Az AMD üzelmei befejezésére szólítja fel az Intelt

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mindenesetre, az Intel korrumpál is meg simán le is fizet. 😊 Na persze nem mondanám, hogy ezzel annyira egyedül van.

Mondjuk itt kimondottan közhatalommal való visszaélésként írják le, tehát állami szinten, szóval lehet, hogy ebben igazad van, és a korrupció fogalma nem magáncégekre vonatkozik.

(törvényileg elõírt -> lásd munkaköri kötelességek)

(És máris ontopik vagyunk! 😊) )

Az sem éppen ritka, hogy állami tenderekben korrumpálódnak. 😊

A jogtalanság esete is fennáll, mert szerzõdésben fogadta v. törvényileg elõírt a számára a legjobb vétel kiválasztása, és ezen az alapon jogszerûen azonnal ki is rúgható.

Ha pl. lefizetik egy cég anyagbeszerzõjét, hogy a cég kárára válasszon egy terméket (miközben munkahelyi kötelessége, hogy a lehetõ legjobbat vegye), az nem megvesztegetés?

Miért kellene egy szó általános jelentését leszûkíteni egyetlen dologra?

De mindenesetre monopolista, mert igencsak arra törekszik, hogy teljesen és midnenféle eszközzel kitúrja a versenytársait.

Pontosabban az Intel még nem monopólium, de még lehet.

A monopólium nem valami szitokszó, hanem megvan a maga rendes jelentése, amit azért jobb esetben ismernek. Aztán, te eleve jellemzõen "keleti blokkos" értelmezésben használod (tahó és elkényelmesedett állami monopóliumok sora), miközben az Intel nem állami monopólium, vagy államilag biztosított monopólium. Bár tahó és elkényelmesedett volt már, és még lehet majd újra. Harmadrészt, monopólium nem feltétlenül rossz, de legtöbbször mégis az (már rég óta), annak gyakori negatív velejárói miatt.

de, hogy elmondjam mit is jelent a korrupció magyarul 😊 azt jelenti, hogy valaki eladott valamit ami nem az õ tulajdona és a pénzt a zsebébe rakta, röviden... lopott.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

a gazdasági korrupció... gondolom arra gondolnak, hogy Pistike cége milliárdos megrendelést kapott az államtól mert Józsika a Pistike barátja és Józsika a minisztériumban dolgozik, nem pedig arra, hogy a Dell csak Intelt használt mert a Miki bácsi (Dell) jóban volt az András bácsival (Intel), mert ez a Dell és az Intel ügye, ha elfogadjuk, hogy magántulajdon létezik akkor azzal a tulajdonosok rendelkeznek, saját akaratuk szerint, és ha rosszul cselekszenek veszítenek.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

#40 régen volt a latin 😊 ma amikor korrupcióról beszélünk a társadalomban akkor a közpénzekre gondolunk, a magánügyekben esetleg csalásról beszélünk és nem igen foglalkozunk vele, kivéve ha a saját magánügyünk. Persze amikor a szót megalkották akkor mást jelentett, más világ volt.

Kubait 😊

Huh, az jó, hogy mindenrõl van valamilyen elképzelésed, de nem ártana, ha ezt közelítenéd a valósághoz is.

A korrupció (a latin corruptĭo, romlás szóból) vagy megvesztegetés olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütközõ cselekedet, aminek során valaki pénzért vagy más juttatásért vagy juttására való kilátásért cserébe jogtalan elõnyhöz juttat másokat. Attól függõen, hogy milyen pozícióban van az elõnyhöz juttató, beszélhetünk például politikai, közigazgatási, rendõri vagy gazdasági korrupcióról.

Persze, csak a monopólium alatt ma senki sem érti azt, ha a szó jelentésérõl beszélünk akkor mindenképpen igazad van, de ma a monopólium az negatív dolgot jelent, vagyis visszaélést, stb. én itt erre gondoltam. Maga a monopólium régi görög jelentése nem tartalmaz semmi féle negatív vagy pozítív elõjelet, de a mai beszédben már nem így van, éppen ezért nem rossz dolog néha a dolgokat a régi még relatív szûz szemszögbõl is megviszgálni, amikor még a szavak és a fogalmak tisztábbak voltak, nem voltak megbélyegezve mint ma.

