24942
  • nandorb
    hat de megis jobb lesz egyetem utan dolgozni nagy fizzetest kapni konnyebb munkaval mint most rogton elkezdeni vhol dolgozni keves pizi...azert en nem vagyok olyan mint az egyik nagy haver aki 2perc alatt lerak egy paleta zsak buzat/szojat vagy mar mit...
  • SHADOWEYES7
    szarügy
  • nandorb
    en is most eretsegizek,holnap magyarbol azutan meg hetfon novenyvedelembol majd az irasos munkamat kell vedeni amibol halvany fogalmam sincs:( uborka termesztest irtam de mar elfelejtettem mit hogy...megkell de szepen tanulni...
    Utana meg egyetemre van 200db. kerdes biologiabol es mivel nincs magyar egyetem meg eselyem se lenne hozzatok igy maradok a szerb egyetemnel,igy baj van a 200kerdessel hogy szerbul vannak:(...a kerdesek es valaszok megvannak:)
  • pickány
    ha ilyesmi témáknál járunk, szerintetek ha nem mezőgazdasági középsuliba jártam attol még van valami esélyem mezőgazdasági egyetemre felvételizni ?
    van valami felvételi gyakorlatból ? aki jár ilyen egyetemre milyen tárgyak vannnak ? sok fölöslegeset kell tanulni ?
  • eugabesz
    Itt meg tudod nézni
  • gibic
    UMM - 2009.06.07.
  • SHADOWEYES7
    Lassan át kell venned az irányítást szerintem.
  • El Ray
    Az a baj, hogy már múlt évben is láttam a hanyatlás jeleit, csak éppenséggel nem igazán tulajdonítottam neki jelentősséget... Ilyen jelek voltak a minőség rovására menő, öntözések kihagyása. Tiszta gaz volt már múlt évben is a Zöldségünk, teljesen gyenge volt, annak ellenére hogy volt eső, de szerintem akkor sem kapott elég vizet... Gondolom a gyomirtó sem volt igazán jó választás, másfelől egy gazos földbe nem kéne zöldséget rakni, főleg ha előtte 2 évig gazos volt benne a répa, ami nem kelt ki... Tavaszra hiányosan kelt ki, majd végül le lett szántva, most kukorica van benne...
  • El Ray
    Na igen, azóta amióta agyi trombózisa volt novemberben, azóta már nem a régi. Ugyanúgy gondolkodik és ugyanúgy beszél rendesen, csak már nem igazán tud racionálisan mérlegelni már. Például már nem olyan precíz mint régen, nem nézi meg a vetőmagot amit vásárol. Múltkor is elaludt mellettem a kocsiban, mikor mentünk Vecsésre adagolóért... Teljesen le van fogyva, nem eszik eleget.
    Anyám már amiatt aggódik, hogy ez egy ilyen halál előtti állapot, mikor mindent le akarok rendezni, el akarok intézni, és dolgom szakadtában már nincs rám itt szükség... Remélem azért nem ilyen rossz a helyzet... :(
  • El Ray
    Köszi szépen, valahogy majd meghálálom ha oda kerülünk :) Mellesleg milyen termékeket dolgoznak fel? Savanyítóst nem tud valaki ajánlani?
  • nandorb
    aszem hogy a paradicsom kaccsalassa,a masik meg az egyes novenyek mesterseges megtermekenyitese(pl. uborka),meg1 van azt nemtom
  • Scamp
    Az a rendszeres és különleges növényápolás nem tudom miben álna, elképzelhető hogy valami egyértelmű és csak én nem tudom most feldolgozni.
  • nandorb
    ok,azert kerdem hogy tudjam mit tanuljak meg eretsegire mert tobbnyire csak agrotechnikai muvelteket kernek
    pl. buza agrotechnikaja...
    De viszont van olyan amit nemtudok:
    1.Alap és felszini talajművelés?
    2.Alap és fejtrágyázás
    3.A vegetációs tényezők jelentősége és együtthatása
    4.Gyomirtás módja
    5.A vetésforgó értelme és jelentősége
    Ja még 1utolsó:D
    6.A rendszeres és különleges növényápolás módja
  • Scamp
    Kicsit érthetőbben:
    Talajművelés, Trágyázás, öntözés.
