116
  • BStage
    "Nehogymár még tapsolnom is kéne, hogy az állam Milliárdokat fizet az MS -nek"

te nyilván annak tapsolnál, ha az állam rád kényszeritene egy olyan rendszert, amit amúgy ingyen sem használnál. Én meg inkább annak tapsolok, ha az állam rájön, hogy akár mit csinál, meg fogja szerezni a diákok 99%-a azt amivel normálisan el tudja végezni a munkáját/tanulást és ehhez anyagi támogatást nyújt.
    Valószinűleg kiválóan éreznéd magad észak koreában vagy kinában.

"hogy MS függő embereket neveljenek."

nem nevel senki MS függő embereket, lehetővé teszik nekik, hogy ne kelljen ellopják diák éveik alatt azokat a szoftvereket amik ismeretében majd a valódi világban érényesülni tudnak. Jelnleg az összes egyetemen és témába vágó főiskolán tanitanak unixot is, igy szó nincs arról, hogy ne ismernék az onnan kikerülő emberek az alternativákat. Arról van szó, hogy azon alternativákkal az emberek 99% kitörölheti, mikor elmegy egy vállalathoz.

"Nem csak Unixokat migrálnak JÓNÉHÁNY cikket tudnék linkelni, win migrálásról."

Én meg jónéhányat linuxról visszamigrálásról, vagy amikor már a tervezési fázisban rájöttek, hogy nagy befürdés lenne, mint münchenben. Csakhogy ezek egyik irányban sem jelentenek semmilyen érdemi változást a piaci részesedésben, igy lényegtelenek.

"Legtöbb banknál azért nem win a server park, ebben biztos vagyok."

Biztos? OTP, MNB a két legnagyobb hazai bank igen erősen win parkkal működik. A bankközi rendszerek pedig ősrégi mainframeken mennek, amikhez senki nem mer hozzányúlni. Szóval a helyzet az, hogy nem tisztán win-esek de inkább winesek mint linuxosok ezek a környezetek, ami azért sokat elárul. (a win csak játékgépeken van, mi...)

"kis progik vannak zárt kóddal dögivel ingyen"

Én komolyabb programokról beszéltem, képszerkesztő, office, felügyeleti rendszer, stb-stb. Vannak a mammutvállalatok termékei és vannak az open source termékek. A kettő között általában semmi használható, mivel egy kis cég terméke tudásban nem tudja felvenni a nagyok termékeivel, árban viszont tönkre teszi őket az opensource. (a freeware is, de az egyemberes kis freeware-eknél általában többet tud az opensource)
    Ez open source nélkül úgy nézett ki, hogy voltak a mammutvállalatok termékei nagy tudással, de drágán, voltak a kisvállalatok szerényebb tudású, de olcsó termékei és voltak a szinte semmit nem tudó freeware cuccok. No a középsőt sikerült megölnie az opensource-nak és ment tönkre igen sok cég.

"Google Enterprise Linuxban "

ugyanmár, abban szinte semmi nincs a lentiek közül.
  • Sanyix
    Hát igen elég idióták hogy vindózt futtatnak, az biztos. Vagy talán anyagi előnyöket élveznek az m$től? (bár az elsőnél nemtudom melyik tömegfaszságra gondolsz) :)
  • turul16
    OTP a kivétel Magyarországon, tudtommal az egyetlen.
  • turul16
    Úgy érted többe kerülő, de most rengeteg ember azt hiszi legális stuffjai vannak , közbe .., és még az állam is fizet.

"ha elhagyja a felsőoktatást akkor nem jogosult tovább használni a szoftvereket."
    Na ekkor majd jól megveszi / warezolja / vagy vált aki campusolt.

Meg talán regelni is kell, de engem eléggé hidegen hagyott a dolog.
  • MrImy
    Tetszik ez a Razr 2!
    Papír és toll, a legszegényebb országokban is 1 nap alatt keresnek annyit, hogy egy füzetet és valamilyen íróeszközt venni tudjanak.
    Ez kezdésnek nem rossz a tanuláshoz. Ezek mellé kellenek még a forrásanyagok, amelyek ár területtől függően változó,de nem indokolt a megvásárlás, elég ha a már megszerzett eszközökkel saját maguknak valami emlékeztetőt gyártanak.
    Linuxal minden "Office" jellegű házifeladat elkészíthető és a jegyzetek is ingyen olvashatók, tárolhatók. (Persze hardverköltségek vannak.)
    Windows alatt pedig "adózni" kell ugyanis a szart meg kell védeni a nemkívánt szartól és nem ingyen hanem évi 6-20eFt.