Te amúgy mit szívsz? 😉

korrupció csak állami cég - szervezet esetében létezhet, cég esetében az igazgató tanács dolga, hogy felügyelje a cég mûködését a részvényesek érdekében és ha a cég nem a legjobb megoldást választja (mert mondjuk valamelyik igazgató korrupt és X-et választotta, pedig Y jobb) akkor az a cég dolga, a veszteség a részvényeseké, kérem szépen válasszanak olyan igazgatótanácsot amely az érdekökben dolgozik és nem pedig a saját érdekében. Persze ezt is nevezhessük korrupciónak de ez nem közpénzen történik, tehát az ég világon semmi közünk hozzá, kivéve ha részvényesek vagyunk. Persze az elmúlt idõszakban diadalmaskodik az úgynevezett stakeholder theory a stockholder theory-val szemben ami miatt az történik, hogy a politikusok irányítják a cégeket még ha semmi részvényük sincs bennük, mert a cég már nem azért létezik, hogy a lehetõ leghatékonyabban termeljen, hanem 100 okból, a hatékony termelés nem annyira fontos ami persze katasztrófális dolog, de sajnos erre megy a dolog. Minek egy cég ha nem a hatékonyság az alap, minek a munkamegosztás? Ultra off topic 😊

"ha csak egyetlen egy termelõ létezik (a te definiciód szerint monopólium)"

Argh, ez nem az "én definícióm szerinti". Figyi: "monosz" (egyetlen) + „polein” (eladni).

Nézd ha csinálsz egy jó terméket, semmi gond kölcsön venni néhány milliót a bankoktól a reklámra 😊 Különben nem vagyok biztos, hogy az AMD kevesebbet költ reklámra mint az Intel, bár nem annyival amennyivel kisebb a piaci részesedése. Mi a gond, én itt nem védem az Intelt és nem vagyok az AMD ellen, szó sincs róla, a gond abban van, hogy mindkettõ ahelyet, hogy a szabad piacon versenyezne, hogy egyik sem számíthatna az államra hanem csak saját erejére és a partnerekre, mert az individualizmus ereje abban rejlik, hogy az ember (cég) barátokat, partnereket, családot, közösséget épít ki maga körül, hogy ne legyen maga a "hideg télben" és akkor ezekhez a barátokhoz, rokonokhoz, partnerekhez erkölcsileg viselkedik mert másképpen maga marad a hideg télben, akkor ezek egymást segítik is, mert érdekük, hogy mindenki holnap erõsebb legyen mint ma. Na most erre jön az állam amely ugye biztosítja, hogy ne maradjunk magunk a hideg télben, még akkor sem ha pofátlan erkölcstelen szemetek vagyunk... és akkor minek a barát, minek a család, minek a partner, minek a közösség? Nem kell, tehát taposok le mindenkit, fõleg ha a törvények nekem kedveznek (és ha jó ügyvédeim, jogásszaim, kapcsolataim vannak akkor mindég nekem kedveznek)... szóval 😞 Ezért nem lehet az Intelel versenyezni, nem azért mert monopólium, lószart, hanem mert erõss és mert senki sem tud állam nélkül összeszedni megfelelõ erõt, hogy versenyezzen vele. Sõtétség ellen nem úgy kell harcolni, hogy na az anyádat én még sötétebb leszek... sötétség ellen világosságal lehet csak harcolni. Alan Kay mondta egyszer, hogy nem kell törödni azzal mit csinálnak mások ha te azt csinálod amit kell... nincs nagyobb igazság, de sajnos a mai világ nem errõl szól a mai világ arról szól hogyan lehet valakit megakadályozni, hogy jobb legyen mint én, és erre a célra csak az állam felel meg, "A" cég nem tudja megakadályozni "B" céget semmiben sem az állam segítsége nélkül.

"pl. a kukorica csak addig drágulhat míg a búza megengedi neki"

Persze, de a profit maximizálás nem is azt jelenti, hogy az egekig növeljük, hanem addig, ameddig csak lehet, az adott keretek között.

Pontosan. De a legrosszabb az egészben, hogy ezt nem simán csak marketinggel érik el, hanem korrupcióval. (Beszerzési igazgatócskák lefizetése, hogy az adott cég v. akár állami szervezet érdekeivel ellentétesen, az Intel számára kedvezõen döntsenek.)

