<b><font color=green>Mezõgazdasági fórum</font></b>

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Itt most volt esõ :) olyan 4-5 mili körül. Most kicsit eseget, de nagyon tisztul az ég alja :(

Optimista hiszi, hogy a lehetõ legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

Nálunk most lesz egy nagy esõ villámlás, dörgés kíséretével, de idõképet nézem nem egy hosszú távú esõ lesz:S

Tegnap egy kevéske nem sok. Amúgy szárazság végig.

Most így mindenkit kérdek: Ha van valaki a dunántúlról vagy tudja valaki: ott hogy állnak esõvel? Meg úgy egyébként...:)

Optimista hiszi, hogy a lehetõ legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

Hát...láttam már hangosabb gépet :D Amúgy nekem a váltója tetszik, nincs benne áttét mint a modernebb MTZ-kben, jobban lehet érezni.

saslaca
Szerintem az 50-es az egy szuper járgány! Nekünk is van. Király a difi zárja is. Manuális és nem romlik el. Jól rá lehet látni a hátsó függesztõkre is. Egyszóval jó.<#eljen> Csak egy hátránya van hogy hangos,de nem baj én így is szeretem!

Ami pedig a rekord termést illeti nem baj ha nem lesz. Tavaly is mi volt? A nagygazdák még november környékén sopánkodtak hogy a gabona még mindig a raktárban van. Negyed év alatt senki sem vitte el. Talán majd az idén kicsit jobb lesz!<#whatever><#whatever>

Jaja, 50-es a rendszeresített jármûvem :D Örök élet meg két nap :D
A bringát megtartottuk...:P

Elméletileg õszi árpa. Egy héttel lett elvetve a mienk elõtt, szép is volt nagyon, de most kényszerérik ahogy te is mondod. Nagyjából Május végén be is érik nekik ha jól tippelünk.

Rekord termés nem lesz, de talán jobb is lesz az ár ebbõl kifolyólag, plusz a mieink ha jól néztük bõven az élmezõnyt súrolják a többi környék beli fölhöz képest :). Az egyetlen baj hogy itt nem esik, a dunántúl pedig kapja az esõt és az ottani terméshez akarják igazítani az árakat.

SHADOWEYES7
Egyébként a csapadék hiányos tavasz azt idézi elõ,hogy kényszer érésbe megy minden. Hamarabb lesz aratás de nem lesz rekord termés az már 1000% !

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

SHADOWEYES7
Ez sörárpa a kezedbe vagy õsziárpa?

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

SHADOWEYES7
Jelzi a vetõgép vagy ti figyeltetek?

ja

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

<#eljen><#eljen>
Ti földeteket vetette?

utolsó földön elfogyott a vetõmag:D

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

saslaca
MTZ 50-el keneted? Amúgy jó a bringa is!

Egyébként meglepõ vagy épp hogy nem meglepõ de nagyon kevés nyomot fedeztünk fel a földeken. Nem sokan mentek bele a gabonákba permetezõvel, vagyis eddig még nem. A TSZ is áll, ami van vegyszerük az már nem használható mert nagyok a növények, drágább vegyszerre pedig most nem költenek. Azt hiszem ez vissza fog még köszönni.

(Ha valakinél esik, akkor küldje felénk is.)

Múlt héten elment 5 marha 525-ös átlaggal (hozzáteszem várakozáson felül) :) Köv. hónapban jönnek a kicsik, közben az egyik valami szeget vagy drótot evett, ha nem viszik el akkor kényszer vágás lesz mielõtt feldobja a talpát :S

Nem sajnos nem voltam. Szombaton és Vasárnap is permeteztünk, Pénteken meg egyéb jellegû elfoglaltságunk volt úgyhogy nem jutottunk el. Lajosmizsére megyünk legközelebb.

Kikelt a kukorica is, nagyából 3-4 centire a felszín alatt nedves a föld, a gépet úgy állítottuk hogy bõven benne van a mag.

Viszont támad a barkó...

Ez pedig mind a kettõ árpa. A jobb oldali kicsit mintha elõrébb lenne, nagyon úgy néz ki hogy elõbb beérik mint kellene...egyel lejebb a kalásza látható.

Nah vasárnapról képek...végre eljutottam ide is...:)

Miket nem talál az ember? :D

Kalászol az árpa...

mtz 80 kisfülkés

nandorb: 5000 forint, napszámba az elég tûrhetõ. és amit mondtál, hogy mit kell csinálni, 1 óra alatt megvan vagyis napi olyan 3 órát kellen dolgoznod.

nandorb
meg az mellett kapsz kajat is...meg nem kell allandoan dolgozni...

\"When no one else will fuck you, I\'m always there.\" - Life

saslaca
Nekem 3500-4000 Forint között jött ki. Náluk egy napi napszámnak az elég tûrhetõ.

nandorb
hat asszem 4forintot ér 1dinár mindegy,na 1euró kb.93-94dinárt ér...na átszámolod ft-be és megvan.

pickány
mi is voltunk ma nem volt nagy durranás az agromashexpo jobb volt de megint volt ingyen tej XDXD
az elsö képen azaz öcsém:D:D:D:D

Figyelj és tanulj mert az ember a saját tapasztalataibol tanul a legjobban!!!

Scamp-i voltál a Vásárhelyi mezõgazda napokon?Nagyon jó volt!<#wink>
saslaca
Az 1300 dinár az mennyi magyar forintba kb?

nandorb
Nálunk lucernából...Na ma megettetem az éhezõket... 7darab borjúra 3talicska szénát...meg úgy merce nélkul beöntöttem mindenek.Holnap reggel az útolsó nap és vége nem fogom többet pucolni meg etetni az állatokat az iskolában...A tavaszi szünetben lehetett menni napszámba ugyanezt csinálni de úgy, hogy fizetett az iskola...mikor meghallotam, hogy 1300dinárt kaptak,megütött a guta...

