22709
nincs egy normális lány, aki nem csak külsőleg hanem belsőleg is kibírható
-
Bandee28 #21828 HA azt mondom hogy nem tudok most jelenleg dönteni, akkor az egy szabad akarat? -
clio1616v #21827 csak gondolj bele -
clio1616v #21826 ez így van, ezért ennyire becsapós ez az illúzió dolog
"Ha a lélek működését nem határozzák meg szabályok, akkor a lélek csak véletlenszerűen működhet. Másrészt viszont, ha a lélek működése szabályszerű, nem lehet szabad akaratod. Programozva vagy. Nincs köztes megoldás; az életed vagy véletlenszerű, vagy előre meghatározott." -
#21825 Igen, habár még fel se bontottam. :D
Az ízük nem volt azonos, szóval igen. De ez csak egy nagyon lesarkított példa volt. -
#21824 Eszembe jutott erről egy régi sztori.
Egy filozófus rabszolgája egyszer rossz fát tett a tűzre, és ezért korbácsolás járt.
Megszólal a rabszolga:
- De nem tehetek róla, úgy volt determinálva, hogy rossz fát tegyek a tűzre, ne büntess hát korbáccsal.
Mira a filozófus:
- nem tehetek róla, az is determinálva van, hogy korbáccsal térítselek jobb belátásra
-
Bandee28 #21823 Ha tényleg így van ahogy mondod és sok ember osztaná a baromságod, például döntőbírók akkor nem lenne a rosz cselekedetnek sem következménye.Mi lenne itt a Földön bakke. -
clio1616v #21822 biztos vagy benne, hogy jól döntöttél és a másik rágó nem lett volna jobb? -
clio1616v #21821 döntésnek minősül e egyáltalán, az ha két azonos dolog közül kell választani? -
clio1616v #21820 elégedett vagy a döntéseddel? -
#21819 Ugyanolyan messze voltak, ugyanolyan dobozban, ugyanannyi darab, hála a periférikus látásomnak egyszerre láttam meg őket, így teljesen szabad akaratomból választottam ki.
Köszönöm. -
clio1616v #21818 így van, mivel nincs szabad akaratod felelősséged sincs
ettől még az illúziót megtarthatod, értékítéleted szerint
-
#21817 Ez a történteknek CSAK EGY EMBERI ÉRTELMEZÉSE.
Sok hülye félreértelmezés van. -
clio1616v #21816 ha két teljesen megegyező termékkel találkozol, akkor azt választod, amelyik közelebb van hozzád vagy amelyire ránézel, vagy amelyiket könnyebben ki tudod venni a tartó dobozából esetleg sorsot húzol, tehát a döntésednek nem sok tétje van ilyenkor használhatod a szabad akaratot, ilyenkor gyakorlatilag semmi értelme a döntésednek
gratulálok, hogy volt egy szabad akarat közeli döntésélményed -
#21815 Azok mondanak ilyeneket, akik nem akarják vállalni a tetteikért a felelősséget. -
clio1616v #21814 nem bújhatsz ki a szabad akarat illúziójából, azzal a céllal, hogy ez előre meg volt írva - te nem tehetsz semmiről, meg kell játszanod, hogy te tetted és vállalnod kell a tetteidért a felelősséget -
#21813 "tehát ok nélkül választasz vásárláskor"
Ha van 2 ugyanolyan hasznos és szükséges termék, melyeknek az áruk is megegyezik, akkor milyen szempont alapján válasszak?
"akár nincs is rá szükséged, csak úgy agyatlanul, meggondolatlanul minden előzmény nélkül odasétálsz a pulthoz"
Ezt nem tudom miből szűrted le.
"fizetni fizetsz érte?, vagy a végén egy darabot azért elrágsz belőle? esetleg nincs vele valami célod?"
Nem mindenki cigány, ne magadból indulj ki.
A többi meg teljesen független attól, amit kérdeztem. -
clio1616v #21812 a beletörődés nem egyenlő a szabad akarat nélküliséggel, a beletörődés az pont a szabad akarat lenne maga, amikor elfogadod, hogy veled más nem tud történni és nem hagyod, hogy a környezeted hatásait lereagáld és az történjen ami előre mag van határozva -
Bandee28 #21811 "Elkerülhetetlen volt. Ha jó a cselekedet, nem követelhetek elismerést, ha pedig rossz, vissza kell utasítanom a megrovást."
