<b><font color=green>Mezõgazdasági fórum</font></b>

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jó reggelt mindenkinek!
Itt hajnali 5kor volt egy hatalmas égszakadás budán, azóta nem tudok aludni... :D Kb 15 percen keresztül szakadt elég erõteljesen, majd tána 6ig szépen lassan csendesedett, majd elállt, az ország más területein mi a helyzet?
mindenki emlékszik még erre?:D

most ilyen, sztem ez a leggyengébb, de még ez is jó

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

Szivesem látlak..de ne számíts nagy durranásra<#vigyor4>Nem olyan nagy ez a "gazdaság"

[IRAM] leader

Használom...kevés.

[IRAM] leader

pickány
hát én már gondolkozok de még nem komolyan csak akkor ha nem tudunk még rengeteg hektár földet szerezni . de ahhoz megint rengeteg gépet kell vennni mert minden zöldséghez más vetögép más felszedõ más cuccok kellenek.meg ha a földet bevetjük zöldséggel az állatok nem tudnak majd mit enni, trágya az lesz :D:D:D:D:D

Figyelj és tanulj mert az ember a saját tapasztalataibol tanul a legjobban!!!

robi11
"az mtz mindent visz" :D fasza gépek.

saslaca
Szép kis vasak!

Fliegl Gigant trágyaszóróval:

John Deere 8200:

Mtz 80 + egy kis tuning:

Silós hw

Manitou 928-4

AMD Athlon x2 4200+, 1,5 Gb ram, nVidia GeForce 9600,Samsung SP0802N,BenQ FP71G, www.ls2009.atw.hu

Akkor lesz, ami lesz! :D
Nem akadok el ilyen apróságokon, amire lehet támogatást igényelni, azt ki kell használni. Amire nem, azt meg más módon kell, hogy beszerezzem. Megtalálom a módját, hogy érdemes legyen fejlesztenem. Elõbb a vevõt találjam meg, utána jöhet a termék, és legvégül a gépek...
Az csak 105 lóerõig volt, ha jól tudom.

na mentem permetezni:D

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

Ha eegyeztetek veled idõpontot, nyáron meglátogathatom a gazdaságod? Kíváncsi volnék rá, hogy megy egy biogazdaság élete...
miért nem használsz Bactofil baktériumtrágyát, az nem tiltott, és a tarlókezeléskor meg vetés elõtt magágykészítéskor tudod a talajba juttatni. Nitrogénkötõbaktériumok találhatók benne. :) Érdemes volna kipróbálnod!
Megkaptam az ehavi Agrárúniómat, és találtam benne vm érdekeset, Spárgakombájn :D A honlap németül van, de avideót érdekesnek találhatjátok. 2 fajta van belõlbe, akit érdekel nézze meg mindkettõt...

spárgakombájn
Igen,mézontófû lesz benne,kell a nitrogén,mert tönköly búzát szeretnék bele tenni.Nekünk mûtrágyát meg ugye nem szabad használni...

[IRAM] leader

Nem gondolkoztatok azon, hogy zöldségtermesztéssel is foglalkozzatok az állattartás mellett? nagyon jól ki lehet használni a trágyázás adta lehetõségeket... :) És amellett még jobban is fizet.
Ötletnek nem rossz,gondolkoztam azon is, hoyg használtgépet vegyek, de mivel arra nem lehet támogatást igényelni. És a kertészeti gépere most jó pénzeket lehet leakasztani, az nemkem szimpatikusabb. Mellesleg egy használtgépet, ha sok gond van vele akkor a gatyád is rámegy, és ugyanott vagy mint 1 vadiúj gépnél, amit te járatsz be... A 80as már 2x volt felújítva, és már nem éri emg többet költeni rá, ígysem hozza vissza az alkatrészköltségeket...
És ezt mind bioban és szerzõdésre?!<#wow1><#wow1><#wow1>
A pihentetett területeiden mit termesztesz,zöldtrágyát?
Bocs!! nem a Micsuéra akartam hanem az EL Ray-ére.
Sziasztok! hát én abból a 14 millióból inkább vennék egy 3-5 millió közötti gépet(személy szerint egy Zetor tipust) a többibõl meg vennék vagy új vagy jó állapotú használt munkagépeket és ha még maradna pénz azt a 80-vanas Mtz-t felújítanám vagy vennék egy olyan Mtz-t amit írtál lóerõben hogy legyen ami haza húzza a nyugati gépet vagy ahogy mondtad szállításra ilyesmire. De ez csak saját vélemény bocs ha zavartam vele valakit.
saslaca
Tökéletes! Így már nagyjából el tudom helyezni. Elég sokat jártunk mostanában Kengyelre és arra mentünk. És kb tudom mi hol van. nem pontosan de kb.!