Murray Rothbard: Power & Market... a wikipedia tudja hol lehet megtalálni. Van még sok más jó könyv (olvastam kb. 4-5 ami monopóliummal, piaci "rendelleneségekkel" stb. foglalkozik, de ehez egyik sem mérhetõ, még messzirõl sem.) Nem árt megjegyezni, hogy kiindulópontnak azt kell venni, hogy érték nem létezik az emberi fogalmon kívül, ebbõl aztán egésszen jó magyarázatokat lehet kapni az értékrendrõl, piaci értékrõl, kereskedelemrõl és ezek a dolgok nélkül nincs gazdasági tényezõ, magát a monopóliumot sokan a korlátlan profittal kezdik magyarázni (magad is a profit maximalizásról beszéltél), viszont a szabad piacon csak korlátozott értékek léteznek és ezek az értékek korlátozzák valaminek az árát. pl. a kukorica csak addig drágulhat míg a búza megengedi neki, ugyanis ha túl drága lesz akkor búzával etetik a disznót és a kukorica ára visszaesik még akkor is ha csak egyetlen egy termelõ létezik (a te definiciód szerint monopólium). A szabad piacon minden egymástól függ ezért nem szabad az árakkal játszani, ha a kenyér megdrágúl, húsra is kevesebb jut és fordítva. Persze ez nagyon off topic, de amin ez az egéssz korporatizmus alapszik az nem az törvény, hanem a pénz, az, hogy pénzt annyit csinálnak amennyire szükségük van és ez az állam monopóliuma, az más kérdés, hogy ezt a nép fizeti általában az infláción keresztül. Ha reális pénz lenne akkor lehetetlen lenne az állam hatalma, pénz nyomtatás nélkül nem lehet háborúzni, nem lehet hadsereget építeni, mert az embereknek az nem kell, a pénzüket inkább másra költenék, persze jön az állam aki elõbb megijeszti a jónépet (terrorist, terrorist, terrorist) és aztán adj neki... lõttek a syabadságnak, mire megfordúlsz, semmi gond, olvasod az újságban tegnap 12 amcsi katona esett el, "véletlenül" kinyírtak 7 afgán gyereket... és senki még csak meg sem rázkódik ezen,, ugye azok ott valami ismeretlen kis emberek voltak, mit számít az a "társadalomnak"... a kollektivizmus gyõzött.

(Persze a politikusok meglovagolhatják az esetleges elégedetlenség hullámait, vagy a cég fenyegetésével egy idõben szélesre tárhatják a zsebeiket, stb.)

Nem feltétlenül ütköznek a definíciók. Inkább a fogalom használata. Számodra a "monopolium" = államilag helyzetbe hozott, mesterséges monopólium. Én meg azt mondom, többféle monopóliumot különböztetnek meg.

Szerintem nem a "buta politikusok" lesznek az elsõk, akik kifogásolni fogják a monopóliumokat, hanem a gazdasági szakemberek (persze nyilván nem az adott cégé), és nem utolsó sorban, a fogyasztók.

Sajnos egyet kell értenem avval, hogy az Intel elért arra a szinte, hogy egyszerûen több pénze van a marketingre, fejlesztésre és egyre jobban el fog tudni lépni az AMD-tõl. Nekem nincsen semmi bajom avval hogy az Intel nagyobb részt vehet el a tortából, amennyiben tényleg megközelítõleg annyival jobb. Csakhogy az is igaz, hogy a megvásárolt gépek döntõ többsége irodai, üzemi gép, notebook, elõre összeállított konfiguráció, és ott van igazán nagy elõnye az Intelnek. Szerintem ha azokat a pc-ket néznénk, ahol némiképp hozzáértõ (nem teljesen laikus) emberek állítják össze gépeiket, ott simán megvan a 30% az AMD részétõl. Mivel ebbe az Intel nem tud beleszólni. Ugyanakkor kétlem, hogy irodai célokra a Sempron rosszabb lenne, mint a Celeron, és a HP, Dell, FS gépek szinte teljes egésze Intel chipsettel/procival készül, ami eleve kizárja a lehetõséget a nagy cégek számára hogy válasszanak. Szerintem itt van elásva a kutya.