Némely tanárnak az OpenOffice név hallatán csak az jut eszébe hogy "Az csak Linux alatt megy! Mi nem tudunk megnyitni olyat-a!" stb. Tanulják meg a gyerekektől hogyan kell letölteni és telepíteni azt.
    Vagy először azt tanítsák meg, hogy hogyan kell szoftvert "lopni". Utána mindenki beadhatja úgy a feladatot, ahogy azt kéri.
  • mrzool
    Hát ez így broki, bár igazából nem a 20-30 ezres XP-n kellene lovagolni, mikor ott van mellette a nagyságrendekkel többet érő Office és a Visual Studio is.
  • turul16
    "10. Szükséges-e legális oprációs rendszer (frissítési alap)a Campus szerződésben található Windows frissítés jogtisztaságához?

Új hardver vásárlása esetén az OEM (Original Equipment Manufacturer) konstrukciót javasoljuk, amely kedvező áron biztosítja az operációs rendszert (és így a jogtiszta Windows frissítési alapot) az új számítógéphez.
    "
  • mrzool
    Hát itt egy büdös szót nem írnak az upgrade-ről: http://www.tisztaszoftver.hu/felsooktatas/felsooktatas_gyik.html

Felteszem te tudsz adni egy hiteles forrást, amely alátámasztja az állításod.

"NEKEM NINCS SZÜKSÉGEM RÁ, ÉS NEM VAGYOK EGYEDÜL!!"

Másoknak, sokaknak viszont van. Legközelebb majd azzal jössz, hogy neked autópályára és metróra sincs szükséged. Kit érdekel?

"Legtöbb banknál azért nem win a server park, ebben biztos vagyok. Vagy a New York -i tőzsdén."

OTP Bank: W2k3 datacenter. New Yorki tőzsde: hát a NASDAQ-ot épp az előző hozzászólásban írták.:)
  • turul16
    Ilyesmiket hallani :
    "campus license csak upgrade jog, egy win licensel (pl. win9x) rendelkezni kell a diáknak minimum mielőtt XP meg miegymást legálisan használhatja."

1. Nehogymár még tapsolnom is kéne, hogy az állam Milliárdokat fizet az MS -nek, (ilyen jó anyagi helyzete mellett), hogy MS függő embereket neveljenek.
    NEKEM NINCS SZÜKSÉGEM RÁ, ÉS NEM VAGYOK EGYEDÜL!!
    2. Nem csak Unixokat migrálnak JÓNÉHÁNY cikket tudnék linkelni, win migrálásról. Én nem tudok régi Linux PDA -k ról gyárból, régebben csak hobbisták tették a saját kötyüikre, most viszont Linuxal árusítják. (Symbian van elől telóknál.)

Legtöbb banknál azért nem win a server park, ebben biztos vagyok. Vagy a New York -i tőzsdén.

Azt hittem a shareware írók a bűnösök :), kis progik vannak zárt kóddal dögivel ingyen ,de ez ne zavarjon winamp,TC...

Nahát :) MySQL modosított forrása publikát, a többi fejlesztés Google Enterprise Linuxban találod meg. Forrása nem nyílt mindnek.

Még szerencse, hogy routert nem gyárt az MS mi :)

Razr 2
  • BStage
    "Hát igen m$ csak olyan gépeken van nagy előnyben amelyen játszani szoktak, nem véletlenül :) "

Vajon milyen játékot játszanak a világ legforgalmasabb site-ját kiszolgáló szerverparkon, ami furcsa módon windows-t futtat?
    De érdemes lenne a játéklistát megnézni pl a NASDAQ wines parkján is...
  • BStage
    "2:1 arány hol elenyésző?"

