Ellentámadásra készülnek a Linux-fejlesztők
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha Opera böngészőt használsz azért, ha nem, akkor meg azért: http://www.opera-bongeszo.com
A tar egy kotegelo formatum. Pongyolan fogalmazva: tomorites nelkul csinalja ugyanazt mint a rar. Ezert van az, hogy gyakran szokott lenni utanuk ponttal elvalasztva egy tomoritoformatum kiterjesztese is, pl. bz2, gz, satobbi ami jelzi, hogy tomoritve is lett kotegeles utan.
> Azóta sokat okosodtam, de te se az anyád hasába lettél jártas.
Nem vitas. Azert ha legkozelebb uj dolgokkal ismerkedsz es feluletesen jarod korbe a temat, nem szabad itelkezni, mert sajnos egyeseknel konnyen kiveri a biztositekot. <#ravasz1>#ravasz1> Mint ahogy nalam is kiverte - altalaban nem jellemzo modon. <#rolleyes>#rolleyes>
Tovabbi sok sikert! <#eljen>#eljen>
Lehetnél kicsit kedvesebb 😊"
Fingadozott halokartyam a melegben mig postoltam. Aztan mikor mar harmadjara kellett ujrairnom, szegeny nyaloka forumtarson toltottem ki a mergemet. Bocs nyaloka. <#smile>#smile>
Most megint szakadozik. Kellett nekem megszolalni. <#rinya>#rinya>
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
No comment.
Azóta sokat okosodtam, de te se az anyád hasába lettél jártas.
Itt még azt hittem a tar olyan mint a rar windows alatt.
Mivel most láttam elõszöl ilyet nem csoda hogy az install.exe-t kerestema kitömörítés után.
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
Lehetnél kicsit kedvesebb 😊
Kérdezõknek:
Szigorú szabályok (Azért annyira nem kell komolyan venni, kicsit nyers néhol)
Az alláírásomba szerplõ link:
Linux nem Windows
„Üdv! Pár napja használom a Linuxot és többé kevésbé elégedett vagyok vele. De szégyen, hogy
Az írásban választ kapsz erre.
Még valami, ha valki IRC -n jár.
Ne kezdje azzal, hogy :
Sziasztok.
Tudnátok segíteni ?
Ért itt valaki az X programhoz ?
(Erre vagy nem jön válasz, vagy csunyán fognak nézni rád)
Csak tedd fel a kérdést!
{Probléma leírása} , már probálkoztam {így} meg {így}, de nem jártam sikkerrel, itt meg itt volt a probléma a nekifutások közben.
IRC -n , nem szokás, hosszú hiba üzeneteket bemásolni, erre vannak oldalak, ahová bemásolhatod, és be linkelheted.
Fogtok szembekerülni türelmetlen emberekkel is, ne foglalkozatok velük, azokkal foglalkozzatok akik segítenek és, ha azt mondják ebben a doksiban találod a megoldást akkor nézz bele legalább mielõtt, tovább kérdezel.
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
No comment.
"... és sehol egy indítófájl, vagy telepítõrutin."
Egy "telepitorutin" nem eleg tobbezer csomaghoz?
Mellesleg ha mar nem olvastal:
# apt-get install (ide_irom_a_csomag_nevet_amit_telepiteni_akarok)
"Nem igaz hogy egy istall wizard-ot nem lehet összehozni!"
Ezert kene elobb olvasni (esetleg kerdezni, ha ez is keves), aztan megkimelhetnel egyeseket...
"Ez a felhasználóbarátság?"
Nem, ez a felhasznalo hulyesege.
Én is most kezdeném el, Ubuntuval szemezgetek 😛
Blackmail the Universe
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
Most én is kézzel töröltem, mivel hamar kiderült, nincs rá szükségem, de pár száz megám eltûnt a nagy telepítgetések közepedte, emiatt gondoltam, hogy rosszul tettem...😊
/*WTF?!*/
Csak kézzel gyakran.
