120
-
#80 "Meglehet nézni az iskolákban a tanárok naprakész tudását a témában."
Igen, amikor megkérdeztem a számtech tanáromat, hogy mi az az L2 cache, akkor úgy nézett rám, mintha leku...anyáztam volna :PP -
sathinel #79 Erre nagyon jó példa a wow. Igaz az nem opensource, de lehet rá fejleszteni küldönféle addonokat. És szépen leprogramozták a játékosok azokat amire szükségük volt. És ezeket használja manapság minden játékos. És mégsem pénzért csinálták? Milyen bunkók hogy nem kértek érte ők is pénzt:DDD És mégis mindenki használja ezeket az addonokat, tehát nem csináltak béna gagyi progit
Ugyanez a linux is csak még jobban legózható. Pont ezért tud gyorsan fejldőni, mivel ha valakinek nem tetszik valami, és ért hozzá, akkor írhat jobbat, és azt megoszthatja a többiekkel. Lehet ugatni hogy Open milyen gagyi, meg stb, de semmi nem produkál ilyen mérvű fejlődést mint az open programok, amiket egyre többen használnak.
Sok ember még 20 évvel ezelőtt él gondolkodásmódban, és mindez a magyar oktatás miatt szerintem. És képtelen felfogni hová fejlődött a világ. Mondjuk hozzátartozik hogy sok szakbarbár, aki tud max 1 vagy 2 programozási nyelvet egy kicsit használni, az megmondja a frankót azoknak akik programozók. Meglehet nézni az iskolákban a tanárok naprakész tudását a témában. -
Caro #78 Specifikus alkalmazásokra valóban nem létezik, és szerintem ez nem is baj.
De! Olyan dolgokra mint egy OS, létezhet, annyi szabad fejlesztő akad, hogy legalább egy olyan környezetet össze tudjanak dobni, amivel használni tudod a gépedet.
Egyébként ingyenes fejlesztési modell ott jöhet még be, hogy ha valaki nem a szoftverből él, csak ért hozzá, és magának hobbiból vagy a munkájához írogat hasznos dolgokat.
És mások akiknek szintén hasznos felkarolják a dolgot, és tovább fejlesztik. -
ISNT #77 "...nem létezik kizárólag ingyenes szoftverfejlesztési modell."
Persze hogy nem létezik minimum a fejlesztésre szánt idővel valaki(k) fizet(nek). De ha a szoftverre úgy tekintesz mint egy olyan valamire amire egy szolgáltatást építesz amiért viszont már pénzt kérsz, akkor a fejlesztésre szánt
erőforrás nagyon könnyen megtérülhet.
Emellett vagy egy nem közvetlenül pénzbeli vonzata is a dolognak, ez pedig az ismertség.
Tegyük fel: készítesz egy szoftvert, szabadon elérhetővé teszed, népszerű lesz... Az eredmény: vele együtt te is mint a szoftver szerzője népszerű leszel ezáltal több- jobban fizető munkát kapsz -> több pénzed lesz.
A szoftvert ingyen készítetted mégis profitálsz belőle :) -
assdf #76 Igen, de a google nagy cég, és nem is a nyilt forrású szoftverek fejlesztése a fő profiljuk. Ellenben pont a multkor volt itt egy cikk, hogy mekkora bukás volt sok a cégnek a web2... a google a kivételt erősitő példa.
De a lényeg: a programozók pénzért dolgoznak, amit a cégnek elő kell teremtenie.