bár nem az arány elenyésző, hanem maga a webszerverek piaca a teljes szerver piachoz képest, de a lényeg, hogy nem is olyan rég 3:1-volt az arány a webszerverek piacán a linux javára, ma pedig már csak 2:1. Terjed a linux nemigaz? A valóság az, hogy a linux 2 helyen terjed:
    1. ahol államilag kényszeritik ki. Majd az állam megmondja neked, hogy mi a jó, mint a régi szép időkben. Vesd össze ezt pl a szintén állami vonatkozású campus programmal: Megnézték, hogy mi az amit mindenképpen használnak az emberek (esetünkben diákok) és kötöttek rá egy pénzügyileg igen előnyös szerződést, hogy ne kelljen illegálisan lelopni a diákoknak, azt amit úgyis ellopnának, mert SZÜKSÉGÜK VAN RÁ. Szemben amikor a linuxot államilag kényszeritik valahova, mert az embereknek INGYEN SEM KELL.
    2. Unix-okat migrálnak linuxra. Ebben csak az a kellemetlen, hogy még a lecserélt linuxos kb 1/3-adát is inkább winre cserélik mint linuxra, a wintől pedig szinte semmilyan piacot nem tud elvenni a linux. Hát ezért tartott ahol. Vagy lásd pl pda-k piacát, a win pda piacra lépése előtt már ott volt a linux (a palm mellett) mikor kb 5 éve belépett a ms a piacra, mindenki csak legyintett, ma 80% körül van a részesedése, a linux gyakorlatilag kihalt onnan is.

" nagyválalatok a te fő veszőparipád, amik szerinted Office futató drodokat jelenthet csak."

tévedés. A nagy (és közép) vállalatok teli vannak szerverekkel, ezek adják a szerverpiac legnagyobb részét és itt is tornymagasan a win vezet. Desktopon pedig teljesen mindegy milyen vállalatot nézünk, ott is.

"hány céget lehetetlenített el az MS ?"

és hányat az opensource? Ma lassan eladhatatlan bármi olyan szoftver aminek van valamilyen szinten működőképes opensource alternativája. És ki az aki fel tudja venni a versenyt az opensource-al? A legnagyobb mammutvállalatok, mint a ms, a kicsik eltűnnek. Lehet köszönni a linuxnak és az opensource-nak.

"google Linuxot használ már bocs, némi saját fejlesztéssel."

Aha, "némi" saját fejlesztéssel, kezdve az átirt kernellel, egészen a teljesen egyedi és saját fejlesztésű elosztott filerendszerrel. Juteszembe, hol is érhető el ezek forrása?

"Embedded területen meg jön fel, mint a talajvíz."

Na az pl egy teljesen a linuxnak való terület. (már, ha nem a pda-kat, smartphone-okat és egyéb emberrel közvetlenül kapcsolatban álló dolgokat értjük rajta)
    Pl egyszerű routereken kiválóan elvan a linux, még én is preferelom. (komolyabb környezetben persze szóba sem jöhet, ott IOS a nyerő)
  • turul16
    Találós kérdés:
    Melyik az a legnagyobb szoftver óriásként ismert cég ami a Novell SUSE Linux terjesztésében részt vesz ?
  • Sanyix
    Hát igen m$ csak olyan gépeken van nagy előnyben amelyen játszani szoktak, nem véletlenül :)
  • Match
    Kikérem magamnak az óvodást, ott még nem járok.

Akkor egy pár dologra plz válaszolj légyszi.
    Miért ennyire szívügyed az MS védelme? Ha az MS-nél dolgozol, akkor ez a kérdés meg van válaszolva, akkor igazad van, nincs is értelme tovább olvasnod.

Ha viszont nem, akkor nem értem mit téped a szád. Ok, elhisszük hogy értesz hozzá, senkinek nincs kedve megkérdőjelezni. Akárhány hozzászólásodat olvastam, mindenhol cáfoltál minden vistára érkezett panaszt, illetve pártoltad hogy mennyivel jobb az XP-nél.

De most komolyan? Miért? Az MS nem általad fog megmenekülni a csődtől, illetve semmilyen kitűntetést nem fogsz kapni azért, mert itt fikázod a linuxosokat. A win 95-től figyelemmel lehetett kísérni hogy minden wint fikáztak, mert a kor legmodernebb gépei kellettek hozzá hogy normálisan fusson (kis túlzással persze). Ettől függetlenül mindegyik win sikeres lett, és az is lesz, mert MS-ék úgyis elérik. Vistára is nyugodj meg váltani fog mindenki előbb utóbb. Mert jön a crysis meg a tököm tudja még mik, amik úgyis csak azon fognak futni. Tehát nem kell aggódni miattuk, túl fogják élni...

