Mezőgazdasági fórum

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

DJKonya
Sziasztok!

Tegnap mentem fel Pestre és az M3-as autópálya mellett láttam ezt, valamilyen lila növény látszik hogy egy kibasz__tt nagy táblába ültetve van, meg még beljebb is vannak ilyen táblák, de nem tudom mi ez, gondoltam hátha ti tudjátok bár a kép nem sikerült jól mert a pályáról 90-nél telefonnal készült naplementekor.

CB|Ðömpi™ \"90 a max, és életben maradsz!\"

Amíg érettségizem, addig nem foglalkozom a témával, majd utána...
Ma is elküldött nagyapáma francba... Amióta volt aza trombózisa, azóta hihetetlenül bunkó és öncélú lett. Csak a saját érdekeit veszi figyelembe, és szarik mindenki másra... Mindenki érjen rá, csinálja azt amit õ mond, de közben fittyet sem hány arra, hogy ezzel másokat megsérthet. Maga alatt vágja a fát. Mindenki el fog ezzel távolodni tõle...

Amint hazajön a szanatóriumból, le fogjuk ültetni a seggére és átvesszük anyámmal a stafétabotot, mert ez így nem mehet tovább... Papíron ez évben még õ vezeti a gazdaságot, de gyakorlatilag csak szakmai segítséget fog csak nyújtani!
nandorb
szarügy 😄

\"When no one else will fuck you, I\'m always there.\" - Life

Csak hogy maradjak a vonalon 😄

Elméletileg az 514-es nem sokára szezonra kész 😊 Kecskeméten vagyok így nem tudom hogy áll fater, de állítólag következõ héten már rajtra készen állunk 😊

Optimista hiszi, hogy a lehető legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

szarügy 😄

Optimista hiszi, hogy a lehető legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

nandorb
Ja ma lepermeteztem a burgonyát meg az almafákat rovarölõvel krumplibogár és levéltetvek ellen.Remélem foghasznáni,meglehet ismeritek a vegyszert:Mospilan

SHADOWEYES7
szarügy 😄

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

nandorb
hat de megis jobb lesz egyetem utan dolgozni nagy fizzetest kapni konnyebb munkaval mint most rogton elkezdeni vhol dolgozni keves pizi...azert en nem vagyok olyan mint az egyik nagy haver aki 2perc alatt lerak egy paleta zsak buzat/szojat vagy mar mit...

SHADOWEYES7
szarügy

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

nandorb
en is most eretsegizek,holnap magyarbol azutan meg hetfon novenyvedelembol majd az irasos munkamat kell vedeni amibol halvany fogalmam sincs😞 uborka termesztest irtam de mar elfelejtettem mit hogy...megkell de szepen tanulni...
Utana meg egyetemre van 200db. kerdes biologiabol es mivel nincs magyar egyetem meg eselyem se lenne hozzatok igy maradok a szerb egyetemnel,igy baj van a 200kerdessel hogy szerbul vannak😞...a kerdesek es valaszok megvannak😊

pickány
ha ilyesmi témáknál járunk, szerintetek ha nem mezõgazdasági középsuliba jártam attol még van valami esélyem mezõgazdasági egyetemre felvételizni ?
van valami felvételi gyakorlatból ? aki jár ilyen egyetemre milyen tárgyak vannnak ? sok fölöslegeset kell tanulni ?

Figyelj és tanulj mert az ember a saját tapasztalataibol tanul a legjobban!!!

[IRAM] leader

SHADOWEYES7
Lassan át kell venned az irányítást szerintem.

Az a baj, hogy már múlt évben is láttam a hanyatlás jeleit, csak éppenséggel nem igazán tulajdonítottam neki jelentõsséget... Ilyen jelek voltak a minõség rovására menõ, öntözések kihagyása. Tiszta gaz volt már múlt évben is a Zöldségünk, teljesen gyenge volt, annak ellenére hogy volt esõ, de szerintem akkor sem kapott elég vizet... Gondolom a gyomirtó sem volt igazán jó választás, másfelõl egy gazos földbe nem kéne zöldséget rakni, fõleg ha elõtte 2 évig gazos volt benne a répa, ami nem kelt ki... Tavaszra hiányosan kelt ki, majd végül le lett szántva, most kukorica van benne...
Na igen, azóta amióta agyi trombózisa volt novemberben, azóta már nem a régi. Ugyanúgy gondolkodik és ugyanúgy beszél rendesen, csak már nem igazán tud racionálisan mérlegelni már. Például már nem olyan precíz mint régen, nem nézi meg a vetõmagot amit vásárol. Múltkor is elaludt mellettem a kocsiban, mikor mentünk Vecsésre adagolóért... Teljesen le van fogyva, nem eszik eleget.
Anyám már amiatt aggódik, hogy ez egy ilyen halál elõtti állapot, mikor mindent le akarok rendezni, el akarok intézni, és dolgom szakadtában már nincs rám itt szükség... Remélem azért nem ilyen rossz a helyzet... 😞
Köszi szépen, valahogy majd meghálálom ha oda kerülünk 😊 Mellesleg milyen termékeket dolgoznak fel? Savanyítóst nem tud valaki ajánlani?
nandorb
aszem hogy a paradicsom kaccsalassa,a masik meg az egyes novenyek mesterseges megtermekenyitese(pl. uborka),meg1 van azt nemtom