Innentől kezdve lehet álmodozni meg minden, de azt a pénzt (ami bizony nem kis összeg egy jó programozónál) valahogy valahonnan meg kell szerezni. Hogy most ezt reklámból szerzik meg, vagy más fizetős terméket gyártanak az lényegtelen, ami fontos, hogy nem létezik kizárólag ingyenes szoftverfejlesztési modell. (ez alól csak az kivétel amikor valakinek már annyi pénze van, hogy scak hobbiból csinálja hisz a megélhetése igy sem úgy sem kerül veszélybe). -
kogasom #75 Én Automatixal felrakattam a totem-xine-t, azzal nagyon jól elvagyok (voltam, mostmár macem van, de a linuxos gépen van a több tárhely, úgyhogy néha előveszem) -
kogasom #74 A google-el kapcsolatban végüis sokan megmondták: nem a rendszerben van a pénz, hanem a szolgáltatásban, amit a rendszeren üzemeltetnek. Innentől kezdve költséget csökkenthetnek ingyenes rendszerekkel (elvégre a google már régen túllépte a 6000-es szerverszámot, mostmár kitudja hol tart), pár embert ráállítani meg nem pénz nekik. -
#73 Inkább Amerikára gondoltam, ott jellemző ez, de itt Európába is van rá példa. Viszont azt nem hittem volna, hogy Angliában is ilyen rossz a helyzet. :)) -
cateran #72 Ott külföldön.....hát én itt külföldön élek (anglia) és elmondanám,hogy kurvára nem akar senki sem fizetni egy valagra való pénzt egy szaros windowsért.....sac/kb 30 pc van a környezetemben,ezekből kb. 2 eredeti windows op rendszerrel! 1 linuxos is van,a többi letöltött windows....erre varrjatok gombot! (az enyém eredeti,de csak mert adták a géphez) -
#71 Jó, de a Linux sosem akart hasznot húzni a felhasználóiból, és nem célja az, hogy egyeduralomra törjön. Lelkes emberek, pályakezdők fejlesztik, és ilyen emberek mindig akadnak. Erre már csak az tesz rá, hogy minden nagyvállalat ebben látja a jövőt, és nagyon is támogatják anyagilag, így foglalkoztathat pénzért programozókat is a fejlesztőcsapat. Hidd el, a magánszemélyekből is rengeteg bevétel van szintén. Kint az emberek szeretik meghálálni ha valamit elismernek. Márpedig egyre többen ismerik el... -
#70 Nekem anno az XGL-t nem szerette. :)) Amúgy ugyan olyan jó alternatíva a VLC is. Nagyon jól konfigurálható, mindent lejátszik, egyedi kodekeket használ szintén. -
assdf #69 Én nem kérdőjelezem meg a nyilt forrás jogosultságát. Csak az arányokat. Per pillanat néhány kivételtől eltekintve (pl google, ami ugye a reklámból él), a következő van:
a cég fejleszt néhány nyilt forrású ingyenes terméket. Ha ez jó akkor megbiznak benne és ismert lesz a márka, ezért megveszik az egyéb hasznos kereskedelmi és igy fizetős termékeiket is. Na ennek az árából fizetik az ingyenes szoftverük fejlesztését.
De ha csak ingyenes szotfvert fejlesztenének, akkor bizony felkopna az álluk. Ez kökemény közgazdaságtan, hiába is probáljuk meg idealizálna, mint már jól tudjuk, az ideálok csak háborukhoz és szenvedéshez vezettek. -
assdf #68 Megint jó nagy flame lett.
Én összefoglalom röviden az én véleményem amit általánositva használok:
1,ha valami otthoni desktop operációs rendszerként aposztrofálja magát, akkor az legyen k.rvára userfriendly.
2,ha valami szerver oprendszerként definiálja magát, akkor az legyen k.rvára megbizható és biztonságos.
A fenntiek tök függetlenek attól hogy ingyenes egy termék vagy nem, hogy nyilt forrású-e vagy nem, hogy egy közösség fejleszti-e vagy egy multicég.
Egyébként pont ezért hülyeség ez a linux vs windows vita, hisz az egyszerü otthoni felhasználókat csak és kizárolag az érdekli hogy a rendszer mindent tudjon, minden azonnal müködjön vagy maximum pár egyszerü kattintással müködjön. Ugyanez a user nem tudja mi az a tcp, sosem hallott még ip-ről, számára az internet=megnyitom a böngészőt, nem tudja mi az a virus (valami misztifikált vmi...), a tüzfalról max a házakon lévő tüzfal jut eszébe, és fogalma sincs mi az a konzol. És ami a legbosszantóbb, nem is hajlandó a fenntiekről tudomást szerezni.
Ezért aztán a home desktop oprendszernek ezeknek a követelményeknek kell eleget tenni. Nagyjából ennyi. Per pillanat a windows és az ubuntu jelent alternativát ezeknek a felhasználóknak. További vita szerintem felesleges, mindenki tudja minden rendszer hibáit, én oldalakat tudnék irni a win hibáiról és ugyanúgy a linux hibáiról, de a lényeg az hogy mindez a felhasználót nem érdekli. És ami a felhasználó igényeit kielégiti, nos az fog elterjedni és az fog életben maradni hosszútávon.
