Ritka rendes lányt találni
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Az egyik igen nagy tudományú és a felvilágosultak közül való férfi, hallván a berdicsevi rabbi hírét, felkereste õt, hogy szokásához híven, vele is vitába bocsátkozzék és hitének igazságait tápláló elavult bizonyítékait porrá zúzza. Belépve a szobába megpillantotta a caddikot, amint könyvet tartva a kezében, mélyen elgondolkozva le-föl járkált, s ügyet sem vetett a belépõre. Aztán mégis megállt, és futólag rápillantva ennyit mondott: - Talán mégis igaz. - A tudós hiába szedte össze minden lelkierejét, remegni kezdett térde, olyan félelmetes volt a caddik látványa, és még félelmetesebb volt tõle hallani ezt az egyszerû mondatot. Lévi Jichák rabbi azonban teljes figyelmével fordult most feléje, és könnyedén így szólt hozzá: - Fiam, a Tóra nagyjai, akikkel vitába szálltál, rád pazarolták szavaikat, s te kinevetted õket, mihelyt távoztál tõlük. Nem tudták az Örökkévalót elébed rakni, és én sem vagyok képes erre. De mégis gondold meg, fiam, talán, talán mégis igaz mindaz. - A felvilágosult minden erejét összeszedte, hogy válaszolni tudjon, de ez a félelmetes "talán", amely mindegyre ott visszahangzott a fülében, megtörte minden ellenállását."
Másképp látjuk és ebbõl adódóan másképp éljük a világot.
Te úgy, én így. Ennyi.
Egy kérdést lenne érdemes megvizsgálnunk, hogy összességében Te érzed jobban magad a bõrödben, létedben, vagy én az enyémben.
Ezt pedig nem itt a fórumon tudnánk megvizsgálni.
Hogy nem állatok vagyunk, hanem emberek, azzal a résszel már szinte egyáltalán nem értek egyet. Már valószínûleg kiderült a hozzászólásaimból, hogy bár a buddhizmus életfilozófiája áll hozzám legközelebb, teljesen tudományosan gondolkodok, és minden mást elvetek már. Egy kicsit úgy tûnt, mintha ezt tényként írtad volna, remélem csak saját véleményt írtál. Mindenesetre, én nem hiszem, hogy szét lehetne választani a tudatot és a testet úgy, mint egy autót és a sofõrjét.
(ezt majd folytatom szerintem, csak el kell mennem :@)
Technikailag vagyunk csak fejlettebbek.
Az emberi kommunikáció pedig eleve kudarcra van ítélve, mert én a saját hátteremre építve mondom ki szavaimat, és te azokat a saját hátteredre építve fogod értelmezni, megérteni és fordítva.
Közben a két háttérnek köze nincs egymáshoz.
minden érintett
Mert mi történik, mikor szerelembe esnek az emberek? Miként kezdõdik a kapcsolat?
A jóképû fiatalember találkozik egy gyönyörû fiatal nõvel, és egy kicsit megismerkednek egymással, majd rájönnek, hogy a személyiségük "szinkronban" van. Mint jelent ez? A jóképû fiatalember úgy érzi, hogy ez a fiatal nõ majd gondoskodik az érzelmi szükségleteirõl, és ez a fiatal nõ a fiatalemberben érzelmi szükségleteinek kielégítõjét látja.
Ez tehát az a nagy "kémia" ami összehozza, végül akár házassághoz vezeti õket.
És figyeljük meg, hogy nincs motivációjuk.
Elsõdlegesen mindkettejüket saját szükségletük kielégítése érdekli. Jóllehet bizonyosan úgy érzik, hogy valóban egymásba szerelemesek, a tény az, hogy valójában mindketten önmagukba szerelmesek.
A szerelembe esés nem eredményez közös célokat és közös érdeklõdést, kapcsolatot. Ha valami történik a kapcsolatban, akkor nem történik más, mint az egyéni szükségletek kielégítésnek meghiúsulása, s a kapcsolat aláaknázása, széttépõdése.
Ha nincs közös motiváció, cél, elképzelés, álomkép, egy kapcsolatban akkor megette az egészet a fene. És nem segít sem kommunikáció, sem kompromisszum, sem semmi más.
Az ideális kapcsolat nem épül szerelemre, hanem épül tudatos kapcsolatvállalásra. És ettõl a pontól kezdve - és nem a szerelemtõl - lehet csak egy kapcsolatot közösön építeni, gondozni.
Figyelem! Nem azt mondtam, hogy a
Az alaptétel szerint férfi és nõ, ha találkoznak egymással, isteni dicsfény nyugszik közöttük, ha viszont nem, tûz emészti el õket.