Az a rendszeres és különleges növényápolás nem tudom miben álna, elképzelhetõ hogy valami egyértelmû és csak én nem tudom most feldolgozni.

nandorb
ok,azert kerdem hogy tudjam mit tanuljak meg eretsegire mert tobbnyire csak agrotechnikai muvelteket kernek
pl. buza agrotechnikaja...
De viszont van olyan amit nemtudok:
1.Alap és felszini talajmûvelés?
2.Alap és fejtrágyázás
3.A vegetációs tényezõk jelentõsége és együtthatása
4.Gyomirtás módja
5.A vetésforgó értelme és jelentõsége
Ja még 1utolsó😄
6.A rendszeres és különleges növényápolás módja

Kicsit érthetõbben:
Talajmûvelés, Trágyázás, öntözés.

Ha ez egy tantárgy megnevezése akkor gondolom közel sem azt mint amit a neve sugall, ez az iskolákra jellemzõ...😄

Egyébként pedig:
Agrotechnika a talajon keresztül ható mûveletek összessége. Célja az ökológiai potenciál értékének szintentartása, módosítása (növelése) elsõsorban a talajon keresztül.

nandorb
Egy hulye keredes:agrotechnika alatt mit ertunk?

SHADOWEYES7
Szegény pedig mult évben nagyon odafigyelt a gazdálkodásra ha jól emlékszem,de az kor/egészség gondolom nagyban befolyásolja ezt már<#szomoru1>

Szólj,ha már úgy állsz,én be tudlak ajánlani akár két nagyobbacska hûtõháznak.Másképpen esélyed sincs,nekem elhiheted,csak ha ismerõs ajánl.A szoc.bolthálózat kiválló,de az kötelezettségekkel is jár...egyszer nem teljesítel-viszlát!<#eljen><#eplus2>

[IRAM] leader

Nyugi, nem is akarom, meg nem is volna még mit! 😄
Még nem is virágzik, nemtom milyen állapotban lehet.
Voltak még régen nagyapámnak kapcsolatai a Budapesti Nagybanin, csak nemtom mi van velük. Igaz én most azon gondolkozom, hogy felveszem a MAGOSZ-szal a kapcsolatot, és megpróbálok beszálítója lenni a Szociális Bolthálózatnak. Fix, reális áron veszik át az árúm. A boltos is jól jár én is jól járok. Én megkapom a reális bevételem, õ kiválló minõségû burgonyát kap kézhez.
De én azt próbálom megcélozni, hogy nagyapám régi vevõin kívül legyen valami megbízhatóbb nagyfelvásárlóm, akinek heti rendszerességgel kell az árú, és házhoz jön érte...
El ne add...mármint a krumplit...én már próbáltam,ugyanott vagy vele,hidd el,mert a mennyisége most még elenyészõ,csak pazarlás ilyenkor még kiásni.Amúgy sem biztos,hogy megveszik,a legtöbb kereskedõnek "bejáratott" beszállítója van,aki a zsíros üzlet mellett a kevésbé jó ügyletekben is partner.

[IRAM] leader

Mivel nagyapám már beszámíthatatlan és nem képes már racionális döntéseket hozni, ezért 75 éves fejre visszamondatjuk a vállakozói igazolványát...
Másfelõl az érettségik után átveszem a gazdaság irányítását, és amit csak lehet mindent megoldunk anyámmal meg unokatesómékkal költségtakarékosság gyanánt...
Vicces lesz, anyám aki belsõépítész/lakberendezõ/bútorkereskedõ, meg kell majd tanítanom traktort vezetni gyorstalpallóban 😛 A hugom, meg az unokahúgom akik soha életükben nem végeztek még nehéz fizikai munkát, és még egy krumplit nem vettek fel a földrõl még azért sem, hogy arrébb dobják, most kénytelenek lesznek õk is hajlongani... XD
Micsoda látvány lesz ez számomra... 😄

Mellesleg anyámmal arról beszéltünk a napokban, hogy a burgonyánkat most kéne értékesíteni, mikor 160Ft/kg az ára és nem akkor mikor 30Ft lesz...

