104
  • winnie
    továbbra is hollywoodot amerika érdekli leginkább.

a 300 milliós készítési költség (mellette az usa marketing 50-ese) - és csak most lépte át a 300 milliós hazai bevételt (ennek ugye kábé a fele a stúdió - kemény 150M).

az pedig alapvetés volt, hogy ha nem is lesz akkora siker, akkor is top3 lesz év végén az usa-ban. nem mintha számítana, hogy hanyadik - mindezek ellenére az is eldőlni látszik az is, hogy a top3-at bukja.

a sikert/balsikert egyébként onnan lehet majd, hogy mikor jön a 4. rész és mennyibe fog kerülni. mert azt a mostani zakóból megtanulták, hogy 300M-t nem feccölnek bele.
  • kandeláber
    A Karib 3 már minden idők ötödik legnagyobb bevételű filmje. Iszonyú pánikban lehet Hollywood. :D
  • winnie
    a szerződéseknek semmi közük nincs a filmekhez. itthon le van zsírozva, hogy a fórum hozza be a disney filmeket, kvázi ezer évre. (nem annyira) ha 2011-ben siker lesz egy film vagy brutális bukás, akkor is ugyanannyi a partner bevétele. (tehát a karib 2 sikerével ugyanúgy csak amerikában kaszált a gyártó, mint a karib 3 várakozástól elmaradt eredményével. itthon a magyar mozi és a magyar forgalmazó kaszálhat.)
  • kandeláber
    Szerintem ennél jóval árnyaltabb a kép, piactól függ a konstrukció, és nem hiszem, hogy a stúdió sehol nem vállal kockázatot. A Karib tenger kalózai előző részének sikerére való tekintettel pedig nyilván a fix szerződések is elég szép pénzt hozhatnak a konyhára.
  • winnie
    a bv (és a nagy stúdiók) szerződésben van a forgalmazókkal. a kicsik vásárokon adják a filmeket, de a nagyok legtöbb filmje le van zsírozva a fórummal (bv), intercom (sony, warner), uip )paramoun-dreamworks, universal)

de, ha pénzért is adnák a filmet, akkor az üzlet megköttetik a premier előtt, így az ő bevételük fix, nem függ a film nemzetközi bevételétől.
  • kandeláber
    Miért, a BV ingyen adja a külföldi forgalmazóknak a filmjeit? LOL
  • winnie
    amerikában volt nagy csalódás. az, hogy mennyit hoz magyarországon, nem gazdagítja a stúdiót.

de ahogy írod, remekül mutatja, hogy mekkorát szopott a disney. az első rész bevételének 47%-a, a másodiknak 40%-a, míg a harmadikénak csak 33%-a keletkezett amerikában. (odafent is írva vagyon, hogy bevételben ezek lesznek év végén is az élen, de a hajukra kenhetik még a bemutatés 6. hetén is csak 295M-n áll.)

és ugye ennek az 50% fölötti csökkenésnek, amely a 2. heteket jellemezte, az a hozománya, hogy a 4. részt kevesebben fogják megnézni alapból az első héten. ami pedig ha osztanak és szoroznak, a folytatásokat is meghiúsítja és zsupsz, el is tűnt lehetséges pár százmillió a zsebből.
  • kandeláber
    Most 905 milliónál tart a Karib tenger kalózai, azaz egy hét alatt 30 milliót hozott. Ez azt jelenti, hogy kb. 1 hét még, mire átlépi a 926,3 millió dollárt, ahol a Két torony áll, és ezzel minden idők ötödik legnagyobb bevételét hozó film lesz. Micsoda szörnyű nagy bukás...
  • Mister
    áhá, köszi, ezt nem tudtam.
  • kandeláber
    Mister! A nemzetközi bevételi adatokat nem frissítik naponta, hanem legfeljebb heti egyszer vagy kétszer, de néha olyan is előfordul, hogy ritkábban. Ezek szerint beérkeztek már a Karib adatai, de a másik kettő még nem (egyébként azóta már a Shrek is frissült: 475,4-nél tart). A Shrek amúgy sem állítható párhuzamba a másik kettővel, mert, ellentétben azokkal, az egyes országokban máskor-máskor van a bemutató. Ezen a hétvégén például Németországban és Spanyolországban mutatták be, most pénteken pedig többek között Nagy Britanniában és Lengyelországban fogják. Olaszországban pedig csak Augusztusban, és az utolsó bemutató Görögország, szeptember 13, és még az is hozhat 1-2 milliót.
  • Mister
    jaja, az Evan Almighty a bukás, nem a 3 éllovas.
  • Mister
    2007.06.19.-én írtam:

