80
  • irkab1rka
    nem a játékok a hibásak, hanem az egér.

kiderült, hogy azok, akik ámokfutottak, előtte mind egeret használtak.
  • takysoft
    a magyar iskolarendszer tényleg szar.
    na nem az iskolák. azok jók, gimik, meg egyetemek..
    a rendszer szar, amit odeftn döntenek. adók, fizetések, követelmények, a rendszer.
  • Molnibalage
    Az egyetlen játék ami igazán kézséget fejleszt talán a hardcore repszimek. Jött már pár fiatal akit tanítgattam az alapokra és volt kettő akik bevalottan elég nagy FPS fanok voltak, de képtelenek voltak egyszerre CSAK annyira figyelni, hogy én merre vagyok, ők mennyivel repülnek és összevissza csak egy műszert figyelni és kezelni. Előre bejelentett manővereket végeztem, mindig közöltem hogy éppen hol vagyok, de így sem ment nekik. Hát ennyit a figyelem fejlesztéséről FPS által, nem is láttam egyiket sem azóta... Én kb. 10 éve játszok különböző repszimekkel és azért nekem is kellett pár év a megszokáshoz.
  • Molnibalage
    " magyar iskolarendszer egy szar"

Hát ez így önmagában nem igaz, inkább azt mondanám, hogy nagyon nagyok az eltérések. ÉN nagyon jó képzést kaptam a gimiben és a BME sem egy "szar" hely ahova járok már egy jó ideje (6 éve).
  • Sanyix
    Sztem full igaz amit írtál. Röviden, tömören, a magyar iskolarendszer egy szar.

Bár énis most re-érettségizek, most már emelt szinten, bár rájöttem, hogy nem kellett volna, jó volt az a középszint is, hiszen emelt szinten ha valamit máshogy csinálsz az rossz, csak és kizárólag úgy jó ahogy leírta az az idióta aki összeállította a feladatsort. Hülye voltam, azt hittem valami jó is lehet ebben a szar oktatási rendszerben, de nem.

De ettől függetlenül régóta hasonló a véleményem.
  • Max Damage
    Vissza erre a "nem fejlesztenek a játékok" dologra, szerintem képesek fejleszteni, csak a mindennapi életben ezeket a képességeket nem használjuk. Én pl. kb. 2 évig StarCraftal, majd 3 évig taktikai FPS-el játszottam számítógépen (ennek kb. 2-3 éve), azóta AirSoftozom, és talán egyedüli hasznát AirSoftozás közben érzem, hiszen nagyjából eltudom képzelni hogy honnan támadhátnak, és nagyjából tudom honnan várhatok támadást és nagyjából mekkora tűzerőtől. Tudom, hogy mik azok a helyek mikor körülnézek amik jó fedezékek lehetnek számukra, és eltudom képzelni hogy én mit csinálnék ha ott lennék.... Persze ezek a képességek előtte is megvoltak, de ezeknek az átgondolását szerintem gyorsítják (gyakorlatilag rutint csináltak belőle)... Persze közel nem azt mondom, hogy aki játszik az majd jobban lő (átlalában pont rosszabbul), aki sokat játszik az fáradhatatlan lesz, ez meg főképp nem igaz, hiszen a számítógépes játszás mellett elengedhetetlen az esti futás, biciklizés, stb... Ezek kellenek... Viszont ezzel csak azt akarom mondani, hogy igen is léteznek olyan helyzetek ahol ezeket a "nem hagyományos" ismereteket alkalmazni lehet...