Az (illedelmes) .bin/.run -ok/-ek /usr/local vagy /opt -ba települnek, ezen kivül esetleg pár linket tesznek -rá, ami szinte semmit nem foglal.
Most nem jut esszmbe, de van pár módszer, hogy .bin -ek telepítésekor feljegyezze miket rakott fel, késöbbi eltávolítás céljábol.
Sok .bin/.run szokott felteni uninstall scriptet, amivel uninstalálhatod.
Lenne néhány kérdésem:
- .bin-bõl telepített programokat hogy lehet törölni?
-tud-e ajánlani valaki egy jó C/C++ IDE-t?
/*WTF?!*/
Eddig többször néztem hülyén, mint elégedetten 😊 De nem szaladok sehová, d*gni sem az elsõ alkalomkor tanul meg az ember.
A világ Szentháromsága: a Pénz, a Jog, a Marketing
Nem valami szokványos program telepítõje ?
rpm -qivlp csomag.rpm
kiirja a csomag tartalmát és egy összefoglalót róla (rövid leírást).
rpm nevû csomag installásához.
apt-get install rpm
Ha nem menne, akkor frissítsd a csomag listát.
Az /etc/apt/sources.list tartalmazza azt listát ami megmondja honnan szedhet le csomagokat a debian.
apt-get update
vagy
apt-file update
frissíti ez alapján a csomag listát.
Ha jó forrást adtál meg akkor ez után menni kell apt-get install rpm -nek.
Ha annyira fontos a rendszer, Inkább töltsd le filet és egy kevésbé kritikus dolgott futtató gépen nézd meg.
"Ami mûködik azt ne piszkáld, ha nem muszály" Ez valami alap elv, amit én nem tartok be, és még nem volt bajom belõle 😊
Kis érdekesség:
sshfs, ha van ssh akkor egy másik Linux (vagy más fuse -t támogató rendszer), ssh -n keresztül olyan filerendszernek láthatja stuffokat a gépen mintha pl. egy floppy-t tettél volna be. (A szerveren semmit nem kell módosítani, hogy menjen)
winscp-vel tudsz ssh keresztül másolni win alatt.
Ha csak Windowsod van, talán Total Commandernek is van olyan pluginje amivel bele tud nézni az rpm -be.
Chmod-ot term. ismertem, de ugye mivel belépni sem tudok az RPM fájlba ezért esélytelen.
Az a baj, hogy se floppy, se CD meghajtó nincs a gépben és nem is szerelhetek bele, mert nem állíthatom le.
Gondoltam SSH-val meg egy Putty-val nem lesz gond, hiszen hálózatba van kötve... de lett, ugyanis az elõdöm elfelejtette megmondani a szerver nevét, ip-t, stb.
A root jelszót tudom és ennyi.
/me öngyilkolásba kezd lassan <#rinya>#rinya>
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Linux kezdõ (19.1 fejezet nagyon LOL)
Azóta a doksi egy része elavultnak számit.
Körbe nézhetsz sg könyvesboltban a témában, hogy neked melyik tetszik, láttam ott több kezdõknek szóló könyvet.
Középhaladókan a Linux Bevetés Közben c. könyveket ajánlani tudom, fõleg, ha valaki rendszergazdáskodni szeretne.
mc, /usr/share/mc könyvtárban tartja az alapértelmezett (egész rendszer) beállításait.
home könyváradban lévõ .mc beli beálítások felül írják. (felhasználónként)
Az mc, rpm nevû csomag parancsai segítségével, tud belenézni az rpm be. (ennek fent kell lennie)
ext.ini file tartalmazza, hogy mit csináljon az mc ha bele akarsz lépni egy fileba vagy nézõkéjében megnézni... stb.
chmod , chown parancs add lehetõséget a klasszikus jogok kezelésére, legtöbb GUI -s izén is be tudod állítani.
rpm csomag Debián rendszeren idegen. Ott a deb csomag a menõ 😊
Bár lehet, hogy ma még nem, de mindenesetre 2004 októberében jelent meg az elsõ kiadás és mára nagyon sokat fejlõdött!