let it be... na de, hogy ne maradjak adós... az alapján, hogy tudásunk nem végleges, nem hibátlan és ertelmes, logikus magyarázat amelyet matematikailag is bizonyítani lehet csak az a korrekt definíció, hint: Gödel... meg még sokan mások. Különben is valamit nem lehet értelmessen több féle képpen definiálni, vagy valami 0 vagy 1, fekete vagy fehér, ha szürke árnyalat akkor nem beszélhetünk definicióról csak csupán véleményekrõl, és az esetben lehetetlen megállapítani a korrekt választ, de ugye ez nem tarozik oda ezt nem nagy dolog felismerni. Különben nagy tévedés az álláspontunk és a világnézetünktõl függõen fogadni el valamit, hogy fekete e vagy fehér e, OK rendben nincs semmi kifogásom, de akkor mindenkinek legyen meg a saját "igaza", saját "korrekt" véleménye és éljünk egy párhuzamos világban ahol a te céged a monopól törvényeknek megfelelõen fog mûködni mert te abban hiszel, az én cégem meg nem mert én abban nem hiszek. Na mit szólsz hozzá, ugye nagy marhaság? Igen csak akkor miért akarod, hogy az állam (ha kell börtõnnel való fenyegetéssel, sõt...) rám kényszerítse a saját véleményét, mert mi alapján akarja az állam (vagyis, hogy pontosabban fogalmazzak: egy rakás barom buta politikus) eldönteni, hogy mi a korrekt, nemde? Ja persze a többség úgy akarta mert azt választotta. Attól az még nem korrekt, nem erkölcsi és nem biztos, hogy helyes vagy jó.

Milyen alapon akarod te eldönteni, hogy melyik definíció korrekt, és melyik nem? Legalább tedd hozzá, hogy véleményed szerint, vagy valami...

Mi értelme lenne pl. az amcsi monopólium-ellenes törvényeknek, ha õk maguk hívhatnának csak életre azokat? Elég lenne egyszerûen visszavonni a privilégiumokat...

A természetes monopólium v. natural monopole kifejezésekre rákeresve meg elég sok elõfordulást találhatsz (utóbbinál mondjuk ki kell szórni a fizika szövegeket), nem éppen csak tizedrangú helyeken.

Pl. az AT&T ilyen "természetes monopólium" volt, fel is darabolták.

OK, de amirõl nincs tudásom nem igen szoktam véleményt mondani, ezekrõl a dolgokról meg van egy pici tudásom elég sok könyvet olvastam. Nem tudom mire célzól de itt most nem a siker a kérdés, a sikerhez több dolog kell és nem mindég az a sikeres aki jól csinálja (itt éppen az ellen beszélek, szabad piacon az a sikeres aki jól csinálja, és itt a szabad piac korlátozásáról van szó, tehát hatással van a sikeres-jól csinálja vagy sikeres-állam tette neki lehetõvé dolgokra).

De mégis a fejlõdés nem arról szól, hogy betartsuk az szabélyokat, hanem hogy kihasználjuk e az adott pillanatot, vagyis hogy idézzek valakit (you don't make history/progress by following the rules but by sizing the moment). A másik dolog meg, hogy lehetetlen etikuságról (erkölcsiségrõl) beszélni olyan környezetben ahol a törvényeknek semmi erkölcsi alapjuk nincsennek csupán politikai többség által fogadták el õket, nem ártana Frederic Bastiát Törvény címû könyvét elolvasni mielétt a törvényekrõl beszél az ember, fõleg az erkölcsrõl meg ugye Rothbard Ethics of Liberty-je egyszerûen elengedhetetlen ezen a területen. Hogy az Intel erkölcsileg viselkedik e... na már miért viselkedne amikor korporatizmus szocializmusban élünk amit tévessen kapitalizmusnak neveznek, amikor ez az erkölcstelensége nem lesz a piacon büntetve, mert az erkölcstelen népet nem érdekli az erkölcs. De most már nagyon off topicba megyünk 😊

maestro85
Ezt szépen megírtam. Grat! <#wow3> El kellene menni aludni. <#hehe>

maestro85
"A legnagyobb baj abban van, hogy a leghalványabb gõzünk sincs valamirõl és mégis tévedhetetlen szinte megkérdõjelezhetetlen véleményünk van mindenrõl, itt kezdõdnek a bajok."