De arra figyeljetek, hogy nem lineariítás mellett kell gondolkodni az ismeretszerzés terén: semmi sem azt fejleszti amiről szól... Aki NFS-el jtászik nem lesz jobb vezető, aki FPS-el nem fog jól lőni, aki MMORPG-vel az nem lesz bátrabb, aki RTS-el az megint nem lesz intelligensebb és jobb problémamegoldó. (pl. MMORPG fejleszthet kitartást vagy valami ilyesmit, FPS taktikai érzéket a tájjal kapcsolatban, stb...)
  • oli314
    Na az este már kicsit illuminált állapotban voltam amikor a két kommentet írtam, de akkor mostmár józan hangnemben is igyekszem válaszolni neked.:) Egyrészről a cikk amiből idéztem az 2002es volt, szóval nem mai darab, és mivel nem vagyok vadászpilóta ezért nyilván nem tudom hogy az az 1-2gomb pontosan mire szolgált, akár lehet fegyverélesítő vagy valami hasonló gomb is ami a szimulátorban nem szükséges, mert mondjuk csak fel-le szállást gyakorolnak vele. Amúgy meg pont most láttam oldalt egy másik cikket itt az sg-n ezzel kapcsolatban, nézd meg: http://www.sg.hu/cikkek/52595/repuloszimulatoron_dolgozik_a_raf
  • haxoror
    Ja hogy most érettségizel?
    Részvétem, akkor érthető a felindulásod

(pár év múlva visszagondolva már másképpen fogod ezeket a dolgokat látni :)
  • Molnibalage
    Na vagyél vissza a stílusból, mert virtuálisan pofánverlek. Jó nem PC-ről van szó, de így még nagyobb baromság amit írtál. Egy valódi katonai szimuálátor nem térhet el az eredetitől SEMMIBEN, hiszen mi értelme lenne akkor? Szóval ez az 1-2 gombos eltérés is marhaság a javából.
  • smv
    "Másrészről az intelligencia és a műveltség nem magától alakul ki idővel az emberekben, gondolkodni is meg kell tanulni valamikor, az iskolarendszer célja hogy rávezesse a gyerekeket arra hogy hogyan használják az agyukat és közben a korunkhoz kapcsolódó alapismereteket is a fejükbe verje."

Amennyiben így van, akkor miért van az, hogy programozás órán a tanárok többsége bedaráltatja az anyagot, és csak azt fogadja el, hiába van neked jobb megoldásod, vagy miért kell matek órán pontosan az a képlet alapján levezetni a dolgot, amit a tanár mond, ahelyett ami neked szimpatikus? Nem igaz, hogy az iskola gondolkodni tanít meg. Annyira tanít, hogy az életben mindig lesz felettem egy pár nagyhatalmú p*cs akinek ki leszek szolgáltatva.

cateran: csakhogy ez a felállás szerintem teljes mértékben felesleges. Jobban szét kellene bontani a iskolarendszert, és német minta alapján inkább szakosodásra kellene ránevelni az embereket, és ezt több lépcsőben, hogy a felesleges dolgoktol folyamatosan metnesítsük.

Na jo, hagyjuk, valószinűleg csak az érettségi hozza ki belőlem a tömény iskolaundort...
  • Sturm44
    Próbáltatok már 16 embert (gyerek, felnőtt vegyesen) egy előre kitalált koreográfia szerint irányítani négyszer 30 percben? Közben tartani a fegyelmet, ne kóricáljon el, tartsa a pozícióját, ne üvöltse tele az étert, és ha mindezek ellenére van olyan böszme, hogy elkúrja, akkor ezt olyanmód a tudtára adni, hogy megértse, de másnap is visszajöjjön. Aztán akkor ott a felkészítés, dögunalmas szárazgyakok, formációk, kezdések gyakorlása, és a vereség utáni morálromlás megakadályozása. Ez egy csapatjáték... számíttógépes. És vannak olyan pillanatok, amikor komolyan hiányzik egy könyv ahol le van írva hogy most akkor mi legyen? Meddig mehetek el? Hogyan fegyelmezzek... és akkor én nem is vagyok még egy olyan karizmatikus alkat...
    az.. játék...
  • haxoror
    Attól hogy valamilyen tudásból nincsen közvetlen hasznod az még nem lesz emiatt "fölösleges" tudás.

A XXI században elvárható egy nyugati embertől egy bizonyos szintű általános műveltség, hogy ne úgy használja a környezete tárgyait hogy közben fogalma sincs arról hogy mi miért működik pl gyufa->kémia, minden ami a konnektoról működik->fizika stb stb

Másrészről az intelligencia és a műveltség nem magától alakul ki idővel az emberekben, gondolkodni is meg kell tanulni valamikor, az iskolarendszer célja hogy rávezesse a gyerekeket arra hogy hogyan használják az agyukat és közben a korunkhoz kapcsolódó alapismereteket is a fejükbe verje.

