24942
  • eugabesz
    jah és mindezt É-K -en :)
  • eugabesz
    brokkoli 3,5 Ha,sütőtök 12 Ha,csemege kukorica 6,5 Ha,olajtök 2 Ha,van még 8 Ha friss telepítésű lucerna,magnak lesz(szerződéssel),a többit pihentetem az éven (14 Ha)
  • El Ray
    Én szerintem fogok valamicskét biót termelni, gyógynövényt meg homoktövist biztosan abban fogom majd csinálni :)
    Te mit termelsz?
  • eugabesz
    Bio-ban termel itt valaki??Mert én abban lennék partner...
  • saslaca
    Esetleg még az első meghajtás.
  • saslaca
    Milyen elektronikáról beszélsz? Van rajta 4 lámpa 6 kapcsoló egy akkumulátor meg egy generátor és slussz. Ezt még csukott szemmel is összerakom.
  • MTZ fan
    én is beszáálnék ebbe a csapatba!!
    de nekünk inkább tök megy gyümi van
  • El Ray
    Vegyszerezésre, műtrágyázásra, esetleg még szállításra és minden egyéb könnyű munkára fenntartanék 1 90-105LE-s MTZ-t. Elektornikailag nem valami megbízhatóak, de verhetetlenek, ha bármilyen szarból ki kell hogy húzzanak... :)
  • El Ray
    Én benne lennék, ha nem lennél távol tőlem:D El is felejtettem, hol laktok?

Viccet félre téve, más kiút nincs, csakis az összefogás. Nyugaton már bevált, akkor itt sem lehet gond.
    Figyeljétek meg, ha lenne 1 hatalmas integrációs csoport, szakmától független vezetőkkel, akiknek csakis az lenne a dolguk, hogy minél jobb áron értékesítsék a gazdák termékeit és kiállnának a gazdák érdekeiért, akkor bekaphatná az összes multi! Gondoljatok bele mi történne, ha a zöldségtermesztők úgy döntenének, hogy a tárolóikban maradnának a 1 hétig a zöldségek, és a multik nem kapnának addig semmit. Egy 7 alatt nemigen tudnának behozni még külföldről sem annyi árút amivel időben tudnák pótolni a készleteiket... Hatalmas káosz lenne!
  • Scamp
    Örök igazság :)
  • El Ray
    Ez évben még használom, a korához képest jó állapotban van, ez a kisgép is olyan mint a sigmák, amíg lesznek szegényebb gazdaságok, addig mindig lesz oylan aki üzemelteti és keresi őket. 63mm/200m forgózsámolyos. Ha érdekel, akkor gyere nézd meg ősszel, addig még használom, de csakis szivattyúval eladó. Ha az nem gond akkor viheted is! :D
  • pickány
    a végén már az lesz :D:D:D hehe a kicsik összefognak a nagyok ellen :D:D
    ötletnek ötlet :D:):)
  • pista89
    Vagy hogy legyen ami húzza a szippantót :D
  • saslaca
    "Mindig hagyj egy MTZ-t hogy legyen ami haza húzza a nyugati gépet!"
  • pista89
    SG gazdaság
  • pickány
    hát :D:D:D:D:D:D hallod ha egyedül nem megy akkor csapjunk össze .eskü ha ittt lennél a szomszédba nem is gondolkodnék rajta. mi sem adjuk könnyen magunkat de ezek a tervek aztán merészek . vannak olyan merészek mint az ényéim, de lehet hogy csak a következő életembe teljesednek ki :( sajna
    na nem baj ha megnyerem a lotttót szólok aztán majd lesz valami :D:D:D
  • pista89
    Vegyszerezés.
  • MTZ fan
    hali
    el ray az öntöződob engem lehet érdekelne
  • robi11
    nem 15-20 mm
  • Micsu
    persze én csak arra akartam kitérni hogy ez nyílt titok :)
  • Scamp
    Hát az a helyzet hogy ezt mondták már máskor is :)
  • Micsu
    azért annyira nem sugdosnak mert a tvben is nyilatkozta gőgös hogy az év végén vagy a jövő év elejére tervezik
  • El Ray
    A gépeimért szerintem max 3 milliót kapnék(MTZ 80, eke, tárcsa, kombinátor, szivattyúk, dob)Úgy gondoltam, ezeket a gépeket cserebeszámításos szerződéssel bescserélném egy új, nagy traktorra. Most az Axiál kínál akciósan egy 160Le-s Landini Landpowert 14millió+ÁFÁért. A többi maradna még ideéglenesen. A munkagépről meg a piac fog majd dönteni. Ahogy említettem, a nyári piackutatásom fog majd dönteni.

-Valszeg maradok a zöldségtermesztésnél, de azt sajnos nem tudom csinálni az egyetem mellett.
    -A gyógynövény számomra egy állandó kedvenc, de azt sem tudom feltétlenül csinálni.
    -A gyümölcstermesztés sem áll távol tőlem. Azt ha most őszel eltelepítem, pont termőre fordul az egyetem végére, de az meg addig csak viszi a pénzt, mivel állandó gondoskodást igényel.
    -Gabona nem termeli ki nekem 300HA föld értékét. Kiszámoltam, hogy a Landini+ 4,5m-es Tonutti Quasar direktvetőgép (jó gabonára, kukoricára, napraforgóra, repcére) ára 14+14millió+áfa=33,6millióFt legalább 200HA föld kell, hogy kitermeljem az árát és még nem vettem vetőmagot,műtrágyát, vegyszereket,nem arattam,nincs üzemegyaag véve...