Magyar neve: Nagyvirágú Lednek, azt hiszem felétek kicsit több van belõle mint felénk.
Amúgy szénát csinálnak gyepbõl vagy lucernából.

nandorb
nos a koncentratot megvan hatarozva hogy borjukent masfel vmi. kis bogrenyi megy...de ma is reggel hogy kikelett takaritani oket 2talicska megrakott szenat megzabalatak...utana meg amit ledobaltam nekik alomnak szalmat azt is zabaltak.Majd delutan berakok nekik 4talicskanyit es tan jo lesz...a nagy fias tehennek vagyis akinek van 1-2hetes borjuja annak 1sima talicska szalma megy vmi. illatos viraggal(latin neve:Lathyrus latifolius) van balazva...ja meg hat azert ezeket a borjukat a nagyobbikakat nembirtam mar elokni az ajto elott leszort szalmatol...

És milyen gép?

Elsõnek azt kellene tudni, hogy kb hány hónaposak.
széna=fû, szalma=búzának a szára.
De ahogy Scamp is monda, hogy kikel tapasztalni, hogy mennyit esznek szénából. A darával, csak óvatosan, nehogy sokat egyen. PL: nálunk 5 darab borjú, kb olyan 8-14 hónaposak kapnak napi kettõ veder darát, ami olyan 20 kilónak fele meg. Szénával nem tudom így leírni, mert az változó, hogy ki mennyit bír felvenni szénából.
Fejõs tehénnek értelem szerûen több szénát kell adni, darából olyan kettõ tehén szokott 1 veder(7 kiló) darát kapni egy etetésnél.
öreg emberke volt, alig használta a gépet, csak kaszálásra és rendsodrásra.
És lehet, hogy szerelõnél áttvágták egy kicsit, vagy alapból azt hitte, hogy olyan olaj is jó bele :(
:) nincs mit, persze ez gondolom ilyen nagy általánosság.

Köszi szépen

"növénytermesztõ mérnökök képesek:

* a növényi termék-elõállítás, kereskedelem, forgalmazás, menedzsment folyamatainak áttekintésére, értékelésére;

* szántóföldi növényekkel kapcsolatos természettudományos, mûszaki, mezõgazdaság technológiai, gazdasági, gazdálkodási ismeretek alkalmazására;

* talaj- és tájvédelmi feladatok ellátására."

(www.uni-pannon.hu)

Hadd kérdezzem meg hogy a növénytermesztõ mérnök pontosan mit is csinál?

Jóh, basszus nállam egy talicska széna az majdhogynem csak fél villa :D Nézd meg azt az állatot és viszonyíts hozzá. Ha összerágja és összetömöríti kicsit a pofájában akkor az nagyon sokat meg tud enni.

saslaca
Vagy! Én tavaly nyáron leszedtem ajtókat ablakokat(persze amit le lehetett) a nagyfülkés 80-asról és úgy mentem kaszálni. Nem kellet nyitni csukni õket.

Ez igaz, én sem ütném hanem megcsinálnám

saslaca
Nem a zár a rossz hanem a technika!

Én is azt néztem mindig :D volt mikor leért egy kicsit, de a legjobb az volt ahogy az ajtó nyílt:D kalapáccsal ütötte a kilincset hogy kinyíljon :D

pickány
hhhuuuuha annak az mtz nek nem sok kell hogy a homlokrakodoja fent akadjon valamin

Figyelj és tanulj mert az ember a saját tapasztalataibol tanul a legjobban!!!

azt már meglehet sütni nyárson:D

Kukorica vetés:

saslaca
Próbáljátok meg benzinnel. Annak elvileg le kéne vinni.

gabor 892
aztmondja 4-5kg xd

DoPpEnTyÛ---többet ésszel, mint ész nélkül...

nandorb
Hat ma berktam 1talicskat a jaszolba amit olyan gyorsan felzabaltak hogy a tanar vissza kuldte az egesz jo tarsasagot,minden allatot megetetni akkor beraktam nekik 2talicskanyival a jaszolba hogy halgassanak,a fejo tehenek meg vmi. illatos szenat(szerbul:grahovica) 1talicskanyival le lettem szolva mert keveeset adok neki meg minden...
Ja meg beijedtem a kurva patkanytol es na mondom hivom a baratokat...jo agyonutottek...4-5kg-s patkanyok is vannak a raktarban hat meg ott ahol a birkak siman ottvannak ott meg csak vannak 20-asaval.
Meg reggel megkellett itatni a kissebb borjukat is...ott is 4darab van koncentrat is meg 1balat adtam habar a bala szalmat nemfogjak egyhama megenni...

SHADOWEYES7
váltóba étolajat?

ki az a barom aki azt önt bele?

7 darab borjúnak? Hmmm...Attól függ mennyire esznek, de raksz nekik 6-7 villával reggel, aztán meglátod hogy délutánra mennyit hagynak, ha nem sok marad nekik akkor maradhat az adag, ha már napközben egy szál nem marad akkor kicsit többet. Igazából ezt úgy lehet megmondani ha kísérletezel kicsit az adagokkal. Darával is így szoktuk. Ha nagyon hamar megeszik amit eléjük rakunk akkor kicsit többet adunk, de ha "fosni" kezdenek (és itt bocs a kifejezésért), akkor kicsit kevesebbet. Állatja és kedve válogatja néha.

Hát képeket mégsem tok tenni a vetésrõl:S Pedig azt hittem még máma is ott lesznek, de tegnap fél 12-ig vetettek.

StarWest: