86
  • A1274815
    A lentebb szereplő shader kódhoz annyít, hogy kétszer kell lefuttatni: egyszer vízszintesen, majd függőlegesen, vagy fordítva, úgy egy 7x7-es Gauss blurt ad.
  • A1274815
    64 bites XP-vel még mindig komoly gondok vannak, 64 biutes Vista-val már mintha most kevesebb lenne, legalább is én így vettem észre.

• A1274815
    "A konvolucio boxcar kernellel meg iszonyatosan gyors. Ha a MS-nak volt esze, akkor az Aero Glass is igy szimulalja a gaussian kernelt. Ez annyira gyors, hogy meg a CPU-n futtatva is elfutna real-time."

CPU-n lefet hogy real-time futna, de valószínüleg nem 1024x768 és annál nagyobb felbontásokon. Meg az Aero Glass shadere nem olyan egyszerű.

Amúgy itt egy egyszerübb GPU-s implementálás:

!!ARBvp1.0

TEMP Step;

MOV result.texcoord[0], vertex.texcoord[0];
    MUL Step, program.env[0], program.env[0].w;
    ADD result.texcoord[1], vertex.texcoord[0], Step;
    SUB result.texcoord[2], vertex.texcoord[0], Step;
    MAD result.texcoord[3], 2, Step, vertex.texcoord[0];
    MAD result.texcoord[4], -2, Step, vertex.texcoord[0];
    MAD result.texcoord[5], 3, Step, vertex.texcoord[0];
    MAD result.texcoord[6], -3, Step, vertex.texcoord[0];
    MOV result.position, vertex.position;
    END

!!ARBfp1.0

TEMP Sum, R0;

TEX R0, fragment.texcoord[0], texture[0], RECT;
    MUL Sum, 0.1752, R0;
    TEX R0, fragment.texcoord[1], texture[0], RECT;
    MAD Sum, 0.1658, R0, Sum;
    TEX R0, fragment.texcoord[2], texture[0], RECT;
    MAD Sum, 0.1658, R0, Sum;
    TEX R0, fragment.texcoord[3], texture[0], RECT;
    MAD Sum, 0.1403, R0, Sum;
    TEX R0, fragment.texcoord[4], texture[0], RECT;
    MAD Sum, 0.1403, R0, Sum;
    TEX R0, fragment.texcoord[5], texture[0], RECT;
    MAD Sum, 0.1063, R0, Sum;
    TEX R0, fragment.texcoord[6], texture[0], RECT;
    MAD result.color, 0.1063, R0, Sum;

END

"Hat a MS megtette, mert ugyanazon a MacBook-on tokeletesen fut a Vista az Aero Glass minden csicsajaval egyutt (beleertve a gaussian blur-t is)."

Biztos DX9-es kártyád van, pixel shader 2.0-val.
  • WinfIlka
    Nem lesz sokkal gyorsabb, tobb vele a szivas, mint az elony. Most meg. Ja, es beszolok en mindenkinek, magam sem vagyok kivetel. :)
  • zzebi
    "OSX jó hogyha a DX7-es viedókártyák képességeinek töredékét kihasználja. Az Aero Glass teljesen DX9-es. Megnézem, ha valaki leprogramozza nekem a Gauss blurt DX7-es kártyára, úgy hogy az gyors is legyen."

Hat a MS megtette, mert ugyanazon a MacBook-on tokeletesen fut a Vista az Aero Glass minden csicsajaval egyutt (beleertve a gaussian blur-t is).

