72
Hibernáció
-
brozy #72 Az ivarsejteket lehet fagyasztani, az embriót meg már nem. Mihelyt egyesül a két ivarsejt, máris fagyaszthatatlanná válik. Miért? Mi az a változás, ami ezt okozza? -
Nuki #71 szerintem a fagyással az a gond, hogy a víz térfogata ugye szilárdan több mint folyékonyan, és szétpattintaná a dolgokat itt bennünk... persze csak akkor ha fagypont közelében van a test... ha jól értelmeztem az eddigieket, ezek mind arról szóltak hogy testhőmérséklet alá, de még 10 fok fölé hűtve az emberek lelassulnak életfolyamatilag... -
#70 A túlhűtött víz kicsapódik kristályokba az emberi testben, mert van mire -
#69 de akkor, drága barátom, ne nekem ird, hogy nem amorf! :D -
Nuki #68 #58
-
#67 és ki irta, hogy amorf? :P -
Nuki #66 de ettől még nem amorf ;) -
#65 ugy értsd, hogy a hirtelen lehütött kén nem azonnal áll be kristályrácsba, hanem eltelik egy kis idö. Annyi igaz, hogy a kén ezalatt is szilárd. A tulhütött viz pedig folyékony marad, (és szerintem kis idövel ez is megszilárdul, jégkristályokba) amugy azt beszéltük, hogy létre lehet hozni, de a tulhütött viz annyira instabil, hogy a legkisebb mechanikai behatásra (értsd: rázd meg) is azonnal kristályrácsba rendezödik. -
Nuki #64 Te, két percel ezelőtt beszéltük ezt msn-en.
Csak valaki írta hogy azt csinál, de attól függ hogy érti, mert szerintem olyat mint pl a kén, nem tud. -
#63 jaj dzsizusz, ne szoszerint ércsd már bajátom. Nem amorfizálodik, hanem hirtelen tulhütik, igy nem fagy meg, csak idövel. -
Nuki #62 De a víz nem amorfizálódik... szerintem olyat nem tud. -
#61 Ha nagyon gyorsan lehütik, attol még azonnal nem vesz fel kristályszerkezetet. Mint a kén. Idövel igen. Speciális nyomás-hömérséklet játékkal talán ki lehet vadászni egy megfelelö állapotot, persze ugy, hogy ne haljon bele az ember :D -
#60 De van lehetősége kristályszerkezetet ölteni, ráfagy a sejtjeidre -
#59 Na meglestem a leírt SP részeket. Hát igen odavernek:] -
#58 Ez igaz, ezér találták ki, ha iszonyatgyorsan lehűtik az embert nagyon kicsi hőmérsékletre, akkor a víznek nincs ideje megfelelő kristályszerkezetet felvenni, és ilyen amorf formát ölt, ami nem roncsolja a sejteket. Egyébként a hibernáció sztem csak az életfolyamatok nagyonnagyon nagy csökkentését jelenti, nem megállítani akarják, csak a hő elvonása az összes, öregedő, stb reakciót a testedben lelassítja eszméletlen lassúra. Igen a kiolvasztással vannak gondok, mert az még nem megy :D -
#57 Ez biztos a hely varázsa -
Nuki #56 lájt, miért érzem azt hogy Vasárnaptól Keddig tartó uborkaszezonunkban ez a téma fel fog vetődni... -
Nuki #55 Az ő inerciarendszere szerint csak 10 évet fog öregedni!
ja tényleg #52 :P
mellesleg ha valaki kérdené, nem meddő dolgokon vitázunk hogy 'mi lenne ha fénysebesség közelében utaznánk és akkor küldő idő meg belső idő meg mittudomén' , ezek igenis keményen ki lettek próbálva összehangolt atomórákkal, és űrhajókkal. -
#54 Akkor nincs mese... el kell menni jógát tanulni. xD -
haxoror #53 De 2100-ban már lesz időgép is szal visszajöhet! -
Emmegki #52 Nem, ő csak 10 évként éli meg - legfeljebb annyit lát, hogy odakint minden nagyon gyorsan történik.
De tod mit, majd holnap kipróbálom, írok ha végeztem :) -
#51 Wáááá, istenem, micsoda TÉK! -
#50 Azért az nem ugy megy. Ö ugyanugy átéli azt a 4 000 000 évet és tuti halálra unja magát, csak a teste öregszik 10 évet. Az más kérdés hogy utána mehet az állatkertbe :D
Nuki:
Sz4bolcs: Az életfolyamatok zajlanak, csak sebességük radikálisa csökken. Igy öregszik a test, csak elég lassan, hogy ne legyen számottevö. -
Emmegki #49 Elérhető. Megnyomom a power gombot és már alszik is a windows :D
on:
van rá másik mód. építessz egy közel fénysebességgel repülő űrhajót, és amíg 1 évet repülsz vele eltelik itt 200.
Vagy pl. az Androméda-köd 2 millió fényév, de kellően gyors űrhajóval emberi idő alatt megjárható lenne. Csak amíg te öregednél 10 évet, itt eltelne 4 000 000 (és mehetnél állatkertbe mint ős-ős-ősember :D)
Szal hibernálni még mindig egyszerűbb. -
Nuki #48 Ötletek?! Nem gondolod ez a kérdés a hibernációt kutatóéknál is elhangzott már? -
Nuki #47 Fallout, brahminok, órjás gekkók... (Y) -
#46 félig lelőtted a poénom...
a kérdés csak annyi, hogy a hibernáció alatt öregedik-e a test. Mert ha igen, akkor hiába ver 1et a szív percenként.. -
#45 Mad Max... Rémlik? xDDDDDDDDD -
#44 Csak visszajönni nem tudsz, ha esetleg nem tetszene
szerintem a hibernálás mélyfagyasztással tuti nem, inkább vegyi anyagokkal oldhato meg. (ld.:#9) Ezt azért egy mélyfagyasztásnál nehéz kiküszöbölni. A test, meg már tudjuk, képes magát hibernálni. Nem kóma, hibernácio. Percenként 1 szivverés, stb.. Mintahogy most már a kómát is képesek vagyunk mesterségesen létrehozni, elöbb-utobb az is menni fog.
Ötletek? -
#43 Hmm. Ez a híbernáció engem is foglalkoztat. Szo-szo fiatal létemre engem is érdekel a híbernáció. Nagyon szívesen tudnék élni 2100+-ban. Nagyon kíváncsi lennék a jövő technológiájára..
-
#42 -
Nuki #41 htxvm ez hiányzott. mostmár enyém a világ.
#39: ennyire nem vagyok penge angolból, próbáltam olvasgatni a FAQ for Scientists részt dehát .... :| :o -
#40 "-neeem én nem akartam. sajnálom" -
viizo #39 Alcor, a világ vezető hibernációs cége: alcor.org -
viizo #38 egy kis irodalom ;)
vital.hu - hibernálás
origo.hu - hibernáció -
#37 valami karbonit izébe, már nememlékszem:)
riplit kérdezzük meg (és a macskáját)
-
Nuki #36 ehh
konkrétum esetleg? nem volt mellé valami technikai hablaty? -
#35 ugordj be a fagyasztóba, és csak akkor nyitasd ki mikor az összes fórum megszűnik -
#34 Úgy, hogy a kedves nigger barátja a fellegvárosban elárulta. -
Nuki #33 Han Solo-t hogy fagyasztották le a csillagok háborújában? :)