Komoly anyagi hátteret kell szereznem magamnak, ahhoz, hogy meg tudjam ezt mind valósítani. Egyedül nem fog menni. Ha belevágok, legalább 5 állandó megbízható alkalmazottat kell szereznem aki vezet traktort, van mezőgazdasági tapasztalata és megfelelő munkához való hozáállása van. Mindent a piac fog meghatározni. Amire nagyobb a kereslet és jobban fizet a fent felsoroltak közül, azt fogom választani.

Cserébe, ha sikerül megvalósítanom, egy elismert személyisége leszek a szakmának. Így az érettségihez közeledvén döntöttem arról, hogy a doktorimat növénynemesítőként akarom elvégezni. Kutatás,fejlesztés az emberiség jövőjéért :D Gyógynövény termesztés technológiák kidolgozása, ellenállód, piacosabb növények, amik jobban keresettebbek.

Termelés, feldolgozás, kereskedelem, integráció. Komoly célok, de mind érdekel. Mindig is szerettem és érdekelni is fog a mezőgazdaság. Sok ambícióval és optimizmussal, és akarattal vagyok ellátva. A családunk mindig is egy szívós típus volt. Eltaposhatatlanok vagyunk és bármi komplikáció lépne fel, a problémamegoldó képességünk határtalan, mindig kimászunk a csávából... :)
  • Scamp
    Szegény Ede...:D
  • Scamp
    Halkan, nagyon halkan sugdosnak olyanokat, hogy nyilván újra lesz géptámogatás a mezőgazdaságban. Egyenlőre csak másod harmad kézből hallottam, olyan emberektől akiknek jó kapcsolataik vannak.A helyi nagyobb telepek most erre várnak állítólag. Fateréknál is leállították a gépbeszerzést, le akarják cserélni a Johnikat, de várnak hogy mi sül ki a hírből.
  • Scamp
    Lehet de tudomásom szerint annyi bérmunka nincs a környéken amihez ennyi gép kell, de ha volt rápénze, meg van is akkor nekem édes mind1 :)
  • boyocska
    Favágáson voltam:

• El Ray
    Apám szerint még 1 év és a bankok kezdik majd meggondolni magukat, és lényegesen könnyebb lesz majd hitelt igényelni. Nekünk is van most egy félkész bevásárlóközpontunk Kőbányán, de mivel kifogytunk a pénzből ezért nem tudjuk folytatni...
    Folyamatosan keresnek fel bennünket, nagyobbnál, nagyobb bevásárlóközpontok, és egyéb szuperóriás ingatlanok tervezése és kivitelezésekben segítsünk, valahogy mikor már sikerülne nyélbe ütni az üzletet, valamilyen oknál fogva mindig visszalépnek... :(
  • Micsu
    A gazdasági válság miatt a bankok nagyon nehezen adnak hitelt, sok helyen már kevés a gép fedezetnek + az önerő se igen áll meg 30% alatt, azért sok sikert
  • El Ray
    Mivel apám befektető, ezért egy jó üzleti tervvel, meg számításokkal rá tudom venni, hogy segítsen. Ha nem is saját tőkéből, de banki hitelben tud már segíteni. Nem vagyok a hitelek híve, de ha 5 év alatt megtérülne minden befektetésem, az egy nagyon jó megtérülési ráta... :)
  • pista89
    Van itt esemény bőven..

• nandorb
    Na jön az eső vagyis már ittvan remélem pár napig elfog tartani...vagyis kb. 2hét állandó eső sem ártana a föld az száraz
  • JD4650
    nem kell nagy kerek. Most is volt olyan föld amiben csak 42 sor kukorica van a permetező meg 48at visz oda vissza
  • gibic
    Lehet bérben is dolgozik nem? Itt is van egy emberke, 240hektárra van neki 204es mega, meg 550 és 470es lexi. De ő vállal bérbe is melót elég sokat, szóval megéri neki.
  • Scamp
    Gyááá, voltunk ma gyepszénát bálázni, repültem a rendsodróval fater meg bálázott közben. Nincs eső így 12ha-on lett 11 bála. Plusz a repülők sokat kitapostak.
    A reptér melletti telepen álldogált egy 120LE-s meg egy 165-ös New holland, meg egy 936-os fendt. Egy hónapja voltunk arra és a két Nyuszi ugyanott állt. 400 ha-ra elég lenne az a két 95-ös MTZ meg a 936-os fendt is nem? :D Nah meg három Claas Megája van a csókának.
  • gibic
    Azt nem is figyeltem hogy egyeznek.:D De El ray-t ismerve, ambíciózus nagy tervei vannak.:)
  • saslaca
    A permetezőből speciel tudsz nagyobbat is csinálni,mármint keretet.
  • JD4650
    műtrágyaszóró is 12m-s akkor jó a 12m-s permetező
    amíg nincs nagy terület addig felesleges nagyobb
  • gibic
    Jó lenne nekem is egy ilyen támogatás.:) Szerintem a permetező is csak nagyobb kerettel, az mtz is maradhatna simán.
  • Scamp
    Permetező, kombinátor, Lajta eke meg Műtrágyaszóró marad? Személy szerint a 80-ast is megtartanám.