USA:
    1 Spider-Man 3: $330,021,137
    2 Shrek the Third: $297,245,100
    3 Pirates of the Caribbean: At World's End: $274,145,510

világ:
    1, Spider-Man 3: $873,775,301
    2 Shrek the Third: $405,510,797
    3 Pirates of the Caribbean: At World's End: $821,145,510
    --------------------------------------------------------

ma:
    2007.06.25
    USA:
    1 Spider-Man 3: $$332,548,000 ( +2,5 mill )
    2 Shrek the Third: $307,908,000 ( +10.7 mill )
    3 Pirates of the Caribbean: At World's End: $287,015,000 ( + 13 mill )

világ:
    1, Spider-Man 3: $876,392,857 ( +2,5 mill )
    2 Shrek the Third: $416,173,697 ( +10.7 mill )
    3 Pirates of the Caribbean: At World's End: $872,015,000 ( + 51 mill )

Pókember kezd kifulladni, úgy tűnik.
    Érdekes látni, hogy míg a Pók és az Ogre szinte csak Amerikában hozott, addig a kalózok heti bevételének csak a 25%-a amerikai.

• kandeláber
    (Sőt, a Hostel 2-t meg a Fantastic Four 2-t is ide lehet rakni, mindkettő 60% fölött esett vissza a második hétvégéjén).
  • kandeláber
    Nem kell harmadik résznek lennie, hogy valami ne hozza az elvártakat. A 175 milliós költségvetésű Evan Almighty igen szépet taknyolt a maga 32 milliós nyitóhétvégéjével, és a nézői reakciók sem a legjobbak. Örülhet, ha eléri a 100 milliót Észak-Amerikában. Ellenben az 1408 nagyon szépen kezdett a 20 milliójával, mert az csak 25-be került, és a nézőknek is jobban tetszik, mint az Evan.
  • kanduhr
    Die Hard 4-et ne vedd ide.
  • Mister
    Na és akkor még jön a HarryPotter5 film, amit ( az egész HP sorozatot ) lehet szeretni, és lehet utálni, de iszonyatos hype lesz most, hogy jön a 7. könyv.
    Szerintem brutál sokan kiváncsiak lesznek a könyvre, és ha már azt megveszik, "nosztalgiából" megnézik az ötödik filmet is, ráadásul összecsap a két legnagyobb varázsló a végén, tuti látvány...
    Vajon eléri a worldwide-ban az 1 milliárdot? ( egy ötödik rész?! :D )
  • archelf
    Azt, hogy egy film a bemutatástó számított hátom héten belül 150 - 200%-os megtérülést produkál, nem hiszem hogy nagy buktának lehetne nevezni... Lehet, hogy szegény befektetők 100-200 millától kellett megszabaduljanak 1 évre, de azért egy év alatt 50-100%-os hasznot termelni a legnagyobb multiknak sem megy... Két számjegy általában a cél a nyereségre (háromról csak a kifjezetten nyereséges, új üzletágak vagy kis cégek mernek remélni). Millió dolláros bevétel mellett évi 100% növekedés... Mi ez kérem, ha nem fanyalgás...

AE
  • Atisz #87
    Igen. Mondjuk ez részben annak köszönhető hogy az első rész nem állította kifejezetten magasra a mércét
    De tényleg korrekt rész volt a 2., reméljük a 3. is megüti a színvonalát. Mondjuk ez a fallout-os setting nekem pl. nem nagyon jött be...
  • Gerygrey
    Resident Evil 3-ra kíváncsi leszek. Nekem az volt az a film, aminek a második része ugyanúgy tetszett, mint az első.
  • winnie
    a sírás az igazából nem "szerintem" kérdés. nem mi döntjük el. vagy sír vagy nem. google. (meg aztán a folytatások költségvetésén és azon, hogy lesznek-e, ki fog derülni, hogy melyik filmbe akarnak még belefektetni.)
  • narumon
    Hm szerintem nem sirnak, most is jól megy és ez még alakulni is fog.
    http://www.boxofficeguru.com/blockbusters.htm
  • winnie
    amerikai filmes kérdésekkel foglalkoztál?:) A képben nem levést arra értem, hogy a neten még nyilatkozták is, hogy mennyire gáz a disney-nek a kalózbukta.

a bevételt természetesen nem szó szerint költik el. egy dreamworks jól tudja, hogy mi lesz 2010-ben a cégtől a moziba. a filmeket nyilvánvalóan úgy tervezik be, hogy tudják őket finanszírozni. ezt pedig a bevételelőrejelzések biztosítják nekik.

