22709
nincs egy normális lány, aki nem csak külsőleg hanem belsőleg is kibírható
  • salsoul
    A szabad akarata az embernek ott van, ahol Ádámnak és Évának is volt, és ahol Kainnak is, és ahol az egész héberségnek.

Talán pontosabb lenne a szabad választás szó. De még pontosabb az egy vezéreszme alapján való választás; egy vezéreszmének, célnak megfelelő választás.
  • clio1616v
    de a kiváltó okot nem te hozod létre, akkor miért lenne szabad akaratod?

jó kérdés salsoultól, mitől szabad az akarat? mit jelent ez, hogy szabad?
    mitől mentes? mi nincs benne?
  • Bandee28
    Különbség van a között hogy külső hatásra cselekszem vagy belülről fakadóan cselekszem.Ha belülről és az a természetemből fakad akkor azt mondhatom hogy teljes mértékben az én akaratom .
  • clio1616v
    igen, ez különböztet meg a labdától, hogy te érzékeled a környezetedet és tudsz róla, hogy érzékelsz :)

de ugyanúgy nem tudsz semmit magadtól tenni, látszólag magadtól elindulsz felkelsz az ágyadból és elmész sétálni, de mindezt a környezeted teszi veled

a labda ahogy kigurul a gyártósorról önálló életre kel, helyet változtat és a végén kudurran :)

egy ember is létrejön és önálló életre kel, hat rá a környezete, az vissza reagál, de előre mag van határozva ki hova jut el a végén
  • Bandee28
    Nem befolyásolt a csúnya kígyó, hogy rágót egyek.
  • salsoul
    Clio te most kb kikötötted magad a szabad akarat kérdésének karójához, és mész körbe körbe ameddig teljesen rá nem tekeredsz.

Ha a kérdést szó szerint vesszük akkor szabad akarat nem létezik mert mit is jelent ez? A szabadság azt is jelenteni, hogy szabad vagyok minden elfogultságtól, érdektől, motivációtól, indíttatástól, preferenciától, relevanciától stb. De ha mindezektől szabad vagyok, akkor érdektelen vagyok, érdektelen a választás és kitörölhetem vele a seggem. Ott leszek, választanom kell, és pont teljes a szabadság miatt választásképtelen leszek.
  • chhaya #21782
    Nyilván nem, még ha nem is tudom pontosan az okát.
    Viszont nem is tartom a szabad akaratot megszüntető dolognak a kiváltó okokat. :)
  • Bandee28
    Ez a lényeg bazzeeee, ha a természetem határozza meg hogy én ma rágot fogok venni akkor az én vagyok nem egy másik személy, hanem én.Érted? Ha a természetem, a lényem az az én saját akaratom .
  • clio1616v
    mondj egy olyan tettedet, ami szabad akaratodból történt, minden előkövetelmény nélkül

csináltál-e bármit ok nélkül?
  • chhaya #21779
    Oké, azt hiszem ezt eléggé kibeszéltük, innen nem fogunk továbbjutni. :)
  • clio1616v
    nem az a kérdés, hogy megakadályoz, hanem hogy kiváltotta valami azt, hogy te felkeltél és rágót vettél - ettől nem szabad, ha valami meghatározza mit csinálj az már nem szabad akaratból történik
  • clio1616v
    ismered a bibliai sztorit Ádámról és Éváról?

