Az Univerzum eredete

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hidd el kiba**ott nagy a valoszinusege hogy a vilagegyetemben ertelmes elet alakuljon ki. Tudod van erre egy egyenlet is. :PP

#66: Nem epp erre akarunk rajonni hogy hogy keletkezett? Minek foglakozni olyan dologgal amirol tudjuk?

Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!

Balidani
mér most mihez csatlakozik a világegyetem? egy faágon lóg? szerintem most is lebeg a semmibe :D:D

engem egész kis korom óta az foglalkoztat hogy mi van ott ahová még nem tágult ki az univerzum :) milyen a hõmérséklet stb stb...

\'\';!--\"{()}&?!:,@#

"Einstein �vallása", ahogy õ gyakran kifejtette, inkább kozmikus tisztelet, csodálat és a buzgó alázatosság a természet harmóniája elõtt, mint hinni egy személyes Istenben, aki képes az egyének életét irányítani."

Ellenvetések?? :)
(- arra hogy nem létezhet abszolut részecske)

Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion

mikike
mi lenne?:
szerintem: széthullana a világegyetem
lebegne a nagy semmibe
elvégre semmi nem kényszerítené arra, hogy csoportosuljon
ellenne magában

A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

->#5

#62: :DDD

Szabolcs is jóhelyen szimatol...
Eddig úgy néz ki hogy affelé hajlunk hogy nem lehet abszolút részecske :)

Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion

mikike
csakhogy az "anyag"-ról NEM TUDJUK hogy keletkezett
a mobiltelefonról igen

nem tudom hallottál-e már analógiás gondolkodásról...

Balidani
ebben van valami. bár, mennyi a valószínûsége, hogy létrejön élet a közel végtelen bolygók egyikén? elég nagy. Annak már valóban kisebb hogy egy olyan faj jön létre ami uralja a bolygóját minden tekintetben. annak pedig hogy most ott ültök a monitor elött... na ebbe ne menjünk bele.

Erdekes hogy akkor nem is tehettek mast, ki is csinaltak volna oket ha nem isteneznek. :P

#57: A magnesnek mi koze van a masik magneshez amit magahoz vonz?

Mármint az 57-es kérdés a bingo

sz4bolcs
Ha az észlelt dolgok okból jönnek létre, akkor értelemszerûen nincs végsõ ok, mert annak is kéne lennie okának.
Ha viszont a végsõ okot nem hozta létre semmi, akkor miért kéne feltételezni, hogy az észlelt dolgokat bármi is létrehozta?

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Gerbill
Te tanulsz fizikát vagy kémiát?

A jó kislány már nyolckor ágyban van... hogy tízre hazaérjen.

Bingo a kérdés Mikike!
Szóval most épp az a házi feladat gyerekek, hogy mi lenne a világ, és az anyag definiciója, ha létezne abszolut elemi részecske, ami minden más tulajdonságot meghatároz, de õ nem határozható meg,(nincsenek tulajdonságai, csak õ határoz meg tulajdonságokat), mivel õ az elemi. Egyáltalán logikus-e egy ilyen? Lehetséges-e egyáltalán ilyen?

De az anyagrol megy a diskurzus es nem a mobiltelefonrol az asztalodon. <#idiota>
Amugy ertem en mit mondassz hogy az anyag amibol a mobiltelefonodat megcsinaltak mibol lett.

mikike
hát igen, ez érdekes
lehet, hogy okosabbak voltak nálnuk?

mikike
még mindig nem értem
ha van egy "alap" alkotó elem, akkor az miért is lenne kölcsönhatásban bármivel?
mi köze lenne a másikhoz?

Érdekes hogy Einstein, Planc Newton mind úgy vélték ezek ne mlehetnek a véletlen mûvei-Istenhez kötötték a dolgokat
Balidani
erre akarok ramutatni hogy a mai állapotok alapjan minden arra utal, hogy mindigis volt valami. sõt minden anyag ami ma van az mindig volt.