Negatív példának mondhatnám a cigányság nagy részét, kb ez történne a magyar lakossággal is ha az iskolákban tényleg csak azt tanítanák ami ténylegesen nélkülözhetetlen a hétköznapi élethez, műveletlen buta zombi lenne mindenki, csak vegetálnának és fogalmuk sem lenne arról hogy mi történik körülöttük...
  • haxoror
    Fallout2
    kb ennek a játéknak köszönhetem hogy ma tudok angolul (kell is a melómhoz), ha ez nem lett volna akkor ma én is csak azt a tábort erősíteném amelyik "ja igen tanultam, de már nem emlékszem..."

Persze ez nem készségfejlesztéses hatás volt de akkor is közvetlen hasznom származik belőle.

Az fps-ek szem-kéz koordináció erősítő hatásáról meg elsőkézből van tapasztalatom szal ennek az ellenkezőjéről hiába is győzködne bárki is.
  • Rise Against
    nem az életkormegjelőlés vonzza az embert, hanem a fasza játékokra nyomnak magas életkorjelölést. Kifergatják a dolgokat, mert úgy érdekesebben hat :/
  • Balumann
    Beleolvasgattam az üzenetekbe, főleg az elsőkbe, meg utolsókba.
    Nekem az a véleményem, hogy ha a gyerekkel nem foglalkoznak a szülők (nem viszik sportolni, nem játszanak vele mással, csak vesznek neki számítógépet aztán lövöldözzön amennyit akar, aztán tanuljon), akkor vszínűleg nem fog felállni a géptől. Ez mondjuk függ a társaságtól is későbbiekben, mert ha vannak jó haverjai akik mennek pl. bicajozni, akkor rájön, hogy gép előtt ülni egész nap nem jó.

Mint minden játéknak, vannak pozitív hatásai a számítógépes játékoknak. Ha mondjuk úszik valaki, és hazamegy, játszik 1-2 órát fps-ekkel, akkor biztos hasznos, meg kikapcsolódás is. De aki suli után hazarohan, hogy WoW -ozzon és egész délután bent ül a gép előtt (anyja nem is törődik vele, elvan az, csak tanuljon, hogy ne bukjon meg - bár már valahol evvel se törődnek), az nem fog fejlődni!!

Egyébként úgy láttam nem volt szó itt az egyik legnépszerűbb játékról, amivel tudtommal a legtöbben játszanak, és legtöbbet: WoW
    Szerintetek fejleszt valamit? (talán reflexet, vagy döntéshozo képességet?). Mert sztem az ég világon semmit!!!

De gépen kívül is rengeteg játék van, ami szerintem jobban fejleszti egy gyereknek a képességeit, mint egérrel lövöldözni másokra. Célba lövés, nyilazás, stb.?
    Nah mind1...

A cikk szerintem meg hülyeség. az egész korhatár jelzést senki nem veszi figyelembe, főleg játékoknál. Ha lát egy 10 éves egy videót a doom 3-ból, és tetszik neki, akkor ha van lehetősége, játszani fog vele. Fogalma sincs a korhatár jelzésekről... Ellenkező hatást sztem nem vált ki, nekem legalábbis sose volt olyan kényszerem, hogy olyan ha 18-as karika van filmnél, akkor megnézzem. (ha tetszik trailer alapján, akkor megnézem, ha nem akkor nem... tök mind1 hogy mi a korhatár jelzés).
  • cateran
    Sehol,az csak amolyan mellékes megjegyzés volt:)
  • cateran
    Mivel senkinek sincs születésekor a homlokára írva,hogy mi lesz belőle ezért az iskolákban elöszőr az alapvető dolgokat tanulja meg,majd egyre jobban specializálodva tanul még többet (mármint attól függően mennyire képes "jól" tanulni") és foglalja el helyét a társadalomban. Ha azonban valami oknál fogva kénytelen váltani és másik "szakmát" tanulni,akkor hirtelen milyen jól jöhetnek az eddig feleslegesnek tűnő dolgok! Tehát alapból valóban semmi hasznát nem látod,de előfordulhat olyan szituáció,hogy jobban jön,mint hogy hány credit a tank a C&C-ben....
  • Indigo
    Viszont vannak akik elhíztak, akiknek jobbak lettek a reflexeik, és akikből egy játék kihozta a tömeggyilkost...
  • Alfa Of NS
    Azért sok laikus hozzászólás van itt meg kell hagyni.