Megnézném a főnököm arcát ha ledorgálna valami hibámért és előállnék ekkora marhasággal. Aztmondom neki hogy főnök hiszen ez előre meg volt írva, nembaj nemkérek fizetésemelést. -
clio1616v #21810 tehát ok nélkül választasz vásárláskor, akár nincs is rá szükséged, csak úgy agyatlanul, meggondolatlanul minden előzmény nélkül odasétálsz a pulthoz
fizetni fizetsz érte?, vagy a végén egy darabot azért elrágsz belőle? esetleg nincs vele valami célod?
amivel célod van az már nem szabad akaratból vetted, mert a célhoz kell egy célt kiváltó megelőző igényednek is lenni
az igényedet, meg nem akkor fogalmazod meg mindentől függetlenül, hanem sok apró előzménynek kellett megelőznie, hogy igényt támaszthass
egy gyerek aki soha nem hallott még a télapóról, az nem fogja a csizmáját kitenni az ablakba, azért hogy ajándékot vár bele ;) -
Bandee28 #21809 Mindegy, értem hogy mit akarsz mondani, de a lehetőség akkor is adott hogy a dolgokon változtasson az ember, nem kell beletörődni a "sorsába". -
clio1616v #21808 találtam egy ilyet, ami egész jól összegzi
Az az illúzió, hogy az embernek szabad akarata van, annyira belénk rögződött, hogy én is hajlandó vagyok elfogadni. Úgy viselkedem, mintha szabad, önálló lény volnék. De egy-egy cselekedetem után tisztán áll előttem: a világegyetem minden ereje és hatalma az örökkévalóság kezdete óta azért működik, hogy én ezt a cselekedetet véghezvigyem; és nekem egyáltalán nem áll módomban megakadályozni. Elkerülhetetlen volt. Ha jó a cselekedet, nem követelhetek elismerést, ha pedig rossz, vissza kell utasítanom a megrovást. -
#21807 Van több, amely ugyanúgy megfelel minden kritériumnak. Szabad akaratomból választom ki, hogy a kettő közül melyik legyen. -
Bandee28 #21806 Nem azt kérdeztem hogy tudok ellene tenni vagy nem, hanem hogy akarok e ellene egyaltalán tenni.Lehet ösztönösen is jól cselekedni.És lehet hogy én ezt is akarom. -
#21805 Ez nem fekete-fehér kérdés. -
#21804 szerintem ő tud, az hogy te nem ... :D -
clio1616v #21803 vannak ezek a mondatok
Te akartad...
Csak rajtad múlik...
Szabadon dönthetsz a sorsodról...
Ezek számomra mind igaztalanok :) -
clio1616v #21802 így van, nem tudsz ellene tenni -
#21801 ezzel a szabad akarat illúziója dologgal vigyázz mert egy értelmetlen végtelen ciklusba fogsz kerülni -
clio1616v #21800 ahogy a nőkhöz kell a kompromisszum úgy szabad akarat sincs :)
szabad akarat az lenne, ha nem kellene a nők hülyeségét elviselni ahhoz, hogy a párommal élhessek :) -
Bandee28 #21799 Szóval az ösztön nem egyeztethető össze a szabadakarattal? Ha az ösztön életbe lép azt nem akarjuk? -
clio1616v #21798 ezzel szerintem csak egy jó sztorik akart kreálni az írója, hogy nem az isten hibájából ették meg a tiltott gyümölcsöt :)
áthárított a felelősséget az Évára, mert ugye ő mégiscsak egy nő -
#21797 clio ebben a kérdésben pro kontra minden bizonyítható -
#21796 Azt hiszem ellentmondásban vagy, mert mielőtt a fáról ettek döntöttek szabadon ;) Hogy mit tudtak meg a gyümölcs elfogyasztása után - ami nem alma volt - arról a rabbinikus irodalommal kell konzultálni. -
clio1616v #21795 a rutinhoz megszokáshoz tudod mi kell nagyon hasonló környezeti hatások, akkor cselekszünk rutinszerűen, ha hasonló körülményekkel találkozunk
tehát ezzel is az bizonyítható, hogy a szabad akarat illúziója akkor áll fenn, ha a megszokottól eltérő a környezetünk ránkhatása -
#21794 Talán ha Laplace démonok lennénk. De nem vagyunk azok.
Így ez az egész csak hipotézis ami vagy úgy van vagy nincs.
Az ellenőrzésére nincs mód.
S egyébként is annyiban tudható előre, amennyiben az illető rutinból, megszokásból cselekszik. -
clio1616v #21793 ezaz, az ösztönök és a reflexek öntudatlan mozgásformák, amire az újszülötteknek azért van szükségük hogy túléljenek, amíg nincsen tapasztalatunk
fokóreflex szopóreflex.... stb -
clio1616v #21792 mi lett volna, ha éva nem eszi meg az almát? öntudatlan idióta lett volna mind a kettő, aki csak bolyong a paradicsomban :D szabad akarat nélkül isten játékszereként
a szabad akarat nem más tehát, mint az ember öntudatra ébredése és azt hisszük, hogy mi tehetünk bármit is szabadon :)
pedig ez csak egy illúzió -
Bandee28 #21791 A ujszülött kiszsiráf, közvetlen miután kibujt az anyjából, pár óra mulva lábra tud állni.Mi a faszé, senki nem mondta neki, egyszerüen csak ösztönből, belülről fakad. -
#21790 Választás miből?
A szóba jöhető opciókból, alternatívákból. -
clio1616v #21789 így van éppen ezért mondom, hogy az akarat nem lehet szabad, hanem igenis meghatározott - előre tudható