Azt ertsd meg hogy ha van is "vilag vege" mararul az univerzum hatara vagy hogy mondjam akkor annyi ideit tartana odaig az ut hogy tenyleg eljonne a vilagvege mire odaersz csak nem terben erted el a vilagveget hanem idoben. :))

#36: Szerintem most inkabb elmeleti szinten folyik a tarsalgas. ;)

#38: Nemjol gondolkodsz. Az elemeket nem teremtettek hanem kialakultak kulonbozo hatasok miatt. Az elemek miert "csomosodtak" ossze? Hat kulonbozo hatasok miatt. :)

Kaszi46
Az alap alkotóelemi igen. Az már meg már az adott személytõl függ, hogy istenhez, vagy egyéb elméletekhez köti ezeknek a kialakulását.

*Posse*T.W.D*

mikike
mert arról speciel tudom, hogy jött létre
goto #45

Miért hasonlítod egy TV-hez az univerzumot?

mikike
miféle kölcsönhatásban?
miért kellene kölcsönhatásban lenniük? mi okuk lenne rá?

mikike
van valami TVfa, ahol ezek teremnek?

Kaszi46
azé' mer' ennek a sok anyagnak a tulajdonságai kölcsönhatásban vannak egymással.

*Posse*T.W.D*

mikike
tvk mindig is léteztek?

passatgt
es elõtte mi volt?:D

mikike
ba*meg nem azt kérdeztem, hogy mi az, amiröl lövésed sincs, hogyan jött létre, hanem amirõl TUDOD, hogy hogyan és MAGÁTÓL
vili?

Nem magától jött létre, mert mindig is létezett.

Balidani
ha belegondolunk az univerzum mutációi vagyunk. ki a fene gondolna arra hogy atomok szétszóródása (õsrobb.) után olyan élõlény jön létre aki alakítja a környezetét?

kis filozófiai szinezetet is visztek bele, azmár elvi kérdés hogy valaki egy tudatos lényhezvalaki a puszta véletlenhez kapcsolja az egészet
Ba*meg nem targyakrol hanem elemekrol van szo. Vili? :)

Balidani
érthetõ...

ezzel a teremtett dologgal kapcsolatban igaz hogy teremtettek, de megléfõ forrásokból teremtették nem a semmibõl..

Einstein szerint az ember az agyának a 10%-t használja ki. Amíg nem jövünk rá,hogy lehetne a másik 90et hasznosítani,nincs értelme ezen filózgatni.

mikike
nem tudom ez matematikai-e, de én így gondolkozom:
ha létezik ez az "alap"anyag, amibõl minden áll a világon...
akkor mi a fene készteti ezt arra, hogy nagyobb kupacokba tömörüljön össze és esetlegesen "értelmes" dolgok legyenek belõle?
mi a fenéért nem csak van magában ez a sok anyag és terjeng a semmiben?

[Walaki]D`Lair
Nem újra összemegy, és nem tágul...próbáljunk elvonatkoztatni az idõ linearitásától, képzeljük el, hogy egy körforgás...tehát ami tágul, az ugyanabban a pillanatban közeledik is egymáshoz...ez így érthetõ? :DDD

MSN:[email protected] | http://walaki.deviantart.com/ | japánautóbuzi&#8482; HUNAKAMO drift.racing | www.drifter.hu