Akkor miért kell azt csinálni amit itt csinálsz? Kioktatsz mindenkit, hogy ajj, azért van hogy nem tetszik neked a vista mert szar a driver (ok, ez igaz), meg ki lehet kapcsolni azt az aero-t, meg hülye linuxos, jó ez a win mindenre, gyorsabb mint az xp (spec nekem olyan gépem van hogy az xp is szarul megy rajta, de te biztos bebizonyítanád hogy gyorsabb lenne vistával).

Van ennek értelme? 100 ezer emberből aki elolvassa a hozzászólásod, 1 ember fog elgondolkodni hogy ok, ennek a srácnak igaza van.
    A win fikázás népsport az egész világon, mindenki leszarja hogy te meg tudod magyarázni hogy jó az. Ha jó lenne, akkor is fikáznák, ha nem, akkor is.

Na, ezek tükrébe minek csinálod?

Tetszik Bill Gates segge vagy mivan?

Kicsit a témához (ami nem a biztonság, hanem a vista, minden wines cikk arról szól hogy menjen itt a flame), a munkahelyemen van 1 db vistás gép, pusztán érdeklődési szándékkal...néha 1-2 dolgot azon is kell tesztelni, ugyanis terjed mint az ebola az ie7-el együtt.
    Egy elég fasza gépre van rákötve, a rendszergazda panaszkodott hogy lassú, én nem igazán vettem észre, de ugyebár az itthoni gépemen a passziánsz is akad, a munkahelyin meg annyi cucc fut hogy amiatt lassú.
    De egyébként az aerot kikapcsolva lehet még jó, az aerotól viszont 10 perc intenzív használat alatt beszédültem.
  • turul16
    IBM-nek AIX -van, hogy nevesítsük a Unxixát. (AIX-ra is van accom)
    Főleg fejlesztésböl, és termék támogatásból él és aztán vasakbol, és szoftverekből. (Sun Solaris, HP -nak HP-UX, mindkető Linuxot is támogat, Dell-nek nincs saját Unixa, de Linuxot támogat)

2:1 arány hol elenyésző?
    A nagyválalatok a te fő veszőparipád, amik szerinted Office futató drodokat jelenthet csak.

A piac kegyetlen nem mindenki marad életben, hány céget lehetetlenített el az MS ? Winre fejlesztőket is megszorongatott kezdve MediaPlayer -el.

google Linuxot használ már bocs, némi saját fejlesztéssel.
    PORT STATE SERVICE VERSION
    80/tcp open http Google httpd 2.1 (GWS)
    Service Info: OS: Linux

Ne légy hülye, serverek tekintetében Linux közel sincs a lista végén ,sőt.
    Desktop 2-3 % -kot meg senki sem vitatta.

Embedded területen meg jön fel, mint a talajvíz.
  • BStage
    a második idézet ez lett volna: "Web szerverek piacán MS közel sem az első."
  • BStage
    "IBM jóval nagyobb cég, mint az MS, de ez mellékes."

tényleg mellékes, ugyanis nem a linux eladásából és supportálásából él, hanem bevételeinek 90% hardver eladásból áll. (az meg már külön vicc, hogy ha még ezt is lebontjuk, annak legnagyobb része fizetős unix-okból jön és nem linuxból, de tényleg mindegy)

"IBM jóval nagyobb cég, mint az MS, de ez mellékes."

állitotta valaki ellenkezőjét? De a teljes szerver piachoz a webszerver piac igen elenyésző. Mellesleg jön föl a ms a webszervereknél is mint a talajviz. Ma már csak 2 ingyenes linux webszerver jut 1 win-esre ami elég durva érték, figyelembe véve az ms szerver árát és hogy általában milyen egyszerű feladatra használják a webszervereket. Ha pedig úgy beleszerettél a nagyvállalatokba, akkor nézz meg egy fortune 1000-es listát, hogy mennyi is a wines webszerverek száma, mert ott erősen a win vezet. Ja tudom kispályások

"és csak fejlett OS -re lehet rábízni"

ekkora marhaságot rég hallottam. szuperszámitógép OS-einek kb nulla közük van ahhoz amire a szerverpiac 90%-át használják. Nagyon speciális terület, nagyon speciális igényekkel.

"Az említett cégek nyereségesek, tudomásom szerint."

akkor most soroljak csődbe jutott linuxos cégeket?