A számítógépes játékoknak valóban van pozitív hatásuk. Fejlesztik az információfeldolgozó képességet, néha konkrét dolgot is megtanítanak, de akár a szociális fejlődésben is segíthetnek.

A dolog lényegi pontja a segítés. Ha nincs valóságbeli alapja valami képességnek, akkor nem fog hasznosulni. Például megtörténhet a közösségi élet szempontjából olyan pozitív dolgok, minthogy mondjuk egy szerveren kialakul egy jó társaság és utána azok elmennek közösen kirándulni vagy sörözni vagy bármi mást csinálni közösen. De ennek az az alapja, hogy a gémer eleve rendelkezik valós szociális képességekkel, tudja hogy viselkedjen társaságban, föleg idegenek között stb. Ha ez nincs meg, akkor nem fognak összeülni sörözni, hanem aberált állatok lesznek, akik zavarba jönnek ha találkoznak egy idegennel. Arról nem is beszélve, hogy ha meglátja hogy a szomszéd Zsuzsika milyen "nagy" már, akkor max veri rá otthon, de nemhogy nem mer odamenni, hanem eszébe se fog jutni, hogy oda lehetne menni hozzá és együtt "mulatni" az időt.

Ha csak játszol, de nincs mellette normállis valódi életed, akkor a negatívumok fognak előjönni. Mert lehet hogy egy adott képeséged fejlődik, de mellette a szóbeli kommunikáicó képességed csökken, fizikai képességed csak annyira lesz elég, hogy kiérj a konyhába a kóláért, de közben kétszer meg kell pihenned. Elmaradnak a megelelő valós szociális élmények is.

Mivel a gyerek még csak tanul, ezért nagyrészt azon fog múlni, hogy milyen a családi környezet. Egészséges családi környezetben negatívumok nem nagyon jelentkeznek, de pozitívumok jelentkezhetnek. Eleve nem fogsz éjjel nappal csak játszani, mert nem lesz rá annyira igényed. Rossz családban meg sok mindent ronthat a játék. Főleg ha éjjkel nappal azt nyomod, mert jobb mint a szülők veszekedését hallani.
  • smv
    /off

Ezesetben fejtsd már ki nekem drága szivem, hogy mi a jó b*s francot fogok én később építkezni az integrálásra, a logaritmusszámításra, a verselemzésekre, arra a megtanult 3 mázsa versre, arra hogy kémiából 2 mázsa anyag reakcióegyenletét bevágtuk, vagy éppen arra, hogy álltalános iskolában technikán túrhattuk a földet, mondván, hogy megtanítanak minket növényttermeszteni. (Paraszt schúl rulez)

Belemagyarázással mindegyikre építeni fogsz persze, de tedd a kezed a szivedre, és úgy őszintén: szerinted egy átlag ember ezek közül használja valaha valamelyiket? Matekbol az 5 alapmuveletet, irodalombol esetleg ha menőzni akar, hogy mire emlékszik, kémiára kompletten nem, fizikára azért még fogjuk rá, nyelvre csak azok akik használják. Magyarán az a nagy igazság, hogy vannak itt ám felesleges dolgok...