  • Scamp
    Ha ez egy tantárgy megnevezése akkor gondolom közel sem azt mint amit a neve sugall, ez az iskolákra jellemző...:D

Egyébként pedig:
    Agrotechnika a talajon keresztül ható mûveletek összessége. Célja az ökológiai potenciál értékének szintentartása, módosítása (növelése) elsõsorban a talajon keresztül.
  • nandorb
    Egy hulye keredes:agrotechnika alatt mit ertunk?
  • SHADOWEYES7
    Szegény pedig mult évben nagyon odafigyelt a gazdálkodásra ha jól emlékszem,de az kor/egészség gondolom nagyban befolyásolja ezt már
  • eugabesz
    Szólj,ha már úgy állsz,én be tudlak ajánlani akár két nagyobbacska hűtőháznak.Másképpen esélyed sincs,nekem elhiheted,csak ha ismerős ajánl.A szoc.bolthálózat kiválló,de az kötelezettségekkel is jár...egyszer nem teljesítel-viszlát!
  • El Ray
    Nyugi, nem is akarom, meg nem is volna még mit! :D
    Még nem is virágzik, nemtom milyen állapotban lehet.
    Voltak még régen nagyapámnak kapcsolatai a Budapesti Nagybanin, csak nemtom mi van velük. Igaz én most azon gondolkozom, hogy felveszem a MAGOSZ-szal a kapcsolatot, és megpróbálok beszálítója lenni a Szociális Bolthálózatnak. Fix, reális áron veszik át az árúm. A boltos is jól jár én is jól járok. Én megkapom a reális bevételem, ő kiválló minőségű burgonyát kap kézhez.
    De én azt próbálom megcélozni, hogy nagyapám régi vevőin kívül legyen valami megbízhatóbb nagyfelvásárlóm, akinek heti rendszerességgel kell az árú, és házhoz jön érte...
  • eugabesz
    El ne add...mármint a krumplit...én már próbáltam,ugyanott vagy vele,hidd el,mert a mennyisége most még elenyésző,csak pazarlás ilyenkor még kiásni.Amúgy sem biztos,hogy megveszik,a legtöbb kereskedőnek "bejáratott" beszállítója van,aki a zsíros üzlet mellett a kevésbé jó ügyletekben is partner.
  • El Ray
    Mivel nagyapám már beszámíthatatlan és nem képes már racionális döntéseket hozni, ezért 75 éves fejre visszamondatjuk a vállakozói igazolványát...
    Másfelől az érettségik után átveszem a gazdaság irányítását, és amit csak lehet mindent megoldunk anyámmal meg unokatesómékkal költségtakarékosság gyanánt...
    Vicces lesz, anyám aki belsőépítész/lakberendező/bútorkereskedő, meg kell majd tanítanom traktort vezetni gyorstalpallóban :P A hugom, meg az unokahúgom akik soha életükben nem végeztek még nehéz fizikai munkát, és még egy krumplit nem vettek fel a földről még azért sem, hogy arrébb dobják, most kénytelenek lesznek ők is hajlongani... XD
    Micsoda látvány lesz ez számomra... :D

Mellesleg anyámmal arról beszéltünk a napokban, hogy a burgonyánkat most kéne értékesíteni, mikor 160Ft/kg az ára és nem akkor mikor 30Ft lesz...

Majd csak lesz valami, utánanézek minden pályázati lehetőségnek. Amit csak lehet, megpróbálok mindent kihasználni, és gépesíteni...
    Palántázó, káposztakombájn, traktor, mikroszórófejes öntözőrendszer, öntöződob, energiatakarékos munkagépek, pótkocsik... Majdnem mindent le kell cserélnem sajnos. És emellett még bővíteni is kell a gazdaság méretét...
    Ahhoz hogy életképes maradjak, előre kell menekülnöm a fejlesztésekben!
  • SHADOWEYES7
    szarháziak...
  • saslaca
    Visszatérve az előző hsz.-emre: Itt tavaly meggyszedéskor volt olyan hogy a munkások a láda aljába téglát tettek hogy jobban nyomja a súlyt. (Nem nehéz kitalálni hogy ugyan honnan is jöhettek...)