Amugy kicsit a kepfeldolgozas teruletere tevedve: a gaussian kernel nagyon konnyen eloallithato tobbszoros boxcar szuressel. A konvolucio boxcar kernellel meg iszonyatosan gyors. Ha a MS-nak volt esze, akkor az Aero Glass is igy szimulalja a gaussian kernelt. Ez annyira gyors, hogy meg a CPU-n futtatva is elfutna real-time.
  • Penge4
    Egyszer mert sokkal gyorsabb a 64 bites alkalmazásokkal és a 32 bitesek is valamivel gyorsabbak, másodszor meg vírus még nem nagyon van rá.
    Harmadszor meg előbb-utóbb úgyis át kell állni, ha meg 64 bites gépem van, akkor kis is szeretném használni.
  • Match
    És beszól saját magának...azta! :)
  • WinfIlka
    Mert 6-8 giga memóriád van? Mert a 64 több mint a 32?
  • WinfIlka
    "Hát írsz hozzá drivert, nem tudtad, hogy Linux alatt már a bátyám anyósának a fiának a 4 éves unokaöccse is programokat ír?"

-Aha. Ilyen alapon Vista ala is irjak meg a felhasznalok a hianyzo drivereket, nem kellene a hardvergyartoktol varni a sultgalambot.
  • Penge4
    A 32 bites Vista már majdnem teljesértékűen használható, de a 64 bitessel még vannak gondok. Ahogy 64 bites XP-vel is, de ha már Vistára váltok, akkor legyen már 64 bites.
  • WinfIlka
    Persze, az XP-nel is ugy volt, de az egy frankeinsein-fele szornyszulott, addig varrogattak, mig mukodott veletlenul, de szaz sebbol verzik. Kifejezetten felelmetes. :) A Vistat ujrairtak teljesen, biztos jobb lett mint az SP2 utani XP (amivel szinten jottek kompatibilitasi gondok). Kijavitjak meg azt a nehany bugot, kiderulnek a sulyosabb, adatvesztest is okozo hibak, de mar most is megy es jo iranyban halad. Ennek ellenere sok ember sipitozik, hogy a dragasagos XP-t nem adja, az neki pont jo, pedig csak a hardvercsere (es nehany uj szoftver vasarlasa) faj neki.
  • cousin333
    Ez elég érdekes "teszt". Például a használt NVidia driver verziószámát sem találtam meg benne. Saját méréseim alapján (mondjuk csak 3DMark 2003 alatt) az új driverrel (158.18) eléri az XP szintjét (a régi kb. 30%-al lassabb volt). Mondjuk nem tudom, mi tartott nekik ilyen sokáig...
  • Penge4
    "nem lehet elget hangsúlyozni az elönyeit a windózerrel szemben, aki meg kicsenget pár Széchenyit a windosért, az megérdemli, mint a reklámban, és ettöl kezdve ne sajnáltassa magát, sokkal többet tud az Ubuntum, mint amit a vista fog tudni és mivel ingyér van ár-érték arányban 100%. Meg ritka a virus, mint a fehér zorró, meg én választom ki mit töccsön be alapba, a grafikus felületet, vagy 3d desktopot meg egy csomó minden mást ami nem köll kitörlök. Csak sajnos még elég sokan windows csölátásban szenvednek."

Na látod, abban egyetértünk, hogy aki fizet a Vistáért az meg is érdemli, főleg, hogy a Microsoft örül neki, ha warezon is használod, csak növeld a részesedésüket.
    De wazze! A Linux fanok már rosszabbak, mint a Jehovák. Ennyire azért nem kéne büszkének lenni magatokra. Ez kb olyan, mintha én azt írnám minden fórumon, hogy aki Windows alatt vírust kap, vagy lefagy a gépe az egyszerűen láma, mert én még soha nem kaptam vírust és nem is szokott gyakran fagyni, kb évente 2-3 alkalommal. Meg hogy Linuxot csak azok használnak, akik hülyék a Windowst biztonságosan konfigurálni.
    Amúgy meg akkor érvelj az ingyenességgel, ha még életedben nem használtál kalózszoftvert, soha nem töltöttél le egyetlen fájlt sem semmilyen fájlcserélőről és úgy születtél meg, hogy Linuxos gépet használtál cumisüveg helyett.