/on
    Bárki megmondhatja, hogy a tiltott gyümölcs édesebb. De én is sokat GTA-ztam, CS-ztem, és nem híztam el, nem lettek jobbak a reflekszeim, és nem is öltem még meg senkit.
  • oli314
    Így van terepgyakorlat nem éles bevetés, és kétségtelenül többet ér mint bármilyen gép előtt eltöltött szimuláció.
    Az azért jó lenne ha értelmeznéd is hogy mit olvasol, és elmondanád ki és mikor írt bármit is légi harcról a kommentemben te szerencsétlen....köszi
  • cateran
    Neked meg nem ártana tisztában lenni azzal a csekélységgel,hogy a terepgyakorlat nem éles bevetést jelent...utána durroghatsz te szerencsétlen:P
    Amúgy meg szimulációval általában a le-,felszállást,légi utántöltést gyakorolják, légi harcot nem hinném hogy nagyon forszírozzák.....
  • cateran
    De én épp azt mondom,hogy nem szoktatja, csak az adott környezetben! Pl. CS-ban kezdő vagy-még lassan reagálsz ha meglátsz egy gonosz enemyt...de ahogy egyre többet játszol,egyre hamarabb reagálsz az adott VIZUÁLIS impulzusra-az ellenség polygonjaira...jobb lesz a reakcióidőd A JÁTÉKBAN,sőt valószinüleg jobb leszel az összes többi hasonló felépítésű játékban is! DE nem lesz jobb reflexed autóvezetés közben,mert az agyad nem azokra az ingerekre lett ráállítva (azt meg már csak igy zárójelben,hogy a monitoron látott dolgok és a valóság qrva messze áll egymástól...lásd különböző ingerek,maga a látás és a többi érzékelés mivoltja...)
  • haxoror
    A Simcity-t én mondtam viszont egyáltalán nem mondtam olyat hogy aki jó a Simcity-ben az egy valódi várost is el tudna irányítani, ezeket az extrém ugrásokat a topik "a-játék-nem-tanít-semmit" oldalának a versenyzői erőltetik, kissé sztereotíp és demagóg, normális érveknek mindannyian jobban örülnénk de hát ez van...

Amit én és a többiek mondtunk az annyi hogy a számgép játékok növelhetik a játékos bizonyos készségeit és ennek a növekedésnek a valódi világban is hasznát vehetik pl az fps gyorsabb reakcióidőhöz szoktatja az agyat ami a járművezetésben praktikus meg ilyesmi.

Senki nem hiszi hogy az fps játékoktól valódi szuperkatonává válna szal kár nonszensz példákat gyártani csak azért hogy utána lehessen min felháborodni.
  • oli314
    és szerinted először mennek éles bevetésre és utána kockulnak a gép előtt vagy fordítva? idióta
  • oli314
    Ki beszélt itt PC szimulátorról te barom?
  • cateran
    ezekkel csak az a gond,hogy iszonyatosan korlátozott körülmények közt léteznek! Nincs az a gazdasági szimuláció,ami akár csak megközelítően visszaadná a valóságot,mert a valóságban EMBEREK vannak és nem matematikai értékek!
    Valaki említette korábban a Sim City-t...nos ez még viccnek sem volt jó...Ha vki tényleg úgy gondolja,hogy ha profi SC-ben akkor egy valós várost is játszva elirányítana,azt csak sajnálni tudom! De még csak a manageri képességei sem javulnak általánosan,csak és kizárólag a SC-ben!Ugyanez a piff-puff játékokra...mondjuk jobb lesz a reflexed,gyorsabban mozdulsz HA meglátsz -egy-a játékra jellemző alakot,figurát,spriteot...ez pavlovi reflex...!
  • Tetsuo
    hehehe ez jó! és találó.
  • haxoror
    A fogócska és a bújócska jópofa játékok és még hasznosak is voltak az ősi időkben mert a gyerek minél hamarabb játsza megtanulhatta a túlélés trükkjeit (húú, hát mégis van ilyen? ), ma már nem a dzsungelben élünk és a "túléléshez" is mást kell tennünk szal ennyi változás után miért pont a játsza tanulandó dolgok ne változtak volna?

A gyerek egész nap rúghatja a bőrt az udvaron (és persze ez is fontos!) de önmagában az nem elég a majdani boldogulásához hogy egészséges és jó fizikumú lesz, a számítógépes játékok (egy része) legalább az agyat is megdolgoztatja ami azért nem rossz figyelembe véve hogy a mai világban inkább az a fontosabb :)
  • haxoror
    "Azért megnézném,hogy pl. irás-olvasás,vagy alapvető! matematikai tudás nélkül mennyire lennél életképes a világban....."