É hiába minden kommunikáció, kompromisszum, és egyéb más
Szumma szummarum, a legrosszabb alap amivel egy kapcsolat rendelkezhet, az a szerelem. És az egyéni szükségletek.
Ami boldogság és harmónia részt illeti, amit leírsz az is egy nagyon is létezõ felállás. Kérdés, hogy britt tudósok ide vagy oda, eljutunk-e, eljuthatunk-e ezzel a gondolkodásmóddal a boldogsághoz, harmóniához, derûhöz, létörömhöz vagy legalább közelebb kerülhetünk-e hozzá, vagy csak jobban és jobban eltávolodunk tõle.
Akármilyen közel állunk is az állatokhoz, nem állatok vagyunk, hanem emberek. És nem állatokhoz hasonlítva, állatokból kiindulva kell magunkat megvizsgálni megérteni.
Nem csak majmok és jegesmedvék tudnak romantikusak lenni, és nevetni, hanem tudnak a pillangók is például.
Elgondolkodhatunk rajtuk, de mi akkor is emberek vagyunk, és saját törvényünk szerint élünk. Az embernek a biológia teste, olyan, mint az autója, ebben utazik. és ahogy az autó nem azonos a sofõrrel, úgy az ember biológiai <állati>állati> teste sem azonos az emberrel, aki benne utazik, aki azt vezeti. Ha a kormányt elengedjünk autónk kénye kedve szerint bitangol erre-arra...
Egyébként mint már sokszor írtam, a Talmud szerint, mindenki a maga által választott úton vezettetik, és ezen a ponton felmerül a kérdés, ennél ez állatos mentalitásnál is, hogy ez vajon a helyes abszolút út, vagy egy egyénileg választott út, melyen már a választó egyént, egyéneket vezetik.
És ha én is egy könyvet javasolhatnék akkor ez lenne az:
Eckhart Tolle: Új Föld - ebook itt
egy szép gesztus egy szép szándék kifejezése és nem csak párkapcsolatban használandó
erre az osztrákoknál töltött idõ alatt jöttem rá, neki van erre egy olyan szavuk, hogy berücksichtig... magyarul figyelmesség... õk ezt úgy magyarázták, hogy rück= hát mögé sichtig = nézõ
nem csak elõre kell nézni ahonnét számítasz valamire hanem oda is ahova normál esetbe nem néznél...
magyarul nem csak akkor éred el a céljaidat, ha a saját érdekeidet nézed, hanem mások érdekei figyelembevétele lehet hogy néha célravezetõbb és a tieiddel összeenyeztetve hatékonyabb
ide kapcsolódik szorosan a tolerancia, loyalitás és empátia
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Nekem úgy tûnik, ezekben a "fejlett" civilizációkban a kommunikáció - bár technikailag, retorikailag és még sok más szempontból lehet hogy fejlettebb - valahogy félresiklik az emberek között, ennek ugye millió oka lehet. Szóval kurvára nem érünk semmit azzal, hogy "civilizáltabbak" vagyunk, sõt, igazából nem is biztos, hogy azok vagyunk. A fejlõdésnek éppenhogy az emberek életét kéne megkönnyítenie, amely az élet bizonyos területein így is van.
De a legfontosabb, a szociális kapcsolatokat érintõ kérdésekben inkább jelent a fejlõdés hátrányt, mint elõnyt. Egyszerûen NEM ÉRTJÜK MEG EGYMÁST, éppen ezért a mi világunkban sokkal több a probléma, és a kommunikáció félresiklása a legtöbb szociális probléma oka.
Fasza gyerek vagy tomsolo! :D 5 büntipontot mikor írod be magadnak?
A negatív gondolkodás mód egyébként tényleg talán csak az embereknél fordul elõ, én szerintem ez is "tanulható" sajnos, talán a civilizáció természetellenes céljai, helytelen nevelések, igazságtalanságok hozzák ki. Természetben élõ népeknél valószínûleg nem nagyon találkoznánk negatív gondolkodásmóddal, és ilyen változatos érzelmi világgal sem.
Hiába, nagyon nehéz és összetett ez a téma, nehéz egyáltalán gondolatokban megfogalmazni - és egyértalán szétválasztani a dolgokat. Én is kíváncsi leszek a többi reakcióra 😄
nem is olyan régen már vitáztam itt talán clioval és bigapóval arról, hogy az ember nem ösztönbõl cselekszik, hanem van esze is és a saját döntései folyásolják be életének alakulását...egyetértek amúgy az ember biológiailag állat, de szellemileg pedig nem!!! és a szellemi tényezõk amik ennyire változatosak, az érzelmek és a gondolkodásmód...lényegében összefoglaltad a dolgokat kíváncsi lennék itt 1-2 másik reakcióra
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéb?l csúszott ki, mint valami szépséges medúza. De a bajnokok tudják, hogy az apjuk tökéb?l jöttek.