pickány
hehe :D:D:D:D
szandaszõlõs és rákóczifalva között lakunk pontossan, bekötõ ut mellett és 300 méterre meg itt van a 442 es fõút. szolnokrol mezõtúr fele kell menni
Ószandának is hivják ezt a részt
Így jo ?

saslaca
Szolnok melyik részén? Gondolom hogy nem a 24 emeletesben laktok a pályaudvarral szemben.

pickány
az a baj nálunk is hogy kevés a föld és mégis gabonát meg kukoricát meg lucernát termelünk , de végülis mi nem leadásra hanem állatoknak és mi az állatokat hasznositjuk

pickány
Szolnok

jah és mindezt É-K -en :)

[IRAM] leader

brokkoli 3,5 Ha,sütõtök 12 Ha,csemege kukorica 6,5 Ha,olajtök 2 Ha,van még 8 Ha friss telepítésû lucerna,magnak lesz(szerzõdéssel),a többit pihentetem az éven (14 Ha)

[IRAM] leader

Én szerintem fogok valamicskét biót termelni, gyógynövényt meg homoktövist biztosan abban fogom majd csinálni :)
Te mit termelsz?
Bio-ban termel itt valaki??Mert én abban lennék partner...

[IRAM] leader

saslaca
Esetleg még az elsõ meghajtás.

saslaca
Milyen elektronikáról beszélsz? Van rajta 4 lámpa 6 kapcsoló egy akkumulátor meg egy generátor és slussz. Ezt még csukott szemmel is összerakom.

én is beszáálnék ebbe a csapatba!!
de nekünk inkább tök megy gyümi van

Vegyszerezésre, mûtrágyázásra, esetleg még szállításra és minden egyéb könnyû munkára fenntartanék 1 90-105LE-s MTZ-t. Elektornikailag nem valami megbízhatóak, de verhetetlenek, ha bármilyen szarból ki kell hogy húzzanak... :)
Én benne lennék, ha nem lennél távol tõlem:D El is felejtettem, hol laktok?

Viccet félre téve, más kiút nincs, csakis az összefogás. Nyugaton már bevált, akkor itt sem lehet gond.
Figyeljétek meg, ha lenne 1 hatalmas integrációs csoport, szakmától független vezetõkkel, akiknek csakis az lenne a dolguk, hogy minél jobb áron értékesítsék a gazdák termékeit és kiállnának a gazdák érdekeiért, akkor bekaphatná az összes multi! Gondoljatok bele mi történne, ha a zöldségtermesztõk úgy döntenének, hogy a tárolóikban maradnának a 1 hétig a zöldségek, és a multik nem kapnának addig semmit. Egy 7 alatt nemigen tudnának behozni még külföldrõl sem annyi árút amivel idõben tudnák pótolni a készleteiket... Hatalmas káosz lenne!
Örök igazság :)

Optimista hiszi, hogy a lehetõ legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

Ez évben még használom, a korához képest jó állapotban van, ez a kisgép is olyan mint a sigmák, amíg lesznek szegényebb gazdaságok, addig mindig lesz oylan aki üzemelteti és keresi õket. 63mm/200m forgózsámolyos. Ha érdekel, akkor gyere nézd meg õsszel, addig még használom, de csakis szivattyúval eladó. Ha az nem gond akkor viheted is! :D
pickány
a végén már az lesz :D:D:D hehe a kicsik összefognak a nagyok ellen :D:D
ötletnek ötlet :D:):)

Vagy hogy legyen ami húzza a szippantót :D

saslaca
"Mindig hagyj egy MTZ-t hogy legyen ami haza húzza a nyugati gépet!"