Énszerintem 2010-re már minden feladat, a lehetõ vagy ma még elképzelhetetlen könnyedséggel megoldhatók lesz.
Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV
Igen, könyvem az van, csak sajna UHU-ról regélnek benne sokat, meg az alap dolgokról.
De nekem olyan kellene ami az alapoktól a komolyabb témákig elvisz.
Tehát jól értem, hogyha van egy Midnight Commanderem akkor abban a bizonyos RPM fájlban látni fogom végre a könyvtárszerkezetet és ne adja ég még a jogosultságokat is tudom állítgatni?
A legnagyobb bajom az ugye, hogyha kilistáztatom a merevlemez tartalmát, akkor látok pár fájlt (log fájl a java része) és ezt a bazi nagy RPM fájlt piros színben és nem tudok belemászni, pedig rootként vagyok bent :-( <#help>#help>
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
alien nevû csomag van debianban az idegen csomagok kezelésére.
És, ha emlékeim nem csalnak, a Midnight Commander is meg tudja nyitni õket.
gentoo alatt rpm2targz Slackware Linuxbol csórt scriptet használjuk, rpm tar.gz -vé konvertálására.
A legtöbb problémát a linuxokkal kapcsolatban le is írtad: sokmindenhez nincs driver. Megoldás: olyan hardvert venni, amihez van mûködõ driver.
A DirectX meg nem tudom miért akkora elõny...
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Sajnos ha egy hardver nem jól támogatott, azzal nehéz dolgok tudnak lenni.
Nekem pl. a laptop-ban lévõ alaplapi hangkártya nem ment igazán 2.6.18-al (ha bedugtam a fejhallgatót, akkor nem volt hang), de frissítettem 2.6.20-ra, és azzal már jól mûködik.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Egyetlen baja, hogy ez sajnos nem túl jó megoldás, nem mindig válik be.
Ha egy parancs használatáról kell info, akkor: man <parancsnév>
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Fél évig használtam linuxot desktopra (csak linux, semmi windows). Nem éppen mai hardverem van, de a hangkártya összeakadt az USB-s cuccokkal (kernel modul hibás és valami miatt NÉHA nem töltõdik be, ekkor 3-4 restart megoldja a dolgot). TV tuneremhez van ugyan open source kernel modul, csak éppen nem megy vele a videókártya (felismeri szépen látszik dmesg-ben, csak épp nem megy). Egy update után a gdm nem hajlandó elindulni, csontra fagy. ZSENIÁLIS!
A DirectX és a microsoft saját keretrendszere akkora elõny a Windows számára, hogy szerintem még évtizedekig nem kell attól félnie, hogy a linux veszélybe sodorná 😊
Eladó tablet PC http://hardverapro.hu/apro/hp_tx2590eo_2/hsz_1-50.html
Ebben igazatok van, és ez nagyon is becsülendõ dolog.
Ellenben sem magánszemélyként, sem (fõleg nem!) cégként nem fognak olyasmire apellálni, ami nincsen központosítva, nem fenntartható, mert nincsen biztosíték a folytatásra (a "mindig lesznek lelkes emberek" korántsem biztosíték).
Az a baj, hogy a kedves emberek - akik nem haszonszerzés végett csinálják a free progikat - is esznek, isznak, laknak, élnek, gyereket csinálnak. És bizony kedvességbõl elég ritkán adják olcsóbban a kenyeret. Ergo ezek az emberek MÁS FORRÁSBÓl, de elõ kívánják teremteni a nekik szükséges anyagi javakat - ami természetesen azt is jelentheti, hogy elõbb-utóbb nem lesz idejük/kedvük folytatni az ingyenmunkát.