"minden mas szoftveresen allithato, mit csinaljak linux alatt vele? Es a sok gorgot, plusz gombot tartalmazo billemtyuzetekkel?"

Hát írsz hozzá drivert, nem tudtad, hogy Linux alatt már a bátyám anyósának a fiának a 4 éves unokaöccse is programokat ír? 3 évesen fordította az első kernelt. Csak mi vagyunk ilyen "csőlátású hülyék" akik még mindig Windowst használnak és "elhatároljuk magunkat" a Linuxtól, pedig annyi lehetőség rejlik benne...
  • Mr Gumby
    Ez a nap legjobb hozzászólása volt. :)))
  • Match
    Mekkora szerelmek fognak itt születni :D
  • Mr Gumby
    "Az Intel és Dell csak az első javítócsomag megjelenését követően, vagyis a második félévben hajlandó foglalkozni a Microsoft új operációs rendszerével"

Hiba. Egy Windowst csak a 2. javító csomag után lehet komolyan venni.
  • WinfIlka
    Jopofa, de a legtobben jatszani (is) akarnak. Fel lehet telepiteni a legujabb demokat es kiprobalni? Ha megveszem a Samsung TFT-jet, amin osszesen egy bekapcsologomb van, minden mas szoftveresen allithato, mit csinaljak linux alatt vele? Es a sok gorgot, plusz gombot tartalmazo billemtyuzetekkel? Biztos nagyon franko tetris, meg sakk van rajta, meg gyorsabb, meg nem kapok virust, de meg ez is keves (talan annyi jo benne, hogy ingyen van es nem kell felni a warezoloknak, hogy egyszer csak rajtuk utnek -mert eljon az is).
  • Caro
    cat /dev/dsp | ssh <user>@<ipcím> 'dd of=/dev/dsp'
    Ez pl. egy szimplex hangkapcsolat két gép között.
  • A1274815
    "Ilyenkó jó linuxosnak lenni, és nem lehet elget hangsúlyozni az elönyeit a windózerrel szemben, aki meg kicsenget pár Széchenyit a windosért, az megérdemli, mint a reklámban, és ettöl kezdve ne sajnáltassa magát, sokkal többet tud az Ubuntum, mint amit a vista fog tudni és mivel ingyér van ár-érték arányban 100%."

Jó akkor tessék szépen sorolni az Ubuntu Linux featurejeit, amit a Windows soha sem fog tudni és nagy szükségvan rájuk általában(!) meg néhány fontos ám kivételes nagyválalati esetben(!).

Várom a listát aztán, majd meg vitatjuk. Én is tudok üresben fecsegni.
  • A1274815
    "Itt a [H]ard|OCP osszehasonlitotta nehany jatek teljesitmenyet XP es Vista alatt a legujabb javitasokkal es driver-ekkel.
    Az eredmeny eleg lehangolo. A Vista az esetek tobbsegeben lenyegesen lassabb, mint az XP."

Ez a teszt csak nvidia kártyákon volt, ahol legendásan lassú a Vista driver, továbbá ahogy elnézem csak 32bites Vista-n teszteltek.
    Majd lesz az gyorsabb is 64bites Vista alatt.

"Tudom, hogy unalmas egyfolytaban az OS X es a Vista osszehasonlitgatasat hallgatni, de azert megjegyzem, hogy a MacBook-om az OS X osszes vizualis extrajaval egyutt is 4-5 orat uzemel aksirol gond nelkul. (Tobb mint 4 ora DVD lejatszas, 4-5 ora irodai munka wifi-vel.)"

OSX jó hogyha a DX7-es viedókártyák képességeinek töredékét kihasználja. Az Aero Glass teljesen DX9-es. Megnézem, ha valaki leprogramozza nekem a Gauss blurt DX7-es kártyára, úgy hogy az gyors is legyen.
  • WinfIlka
    Nyilvan sokan lewarezoljak, de erre is gondoltak, elegge osszefonodnak itt a szalak: hardvert nem lehet warezolni es itt is csatolt aru az OS ill. a PC, nem csak Mac eseteben. Es ez jo. Nem neked, persze, de orulj, hogy nem kell sokat tanulni, programokat irni, csak hasznalni a kesz dolgokat, kattintani a szines kis gombocskakra.
  • WinfIlka
    Azert mert fogysztassz. Ha neked egyszeruen kezelheto OS kell, akkor fizesd meg.
  • Sanyix
    Hát persze új hardver kell... A gond az hogy új hardverrel xp mondjuk 100% a növekedés, vistán 80%. EZ miért is jó?
  • Morden23
    Nem a Win-t védtem, hanem a driver-programozókat szidtam.

Nekem teljesen mindegy, hogy valaki XP-t, Vistát vagy akármilyen Linux distrib-et használ, ezt mindenki el tudja dönteni ízlés, hatékonyság és pénztárca alapján. Viszont azt mindenki egy emberként elvárhatja, hogy a vásárolt hardware-ért ne csak egy (adott szituációban nem megfelelően, vagy egyáltalán nem működő) alkatrészt kapjon, hanem egy működő eszközt.

Ahogyan persze az is teljesen mindegy nekem, hogy az adott eszközt működtető drivert a vendor, az OS-programozók, az opensource kommuna, vagy a Józsi csinálja meg. Három dolog érdekel:

1. Működjön (nem éppen hogy, meg úgy ahogy, meg elfogadhatóan, hanem 100%-osan)
    2. Találjam meg (ne nehezen, meg ne sok-sok utánajárással)
    3. Mindezt közvetlenül az után, hogy kifizettem a hardware-ért a pénzt (nem másnap, meg nem egy hónap múlva, meg ne "mindjárt, nemsokára", mert azért vettem éppen most, mert éppen most akarom használni)
  • WinfIlka
    Leginkabb uj hardver kell a sebesseg novelesehez (ugyanis a nem 3D-s alkalmazasok is lassabbak 10-20%-al ugyanazon a vason). Ez minden uj Windowsnal igy volt. Persze aki nemreg vett uj gepet az csalodott lehet emiatt, de ez egy ilyen rendszer, nincs mit tenni. Majd a kovetkezo upgrade utan jo lesz.
  • zzebi
    Bar a legtobb embernek nem ujdonsag, megis erdemes erre a linkre kattintani: XP vs. Vista
    Itt a [H]ard|OCP osszehasonlitotta nehany jatek teljesitmenyet XP es Vista alatt a legujabb javitasokkal es driver-ekkel.
    Az eredmeny eleg lehangolo. A Vista az esetek tobbsegeben lenyegesen lassabb, mint az XP.

Biztos vagyok benne, hogy a Vista lenyegesen jobb, mint az XP (bar meg soha nem hasznaltam), de meg sok ido kell neki, amig eleri ugyanazt a sebesseget. Kell ahhoz meg nehany service pack, uj driver es patch.