SG gazdaság<#gonosz1>

pickány
hát :D:D:D:D:D:D hallod ha egyedül nem megy akkor csapjunk össze .eskü ha ittt lennél a szomszédba nem is gondolkodnék rajta. mi sem adjuk könnyen magunkat de ezek a tervek aztán merészek . vannak olyan merészek mint az ényéim, de lehet hogy csak a következõ életembe teljesednek ki :( sajna
na nem baj ha megnyerem a lotttót szólok aztán majd lesz valami :D:D:D

hali
el ray az öntözõdob engem lehet érdekelne

robi11
nem 15-20 mm

persze én csak arra akartam kitérni hogy ez nyílt titok :)

\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"

Hát az a helyzet hogy ezt mondták már máskor is :)

Optimista hiszi, hogy a lehetõ legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

azért annyira nem sugdosnak mert a tvben is nyilatkozta gõgös hogy az év végén vagy a jövõ év elejére tervezik

\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"

A gépeimért szerintem max 3 milliót kapnék(MTZ 80, eke, tárcsa, kombinátor, szivattyúk, dob)Úgy gondoltam, ezeket a gépeket cserebeszámításos szerzõdéssel bescserélném egy új, nagy traktorra. Most az Axiál kínál akciósan egy 160Le-s Landini Landpowert 14millió+ÁFÁért. A többi maradna még ideéglenesen. A munkagéprõl meg a piac fog majd dönteni. Ahogy említettem, a nyári piackutatásom fog majd dönteni.

-Valszeg maradok a zöldségtermesztésnél, de azt sajnos nem tudom csinálni az egyetem mellett.
-A gyógynövény számomra egy állandó kedvenc, de azt sem tudom feltétlenül csinálni.
-A gyümölcstermesztés sem áll távol tõlem. Azt ha most õszel eltelepítem, pont termõre fordul az egyetem végére, de az meg addig csak viszi a pénzt, mivel állandó gondoskodást igényel.
-Gabona nem termeli ki nekem 300HA föld értékét. Kiszámoltam, hogy a Landini+ 4,5m-es Tonutti Quasar direktvetõgép (jó gabonára, kukoricára, napraforgóra, repcére) ára 14+14millió+áfa=33,6millióFt legalább 200HA föld kell, hogy kitermeljem az árát és még nem vettem vetõmagot,mûtrágyát, vegyszereket,nem arattam,nincs üzemegyaag véve...

Komoly anyagi hátteret kell szereznem magamnak, ahhoz, hogy meg tudjam ezt mind valósítani. Egyedül nem fog menni. Ha belevágok, legalább 5 állandó megbízható alkalmazottat kell szereznem aki vezet traktort, van mezõgazdasági tapasztalata és megfelelõ munkához való hozáállása van. Mindent a piac fog meghatározni. Amire nagyobb a kereslet és jobban fizet a fent felsoroltak közül, azt fogom választani.

Cserébe, ha sikerül megvalósítanom, egy elismert személyisége leszek a szakmának. Így az érettségihez közeledvén döntöttem arról, hogy a doktorimat növénynemesítõként akarom elvégezni. Kutatás,fejlesztés az emberiség jövõjéért :D Gyógynövény termesztés technológiák kidolgozása, ellenállód, piacosabb növények, amik jobban keresettebbek.

Termelés, feldolgozás, kereskedelem, integráció. Komoly célok, de mind érdekel. Mindig is szerettem és érdekelni is fog a mezõgazdaság. Sok ambícióval és optimizmussal, és akarattal vagyok ellátva. A családunk mindig is egy szívós típus volt. Eltaposhatatlanok vagyunk és bármi komplikáció lépne fel, a problémamegoldó képességünk határtalan, mindig kimászunk a csávából... :)
Szegény Ede...:D

Halkan, nagyon halkan sugdosnak olyanokat, hogy nyilván újra lesz géptámogatás a mezõgazdaságban. Egyenlõre csak másod harmad kézbõl hallottam, olyan emberektõl akiknek jó kapcsolataik vannak.A helyi nagyobb telepek most erre várnak állítólag. Fateréknál is leállították a gépbeszerzést, le akarják cserélni a Johnikat, de várnak hogy mi sül ki a hírbõl.