Innentől kezdve mindenkinek szuverén joga, hogy szeretné-e ha a felhasználók linuxot futtasanak a gépükön, vagy nem. De ha igen, akkor kénytelen lesz tudomásul venni, hogy a rendszert a fenntiek szerint kell átalakitani.
Ha meg nem, akkor senki se verje az asztalt, hogy miért van windows hegemonia. -
kogasom #67 Ubuntuban sajnos az mplayer grafikusan (gmplayer) nem szeret működni (a -vo -val van baja, lehet, hogy a beryl tesz be neki, de asszem beryl nélkül is viceskedik). Ennek ellenére terminálból semmi baj nincs vele. -
#66 Rosszul látod. Egyrészt külföldön, ahol nem igazán probléma a pénz, ott még a magánszemélyek is fizetnek, támogatják az OS-t. Cégekről nem is beszélve. Olyan nagy nevek mint a Sun, IBM, Adobe, Google is támogatja nem kevéssel a fejlődést. Gondolj bele, a Google szerveri csak Linuxot használnak, alap, hogy adónak érte valamit. :)
Másrészt a Linuxot, és a szabad szoftvereket nem csak elvetemült emberek fejlesztik, hanem pályakeződők, akik frissen szabadultak az iskolából... Tudod milyen értékű referencia, ha valaki elmondhatja magáról, hogy a linux kernelben van olyan rész, amit ő írt? Vagy a gnome-ban? HATALMAS! Éppen ezért elég gyakran be is szállnak.
Illetve nem értem, hogy ha eddig eljutottak a szabad szoftverek, akkor miért kérdőjelezed meg a létjogosultságukat. Úgy látszik mindig volt ember, aki fejlesztette a meglévőt; ezután miért ne lenne? :) -
#65 "mplayer telepítése windózon, 30mp letöltéssel együtt. Ugyan ez linuxon kb 1 óra."
Pipa a megfelelő repository-re, aztén 10 sec, vlc-t meg enélkül is lehet, ami szintén mindent lejátszik. -
#64 Ubuntu ilyen. Van egy programok hozzáadása/eltávolítása app, ahol rákeresel valami jellemző dologra, vagy a pontos névre, és két kattal fel lehet tenni / le lehet szedni. Aztán mindent elérsz a menüből. Aki nem játszik, hanem pl multimédiára használja a gépet, vagy irodai munkára, annak tökéletes...
... viszont ugyan úgy megvan a nyitottság, profi user mindent át tud állítani, tud forrásból telepíteni stb... -
jzombi #63 Igazad van, bár felhasználóbarátság!=windows szintén. Lehet, hogy szükség van könnyen kezelhető linuxra.
Ettől függetlenül az egységesítés véleményem szerint nem egy jó ötlet, sok linux (vagy inkább: nem windows-t) használó azért szereti/használja kedvenc OS-ét, mert nincs feltétlen szükséged 100+ MB memóriára egy desktop környezet miatt, nem kell neki hogy buborékablakok tájékoztassák, hogy igen, bedugtad a pendrive-ot (tudom én azt anélkül is, hogy kiírná a rendszer:)), stb. Nem véletlenül jött létre annyi különböző változat. -
Midas #62 Cikk is eleg bena mintha vmi mese tortenet lenne. -
kogasom #61 A nagyon könnyen kezelhetőt már megvalósította az apple(olyan masszív drag'n'drop van benne, hogy az valami félelmetes. Gyakorlati példa: FFben ráklikkelek egy képre, lehúzom az asztalra, nyomok egy Alma+shift+b -t, és máris küldi bluetoothon. Kijelölt szövegekkel ugyan ez.), de nem hackelhető. Arra ott a linux. -
kogasom #60 Linux és a játékok: http://live.linux-gamers.net/
DVD iso letölt, kiír, berak, élvez. A legjelentősebb linuxos játékok vannak rajta, live rendszer, úgyhogy nem ír sehova, és egy 2,6-os celeronon 512 rammal is probléma nélkül ment. Sok sikert hozzá. -
lammergeyer #59 tényleg nem fog így elterjedni,pedig sokan használnák szívesen a környezetemben.számomra az ideális oprendszer NAGYON könnyen kezelhető egy full lámának is,és a végtelenségig hackelhető a profiknak is.tudomásom szerint ilyen még nincs,de a linux egyes disztribúciói elég jól haladnak efelé...addig is részvétem a windows felhasználóknak. -
kogasom #58 Elég sima lehet az agyad, hogyha enynire nem jöttél rá magadtól. Ha már új rendszer, anynit meg lehet tenni, hogy az ember picit utána olvas. A .deb csomagokhoz van "telepítőrutin", amúgy a synaptic hülyebiztos, és ha már megvan a terminal (fúúúj, karakterek, billentyűzet, őskor), akkor lehet apt-get -el is hadonászni. Kicsit gyorsabb, kényelmesebb mint a nextnextfinish 30 féle változatban. -
jzombi #57 Nekem speciel frugalon 30 mp volt letöltéssel:)
Légyszi azt magyarázd meg, hogyan egységesítenél? Mondjuk aszondod KDE-s srácoknak, hogy monnyonle, és a gnome legyen a nyerő? Meg hogy oldanád meg a disztrók közötti könyebb átjárhatóságot? Ubuntuból sok van, legyenek csak Ubuntu alapú disztrók?