Már próbáltam korábban is leírni csak aztán nem volt idõm befejezni, de szerintem elõször is azon kellene elgondolkodni, hogy mi az hogy boldogság, harmónia, van-e értelme ezeknek és milyen körülmények alakítják ki ezt az érzést?
Biológiailag megközelítve logikus, az összes élõlény célja a kûzdelem az életbemaradásért és a szaporodásért. Mi emberek is akkor érezzük magunkat jól (akkor van meg a harmónia?) ha biztonságban érezzük magunkat, megvan a minndenapi folyadék és táplálék, és párt is találtunk. Ez egyben az én véleményem is, és én ehhez is tartom magam, kûzdelem (egészség megõrzése helyes táplálkozással, sportolás, stb.). A másik, biológiailag belénk van kódolva a társaság keresése, hiszen fejlõdésünk során (már a majmok is nagyon társasági lények) ez tett minket életképessé, sikeressé, a tudásunk fejlõdése. Tehát ez is hozzátartozik a biológiai kiegyensúlyozottsághoz (egyedül nem érezzük magunkat olyan jól).
Azonban kialakult a gondolkodásunk, ami miatt nem egyszerûsíthejük le ezt az egész kérdést, hogy meg van a harmóniai (biológiailag minden szükséglet). Tudunk pozitívan, és negatívan is gondolkodni. Elmondhatjuk, hogy a legtöbb minden az agyban dõl el. Lehetünk vidámak, szomorúak (ezek is levezethetõk alapvetõ érzelmekre persze), állhatunk pozitívan és vidáman az élet kihívásaihoz, és állhatunk negatívan is.
Nah én szerintem ez adja a harmónia mellett a boldogságot, a pozitív és vidám hozzáállás. Ahhoz hogy ezt meg tudjuk tartani, viszont szükségesek a biológiai feltételek, így egy nõ is (nõknek meg férfi természetesen), akihez nem csak testi vonzódás köt, hanem egy jó kapcsolat - ami tökéletes persze úgy sem lesz, de megéri pozitívan hozzáállni és azt a célt kitûzni, hogy minél jobb legyen. Idõvel az ember szerintem úgyis rájön erre - fõleg ha megtalálja a megfelelõ, vagyis "normális" lányt - igaz lehet, hogy csak közel 40 évesen (ahogy erre példa is van nem egy rokonaim között is).
Az én tanácsom egyébként mindenkinek az, hogy a buddhizmus tanításaival ismerkedjen meg - nem hiszem hogy szó szerint kellene követni õket, de rengeteg olyat tanítanak, amik megtaníthatnak a minél boldogabb életre.
Ezekbe a gondolatokba kicsit belekavarodtam, remélem azért érthetõ lesz.
Javaslom egyébként különösen Herman Hesse: Sziddhárta címû mûvét (nekem megvan hangoskönyvben is ha kell esetleg valakinek).
ez a se veled sem nélküled kapcsolat fõleg a nagyon ellentétes embereknél lehetséges, akik egyéniségek és általában hangulat emberek, ami a szívülön az a szájukon is...
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéb?l csúszott ki, mint valami szépséges medúza. De a bajnokok tudják, hogy az apjuk tökéb?l jöttek.
Viszont mindezek tükrében a se veled se nélküled kapcsolatok valószínûleg nem szerelemre vagy megértésre épülnek, ebben igazad van. Inkább idõre, múltbeli eseményekre, melyek egykor sokat jelentettek, és a jelenben is tovább élnek, bár nyilván nem teljesen olyan formában, mint régen. Anyagi érdek is köthet össze két embert vagy egy családot természetesen.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
pont annyira szar lenne nélküle fizikailag mint a milyen rossz vele érzelmileg
általában a sevele az arról szól, hogy nem tudod elviselni azt ahogy bánik veled, a senélküle meg anyagi kötõdés
Én a részemrõl persze nem kérnék belõle.
fotográfik kolomp edisön :D
Én nem teszek úgy, mintha az emberiség barátja volnék.
egyébként el kell billenteni valamelyik irányba
Én nem teszek úgy, mintha az emberiség barátja volnék.
you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly
ahogy mondod
Egyébként megjegyzem, hogy még mindig nem javasoltál semmit ami alapban ennyi, vagy több mindentõl független életörömöt, derût ad mint az én "beképzelményem".
az életörömöt és a derût, azt amit mindenki annyira sóvárog
csúcs, mi?