a kalóz3-nál például csak az volt a kérdés, hogy kiugró siker lesz és 450-500 milliót hoz amerikában, hogy korrekten szerepel és 350 fölött hozz vagy leszerepel és csak valamivel 300 fölött hoz. itt kell igazából annak definícióját behozni, hogy mi a bukás. az, ha 10 dollárt hoz vagy az, ha a várakozásokat alulmúlja a film. (mert, ha előbbi, akkor fura lenne, hogy egy kalóz3 sosem bukhatna meg, hiszen 250 millió dollárt tuti hoz.)
  • narumon
    És ilyenkor jönnek a képbe azok a filmek amikre nem terveztek nagy bevétel és utána mégis kasza lesz belőle.
  • narumon
    Hát ilyesmivel (is) foglalkoztam szal azért kicsit csak képben vagyok mondjuk rá :) A tervezett bevételt nem költik el előre. Ráadásul adott esetben azt sem tudjuk ez mennyi volt? Mi van ha 10 millió dollár nyereséggel számoltak? (nem ennyivel számoltak de általában pesszimistán számolnak és nem optimistán.)
  • winnie
    nem haragszom.
  • Nyarlathotep
    Ne haragudj, de amig nem vagy tisztában a számvitel alapjaival ne írj ilyen iszonyat nagy hülyeségeket!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ocsieu
    Látom mindenki a bevétel, kiadás, és profittal van elfoglalva, ami tök felesleges.
    Shrek 3 GAGYI!!!
    Hülye voltam, hogy egyáltalán megnéztem.
    A történet nem valami erős, de okay, fogadjuk el, hogy most ennek kellett következnie.
    Viszont a megvalósítás, poénok (amiket azért előző részekben megszokhattunk, hova tűntek???, mert qvára nem tudtam röhögni a produkción...), meg úgy az egész egy gagyi erőltetett hulladék a szememben.
    Többi filmről (trilógiákról) nemtok nyilatkozni.
    Ennyi befektetett pénzből, amit állítólag shrek 3ba nyomtak, kitalálhattak volna inkább valami újat.
    Új karakter, új történet, stbstbstb.
    Azt azé nem hiszem, hogy egy shrek 3 -ba olyan nagyon többet kellett volna, vagy legalábbis érdemes volt/lett fektetni, mint az első 2 részbe, amelyek jók, poénosak és szórakoztatóak is voltak, és adtak némi plusszt, úlyat a nézőknek...
    És azt már a forgatókönyvből tudták/tudhatták, hogy ez a 3. rész rizikós lesz/lehet...
    Így én alapba nem hiszem, hogy olyan sokkal többet öltek volna a 3. részbe.
    Ennél azért amcsi barátaink okosabbak, ügyesebbek.
    Azt meg ne mondja nekem senki, semmi, hogy azok az adatok, amik az újságban, sajtóban, neten megjelennek, hivatalosak, naprakészek, és fedik a valóságot...
    Arra viszont tökéletes lehet, hogy elterelje a témát a film valós, nem pénzben mért értékéről, és rávegye az embereket, hogy költsenek a shrek 3ra is...
    A szomorú, hogy sokan be is ugranak az 1. 2 (valóban jó) rész után, és csak lesnek.
    Én legalábbis csak lestem, hogy lehet/mertek ilyet egyáltalán kiadni, pláne ha visszatekintek az 1. 2re...
    Kívánom hogy más ne azt érezze a film megnézése után, amit én.
    Azért szerintem nem árt, ha a (plána a nagy)családosok először gyerekek nélkül nézik meg a filmet, és ha úgy ítélik meg, utánna befizetik a kölykö(ke)t is a moziba.
    Esetleg olcsóbb megoldást keresnek a 3. shrek megnézésére.
    Mondjuk 20 család vesz 1 DVD-t, hamajd 600-ért adják tecsóban...
    :D:D
    Persze a gyerekek sem hülyék, és bízva az 1. 2 rész emelkedő tendenciájában, mindenáron szeretnék a 3. részt is, amit én és szerintem sokan nem ajánlanak/ajánlunk megnézésre...
  • Yfel
    Nem olvastam el az eddigi hozzászólásokat, úgyhogy ha valaki más is ezen a véleményen van akkor nem másoltam a beszólást :o)

Szerintem a legnagyobb baj a mozibevételekkel az, hogy egyre több mozirajongó szerez be házimozi berendezést és nagyfelbontású TV/DVD-ket. Szerintem egy filmet otthon sokkal jobban lehet élvezni nagyfelbontású képernyőn / projectoron mint moziban. Jobb képminőség, nem kell elmenni sehova, nem kell más telefonbeszélgetését hallgatni a film alatt és nem kell üdítőre/popcorn-ra kétszer annyit kifizetni mint a mozijegyedre (+ egy DVD kb 30-50%-al olcsóbb mint két mozijegy +popcorn+üdítű két embernek... két-három gyerekes családok mozi-számlájáról ne is beszéljünk)

Szerintem ideje lenne, ha a filmeknek a DVD eladási statisztikáit is megírnák az újságok, nem csak a mozi-bevételeket. Úgy jobb képet kapnánk arról, hogy igazán hogy is teljesít egy film.

