pár cuccához, az vígan használja Xp-s driverrel. Az én szótáramban ez nem meríti ki a szopás fogalmát :)

    Tény, hogy a vga driver az, amivel akadtak komoly problémák...már amennyiben gef 8xxx szériás videokártyád van sli-ben... Csak úgy tobzódunk itt :)

    A Dell egész konkrétan azért bekkelt ki a full vista config alól, mert az nvidia(mint utóbb kiderült nem csak saját hibájából, hanem az ms is elkúrta a multi gpu kezelést) több mint fél évig képtelen volt vistához normális drivert kiadni.

    De mint az elején írtam (már) nincs kényszer a váltásra. Lévén az MS beadta a derekát, és a DX10 követelményei közül kivette a vga memória virtualizációt(ez állításuk szerint vista driver modellt igényelne), ettől kezdve semmi akadálya a DX10-nek XP alatt, lévén technikailag már maradéktalanul megvalósítható...és ugyebár a live is jön XP alá, kb a következő ms játékkal egyidőben.

    A 6 évvel ezelőtti Xp-t valóban értelmetlen lenne, lévén a vista nyomába sem érne, sem tudásban, sem hw igényben. :)
  • remark #64
    Latom mar, pontosan kell fogalmazni. :-)
    Nem _en_ szivok tobbet, hanem a piac ugy iteli meg hogy a Vista-ra valtani vagy azt tamogatni egyelore nem eri meg, _tobbek kozott_ a driverek miatt sem.
    http://www.sg.hu/cikkek/53803/a_vista_miatt_kaphat_masodik_eselyt_az_xp
    "...több üzlet arról számol be, hogy vásárlóik jelentős része rövid időn belül visszatér és XP-re szeretné kicserélni az új gépen található operációs rendszert..."
    http://www.sg.hu/cikkek/53552/vista_service_pack_1_meg_iden
    "A javítócsomag megjelenése egyben a támogatás kibővülését is jelenti majd, hiszen több vállalat ezt szabta feltételül, még mielőtt egyáltalán hajlandó lenne hozzányúlni az operációs rendszerhez."
    Valamint nem _en_ szivok a driverekkel sem, hanem a hozzaszolok kozul joparan, lasd lejjebb.

    Egyebkent meg lehet kotni az ebet a karohoz es abba kapaszkodni hogy "drivert nem az MS gyart". De most tenyleg nem lehet felfogni hogy mirol beszel az ember? A Windows platform sikeresseget nem az MS hatarozza meg egyedul, hanem ő, a hardver gyartok, a jatekfejlesztok, es meg 10 tucat masik szereplo. Tessek osszehasonlitani ezt a fajta modellt azzal amit pl. az Apple kovet. Ott nincs igy szetforgacsolodva a "piac", a platform fontos komponeneseinek nagyobb hanyada van maganak az Apple-nek a kezeben. Azaz ha hoz egy dontest amelyiknek hatranyos kovetkezmenyei vannak, akkor sajat hazon belul tud megoldast is adni a felmerult problemakra. Az MS ezzel szemben a partnereire kell hagyatkozzon.
    Mit jelent ez? Ha az Apple hoz egy dontest hogy felrug egy addig elterjedt szabvanyt, API-t, akarmit, akkor a negativ kovetkezmenyek nagyobb reszere tud azonnal hazon belul megoldast adni, meg mielott meg barmi uj verziot kiadna, mint az MS. De ha az MS felrug valamilyen jatekszabalyt (pl. uj drivermodellt vezet be), akkor maximum annyit tehet hogy BIZIK abban hogy a piac kedvezoen reagal, es a problema kezelesehez szukseges fejlesztesek koltsegeit állja.
    Ergo mit jelent ez rank, fogyasztokra nezve? Ha MS all neki lutrizni, akkor mi nagyobb esellyel kerulunk ket szek kozott a padlora mint mikor pl. az Apple nekiall lutrizni.
    Ezert mondom azt, hogy azert az MS-nek is van valami koze ahhoz, hogy mig XP-hez jo a driverellatottsag, ugy Vista-hoz meg nem az. Hiszen az MS hozott meg egy rank nezve kedvezotlen kovetkezmenyekkel jaro dontest.

    Ez nem azt jelenti hogy az MS modellje a rossszabb. Rengeteg elonye is van, es ezek nagyban hozzajarulnak elterjedtsegehez. De vannak hatranyai is, amit ha az MS nem tart eszben, es nem ezeknek megfeleloen iranyitja a jatszmat, akkor a sajat ugyfeleivel szur ki.