"google mit is használ ?"

saját, zárt forrású rendszereket, ha lehet még speciálisabb környezetben a szuperszg-ek. És? Nem az a kérdés, hogy speciális környezetben, mérnökök tucatnyaival, hónapok alatt, rá lehet-e heggeszteni egy linuxot egy fix rendszerre, persze, hogy rá lehet, bármit rá lehet. Az a kérdés, hogy a nagy tömegnek a mai napig alkalmatlan mind szerver mind kliens oldalon és ezen nincs mit vitatkozni, meg kell nézni a 2-3%-os részesedését.
  • turul16
    IBM jóval nagyobb cég, mint az MS, de ez mellékes.
    Web szerverek piacán MS közel sem az első.
    Adatbázisok területén sem.

Super számítógépekben nagy lóvé van, és csak fejlett OS -re lehet rábízni.

Az volt a kérdés megtérült-e a befektetés. Megtérült. Az említett cégek nyereségesek, tudomásom szerint.

google mit is használ ? Vagy hagyjuk az ilyen kispályásokat :P
  • BStage
    khm-khm, teljes IT beruházásokra forditott összeg. Amiben majd MEGPRÓBÁLJA a linuxot erőltetni, de azt is csak szerver oldalon és szó sincs ekkora összeg a linux FEJLSZTÉSÉBE forditásáról, hátmég egy ekkora összeg arra forditásáról, hogy kiváltság a microsoft termékeket. Igy már kicsit másképp hangzik, de azért jó kis ferdités volt, ha nem kérdezek rá még be is kajálták volna sokan

"RedHat/IBM háza táján is körbe nézhetsz esetleg, hogy állnak a részvényei."

nocsak, mostanában igy mérik a technológiai fejlettséget? Akkor bizony a ms igen jól áll. (a redhat meg igen nem, de ez most mellékes)

Top 500-al meg ne röhögtesd már ki magad, mi köze van annak nemhogy desktophoz, de úgy általában a - szerverpiac 90%-át adó - vállalati szerverekhez? Semmi? Ja... De jól hangzik.
  • turul16
    top500
    Novell video
    RedHat/IBM háza táján is körbe nézhetsz esetleg, hogy állnak a részvényei.
    És ajánlom a lent belinkelt videókat.

Nokia, Motorola ..stb. mobil eszközei.
  • turul16
    Hát mondott ilyet, kicsit más kontexusban. Rendszeresen van kernel freez, amikor nem kerülhetnek bele újítások csak javítások. De az a legtöbb Open Source szoftvernél így van a kiadás közeli időszakban, csak bugfixelés, kiadás után újra új featurék, freez - bugfix, kiadás ...

linuxworld, hup
    Teljes IT fejlesztésre értendő az összeg.
  • Hegyikecske
    "Az egyes hardverelemekhez tartozó meghajtóprogramok sok esetben ellenőrizhetetlen forrásból származnak," >>
    Az ilyen hülyeség úgy idegesít! Hogy lenne már ellenőrizetlen?A hardwarehez kapott telepítőlemezről tettem fel, pont úgy ahogy a többi sok ezer-százezer felhasználó is. Aki barom azt ez az új rendszer szerint se védi meg semmi, de nekem ne egy gép mondja már meg h mit tehetek fel és mit nem, eddoig se volt ezekkel semmi gond. Viszont hogynemmár az egész winyóm tartalmát töltsem fel a m$hoz "ellenőrzésre"(beleértve az akár szigorúan bizalmas dokumentunmokkal) h nincs-e vmi cuki kémprogramom... Az egész világot ugyse tudják ellenőrzésük alá venni...
  • BStage
    "Japán kb. 1900 Milliárd HUF -tol , MS kiűzésére, Linux fejlesztésébe, ez kb. 5-6 szor annyi pénz, mint amenyiért a Vistát "

forrás?

egyébként teljesen mindegy, a linuxba 10 éve tolják bele az irdatlan pénzeket és semmire nem mennek vele. Ja de, odáig már eljuttak, hogy már torvalds is azt mondta, hogy annyi a hiba benne, hogy be kéne fagyasztani az összes fejlesztést és csak a lyukak és hibákat foltozni, mert nemhogy javul, hanem egyre bugosabb.
  • turul16
    Meghatároztak egy számot, talán 500 , ha ez alatt van az ismert hibák száma kiadható.
  • turul16
    "hát igen, annyira fizetnek érte, hogy még ingyen se volt képes 10 év alatt elterjedni, 2-3%-os részesedése van, úgy hogy dömpingáron, sőt ingyen adják, szemben egy méregdrága termékkel és mégis egyhelyben toporog."
    Ugyan az a fő érv elene gyakran, mint a Vista ellen, Nem kompatibilis az XP -vel :)