Tudom, hogy unalmas egyfolytaban az OS X es a Vista osszehasonlitgatasat hallgatni, de azert megjegyzem, hogy a MacBook-om az OS X osszes vizualis extrajaval egyutt is 4-5 orat uzemel aksirol gond nelkul. (Tobb mint 4 ora DVD lejatszas, 4-5 ora irodai munka wifi-vel.)
  • WinfIlka
    Persze, hogy nem csak winre van, ha egyszer nem nyilt minden driver kodja es a hardver is egy fekete doboz sok gyartonal. Egy jol mukodo disztribucional nem kell Jozsira varnod, amit meg lehet csinalni azt megcsinaljak (a linux kernel elkeszitese sem rajtad vagy Jozsin mulott) es frissitheted egy gombnyomassal a rendszert. Annyi a kulonbseg, hogy nincs WGA. En amellett vagyuk, hogy vedjuk a Windowst, de azert ne esz nelkul.
  • bandypappa
    Ilyenkó jó linuxosnak lenni, és nem lehet elget hangsúlyozni az elönyeit a windózerrel szemben, aki meg kicsenget pár Széchenyit a windosért, az megérdemli, mint a reklámban, és ettöl kezdve ne sajnáltassa magát, sokkal többet tud az Ubuntum, mint amit a vista fog tudni és mivel ingyér van ár-érték arányban 100%. Meg ritka a virus, mint a fehér zorró, meg én választom ki mit töccsön be alapba, a grafikus felületet, vagy 3d desktopot meg egy csomó minden mást ami nem köll kitörlök. Csak sajnos még elég sokan windows csölátásban szenvednek.
  • Morden23
    Hát azért nem csak Win-re van driverprobléma.

Amúgy meg semmi köze az egésznek az opensource-hoz az én nézetem szerint. Nem azt akarom, hogy én belefejleszthessek a driverbe (vagy Józsi a másik irodából belefejleszthessen), hanem hogy a megvásárolt hardware-elem a kiadott driverrel működjön, ahol meg nincsen driver (és a léte indokolt), ott igyekezzenek.

Opensource-nál hiába javíthatja bárki a hibát, ha az nem jut el hozzám, a felhasználóhoz (gondolom, azt nem várod el, hogy mindenki magának javítgasson/csináljon drivert).
  • turul16
    OpenSourcos körökben erre csak egy megoldást ismernek, legyen nyílt a driver kódja, és így a kernel fejlesztők (jelen esetben MS) vagy bárki javíhatja a hibát, nem csak a HW vendor.
  • WinfIlka
    Ugy ertettem persze, hogy az Intelnek es Dellnek nincs megfelelo hardvere (az hogy "csak" a driver nem jo, nem vigasztal, mert tekintve, hogy a Windows "az oprendszer", az ehhez keszult meghajtoprogram nelkul a hardver csak porfogo).
  • Morden23
    "Akinek nincs megfelelo hardvere hozza, persze probalkozhat regebbi, elavultabb oprendszerrel, nyilvan van ami csak Windows98-cal működik."

Teljesen igazad van amúgy, de nem egészen erre gondoltam. Drivertekintetben mindig sok probléma volt a minőséggel (Terratec 5.1/7.1 hangkártyák gépfagyasztása, nyomtatót fel nem ismerő driverpack-ek, a Panasonic remekbeszabott XP cd-je, ami után a Premiere nem látja az amúgy kifogástalan kamerát stb.)... és ez nem Vista-exclusive dolog, tényleg vannak alapvető minőségbeli problémák (a fenti példáim egytől egyig XP-re értendőek).

Talán nem ártana minőségi drivereket csinálni. Állítom, hogy fele ennyi "elszállt az OPrendszerem", meg "akad egymással X és Y hardware" hiba nem lenne.
  • WinfIlka
    Talan azert vannak ezek, mert a '95 ota egy Windows sem volt ennyire uj, nem tartalmazott ennyi innovativ fejlesztest. A hardvergyartoknak valamiert nehezukre esik raallni (a szoftvergyartoknak nem annyira, persze nehany regebbi program nehezkesen vagy eppen sehogy sem mukodik). Akinek nincs megfelelo hardvere hozza, persze probalkozhat regebbi, elavultabb oprendszerrel, nyilvan van ami csak Windows98-cal működik. Egy szó mint száz, az XP ideje lejart.
  • asysoft
    Akkor félreértettelek. Egyébként egyetértünk, a Vistával kapcsolatos problémák döntő többségét a driverek hiánya illetve "minősége" okozza...
  • Morden23
    "Morden23: nekem HP notebookom van (nx7400), és mindenhez van driver (BT-hoz is). "

Nem notebookra, hanem printerre gondoltam. Bár már szinte mindet be lehet üzemelni Vista alatt is, teljeskörű driver még kevéshez van (ami már azért is nagyon gázos, mert nem 2007. január 30-án kellett volna elkezdeni lihegve drivert fejlesztgetni... és ez nem csak a HP-ra vonatkozik, a Creative, a Terratec, az Nvidia is megérdemelné a körmöst, meg gondolom még nem kevesen).