Igen, és ne szálj el magadtól pont ezért. Figyeld, meg eléggé rád illik ugyanez, ha nem is tudás teljes egészében, de tudo nem elég olvasni rólla, akik az üzlet ben vannak a topon nem azért vannak ott, mert olvastak rólla, hanem mert tudják csinálni, úgyhogy ha felsõ vezetõ akar lenni akkar bárki is, mondj egy valakit az életben, aki azért lett, mert hú de sok könyvet olvasott. Max azért hogy okos legyen, de nem arról amirõl te beszélsz. <#taps> Grat. És a cikk arról szólt, hogy az Intel sokszor nem etikusan versenyez. Ennyi, nem kell ezt túldramatizálni, ami pedig egyértelmû. Pont, nincs vita. Vagy vitázz máshol, de nem itt, és errõl. <#fogmosas>

Természetes monopólium... ja persze a Nap, ma beperelik a gyertyagyárak mer világít és méghozzá ingyen a pofátlan. 😊 A monopóliumnak csak egy definiciója van (korrekt), mégpedig a következõ: Állam által biztosított privilégió. Miért az állam? Mert az állam az egyetlen kényszerítõ hatalommal rendelkezõ ellem. A Microsoft nem kényszeríthet senkit semmire, az állam az aki a törvények végrehajtásával ezt megteheti. Törvények szükségessek, a kérdés csak az, hogy egy törvény legitím e vagy sem, és a mai korlátlan állam törvényeinek nagy része illegítim. Itt én most nem a törvények megszegését javasolom, hanem az illegítím törvények elleni törvényes harcot, a monopólium törvények illegítim törvények, a szabad piac ellen vannak és valakinek adnak valamit úgy, hogy valaki mástól elvesznek valamit, ezért illegitímek. A Microsoft nem vett el senkitõl semmit, csupán a piacon árulta a termékét, sõt azt is elmondhatnánk, hogy sokan ezt a terméket használják úgy, hogy nem fizettek egy vasat sem a Microsoftnak.

Nem tudom honnan veszed, de PC-t nagyobb részben Windows nélkül árulják, én életemben nem vettem PC-t Windowsal pedig eddig több mint 15 PC-t vettem, még a notebookom is Windows nélkül jött (Asus amely táskát is ad a géphez, de Windowsnak szaga sincs).

Mellesleg, a MS lobbizással, és egyéb módokon pl. elérte, hogy nem lehetett MS Windows nélkül PC-t eladni.

A "monopóliumnak" több definíciója is létezik, lásd pl. ezt: "Monopólium: az az állapot, amikor az egyik piaci szereplõ (vagy azok egy csoportja) olyan mértékben irányítja a piacot, hogy nincs versenyhelyzet és az irányító helyzetben levõ szereplõ profitmaximalizáló törekvései érvényesülnek, a fogyasztók érdekei ellenére."
Ez alapján egy a piac 98%-át birtokló, és ennek megtartására, sõt további növelésére illegális eszközöktõl sem visszariadó piaci szereplõ egyrészt monopolista, másrészt monopólium. Valamely törvény szerint pl. 95% fölött automatikusan monopóliumnak számít.

Meg hagyd már azt az állami befolyást, és az általa létrejöhetõ mesterséges monopóliumot! Lehet valami természetes mónopólium is, amikor egyszerûen nem érdemes vele versenyezni. Ilyen (volt?) a MS is, és ha balul sülnek el a dolgok, ilyen lesz az Intel is.

És mi köze van a részesedésnek a monopóliumhoz? Akkor lenne köze, ha nem lenne alternatíva, de van... soroljam? Linux, Solaris, MacOS, BSD, és még egy tucat kisebb nagyobb. Senki sem köteles Windows-ot venni. A monopólium akkor lenne ha az állam (az egyetlen dolog amelynek hatalma van valamit végrehajtani ha kell erõszakkal is) rákényszerítene, hogy Windowsüot vegyél és/vagy megtíltaná másoknak, hogy OS-t csináljanak. És én nem tudom, hogy ez lenne az eset. Viszont, hogy ne mondja valaki, hogy a Microsoftot védem (mert nem) ugyanez az állam teszi lehetõvé, hogy más cégek nehezebben versenyezzenek a Microsoftal, mert a nagy adók miatt egy start-up nehezen képes valami komolyat csinálni, a befektetések helyett az állam pazarolását pénzeli, a szabályok betartása ami a Microsoftnak apró pénz mert semmi gond neki akár 500 jogászt is alkalmazni, a kiscégnek óriási teher, ne beszéljünk a szoftver szabadalmakról... stb. stb. stb. na ezt korporatizmusnak hívják és nem monopóliumnak. A másik nagy cégeknem ugyan pénzük van, de eszük ágában sincs versenyezni a Microsoftal, esetleg pereskednek vele, meg pofátlankodnak az államnál, hogy na fékezze már egy picit a Microsoftot, de ennek nem a Microsoft a vesztese (soha) hanem a fejlõdés.