Lehet, hogy gonosz vagyok, de lesza rom vérpistikét. Aki Windows szerű linuxot akar, az használjon Windowst. Csak azért ne linuxoljon már, hogy a suliban felvághasson haverok előtt. -
nyalógép #56 Köszönöm a melegszívű biztatást, nekivágok mégegyszer. -
Athlon64 #55 Hát nem tudom milyen linux disztrót próbáltál, de Ubuntu alatt:
Alkalmazások -> Hozzáadás/Eltávolítás... -> keresőbe beírod: mplayer és pipa neki majd Alkalmaz.
Letöltéssel együtt 10mp!
Az mpeg és mp3 meg néhány országban törvénybeütköző, de az ubuntu rákérdez, hogy leszedje e és telepítse. -
nyalógép #54 Kösz a Linket, valószínüleg elkerülte a figyelmemet.
Természetesen nem kell, törekedni arra, hogy egyszerűen kezelhető(hülyebiztos)legyen a Linux, de akkor ne is számítsatok az elterjedésre.
Pedig enélkül marad a monopólium. -
Caro #53 Az mp3 dekódolás meg van írva, csak azért nincs benn, mert illegális (bizonyos országokban).
De a csomagkezelő felteszi, ubuntu pl. élen jár ebben, ha valami olyat akarsz lejátszani, amihez nincs dekóder, akkor megkérdezi magától, hogy telepítse-e?
Amit még életemben nem láttam beintegrálva az a dvdcss. Ez vastagon illegális (szintén bizonyos országokban).
Ezt az ftp.videolan.org-ról lehet pl. beszerezni, ott fenn van csomagban is. -
GABOR16 #52 Ép emiatt a next-next-finish rendszerű telepítés miatt szemetelődik el olyan hamar a windows... Az OS nek gyak fogalma sincs róla, hogy mit telepítesz... A linuxnál meg van, egy egységesebb telepítő rendszer amit mindenki használ, így az OS is tisztában van, hogy kihez mi tartozik és hol (mikor törölsz egy programot, nem hagy szemetet maga után..)
Mind 2 megoldás kényelmes, csupán a linuxoshoz egy ici-picit kell csak nagyobb tudás (talán még az 1 bites user is megtanulja, hogyan használja a csomagkezelőt, ha megfeszíti egy picikét magát.. Nem nehéz...) , cserébe lesz egy szét nem szemetelődő rendszered (persze az esély megvan rá, de jelentősen kisebb)...
Természetesen az Uninstall is rajta keresztül történik... -
#51 Lásd a korábbi cikket az SG-n, a disztrókból szépen ki van hagyva az MP3 támogatás. Naccerű adtunk egy pofont a szarnak, ecceri júzer pláne nem fog vesződni vele.
mplayer telepítése windózon, 30mp letöltéssel együtt. Ugyan ez linuxon kb 1 óra.
OK ne akarjuk hogy vérpistike Linuxozzon (de miért ne???), de akkor ne csodálkozzunk, hogy mindenki szídja a rencert!
Amúgy kispénz kisfoci, nagypénz nagyfoci. Ha vérpistike meg a kismillió barátja hasznáná, és ezzel támogatja a rendszert abból a forrásból a HC szintre is több fog lecsorogni.