Amire ezzel utalni akartam, hogy (eddigi saját tapasztalatok + olvasottak alapján) a Vista legnagyobb baja az, hogy bétaállapotú driverekkel dobálózik egy rakat gyártó. Persze a poén az az egészben, hogy ez tényleg nem az MS hibája.
  • asysoft
    ostroml: nem tudom, én csak 2 olyan alkalmazással találkoztam, amit egyszer rendszergazdaként kellett futtatni, olyannal egyel sem, ami mindig megkövetelné magának. Egyébként bátor vagy, ha céges környezetben adminisztrátorként használhatják a felhasználóid a gépet...:)
    Dinosaur: semmi gond nincs vele.
    Gerygrey: kivetted a pipát a "monitor által nem ismert üzemmódok elrejtése" mellől? Néhány embernél valamiért nem megy. Nforce driver alapján meg ne vonj le messzemenő következtetéseket:)
    kvp: Macbookban illetve (inteles) Mac miniben is GMA950es van.
    Morden23: nekem HP notebookom van (nx7400), és mindenhez van driver (BT-hoz is).
  • Morden23
    Tartok tőle, hogy ez valami Nvidia dolog.

Nálam is widescreen van, meg ATi videokártya. Alap Vista driverekkel is jól működött, most már új ATI driver van fenn, azzal sincsen semmi baj.

Más kérdés, hogy ami megy a Vista driverek körül, az köznevetség tárgya lehetne már, főleg, hogy nem éppen himihumi noname hardware-ekről beszélek, hanem mondjuk a HP-ról.

(Besz*rás, hogy bizonyos cuccok tökéletesen működnek [pl. egy szimpla gagyi bluetooth adapter és társai], de a megacégek képtelenek normális drivereket kiadni a kezeik közül...)
  • kvp
    A vista folyamatosan renderel aero alatt, mig a macosx csak akkor ha valtozik valami a kepernyon. Az elso megoldas 100%-ra jaratja a videokartyat magas frame rate-el a masik csak akkor hajtja ha van miert. Fontos meg hogy mig az apple gepek jo reszeben van rendes videokartya, addig az atlag laptopok jo resze csak integralt vezerlovel rendelkezik ahol a cpu szamol szinte mindent.
  • Gerygrey
    Én meg azt nem értem, hogy a két hete vett "certified for Windows Vista" wide TFT monitorom Vista Certified driverének felpakolása után miért nem lehet kiválasztani az 1440*900-as felbontást. 800*600 - 1024*768 van, utána valami 1100*700 körüli, a következő opció pedig az 1920*1080 vagy valami hasonló. Még 1680*1050 sincs... XP alatt tökéletesen megy a monitor, rögtön be tudtam rakni natív felbontásba. A hálókártyát (nvidia nforce 570 integrált) is felismeri de a net nem megy vele, próbáltam drivert frissíteni, nvidia oldalán volt vista certified, de azzal se jó. XP alatt ez is tökéletesen működik, nem egy kiforrott dolog még ez a Vista, kénytelen voltam visszatenni az XP-t.

Belegondolni is rossz, hogy komplett gépeket már árulnak Vistával, mit csinál az akinek nincs kéznél egy XP telepítő CD és nem megy az újonnan vett vason a net vagy bármi más. Nem kéne így kapkodni, egyelőre még bőven jó az XP mindenre...
  • Dinosaur
    GMA950-es VGA-val futtatsz Vistát notebookon? Az elég erős...