Mert a 98%-os részesedésével nem volt az...

Te véletlenül nem valamiféle vadkapitalizmust akarsz, ahol szinte minden megengedett? Nem feltétlenül jó az mindenkinek.

A monopólium-ellenes törvények éppenhogy a szabad és korrekt versenyt segítik, mivel a monopóliumok - komolyabb versenytárs nélkül - nem feltétlenül a legjobb termékeket és szolgáltatásokat nyújtják. (Persze át lehet esni a ló túloldalára is, hogy mindenki olcsót, de sz@rt gyárt - ha a vevõk vannak olyan hülyék, hogy meg is veszik.)

Jó, tegyük fel, az állam is tulajdonos. Ez miben változtatná meg a vita lényegét, tehát azt, hogy egy adott cég monopólium-e, vagy sem? Kicsit össze-vissza beszélsz. Felesleges volt ezt a dolgot felhoznod, a figyelem azon tévedésrõl való elvonására, miszerint csak állami cég lehet monopólium, illetve az állam által elõnyben részesített cég a monopólium.

Nem hinném, hogy az összes vevõjük ezért szõkült... 😊 akarom mondani, szökött meg.
Az meg nem csoda, hogy jópár év (enyhén) veszteséges mûködés után, az utolsó cseppet is ki akarták sajtolni az X2-k sikerébõl - fõleg a C2D által jelentett fenyegetés fényében.

Attól, hogy a hatalom valakit valamivé nyilvánít attól az még nem jelenti, hogy az.

Érdekes, de ha pl. a Dell nem állami tulajdonú cég (ahogy mondod, de én nem értek egyet, mert nagyon is az állam a "tulajdonos") akkor olyan szerzõdést kötnek egy másik cégel amilyet akarnak, ez csupán a két cég közötti dolog, ha már privát tulajdonról beszélünk, vagy ne pofázzunk és valjuk be, hogy szocializmusban élönkk (igen az USA-ban is), csak ez a szocializmus egy picit másmilyen forma, nem olyan mint amilyenre te gondolsz, de tudod volt nemzeti-szocializmus is, meg van korporatizmus is (amirõl itt beszélünk) amely a szocializmus egy rodhadtul "kameleon" formája és amirõl itt valójában szó van, és amelytõl a fasizmus csak miliméterekre van.

Na mindegy én meg a te figyelmedbe ajánlom Mises: Human Action, és Rothbard: Ethics of Liberty és Man, Economy and State cimû remekmûveit... mindet ingyenesen letöltheted a wikipédián megtalálhatod a linkeket.

A legnagyobb baj abban van, hogy a leghalványabb gõzünk sincs valamirõl és mégis tévedhetetlen szinte megkérdõjelezhetetlen véleményünk van mindenrõl, itt kezdõdnek a bajok. Pedig kurva okos emberek akik életüket ezek a dolgok tudományos tanulmányozására költütték egészen logikus és értelmes magyarázatokat adtak, csak el kellene olvasni õket nem hasból beszélni.

Az hogy az AMD mennyire "korrekt vevõkért levõ cég", az látszik abból is ahogy a Core2Duo megjelenését kezelték.
1. A kiadás elõtt 1 hétel az X2 5000+ ára 200.000 huf volt.
2. A kiadás után 1 hétel az X2 5000+ ára 100.000 huf volt.
Ezek szerint vagy nem tudták, hogy a C2D mit tud vagy nem akarták tudni!
Ha akkor elötte 2-3 alkalommal (1-2 hónap alatt) szépen lassan lehozták volna a proci árát 200e.-rõl 100e.-re akkor valószinûleg nem "szõktek volna meg" a vevõik. De hát könnyebb sírni mit mormális üzlet politikát folytatni.
Ennek a pernek köszönhetõ, hogy többek között a Dell, a HP, stb. most már AMD procikat is alkalmaz.