    Egyebkent meg a 6 evvel ezelotti XP-t teljesen ertelmetlen osszehasonlitani a Vistaval.
  • Yfel
    #63
    "2010-ben jöhet a Windows 7"
    Ez kb 2017-et jelent ha a Vista pontosságát vesszük alapul.

    Y
  • Yv@n
    #62
    "En meg tovabbra is azt mondom hogy az nem elfogadhato, hogy _ma_ tobbet szivok a Vistaval, mint 1 eve az XP-vel."

    Te többet szívsz. Én pedig feltettem, telepítés végén láttam hogy van 3 ismeretlen eszköz a gépben. Gondoltam sebaj majd nézek hozzá drivert. elindult winupdate, és pár pillanat múlva feldobott egy tooltipet a tálcán...behúzta az ismeretlen eszközökhöz a drivert és fel is telepítette.

    XPvel NEKEM szintén nem volt gondom, míg ismerősnek nem kevés. Tv tuner, isdn modem...stb lehetne sorolni hogy mennyi minden nem ment, és nem csak az elején, hanem azóta sem, mert a gyártó úgy érezte, hogy mivel ő kiadott azóta frissebb terméket neki nem éri meg driverrel szöszölni. Ha tv-t akarsz nézni a gépen, dobd ki a régi tuneredet, és vedd meg az újabbat.

    Elég régóta vannak béták, és a fejlesztői dokumentáció sem tegnap került ki a netre, ha egy hw gyártó cég akart volna drivert írni nem sok minden ált volna az útjába...
  • totya4
    #61
    Hogy fogalmad legyen miről beszélsz : drivert nem az oprendszer írójának kell írnia, hanem a hardver gyártónak. Az emberek általában új hardvert vesznek, tehát nagy az esély hogy "beépített" driver amúgy sem lesz.
    A beépített driverek csak minimális szolgáltatásokat nyújtanak.
  • balee66
    #60
    Használjatok DOS-t. Nincs rá vírus:D
  • remark #59
    "Azt írtad, hogy az xp-hez jó volt a driver-ellátottság."
    Ezt irtam:
    "De azert az MS-nek csak van valami koze ahhoz, hogy mig XP-hez jo volt a driverellatottsag, ugy Vista-hoz meg nem az."
    Lehet hogy nem volt szerencses a megfogalmazas, de amit a mult idovel ki akartam fejezni, az annyi volt, hogy amig XP-vel szallitottak a gepeket, addig nem volt gond, mert addig jo volt a driverellatottsag, most hogy Vista-val szallitjak a gepeket, meg hirtelen ujra problema van.
    Ja, es nem kell hogy elhidd hogy igy ertettem, attol meg igy volt.

    "Szvsz ha a Vista és az xp hasonló, első félévét nézed sokkal jobb most a helyzet mint az xp megjelenése után."
    Teged vigasztaljon az, hogy _ma_ kevesebbet szivsz a Vista-val, mint 6 eve az XP-vel. En meg tovabbra is azt mondom hogy az nem elfogadhato, hogy _ma_ tobbet szivok a Vistaval, mint 1 eve az XP-vel.
  • assdf
    #58
    Egyébként a driver ellátottságról és a vistáról néhány szót:
    6 évvel ezelőtt az ms megtehette hogy kiad egy félkész oprendszert driverek stb nélkül.
    Azonban eltelt azóta 6 év és a vásárlók és a gyártók is okosabbak lettek, és rájöttek arra hogy ez nem normális. A vásárlóknak nőtt a vásárlói öntudatok és ezért a gyártók sem tudják már elsózni a félkész oprendszert a vassal együtt.

    Az meg nem érv hogy az hogy az xp 6 éve szar volt akkor elfogadható hogy a vista is ugyanolyan szar vagy egy picivel jobb. Mert akkor ennyi erővel vissza is mehetnénk az őskorba
  • dester
    #57
    #54 Akkor miről beszélsz? Azt írtad, hogy az xp-hez jó volt a driver-ellátottság. Ja persze, most már magyarázod amit írtál, de a Vista nem 6 éves mint az xp. A vista még fél éve sincs, hogy megjelent. Szvsz ha a Vista és az xp hasonló, első félévét nézed sokkal jobb most a helyzet mint az xp megjelenése után.