Egyébként én a Pirates és a Spiderman 3 részét is láttam ebben az évben és szerintem minkettő jobb volt az elődjénél. A Shrekről még nem tudok véleményt mondani, de feleségem azt mondja, hogy nagyon jó volt az is.

Y
  • winnie
    gabeone: ha te egy multiban vagy osztályvezető, akkor mindegy, hogy milyen nyereséges a cég vagy milyen veszteséges. a fizetésedet megkapod. a rendezőnek annyi köze van a film bevételéhez, mint a színésznek.

most a stúdiókról van szó, hogy siránkoznak. jogosan. az ő pénzük úszik.
  • gabeone
    Azért ez nem egészen így van. Meg is kell élni valamiből két film között, és köztudptt, hogy a rendezők jól élnek. Magánrepülőjük, több autójuk, nagy házuk és bejárónőjük van.
  • Wittgen
    Hát igen, ha tervbe volt véve, hogy +100M dodót hoz egy film, amiből leforgatnak az idén 2 50M ktgvetésű filmet, de a nyereség csak +50M, akkor bukott a ktgvetés, mert csak 1 50M-os filmet tudnak megcsinálni, aminek ugye megint volt tervezett bevétele, stb...
  • Wittgen
    Azért mert viccelődős akció, attól még kemény jelenetek vannak benne...pl nem üres puffogtatásnak tűnik egy géppityuzás, v. vmi, hanem elég jól meg vannak oldva az effektek, lövedékbecsapódások, vérfröccsenések.
  • winnie
    és? szerinted a bevételt zsebre szokták rakni? nem úgy működik, hogy van pár gazdag ember, akik megkapják a pénzt a számlájukra. a stúdió gyarapszik, a vezetőik is, de a bevételt visszaforgatják filmekbe. a kevesebb bevétel pedig kevesebb gyártható filmet, vagy kisebb költségvetésű filmeket jelent. (a shrek bevételének minden egyes dollárja már tavaly meg volt tervezve, hogy melyik projektet fogja táplálni.)
  • AZTA
    na ja attol még hogy kevesebb a bevétel még mindig bőven megszedi magát mindenki belőlle..
  • winnie
    narumon: nem nagyon lehetsz képben.

"Ebből a három filmből egyik sem bukás, és egyik stúdió sem siránkozik."

olvass vissza szerintem a kommentekben. ha egy stúdió egy befektetésétől 300 millió hasznot vár és csak 200 milliót realizál, az hatalmas, 100 milliós pofon.

"Valaki irta itt, hogy majdnem minden film nyereséges. WRONG! A filmek nagyrésze bukta, néhány jól szerepe"

a legtöbb film nyereséges. a kérdés, hogy 3 hét alatt vagy 5 év alatt termel nyereséget.
  • kandeláber
    "Quadrológia" nem létezik, a négy részes sorozat a tetralógia.
  • narumon
    Emberek itt valami nagy félreértés van. Ebből a három filmből egyik sem bukás, és egyik stúdió sem siránkozik. Ha igy termelne minden filmük akkor kiugranának a bőrükből. Van olyan film ahol az is nagy eredmény, hogy eléri a belefektetett pénzt. Valaki irta itt, hogy majdnem minden film nyereséges. WRONG! A filmek nagyrésze bukta, néhány jól szerepel (behozza a költségeit és termel egy kis nyereséget is) és 1-2 van amelyik a költségeinek a dupláját termeli. Ez a három pont az utóbbi. Még igy harmadik résszel is.
  • Falatka2003
    A 3. rész a trilógia lezáró darabja. Az ezutáni 4. rész lesz a Quadrológia lezáró darabja, az ezutáni 5. rész pedig a tetralógia lezáró darabja lesz. Ez a Hálivúdi marketing.

Jut eszembe: Nem tudjátok, mikor lesz az idei második utolsó Piramis (Omega, Rapülők, stb., stb.) búcsúkoncert? Ez így műxik...

• Atisz #66
    Van benne pár ellentmondás és a cím valótlant állít. Ennyi.
  • Atisz #65
    Hát azért az első 2 részben volt ketchup rendesen.

Sajna errefelé tartanak az R-es akciófilmek, AvsP is ezért volt nézhetetlen.

Én ennek ellenére bízok a Die Hard 4-ben (tudom, idealista vagyok). "Yippee-ki-yay, motherfucker! helyett mostmár csak "Yippee-ki-yay!" van