Kissé kevered a fogalmakat. Kicsit más a tulajdonjog, és az adó. Az államnak nincs beleszólása 1-1 cég belsõ ügyeibe, csak általánosságban, az összes cég számára elõírt törvények által.

Nem csak egy egész iparág monopóliuma lehet egy cég, hanem egy adott terület. Pl. a MS pár éve hivatalosan is a PC-s operációs rendszerek terén élvezett monopóliummá lett nyilvánítva, és az ezzel való visszaélés miatt lett elmarasztalva. Ma már nem monopólium, mert kénytelen volt engedni a MacOS és a Linux nagyobb térnyerését, különben súlyos következményekkel kellett volna szembenéznie. Errõl beszélt Ruiz.

Ajánlom pl. ezt a figyelmedbe: Monopolization. Egy szó sincs itt állami tulajdonról. Sõt, eleve nem sérthetné meg az USA a saját alapvetõ törvényeit. Amit írsz, az éppenhogy a szocialista országokban volt jellemzõ.

Az AMD meg nem állami elõnyökért száll síkra, hanem az Intel illegális mesterkedései ellen, amik rég óta köztudottak, és több országban indult is ellenük eljárás miatta.

Ennek köszönhetõ, hogy az AMD akkor sem tudott nagyobb piacrészhez jutni, amikor jobbak voltak a procijai az Intelénél, mert pl. a Dell, és a többiek - az Intellel kötött titkos megállapodások miatt (és nem pedig egyszerû elõítélet miatt) - nem voltak hajlandók tõlük vásárolni.

A hülyék és fukarok <#vigyor>. Ezentúl én is így hívom õket.<#idiota>
Nem tudom, ezt honnan szeded, de szerintem tévedés. Az állami cégek is legtöbbször monopóliumok, de nem minden monopólium állami cég. Számos nem-állami cég tört monopol-helyzetre pl. az USA történetében.

Ha hiszed ha nem az állam ma minden cégnél a legnagyobb részvényes 😊 vagy inkább 😞 tegyük fel, hogy a cég nyeresége 100 dollár, na ebbõl 40-50 megy az államnak adó, aztán ha a maradékot szétosztják a részvényesek között, annak szintén szép százaléka megy az államnak jövedelmi adó néven... szóval több mint fele megy az államnak, nem beszélve, hogy ez csak a nyereség, és még mennyi ment az államnak a nyereségen kívül. Na mindegy de ha hiszünk Ruiznak akkor a Microsoft nem monopólium, ugyanis õ éppen ezt mondta az Intel monopólium a Microszoft nem. Persze a kijelentés mindkét fele felülmúlhatatlan tudatlanság. Teljessen szabadon fejleszthetsz procit is meg szoftvert is, és ugye a Microsoft a Windows esetében óriási piaci reészesedést mondhat magáénak, de ha a szoftverpiacot nézzük akkor a Microsoft egy ici pici törtszám, és ez a fontos, nem birtokolja a szoftverpiacot, nem birtokolja az ipart, nem birtokol semmit és ezért nem monopólium. Az Intel esetében is hasonló a helyzet, a PC procik piacának nagy része az övé, de ugye a félvezetõipar az amit nézni kell, sõt a procik piacán sem olyan nagyon nagy, ha nem csak a PC-ket vesszük figyelembe.

Sanyix
Akkor az M$-re pl meg sok másra aminek köze nincs az államhoz miért mondják hogy monopólium? Ez inkább a túl nagy piaci részesedést jelenti, amit akkor értek el, amikor nem volt ellenfelük. Egyébként mikor az amd-nek ment jól akkor is hõbörögtek az intel miatt, mert csak jól ment, a nagyon jól helyett, hiszen a kukába való p4-eket, sõt a celeroncsokat még mindíg vitték mint a cukrot, és kb 4 év kellett hogy a piacnak legalább egy jelentõsebb része rájöjjön, hogy processzorból nem csak pentium létezik. Ezt látva az intel megcsinálta a core2-eseket.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)