Ritka rendes lányt találni
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
utána a korábbi tapasztalatom szerint át gondolom, milyen tapasztalataim voltak az adott ízekkel, a különbözõ méretû, alakú rágókkal
utána megnézem az árát, a kiszerelést és kiválasztok egy olyan ízt, amit a jelnlegi állapotomban úgy gondolok, hogy holnap is szívesen élvezném - ha van új, akkor elgondolkodok, hogy mivel nem ismerem, akkor jók e a tapasztalataim az új dolgokkal vagy más ételben szeretem-e ezt az ízt...
és így tovább, ragozhatnám, de amit leírtam és amire döntésemet alapozom, az mind a régi tapasztalatom vagy élményem szerint történik, tehát elõre meghatározott és ha mindet ismerném, akkor tudnám mit fogsz választani és te csak azért tudod, hogy mit választasz, mert csak te ismersz mindent 😊
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly
"A determinizmus legyõzéséhez. Abból, hogy valami valamibõl szabályszerûen és kiszámíthatóan következik, még nem adódik az, hogy szükségképpen következik. Valamely erõkvantumot nem tesz „nem szabad akarattá” a tény, hogy minden meghatározott esetben egyfajta és azonos módon viselkedik. A „mechanikus szükségszerûség” nem tényálladék: mi magyaráztuk bele a történésbe. Mi magyaráztuk a történés megfogalmazhatóságát a történés fölött uralkodó szükségszerûség folyományaként. De abból, hogy valami meghatározottat teszek, még semmiképpen sem következik, hogy éppen ezt kényszerülök tenni. A kényszer a dolgokban nem mutatható ki: a szabály azt bizonyítja csupán, hogy egy és ugyanazon történés nem egyszersmind más történés is. Csak miután mi szubjektumot, alanyt, „cselekvõt” magyaráztuk bele a dolgokba, keletkezett az a látszat, amely szerint minden történés a szubjektumra gyakorolt kényszer következménye – Ám ki gyakorolja e kényszert? Megint csak a „cselekvõ”. Ok és okozat veszedelmes fogalmak – mindaddig, amíg valamire gondolunk, ami okoz, és valamire gondolunk, amire okozati hatást gyakorol." /Nietzsche/
Nekem azt jelenti hogy ha valamit meg akarok tenni akkor abban nem akadályozhat meg senki. Ha ezt nézzük akkor igenis létezik.
Mindennek megvan a maga oka, minden és mindenki kölcsönhatásban van egymással. Ettõl viszont nem hiszem, hogy elveszik a választási lehetõség.
A heavy cost. I pay it gladly.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
pláne nem tudja megmondani chhaya a barátnõje labdájának érkezési helyét, aki most rúg elõször labdába 😊
abban az illúzióban élni, hogy a szabad akarat nem létezik, szintén hibás dolog
a félelem, az egy jövõbeni dologtól van mindig és a múltbeli tapasztalatra alapul - ha nem gondolkodunk, hanem a jelen érzeteinkre figyelünk oda, akkor nincs depresszió
ez úgy merült fel bennem, hogy kitöltöttem egy kérdõívet, ami arról szólt, hogy kiderítse a kérdezõ, hogy van-e összefüggés a jelentudatosság és a rövidtávú memória között
csak úgy ha ismered a hatásokat, amik hatnak rá - még úgy is nagyon nehéz, pedig ott lényegesen kevesebb hatás van mint egy olyan bonyolult rendszernél, mint az ember
a barátnõd belerúg a labdába; ki tudod számítani, hogy hova fog kerülni az a labda? mert nekem fogalmam nincs - azt sem mondhatom, hogy fél perc múlva egy barátnõd köré rajzolt 20 méteres körön belül lesz valahol, mert lehet, hogy egy teherautó platóján landol és viszi tovább magával
Attól, hogy téged ilyen vagy olyan hatás ér, még dönthetsz az ésszerûtõl / logikustól / megszokottól eltérõ módon. Akkor is, ha nem ismered a kiváltó hatás eredetét.
A ladba nem dönthet. Az ha feldobják, akkor le fog esni és vissza fog pattanni. A labdát ki lehet számítani, az embereket nem feltétlen.
a környezetünk véleménye, hatásai alapján döntünk
Például az ebédnél maradva, az új kollegád vegetáriánus.A környéken van 4 étterem, 2 csárda, 1 halászkert, meg egy Sandwich salátabár.Felsorolod a lehetõségeket.Melyiket fogja választani?Elõre el volt döntve a kérdés.Ha mégsem a szokásosat választja, annak volt valami oka, de így is elõre el volt döntve mér azt választotta.De akkor miért tétováznak néha az emberek?Meg aztán biztos volt már valaki úgy hogy másnapra meggondolta magát.Ez miért is van szerintetek?
röviden azt jelenti, ha valaki mindfulnessre hajlamos, akkor odafigyel a környezete rá gyakorolt hatásaira és ingerekre, egyszóval tudatosan van a jelenben - fújja a szél a hajam, libabõrös vagyok a zenétõl, esik az esõ az arcomra és végiggördül az arcomon egy csepp víz
a gondolatok nem vonják el a figyelmemet az érzetektõl
Hogy nyugodtan meghalhat-e ha már elérte a célját... Jó, ez vitatható. De a Kulcsosnak is megmondta az egyik ügynök, hogy most már felesleges lett (elérte a célját), törlõdjön. Bár tény, az egy program, nem ember.