na ők kaptak elvileg szabad akaratot, ha jól emlékszek

az Éva úgy döntött, hogy a tilos fáról is eszik - oka volt, hogy evett, mert a kígyó vonzóvá tette a tiltott fa almáját a számára
  • Bandee28
    Nem értem hogy a szabad akarathoz miért kötitek hogy legyen választási lehetőség.Nem kell választani ahhoz hogy legyen szabad akaratom.Az is az én szabad akaratomból történik hogy ma felkeltem reggel és akartam magamnak egy rágot.Ki akadályozna meg ebben?
  • chhaya #21775
    Frászt. Eszerint a labdának van szabad akarata (mert nem tudod, merre megy), neked pedig nincs a rágóválasztásnál. :D
  • clio1616v
    más szóval nem tudod az okokat
  • clio1616v
    véletlenszerű az azt jelenti, hogy nem tudtál róla :)
  • chhaya #21772
    Viszont... szóval szerinted ha van ok, akkor az nem szabad akarat.
    Ezek szerint a szabad akarathoz nem szabad, hogy oka legyen valaminek.
    De ha valaminek nincs oka, akkor az véletlenszerű.
    A véletlenszerű pedig jelenthet szabadságot, de akaratot semmiképp.
    Szóval hogyisvanez?!
  • clio1616v
    ennyi erővel a labda sem kényszerű elrepülni, ha belerúgok, de mégis :)

úgy döntött szabad akaratából, ejj ha már vette a fáradságot, akkor csak elrepülök, nem okozok csalódást a focistának
  • clio1616v
    jót akartál, hol a szabad akarat :)
  • Bandee28
    Bazmeg a második sornál elvesztettem a fonalat.
  • clio1616v
    ha mindennek van oka, akkor a szabad akaratodnak is :) így az ok ismeretében máris nem szabad, hanem meghatározott
  • chhaya #21767
    Általános fórumhiba, ne fáraszd magad :D
  • salsoul
    Szar az egész.
  • clio1616v
    én amikor a rágót veszem, akkor megnézem a választékot, megnézem az adott készletet, ami elérhető rágókat mutatja

utána a korábbi tapasztalatom szerint át gondolom, milyen tapasztalataim voltak az adott ízekkel, a különböző méretű, alakú rágókkal

utána megnézem az árát, a kiszerelést és kiválasztok egy olyan ízt, amit a jelnlegi állapotomban úgy gondolok, hogy holnap is szívesen élvezném - ha van új, akkor elgondolkodok, hogy mivel nem ismerem, akkor jók e a tapasztalataim az új dolgokkal vagy más ételben szeretem-e ezt az ízt...

és így tovább, ragozhatnám, de amit leírtam és amire döntésemet alapozom, az mind a régi tapasztalatom vagy élményem szerint történik, tehát előre meghatározott és ha mindet ismerném, akkor tudnám mit fogsz választani és te csak azért tudod, hogy mit választasz, mert csak te ismersz mindent :)
  • chhaya #21764
    Nem ezt akartam kinyögni én is, pedig nem is olvastam még Nietzschét?! Hát mindjárt vállon veregetem magam!
  • salsoul
    Ez valahogy hibás lett, teszek még egy próbát, hátha most:

