72
Hibernáció
  • brozy
    Az ivarsejteket lehet fagyasztani, az embriót meg már nem. Mihelyt egyesül a két ivarsejt, máris fagyaszthatatlanná válik. Miért? Mi az a változás, ami ezt okozza?
  • Nuki
    szerintem a fagyással az a gond, hogy a víz térfogata ugye szilárdan több mint folyékonyan, és szétpattintaná a dolgokat itt bennünk... persze csak akkor ha fagypont közelében van a test... ha jól értelmeztem az eddigieket, ezek mind arról szóltak hogy testhőmérséklet alá, de még 10 fok fölé hűtve az emberek lelassulnak életfolyamatilag...
  • vegicsek
    A túlhűtött víz kicsapódik kristályokba az emberi testben, mert van mire
  • light00
    de akkor, drága barátom, ne nekem ird, hogy nem amorf! :D
  • Nuki
  • light00
    és ki irta, hogy amorf? :P
  • Nuki
    de ettől még nem amorf ;)
  • light00
    ugy értsd, hogy a hirtelen lehütött kén nem azonnal áll be kristályrácsba, hanem eltelik egy kis idö. Annyi igaz, hogy a kén ezalatt is szilárd. A tulhütött viz pedig folyékony marad, (és szerintem kis idövel ez is megszilárdul, jégkristályokba) amugy azt beszéltük, hogy létre lehet hozni, de a tulhütött viz annyira instabil, hogy a legkisebb mechanikai behatásra (értsd: rázd meg) is azonnal kristályrácsba rendezödik.
  • Nuki
    Te, két percel ezelőtt beszéltük ezt msn-en.
    Csak valaki írta hogy azt csinál, de attól függ hogy érti, mert szerintem olyat mint pl a kén, nem tud.
  • light00
    jaj dzsizusz, ne szoszerint ércsd már bajátom. Nem amorfizálodik, hanem hirtelen tulhütik, igy nem fagy meg, csak idövel.
  • Nuki
    De a víz nem amorfizálódik... szerintem olyat nem tud.
  • light00
    Ha nagyon gyorsan lehütik, attol még azonnal nem vesz fel kristályszerkezetet. Mint a kén. Idövel igen. Speciális nyomás-hömérséklet játékkal talán ki lehet vadászni egy megfelelö állapotot, persze ugy, hogy ne haljon bele az ember :D
  • vegicsek
    De van lehetősége kristályszerkezetet ölteni, ráfagy a sejtjeidre
  • dunga
    Na meglestem a leírt SP részeket. Hát igen odavernek:]
  • Hixer
    Ez igaz, ezér találták ki, ha iszonyatgyorsan lehűtik az embert nagyon kicsi hőmérsékletre, akkor a víznek nincs ideje megfelelő kristályszerkezetet felvenni, és ilyen amorf formát ölt, ami nem roncsolja a sejteket. Egyébként a hibernáció sztem csak az életfolyamatok nagyonnagyon nagy csökkentését jelenti, nem megállítani akarják, csak a hő elvonása az összes, öregedő, stb reakciót a testedben lelassítja eszméletlen lassúra. Igen a kiolvasztással vannak gondok, mert az még nem megy :D
  • light00
    Ez biztos a hely varázsa
  • Nuki
    lájt, miért érzem azt hogy Vasárnaptól Keddig tartó uborkaszezonunkban ez a téma fel fog vetődni...
  • Nuki
    Az ő inerciarendszere szerint csak 10 évet fog öregedni!
    ja tényleg #52 :P

mellesleg ha valaki kérdené, nem meddő dolgokon vitázunk hogy 'mi lenne ha fénysebesség közelében utaznánk és akkor küldő idő meg belső idő meg mittudomén' , ezek igenis keményen ki lettek próbálva összehangolt atomórákkal, és űrhajókkal.
  • sz4bolcs
    Akkor nincs mese... el kell menni jógát tanulni. xD
  • haxoror
    De 2100-ban már lesz időgép is szal visszajöhet!
  • Emmegki
    Nem, ő csak 10 évként éli meg - legfeljebb annyit lát, hogy odakint minden nagyon gyorsan történik.

De tod mit, majd holnap kipróbálom, írok ha végeztem :)
  • light00
    Wáááá, istenem, micsoda TÉK!
  • light00
    Azért az nem ugy megy. Ö ugyanugy átéli azt a 4 000 000 évet és tuti halálra unja magát, csak a teste öregszik 10 évet. Az más kérdés hogy utána mehet az állatkertbe :D

Nuki:

Sz4bolcs: Az életfolyamatok zajlanak, csak sebességük radikálisa csökken. Igy öregszik a test, csak elég lassan, hogy ne legyen számottevö.
  • Emmegki
    Elérhető. Megnyomom a power gombot és már alszik is a windows :D

on:
    van rá másik mód. építessz egy közel fénysebességgel repülő űrhajót, és amíg 1 évet repülsz vele eltelik itt 200.
    Vagy pl. az Androméda-köd 2 millió fényév, de kellően gyors űrhajóval emberi idő alatt megjárható lenne. Csak amíg te öregednél 10 évet, itt eltelne 4 000 000 (és mehetnél állatkertbe mint ős-ős-ősember :D)
    Szal hibernálni még mindig egyszerűbb.
  • Nuki
    Ötletek?! Nem gondolod ez a kérdés a hibernációt kutatóéknál is elhangzott már?
  • Nuki
    Fallout, brahminok, órjás gekkók... (Y)
  • sz4bolcs
    félig lelőtted a poénom...

a kérdés csak annyi, hogy a hibernáció alatt öregedik-e a test. Mert ha igen, akkor hiába ver 1et a szív percenként..
  • sz4bolcs
    Mad Max... Rémlik? xDDDDDDDDD
  • light00
    Csak visszajönni nem tudsz, ha esetleg nem tetszene

szerintem a hibernálás mélyfagyasztással tuti nem, inkább vegyi anyagokkal oldhato meg. (ld.:#9) Ezt azért egy mélyfagyasztásnál nehéz kiküszöbölni. A test, meg már tudjuk, képes magát hibernálni. Nem kóma, hibernácio. Percenként 1 szivverés, stb.. Mintahogy most már a kómát is képesek vagyunk mesterségesen létrehozni, elöbb-utobb az is menni fog.
    Ötletek?
  • Chrystopher
    Hmm. Ez a híbernáció engem is foglalkoztat. Szo-szo fiatal létemre engem is érdekel a híbernáció. Nagyon szívesen tudnék élni 2100+-ban. Nagyon kíváncsi lennék a jövő technológiájára..
  • Csuhai G
  • Nuki
    htxvm ez hiányzott. mostmár enyém a világ.

#39: ennyire nem vagyok penge angolból, próbáltam olvasgatni a FAQ for Scientists részt dehát .... :| :o
  • sz4bolcs
    "-neeem én nem akartam. sajnálom"
  • viizo
    Alcor, a világ vezető hibernációs cége: alcor.org
  • viizo
    egy kis irodalom ;)

vital.hu - hibernálás

origo.hu - hibernáció
  • tigeroo
    valami karbonit izébe, már nememlékszem:)

riplit kérdezzük meg (és a macskáját)

• Nuki
    ehh
    konkrétum esetleg? nem volt mellé valami technikai hablaty?
  • ForzaInter
    ugordj be a fagyasztóba, és csak akkor nyitasd ki mikor az összes fórum megszűnik
  • sz4bolcs
    Úgy, hogy a kedves nigger barátja a fellegvárosban elárulta.
  • Nuki
    Han Solo-t hogy fagyasztották le a csillagok háborújában? :)