és nem csak a négyfejû sárkányt, hanem rendes lányokat, sõt nem csak lányokat, nõket is, sõt nem csak nõket, királynõket is és még ha tudnád miminden csodás dolgot
remekül érzem magam, jobban mint valaha
megmondanád, hogy miért térjek le errõl?
és amire rátérhetek az mi az, és mit kínál?
de ha hagyod az a te hibád
errõl a rögzült elmeállapotodról pedig elég nehéz lesz letérni
érdekes elképzeléseid vannak...
az enyémben másképp van
az én életemben nem kell sem ilyen, sem olyan kompromisszum
az én agyam utasításkészletébõl a kompromisszum utasítás hiányzik
nem tud vele mit kezdeni, és nem tud vele mûveleteket végezni
és nem is hiányzik
én nem alkuszok meg, nem engedek elképzeléseimbõl, nem engedek magamból, nem ígérgetek senkinek semmit, és nincs arra szükségem, hogy bárki bármit ígérgessen nekem sat, szóval sincsen szükségem arra, hogy valaki akár milyen értelemben kompromisszumot kössön velem akár mi is a következmény
és ha szerinted ettõl szar lesz az én életem, vagy nõ nélkül maradok akkor igen, akkor igen, én ezt a szerintedi szart akarom, aztán majd az életem rád-cáfol, mint ahogy sok okosságodat megcáfolta már AZ ÉN ÉLETEMBEN
neked egy olyan életet dobott a gép amiben kompromisszumokat kell kötnöd, hogy boldogan élhess, nekem egy olyat dobott amiben semmilyen kompromisszumra nincsen szükség, még csak a fogalomra sem, hogy boldogan éljek saját magam egymagammal, vagy az emberek közt az emberekkel, vagy a barátaimmal és barátnõimmel
én ilyen kiválasztott vagyok, Allah kitüntetett kegyeltje
Allah pedig mindenek felett hatalmas, minden dolgok tudója, azt tesz amit akar, csak azt mondja valaminek, hogy legyél, és az van
szóval nem tudok mást csinálni a kérdéssel mint a hajamra kenni, nagy ívben letojni sat.
de ne érts félre, te csak nyugodtan köss kompromisszumokat ahogy csak akarsz, abban az értelemben amiben csak akarsz, sõt, nyugodtan vetíts bele az én éltembe is olyan kompromisszumokat amilyeneket csak akarsz, abban az értelemben amiben csak akarod
és lehet, talán, neked van igazad, hogy én egy általam beképzelt világban élek, de ez egy jó világ, egy nagyon jó világ, amiben nagyon jó dolgok történnek, és remek benne élni, mindenhol derû és öröm
The End.
a szó jelentését ne ferdítsd el...
kom(com) = kölcsönös, közösen hozott, egymásra ható
promissum = ígéret fogadalom megegyezés tisztázás, döntés valamirõl, ami jövõben realizálódhat
ha hivatalosan fogalmaznék akkor egy szándéknyilatkozat, tiszta vizet öntenek a felek a pohárba
az ígéret nem más mint egy szándék egy cél egy irányvonal
ha én ígérek valamit az egy döntés, ami nem realizálódik, de aszerint vislekedek, hogy amit ígértem az a jövõben realizálódjon...
ez egy biztonságérzetet ad nem csak nekem, de a páromnak is, hogy tudja mire számíthat
amikor egy párkapcsolat kialakul akkor a párok eldöntik, hogy együtt élik le az életüket erre kölcsönös fogadalmat tesznek egymásnak megígérik, ha úgy tetszik letisztázzák, mire számíthatnak, mi szerint élnek ezután együtt
mint ahogy az egyiptomi fáraónak is viselnie kellett a csapásokat
"Mindenki a maga által választott úton vezettetik."
És ehhez jön egy idézet Deuteronomium-ból:
"Íme eléd tárom az életet és halált, az áldást és az átkot. Válaszd tehát az életet."
Ennek a két idézetnek a mondandója az, hogy az ember maga választ magának életet. Ám amit választott az az idõvel kényszerpályájává válik, és nehezen tud letérni róla - hasonlatosan egy rossz szokáshoz.
És az mindegy, hogy az ember egy igaz ember útját választja-e, vagy egy gyilkosét, vagy egy ateista britt tudósét stb.
A választott úton vezettetik.