Aha, szóval felétek nem laknak cigányok...
    Te mázlista!
  • haxoror
    "akinek az elete nagy reszet elveszi a (ide akármit lehetne írni), az a legritkabb esetben talalja meg magat a valos eletben"
  • haxoror
    Kár hogy senki sem állított ilyet, csak te hajtogatod megállás nélkül de nem baj
  • Molnibalage
    "Én elég sokat játszottam fiatal koromban számítógéppel, nem lettem tőle sem szuperreflexű katona,"

De sokan itt meg azt állítják, hogy az FPS-től még jobban is hallanak... Röhögnöm kell.
  • Adam II
    Én nem veszem észre ,hogy jobban vezetnék autót másoknál vagy bármiben is ügyesebb lennék csak azért mert amíg játszottam BF-ben ownoltam.
    A pilóták pedig nyugi többet gyakorolnak igazi gépen mint szimulátorokon mert akármennyire el vagytok szállva tőle a számítógép sehol sincs a valósághoz. De ti ezt boztos jobban tudjátok mert kiképző őrmesterek vagytok. Ha így működne a világ akkor autót is szimulátoron tanulnál vezetni.
    A játékok jók ettől függetlenül de attól ,hogy egy kis kocka aki egész nap CS-zik meg WoW-ozik és stratégiákat játszik még nem lesznek jobb reflexei annál aki sportol valamit és nem fog egy tapasztalt tábornokot megszégyenítő taktikai érzékkel rendelkezni.
  • Molnibalage
    "az amerikai hadseregben is van olyan "játék" amit a katonákkal is játszatnak, és különböző területek vannak leprogramozva, ezzel is fejlesztve egyfajta taktikai rálátást,"

És szerinted a számítógp előtt ülnek többet vagy kint a terepen vannak többet??
  • Molnibalage
    "Tehát ha számítógépes játékkal játszol, akkor tanulsz."

Na de milyen mértékben? A pilóták szimulátorokat azért használnak, mert OLCSÓBB, mint az igazival kísérletezgetni, lezuhanni és a repült óra is drágább, mint 1 szimulátoros óra, és a rossz időben való repülést bármikor lehet szimulálni, de nem tudsz 100 méteres felhőalapot rendelni az időjárástól, mert te olyanban szeretnél tanulni repülni...
  • Molnibalage
    " mai pilóták nagy része számítógépes szimulációk előtt töltött többszáz óra után kapja meg élete első felszállási engedélyét. Sok harci gép szimulátort csak annyi különböztet meg a valóságostól, hogy 1-2 gombbal többet kell használni a valóságban."
    Szóval a szimuláciős játékokkal egyfajta rutin elsajátítható anélkül hogy rögtön a való életben kellene rájönnünk/elkúrnunk bizonyos dolgokat.:)"

Honnan vetted ezt az idézetet. BÁRMELYIK PC szimulátor NAGYON messze áll a valóságtól, ez az "1-2 gombbal többet használás" beszólás egy rohadt nagy baromság.
  • savior
    a keszsegek fejlodeserol meg annyit, hogy akinek az elete nagy reszet elveszi a jatek, az a legritkabb esetben talalja meg magat a valos eletben. a jol megszokott virtualis vilagbol belekerul a valos kornyezetbe, es nem talalja meg magat, mert ott a dolgok maskent mukodnek
  • savior
    szerintem az eroszakos embereknek a legritkabb esetben van koze a szamitogepes jatekokhoz. legalabbis nem hiszem, hogy a bortonok szamitogep fuggokkel vannak tele. igazabol nem is nagyon ismerek olyan embert, aki sokat gepezne es mellette agressziv is lenne
  • donceleger
    Na ém még ilyen hülyével nem találkoztam! Mi a jó anyádért fikazol te köcsög?! Szidtalak én??? Egyszerűen nem egyezik a véleményünk és kész. Fogadd el és ennyi. Ha mindenáron meg akarod magyarázni az igazadat, akkor nem tudod elviselni, hogy rajtad kívül másnak is igaza legyen.
    "Nem fogom elmondani még egyszer, ha harmadjára sem érted meg" - na pont erről beszéltem.
    Szerintem a karikák feleslegesek, mert egy szülőnek nem ez alapján kell megítélni a dolgokat! Aki meg tud odafigyelni a gyerekére, az ne vállaljon gyereket!!!
    Veled meg befejeztem a vitát, mert az értelmi szintünk és a felfogóképességed jelentősen elmarad az enyémtől!!!