De ha nem hát nem, nem erőszak a disznótor. -
jzombi #50 Ha pl. mplayer nincs csomagból, javaslom még a vlc-t kipróbálni, az is lényegében mindent megeszik. -
nyalógép #49 Este beteszem a hdd-t oszt mégegyszer megnézem ezt a telepítést hátha összejön.
Tulajdonképp az Mplayert akartam letölteni, mert a beépített médiaplayer csak renszer ujraindítás után hajlandó lejátszani, de úgy se mindig. -
jzombi #48 Itt a bökkenő: nem akarjuk!;P
Gondolom amúgy te sem olvastad az ezen topicban egyszer már belinkelt leírást: http://www.szszi.hu/kozlemenyek/sajto/2006/03/29/linux_nem_windows/index.html
Bizony, 5 oldal hosszú! De a lényeg: a linux nem egy windows alternatíva, nem is akar az lenni. -
kvp #47 "Nem igaz hogy egy istall wizard-ot nem lehet összehozni! Ez a felhasználóbarátság?"
Ha a forraskodot tolti le valaki a kesz binaris program helyett, az azt jelenti, hogy nem tudja mit csinal. Szinte minden linux alatt vannak csomagok, ezek olyanok mint a windows-os telepitocsomagok es egy kozos wizard-uk van, tehat csak azt kell megkeresni. Ez olyan, mintha a windows-os programok telepitese/eltavolitasa modullal lehetne mondjuk jatekot telepiteni. Csak kivalasztjuk egy listabol ami tetszik, a gep megkeresi a halon, letolti es felrakja. A legkevesbe felhasznalobarat debian alatt parancssorban pl. apt-get install program_neve a parancs (keres, letolt, felrak, konfigural). A fejlettebb rendszerekben ez mar grafikus es listaban kinalja a programokat. Ebbol a szempontbol egy linux olyan, mintha a windows-hoz ingyen adnak az osszes windows-os felhasznaloi programot es jatekot.
Egyebkent windows alatt is van ilyen problema. Pl. amikor az ember forrasbol telepit wow szervert. Ott nemhogy wizard, de meg hasznalhato leiras sincs a telepites folyamatarol. (viszont kell hozza telepitett visual studio es sql adatbazis is) Egy masik jatek, az overlord demoja (xp/vista only) pedig ugy lett megirva, hogy windows 2000 alatt egy hianyzo rendszer dll beszerzese utan meg at kellett irni hexaban a dll import listajat hogy a kernelbol hianyzo fuggvenyt helyettesitsuk egy alternativaval. Es ha az ember nem tud hexaban dll-eket szerkeszteni, akkor egyszeruen meg van love. (linux alatt azert konnyebb a forraskodot atirni) Az atlag felhasznalo pedig igy sem ugy sem ert hozza, csak windows alatt mar sejti tobbnyire mit kell tennie es lusta megtanulni a linux mukodeset. Egyebkent nem ertem miert olyan bonyolult egy linux, meg a debian alap telepitoje is eleg egyszeru, kb. mint a windows nt4-e volt.
ps: Windows-bol is van egy tonna illegalis disztribucio, nemelyik modositott kernel-t is hasznal, csak ezek nem terjedtek el annyira mint a hivatalos. Linux eseten is van par hires es sok ismeretlen valtozat. -
nyalógép #46 Egyébként végignéztem a sugót de programtelepítési leírást nem találtam
-
nyalógép #45 Értsétek már meg Linux fanok, ha azt akarjátok, hogy valódi alternatíva legyen a Win-el szemben akkor hülyebiztosnak kell lenni, igen az egyszerű user telepítéskor csak next gombot akar nyomogatni.
Az hogy nincs minden proginak Linux változata az megvan értve. -
ISNT #44 "Erről beszélek. Hirdetjük itt a Linux űberségét, de ha jön az ecceri júzer azt lelámázzuk."
"Kedves Linux fanok!"
Ilyen kezdéssel ezen nincs mit csodálkozni... -
#43 "hogy na érdekel a rendszer, meg akarom tanulni, hogyan működik."
Én így álltam hozzá, és nem is volt gondom vele. -
#42 Aki nem tud egy fél oldalas ismertetőt elolvasni, meg azt megérteni hogy nem vindóz, és azt mondani hogy nincs benne olyan amit csak ő nem talált meg, az miért ne lenne láma? -
#41 A szép jövő... minden hülye linuxot használna... jönnének át a zikszpés vérpistikék, akik root-al vannak benn állandóna... pfejjjj :D