Természetesen lehet hobbiból/maszekból is programot fejleszteni, csak nem szívesen használnak olyan programokat, amik bármikor leállhatnak/elveszíthetik a támogatást/kihalhatnak. Nyilván te sem vásárolnál mondjuk 1 millió forintért egy tévét, ha tudod, hogy az adott cég holnapután lehúzhatja a rolót, és lõnek a garanciádnak.
Amúgy nem is értem a dolgot, mert ez lényegében csak elvi kérdés, és a Linuxra írt programok, illetve maguk a distrib-ek sem feltétlenül "ingyenesek", és nem csak a bolti eladásra illik ilyenkor gondolni, hanem (evidens) példaként know-how jellegû üzletekre.
A világ Szentháromsága: a Pénz, a Jog, a Marketing
/me egy basic-en, geos-on, dos-on, windows-on nevelkedett <#lama>#lama>
Valaki megmondaná, hogy Debian alatt milyen módon tudom az RPM fájlok tartalmat megjeleníteni/kibontani?
Vagy ajánljatok egy jó kezdõ oldalt a magamfajtának.
Sokat gugliztam, fórumoztam már, de sajnos az a tapasztalatom, hogy Linuxosok, le sem xarják a kezdõket. Hiába akarom én megtanulni a rendszert, ha senki sem segít :-(
Szóval nekem személy szerint nem a Linuxal van bajom, hanem a gurukkal, akik mintha valami elbaxott szabadkõmüves liga lenne akik titkolóznak, lelámáznak ha kezdõ kérdésed van és "különbenishúzzelbazmegnemkelleszteide".
Már ott tartok, hogy súlyos ezreket fizetnék oktatásért, de MEGYESZÉKHELYEN egyik iskola sem oktat ilyesmit, és a környéken sem.
Na ez a másik qrva nagy baj a Linuxal, ha meg akarod tanulni izzadj vért, meg fórumozz egész álló nap. <#levele>#levele>
... és amikor egy Google kaliberû cég támogat valamit, akkor azt hiszed, hogy épphogy meghálálja valahogy? Fenét; vannak olyan cégek, akik nagyon sokat áldoznak a fejlõdésre. Vannak akik munkaerõvel, és vannak, akik anyagilag szállnak be. Nem is kevéssel. Abban persze igazad van, hogy alapkoncepció szerint ez nem térül meg nekik, mivel ez szabad, ingyenes szoftver. De nem is üzleti céljuk van ezzel.
Abban is igazad van, hogy amikor egy új szoftvert fejlesztenek, akkor az sem térül meg, csak akkor, ha sikeres lesz, és támogatják. De ezek az emberek nem azért csinálják, hogy késõbb hasznot húzzanak belõle. Ezt értsd meg!
De nekem végülis mindegy, a közgáz kemény dolog és nem én fogok padlót fogni meg csõdbe menni. Csak szerettem volna sokakat felvilágositani, hogy ez itt még továbbra sem a kánaán, de majd a piacgazdaság könyörtelen törvényei megmutatják.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
ha te ismert programozó leszel, akkor ki fog neked jól fizetõ munkát adni?
És az aki ilyen jól fizetõ munkát ad neked, az mibõl fogja elõteremteni a te fizetésed? Szóval mindenképp kell egy fizetõs valami ami biztositja neked a fizetést, és én nem fetétlen látok abban elõnyt, hogy amit nyerek a vámon azt kifizetem majd a réven...
Azt kéne belátni, hogy ez az un. szolgáltatás/tartalom alapú új mesés kincsesbánya valójában egy ugyanolyan lufi, mint volt korábban az it cégek lufija. Mindenki áhitatosan emlegeti hogy szolgáltatás, meg tartalom alapú web, meg web2 stb stb, de ezek mögött valójában nincs semmi. Persze egy-két cégnek nagyon jól megy (pl google), de õk a piacon lévõ it munkaerõ töredékét foglalkoztatják csak. Csak ez a dolog még nagyon új és mivel néhányaknak bejött, sokan most azt hiszik hogy ez az új aranytojást tojó tyuk, de hamar ki fog derülni, hogy az egész csak mese.