HEllo. Érdekes témát dobtatok fel. Fizika-matek szakos vagyok és tartottam már ebbõlelõadást. Amit biztos tudunk a pontos folyamatok lejátszódását a világegyetem keletkezését követõ 10 a minusz 43 on másodperc utántól. A méretére nagyjából hasonlóelméletek vannak, de a borsószem túlzás. Centiméter tört része volt a méret és a tágulás exponenciálisan pár másodperc alatt közel asszem 300 000 fényévnyit tágult. Bár katolikus vagyok fizikus is (leszek) szóval több kutatát és elméletet is ismerek. HA érdekel valakit
Na emberek igazatok van!
De akkor sem olyan biztos ami biztos hogy nincs ami van, és hogy nem lehet megérteni :DD
Én a továbbiakban sugallanám nektek hogy gondolkozzunk ezekután kicsit matematikai fejjel(tudom hogy néha nehéz)
De még mielõtt ratérnek eme nehéz útra, felteszem én nektek a kérdést:
Egyesek azt mondták hogy vegülis van a vilagnak vége, lefele kicsi méretek felé is, és felfele nagy méretek felé is, mások - ha jól értettem - ha mindig tovább bontható a végtelenségig, és felfele is mind nagyobb rendszert alkot akkor az egész megint nonszensz, nem vezet értelmes meghatározásra. Vagyis ha igy lenne akkorsem tudnánk megfogni a dolgot. Igazatok van emberek. Abban mindenképpen hogy ez a kérdés nagyon súrolja a felfoghatatlanság határát. De van egy kis lehetõség:
Felteszem a kérdést:
Mi lenne a következménye annak, ha úgy lenne hogy van abszolut részecske(mondjuk maga a húr abbol a húrelméletbõl, mindegy) aminek már nem bontható tovább, abszolut, és minden részecskét õ alkot? Mi lenne ebben az esetben a világ definíciója? Mi lenne az anyag definiciója?

(Tudom hogy hajmereszto a kerdes, de az iment mondtam probaljunk meg matematikailag gondolkozni!!)

mikike
tényleg nem értem
a tv, telefon, szgép, miért nem jött létre magától?
azt mondtad ez lehetséges

gercse
veled egyetértek, van benne vmi

mikike
ami az én szobámban van az mind teremtett dolog, sorry...

nem érted...
A tv-t, telefont, gépet az ember "teremtette". Nincs is olyan dolog a földön ami csak úgy magától jött volna létre, éppen ezért az ember ahoz van szokva, hogy mindennek a keletkezéséhez szükség van egy teremtõre. De ha valami mindig is létezett, nincs se eleje se vége, akkor meg se kellett teremteni. Bár nemtudom, hogy minek írom ezt le, mert úgyse fogod megérteni, gondolom vallásos vagy.

Csak leírtam a véleményem, nem kell emiatt hülyének nézni. Ez olyan kérdés amire soha nem fogunk választ kapni, mindenki csak találgat.

Az osrobbanasrol beszelsz, az mar leragott csont. ^^

#11: Az osrobbanas nem azt mondja. Szupersuru anyag pukkant ki es ugy keletkeztek az elemek.
Gondolj a vilagra ugy mint egy vegtelen ciklusban futo programra ami sosem all le. Bumm->tagulas->ujrabumm->tagulas->ujrabumm....
Es akkor meg 4. dimenzio feletti reszrol nem is beszeltunk. :)

#15: Badarsag. Az osember se lett volna kepes felfogni az internet fogalmat es most megis letezik.

#20: zsiroskenyer.

#23: Teremtettek? PFf inkabb "keletkezett"-et akartal mondani nem? :)

Balidani
az univerzumban található összes anyag száma állandó. ezek mindig is léteztek. õsrobbanás ide vagy oda.

wantonly
Majd, ha nyugdíjas leszek, lesz idõm gondolkodni ezen. <#alien2>
gercse
erre a kérdésre úgysem lehet választ adni..., mert ha lenne is válasz(de nincs) akkor is az a következõ kérdés: és az elõtt mi volt...?

mikike
ja értem...
tehát a TV, mobiltelefon, számítógép, stb... ami itt van a szobában, az mind magától jött létre és azt csak valaki kitalálta, hogy teremtették õket...
érdekes elmélet...
szerintem ostobaság, de hajrá!

Balidani
egyesek szerint az univerzum 'pulzáló' mozgást végez. tágul tágul és egyszercsak újra összemegy borsószemnyire és jön az új õsrobbanás.
ez az elmélet tetszik nekem van benne valami ésszerû - hisz nem tágulhat örökké SEMMI.

Pont ezaz, hogy ezt nem lehet megérteni. Ezért kellett kitalálni egy teremtõt...