Majd csak lesz valami, utánanézek minden pályázati lehetõségnek. Amit csak lehet, megpróbálok mindent kihasználni, és gépesíteni...
Palántázó, káposztakombájn, traktor, mikroszórófejes öntözõrendszer, öntözõdob, energiatakarékos munkagépek, pótkocsik... Majdnem mindent le kell cserélnem sajnos. És emellett még bõvíteni is kell a gazdaság méretét...
Ahhoz hogy életképes maradjak, elõre kell menekülnöm a fejlesztésekben!
SHADOWEYES7
szarháziak...

saslaca
Visszatérve az elõzõ hsz.-emre: Itt tavaly meggyszedéskor volt olyan hogy a munkások a láda aljába téglát tettek hogy jobban nyomja a súlyt. (Nem nehéz kitalálni hogy ugyan honnan is jöhettek...)

saslaca
Na igen! Mi nem foglalkozunk gyümölccsel. De láttam hogy hogyan megy ez. Amikor emberek szedték az katasztrófa volt. Persze a munkások 80%-a kisebbség. És találkoztam olyannal is hogy a saját autójukat telepakolták meggyel szilvával barackkal körtével borsóval babbal...stb. Ez nem munka! Ez egy nemhaladásos veszteség. (Ne nézzetek fajgyûlölõnek. Köszi)

Az emberi munka -mondjuk ki- csak feketén érte meg, most hogy szigorítottak, helikopterrel járják a vidéket meg bevezették a munka könyvet így már nem kifizetõdõ és ezért igyekeznek a gépesítés fele...ennyi szvsz.

Én úgy vagyok vele, hogy bármi hülyeséget csinál, az a saját gondja baja. De én egy fityinget nem fizetek, ha a saját hibájából leesik a platóról és eltöri a karját(fõleg azért, mert nem bejelentett alkalmazott, ami a mezõgazdaságban elég sûrûn elõfordul). Abból a szempontból persze jobb a békesség, hogy nem jönnek addig a nyakamra a mukáltatói ellenõrök, amíg nincs semmi baleset...
nandorb
Figyelj az emberi munka draga olcsobb geppel,mert ha te fogadsz pl. munkasokat es tortenik azzal a munkassal vmi. akkor kell fizetni neki meg + a problemajat vagy mar micsodat...az a lenyeg hogy felelos vagy erte

Én a mai világban nem csodálkozom. Kevesebb munkás, gyorsabb munka, ráadásként nem eszik meg a gyümölcs 10%-át szedés közben(ha nem többet!) Igaz a rázógépes szedés csak ipari felhasználásra szánt gyümölcsre jó. Pálinka, befõtt, lekvár, velõ, fagyasztóipar, bébiétel...
saslaca
Miaz? Kiment a divatból a napszámos meggy szedés? Jellemzõ! Mindenki a dolgok rövidebb végét akarja megfogni. XD Na de ez így van jól! 😄

nandorb
erre van gep ami maga megfogja a fat meg maga korulveszi azzal a szonyeggel...a gep bealitottsaga az hogy keves idejig razza a fat tobb szunet keves razas hogy ne seruljon meg a fa gyokere...

Én is most érettségizek, szeptembertõl mezõgazdasági gépész technikus képzésre szeretnék járni, aztán meg ha úgy alakul fõsuli. Eddig csak szemléltem a mezõgazdálkodást, tavaly nyáron szerettem meg igazán, amikor a fõnököm üresedés miatt kényszerbõl elõléptetett gépkezelõnek. A nagygombosi munka szintén szerencse volt, hogy bérelték fõnökömtõl a rázógépet és mentem vele én is. Eddig igazán csak gyümölcsösben tevékenykedtem, de úgy érzem ez a nekem való pálya.😄

Ne is mond! Van 1olyan rossz érzésem, hogy én is fogok ott eleget dolgozni, fõleg metszeni! 😄 Már csak 2 7et kell kibírnom és vége az érettséginek utána jöhet a Kertészmérnöki...
Sziasztok, foglalkozik valaki gyümölcstermesztéssel? Ha minden jól megy mi hétvégén már elkezdjük rázni a cseresznyét Erdõtelken. Itt egy videó, ha valakit érdekel, A Gödöllõi Tangazdasághoz mentem kisegíteni tavaly, mert nem érkezetek meg nekik idõre a rázógépeik. A Nagygombosi Pálinkafõzõnek ráztuk a gyümölcsöket, a rázógépen dolgoztam, csak már meleg volt a tûzõn napon és beültem kicsit traktorozni, abba csak van klíma 😊 Szilvarázás

<#gonosz1><#gonosz1>

robi11
úristen egész nap esik az esõ<#eljen><#wink>

robi11
nállunk ami nem kelt ki tengeri az most sorzik kifele😄

Esõ terén most csend van egy kicsit, de az elmúlt napokban ami esett az nagyon jól jött 😊

Igen, szándékozunk venni majd egyet, mert az alsó rostánk az fix.

DJKonya
Nálunk még most is szakad(Borsod)

CB|Ðömpi&#8482; \"90 a max, és életben maradsz!\"

robi11
hali
kinél esik még az esõ de nagyon?😛

saslaca
Most jöttem haza a kaszálásból! Szakadt az esõ de azért befejeztem! Most mindenem sajog 😞

pickány
hát ez az esö nem éppen a legjobbkor jött már szinte minden félig beért , végülis a lucernának meg a kukoricának kedvez de nekük nem mert a kombány darabokban és az esõ miatt nem tudunk haladni, ma kipakoltuk a rázóládákat a kombánybol mert mind a két tengelyén csapágyakat kell csrélni plusz a rázoládacsapágyát is ugy hogy volt pénz nincs pénz de utána jo lesz egy darabig

Figyelj és tanulj mert az ember a saját tapasztalataibol tanul a legjobban!!!