  • saslaca
    Na igen! Mi nem foglalkozunk gyümölccsel. De láttam hogy hogyan megy ez. Amikor emberek szedték az katasztrófa volt. Persze a munkások 80%-a kisebbség. És találkoztam olyannal is hogy a saját autójukat telepakolták meggyel szilvával barackkal körtével borsóval babbal...stb. Ez nem munka! Ez egy nemhaladásos veszteség. (Ne nézzetek fajgyűlölőnek. Köszi)
  • Scamp
    Az emberi munka -mondjuk ki- csak feketén érte meg, most hogy szigorítottak, helikopterrel járják a vidéket meg bevezették a munka könyvet így már nem kifizetődő és ezért igyekeznek a gépesítés fele...ennyi szvsz.
  • El Ray
    Én úgy vagyok vele, hogy bármi hülyeséget csinál, az a saját gondja baja. De én egy fityinget nem fizetek, ha a saját hibájából leesik a platóról és eltöri a karját(főleg azért, mert nem bejelentett alkalmazott, ami a mezőgazdaságban elég sűrűn előfordul). Abból a szempontból persze jobb a békesség, hogy nem jönnek addig a nyakamra a mukáltatói ellenőrök, amíg nincs semmi baleset...
  • nandorb
    Figyelj az emberi munka draga olcsobb geppel,mert ha te fogadsz pl. munkasokat es tortenik azzal a munkassal vmi. akkor kell fizetni neki meg + a problemajat vagy mar micsodat...az a lenyeg hogy felelos vagy erte
  • El Ray
    Én a mai világban nem csodálkozom. Kevesebb munkás, gyorsabb munka, ráadásként nem eszik meg a gyümölcs 10%-át szedés közben(ha nem többet!) Igaz a rázógépes szedés csak ipari felhasználásra szánt gyümölcsre jó. Pálinka, befőtt, lekvár, velő, fagyasztóipar, bébiétel...
  • saslaca
    Miaz? Kiment a divatból a napszámos meggy szedés? Jellemző! Mindenki a dolgok rövidebb végét akarja megfogni. XD Na de ez így van jól! :D
  • nandorb
    erre van gep ami maga megfogja a fat meg maga korulveszi azzal a szonyeggel...a gep bealitottsaga az hogy keves idejig razza a fat tobb szunet keves razas hogy ne seruljon meg a fa gyokere...
  • csonkesz
    Én is most érettségizek, szeptembertől mezőgazdasági gépész technikus képzésre szeretnék járni, aztán meg ha úgy alakul fősuli. Eddig csak szemléltem a mezőgazdálkodást, tavaly nyáron szerettem meg igazán, amikor a főnököm üresedés miatt kényszerből előléptetett gépkezelőnek. A nagygombosi munka szintén szerencse volt, hogy bérelték főnökömtől a rázógépet és mentem vele én is. Eddig igazán csak gyümölcsösben tevékenykedtem, de úgy érzem ez a nekem való pálya.:D
  • El Ray
    Ne is mond! Van 1olyan rossz érzésem, hogy én is fogok ott eleget dolgozni, főleg metszeni! :D Már csak 2 7et kell kibírnom és vége az érettséginek utána jöhet a Kertészmérnöki...
  • csonkesz
    Sziasztok, foglalkozik valaki gyümölcstermesztéssel? Ha minden jól megy mi hétvégén már elkezdjük rázni a cseresznyét Erdőtelken. Itt egy videó, ha valakit érdekel, A Gödöllői Tangazdasághoz mentem kisegíteni tavaly, mert nem érkezetek meg nekik időre a rázógépeik. A Nagygombosi Pálinkafőzőnek ráztuk a gyümölcsöket, a rázógépen dolgoztam, csak már meleg volt a tűzőn napon és beültem kicsit traktorozni, abba csak van klíma :) Szilvarázás
  • pista89
    [URL=http://www.youtube.com/watch?v=siYljZsLGaI]Hát a minőség elég szar de...de...leszarom [/URL]
  • pista89

• robi11
    úristen egész nap esik az eső
  • robi11
    nállunk ami nem kelt ki tengeri az most sorzik kifele:D
  • Scamp
    Eső terén most csend van egy kicsit, de az elmúlt napokban ami esett az nagyon jól jött :)
  • Scamp
    Igen, szándékozunk venni majd egyet, mert az alsó rostánk az fix.
  • DJKonya
    Nálunk még most is szakad(Borsod)