Japán kb. 1900 Milliárd HUF -tol , MS kiűzésére, Linux fejlesztésébe, ez kb. 5-6 szor annyi pénz, mint amenyiért a Vistát fejlesztették. Ők akarnak lenni az elsők itt is :)
    Aztán még pár nagy cég is tolja bele a lét, azt hiszem nem agódok :)

Nézz utánna mit jelent a patch, nem csak bugfixet jelent.
    HINT: diff -Naur file-old.c file-new.c >patch
  • BStage
    "Nem értik meg hogy ezért fejlődik a linux úgy ahogy?"

dehogynem értik, épp azért csinálják máshogy

"otthoni rendszereken tesztelnek ingyé, és vállalatok fizetnek érte, hogy válogatott, védett rendszerük legyen. "

hát igen, annyira fizetnek érte, hogy még ingyen se volt képes 10 év alatt elterjedni, 2-3%-os részesedése van, úgy hogy dömpingáron, sőt ingyen adják, szemben egy méregdrága termékkel és mégis egyhelyben toporog.

"A vista meg mostanság még odakinn ahol sok pénz van, ott is nyűglődik. "

ehhez képest a ms történetének legjobb pénzügyi negyedévét hozta össze, amiben már benne voltak a vista és office 2007 eladások. Mi lesz, ha már "nem nyűglödik"?

"Ha van tesztelő gárda, akkor gyorsan kiderült volna minden hiba a kiadás előtt. "

mert a linuxot letesztelik ugye, azért kell 5x annyit patchelni akármelyik részét mint a win-t...
  • sathinel
    Ha van tesztelő gárda, akkor gyorsan kiderült volna minden hiba a kiadás előtt. Vagy nem értem mit teszteltek le. Bejön a win logó akkor kiadható? Azért ez lol lenne.
  • sathinel
    Mi van az MS felvásárolta az SG-t? Még amerikában is szidják, de mintha nállunk nem lenne más csak MS hír, meg vista űberfasza hírek. Persze az MS tálalásában:DD

Ha azt akarja hogy működjön a rendszer, azt le is kéne tesztelni. Tesztelő meg gondolom pár ember nálluk. Nem értik meg hogy ezért fejlődik a linux úgy ahogy? otthoni rendszereken tesztelnek ingyé, és vállalatok fizetnek érte, hogy válogatott, védett rendszerük legyen. A vista meg mostanság még odakinn ahol sok pénz van, ott is nyűglődik.
  • A1274815
    Ha nem érted miről beszélgetünk turul16-tal, akkor inkább ne szólj bele. Nem kötelező elolvasni hozzászólásokat. Ha pedig úgy döntesz, hogy elolvasod, akkor pedig kizárólag magdra vessél, ha valamivel problémád van.

"És szőrös már?"

Te jó ég! Mivagy te? Agyilag óvodás?
  • Match
    És szőrös már?
  • A1274815
    "Hol laknak az memória kezelő, task kezelő, I/O priv. kezelő dolgok ?"

ntoskrnl.exe, azon belül is a task kezelő/primitív memória kezelő a mikrokernel-ben. I/O priv, pedig a ntoskrnl.exe-n belül a Windows NT Executive-ban valamint abban található a fejlettebb memória kezelő dologok (Virtual memory manager).