"A determinizmus legyőzéséhez. Abból, hogy valami valamiből szabályszerűen és kiszámíthatóan következik, még nem adódik az, hogy szükségképpen következik. Valamely erőkvantumot nem tesz „nem szabad akarattá” a tény, hogy minden meghatározott esetben egyfajta és azonos módon viselkedik. A „mechanikus szükségszerűség” nem tényálladék: mi magyaráztuk bele a történésbe. Mi magyaráztuk a történés megfogalmazhatóságát a történés fölött uralkodó szükségszerűség folyományaként. De abból, hogy valami meghatározottat teszek, még semmiképpen sem következik, hogy éppen ezt kényszerülök tenni. A kényszer a dolgokban nem mutatható ki: a szabály azt bizonyítja csupán, hogy egy és ugyanazon történés nem egyszersmind más történés is. Csak miután mi szubjektumot, alanyt, „cselekvőt” magyaráztuk bele a dolgokba, keletkezett az a látszat, amely szerint minden történés a szubjektumra gyakorolt kényszer következménye – Ám ki gyakorolja e kényszert? Megint csak a „cselekvő”. Ok és okozat veszedelmes fogalmak – mindaddig, amíg valamire gondolunk, ami okoz, és valamire gondolunk, amire okozati hatást gyakorol." /Nietzsche/
  • Bandee28
    Rakjuk már tisztába hogy mit jelent ez a kiba...t szabad akarat.
    Nekem azt jelenti hogy ha valamit meg akarok tenni akkor abban nem akadályozhat meg senki. Ha ezt nézzük akkor igenis létezik.
  • salsoul
    "A determinizmus legyőzéséhez. Abból, hogy valami valamiből szabályszerűen és kiszámíthatóan következik, még nem adódik az, hogy szükségképpen következik. Valamely erőkvantumot nem tesz „nem szabad akarattá” a tény, hogy minden meghatározott esetben egyfajta és azonos módon viselkedik. A „mechanikus szükségszerűség” nem tényálladék: mi magyaráztuk bele a történésbe. Mi magyaráztuk a történés megfogalmazhatóságát a történés fölött uralkodó szükségszerűség folyományaként. De abból, hogy valami meghatározottat teszek, még semmiképpen sem következik, hogy éppen ezt kényszerülök tenni. A kényszer a dolgokban nem mutatható ki: a szabály azt bizonyítja csupán, hogy egy és ugyanazon történés nem egyszersmind más történés is. Csak miután mi szubjektumot, alanyt, „cselekvőt” magyaráztuk bele a dolgokba, keletkezett az a látszat, amely szerint minden történés a szubjektumra gyakorolt kényszer következménye – Ám ki gyakorolja e kényszert? Megint csak a „cselekvő”. Ok és okozat veszedelmes fogalmak – mindaddig, amíg valamire gondolunk, ami okoz, és valamire gondolunk, amire okozati hatást gyakorol." /Nietzsche/
  • chhaya #21760
    Ha te a döntést kiváltó okokat a szabad akarat nemlétének bizonyítékának tekinted, akkor hiába mondanék akármit is. :)
    Mindennek megvan a maga oka, minden és mindenki kölcsönhatásban van egymással. Ettől viszont nem hiszem, hogy elveszik a választási lehetőség.
  • Fresh Duke
    Ma szabad akaratomból választottam ki, hogy milyen rágót vegyek.
  • clio1616v
    mondj egy példát amikor szabad akaratodból tettél valamit
  • chhaya #21757
    Én pedig maradon annál a verziónál, hogy létezik szabad akarat, de bizonyos korlátokon belül. :)
  • Bandee28
    Ha a magyar válogatottból indulunk ki akkor igazad van.
  • clio1616v
    én most abban az illúzióban élek, hogy nem tudom, hogy létezik-e a szabad akarat
  • clio1616v
    nem kevés próbálkozás és gyakorlás kell, hogy valaki kiszámítsa és még így sem mindig oda megy ahova "akarják" :)

pláne nem tudja megmondani chhaya a barátnője labdájának érkezési helyét, aki most rúg először labdába :)
  • salsoul
    ahhoz képest amit nem tudunk, semmit sem tudunk
    abban az illúzióban élni, hogy a szabad akarat nem létezik, szintén hibás dolog
  • clio1616v
    aki ki tudja zárni a gondolatainak a szárnyalását, az nem lesz rabja a múltnak vagy a jövőnek, hanem a jelenben lesz elégedett

a félelem, az egy jövőbeni dologtól van mindig és a múltbeli tapasztalatra alapul - ha nem gondolkodunk, hanem a jelen érzeteinkre figyelünk oda, akkor nincs depresszió

ez úgy merült fel bennem, hogy kitöltöttem egy kérdőívet, ami arról szólt, hogy kiderítse a kérdező, hogy van-e összefüggés a jelentudatosság és a rövidtávú memória között
  • Bandee28
    Ha az emberek nem tudnák kiszámítani hogy hová megy a labda hogyha belerugnak akkor nem nagyon lennének focimecsek izomagy :).
  • clio1616v
    a semmit az azért túlzás, de így van kb. nagyon keveset tudunk - hibás lenne abban az illúzióban élni, hogy szabad akarat létezik
  • salsoul
    Véleményem szerint ezt legfeljebb egy-egy pillanatra lehet megvalósítani. S aztán az figyelem máris automatikusan más relevánsabb ingerek és képzetek felé fordul. Persze felettébb üdvös lehet, ha az ember szüneteket tart a napi rutinban és végez ilyen gyakorlatokat.