van egy pöttyös labda, ami te megfigyelsz a játszótéren - az én elképzelésem szerint a pöttyös labda szabad akarattal nem rendelkezik
ezt a labdát a gyerekek dobálják, rugdossák, fújja a szél, vonzza a Föld, összekoszolja a sár - egyszóval hat rá a környezete - eddig semmi különleges
ha azonban te, mint megfigyelõ nem látod a labdára ható gyerekeket, szelet; azaz nem tudsz a labda mozgását megváltoztató okokról, akkor azt hiheted, hogy a labda szabad akarattal azt csinál, amit akar - lelassul elindul felpattan a földrõl, alakot változtat stb.
tehát azt mondom minél kiszámíthatatlanabb egy rendszer változása("viselkedése") annál inkább hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy magától csinálja, amit csinál
az emberrel is így van, tekintettel arra, hogy rendkívül összetett a mûködésünk és a kölcsönhatásaink száma a környezetünkkel nagyon kiszámíthatatlan, így elõre nem lehet megmondani, hogy ki hogy fog viselkedni, mert nem ismerünk minden kiváltó okot; így azt mondjuk nemes egyszerûséggel, hogy szabad akarattal cselekszünk, magunktól tesszük amit teszünk - holott, csak nem ismerünk minden kiváltó okot
Mindemellett ez elmúlt évezredek gondolkodói, filozófusai, tudósai a legkülönfélébb nézeteket alkották meg e kérdésrõl.
Az ábrahámi hagyomány azt mondja, hogy az ilyen jellegû kérdések isteni szándékból hozzáférhetetlenek az ember elméje számára. És megválaszolásukra direkt nem állnak döntõ tárgyi bizonyítékok rendelkezésre. Azt mondhatjuk, hogy itt az embernek aztán tényleg szabadon, mindentõl, minden bizonyítéktól függetlenül magának kell szabadon válaszolnia, és választania.
Az ember bárhogy is döntsön a lehetõségek közül a következményeket kell hogy jól megsaccolja.Ahhoz hogy jól megsaccoljuk a következményeket, mi kell? Ismeret, tudás, tények.Minél több áll rendelkezésünkre annál magabiztosabbak leszünk a döntésünk helyességét illetõen és annál jobban megtudjuk saccolni hogy mi lesz választásunk kimenetele.Ha ezeknek a birtokában vagy nincs szükség a hülye szerencsére se.
A tengeri gyümölcsnél maradva mit tudunk? Én azt tudom hogy nem kell megennem az egészet csak meg kell kostolnom. Következménye, max ha szar ize van visszaköpöm.Ennyi.
De ha jól rémlik, a filmben elhangzik az is, hogy az az értelme, hogy végrehajtsák a céljukat. Seraphnak a célja, hogy megvédje az Orákulumot, Neo célja, hogy megmentse a világot. (Épp ezért is halhatott meg a film végén, végtére elérte a célját.)
De aztán lehet rosszul gondolom, régen láttam már õket. Téli szünetre úgy is tervezek 1-2 film maratont, ez is köztük lesz. 😄
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Remélem így érthetõbb. <#idiota>#idiota>
két lehetõséged van:
- megkóstolod
- nem kóstolod meg
mi lehet az oka, hogy megkóstolod:
- éhes vagy és nincs más kaja
- kíváncsi vagy milyen íze van
- korábban már kóstoltál új dolgokat és ízlett, akkor ezt is kipróbálod
mi lehet az oka, hogy nem kóstolod meg:
- bár éhes vagy, de már hánytál vagy rosszul lettél új kajától, így inkább nem
- elveid vannak és ilyen kaját nem eszel semmilyen körülmények között
Tehát a döntésedet motiválhatja:
- félelem; félelembõl viszont lehet, hogy nem kóstolod meg, de az is lehet, hogy pont azért kóstolod meg, mert illik 😊
- bátorság
- kíváncsiság
El kell dönteni, mi az optimális megoldás. Ha nem teszel semmit minden marad úgy, plussz még az az érzés is hogy nem tettél semmit tehát mégnyomasztóbb a dolog, ha teszel valamit az be is jöhet, meg nem is.Ha megpróbáltad és nem jött be, legalább tudod hogy minden tõled telhetõt megtettél.Egyik esetben gyáva voltál, a másikban meg bátor. Melyik a jobb?
Persze ez az elmélet csak akkor igaz ha jó cél érdekében cselekszel és nem fejjel mész a falnak.
de ha átgondolom, akkor már más a helyzet
mindenkinek adódnak lehetõségek és hogy azokkal él-e az attól függ, hogy a félelmeit mennyire tudja kontrollálni, tud-e az adott helyzetben kockáztatni, meri vagy nem meri megtenni, mert a lehetõség + bevállalás = szerencse
Spoiler (katt a megjelenítéshez)