Egyébként én ismerek több embert akik nagyon értenek a linuxhoz, és linux kernelt is fejlesztenek, és meg fogsz lepõdni, mind egy olyan cégnél dolgozik, ami linux alá fejleszt egy nagyon drága fizetõs kereskedelmi szoftvert. És én még egyiktõl sem hallottam olyat, hogy õ majd ezentúl igyen fog dolgozni az emberiség javára...
Viszont Caro-nak abban igaza van, hogy ettõl még egy-egy szoftvert össze lehet dobni ingyenes alapon (bár azért egy oprendszer megirásához nagyon komoly szervezõ munka kell, és ennek vannak költségei), de ettõl az még nem reális és fenntartható igény hogy minden szoftver legyen nyilt forrású és ingyenes.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Igen, amikor megkérdeztem a számtech tanáromat, hogy mi az az L2 cache, akkor úgy nézett rám, mintha leku...anyáztam volna 😛P
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
Ugyanez a linux is csak még jobban legózható. Pont ezért tud gyorsan fejldõni, mivel ha valakinek nem tetszik valami, és ért hozzá, akkor írhat jobbat, és azt megoszthatja a többiekkel. Lehet ugatni hogy Open milyen gagyi, meg stb, de semmi nem produkál ilyen mérvû fejlõdést mint az open programok, amiket egyre többen használnak.
Sok ember még 20 évvel ezelõtt él gondolkodásmódban, és mindez a magyar oktatás miatt szerintem. És képtelen felfogni hová fejlõdött a világ. Mondjuk hozzátartozik hogy sok szakbarbár, aki tud max 1 vagy 2 programozási nyelvet egy kicsit használni, az megmondja a frankót azoknak akik programozók. Meglehet nézni az iskolákban a tanárok naprakész tudását a témában.
De! Olyan dolgokra mint egy OS, létezhet, annyi szabad fejlesztõ akad, hogy legalább egy olyan környezetet össze tudjanak dobni, amivel használni tudod a gépedet.
Egyébként ingyenes fejlesztési modell ott jöhet még be, hogy ha valaki nem a szoftverbõl él, csak ért hozzá, és magának hobbiból vagy a munkájához írogat hasznos dolgokat.
És mások akiknek szintén hasznos felkarolják a dolgot, és tovább fejlesztik.
Persze hogy nem létezik minimum a fejlesztésre szánt idõvel valaki(k) fizet(nek). De ha a szoftverre úgy tekintesz mint egy olyan valamire amire egy szolgáltatást építesz amiért viszont már pénzt kérsz, akkor a fejlesztésre szánt
erõforrás nagyon könnyen megtérülhet.
Emellett vagy egy nem közvetlenül pénzbeli vonzata is a dolognak, ez pedig az ismertség.
Tegyük fel: készítesz egy szoftvert, szabadon elérhetõvé teszed, népszerû lesz... Az eredmény: vele együtt te is mint a szoftver szerzõje népszerû leszel ezáltal több- jobban fizetõ munkát kapsz -> több pénzed lesz.
A szoftvert ingyen készítetted mégis profitálsz belõle 😊
De a lényeg: a programozók pénzért dolgoznak, amit a cégnek elõ kell teremtenie.
Innentõl kezdve lehet álmodozni meg minden, de azt a pénzt (ami bizony nem kis összeg egy jó programozónál) valahogy valahonnan meg kell szerezni. Hogy most ezt reklámból szerzik meg, vagy más fizetõs terméket gyártanak az lényegtelen, ami fontos, hogy nem létezik kizárólag ingyenes szoftverfejlesztési modell. (ez alól csak az kivétel amikor valakinek már annyi pénze van, hogy scak hobbiból csinálja hisz a megélhetése igy sem úgy sem kerül veszélybe).