24942
  • gibic
    Üdv mindenkinek. végre egy kis szünet, este esett egy kevés eső. Alig 100hektár maradt és végzünk végre.:) De már dugik vannak a raktárak minden kis helyre szükség van.
  • PaIdoo
    hétvége felé reglonozzuk a lucernát
    mi szoktunk hagyni minden évben
  • eugabesz
    A legtökéletesebb az,ha lekaszálod,összesodrod és rendfelszedős kombájnnal felszeded.Ez lenne az ideális
  • pickány
    hagyott már meg valaki lucernát magnak ??? mi most hagytunk előszőr , van valami hasznos tapasztalat ??
  • Motoroj
    Kösz!

Öltönyös paraszt vagyok, én így ismertem eddig
  • Micsu
    igen
  • Micsu
    ha nagyon elgyomosodik az őszi szántás akkor kell elővenni a tárcsát, nem kell méregdrága szereket használni
  • Motoroj
    A grubber az a kultivátor?
  • zetor7011
    www.fotozemedelske.estranky.cz
  • eugabesz
    Őszit...de mi a f@szom kezdenék a gyomokkal??Biogazdaságról van szó...itt nincs ám ilyen-olyan méregdrága szuper vegyszer.
  • Micsu
    + jobb lesz a talaj vízháztartása eső után

elég 4-5 évente + grubber és akkor tényleg elég csak napraforgó alá szántani
  • JD4650
    az eketalp betegséget javítja, ami ugye szántás után keletkezik:D de ez is megelőzhető
  • Scamp
    Simán jó 12 alatt is, csak mélyre menjen. Ha átforditja, meg lenyomja a gazt is akkor tiszta jó.
  • Scamp
    Lazitózni tudtommal elég úgy 4-5 évente, nem? :) Csak egy gondolat :)
  • case666
    látom folyik a vita hogy szántani vagy tárcsázni én faterom nem nagyon szánt szinte mindig talajlazÍt aztán tárcsázik,ha kell kombinátor akkor még azt is és bele a mag.meg pl vetni is nem vetőgéppel vetjük az aprómagot hanem műtrágyaszóróval:D és tárcsával bele a földebe...
  • eugabesz
    Tárcsázni min 12 km/ó...az alatt nem igazán jól dolgozik.Mélységnek elég a 8-10 cm ...amit mélyebbre kell növényt tenni,annak úgy is szántani kell.
  • Micsu
    "Felszántottam a földet április eléejé"

sose vetettünk brokkolit de nem hinném hogy tavaszi szántást igényelne :)
  • pickány
    ezt ugy vettük a tárcsát de aki csinálta az saját gyártás az nh nyög utána dehát ha felemelem teljesen a kerekét a tárcsának akkor tengelyig lemegy de tökig a tengely surolta a földet mikor ugy huztam mert ez olyan 1.7 tonna körüli gép de akor nem birja gyorsanhuzni le kell tennem a kerekét hogy 15 centin belül tudjam tartani
  • pickány
    meg gyébként a lapokat lehetetlenség forditva rakni és nem tom láttad e hogy az első tárcsasor eltoltan van elhelyezve és csak a hátso van 1 sorba de ugyanaz mint a V tárcsa és ha valamit nem értesz lécci ne szolj be hanem probáld előszőr megérteni ne pedig itt heveskegyé másokkal is
    kösz
  • pickány
    hhuuha amig elvoltam nagyon ki lett tárgyalva a tárcsa téma :D:D:D
    elmondanád nekem melyik részén láttad hogy 2 barázdát hagyott a tárcsa mert azt is kéne figyelned hogy az már tárcsázva volt amin 2 barázdát láthattál ez egy V tárcsa teljesen jol állnak a lapok csak én egy videobol nem tudnám kritizálni mondjuk a te géped munkáját . ahol te 2 barázdát láttál ott egy keskeny csikot tárcsáztam amin nem tok ugy menni hogy valahol ne hagyon barázdát sőőőt ha ez nem lenne elég akkor azt is elmondom hogy az utáni részen meg már ugy jöttem hogy nem volt tárcsázatlan terület de a föld tulvégén végeztem és csak egy kiválasztot helyen jöttem vissza vele és nem foglakoztam vele hogy van barázda vagy se
  • Scamp
    Nah lépek egy hétre. Holnap irány a Hargita :) Megnézzük a szomszédok hogy állnak és kicsit lógatjuk a lábunkat az újabb nagy munka előtt :) Jó hetet mindenkinek.
  • Scamp
    Egyébként szerintem a lapok azért vannak fordítva mert a tagok épp az ellenkező oldalra nyitottak. De ez csak feltételezés. Egyébként rosszul szerelt tárcsával is meg lehet oldani hogy ne legyen barázda, csak úgy kell fordulni. Amúgy ezt már tavaly ilyenkor lefutottuk ezt a kört :P:D
  • Scamp
    Mi csak gabona alá szántunk :) Kukorica alá tárcsa.
  • Scamp
    Az alföldön nem mindenütt van homok :) Nállunk például elég kötött talajok vannak. Van homokos földünk is, de a nagy része kötött.
  • eugabesz
    Asszem egy szóval sem említettem,hogy nálatok homok talaj van...
  • JD4650
    amúgy a homokban törik a kormány lemez?
    mert akkor itt kemény 1 homok van
  • eugabesz
    ammá valami..
  • JD4650
    930as fendt van már
  • eugabesz
    Láthatóan "kínlódik" a gép vele...de az nem a talaj hibája.
    Ehhez nincs hozzáfűznivaló,nyílván Te ismered jobban a talajviszonyokat,de .....vagy az eke sok a gépnek,vagy nem megfelelő időben történik a szántás..stb.
    Ehhez a munkához ez a traktor való inkább.
  • JD4650
    az itteni homok
  • eugabesz
    Ja...elnézést...nem az alföldi homok talajról beszélek.Nálunk barna erdei talaj a hivatalos megnevezése.
  • eugabesz
    Felszántottam a földet április eléején,ugyanis brokkoli kerül majd bele..most pénteken hozták a 100E palántát..mit gondolsz milyen állapotban lenne a föld,ha teszem azt egyszer megművelem -mondjuk a "csodatevő" multitillerrel??
  • Micsu
    milyen 5-6 sorról beszélsz? pont ezért van a kombinátor + kompaktor utóbbinál szántás max 1 menet
  • eugabesz
    ccc..
  • JD4650
    de, kukorica alá szántunk az biztos:D
  • JD4650
    jó ekénél nincs szármaradvány
    idén meg lehet nem is szántunk hogy van a multitiller
  • eugabesz
    Jah,ha nektek olyan sok pénzetak van,hogy 5-6 sorral is meg tudjátok művelni a földet akkor....
  • eugabesz
    Mikor mindkét oldalon csíkot hagy,majd mutatok fotót,hogy hogyan is kellene kinéznie egy V tárcsával elmunkált földnek.Olyan sima mint az asztal,nincs tele a tárcsa által hagyott barazdákkal.
    Mellesleg megjegyzem,nálunk egyes "tudatos" parasztok megoldották a dolgot,tettek utána fogast,hogy ne elegyen csíkos,csak hát az meg összeszedte a szármaradványokat és még csíkosabb lett.
    Teljen fordítva van!!Nézd:itt egy minta
  • JD4650
    azért van a fogas meg a kombinátor
  • eugabesz
    Majd nézd meg szántáselmunkálásban és megérted miről beszélek