"Miket tölt be elősnek védett módba váltáskor ?"
    XP/Server 2003-ig az ntldr védetmódú részét, Vista-nál pedig a bootmgr védetmódú részét. Igen a boot manager-től kezdve védetmódban van a rendszer. A Windows NT Executive futtatásához, még szükséges XP/Server 2003-ig az ntdetect.com lefutásának végeredménye, Vista-nál pedig a bootmgr betölti a winload.exe-t majd elindítja. Ezt követően töltődik az ntoskrnl.exe, hal.dll, kdcom.dll, bootvid.dll, (Vista-nál CLFS.sys), Registry HKLM\SYSTEM kulcsa, majd a boot ezsközt kezelő meghajtók, particó és köteg kezelő, a boot partició fájlrendszere, null.sys, beep.sys, fltMgr.sys, fileinfo.sys, i8042prt.sys(AT+PS/2 portkezelő), PCI driver, ISA driver, PNPClass.sys, ISAPNP.sys, ha szükséges akkor AGP kezelő drivere, majd jön a rendszer start. (Ezt részletesebben és pontosabban a Registry-ben a HKLM\System\CurrentControlSet\Service kulcsban lehet megnézni, és ott is csak azok a driverek amelyek índítási típusa rendszertöltés (azaz a megfelelő kulcsban szereplő Start változó értéke 0). A rendszer start után következnek a Rendszer inítású driverek, szűrő driverek és egyéb kernel módú alkalmazások betöltése. Rendszer második inicializálása, ntdll.dll betöltése, smss.exe betöltése (Vista esetén még a wininit.exe betöltése), services.exe, majd a betöltött exe-k indítása. Ezt követően a services.exe elkezdi a szolgáltatásokat betölteni, az smss.exe a szükséges alrendszerek (ekkor még csak a konzol módú Win32 alrendszer betöltése), services.exe elindítja az svchost.exe-ket illetve különböző szolgáltatásokat. Windows NT Executive prefetcheli a többi megmaradt Automatikus/később kézi indítású drivereket, szolgáltatásokat, exe-ket, dll-eket, illetve ezek betöltését követően indítja a drivereket. Futtatja az smss.exe az autochk.exe, stb. fájlokat. Elkezdődik a pagefile-ok felhúzása, ismert .dll-ek betöltése, Winlogo.exe indítása, mely megköveteli a grafikus win32 alrendszer-t, Win32k.sys indítása, (Vista esetén még rendszer töltési típusba felhúzta a DXGKRNL.sys-t, most már csak a DXG.sys és a hozzá tartozó videókártya driver kernelmúdú része következik), videó alrendszer inicializálása. Használt programok prefetchelése (superfetchelése), lsass.exe indítása, miután elindult végre a winlogon.exe. Részletesebbet néz meg valmilyen Windows NT/Vista-val foglalkozó szakoldalon.
  • turul16
    Hol laknak az memória kezelő, task kezelő, I/O priv. kezelő dolgok ?
    Miket tölt be elősnek védett módba váltáskor ?
  • A1274815
    A kernel32.dll név inkább a win3.x-el való kompatibilitáshoz köthető (krnl386.exe, bár ott is inkább csak a tényleges kernel-hez(dosx.exe/vmm32.exe) + a DOS-hoz volt egy interface, semmi több).
  • A1274815
    Az ntdll.dll pl. sokkal fontosabb, de az sem pontosan a kernelhez, mint inkább a Windows NT Executive user-módú wrappelének tekinthető.
  • A1274815
    A kernel32.dll az egy Win32 API .dll a rendszernéhány alapszolgáltatásának az elérésére, semmi köze a kernelhez.
  • turul16
    kernel32.dll -el mi lett ?
  • A1274815
    "Én nem ezt mondtam."

Akkor csak férreértés történt.

"Valóban, mely fileokat tekintitek ti a kernel részeként ?"

ntoskrnl.exe, hal.dll, kdcom.dll, bootvid.dll a többi kernel modú alkalmazás (Win32k.sys: 2D gyorsítás, régi ablakkezelő; DXGKRNL.sys: a Vistaban a GPU ütemező eljárása, valamint a védett videókártya memória kezelője, továbbá a videókártya driverének a figyelője; watchdog.sys: dead lock figyelő), különböző filter driverek (NTFS.sys, CLFS.sys, FASTFAT.sys, CDFS.sys, fltMgr.sys, fileinfo.sys, ClassPNP.pnp, ISAPNP.sys, NDIS.sys, stb.), egyszerűsítő driver programozói felületek (videoprt.sys, dxg.sys, stb.), illetve driverek. Mindent a kernel részének tekinthetűnk, ami kizárólag a kernel működéséhez kell, az már más kérdés, hogy senki sem akarja csak a gépén a kernelt futtatni, hanem ki is szeretné használni a hardware-t és ehhez, bizony egyebek driverek és filter driverek is kellenek, illetve különböző extra szolgáltatások megvalósítása, amit pl.: a DX9Ex illetve a DX10 igényel, vagy maga az Aero Glass, illetve az új driver model).
  • Match
    Ezen most felsírtam :)
  • turul16
    "A UAC semmi köze a TPM-hez."
    Én nem ezt mondtam.

"Kernel mode != kernel."
    Valóban, mely fileokat tekintitek ti a kernel részeként ?
  • turul16
    s/evultion/evolution/

Kedvenc buzz word természetesen: skálázhatóság :)